7 ye bolunme kurali / 7 İLE TAM BÖLÜNEBİLME KURALI-AYME Matematik Ailesi

7 Ye Bolunme Kurali

7 ye bolunme kurali

7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir? Örnekler İle 7'ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı


Her ne kadar öğrenciler tarafından ön yargılı yaklaşılsa da aslında bu konu gayet basittir. Püf noktası ve verilen uygulama doğru şekilde kullanıldığında sonuca ulaşmak gayet kolay olacaktır. Birkaç yöntemin uygulandığı 7 ile bölünebilme kuralından en çok kullanılanı 231 kuralıdır.

7 İle Bölünebilme Kuralı Nedir?

Matematik sadece bir ders olarak değil, hayatımızın her alanında karşı karşıya geldiğimiz bir unsur olarak bilinmelidir. Bu manada en basit bir alış veriş işlemlerinde bile matematiksel hesaplamalar yapmaktayız.

Bu hesaplamalara kolaylıklar sağlanması için bir takım pratik yollar geliştirilmiştir. Bunu hayatımıza ve derslerimize tatbik ettiğimizde birçok zor işlemin nasıl kolay yola döndüğünü gözlemleyebiliriz. 7 ile bölünebilme kuralı da bu kurallardan bir tanesidir. 231 kuralı olarak bilinen 7 ile bölünebilme kuralı sayesinde uzun uzadıya karmaşık olarak verilen sayıların kolayca 7'ye tam bölünüp bölünemeyeceğini hesaplamak mümkündür.

Örnekler ile 7'ye Bölünebilme Kuralı Anlatımı

Burada şu hususa dikkat edilmelidir. Verilen sayının birler basamağından başlamak. Birler, onlar ve yüzler basamağındaki sayılar sırası ile 1, 3 ve 2 ile çarpılıp toplanır. Eğer sayı devam ediyorsa, binler basamağından devam ederek 1, 3 ve 2 ile çarpılıp bu sefer çıkarılır. İşlem bu şekilde sayının basamağına göre devam eder gider.

Örneğin 55853 sayısına bakalım. İlk üç basamaktaki sayıları 8, 5 ve 3 sayısını sırası ile 2, 3 ve 1 ile çarpalım. Sonra 55 sayına devam edelim.

- 8x2 + 5x3 + 3x1 = 34
- 5x1 + 5x3 =20
İlk bulunandan ikinci bulunan çıkarılır 34-20=14. 14 sayısı 7 sayısının tam katı olduğu için 55853 sayısı 7 ile tam bölünür.

Bölünebilme-pratik-kurallar

matematikkafe.com

BÖLÜNEBİLME PRATİK KURALLAR


Not: Aşağıdaki pratik kurallarımızı kendileri bulmuş gibi gösterenler bulunmaktadır... Hatta bunu TÜBİTAK projelendirme çalışmaları bile yapabilmişlerdir.

7 ile bölünebilme pratik

Pratik olarak 7 ile bölünebilme kuralı

Herhangi bir sayının 50 ye bölümünden elde edilen bölüm ve kalanın toplamı 7 ile bölünüyorsa o sayı 7'ye bölünür.

Örneğin 105 sayısı 50'ye bölündüğünde kalan 5, bölüm 2 ve toplamı 7 olduğundan sayı 7 ile bölünür.

Ayrıca, bölüm ve kalanın toplamının, 7 ye bölümünden elde edilen kalan, esas sayının 7 ye bölümünden kalan ile aynıdır.

matematikkafe.com pratik yollar

Pratik olarak 11 ile bölünebilme kuralı

11 ile bölünebilme kuralı için de aynı kural geçerli sadece 50 yerine 100 alınır.

Örneğin 143 ün 100 ile bölümünden kalan 43, bölüm ise 1 dir. İkisinin toplamı 44 olduğundan sayı 11'e bölünür.


Hazırlayan: İbrahim Demir / matematikkafe.com

Diğer bölünebilme kuralları içintıklayınız

Diğer pratik yöntemler içintıklayınız


Etiketler: 7'ye bölünen sayılar nelerdir?, 7'nin çarpanları kaçtır? pratik matematik (bölünebilme), matematik kısa yollar


© Yazının ve resmin her hakkı saklıdır. www.matematikkafe.com sitemizi link vermek şartıyla izinsiz alıntı yapabilirsiniz.



Yorumlar- Yorum Yaz

7 ile bölünebilme

Ana madde: Bölünebilme kuralları

7 ile bölünebilme, bir doğal sayının 7'ye kalansız olarak bölünebilmesidir.

Bir doğal sayının 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 10 gibi sayılara tam bölününüp bölünmediği son rakamlarına bakarak veya sayı değerlerini toplayarak kolayca bulunabilir. Ancak bir sayının 7 ile bölünüp bölünemeyeceğini anlamak için kullanılan kurallar biraz elverişsizdir.

7 ile bölünebilme kuralları[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.