sahne korkusu nasıl yenilir / Joe Kowan: Sahne korkusunu nasıl yendim | TED Talk

Sahne Korkusu Nasıl Yenilir

sahne korkusu nasıl yenilir

Oyuncu Olmak İsteyenler İçin Sahne Korkusunu Yenme Taktikleri

Sahne Korkumu Nasıl Yenerim?

Sahne fobisi olarak da nitelendirilen sahne korkusu oyuncunun seyirci karşısında performansını sergilerken yaşadığı endişe, korku veya fobik tepkiler göstermesidir. Yaşanan bu olumsuz durumlar oyuncunun performansını etkilemektedir. Sahne korkusu kendini; terleme, titreme, yüz kaslarında kontrolsüz seyirmeler, hızlı kalp atışı ve ağızda kuruluk şeklinde gösterir.

Sahne korkusu oyuncuların yaşadığı olumsuz fobilerdendir. Kalabalık önünde kendini en iyi şekilde ifade etmeye de engeldir. Sahne fobisi ilk kez sahneye çıkanlarda sıklıkla görülür. Sizlerde sahne korkusundan nasıl kurtulurum? diyorsanız, seyirci karşısında rahatlıkla performansınızı sergilemek istiyorsanız önerilerimizi dikkate almalısınız.

Sahne Korkusuna Neden Olan Hatalar

Sahne korkusuna neden olan hatalar oyuncuların sahnede olumsuz performans sergilemesine neden olmaktadır. Sahne korkusu oyuncuların başarısını engelleyen belki de mesleği bırakmasına neden olan bir fobidir.

Oyuncuların en çok yaptığı sahne korkusuna neden olan hatalar şunlardır;

  • -malı, -meli gibi cümleleri kullanmayın. “Yapmalıyım!”, “Başarmalıyım!”... gibi.
  • “Başaramazsam, bittim, yandım!”, “Yapamazsam mahvolurum, korkunç olur!” gibi ifadeler kullanmayın.
  • Seyirciye yönelik olarak “Beni mutlaka beğenmeliler, ya beğenmezlerse?” gibi seyircilerin tepkisini düşünmek.
  • Korkmaktan ve heyecanlanmaktan korkmak.

Bu hataları dikkate alıp yapmadığınız müddetçe sahne korkunuz kalmayacaktır.

Sahne Korkusunu Yenmenin Yolları

Sahne korkusu sahne sanatlarıyla uğraşanların en büyük fobisidir. Bu durum özellikle oyuncuların mesleğini icra ederken yaşadıkları sorunlardandır. Sahne korkusunu yenemeyen bir oyuncu iyi ve başarılı bir oyuncu olamaz. Aşırı heyecan ve korkuya sahip olan oyuncu doğal olarak sektörde de tercih edilen oyuncular arasında yer almaz.

Sahne korkusunu yenmenin yolları şunlardır;

  • Önceden hazırlık yapın. İyi çalışın ve işinize hakim olun. Motivasyonunuzu koruyun. Sahne fobisinin nedenlerinden biri de oyuncunun kendini hazır hissetmemesidir. Hata yapma endişesi gerginliğe yol açar. Şayet sahneye çıkmadan günler öncesinden çok iyi hazırlık yaptıysanız sahne fobinizi rahatlıkla yenebilirsiniz.
  • Oyuncular sahne korkusunu ilk 5 dakikada yaşarlar. Bu yüzden bu ilk 5 dakikayı en iyi şekilde geçiştirmeye çalışın.
  • Korku bütün bedenimizi olumsuz yönde etkiler. Korku sırasında kalp atışı hızlanır ve hızlı ve kısa nefesler almaya başlarız. Sahneye çıkmadan önce sakin bir şekilde oturun ve yavaşça, derin bir şekilde nefes alın, rahatlayın.
  • Seyirci karşısında aşırı heyecandan ve korkudan hata yapabilirsiniz. Ancak sahnede verdiğiniz emek karşısında seyirci sizi kutlayacak ve alkışlayacaktır. Bunu kendinize hatırlatın.
  • Seyircinin sizi bir bütün olarak algılayacağını unutmayın. Sizi genel olarak yorumlayacaklardır. Bu yüzden kendinizi kötü bir şekilde eleştirmeyin.
  • Şayet korkunuzu yenemiyorsanız ve sağlığınızı olumsuz etkileyeme başlamışsa mutlaka psikolojik destek alın.

Sahne Korkusunu Yenmek İçin Sıkça Sahneye Çıkın!

Sizlere sahne korkusunu yenmenin taktikleri ile ilgili bilgiler sunduk. Başarılı ve profesyonel bir oyuncu olmak istiyorsanız sahne korkusunu yenmeye çalışmalısınız. Sahne korkusu oyuncuların aşırı gerginliğinden ve heyecanından kaynaklanmaktadır. Bu duyguları sahneye çıktığınız ilk beş dakika içinde yaşamak istemiyorsanız eğer, günler öncesinden işinize odaklanıp çok iyi bir şekilde hazırlanıp sahneye çıkmalısınız. Bu hazırlık kendinize olan güveni ve inancı olumlu bir şekilde etkileyecektir. Böylece, kendinizi daha rahat ve huzurlu hissetmiş olarak sahneye çıkacak ve en iyi şekilde performansınızı sergilemiş olacaksınız.  

Sahne korkusunu yenmek için bol bol pratik yapın, ileri oyunculuk eğitimi alarak uygulamada kendinizi geliştirin.

[widget-136]

Sahne korkusu veya panik

El sahne korkusu veya panik Bu, birçok insanın sahip olduğu ve onlar için başa çıkması kolay olmayan bir şeydir. Tabii ki, tüm bu tür durumlarla yüzleşmek veya üstesinden gelmek zordur ve bir günden diğerine olmayacak, ancak iyi sonuçlar alıyor.

Ama bunun için bize ne olduğunu anlamalıyız ve oradan, onunla başa çıkmak için doğru adımları atın. Belki teoriyi ezbere biliyoruz, bu yüzden seveceğinizden emin olduğunuz pratiğe geçmenin zamanı geldi.

Indeks

Sahne korkusu veya korkusu nedir?

Eğer bunu hissediyorsan Topluluk önünde konuşmak zorunda kaldığınızda vücudunuz sinirlenir, gereğinden fazla gerginleşir, çarpıntılar ve terli eller gibi günün düzenidir. ve diğer çeşitli belirtiler, o zaman korku veya sahne korkusundan muzdarip olursunuz. Tedavi edilmezse, sadece düşünmek bile çok fazla endişe yaratan gerçekten ciddi bir durum haline gelebilir. Bunu kontrol etmek için terapiler olmasına rağmen ve elbette sonunda üstesinden gelin.

Toplumda kaygı nasıl yönetilir?

Sahne korkusunun en sık görülen belirtileri nelerdir?

Tüm insanların tamamen aynı semptomlara sahip olmadığı doğrudur, ancak bazılarının büyük sıklıkla tekrarladığı doğrudur:

  • Fizyolojik bir şekilde, en yaygın olanlara sahibiz. çarpıntı çünkü artan bir kalp hızı varveya. Ayrıca mide bulantısı veya titreme ve hatta hafif baş ağrıları.
  • El kekeme Semptomlardan bir diğeridir, çünkü engelleniriz ve söylemek zorunda olduğumuz her şeye korku galip gelir.
  • Başarısızlık korkusu En çok tanınan semptomlardan biridir ve en fazla güce sahip olanıdır. Kendimizi güvensiz hissediyoruz ve bu, görevimize başlamadan önce kapımızı çalmamamıza neden oluyor.
  • La zihinsel karmaşa şu anda da oldukça önemli. Yakında kaybolacak, endişelenmemelisin.

Topluluk önünde konuşma stratejileri

Sahne korkusu nasıl yenilir

Korkularınla ​​yüzleş

Bunun sorun olmadığını kabul etmek, dahası, onları düzeltmemize yardımcı olacaktır. Bu nedenle korktuğumuzu ama bu duygunun bizi yenmeyeceğini kabul etmeliyiz. Bunun için zihnin sana yardım etmesi gerekir, çünkü o senin büyük silahındır. Her şeyin ters gideceğine dair görselleştirmeleriniz varsa, olumluya odaklan, olumsuzu park et, çünkü sadece aklınızda olan bir şey. Yalnızca sizi rahatlatan, neşelendiren görüntülere odaklanın.

Göz teması

Birisi gergin olduğunda, gözlerini tutmak zordur. Ancak bu durumda gerçekten gerekli. Onun için, Seyirciler arasında tek bir kişiye odaklanacaksınız, bunun bir tanıdık olduğunu düşüneceksiniz. ve böylece konuşmaya onunla başlayacaksınız. Sonra diğerine geçecek ve aynısını yapacaksınız. Yavaş yavaş zihniniz sakinleşecek çünkü seyirciler arasında sadece arkadaşlar olduğunu keşfedecek ve bu sizi çok daha iyi hissettirecek.

Kimse mükemmel değildir

Her şeyi doğru yapmak istiyoruz çünkü başarısızlık ya da işaret edilmek hoşumuza giden bir şey değil. Ama kimsenin mükemmel olmadığı ya da işaret edenlerin olmadığı ortaya çıkıyor. Yani, bırakmanın zamanı geldi ve eğer bir hata yaparsanız hiçbir şey olmayacak, sadece dikkate alınması gereken bir öğrenme daha olacak. Çünkü sana bakan tüm o insanlar da bir noktada yanıldılar.

sonuna doğru bak

Arabayla gittiğimizde başımızın dönmemesi için en iyisinin ileriye değil uzağa bakmak ve hareket eden en yakın şeylerle kalmamak olduğu söylendi. Peki aynısını yap. İnsanlara bakmak size ihtiyacınız olan güveni vermiyorsa, sahnenin sonuna doğru bakın. Elbette böyle alacaksın!


Hipnoterapi ile sahne korkusunu yenme

İnsanların duygularından birisi de heyecan duygusudur. Herkes hayatının belli dönemlerinde bazı olaylar karşısında heyecanlanmıştır. Okula ilk başlandığı gün, velilerin ve öğretmenlerin önünde şiir okurken sahneye çıkan insanlar da heyecan duygusunu yaşayabilmektedirler. Sahneye çıkmadan önce heyecanlanmak normal bir durumdur. Sahne heyecanı insanları uyarma yoludur. Sahne heyecanı, toplumda birçok kişinin hayatlarının bir bölümünde karşılaştıkları, yıldırıcı ve hatta kariyeri sonlandıracak kadar önemli bir sorundur. Özellikle müzisyenler her sahneye çıktıklarında sanki ilk kez çıkıyormuş gibi heyecanlanmaktadırlar. Sahne heyecanı, (seyirci önünde yapılan tiyatro ya da müzikal bir performans ile bağlantılı olarak duyulan) endişe ve korku hisleri ya da bu hislerle ilgili olarak performansı yapan kişinin becerilerinin olumsuz bir şekilde etkilenmesi olarak tanımlanabilir. Kişilerin performans kaygıları hem fiziksel hem de zihinsel bir sapmadır. Bir gerginlik ya da kaygı olarak da bilinen sahne korkusu, konuşmacıyı, aktörü, sporcuyu ya da müzisyeni olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum yani korku ise toplum içerisinde yapacağı işi sergilerken hata yapma düşüncesidir. Sahneye çıkmadan önce kişilerin kalp ritimleri artış göstererek daha hızlı atmaya başlar. Hatta bazen aşırı terlemeler görülür. Ağız kurur, hızlı nefes alıp- verme başlar.

  Sahne heyecanı neden olur?

Kişiler sahneye çıktıkları zaman sergileyecekleri performansın istedikleri gibi olmayacağı endişesini duyarlar. Başarısız olacaklarını ve seyirci tarafından alacakları tepkileri düşünürler. Bilinçaltına bu olumsuzluklar yerleşmiş durumdadır. Oynanan bir oyundaki rolü sergilerken ya da bir müzik parçasını icra ederken sözleri unutabilecekleri kaygısını duyarlar. Bunların sonucunda da kişiye sıkıntı veren nefes darlığı, aşırı terleme, ağız kuruluğu, kalp çarpıntısı ve sesin çatallaşması gibi durumlar ortaya çıkacaktır. Bu durum performansı olumsuz yönde etkileyecektir.

Sahne heyecanını yenmek için hipnoterapi

Sahne heyecanını yenebilmek için bu sorunun ne olduğunun ve neden kaynaklandığının bilinmesi gerekir. İşte burada hipnoz yöntemi devreye girer. Sahne korkusu hemen hemen her meslekte ve farklı deneyim düzeyindeki kişilerde görülebilir. Hatta sahneye ilk kez çıkan bir kişide görülen bu problem, senelerdir sahneye çıkan kişilerde de görülebilmektedir. Siz de profesyonel sahne yaşamınızda sahneye çıkmadan önce ve sahnede iken hala heyecanlanıyor, bu durumdan kurtulmayı başaramıyor iseniz, hipnoterapiden yardım alınız. Sizi sahne öncesinde heyecanlandıran her türlü olumsuz düşünce bilinçaltındadır. Hipnoz yöntemi sayesinde olumsuz düşünmenize ve heyecanlanmanıza neden olan duygular, verilen telkinler ile bilinçaltından silinir. Performansınıza iyi bir şekilde hazırlandığınız, hata yapma endişesi taşımamanız yönünde verilen telkinler sizi rahatlatır. Performansınızı sergilemeden önce ses tonunuzu ayarlamayı unutmanızın, bir konuyu ya da bir müzik parçasını unutmanızın bile dünyanın sonu olmadığı hakkında verilen telkinler ile bilinçaltına olumlu mesajlar yerleştirilir. Ayrıca hipnoz ile doğru nefes almayı da öğrenerek kalp ritminin hızlanmasına engel olunur.

Her türlü kaygı, korku, heyecan ve fobilerinizi hipnoz ile yenebilirsiniz. Tüm bu duygular bilinçaltında kayıtlıdır. Bu kayıtlar, bilinçli olarak (bazen) hatırlayamadığınız ve farkında olmadığınız ama hayatınızı etkileyen kayıtlardır. Örneğin küçükken bir köpekten korkma, dayak yeme gibi olaylar bilinçaltına yerleşir. Yaşanan bu olaylar bazı olaylar karşısında korku ve kaygıları da beraberinde getirir. Geçmişte yaşanan kötü anıları silemeyiz ama olayların anlamlarını değiştirerek olumlu bir hale getirebiliriz. Bunu da hipnoterapi yöntemi ile başarmak mümkündür. Geçmişte yaşanmış olan ve sizi psikolojik olarak etkileyen olaylarda yaşanan olumsuzluklar, hipnoz esnasında olumlu düşüncelere dönüştürülebilir. Yani geçmişte yaşananları yok edemez ama anlamları değiştirebilir.

Hipnoz, kişinin o andaki gerçeğin farkında olmasına rağmen, ondan ayrı bir durumda olduğu hissine sahip olduğu, uyku ile uyanıklık arasındaki bir durumdur. Kişi hipnoz sırasında dış dünyadan uzaklaşır ve kendisine verilen telkinleri eleştirmeden alır. Buradan da anlaşıldığı gibi hipnoz bir tekniktir. Hipnoterapi ise hipnoz altında yapılan bir terapidir. Gerçek tedavi hipnozu kullanarak yapılan hipnoterapidir. Zihin aldığı bilgileri hem bilinçli hem de bilinçsiz olarak alır. Bilinçdışı, beynimizin farkında olmadığımız yanıdır. Tüm deneyimlerimizi, hatıralarımızı depolar. Bilinçli zihin ise problem çözer ve analiz yapar. Hipnoz altında iken, bilinçdışı zihin bilinçli zihinden kurtulur ve telkin almaya hazır hale gelir. İşte hatıraların, deneyimlerin bulunduğu bilinçdışı zihne verilen telkinler sayesinde sahne heyecanını yenebilir ve bu ya da buna benzer sorunlardan kurtulabilirsiniz.

sahne heyecanını hipnoterapi.com ile yenin!

Hipnoterapi ile sahne korkusunu yenme was last modified: Ekim 5th, 2017 by hipnoterapi

Sahne korkusunu nasıl yendim

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.