Mamografi icin hangi bolume gidilir

Mamografi Icin Hangi Bolume Gidilir

mamografi icin hangi bolume gidilir

Mamografiye Hangi Bölüm Bakar? Randevu Almak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Mamografi çektirmek isteyen kadınların hangi bölümden destek alması gerektiği günümüzün merak konusudur. Ayrıca randevu alındıktan sonra yapılması gereken bazı durumlar da bulunur.

Mamografiye Hangi Bölüm Bakar?

Mamografi işlemi, kadınların göğüslerindeki kist ve hastalıklara karşı gerçekleştirilen görüntüleme tekniğidir. En küçük sorunlara karşı tercih edilen bu uygulamayla birlikte memelerde oluşabilecek kanser riski görüntülenebilir. Ayrıca bir röntgen filmi olarak da tercih edilmektedir. Bu uygulama sonrasında kadınlarda meme kanseri olup olmadığı rahatlıkla tespit edilebilir.

Doktor muayenesinden sonra 40 yaş ve üzeri kadınlarda uygulanan bu işlem, 50 yaş ve üzeri kadınlar için yılda bir kez tekrarlanabilir. Günümüzde birçok kadın, Mamografiye hangi bölümde bakılır şeklinde araştırmalar yapmaktadır. Bu sorunun yanıtı için de yazımızı takip edebilirsiniz.

Göğüs bölgesinin düşük X ışınları sayesinde detaylı görüntülenmesinin sağlandığı uygulamada, erken teşhisin oldukça önemli olduğu bilinmektedir. Bu yüzden kadın hastalar erken meme kanseri teşhisiyle karşılaşmak adına mamografi çektirebilir.

Göğüs içindeki değişikliklerin doktor tarafından henüz hissedilmeyecek haldeyken bile görüntüleyebilen bu uygulama sonrasında ayrıca kanser olup olmadığı da teyit edilebilmektedir. Günümüzde bu uygulamanın başarı oranı %90 olarak belirlenmiştir. Bu yüzden de birçok kadın ilgili bölümden destek alarak meme kanserine karşı erken teşhis şansını kullanabilir. Kadınlar ayrıca hangi bölüme gitmeliyim şeklinde sorular da sormaktadır. İster göğüs hastalıkları ister genel cerrah olsun, her iki bölümde de mamografi talebinde bulunulabilir.

Gelişen tıp uygulamalarında artık randevu sistemi yer almaktadır. Randevu aldıktan sonra doktora gidebilir ve çektirmek istediğiniz işlemi de belirtebilirsiniz. Hangi bölümden size destek olunacağını da yine doktora sorarak öğrenebilirsiniz. Belirttiğimiz üzere mamografi çekimi için genel cerraha ya da kadın hastalıklarına gidilir.

Mamografi Nerede Çekilir?

Mamografi çektirmek için özel poliklinik ya da randevu alarak devlet hastanelerinde hizmet alabilirsiniz. Uzman doktor sizlere bu konuda ayrıca nerelerde mamografi çekmek gerektiğini de belirtecektir. Bunun yanı sıra uygulama Genel Cerrahi tarafından çektirilmektedir. Ayrıca Kadın Hastalıkları uzmanı tarafından da geçilebilmektedir.

Mamografi çektirmek için göğüs hastalıkları bölümüne de gitmek gerekir. Kadın doktorların kontrolü altında gerçekleşecek işlemler ve her dala ayrı görüntü çekmek için açılan poliklinik sayesinde mamografi çekimi yapılmaktadır. Branş olarak genel cerrahilerin erken teşhis için işlem yaptığını belirtebiliriz. Göğüs filmi çekimi sonrasında yapılması gerekenler ve varsa farklı bir hastalık için teşhisler konulur ve tedavi süreçlerine başlanır.

Mamografi çeken yerler için bir takım araştırmalar yapabilir ve özel ya da devlet hastanesinde çektirmek gerekir. Sonuçlar ise yine doktordan alınır ve gerekli tedavi süreci başlar. Doktor, gerekli olan tüm müdahaleleri belirtir ve göğüs raporuna bakar. Ayrıca doktora sunulacak raporlarla birlikte hastalardan bir takım önlemler alınmasını da ister. Hangi süreçte nasıl hareket edeceğinizle ilgili tüm bilgileri doktor sizlerle paylaşacaktır.

Uygulama için randevu işlemlerinin ardından gerekli bölüme gidilir ve branş olarak genel cerrahi tercih edilir. Mamografi fiyatları hakkında da genel bilgileri randevu sonrasında doktorunuz sizlerle paylaşacak ve uygulamaya girer girmez herhangi bir ağrı duymadan işlemi sonlandırabileceksiniz.

 

Mamografi hakkında 10 soru 10 cevap

Emziren kadınlar mamografi çektirebilir mi?

Emziren kadınlarda meme dokusunun yoğunluğu artar. Bunun asıl nedeni meme dokusunda üretilen ve süt kanallarını dolduran süt salgısı ve memede süt üretimini sağlayan bez doku yoğunluğunun artışıdır. Bu durum mamografi hassasiyetini bir miktar azaltır. Fakat mamografi çekiminin gerekli olduğu durumlarda, mamografinin tanıya yardımcı olma özelliğini de tamamıyla ortadan kaldırmaz. Çekim öncesi emzirmek meme dokusundaki süt miktarını azaltacağından yoğunluğu azaltır ve daha iyi görüntü elde edilmesini sağlar.

Memesinde protez (silikon) olanlar meme taramasını nasıl yaptırabilir? 

Meme dokusunda uygulanmış olan protezler memenin mamografi, ultrasonografi veya MR (Manyetik Rezonans) tetkiki için bir engel oluşturmaz. Mamografi çekimi sırasında meme dokusuna uygulanan basıncın proteze bir zararı yoktur. Mamografi cihazlarındaki protezli meme için doz seçim programlarıyla ayrıntılı görüntüler elde edilir. Tarama protokolünde mamografi ile birlikte ultrasonografinin de yapılması önerilir.

Mamografi çektirmenin zararı var mıdır? Kanser riskini artırır mı? 

Mamografi X-ışını kullanılan bir yöntemdir. Alınan radyasyonun bir kanseri tetikleme ihtimali teorik olarak çok düşüktür. Günümüzde yeni teknoloji dijital mamografi cihazlarıyla, tetkik sırasında alınan radyasyon miktarı çok azalmıştır. Mamografi sırasında alınan radyasyon miktarı bir uçak yolculuğu sırasında güneş ışınları nedeniyle maruz kaldığımız radyasyon ile hemen hemen aynıdır. Uçak yolculuklarından vazgeçiyor muyuz? 

Mamografiye gitmeden önce nelere dikkat etmeli?

Mamografi tetkiki için herhangi bir ön hazırlığa gerek yoktur. Çekim sırasında özellikle pudralı deodorant gibi kozmetik ürünlerinin kullanılmaması gereklidir. Adet (Menstruasyon) öncesi meme dokusunda fazla hassasiyeti olan kadınların adet sonrası çekim yaptırması, ağrı olmaması ve konforlu çekim yapılmasında faydalı olacaktır. 

Meme ultrasonografisi kimlere çekilir? 

Meme ultrasonografisi tarama veya tanı amaçlı mamografi tetkiki yapılmış, yoğun meme dokusuna sahip hastalarda tamamlayıcı tetkik olarak 40 yaş altı hastalarda birincil işlem olarak koltuk altı bölgelerinin (aksiler bölge) değerlendirilmesinde ve biyopsi işlemlerinde kılavuz yöntem olarak yapılmaktadır. 

Meme ultrasonografisi ne zaman çekilmelidir? 

Meme ultrasonografisi ön hazırlık gerekmeden, her zaman yapılabilen bir tetkiktir. Radyasyon içermeyen bir tetkik olması nedeniyle gebelik sırasında da rahatça yapılabilir. 

40 yaş üzeri kadınlar meme ultrasonografisi mi mamografi mi çektirmeli? 50 yaş ve üstüne meme ultrasonografisi çekilir mi?

40 yaşından itibaren tarama amaçlı rutin olarak her yıl mamografi tetkiki yapılmalıdır. Yoğun içerikli meme dokularında, mamografik hassasiyet azalan olgularda ve mamografide bulgu saptanan olgularda, mamografiyi tamamlayıcı olarak ultrasonografi yapılmalıdır. 50 yaş üzeri kadınlarda da herhangi bir yaşta olabileceği gibi, ultrasonografi rahatlıkla yapılabilir.

Mamografi ne sıklıkla yapılmalı?

Mamografi tetkiki 40 yaşından itibaren yılda bir defa düzenli olarak yaptırılmalıdır. Risk grubunda olan kadınlara tetkikler daha erken yaşta da önerilebilir. Bu konuyu hekiminize danışmanızda yarar var. 

Ailesinde meme kanseri olan biri ne sıklıkla muayene olmalı? Yüksek riskli kadınlara sadece mamografi yeterli midir?

Ailesinde meme kanseri olan kişiler de 40 yaşından itibaren yılda bir kez mamografi ve ultrasonografi tetkiki yapılmalıdır. Birinci derece akrabasında 40 yaş altında meme kanseri tanısı olan kadınlarda, meme taraması yakın akrabalarda kanser saptama yaşından 10 yıl daha genç yaştan itibaren yapılmalıdır. Yani yakın akrabanız 35 yaşında meme kanseri tanısı aldıysa, sizin 25 yaşında düzenli doktor kontrollerine gitmeniz gerekir. 

Yüksek riskli gruba dahil kadınlarda rutin yıllık mamografi ve ultrasonografi ile birlikte yıllık aralıklarla meme MR incelemesinin de rutin takiplere eklenmesi önerilmektedir. Bunun için hasta riskinin doğru hesaplanması önemlidir.

Meme ultrasonografisi hangi yaş grubuna yapılır?

Meme ultrasonografi tetkiki için herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur, her yaş grubunda ve hamile hastalarda rahatlıkla yapılabilir. 

Meme ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Meme ağrısı kadınlar arasında sık görülen bir şikayettir. Bu durum meme dokusunda hassasiyet, keskin yanma ağrısı veya gerginliği içerebilir. Ağrı sabit veya sadece ara sıra ortaya çıkabilir. Peki, Meme ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 09:47 - 22 Ekim 2019 Güncellenme:

Meme ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir?

Meme ağrısı; birkaç haftadan uzun süre devam eder, göğsünüzün belirli bir bölgesinde oluşur, zamanla kötüye gidiyor gibi görünür ve günlük yaşamınıza müdahale eder. Ana semptomu meme ağrısı olan kadınlarda meme kanseri riski düşük olsa da mutlaka bir doktorun değerlendirmesi ve takibi önemlidir. Peki, Meme ağrısı için hangi bölüme/doktora gidilir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde sizler için derledik…

MEME AĞRISI HAKKINDA

Göğüsler ergenlik döneminde östrojendeki bir artış nedeniyle gelişir. Adet döngüsü sırasında, çeşitli hormonlar bazı kadınlarda ağrı veya rahatsızlığa neden olabilecek meme dokusunda değişikliklere neden olur. Göğüsler genel olarak acıtmazken, ara sıra meme ağrısı sık görülür.

Mastalji olarak da adlandırılan meme ağrısı, kadınlar arasında yaygın bir durumdur. Ağrı genellikle döngüsel veya döngüsel olmayan olarak sınıflandırılır.

MEME AĞRISININ NEDENLERİ

Göğüs ağrısına çeşitli faktörler neden olabilir. En sık görülen nedenlerden ikisi hormon dalgalanmaları ve meme kistleridir.

Hormon dalgalanmaları

Bir kadının adet döngüsü, östrojen ve progesteronda hormon dalgalanmalarına neden olur. Bu iki hormon bir kadının göğüslerinin şiş, bezeli ve bazen de acı verici hissetmesine neden olabilir. Meme ağrısının hormon dalgalanmalarından kaynaklanması durumunda, ağrının, genellikle adet sürecinden iki ila üç gün önce kötüleştiğini fark edeceksiniz. Bazen ağrı, adet döngüsü boyunca devam eder.

Meme kistleri

Bir kadın yaşlandıkça, göğüsleri, evrim olarak bilinen değişimler yaşar. Bu, meme dokusunun yağ ile değiştirildiği zamandır. Bunun bir yan etkisi kistlerin ve daha fazla lifli dokunun gelişmesidir. Bunlar fibrokistik değişiklikler veya fibrokistik meme dokusu olarak bilinir.

Fibrokistik göğüsler her zaman ağrıya neden olmaz, ancak bazen yapabilirler. Bu değişiklikler genellikle endişe yaratmaz. Fibrokistik memeler bezelenebilir ve hassasiyeti artırabilir. Bu en sık memelerin üst ve dış kısımlarında görülür. Bezeler, adet döngünüz boyunca da büyüyebilir.

MEME AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR?

Meme ağrısı için hastanelerin Genel Cerrahi (Hariciye) polikliniklerine/doktoruna başvurulması gerekir.

Meme kanseri genetik geçişli bir hastalık mı?İlginizi ÇekebilirMeme kanseri genetik geçişli bir hastalık mı?Memede mantar belirtileri nelerdir?İlginizi ÇekebilirMemede mantar belirtileri nelerdir?

AğrıÇocukEvrimgenetikhamilelikKadınkansermeme kanseriSağlıkşekerşeker hastalığı

Memede Kitle İçin Hangi Bölüme Gidilir? Hangi Tahliller İstenir, Memede Bulunan Kitleye Hangi Doktor Ve Bölüm Bakar?

Giriş Tarihi: 22.11.2022 11:49Son Güncelleme: 22.11.2022 11:49

Meme sağlığı, toplumun tamamının bilhassa yetişkin kadın nüfusunun mutlak bilinçlenmesi ve hakkında bilgiye sahip olması gereken bir konudur. Memede kitle varlığı çoğu kişinin başına gelebilir, bu kitleler kist, yağ bezesi yahut tümör olabilir. Memede ele gelen kitlenin ne olduğunu öğrenmek ve muayene olmak için sağlık kuruluşlarına başvurmak en sağlıklı yoldur. Bu yazımızda siz sevgili okurlarımız için, memede bulunan kitle için hangi bölüme gidileceği hakkında detaylara yer verdik.

Memede Kitle İçin Hangi Bölüme Gidilir? Hangi Tahliller İstenir, Memede Bulunan Kitleye Hangi Doktor Ve Bölüm Bakar?

Anatomik yapısı sebebiyle memede türlü kitlelerin meydana gelmesi muhtemel bir durumdur. Bu kitleler bazen basit kistlerden oluşurken bazen ise meme kanserinin sinyali olabilir. Bu tehlikeyi ekarte etmek ve erken teşhis için memede ele kitle geldiği vakit mutlak uzman doktorların yardımına başvurmak gereklidir. Peki, memede kitle için hangi bölüme gidilir? Bu sorunun yanıtını ve daha fazlasını sizler için derleyip hazırladığımız içerikte bulabilirsiniz.

Memede Bulunan Kitleye Hangi Doktor Ve Bölüm Bakar?

Özellikle yetişkin kadın nüfusunda azımsanmayacak bir sayıda görülen meme kanseri, mutlaka hakkında bilgi sahibi olunması gereken konulardan birisidir. Memede ele kitle gelmesi her zaman kanser belirtisi tabi ki değildir ancak tedbirli olmakta her zaman fayda vardır, bu sebeple kişinin eline memede kitle geliyorsa mutlaka alanının uzmanı hekimlere başvurması gereklidir. Memede oluşan kitleler kist, yağ bezesi, süt bezlerinin deformasyonu ya da iyi/kötü huylu tümörler olabilirler, bu noktada doğru bölüme başvurulup doktorların muayenesi sonucunda bilgi edinmek gerekiyorsa tedavi olmak oldukça ehemmiyet arz eden bir durumdur.

Memede kitle için gidilmesi gereken bölüm Genel Cerrahi bölümüdür. Hem özel hem devlet hastanelerinin ortak prosedürleri gereği memede görülen kitlelerle ilgilenen dal Genel Cerrahi bölümüdür. Hastaya genel cerrahi uzmanı tarafından yapılacak olan kan tahlilleri, ultrason ve mamografi tetkikleri sonucunda kitlenin ne olduğu ve tedavi yöntemlerine karar verilecektir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Memede Kitle İçin Hangi Bölüme Gidilir? Hangi Tahliller İstenir, Memede Bulunan Kitleye Hangi Doktor Ve Bölüm Bakar?

SON DAKİKA

Mamografi Nedir ve Nasıl Çekilir? Sonuç Nasıl Alınır?

Mamografi cihazı, meme kanserini tespit etmek için meme röntgenini çeken bir tarama aracıdır. Meme kanserinin erken teşhisinde kilit noktası olan mamografi, her yıl yaptırılan düzenli klinik muayene ile birlikte uzman tarafından gerekli görüldüğü takdirde istenilen yardımcı teşhis yöntemlerinden biridir. Bunun yanı sıra uzmanlar, 40 yaş ve üstü kadınların, yılda bir mutlaka mamografi çekimi yaptırmasını önermektedir. Ayrıca kişisel olarak şüphe duyuluyor ya da ailede meme kanseri öyküsü bulunuyorsa; doktor, daha erken ve daha sık aralıklarda tarama yaptırılması gerektiğini söyleyebilir. Düzenli olarak yaptırılan mamografi, meme kanserinin erken evrede anlaşılmasını sağlayan en iyi görüntüleme yöntemlerinden biridir.

Mamografi Nedir?

“Mamografi nedir?” sorusunun yanıtı olarak; düşük dozda X-ray ışını ile meme içindeki anormallikleri görmeyi sağlayan bir tıbbi görüntüleme yöntemidir. Mamografi cihazı yardımı ile doktor, muayene sırasında fark edemediği meme dokusundaki değişiklikleri daha yakından inceleyebilme imkânına sahip olur. Mamografi cihazı sayesinde, kadınlarda meme hastalıkları erkenden teşhis edilebilir.  Memede yumru oluşumu, meme başı çökmesi ya da memeden sıvı gelmesi gibi herhangi bir meme kanseri belirtisi bulunduğu takdirde, tarama amaçlı mamografi gerekmektedir. Meme implantı olan kişilerin, teşhis amaçlı yapılan mamografi yaptırmaları gerekir. Teşhis amaçlı yapılan mamografi, tarama amaçlı yapılan mamografiye göre daha kapsamlıdır. Tarama mamografisi, henüz hiçbir semptom görülmediği hallerde, sadece kontrol amaçlı yapılan bir mamografi türüdür.

Dijital Mamografi Nedir?

Dijital mamografi, X-ray ışınlarıyla uygulanan filmlerin yerine, X ışınlarını elektrik sinyallerine dönüştüren katı haldeki detektörleri kullanarak uygulanan bir mamografi sistemidir. Bu dedektörler, dijital kameralarda bulunan sistemlerin bir benzeridir. Elektrik sinyalleri, meme görüntüsünü elde edebilmek için bir bilgisayar ekranında görülebilen veya geleneksel mamografilere benzer özel bir film üzerine basılan görüntüleri üretebilmeyi sağlar. Hasta için uygulama konusunda, dijital mamografinin diğer mamografilerden bir farkı yoktur. Fakat çözünürlüğü ve kontrastı arttıracak biçimde çalıştığı için, normal mamografiye oranla daha net bir görüntü elde edilir. Bu da meme dokusundaki farklılaşmayı ve küçük tümörleri görüntüleyebilmeyi kolaylaştırarak, doktorun hastalıkla ilgili teşhis koymasında avantaj sağlar. Kesin ve net bilgiye tek seferde ulaşmayı sağladığı için, sık sık normal mamografi çekilmesi gereksinimini de ortadan kaldırmış olur.

Mamografi Nasıl Çekilir?

  • Tüm kıyafetler çıkarılarak, ön kısmı açık pamuklu uzun bir elbise giyilir. Elbise giyildikten sonra bir kol dışarı çıkarılarak çekim yapılacak memenin serbest kalması ve mamografi makinesinin önünde durulması istenir.
  • Mamografi esnasında, meme iki plak arasında yerleştirildikten sonra bastırılarak düz hale getirilir ve X ışınları gönderilir. Bu durum memede hafif bir rahatsız hisse sebep olsa da yalnızca birkaç saniye sürecektir.
  • Meme plaklar arasına yerleştirildikten sonra, nefesin tutulması istenir. Bu sırada, tekniker hızla röntgeni çekecektir. Daha sonra ise plak memeden ayrılacaktır.
  • Tekniker memenin ikinci bir görüntüsünün farklı bir açıdan alınabilmesi için, hastayı tekrar konumlandırır.
  • Bu işlem aynı şekilde daha sonra diğer meme için tekrarlanarak uygulanır.
  • Kolye ve bilezik gibi takıların mamografi esnasında çıkarılması gerekir. Bunun yanı sıra vücuda sürülen deodorant ve pudra gibi maddeler mamografi görüntülerine zarar verebileceği için, işlemden önce temizlenmiş olması gerekmektedir.

Mamografi ve Ultrason Arasındaki Fark

Mamografi cihazı ile yapılan işlem sırasında, memenin görüntüsünü alabilmek için düşük dozda radyasyon kullanılır. Görüntünün en iyi biçimde ortaya çıkabilmesi için meme düzleştirilerek iki plak arasına sıkıştırılır ve genellikle iki farklı açıdan görüntü alınır. Memenin görüntüsünü alabilmek için radyasyon kullanılan mamografi cihazından farklı olarak, ultrason cihazı vücuda ses dalgaları gönderir. Memedeki anormallikleri tespit etmek için alan jel ile kaplandıktan sonra, ses dalgalarını yönetmek ve yankıları meme dokusundan sekerken takip edebilmek için, cilde mikrofon benzeri alet yerleştirilir. Ses yankıları resme dönüştürüldükten sonra bilgisayar ekranından takip edilir. Bu işlemde memeyi plağa yerleştirme ve düzleştirme gibi bir müdahale bulunmaz. Hastalık bulgusu için tek başına ultrason kullanmak yetersizdir. Yapılan çalışmalar ultrasonun, küçük kistleri veya tümörleri gizleyebileceğini göstermiştir.

Mamografi Kaç Yaşında Çekilir?

Mamografi taramalarına hangi yaşta başlanılacağını belirlemek zordur. Her ne kadar hayatta kalım süresini uzatmak adına erken teşhisin önemi büyük olsa da hastanın radyasyona maruz kalmasını da en aza indirmek gerekmektedir. Çünkü bazı çalışmalar, mamografi cihazı radyasyonu altında olmanın kanser riskini de arttırabileceğini ortaya koymaktadır. Uzmanların çoğu, bu durumun önüne geçmek için hastalarına yılda bir kez mamografi çekilmesini uygun görüyor. Bu açıdan bakılırsa, genellikle kanser geliştirme riskinin yüksek olduğu yaş aralığını seçmek, taramalara başlamak için doğru bir başlangıç noktası oluşturmaktadır. Ortalama olarak risk altında bulunan kadınların ilk mamografi çekimlerini, 40 yaşından önce yaptırmamaları önerilir. Bunun yanı sıra uzmanlar, kanser taramasını yaptıktan sonra her yıl bunun tekrar edilmesi gerektiğini tavsiye ederler. Bununla beraber mamografinin ilk olarak ne zaman alınması gerektiği konusunda kesin bir cevap bulunmamaktadır.

Mamografi Çekimi Ne Kadar Sürer?

Mamografi çekimi için uygun pozisyona geldikten sonra, teknisyen birkaç saniye içerisinde meme görüntüsünü alır. Bu işlem rahatsız edici olabilir fakat bu durum yalnızca birkaç dakika içerisinde sona erer. Mamografi çekimi süresi, işlemin yapıldığı merkeze, kişinin önceden verilen hasta tanıma formunu doldurma süresine ve hazırlık sürecine göre farklılık gösterse de; tarama amaçlı yapılan mamografi, genellikle 15 dakika sürer. Tanısal amaçlı yapılan mamografi ise yaklaşık olarak bu sürenin iki katı kadar (30 dakika) uzun sürebilir.

Mamografi Çekilirken Acı Duyulur mu?

Mamografi deneyimi, herkes için farklı nitelik taşır. Bazı kadınlar, işlem sırasında ağrı hissederken bazıları hiçbir şey hissetmeyebilir. Ağrı seviyesi; göğüslerin büyüklüğüne, adet döngüsü ile mamografi çekiminin aynı zamana denk gelmesi, kişisel acı toleransı ve işlem sırasında kişinin nasıl konumlandırıldığına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bununla beraber, mamografi işlemi sonrası kalıcı ve uzun süreli ağrılar oluşmaz. Kadınların adet döngüsü nedeniyle göğüsleri daha hassas olabileceği için, “mamografi âdetin kaçıncı günü çekilir?” sorusu akıllara takılabilir. Oluşabilecek ağrıların önüne geçmek adına adet döngüsünden bir hafta önce mamografi işleminden kaçınılması önerilir. Ayrıca kafeinli maddeler de meme hassasiyetini arttırabileceği için randevudan bir veya iki hafta öncesinde bu tarz yiyecekler tüketmemesi önerilir.

Mamografi Sonucu Nasıl Alınır?

Tarama sonuçlarında, düzgün bir yapıya sahip bir şişlik veya kütle genellikle kanserli değildir. Ultrason cihazıyla ele gelen yumru incelenebilir. Eğer sıvı ile doluysa, buna kist denir ve genellikle kanserli değildir; ancak doktor yine de biyopsi önerebilir. Bir yıldız gibi görünüme sahip ve düzgün kenarlara sahip olmayan yumrular, daha fazla endişe yaratmaktadır ve genellikle biyopsi yapılması gerekir. Mamografi sonucu almanın ne kadar sürdüğü, bir tarama veya teşhis amaçlı mamografi çekimi yaptırılıp yaptırmamaya göre farklılık gösterebilir. Tarama mamografisi sonuçlarını almak genellikle iki hafta sürerken teşhis amaçlı yapılan işlemden hemen sonra sonuç raporu doktordan ya da ilgili rapor biriminden alınabilir.

Mamografi Zararı Var mı?

Bir mamografi işlemi, meme dokusunda endişe verici veya uzun süreli yan etkilere neden olmamaktadır. Tüm röntgen muayeneleri gibi mamografi işlemi de kişinin bir miktar radyasyona maruz kalmasına neden olur. Bu nedenle, kadınların ne sıklıkla mamografi çektirmeleri gerektiği konusunda birçok tartışma bulunur. Bu konu her ne kadar tartışmalı olsa da onkologlar, mamografi çekimi esnasında maruz kalınan radyasyon miktarının minimum düzeyde olduğunu ve meme kanserinin erken teşhis edilmesinin faydalarının, radyasyonun oluşturacağı herhangi bir riskten veya yan etkiden daha ağır bastığını ifade ederler.

Mamografi İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Kanserin erken bir evrede fark edilmesi, tedavi sürecini kolaylaştırır. Mamografi işlemi, meme kanserinin oluşmasının önüne geçemez ve kanser geliştirme riskini azaltmaz. Ancak meme kanserinden kaynaklı ölümlerin önüne geçebilir. Bu nedenle 19 yaşından itibaren kadınların kendi kendilerine muayene yapmak için bir rutin geliştirmeleri ve kanserle ilişkili olduğunu düşündükleri yumruları tespit etmek için vakit kaybetmeden doktora görünmeleri önem taşımaktadır. Herhangi bir kanser şüphesi taşıyan kişilerin aklına “mamografi için hangi bölümden randevu alınır?” sorusu takılabilir. Mamografi yaptırmak ya da herhangi bir şişliğin kanser riski taşıyıp taşımadığını tespit etmek için, hastanelerdeki genel cerrahi bölümünden randevu alınması gerekmektedir.

Meme Kanserinin Erken Tanı ve Tedavisi

Meme kanseri kişiden kişiye farklı seyir gösterir, bazıları gürültülü ve hızlı seyrederken, bazıları da yumuşak gidişlidir. Bunun ana sebebi  meme kanserinin farklı alt tiplerinin olmasıdır.

Ancak en önemlisi meme kanserinin erken saptanması ve evresine göre en etkili şekilde tedavi edilmesidir.

Kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanserinin görülme sıklığı, 30 yaşından sonra hızla artış gösterir.

Erken evrede meme kanserini saptamak için ne yapılmalıdır?

Meme kanserinde en önemli nokta, meme kanserinin belirti vermeden (sertlik oluşturmadan) yakalanması ve tedavi edilmesidir. Bu nedenle belirli bir yaşın üstündeki tüm kadınların meme filmi çekilerek, meme kanseri erken safhada yakalanmaya çalışılır.

Buna tarama mamografisi denir. Mamografi ile bir meme kanseri  kitle oluşturmadan  3-4 yıl önce yakalanabilmektedir. 40 yaşından itibaren yılda bir kere genel cerrahi uzmanınca muayene yapılmalı ve mamografi çekilmelidir. Gerekli hallerde mamografiye, meme ultrasonografisi ve meme MR incelemesi de eklenebilir.

Tarama mamografilerinin dışında her ay kendisini düzenli olarak muayene eden bir kadın, memesinde ortaya çıkan bir kitleyi daha erken fark edebilir. Ancak bu durum kişilerde gereksiz endişeye yol açmamalıdır.

Memede beliren tüm kitleler (sertlikler) meme kanseri değildir. Herhengi bir kitle şüphesi varsa hemen meme hastalıkları konusunda deneyimli  genel cerrahi uzmanına başvurularak, doktor muayenesi yapılmalıdır.

Meme kanseri nasıl tedavi edilir?

Tedaviye en iyi cevap veren kanserlerden biri meme kanseridir. Meme kanseri ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi o kadar kolaylaşır ve etkinleşir. Erken evrelerde meme koruyucu cerrahi, yani sadece kanserli dokunun çıkarılması yeterli olabilir.

Meme koruyucu cerrahi yapıldığında onkoplastik cerrahi tekniklerinin uygulanması ile tatminkar estetik sonuçlar sağlanabilmektedir. Daha ileri evrelerde meme başı ve meme cildinin korunarak ve implant (silikon) uygulanarak  ameliyat mümkün olabilmektedir.

Memenin korunmasını isteyen her meme kanserli kadın onkoplastik cerrahi adayıdır.

Kanserin evresine ve operasyonun şekline göre cerrahi tedaviye radyoterapi  ve kemoterapi  eklenebilir.

Memede Ağrı için Hangi Bölüme Gidilir?

Göğüs ağrısı ile meme ağrısı, iki farklı durumdur. Bu ağrılar kemikler ve kaslar da dahil olmak üzere akciğer, kalp, yemek borusu, nefes borusu ve diyafram gibi organlardan dolayı ortaya çıkabilir.

meme agrisina hangi bolum bakar

Bunların başında ilk akla gelmesi gereken kalptir. Çünkü kalp krizinin ilk bulgusu göğüs ağrısı olabilir. Fakat bu durumda hastanın endişe etmemesi gerekir çünkü günümüzde göğüs ağrısı şikayetiyle acile başvuran hastaların yalnızca %30’u kalp kökenli ağrılardan müzdarip olarak başvurmuşlardır. Geri kalan %70’lik dilimde ki hastalar ise genellikle reflü gibi çeşitli sağlık problemlerinden dolayı göğüs ağrısı çekmektedir.

Göğüs kafeslerinde herhangi bir sebepten dolayı ağrısı olan insanlarda endişe ederek acillere başvurmakta ve kalp krizi riskinden korkmaktadırlar.

Göğüste Ağrının Tipinden Nedeni Anlaşılır mı?

Göğüs ağrısının türünden nedeni tabi ki anlaşılabilir. Fakat burada gereken teşhisi uzman doktor koymalıdır. Hastaların benim ağrım bu sınıfa giriyor önemli bir şey yok gibi yaklaşımda bulunması doğru değildir. Göğüs ağrısının tipi ne zaman başladığı, egzersiz sonrası veya istirahat sonrası olup olmadığı, ne kadar sürdüğü, geceleri hastaları uyutup uyutmadığı, kol, omuz, boyun gibi bölgelerden nerelere yayıldığı şeklinde saptanabilir.

Fakat en doğru teşhisin koyulması için göğüste ağrı çeken kişinin acil bir şekilde doktora başvurması gerekmektedir.

Göğüste ağrı problemi için öncelikle Dahiliye bölümüne başvurmanız gerekir. Doktorunuz yapacağı tetkikler sonucunda sizi göğüs cerrahisi bölümüne yönlendirebilir.

Memede Kitle için Hangi Bölüme Gidilir?

Göğüste kitle hemen her kadının eline gelebilir. Özellikle adet öncesi göğüste kitle ele gelmesi fazla endişelenmeye gerek olmayan bir durumdur. Adet gördükten sonra kitle göğüste yok oluyorsa herhangi bir kontrole gerek yoktur. Çünkü basit bir kist olarak kabul edilir.

memeye hangi bolum bakar

Göğüste kitle her zaman meme kanseri belirtisi değildir. Daha çok memenin iyi tümörleri göğüste kitle şeklinde kendilerini gösterir. Nadir de olsa meme kanserinin ilk belirtisi göğüste kitle olabilir.

Memede ağrı oluyorsa bu noktada öncelikle “Meme Ağrısı için Hangi Bölüme Gidilir?” linkini takip ederek yazımı okuyunuz. Ardından kaldığımız yerden devam edelim.

Memede Kitle Hissedilirse

Meme kanserinin ilk belirtisi memede oluşan kitlelerdir. Yaş ilerledikçe bu kitlelerin kanserli hücreler olma olasılığı artar. Ancak yaş aralığı fark etmeksizin meme dokusundaki değişiklik mutlaka bir doktor tarafından incelenmelidir. Genç yaşlarda bu kitleler genellikle kistler olmaktadır. Eğer kitleler iki memede de varsa ve sayıları fazlaysa fibroadenom ve kist olarak kabul edilir. Bunlardan ayrı olarak sert ise kanser olması ihtimali ortaya çıkacağı için onun üzerinde yoğunlaşılır. Meme dokusunda yapılan mamografilerde kalsifikasyonlar görülebilir.

Hangi Doktor Tercih Edilmeli

Meme içi olgularla ilgilenen branş sanıldığının aksine jinekoloji değil, genel cerrahidir. Eğer kadınların düzenli gittikleri bir jinekologları varsa kendisinden fikir almalarında hiç bir sakınca yoktur. Kitle kanserli hücrelerden oluşuyorsa cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi gibi süreçlerin nasıl işleyeceğine karar verir. Karar verildikten sonra ise tedaviye başlanarak hastanın yakalandığı bu soruna çözüm bulmaya çalışılır.

Memeye Hangi Bölüm Bakar?

Meme ağrısı özellikle doğurganlık çağında olan kadınlarda oldukça sık görülen bir şikayettir. Meme ağrılarının altından çoğu zaman iyi huylu meme hastalıkları, bazen de hastalık dahi sayılmayacak türden sebepler çıkabilir. Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türü. Gelişmiş ülkelerde daha sık karşılaşılıyor ve her 8 kadından birinin bu hastalığa yakalanacağı öngörülüyor. Meme ağrıları üçe ayrılır ;

  • Döngüsel ,
  • Döngüsel olmayan ,
  • Meme dokusu dışından kaynaklanan.

Meme kanserinin belirtileri şunlardır (Bunlar kesin nedenler olmayabilir , mutlaka doktora başvurunuz) ;

  • Yakın zamanda meme başında meydana gelen çökme,
  • Meme başından kanlı – iltihaplı akıntı,
  • Meme derisinde kabalaşma,
  • Meme derisinde çöküntü,
  • Memede sertlik,

Meme kanseri için risk faktörleri şunlardır ;

  • Menopoz döneminde hormon takviyesi tedavisi
  • İlk adetin 12 yaşından önce görülmüş olması
  • Menopoza 55 yaşından sonra girilmesi
  • Ailede meme kanseri öyküsü olması
  • 35 yaşına kadar doğurmamış olmak
  • Radyasyona maruz kalmış olmak
  • Genlerle ilgili bazı özellikler
  • 55 yaşın üzerinde olmak
  • Alkol kullanımı
  • Obezite

Memede ortaya çıkan paget hastalığı hakkında bilgi almak için hemen “Memede Paget Hasstalığı” linkine tıklayınız.

Memeye Hangi Doktor Bakar?

Meme muayenesi için gitmeniz gereken bölüm ; Genel Cerrahi bölümüdür.Meme hastalıkları konusunda gerektiğinde genel cerrahi bölümü ile koordinasyon halinde olması gereken diğer bölümler ise; radyoloji, patoloji, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi, endokrinoloji ve plastik cerrahidir. Yapılan en çok hatalar arasında aile hekiminde boş zaman kaybetmektir. Bunun yerine makalede anlatılanları uygulamanız gerekmekte.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

Bu Başlıklar İlginizi Çekebilir:

Kategoriler Hangi Doktora Gidilir?Etiketler Meme

nest...

gelişim planı örnekleri 2022 doğum borçlanmasi ne kadar uzaktaki birini kendine aşık etme duası 2021 hac son dakika allahümme salli allahümme barik duası caycuma hava durumu elle kuyu açma burgusu dinimizde sünnet düğünü nasil olmali başak ikizler aşk uyumu yht öğrenci bilet fiyatları antalya inşaat mühendisliği puanları malta adası haritada nerede