öğretmen özlük dosyasında bulunması gerekenler / Öğretmen özlük dosyası neler olmalı?

Öğretmen Özlük Dosyasında Bulunması Gerekenler

öğretmen özlük dosyasında bulunması gerekenler

Turkey: Personel Özlük Dosyasında Bulunması Gereken Evraklar Nelerdir?

İşverenlerin, yasal olarak çalışanları hakkında bulundurmalarının zorunlu olduğu bilgilerin yer aldığı dosyaya “Özlük Dosyası” denir. Peki, personel özlük dosyasında bulunması gereken evraklar nelerdir? İşte personel özlük dosyasında bulunması gereken evraklar ve detayları.

Özlük dosyası; 4827 sayılı İş Kanunu gereğince tutulması zorunlu dosyalar kapsamındadır. Bulundurulması zorunlu tutulan özlük dosyasının içinde yer alan belgeleri saklama yükümlülüğü işveren aittir. Özlük dosyasının tutuluş şeklini tanımlayan bir kanuni esas bulunmamaktadır. Önemli olan, husus her personel için ayrı ayrı ve kanunda belirtilen belgelerin eksiksiz şekilde doldurulmasıdır.

İşverenler açısından özlük dosyası hazırlama ve saklama yükümlülüğü İş Kanunu ile zorunlu kılınmıştır. 4827 sayılı İş Kanunu'nun 75. maddesinde;

İşçilerin iş başlangıcından iş akdinin sonlandığı süre zarfında belirtilen belgelerin kayıt altına alınması gerekir.''

Şeklinde hüküm düzenlenmiştir. Özlük dosyası belgeleri eksik olan ya da işçinin özlük dosyasını gerekli şekilde kayıt altına almayan şirketlere cezai yaptırım uygulanır. Özlük dosyalarının içerik bilgileri İş Kanunu çerçevesinde ele alınmıştır. Özlük dosyalarını saklama ve yetkili mercilerin isteği doğrultusunda beyan edilmesi yükümlülüklerinden işveren sorumludur.

İş Kanunu'nda özlük dosyalarının saklanmasına dair kesin bir tarih hükmü bulunmamaktadır. SGK mevzuatı gereğince; işveren ve iş yeri sahipleri oluşturdukları dosyanın yılı başlangıç kabul edilmek üzere, özlük dosyalarını 10 yıl boyunca saklamakla yükümlüdür. Kamu idareleri için bu süre 30 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre zarfında özlük belgelerinin beyanı yetkili merciler tarafından talep edildiğinde işverenler 15 gün içinde ilgili dosyayı ibraz etmekle yükümlüdür.

İşe giriş esnasında personel özlük dosyasında bulunması gereken evraklar şu şekildedir:

  • Nüfus Cüzdanı fotokopisi,
  • Nüfus Kayıt Örneği,
  • İkametgâh Belgesi,
  • Diploma fotokopisi,
  • Sağlık Raporu,
  • Kan grubu bilgisi,
  • Adli Sicil Kaydı,
  • İki (2) adet vesikalık fotoğraf,
  • Aile durumunu bildirir belge,
  • Askerlik durumunu gösteren belge,
  • İş Sözleşmesi,
  • SGK İşe Giriş Bildirgesi,

Sağlık Raporu: İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı uyarınca işyeri hekimlerince verilmesi gerekir. 50'den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli iş yerleri için ise sağlık raporu devlet hastanelerinden ve aile hekimliklerinden de alınabilir.

Askerlik Belgesi: Bu gelge, e-Devlet üzerinden alınıp işverene sunulabilir. Askerliğini yapmamış ve tecil ettirmiş olanlar bu belgeyi bizzat ilgili askerlik şubesine başvurarak almaları gerekmektedir.

İşe Giriş Bildirgesi: İşe giriş bildirgeleri işe başlamadan en geç bir öncesinde verilmek zorundadır. Bildirgeler internet ortamında verilmekte olup; işlem yapıldıktan sonra barkodlu çıktısı alınıp işçinin dosyasında saklanmalıdır.

İşçinin özelliklerine ve işin niteliğine göre de özlük dosyasında bulunması gereken evraklar şu şekildedir;

  • Teşvik Belgeleri,
  • Engelli Raporu (Sağlık Bakanlığı'nın engelli raporu vermeye yetkili tam teşekküllü saydığı kamu hastanelerinden alınabilir),
  • Engelli İndirim Raporu,
  • 18 yaşından küçük işçiler için Aile Onay Belgesi ve Çalışmaya Uygunluk Sağlık Raporu,
  • Yabancı uyruklular için Çalışma İzni Belgesi.

Bunun yanı sıra, önemle belirtilmesi gerekir ki, personel özlük dosyaları sadece işe girişte istenen belgelerden ibaret olmayıp; işçinin çalıştığı süre boyunca da güncellenmesi gerekecektir. Aynı zamanda, personelin çalıştığı süre boyunca aldığı; izinleri, raporları, resmi evrakları, savunmaları, ihtarları ya da disiplin cezalarını da kapsar. Personel hakkında her yeni güncelleme özlük dosyasına işlenir.

İşe devam eden personelin özlük dosyasında bulunması gereken evraklar şu şekildedir;

  • Yıllık izin, ücretsiz izin, mazeret izni ve benzeri izin belgeleri,
  • Doğum izni ve emzirme izni dilekçeleri,
  • İşçi hakkında tutulan tutanak, olay tespit formları, işçinin savunması ve işçiye verilen uyarılar,
  • İstirahat ve iş göremezlik raporları,
  • İmzalı bordrolar / ücret pusulaları,
  • Eğer ücret kesme cezası varsa nedenini gösteren belgeler,
  • Maaş zammı, terfi ve nakil bildirimleri,
  • Performans değerlendirme formları,
  • İşçilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda mesleki riskler, alınması gerekli tedbirler, yasal hak ve sorumluluklar konusunda bilgilendirme belgeleri,
  • İş kazası tutanağı,
  • Geçici olarak bir başka işyerine devredilecek işçinin rızasını gösteren belge,
  • Doğum yapan kadının 6 aylık ücretsiz izin talep dilekçesi,
  • İşçi hakkında yapılan tüm resmi yazışmalar.

İlginizi Çekebilir: Doğum Sonrası Para Yardımı.

Personel özlük dosyasında yer alan evraklar işe giriş ve iş sözleşmesinin devam ettiği süre boyunca tutulması gerekmektedir. Nitekim, özlük dosyasının içeriği işten ayrılışta eklenmesi gereken birtakım evraklarla da genişletilecek ve güncellenecektir.

İşten ayrılma durumunda özlük dosyasına eklenmesi gereken evraklar şu şekildedir;

  • SGK İşten Ayrılış Bildirgesi,
  • İbraname,
  • Çalışma Belgesi / Hizmet Belgesi,
  • Fesih bildirimi,
  • İstifa Dilekçesi,
  • Kıdem ve İhbar Tazminatı Bordroları,
  • Haklı fesih varsa bu durumu kanıtlayan belgeler,
  • İşçiye noterle yapılan bildirimler,
  • İhbarname.

İlginizi Çekebilir:

İşten ayrılışla beraber, işten ayrılışa ilişkin eklenmesi gereken personel özlük evrakları feshe ilişkin sonuçlar bakımından önem arz etmektedir. Bordroların ve diğer sair personel özlük evraklarının olası ihtilaflar durumunda taraflarca minimum zamanaşımı süresi olan 5 yıl süre ile saklanması tarafların menfaatine olacaktır.

Sonuç

4857 sayılı İş Kanunun 75. maddesinde düzenlenen işçi özlük dosyası; işveren tarafından çalıştırılan her işçi için ayrı düzenlemek üzere iş ilişkisinin başlangıcı, devamına ve sona ermesine ilişkin her işçi için ayrı ayrı düzenlenen bir dosyadır. İş Kanunu kapsamına giren tüm işyerlerinde ve İş Kanunu'na tabi tüm işçiler için özlük dosyası hazırlanması zorunludur. İstisna olarak, süreksiz işlerde çalışan işçiler için dosyanın tutulma yükümlüğü öngörülmemiştir. Çalışanlara yönelik özlük dosyalarının ibraz edilmemesi durumunda yetkili merciler tarafından işverene kanun kapsamında para cezası uygulanır.

Önemle belirtmek isteriz ki; özlük dosyasının oluşturulması kapsamında işveren tarafından temin edilen bu evraklar, işçinin özel nitelikli kişisel verilerini de barındırmakta olduğundan, işçiye aydınlatma beyanı sunularak imzasının istenmesi gerekmekte ve aynı zamanda gereken durumlarda açık rıza beyanın da aynı şekilde alınması gerekmektedir. Bu evrakların da aynı şekilde özlük dosyası içerisinde muhafaza edilmesi oldukça önemlidir.

The content of this article is intended to provide a general guide to the subject matter. Specialist advice should be sought about your specific circumstances.

AUTHOR(S)

Batuhan Doğan

MGC Legal

POPULAR ARTICLES ON: Employment and HR from Turkey

UK Shortage Occupation List 2023

Richmond Chambers Immigration Barristers

When sponsoring a worker for a particular role, employers need to understand how to apply for a sponsor licence and that the worker is sponsored for a job in an eligible standard occupational classification (‘SOC')...

Preparing For Family Friendly Workplaces

Herrington Carmichael

Several long-awaited pieces of legislation aimed at creating a more family friendly workplace received Royal Assent last week and once in force, these will extend the current period of redundancy protection for parents...

Öğretmenler için Özlük Dosyası’nda bulunması gereken evraklar her memur için tutulması gereken kanunen zorunluluktur. 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 109. Madde’de belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaraları dikkate alınarak personel bilgi sistemine kaydedilen öğretmenler için özlük dosyası ayrıca tutulur.

İlgili maddede öğretmenlerin özlük dosyasında mesleki bilgileri, mal bildirimleri, inceleme-soruşturma ve denetim raporları, disiplin cezaları ve son olarak ödül ve başarı belgelerine yer verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Ayrıca öğretmenlerin başarı, yeterlik ve ehliyetlerinin tespit edilmesinde, derece kademe ve emeklilik işlemlerinde veya hizmetle ilişiklerinin kesilmesinde özlük dosyasına başvurulabilir.

Bu çerçevede, ilgili dosyada yer alacak dokümanların belirlenmesinde Devlet Personel Başkanlığı yetkili kılınmıştır.

Belirtilen yasal dayanak çerçevesinde düzenli ve işlevsel bir özlük dosyasında bulunması gereken evraklar Resmî Gazete Tarihi: 15.04.2011 Resmî Gazete Sayısı: 279068 olarak Devlet Personel Başkanlığı tarafından 8 (sekiz) başlık altında düzenlenmiştir. İyi bir klasörlendirme sistemi iş ve işlemlerin daha sağlıklı yürütülmesi adına fayda sağlayacaktır.

Öğretmen Özlük Dosyası

  1. BİRİNCİ BÖLÜM
    1. İlk Atama Belgeleri
    2. Yeniden Atama Belgeleri
    3. Naklen Atama Belgeleri
  2. İKİNCİ BÖLÜM
    1. Öğrenim Durumu İlişkin Belgeler (Diploma, Formasyon vb.)
    2. Bildiği Yabancı Diller ve Derecelerini Gösterir Belgeler
    3. Lisansüstü Eğitim İle İlgili Evraklar
    4. Katıldığı Eğitim Faaliyetlerini Gösterir Belgeler
    5. Kendisi Tarafından Verilen Yayın ve Eserlerine İlişkin Dokümanlar
  3. ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
    1. Kullandığı İzinlere İlişkin Belgeler (Yıllık, Mazeret, Sağlık vb. olarak farklı dosyalandırmak daha iyi olacaktır. Aynı zamanda bu evrakların okul idaresi tarafından MEBBIS ortamına işlenmesi gerektiğini hatırlatırız.)
  4. DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    1. Disiplin Soruşturmalarına İlişkin Belgeler
    2. Disiplin Cezalarına İlişkin Belgeler
    3. Yargı Organlarınca Hakkında Verilmiş Karar Örneklerine İlişkin Belgeler
    4. Görevden Uzaklaştırmaya İlişkin Belgeler
    5. İnceleme Raporlarına İlişkin Belgeler
    6. Soruşturma Raporlarına İlişkin Belgeler
    7. Denetim Raporlarına İlişkin Belgeler
  5. BEŞİNCİ BÖLÜM
    1. Maaş İle İlgili Belgeler
    2. Ücret İle İlgili Belgeler
    3. Harcırah İle İlgili Belgeler
    4. Sair Parasal Haklarına Dair Belgeler
    5. Emeklilik İşlemlerine Dair Belgeler
    6. Bakmakla Yükümlü Olduğu Kişilere Dair Bildirimler
    7. Mal Bildirimleri
    8. Sendika Üyeliği Bilgileri
  6. ALTINCI BÖLÜM
    1. Adaylık ve Asli Memurluğa Atanmasına Dair Belgeler
    2. Derece ve Kademe İlerlemelerine Dair Belgeler
    3. Sınıf, Yer, Unvan, Görev Değişikliklerine Dair Belgeler
    4. Geçici Görevlendirilmesine Dair Belgeler
  7. YEDİNCİ BÖLÜM
    1. Ödül, Başarı ve Üstün Başarı Belgelerine Dair Yazılar
  8. SEKİZİNCİ BÖLÜM
    1. Askerlik Durumu Gösterir Belge
    2. Mecburi Hizmet Yükümlülüğü ve Özürlülük Durumunu Gösterir Belgeler
    3. Memurun Diğer Hizmet Durumuna Dair Mesleki Bilgi ve Belgeler

Özlük Dosyası Tutulurken Dikkat Edilecek Hususlar

Özlük Dosyası’nın tutulurken bazı önemli detaylar yine Devlet Personel Başkanlığı tarafından yukarıda tarih ve sayısı verilmiş belgede yer verilmiştir. Bu hususları detaylı bir şekilde aşağıda sıralandırdık.

  • Özlük dosyasındaki evraklar kronolojik sıra göz önünde bulundurularak en eski tarih en altta kalacak şekilde düzenlenir.
  • Gerekli görülen bilgi ve belgeler elektronik ortamda da tutulur.
  • Görevi herhangi bir sebepten dolayı son eren memurun özlük dosyası kurum tarafından saklanır.
  • Özlük dosyalarının gizliliği esastır. Yetkili bir merciler olmaksızın bir öğretmenin özlük dosyasında yer alan bilgiler kişinin izni olmaksızın başka bir kişi veya kurumla paylaşılamaz.
  • Devlet Memurları Kanununun 4/B ve 4/C maddelerine göre görev yapanların özlük dosyasında yine kronolojik sıra korunarak sözleşmeleri, öğrenim durumları, kurum için yer ve unvan değişikliklerine dair belgeler, aldıkları izinler, sendika bilgilerini gösterir belge, sözleşme fesih evrakları ve hizmetine dair diğer belgelere tutulur.

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor...

İlgili

Özlük dosyasında bulunması gereken evraklar

Önceki İçerik Modern şirketler için izin yönetimi rehberi Sonraki İçerik Personel özlük işleri uzmanı nedir?

2 Şubat 20225 dakika

Özlük dosyası, sektör ne olursa olsun şirketlerin, her bir çalışan için tutması gereken, belirli durum ve koşulları gözeterek çalışana dair tüm bilgilerin bulunduğu kayıtlar olarak tanımlanır. Bu yazımızda özlük dosyasında bulunması gereken evraklar ve bu evrakların niteliğine göre değişen içeriklerinden bahsedeceğiz.

İş Kanununca bulundurması zorunlu olan ve yasal işlemlere tabi tutulan özlük dosyalarının tam ve eksiksiz tutulması işveren ve İK’cılar önem arz ediyor. Özlük dosyasının bulundurulmaması veya eksik evrak olması durumunda İş kanununca idari para cezalarının olduğunu hatırlatmak isteriz.

Özlük dosyası iş ilişkisi devam ettiği sürece aktif olarak kullanılan, yeni evraklarla ve belgelerle zenginleşen dosyalardır. Belli durumlarda ve koşullarda içeriği değişebilmektedir.

Özlük dosyasında neler olmalı?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Nüfus kayıt örneği
  • İkametgah Belgesi
  • Sağlık raporu
  • Diploma fotokopisi
  • Adli sicil kaydı
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Aile durumunu bildirir belge
  • Askerlik durum belgesi
  • İş Sözleşmesi / Hizmet Sözleşmesi
  • SGK işe giriş bildirgesi

İşçinin niteliğine göre bulunması gereken evraklar

  • İşçinin yaşı 18’den küçükse ebeveyninin muvafakatnamesi
  • İşçi yabancıysa çalışma izni belgesi fotokopisi ya da izin belgesi
  • Yararlanılan teşvik varsa bunu gösteren belge
  • Engelli ise Sakatlık Raporu ya da onaylı örneği
  • Engelli indiriminden yararlanıyorsa Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan bu yönde alınmış belge
  • Eski hükümlü, engelli ya da terör mağduru ise İŞKUR kayıt belgesi

İşin niteliğine göre bulunması gereken evraklar

  • İşin niteliğine göre yapılması gereken periyodik sağlık kontrolleri raporları
  • İşin niteliğine göre yapılan muayenelerin raporları
  • Araç kullanılan işlerde işçi ehliyet fotokopisi
  • Zimmetli araç gereç, cihaz zimmet formu
  • Ağır ve tehlike seviyesi yüksek işlerde personel bilgi formu
  • Fazla mesai ve fazla çalışma için işçinin onayının alındığı belge
  • Değişen çalışma günü, saati ve vardiyalar için hazırlanmış çalışma çizelgesi

İşçinin işe devam ettiği süre içerisinde eklenmesi gereken evraklar

  • Yıllık izin formu
  • Ücretsiz izin, mazeret izni ve diğer izinler için oluşturulmuş izin formları
  • Doğum izni, doğumdan sonraki ücretsiz izin, süt izni dilekçeleri
  • İş göremezlik ve istirahat raporları
  • İş kazası tutanağı
  • Tutanak, yazılı savunma talep yazısı, işçi savunması, işçiye verilen uyarılar, olay tespit yazıları
  • Ücret kesme cezası ve gerekçeli belge
  • İşçi ile ilgili resmi yazışmalar
  • İmzalı bordro ya da ücret pusulaları
  • Maaş zammı, terfi yazısı, nakil bildirimi, görevlendirme yazıları, görev ve unvan değişikliğini gösteren belge
  • Geçici işyeri değişikliği durumunda işçinin rızası gösteren belge
  • İş sağlığı ve güvenliği eğitimi ve bu yöndeki yasal hak ve sorumlulukların anlatıldığını gösteren belgeler

İşçinin işten çıkması durumunda eklenmesi gereken evraklar

  • İstifa dilekçesi
  • Fesih bildirimi
  • İbraname
  • SGK İşten ayrılış bildirgesi
  • İhbarname
  • Hizmet belgesi
  • Kıdem ve ihbar tazminatı bordroları
  • Varsa haklı fesih sebebini ispatlayan belge
  • İşçiye noterle yapılan bildirimler, ihtarnameler

Eğer varsa özlük dosyasında bulunmasının faydalı olacağı evraklar

  • İşe Başvuru Formu
  • İş Teklif Formu
  • Evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Referans mektupları
  • Özgeçmişler
  • Bakmakla yükümlü olunan kişilerin kimlik fotokopileri
  • Daha önceki işyerinden alınmış bonservis/hizmet/çalışma belgesi
  • O ay için bir önceki işyerinde Asgari Geçim İndiriminden faydalandığını gösteren belge

Kolay İK ile özlük yönetiminizi kolaylaştırın

Kolay İK kullanarak, özlük dosyalarınızı tek bir platform üzerinde bulundurabilir, eksik bilgilerinizi kolayca tanımlayabilir ve çalışanlarınıza hatırlatmalarda bulunabilirsiniz. Kolay İK ile özlük yönetimi süreçlerinizi dijitalleştirin, tüm İK uygulamalarınızı kolaylaştırın.

Şimdi özlük yönetim uygulamasını ücretsiz deneyin.


Özlük yönetimi hakkında daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var?

İnsan kaynakları eğitim platformu olan Kolay Akademi’ye ücretsiz kaydolarak “İK’yı sıfırdan yönetmek ve dijitalleştirmek” eğitimine hemen başlayın.

Farklı seviyelerde eğitimler, podcast, blog ve e-kitap gibi destekleyici kaynaklar, öğrendiklerinizi pekiştirmeniz için deneme testleri ve bitirme sertifikaları Kolay Akademi’de sizleri bekliyor.

Kariyer yolunda Kolay Akademi yanında!

Hemen kullanmaya başlayın, işinizi geleceğe taşıyın

Dijital Köprü ayrıcalıkları

QNB Finansbank Dijital Köprü Platformu'nun ayrıcalıklarını görmek için tıklayın

Bilgi Alın
15 dakikada Kolay İK'yı tanıyın

Müsait olduğunuz zamanı belirleyin, size Kolay İK uygulamalarını anlatalım

Randevu Oluşturun

© 2023 Kolay Yazılım A.Ş.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir