ecopirin nedir / Kan sulandırıcı ilaçlar | Prof. Dr. Levent OĞUZKURT

Ecopirin Nedir

ecopirin nedir

AFEREZ



Aferez;
 kan bağışçısının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşeninin (eritrosit, trombosit veya plazma) alınması ve diğer bileşenlerin kan bağışçısına geri verilmesi işlemidir.


 

• Aferez işlemi nasıl gerçekleşir?

Türk Kızılay Kan Bağış Merkezleri trombosit aferezi yapmaktadır.
Trombosit aferez işlemi, kan bağışçı ile aferez cihazı arasında, hasta için gereken kan bileşenin elde edilmesini sağlayan bir kan bağışı türüdür. 
Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir.
Bu işlem cihazdan cihaza değişiklik göstermekle birlikte ortalama 45-90 dakika kadar sürer.
 

  • Kimler trombosit aferezi bağışçısı olabilir?

Damar yapısı uygun olan, son 5 gün içinde aspirin veya türevi bir ilaç ve 48 saat içinde Non-steroid anti inflamatuar bir ilaç (bazı ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar) kullanmayan; kan bağışında bulunabilecek herkes aferez bağışçısı olabilir. Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.

• Hangi sıklıkta trombosit aferezi bağışı yapılır?


Trombosit Aferezi Bağışı;

o Aralarında en az 48 saat olmak koşuluyla haftada 2 defadan fazla olmamak koşulu ile yılda 24 kez trombosit aferezi bağışı yapılabilir.
o Tam kan bağışından en az 4 hafta sonra trombosit aferezi bağışı yapılabilir.
o Trombosit aferezi bağışından sonra tam kan bağışı yapılabilmesi için en az 48 saatlik bir sürenin geçmesi gerekmektedir.


 

• Aferez işleminin sakıncası var mıdır?


Aferez işlemi esnasında kanın ayrıştırılması için kullanılan setler tek kullanımlık ve sterildir. Setler kapalı sistem olarak çalışmakta olup kanın cihaz ile teması söz konusu değildir. Bu nedenle aferez işlemi süresince hastalık bulaşması söz konusu değildir.

Aferez bağış noktalarını görmek için lütfen buraya tıklayınız.
 

Aferez Bağışçı Formu

Sindirim Sistemi Kanamaları

Sindirim Sistemi Kanamaları

Yemek borusu, mide ve onikiparmak barsağından olan kanamalar üst sindirim sistemi kanaması, daha aşağıdaki ince ve kalın barsaklar ile anal bölgeden olan kanamalar alt sindirim sistemi kanaması adını alır.

Aspirin, coraspin, ecopirin, tromboliz, drisentin, plavix, plavidol, aterix vb. gibi kan sulandırıcı  ilaçlar ve coumadin gibi pıhtılaşmayı geciktirici ilaçlar kanamaya yatkınlık durumu yaratırlar. 

Üst sindirim sistemi kanamasında kanamanın miktarına bağlı olarak dışkı katran gibi simsiyahtır; kırmızı kanlı kusma veya kahve telvesi tarzında kusma olabilir. En sık kanamalar ülserlere ve erozyonlara bağlı kanamalardır.

Sindirim sistemi kanaması ya da kanama kuşkusu olanlar ilgili hekimler tarafından değerlendirilmeli, bir yandan yaşamsal bulgular açısından vücut dengede tutulmaya çalışılırken diğer yandan nedenin belirlenmesi için araştırmalar yapılmalıdır.

Alt sindirim sistemi kanamalarında kanamanın yerine göre dışkı rengi farklılıklar gösterir : İnce barsak kanamalarında siyah renk mevcut iken kalın barsaktan olan kanamalarda koyu kestane ve vişne renginde kanamalar ile çıkışa yakın yerden olan kanamalarda kırmızı kan kendini gösterir. Hemoroide, divertiküllere, damarsal anormalliklere ve kronik iltihabi barsak hastalıklarına bağlı olabilir.

* Türk Gastroenteroloji Derneği'nin web sayfasından yararlanılmıştır.

Endoskopi ile ilgili ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayınız.

Bilgilendirme amaçlıdır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir