doğum kontrol hapı ilişkiden kaç gün önce alınmalı / Doğum Kontrol Hapı Nedir ve Nasıl Kullanılır? Doğum Kontrol Hapı İlişkiden Ne Kadar Önce Alınmalı?

Doğum Kontrol Hapı Ilişkiden Kaç Gün Önce Alınmalı

doğum kontrol hapı ilişkiden kaç gün önce alınmalı

Doğum kontrol hapı nedir, nasıl kullanılır? Doğum kontrol hapı ilişkiden ne kadar önce alınmalı?

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Bu hapların 21 tane tabletten oluştuğu bilinmektedir. Bir ay içerisinde bu ilaçların düzenli olarak her gün kullanılması gerekmektedir. 7 gün boyunca ilacın alınmamasının nedeni ise kullanan kişinin regl olmasının sağlanmasıdır. 7 gün ara verildikten sonra yeniden 21 günlük bir tablete başlanması gerekmektedir. Fakat bu süreç boyunca hapın her gün kullanılmaması ve asla aksatılmaması gerekmektedir.

Eğer ilacın kullanımı unutulur ise cinsel ilişki esnasında kondom kullanılması önerilmektedir. Gebelik ihtimali yeniden oluşabildiğinden dolayı ilacın kesinlikle düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Ancak ilacın aksatılması sağlık anlamında bir sorun oluşmasına neden olmamaktadır. Pek çok kişi tarafından merak edilen doğum kontrol hapı nasıl kullanılır sorusu genel anlamda bu şekilde cevaplandırılmaktadır.

Doğum Kontrol Hapı İlişkiden Ne Kadar Önce Alınmalı?

Düzenli bir şekilde kullanılması ve ilaç saatlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer doğru ve düzenli bir kullanım gerçekleştirilir ise neredeyse %99 oranında koruma sağlamaktadır. Her kadının hormonal dengesi farklı bir şekildedir. İlaç doğru bir şekilde kullanılır ise etkisi de kısa süre sonra oluşmaya başlamaktadır. Bu süreç içerisinde ilaç doğru kullanıldığı sürece gebelik oluşumu engellenmektedir. Ancak ilacın unutulduğu zaman içerisinde prezervatif kullanımı önerilmektedir.

Doğum kontrol hapı ilişkiden ne kadar önce alınmalı sorununa net bir cevap verilememektedir. Çünkü her kadının hormonal dengesi farklıdır. Ancak ilaç düzenli kullanılır ise etkisinin kısa sürede görülebildiği bilinmektedir.

Doğum Kontrol Hapının Etkisi Ne Zaman Başlar?

Genelde ilk kullanıldığı günden itibaren etkisini gösterdiği bilinmektedir. Fakat her insanın farklı durumları olabildiğinden dolayı bu nadiren değişim gösterebilmektedir. İlaçların düzenli, doğru ve saatinde kullanımı etkisini artırmaktadır. Eğer düzensiz kullanılır ise pek bir faydasının görülmediği bilinmektedir. Ayrıca kadınların çoğu tarafından ilaçların bırakılması ile ne zaman normale dönüleceği de merak edilmektedir. Bu noktada ilacın bırakılması ile birlikte kısa süre sonra kişi normal doğurganlık seviyesine ulaşabilmektedir.

İlk Kez Doğum Kontrol Hapı Kullanımı

Bazı kadınlar tarafından ilk kez kullanılacak olan bu hap, birçok soruyu da beraberinde getirmektedir. İlk kez doğum kontrol hapı kullanımı adet döneminin ilk gününde gerçekleştirilmektedir. 21 gün boyunca ara vermeden kullanılması gerekmektedir. 21 gün bittikten sonra ise 7 gün ara verilmekte ve tekrar 21 günlük sürece girilmektedir. Eğer kutuda 28 hap bulunmaktaysa 28 gün boyunca ara verilmeden kullanılması gerekmektedir.

Adet Düzensizliği İçin Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapları, kist oluşumunu engelleyen veya var olan kistler, küçülten bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra adet ve hormon düzenleme konusunda da etkili olduğu bilinmektedir. Bu nedenle doğum kontrolü dışında bu amaçlar için de kullanımı gerçekleştirilmektedir. Ancak mutlaka uzman bir hekime danışarak kullanılması gerekmektedir. Böylelikle daha doğru bir kullanım gerçekleştirilmekte ve daha doğru bir süreç oluşturulmaktadır.

Doğum Kontrol Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Zararlı mı?

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapı, kadınların hamilelikten korunmak için kullandığı bir tür hormonal doğum kontrol yöntemidir. Bu haplar, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir ve düzenli olarak ağız yoluyla alınır. Bu hormonlar, kadının doğal hormonal döngüsünü taklit eder ve yumurtlamayı engeller. Ayrıca, rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini zorlaştırır ve rahim iç duvarını inceltir, böylece döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller. Doğru şekilde kullanıldığında, doğum kontrol hapları son derece etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak, yan etkileri olabilir ve herkes için uygun olmayabilir, bu nedenle bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum Kontrol HapıDoğum kontrol hapları, genellikle 21 günlük bir döngüde alınır. Haplar, içindeki hormonların doğru dozda ve düzenli olarak alınmasıyla çalışır. Kullanım talimatları, hapın cinsine, markasına ve gücüne bağlı olarak değişebilir, bu nedenle her zaman doktorunuzun veya eczacınızın talimatlarını takip etmek önemlidir.

Genellikle, bir kutu doğum kontrol hapı 21 tablet içerir. Her tablet aynı doz hormonları içerir. İlk tablet adet döneminin ilk günü alınır veya adet döneminin başlamasını takiben 5 gün içinde alınır. Bu noktada, kadın doğum kontrol hapı almayı bırakıncaya kadar her gün aynı saatte bir tablet alır. 21 tablet alındıktan sonra, kadın bir hafta boyunca hap almayı bırakır. Bu bir haftalık ara sırasında, kadın normal adet kanamasını yaşar. Bir haftanın sonunda, kadın yeni bir kutu doğum kontrol hapı alır ve bu şekilde bir sonraki döngüye başlar.

Doktorunuz veya eczacınız tarafından talimat verilmedikçe, doğum kontrol haplarını kaçırmayın ve doğru sırayla alın. Doğru kullanım, doğum kontrol haplarının etkililiğini artırır ve beklenmeyen gebeliği önler.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Etki Eder?

Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir ve bu hormonlar, kadının doğal hormonal döngüsünü taklit ederek etki ederler. Haplar, yumurtlamayı engelleyerek ve rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini zorlaştırır.

Ayrıca, doğum kontrol hapları rahim iç duvarını incelterek döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller. Bu nedenle, doğum kontrol hapları, gebeliği önlemede etkili bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir.

Doğum kontrol haplarının hormonal etkileri, kadının doğal hormonal döngüsünü taklit ederek çalışır. Bu nedenle, hapları doğru şekilde kullanmak ve düzenli olarak almak, doğal hormonal döngüyü taklit etmek için önemlidir. Bu hormonların doğru dozda alınması, hapların etkililiğini artırır ve beklenmeyen gebeliği önler.

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, çoğu kadın için güvenli ve etkili bir doğum kontrol yöntemi olsa da, bazı yan etkileri olabilir. Doğum kontrol hapı yan etkileri, kadının sağlık durumuna, yaşına ve kullanılan doğum kontrol hapının tipine göre değişebilir. Bazı yaygın yan etkiler şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Memelerde hassasiyet
  • Adet kanamasındaki değişiklikler
  • Vajinal kuruluk veya akıntı
  • Kanama veya lekelenme
  • Ruhsal durumda değişiklikler (örneğin, depresyon veya anksiyete)
  • Cilt problemleri (örneğin, sivilce veya kızarıklık)
  • Kan pıhtılaşması riskinde artış

Kan pıhtılaşması riski, özellikle sigara içen veya 35 yaşın üstünde olan kadınlarda daha yüksek olabilir. Diğer risk faktörleri arasında obezite, yüksek tansiyon, ailede kan pıhtılaşması öyküsü, diyabet ve bazı kalp hastalıkları yer alır.

Doğum kontrol haplarının uzun vadeli yan etkileri hakkında bilinen çok az şey vardır, ancak doğru kullanıldıklarında, genellikle ciddi yan etkilere neden olmazlar. Ancak, herhangi bir yan etki yaşarsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Ayrıca, kan pıhtılaşması, şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya bacaklarda ağrı veya şişlik gibi ciddi yan etkiler yaşarsanız, hemen tıbbi yardım almalısınız.

Doğum Kontrol Hapı Ne Kadar Etkilidir?

Doğum kontrol hapları, doğru kullanıldıklarında oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol hapı etkililiği, doğru kullanım oranına ve hapın tipine bağlı olarak değişebilir.

Doğum kontrol haplarının etkililiği, “typical use” (ortalama kullanım) ve “perfect use” (mükemmel kullanım) olarak iki şekilde ölçülür. Mükemmel kullanım, hapların her gün düzenli olarak aynı saatte alındığı anlamına gelirken, ortalama kullanım, hapların her gün düzenli olarak alınmasına rağmen bazen yanlışlıkla unutulduğu veya yanlış şekilde kullanıldığı durumları da kapsar.

Mükemmel kullanım, doğum kontrol haplarının yaklaşık %99 etkili olduğu bulunmuştur. Ancak, ortalama kullanım oranı düşündüğünde, etkililik oranı %91’e kadar düşebilir. Bu nedenle, doğum kontrol haplarını doğru şekilde kullanmak önemlidir.

Unutulan hapları alma zamanı ve sayısı gibi faktörler, hapların etkililiğini de etkileyebilir. Hapların doğru kullanımı için, doktorunuzun önerilerini takip etmek ve hapları her gün aynı saatte almak önemlidir. Ayrıca, antibiyotikler gibi bazı ilaçlar doğum kontrol haplarının etkililiğini azaltabilir, bu nedenle, ilaç kullanımı hakkında doktorunuzu bilgilendirmek önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, içerdikleri hormon türüne ve dozuna göre farklı çeşitlerde bulunabilir. İşte bazı yaygın doğum kontrol hapı çeşitleri:

Kombine hormonlu doğum kontrol hapları: Bu haplar östrojen ve progesteron hormonlarını içerir. Östrojen, yumurtlama sürecini engelleyerek hamileliği önlerken, progesteron rahim ağzı mukusunu kalınlaştırarak sperm hücrelerinin rahime ulaşmasını zorlaştırır.

Yalnızca progesteron içeren haplar: Bu haplar, adet döngüsü boyunca progesteron hormonunu artırarak yumurtlamayı engeller. Ayrıca rahim ağzı mukusunu kalınlaştırarak sperm hücrelerinin rahime ulaşmasını zorlaştırır.

Yeni nesil doğum kontrol hapları: Bu haplar, daha düşük doz hormon içerir ve genellikle kombine hormonlu haplarda kullanılan östrojen türüne benzemeyen östrojen türleri içerir.

Acil durum kontraseptif haplar: Bu haplar, korunmasız cinsel ilişkiden sonra veya doğru kullanılmayan bir doğum kontrol yöntemi sonrasında hamileliği önlemek için kullanılır. Acil durum kontraseptif hapları, yalnızca progesteron içeren veya bir kombinasyon halinde olan tiplerde bulunabilir. Ertesi gün hapı olarak da bilinirler.

Doğum kontrol haplarının kullanımı, her kadın için farklı etkilere ve yan etkilere neden olabilir. Hangi tip doğum kontrol hapının en uygun olduğu konusunda, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Doğum kontrol hapı kullanmadan önce, bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. İşte doğum kontrol hapı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

Doktorunuzun tavsiyelerine uygun kullanın: Doğum kontrol haplarını kullanmadan önce, doktorunuzun tavsiyelerini alın ve kullanım talimatlarını doğru bir şekilde takip edin.

Dozajı kaçırmayın: Doğum kontrol haplarını düzenli olarak almak önemlidir. Dozajı kaçırmak, hamile kalma riskini artırabilir.

Başka ilaçlarla etkileşime girebilir: Doğum kontrol hapları, diğer ilaçlarla etkileşime girebilir ve etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, doktorunuzla birlikte kullandığınız diğer ilaçları tartışın.

Yan etkilere dikkat edin: Doğum kontrol haplarının bazı yan etkileri olabilir. Bunlar arasında baş ağrısı, mide bulantısı, göğüs hassasiyeti, kanama değişiklikleri ve ruh hali değişiklikleri yer alabilir. Bu yan etkiler devam ederse veya ciddileşirse, doktorunuzla konuşun.

Sigara kullanmayın: Sigara içmek, doğum kontrol haplarının yan etkilerini artırabilir ve kan pıhtılaşması riskini artırabilir.

Korunmasız cinsel ilişkiden kaçının: Doğum kontrol hapları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemez. Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak için ek bir korunma yöntemi kullanmak önemlidir.

Her kadının vücudu farklıdır ve doğum kontrol haplarının kullanımı her kadında farklı etkilere ve yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, doğum kontrol hapı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Doğum kontrol hapı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Hapların düzenli olarak alınması: Doğum kontrol hapları, etkili olmaları için düzenli olarak alınmalıdır. Haplar, her gün yaklaşık aynı saatte alınmalıdır.

Yeni hap kutusu zamanında alınmalı: Bir kutu hap bitmeden önce yeni bir kutu alınmalıdır. Hapların düzenli olarak kullanımı, koruma etkisini arttırır.

Diğer ilaçlarla etkileşim: Bazı ilaçlar doğum kontrol hapının etkisini azaltabilir. Bu nedenle, diğer ilaçlar kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Yan etkiler: Doğum kontrol hapları bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler, mide bulantısı, baş ağrısı, göğüs hassasiyeti, akne, kilo alma veya kilo kaybı gibi şeyler olabilir. Eğer yan etkiler sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuza danışabilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Doğum kontrol hapları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmaz. Bu nedenle, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için ek korunma yöntemleri kullanılmalıdır.

Sigara: Sigara, doğum kontrol hapı kullanımı sırasında kan pıhtılaşması riskini arttırır. Bu nedenle, doğum kontrol hapı kullanan kadınların sigarayı bırakması önerilir.

Hamilelik: Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak mümkündür. Eğer hamile kalmak istiyorsanız, hap kullanımını bırakabilirsiniz. Ancak, hap kullanmayı bıraktıktan sonra hamile kalmadan önce birkaç ay beklemek gerekebilir. Bu konuda doktorunuza danışmanız önerilir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Ve Hamilelik Mümkün Mü?

Doğum kontrol hapı, doğru bir şekilde kullanıldığında oldukça etkili bir korunma yöntemidir. Ancak, hiçbir korunma yöntemi % etkili değildir ve doğum kontrol hapı kullanırken de hamile kalma riski vardır.

Doğum kontrol haplarının etkinliği, doğru kullanım oranlarına bağlıdır. Doğum kontrol haplarının düzenli olarak ve her gün aynı saatte alınması, etkinliğini artırır. Doğru kullanım oranlarına göre, doğum kontrol haplarının etkinliği %99’a kadar çıkabilir.

Ancak, bazı durumlarda doğum kontrol hapları etkisiz kalabilir ve hamilelik oluşabilir. Bu durumlara örnek olarak ilacın düzenli kullanımının yapılmaması, ilaçların alım saatlerinin aksatılması, kusma veya ishal durumlarında ilacın emilememesi, bazı ilaçlarla etkileşime girmesi gibi durumlar gösterilebilir.

Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve hamilelik şüphesi yaşıyorsanız, hemen doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Ayrıca doğum kontrol haplarının hamilelik riskini % ortadan kaldırmadığı ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemediği unutulmamalıdır. Bu nedenle, ek bir korunma yöntemi kullanmak önerilir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Dönemi Düzeni Nasıl Olur?

Doğum kontrol hapı kullanımı adet dönemi düzeninde değişikliklere neden olabilir. Doğum kontrol hapı, kadın vücudunda progesteron ve/veya östrojen hormonlarının düzeyini değiştirerek gebeliği önler. Bu hormon değişiklikleri, adet dönemi düzeninde değişikliklere neden olabilir.

Doğum kontrol hapı kullanan kadınların bir kısmında adet dönemi daha düzenli hale gelirken, bazı kadınlarda adet dönemi düzensizleşebilir. Ayrıca, doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan sonra ilk birkaç ay içinde hafif lekelenme veya kanama da olabilir. Bu normal bir durumdur ve vücudun ilaca uyum sağlamasıyla birlikte genellikle azalır veya kaybolur.

Doğum kontrol hapı kullanırken, adet dönemi başlangıç tarihi genellikle hapın içerdiği hormon düzeyine bağlı olarak değişir. Doğum kontrol haplarının bazı çeşitleri, aktif tabletlerin sayısı ve hormon dozajı değiştirilerek adet dönemi düzeni kontrol edilebilir. Bu nedenle, hap kullanımında doktorun önerilerine uyulması önemlidir.

Doğum kontrol hapı kullanımı bırakıldığında, adet dönemi düzeni genellikle birkaç ay içinde normale döner. Ancak, her kadının vücudu farklı olduğu için, hap kullanımı bırakıldıktan sonra adet dönemi düzeni farklılık gösterebilir.

Doğum Kontrol Hapı İsimleri Nelerdir?

Doğum kontrol hapı çeşitleri farklı içerikler ve dozlarda olabilse de bazı yaygın kullanılan markalar aşağıda listelenmiştir.

Ancak, doğum kontrol hapı kullanımı için doktor kontrolü ve önerisi önemlidir. Bu nedenle, herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan önce bir sağlık uzmanı ile görüşmek ve uygun seçenekleri tartışmak önemlidir.

Yasmin Doğum Kontrol Hapı

Yasmin, hormonel doğum kontrol hapı olarak kullanılan bir ilaçtır. İçeriğinde etinilöstradiol ve drospirenon adlı iki farklı hormon bulunur. Yasmin, adet döngüsünü düzenlemeye, yumurtlamayı önlemeye ve gebeliği önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, sivilce, aşırı tüylenme ve premenstrüel sendrom (PMS) gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabilir. Yasmin, günlük olarak alınan bir hap olup, herhangi bir yiyecek ile birlikte veya ayrı olarak alınabilir. Ancak, doğru kullanımı önemlidir ve doktorun verdiği talimatlara göre alınması gerekir. Yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, meme hassasiyeti, vajinal akıntı, ciltte lekelenme ve kilo değişiklikleri yer alabilir.

Yazz Doğum Kontrol Hapı

Yaz, kadınlar için doğum kontrolü için kullanılan bir oral kontraseptiftir. Aktif bileşenler olarak drospirenon ve etinil östradiol içerir. Yazz, doğum kontrolü için kullanılan bir diğer ilaç olan Yasmin ile benzer özelliklere sahiptir. Yazz, yumurtlama sürecini engelleyerek ve rahim ağzı mukusunun kalınlaştırılması yoluyla gebeliği önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, sivilce, düzensiz adet kanamaları ve premenstrüel disforik bozukluk gibi diğer durumların tedavisinde de kullanılabilir. Yazz’ın bazı yan etkileri olabilir, ancak çoğu kadın için iyi tolere edilir. En sık bildirilen yan etkiler arasında bulantı, baş ağrısı, meme hassasiyeti, vajinal akıntı, kilo değişiklikleri ve adet kanamalarında değişiklikler bulunur. Ancak, bazı durumlarda ciddi yan etkiler de görülebilir.

Qlaria Doğum Kontrol Hapı

Bu hap, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir. Qlaira, özellikle düzensiz veya ağrılı adetler gibi hormonel sorunları olan kadınlar için kullanılır. Ayrıca endometriozis gibi hormonel nedenlerden kaynaklanan diğer sorunların tedavisinde de kullanılabilir. Qlaira, diğer doğum kontrol haplarından farklı olarak 26 beyaz ve 2 kırmızı tablet içerir. Beyaz tabletlerdeki hormon miktarı, diğer doğum kontrol haplarındaki sabit miktarın aksine dört farklı seviyede değişir. Kırmızı tabletlerde, hormon yerine plasebo (etkisiz) tabletler bulunur. Qlaira, düzenli olarak ve doğru şekilde kullanıldığında yüksek bir koruma sağlar.

Microgynon Doğum Kontrol Hapı

Microgynon, etkin madde olarak levonorgestrel ve etinilestradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Bu ilaç, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir ve bu hormonların düzenli olarak alınması gebeliği önlemeye yardımcı olur. Microgynon, doğum kontrolünde yüksek etkinlik seviyesine sahiptir ve düzenli olarak alındığında %99’a kadar etkilidir. Ayrıca, regl dönemi sırasında yaşanan ağrı ve kramp şiddetini azaltma, adet düzensizliklerini düzenleme gibi faydaları da bulunmaktadır. Ancak, Microgynon kullanımı bazı yan etkilere de neden olabilir. En sık görülen yan etkiler arasında mide bulantısı, baş ağrısı, göğüs hassasiyeti, kilo alma veya kaybı, adet düzensizlikleri ve akne bulunur. Ayrıca, kan pıhtılaşması veya yüksek tansiyon gibi daha ciddi yan etkiler de nadiren görülebilir.

Desolett Doğum Kontrol Hapı

İçeriğindeki sentetik östrojen (desogestrel) ve progesteron (etinilöstradiol) hormonları, yumurtlamayı engelleyerek gebelik riskini azaltır. Desolett, doğum kontrol hapları arasında özellikle akne tedavisinde etkili olduğu düşünülen bir ilaçtır. Desolett, 28 günlük bir pakette sunulur ve her gün düzenli olarak aynı saatte alınması gerekir. İlacın kullanımı sırasında yan etkiler meydana gelebilir, bu yan etkilerden bazıları şunlardır: baş ağrısı, mide bulantısı, adet düzensizlikleri, hassasiyet, kanama, vajinal enfeksiyonlar, cilt problemleri, kilo değişiklikleri ve ruh hali değişimleri gibi.

Ginera Doğum Kontrol Hapı

Ginera, içerisinde etinilestradiol ve dienogest adlı hormonları barındıran bir kombinasyon doğum kontrol hapıdır. Etinilestradiol, östrojen hormonuna benzeyen bir bileşiktir ve dienogest, progesteron benzeri bir hormondur. Bu ilaç, doğum kontrolü sağlamanın yanı sıra, adet düzensizlikleri, adet ağrıları, polikistik over sendromu gibi durumların tedavisinde de kullanılabilir.

Gynelle Doğum Kontrol Hapı

Gynelle, etinilestradiol ve levonorgestrel adlı hormonları içeren bir kombinasyon doğum kontrol hapıdır. Bu ilaç, düzenli olarak kullanıldığında doğum kontrolü sağlar ve adet döneminin düzenli olmasına yardımcı olur.

Diane35 Doğum Kontrol Hapı

Diane35, etinilestradiol ve cyproteron acetate adlı hormonları içeren bir kombinasyon doğum kontrol hapıdır. Bu ilaç, düzenli olarak kullanıldığında doğum kontrolü sağlar ve aynı zamanda sivilce, yağlı cilt, aşırı tüylenme gibi durumların tedavisinde de kullanılabilir.

Miranova Doğum Kontrol Hapı

Miranova, etinilestradiol ve gestodene adlı hormonları içeren bir kombinasyon doğum kontrol hapıdır. Bu ilaç, düzenli olarak kullanıldığında doğum kontrolü sağlar ve aynı zamanda adet dönemi sırasında yaşanan ağrıları ve kanamayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Myralon Doğum Kontrol Hapı

Myralon, levonorgestrel ve etinilöstradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Gebeliği önlemek için kullanılır ve adet dönemi düzenleyicidir. Ayrıca, bazı durumlarda ağrılı adet dönemlerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, meme hassasiyeti ve kilo artışı sayılabilir.

Triquilar Doğum Kontrol Hapı

Triquilar, levonorgestrel ve etinilöstradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Adet dönemi düzenleyicidir ve gebeliği önlemek için kullanılır. Ayrıca, premenstrüel sendrom (PMS) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yan etkileri arasında mide bulantısı, baş ağrısı, akne, meme hassasiyeti ve kilo artışı sayılabilir.

Cybelle Doğum Kontrol Hapı

Cybelle, noretisteron ve etinilöstradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Gebeliği önlemek için kullanılır ve adet dönemi düzenleyicidir. Ayrıca, endometriozis semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yan etkileri arasında mide bulantısı, baş ağrısı, meme hassasiyeti ve kilo artışı sayılabilir.

Belara Doğum Kontrol Hapı

Belara, klormadinon asetat ve etinilöstradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Adet dönemi düzenleyici özelliklere sahip olan Belara, aynı zamanda akne tedavisinde de kullanılabilir. Yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, meme hassasiyeti ve kilo artışı sayılabilir.

Elleacnelle Doğum Kontrol Hapı

Bu ilaç da etonogestrel ve etinilestradiol içerir ve gebeliği önlemek için kullanılır. Ayrıca sivilce tedavisinde de kullanılabilir. İlacın alımı 21 gün boyunca yapılır ve 7 gün ara verilir. Elleacnelle, yan etkileri olarak baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, meme hassasiyeti, kilo değişimi ve adet düzensizliği gibi durumlar görülebilir.

Jerbera Doğum Kontrol Hapı

Jerbera, norgestrel ve etinilestradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Gebeliği önlemenin yanı sıra, adet ağrısı, adet öncesi sendromu ve sivilce tedavisinde de kullanılır. Jerbera, diğer doğum kontrol hapları gibi, günlük olarak alınır ve yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, depresyon ve adet düzensizliği gibi durumlar bulunabilir.

Leverette Doğum Kontrol Hapı

Leverette, desogestrel ve etinilestradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Gebeliği önlemek için kullanılır ve ayrıca adet öncesi sendromu, sivilce ve aşırı tüylenme gibi durumların tedavisinde de kullanılabilir. Leverette’nin yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, meme hassasiyeti ve adet düzensizliği gibi durumlar bulunabilir.

Doğum kontrol hapı

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapı nasıl alınır

21 adet hap içeren bir kutu aşağıdaki şekilde kullanılmalıdır:

  • Her gün aynı saatte 1 hap alın. Haftanın günleri genellikle ambalajın arka yüzünde işaretlidir. Bir hapı almayı unutup unutmadığınızı kontrol edebilirsiniz.
  • 21 gün (3 hafta) sonra kutu biter.
  • Sonraki 7 gün (1 hafta) boyunca hap almayın. O hafta vajinanızdan kan gelmeye başlayacak (adet dönemi). O hafta içinde de korunmuş olacaksınız.
  • 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.
  • Önceki adımları takip ederek devam edin.

21 gün (3 hafta) sonra kutu biter. Adet dönemi bu haftada başlar. 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.

Yüksek sesle oku Listen

21 gün (3 hafta) sonra kutu biter. Adet dönemi bu haftada başlar. 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.

21 gün (3 hafta) sonra kutu biter. Adet dönemi bu haftada başlar. 7 gün (1 hafta) sonrasında kanamanız devam etse dahi yeni bir kutuya başlayın.

Güvenilir

Doğum kontrol hapı güvenilirdir. Her kadından yaklaşık 9’u, 1 yıldır doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmaktadır.
Aşağıdaki durumlarda doğum kontrol hapı daha az güvenli olabilir:

  • Her zaman aynı saatte almazsanız (özellikle hapı, genellikle almakta olduğunuz saatten 12 saat sonra veya daha geç alırsanız);
  • Hapı aldığınız 2 saat içerisinde kusarsanız;
  • Sarı kantaron (St John’s Wort) gibi belirli ilaçlar kullanıyorsanız. Doktorunuza doğum kontrol hapı kullandığınızı belirtin. İlaç reçete ederken bunu göz önünde bulunduracaktır.
  • Hapı almayı unutmayın.

Doğum kontrol hapının daha az güvenli olduğu bir zamanda cinsel ilişki yaşarsanız prezervatif kullanın.

Yalnızca cinsel ilişkiye girdiğiniz günlerde doğum kontrol hapı kullanmak hiç güvenli değildir.

1 hapı almayı unutursanız ne olur?

Doğum kontrol hapını, bu 1 günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapını, bu 1 günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Doğum kontrol hapını, bu 1 günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ilk haftasında (1 ila 7. gün arası)

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ilk haftasında (1 ila 7. gün arası)

Yüksek sesle oku Listen

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ilk haftasında (1 ila 7. gün arası)

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Yüksek sesle oku Listen

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Eğer son 5 gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız ve hamile kalmak istemiyorsanız

Yüksek sesle oku Listen

Eğer son 5 gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız ve hamile kalmak istemiyorsanız

Eğer son 5 gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız ve hamile kalmak istemiyorsanız

Mümkün olan en yakın zamanda acil gebelik önleme hapı alın.

Yüksek sesle oku Listen

Mümkün olan en yakın zamanda acil gebelik önleme hapı alın.

Mümkün olan en yakın zamanda acil gebelik önleme hapı alın.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ikinci haftasında (8 ila gün arası)

  • Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.
  • Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.
  • Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.
  • Son bir kaç gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız, acil gebelik önlemeye gerek yoktur.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ikinci haftasında (8 ila gün arası)

Yüksek sesle oku Listen

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun ikinci haftasında (8 ila gün arası)

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Yüksek sesle oku Listen

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun üçüncü haftasında (15 ila gün arası)

  • Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.
  • Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.
  • Paketiniz bittiyse, sonraki gün hemen yeni paketi kullanmaya başlayın. 7 günlük bir ara vermeyin.
  • Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.
  • Son bir kaç gün içerisinde korunmasız seks yaptıysanız, acil gebelik önlemeye gerek yoktur.

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun üçüncü haftasında (15 ila gün arası)

Yüksek sesle oku Listen

2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız ne olur? - Kutunun üçüncü haftasında (15 ila gün arası)

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Yüksek sesle oku Listen

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Doğum kontrol hapını, aynı günde 2 hap almanız anlamına gelse dahi mümkün olan en kısa süre içerisinde alın.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Kutuda kalan hapları normal olarak almaya devam edin.

Paketiniz bittiyse, sonraki gün hemen yeni paketi kullanmaya başlayın. 7 günlük bir ara vermeyin.

Yüksek sesle oku Listen

Paketiniz bittiyse, sonraki gün hemen yeni paketi kullanmaya başlayın. 7 günlük bir ara vermeyin.

Paketiniz bittiyse, sonraki gün hemen yeni paketi kullanmaya başlayın. 7 günlük bir ara vermeyin.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Yüksek sesle oku Listen

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Aynı zamanda sonraki 7 gün içerisinde cinsel ilişki yaşarken bir prezervatif kullanın.

Kutunun farklı haftalarında 2 veya daha fazla hapı almayı unutursanız, yardım için bir sağlık uzmanına danışın.

Eğer hapı almayı sıklıkla unutuyorsanız, hatırlamanıza yardımcı olacak bir yöntem kullanabilir veya diğer gebelik önleme yöntemleri konusunda bir doktorla konuşabilirsiniz.

Sağlığınızı etkilemez

Hormon içerir. Bu hormonlar genellikle sağlığınızı etkilemez. Fakat bazı durumlarda, başka bir gebelik önleme yöntemi seçmeniz daha iyi olur. Tavsiye için bir doktora danışın.

Gebelik önleme hapı sizi daha az fertil yapmaz. Gebe kalmak istiyorsanız, hapı almayı bırakın.

Haplar kilo almanıza neden olmaz.

Haplar vücut tüylerinizde artışa neden olmaz.

Doğum kontrol hapının kullanıldığı ilk aylarda hassas göğüsler, 2 adet dönemi arasında hafif kanama, baş ağrısı ve bulantı gibi yan etkiler görülebilir. Bu etkiler genellikle kendiliğinden geçerler. Bu etkiler ortadan kalkmadığı takdirde bir doktora danışın. Farklı türde doğum kontrol hapları bulunmaktadır. Bir doktorla birlikte size en uygun doğum kontrol hapını bulabilirsiniz.

Adet döneminiz daha hafif ve az ağrılı geçebilir.

HIV ve STI’lere karşı koruması yoktur

Mini hap

Aynı zamanda mini hap da kullanabilirsiniz. Mini hap normal doğum kontrol hapına benzer, ancak kutu 21 hap yerine 28 hap içerir.

Mini hap 1 hormon içerir. Hormon, sperm hücrelerinin rahme girip yumurta hücresine erişmesini zorlaştırır.

Emziriyorsanız mini-hap kullanabilirsiniz.

Mini hapların en yaygın yan etkileri düzensiz adet dönemleri ve 2 adet dönemi arası kanamadır.

Mini hap nasıl alınır

Mini hapı aşağıdaki şekilde alın:

  • Her gün aynı saatte 1 hap alın;
  • 28 gün (4 hafta) sonra ilk kutuyu bitirdiğinizde ertesi gün yeni bir tane alın. Mini hapı adet döneminiz boyunca almaya devam edin.

Mini hapın güvenliği normal zamandan 12 saatten daha geç bir süre boyunca almayı unutursanız azalır.

28 gün (4 hafta) sonra ilk kutuyu bitirdiğinizde ertesi gün yeni bir tane alın. Mini hapı adet döneminiz boyunca almaya devam edin.

Yüksek sesle oku Listen

28 gün (4 hafta) sonra ilk kutuyu bitirdiğinizde ertesi gün yeni bir tane alın. Mini hapı adet döneminiz boyunca almaya devam edin.

28 gün (4 hafta) sonra ilk kutuyu bitirdiğinizde ertesi gün yeni bir tane alın. Mini hapı adet döneminiz boyunca almaya devam edin.

Doğum kontrol hapı satın almak

Doğum kontrol hapını satın almak için bir doktordanreçete almanız gerekir. Doğum kontrol hapını reçetesiz alamazsınız. Doğum kontrol hapını sadece bir eczaneden alabilirsiniz.

Belçika’da çeşitli doğum kontrol hapı türleri ve markaları mevcuttur. Bunlar fiyat olarak oldukça çeşitlidir. Daha fazla bilgi için bir sağlık uzmanına danışın.

Mini-hapın fiyatını söylemek zor. Çok sayıda marka var ve fiyatları da birbirinden oldukça farklı. Daha fazla bilgi için bir sağlık uzmanına danışın.

Bazı sağlık sigortası fonları gebelik önleyiciler için yapılan harcamaları kısmen karşılar. Bilgi için sağlık sigorta fonuna danışın.

Ancak doktor muayenesi için hasta katılım payı ödemeniz gerekir. Bazı kişilerin artan geri ödeme ya da acil sağlık hizmetindenyararlanma hakkı bulunmaktadır. Aşağıda ücretsiz muayene olabileceğiniz doktorların adresleri bulunmaktadır.

Doğum Kontrol Hapı Ne Zaman Korumaya Başlar? Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Detayları

 Hapı ilk aldığınızda, ilk hapı adetinizin ilk gününde almalısınız. Hap daha sonra ilk günden itibaren etkilidir.

Doğum Kontrol Hapı Ne Zaman Korumaya Başlar?

 Hapı ilk aldığınızda, adetinizin ilk gününde başlamalı ve bu günü not almalısınız (örneğin Salı), çünkü her zaman yeni bir şerit alma günü olacaktır. Paket süresince her gün düzenli bir zamanda bir tablet alın. Hapların çoğu 12 saatlik gecikmeyi tolere eder. İlaç kullanmaya başladığınız andan itibaren korumaya başlar.

 İlk kez hapı başlatmak, hapı değiştirmek veya yeni bir hap almak her zaman kolay değildir. Çoğu durumda, hap her gün (veya ardışık 21 gün) belirli bir zamanda alınmalıdır. Ancak birkaç hap türü olduğundan, hapın kullanımına ilişkin talimatlar bir markadan diğerine biraz farklılık gösterebilir.

Doğum Kontrol Hapları Ne Kadar Korur?

 Daha önce hiç hormonal kontrasepsiyon almadıysanız, paketinizdeki ilk tableti almak için adet gününüze kadar bekleyin. Kontraseptif koruma, adetinizin 1. ve 5. günleri arasında paketinize başlarsanız, ilk günden itibaren etkili olacaktır. Paketinize adetinizin 5. gününden sonra da başlayabilirsiniz, ancak gebeliği önleyici korumayı sağlamak için ilk 7 gün prezervatif kullanmanız gerekecektir.

 Ambalajınız 21 tablet içeriyorsa, 21 gün boyunca yaklaşık aynı saatte günde bir tablet alın. Sürenizin geleceği 7 günü işaretleyin ve ardından yeni paketinize bu 7 günlük sürenin ertesi günü başlayın.

Doğum Kontrol Hapının Özelliği Nedir?

Doğum kontrol hapı yumurtalıklar tarafından vücutta yapılanlara benzer şekilde kana salınan kadın hormonlarından oluşur. Hareketsiz bir döngünün sağlık veya sonraki doğurganlık için hiçbir sonucu yoktur.

 En iyi doğum kontrolü, yaşam tarzınıza uygun olandır. Tıbbi reçeteyle erişilebilen tıbbi kontrol herhangi bir kontraendikasyon olup olmadığını kontrol edecektir. Hormonal kontrasepsiyon elde etmek için zorunlu olmayan jinekolojik muayene cinsel yaşamda gerekli olacaktır.

 Hormonal olsun ya da olmasın en uygun doğum kontrol yöntemini bulmak zaman alabilir. Kullanılan tatmin edici değilse (düzensiz kanama, bol veya tam tersi yok, kilo alma, migren, mide bulantısı, ağrılı göğüsler vb.) söylemekten çekinmeyiniz ve değiştiriniz.

 Döngü sırasında herhangi bir zamanda bir hap paketi başlatmak da mümkündür, ancak bu durumda koruma, ilk hap alındıktan sonraki 7 güne kadar başlamaz. Bu süre içinde seks yaparsanız, prezervatif veya başka bir yerel doğum kontrolü kullanmalısınız. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir