paranoid nasıl tedavi edilir / One moment, please...

Paranoid Nasıl Tedavi Edilir

paranoid nasıl tedavi edilir

PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU

13.07.2021 Salı
Paranoid kişilik bozukluğu, bireyin nedensiz bir şekilde diğer insanlara karşı aşırı güvensiz ve şüpheci olmasıdır. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler, insanlara güvenmez, olaylara sürekli olarak şüpheci yaklaşır ve diğer insanların davranışlarını kendilerine karşı saldırgan bir tehdit unsuru olarak algılarlar.




PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU (PARANOYA)

ÖZET: Paranoid kişilik bozukluğu, bireyin nedensiz bir şekilde diğer insanlara karşı aşırı güvensiz ve şüpheci olmasıdır. Bu kişilik bozukluğuna sahip olan bireyler, insanlara güvenmez, olaylara sürekli olarak şüpheci yaklaşır ve diğer insanların davranışlarını kendilerine karşı saldırgan bir tehdit unsuru olarak algılarlar. Herhangi bir sözün veya olayın altında art niyet olduğunu ve başkalarının kendilerine zarar vermek istediğini düşünürler. Bu kişilik bozukluğunun en temel özelliği güven sorunudur.

 

PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR?

Paranoid kişilik bozukluğu, bireyin nedensiz bir şekilde diğer insanlara karşı aşırı güvensiz ve şüpheci olmasıdır. Bu kişilik bozukluğunun en temel özelliği güven sorunudur. Paranoid kişilik bozukluğu olan bireyler, insanların tutum ve davranışlarını tehdit olarak algılama eğilimindedirler. İnsanların duygularından, düşüncelerinden ve davranışlarından sürekli şüphe duyarlar. Başkaları için oldukça normal ve zararsız olan bir davranışı bile kendilerine karşı bir tehdit unsuru olarak görebilir, kötü niyetli ve saldırganca bir davranış olarak yorumlayabilirler. İnsanların, kendilerine zarar vermek istediğini, yalan söylediklerini ve kendileri hakkında olumsuz fikirlere sahip olduğunu düşünürler. Onlara söylenen herhangi bir sözü veya yapılan davranışı olumsuz algılar, aşırı alınganlık gösterirler. Bu nedenle insanlarla sağlıklı ve yakın ilişkiler kuramazlar. Aynı zamanda eleştiriye açık değillerdir, eleştiri karşısında oldukça sert bir tutum gösterebilirler.

 

SEMPTOMLAR

1)Hiçbir sebep olmamasına rağmen insanların,  kendilerine yalan söylediklerini ve zarar vereceklerini düşünürler.

2)Partnerinden veya arkadaşlarından hiçbir gerekçe yokken şüphelenir onlara güvenmezler.

3)İnsanlara güvenmedikleri için kendilerinden bahsetmez, sırlarını ve duygularını kimseyle paylaşmazlar.

4)İnsanların, kendilerini kullandıklarını ve aşağıladıklarını düşünürler.

5)İnsanların sözlerini ve davranışlarını kendilerine karşı yapılan bir tehdit olarak algılama eğilimindedirler.

6)İnsanların yorumlarının altında gizli bir anlam ararlar.

7)Eleştiriye karşı aşırı hassasiyet gösterirler.

8)Kin tutar düşmanca duygular beslerler.

 

 

PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ

Paranoid kişilik bozukluğuna hem biyolojik hem de çevresel faktörler sebep olabilir. Bu kişilik bozukluğu genellikle çocukluk, ergenlik veya erken yetişkinlik dönemlerinde başlamaktadır. Klinik değerlendirmelere göre paranoid kişilik bozukluğu kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir.

Çevresel Faktörler

Temel güven duygusu bireyin erken çocukluk döneminde edindiği oldukça önemli bir kazanımdır. Eğer birey, çocukluk döneminde ihtiyacı olan sevgi, ilgi, şefkat ve güvenlik duygusundan mahrum kalırsa gelecek yaşantısında paranoid özellikler gösterecek ve çevresindeki insanlara güvenmeyecektir. Çünkü birey, insanlara güvenmemesi gerektiğini öğrenerek büyümüştür. Dolayısıyla çocukluk travmaları ve olumsuz çocukluk deneyimleri paranoid kişilik bozukluğuna sebep olmaktadır.

Biyolojik Faktörler

Araştırmalar sonucu ailesinde şizofreni görülen bireylerde paranoid kişilik bozukluğunun daha yaygın olduğu görülmüştür.

 

PARANOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ

Paranoid kişilik bozukluğuna sahip olan bireylerin tedavi olabilmeleri için öncelikle hasta olduklarını kabul etmeleri ve ardından tedaviyi kabul etmeleri gerekmektedir. Çünkü bu tip hastalarda en sık yaşanan sorun hasta olduklarının farkında olmamalarıdır. Kendi davranışlarının, aşırı şüpheci ve güvensiz hallerinin normal olduğunu düşünebilirler. Ancak kişi hastalığını kabul eder ve tedavi olmak isterse iyileşebilir.

Paranoid kişilik bozukluğunda en etkili tedavi yöntemi psikoterapidir. Psikoterapi sayesinde kişi bu sorunla nasıl başa çıkabileceğini ve insanlarla nasıl sağlıklı ilişkiler kurabileceğini öğrenir, paranoya hissi azalır ve kişi daha gerçekçi düşünmeye başlayacaktır.

Normal şartlarda paranoid kişilik bozukluğuna sahip bireylere ilaç tedavisi önerilmez. Birey, ancak şiddetli anksiyete bozukluğu ve depresyon semptomları gösteriyorsa ilaç tedavisi uygulanabilir.

Oya ÇATAK



Paranoid Kişilik Bozukluğu Nedir?

Paranoid kişilik bozukluğu, halk arasında paranoya olarak bilinen psikolojik bir rahatsızlıktır. En genel tanımı ile bu rahatsızlık bireyin, diğer insanlara karşı nedensiz ve devamlı şekilde duyduğu şüpheci ve güvensiz yaklaşımdır. Sürekli devam eden şüphe ve güven eksikliği durumu çocukluk veyaergenlik dönemi içerisinde başlar. Bu rahatsızlık erkeklerde daha yaygındır.

Paranoid kişinin duyduğu aşırı güven eksikliği ve şüphe duygusu, çevresindeki insanların kendisinden faydalanacağı ya da kendisine zarar vereceği düşüncesiyle saplantı haline gelebilir. Bu yüzden kişi sürekli olarak tedbirli ve dikkatlidir. Paranoyak düşüncelerin esir aldığı insan, sosyal ve aile ortamında sağlıklı bir iletişim kuramaz ve ilişkileri bozulur.

 

Paranoid Kişilik Bozukluğu yani paranoya hastalığı olan bir kadın saçlarını tutuyor

Paranoid Kişilik Bozukluğunun (PPD) Belirtileri Nelerdir?

Paranoid kişilik, diğer kişilik bozukluklarından farklı olarak duyduğu şüphe ve güvensizliği belirli bir mantık çerçevesine oturtur. Yani hasta karşısındaki insanları etkileme gücüne sahiptir. Böylece rahatsızlığın diğer insanlar tarafından anlaşılması da zorlaşır. Aynı zamanda savunmacı bir tavır takındıkları için yalnız kalmayı tercih ederler. Genel olarak paranoid kişilik bozukluğu belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:

●        İnsanlara güven konusunda şüphecidirler. Paranoid hastalar kendi hayatlarına dair herhangi bir konuyu başkalarıyla paylaşmak istemezler. Güven problemi yaşadıkları için anlattıklarının kendi aleyhinde kullanabileceği inancını taşırlar.

●        Kimseyle yakın ilişki kurmazlar. İnsanların dostluk ve arkadaşlıklarına inanmazlar. Başkalarının kendilerini kandırabileceği ve sömüreceği düşüncesiyle insanlara şüphe ile yaklaşırlar. Örneğin eşlerinin ya da sevgililerinin bile sadakatsiz olduğu düşüncesine kapılırlar ve onlardan kuşkulanırlar.

●        İnsanlarla ilişki kurdukları zamanlarda ise onlara karşı soğuk ve uzak davranırlar. Kandırılmak korkusuyla çevrelerine yaklaştıkları için kontrolcü ve kıskanç olabilirler.

●        Kendilerine karşı yapılan hataları affetmezler ve kin tutarlar.

●        Karşısındaki insanın her sözünden ya da ifadesinden gizli anlamlar çıkarabilirler. Her sözün altında kendisine yönelik bir tehdit olduğu düşüncesine kapılırlar. Kimsenin görmediği saldırıları fark edip, agresif bir tavır sergileyerek intikam almaya çalışabilirler.

●        Nevrotik bir ruh haline sahiptirler.

●        Eşleştirilmeye tahammülleri yoktur. Her zaman haklı olduklarını düşünürler. Bu yüzden hiçbir sorun karşısında kendilerini sorumlu olarak görmezler. Böyle bir sorumluluğu zayıflık olarak görürler.

●        Paranoid bozukluk sebebiyle aşırı şüpheci olan kişiler hiçbir duygu, düşünce ve sırlarını başkalarıyla paylaşmazlar. Eğer çevresindeki herhangi biriyle sırrını paylaştıysa, anlattığı kişinin bunu kendi aleyhine kullanabileceği şüphesi ile etrafta bunun delilini arar. Bu durumun kendisine yönelik bir tehdit oluşturduğuna inanır.

●        Aile çevresini her zaman vefasız olarak görürler. Kendisine yapılan iyilikleri ve olumlu davranışları görmezden gelen paranoyak kişi, ailesi ile yaşadığı en ufak problemde onları suçlar ve ilişkilerini koparır.

●        Hayatlarında rahat değillerdir. Şüphe duygusu, yaşadıkları çevrede her şeye karşı temkinli olmalarına sebep olur.

●        Etraflarındaki her şeyi kontrol etmek isterler. Böylece kendilerini güvende hissedebilecekleri düşüncesi hakimdir. İnsanlara karşı aşırı eleştirel davranırlar; ama kendilerinin eleştirilmesi karşısında tahammülsüzdürler.

Paranoid rahatsızlığı olan kişiler sanrılar haricinde semptom göstermezler. Sanrılar ise bireyin konuşma biçimi, davranışları ve duygularında kendini gösterir. Sanrıların esiri olan birey gerçeklikten kopar ve şüphe ile kurduğu bir dünyaya kendini hapseder.

 

Paranoid Kişilik Bozukluğuna Ne Sebep Olur?

Kişilik bozukluklarının temelinde genetik sebepler önemli rol oynar. Bunun yanında biyolojik, nörolojik ve hatta sosyolojik nedenler de göz ardı edilmemelidir. Paranoid kişilik bozukluğu vaka örneği incelendiğinde uzmanlar rahatsızlığın beynin ön kısmında yer alan doğru ve yanlışı ayırt edebilme işlevini sağlayan (Frontal Cortex) tarafta oluşan yapısal bozukluktan kaynaklandığını saptayabilir. Başka bir vaka örneğinde ise rahatsızlığın sebebi yetişme tarzı olarak ortaya çıkabilir.

Paranoid kişilik bozukluğu, nedeni tam olarak belirlenebilmiş bir rahatsızlık değildir. Biyolojik etkenlerine dair net veriler ortaya konulamamıştır. Genellikle genetik bağlantı, çevresel faktörler, fiziksel ve duygusal tramvaların bu rahatsızlığa neden olduğu düşünülmektedir. Özellikle çevresel ve yapısal faktörler paranoyayı tetiklemektedir.

 

Paranoid Kişilere Nasıl Davranılır?

Paranoid kişilik bozukluğu olan bireyle yaşamak azami dikkat gerektirmektedir. Paranoid sanrılarla birey tek başına mücadele edemeyeceği için ailenin desteği önemlidir. Aile, paranoyak bireyin kendilerine yönelik sanrıları ile de mücadele etmek zorunda kalabilir. Örneğin evli bir hastanın eşine karşı duyduğu aşırı şüphe, onun kendisini aldatacağı düşüncesi her iki tarafın da mücadele edeceği bir sorun olarak görülmelidir. Peki paranoid kişilere karşı nasıl davranılmalı?

●        Öncelikle paranoyak kişiye karşı açık ve net olun.

●        Hiçbir konuda yalan söylemeyin, dürüst olun.

●        Rahatsızlığı olan kişiye karşı öfke duymayın ve duyduğunuzda kontrol altında tutmaya çalışın.

●        Söyledikleri karşısında aşırı tepkilerden kaçının. Düşünceleri saçma olsa bile yargılamayın. Empati kurmaya çalışıp kişiyi anlamayı deneyin.

Paranoyak kişilerle anlaşmak ya da ortak bir noktada buluşmak oldukça zordur. Kişinin etrafındaki insanlara karşı duyduğu güvensizlik ve kendisine zarar verileceği düşüncesi onu yalnız kalmaya iter. Bu noktada aile ve arkadaşlarının rahatsızlığı olan kişiye güven telkin edecek şekilde yaklaşması gerekir.

Paranoid kişilerin aşırı öfke kontrol bozukluğu eğilimi göstermeleri cinayet ve yaralanmalara sebep olabilir. Hastalarla yaşayan insanların bu açıdan çok dikkatli olması ve mutlaka uzmankişilere başvurması gerekir.

 

Paranoid Kişilik Bozukluğu ve Paranoyası olan bir kadın var

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Teşhis Edilir?

Paranoid kişilik bozukluğunun teşhisinde doktor hastanın hikayesi dinler ve fiziki muayenesini gerçekleştirir. Görülen semptomları tek tek inceler. Eğer rahatsızlıkla ilgili fiziki bulgular mevcutsa doktor tomografi, MR, alkol ve madde kullanımını tespit etmek amacıyla kan testi gibi çeşitli testler isteyebilir.

Fiziki bulguların mevcut olmadığı hastalar psikolog ya da psikiyatrist tarafından detaylı bir muayene edilir. Kişilik bozukluklarının tanısında en az iki belirtinin görülmesi gerekir. Bu semptomlar;

●        Gerçeklik algısı

●        İkili ilişkilerindeki davranışları

●        Davranışların ve dürtülerin kontrolü

●        Duygusal davranış biçimleridir.

Paranoid kişilik bozukluğu, duygu durum bozuklukları dışında farklı olarak algısal çarpıtma ve sanrılı düşüncelere neden olmaz. Uzmanlar bu hastalığı teşhis edebilmek için paranoid kişilik bozukluğu testi de dahil olmak üzere çeşitli değerlendirme araçlarını kullanırlar.

 

Paranoid Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Paranoid kişilik bozukluğu tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Zor olan kısım hastanın rahatsız olduğuna ikna olması ve bunu kabullenmesidir. Hastayı fiziki muayene sonucu çıkan semptomları ile hastalığa ikna etmek kullanılan bir yöntemdir.

Bu rahatsızlıklarda hasta zamanla şizofreni belirtileri gösterebilir. Bulunduğu ortamdan güven duymuyorsa, öleceğinden ya da öldürüleceğinden korkuyorsa mutlaka gözetim altından tutulmalıdır.

Paranoid düşünce etkisinde kalmış bir insanın tedavi sırasında belli sanrılar ve güven problemi yaşaması olağandır. Bu durum bazen hastanın tedaviyi bırakmasına sebep olabilir. Böyle hastalarda tercih edilen yöntem psikoterapidir. Psikoterapi ile hastada kaybolan güven duygusu yeniden kazanılmaya çalışılır. Ayrıca sosyal iletişimi ve benlik saygısını geliştirme amacı güdülür. Fakat uzman tedavide başarıya ulaşamadıysa ve hastada akut paranoid sancılar görülüyorsa, hasta gözetim altına alınarak tedavi olabilir.

Paranoid rahatsızlıkta genellikle ilaç kullanılmaz. Ancak hasta, anksiyete ve depresyongibi ilişkili rahatsızlıklardan şikayetçi ise ilaç kullanabilir.

 

Paranoid Kişilik Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Paranoid bozukluklar tedavi edilebilen hastalıklardır. Ancak tedavi süreci uzundur ve takip gerektirir. Hastalığın tedavisi için belli bir zaman vermek mümkün değildir. Rahatsızlığın etkileri yok olmaya başladıktan sonra bile koruyucu tedavi sürdürülür. Tedavi olumlu yönde ilerlese de kişinin sosyal hayata uyum süreci zaman alabilir. Yaşanılan rahatsızlıkların tedavisi ve yeniden hayata uyum sağlamanız için kliniğimiz doğru bir tercih olacaktır.

Kişilik bozuklukları konusunda Erdem Psikiyatri olarak uzman kadromuz en uygun tedaviyi belirleyecektir. Sağlığınıza kavuşmanız için sizi kliniğimizde ağırlamaktan memnuniyet duyarız.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • www.acibadem.com.tr sitesine veya www.acibadem.com.tr/AcibademOnline/TR/MainPage adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK MAH.FEZA SK.NO:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır