kuranı ezbere okumaya ne denir / Mukabele nedir? Mukabele nasıl okunur? - Son dakika haberleri – Sözcü

Kuranı Ezbere Okumaya Ne Denir

kuranı ezbere okumaya ne denir

Mukabele nedir? Mukabele nasıl okunur?

Ramazan ayına girilmesi ile birlikte mukabele nedir? sorusu araştırılmaya başlandı. Karşılaşmak, yüz yüze olmak, karşılıklı okuyup tatbik etmek anlamlarına gelen mukabele, Ramazan boyunca camilerde ve evlerde toplu olarak Kur'an okumaktır. Peki mukabele nasıl okunur? İşte mukabele ile ilgili detaylar

Yayınlanma: - 06 Mayıs Güncellenme:

Mukabele nedir? Mukabele nasıl okunur?

Ramazan aylarında hayatımıza giren dini kavramlardan biri de mukabele. Peki Mukabele nedir, nasıl okunur? Mukabele, Ramazan ayı boyunca oruç tutmanın yanı sıra ayrı bir ibadet veya orucu tamamlayan bir unsur olarak görülmektedir. İşte mukabele hakkında merak edilenler…

MUKABELE NEDİR?

Mukabelenin sözlük anlamı karşılık vermek, karşılıklı okumak, yüz yüze olmaktır. Halk arasında ise İslam dininin kutsal kitabı olarak kabul edilen Kur’an-ı Kerim’i ezberden ya da yüzüne bakarak okuyan bir kişiyi takip etmenin adı, mukabeledir.

MUKABELE NASIL YAPILIR?

Ramazan ayı boyunca gerçekleştirilen bu gelenek, iki kişiyle yapılabileceği gibi kalabalık bir grupla da yerine getirilebilir. Mukabele esnasında Kur’an-ı Kerim’i dinleyen kişilerin sessiz olmaları ve okuma esnasında saygılı bir şekilde dinlemeleri gerekir.

MUKABELE NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İslam’ın son peygamberi olan Hz. Muhammed’e inen vahiy senesinden senesine kadar yavaş yavaş ve kademeli olarak gelmişti. Yirmi üç yıl boyunca devam eden bu vahiy gelişi süresince vahyi getiren melek olan Cebrail, Peygamber Hz. Muhammed’e Kur’an ayetlerini okudu. Cebrail’in okuduğu ayetleri dinledikten sonra kendisi de tekrar eden Hz. Muhammed de Cebrail tarafından dinlendi. Böylelikle bir taraf Kur’an-ı Kerim’i okurken diğeri dinledi ve karşılıklı olarak Kur'an-ı Kerim okumuş oldular. Bu şekilde Kur’an ayetlerinin unutulmasının önüne geçildi.

MUKABELE GELENEĞİ

Müslümanlar tarafından devam ettirilen mukabele Ramazan’da bir gelenek haline gelmiştir. Bu geleneğe ortak olmak isteyenler, ramazan ayı için bir mukabele grubu bulur ve bu gruba katılırlar. Böylelikle mukabeleye katılanlar ramazan sonunda hem Kur’an’ı hatmetmiş hem de tamamını dinlemiş olurlar.

Mukabele grupları pek çok farklı şekilde oluşturulabilir. Bir araya gelerek aynı ortamda yüz yüze mukabele yapılabileceği gibi mukabelelerin yapıldığı camilere giderek ya da televizyon programlarında gerçekleştirilen mukabelelere eşlik ederek de aynı gelenek devam ettirilebilir.

Hz. Muhammedİslamnasıl yapılıroruçRamazanyüz yüze

Mukabele nedir ve mukabele nasıl yapılır? Mukabele ile hatim olur mu?

Mukabele nedir ve mukabele nasıl yapılır? Mukabele ile hatim olur mu?

Ramazan Ayı başta olmak üzere üç aylarda da yapılabilen mukabele geleneğinin faziletleriyle ilgili bilinmesi gerekenleri sizler için haberimizde derledik. Peki Mukabele nedir ve mukabele nasıl yapılır? Mukabele ile hatim olur mu?

Sözlük anlamına baktığımızda 'karşılıklı okumak ve yüz yüze' manasına gelen mukabele, Kuran-ı Kerim-i ezber veya yüzüne bakarak okuyan kişiyi takip etmenin sonucunda gerçekleşen bir durumdur. Kuran-ı Kerim'in Ramazan-ı Şerifte nazil olması üzerine Müslümanların bu ayda Kuran-ı Kerim okumaya ağırlık vermesi derecesi yüksek faziletler kazanmak bakımından önemlidir. Her harfine kat kat sevapların verileceği müjdesi ile cami ve evler mukabeleler ile dolup taşmaktadır. Ramazan ayında günde 1 cüz okuyarak bayrama kadar bitirilen Kuran-ı Kerimi baştan sona okuma adeti ile mukabele geleneği doğmuştur. Günümüzde Müslüman kimseler ise birer cüz aralarında pay ederek 30 günde Kur'an hatmi ile mukabelelerini gerçekleştirmiş olurlar.

İlahiyatçı ve Yazar Adnan Şensoy, genellikle Ramazan ayında Kuran-ı Kerim'i karşılıklı olarak okuyup hatip etme anlamına gelen mukabeleyi açıkladı. İki kişiyle yapıldığı gibi grupça da yapılan mukabeleyi Peygamber Efendimiz (sav) ve Cebrail a.s'ın da yaptığını belirtti. Ayrıca Şensoy, mukabele hakkında merak edilen diğer detayları da açıkladı. 

Kuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran dua

Özellikle Ramazan aylarında her gün bir cüz okuyarak, bayrama kadar bütün Kur'an'ı baştan sona okuma geleneği içinden mukabele geleneği doğmuştur. Buna göre 30 Müslüman birer cüz okumayı paylaşarak kısa sürede karşılıklı paylaşımla Kur'an hatmini gerçekleştirmiş olurlar. 

Peygamber Efendimiz (SAV)'in bu konu ile ilgili hadis-i şerifi ise şu şekildedir:

Kuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?İLİŞKİLİ HABERKuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?

KURAN-I KERİM CÜZLERİNİN HEPSİ OKUNDUKTAN SONRA NE YAPILIR?

Cüzler okunduktan sonra ne yapılmalıdır

Cüzler okunduktan sonra ne yapılmalıdır

Allah'ın kelamı olan yüce kitabimiz Kuran-ı Kerimi okuduktan sonra hatim duasına başlamadan önce Nas ve Fatiha ile Bakara suresinin başından beş ayet okumak sünnettir. Übey bin Ka’b’ın rivayetine göre: “Peygamberimiz (SAV), Nas suresini okuduğu zaman, Fatiha suresine başlar, sonra Bakara suresinin başından “ve ulaike humu’l-müflihun”a kadar okur, hatim duasını yapar, daha sonra da kalkardı.” (Suyuti, el-İtkan, 1/)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir