boğazda çıkmayan balgam / Balgama Ne İyi Gelir, Nasıl Atılır? - Acıbadem Hayat

Boğazda Çıkmayan Balgam

boğazda çıkmayan balgam

Balgam Nedir? Balgam Nasıl Atılır?

Akciğer ve alt solunum yollarında üretilen koruyucu özellikteki mukus sıvısı, vücut fonksiyonlarının gerçekleşmesinde oldukça önemlidir. Bulunduğu bölgeyi nemlendiren mukus, organların kurumasını önler.  Balgam yapısındaki mukus sayesinde bir filtre görevi görerek solunum yollarını bakterilere karşı korur. Bazı hastalıklar mukus sıvısının artmasına neden olabilir. Balgam, boğazda ve akciğerlerde oluşur ve öksürükle atılır. Solunum yolu enfeksiyonu, grip, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda balgamda rahatsız edici bir seviyede artış oluşabilir. Balgam üretiminde görülen artışın bir diğer nedeni ise alerjik reaksiyonlardır. Ciddi olmayan durumlarda evde tedavi için kullanabileceğiniz yöntemler de bulunmaktadır.

Balgam Nedir?

Balgam nedir, akciğer ve alt solunum yollarının korunmasını sağlayan mukus türüdür. Balgamın normal şartlardaki rengi açık ve berrak olur. Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır. Sinüs ve geniz akıntısındaki mukus balgamla vücuttan dışarı atılır. Balgam, evde uygulanacak basit yöntemlerle tedavi edilebilir.

Balgam Neden Olur?

Akciğerlerin hasar görmesi balgam üretimini artırır. Yeni doğmuş bebeklerde balgam oluşumuna sıklıkla rastlanır. Bebeklerde henüz tam gelişmeyen akciğerler ve solunum yolları mikrop ve yabancı maddelere maruz kalır. Biriken mikroplar ise genizde balgam birikmesi, burun tıkanması, solunum yollarında tahriş gibi sorunlara yol açar ve balgamlı öksürüğe sebep olur. Viral ya da bakteriyel enfeksiyon sonucunda, yapısı yoğun ve rengi koyu olan balgam görülebilir.

Başlıca balgam oluşturan hastalıklar;

  • Astım
  • Bronşit 
  • Zatürre 
  • Alerjiler
  • Soğuk algınlığı

Balgama neden olan bazı unsurlar;

  • Sigara içmek 
  • Hava kirliliği 
  • Hamilelik
  • Boğaz enfeksiyonu
  • Bademcik iltihabı

Balgam Belirtileri Nelerdir?

  • Öksürükle gelen yoğun mukus
  • Öksürük sonucunda boğazda oluşan tahriş
  • Nefes alırken zorluk yaşama, nefes darlığı
  • Ciğerlerde hırıltı
  • Göğüs ağrısı

balgam belirtileri nedir

Balgam Çeşitleri Nelerdir?

Balgam renkleri bazı hastalıklara işaret etmektedir. Bu da balgamın rengine ve kıvamına göre değişmektedir.

Beyaz Balgam

Üst solunum enfeksiyonu geçiren kişilerin sinüsleri tıkanması durumunda öksürükle beraber gelen beyaz balgama rastlanabilir. Burundaki dokuların şişmesi durumunda, mukusun nasal yollarda olması gerektiği gibi hareket edemediği anlaşılır. Aynı zamanda öksürükle beraber gelen beyaz balgam, solunum yolu enfeksiyonunun neden olduğu sinüs tıkanmasına işaret edebilir.

Sarı-Yeşil Balgam

Viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar, kıvamlı ve koyu renklerde görülen balgama neden olabilir. Ciğerlerde öksürük oluşturan balgam, sinüslerde ya da alt solunum yolunda meydana gelir. Beyaz kan hücrelerinin enfeksiyona karşı savaşması sonucunda sarı-yeşil renklerde balgam oluşur.

Pembe-Kırmızı Balgam

Ciğerlerde sıvı olduğunun belirtisi olabilir. Akciğer ödemine sahip hastaların balgamı pembe renklerinde ve köpüklüdür. Kırmızı renkteki balgama öksürük ve göğüs enfeksiyonu sebep olur. Çoğunlukla sigara kullanan yaşlı bireylerde rastlanır. Soğuk algınlığı ve bronşit geçiren hastalarda iltihap veya burun tahrişi kaynaklı kanlı mukus meydana gelebilir. 

Kahverengi Balgam

Aşırı sigara kullanan bireylerde kahverengi balgam oluşabilir. Hava kirliliği, duman solumak ve burunda kurumuş olan kan kahverengi balgam oluşumuna neden olan diğer etkenlerdir.

Siyah Balgam

Aşırı derecede kirli havaya maruz kalmak ve duman solumak siyah balgam oluşturabilir. Koyu renklerde gelen balgam, akciğer hastalığı gibi ciddi bir durumun belirtisi olabilir.

balgam tedavisi

Balgam Tedavisi Nasıl Yapılır?

Solunum sisteminde doğal olarak bulunan balgam, günlük yaşamı etkileyecek seviyede arttığında bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Görülen aşırı mukus çoğunlukla ciddi bir soruna yol açmamaktadır. Balgam tedavisi genellikle antibiyotik ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda solunum yolu tedavi yöntemleri de kullanılır. Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır. Belirtileri hafifletmek için evde tedavi yöntemlerini de deneyebilirsiniz.

Balgam Nasıl Atılır, Balgam Nasıl Sökülür?

  • Buhar mukozayı yumuşatıcı özelliğe sahiptir. Kaynamış sıcak suyun buharından faydalanmak balgamın yumuşaması sağlayacak ve vücuttan atılmasını kolaylaştıracaktır. Bunun için buharın üzerine eğilip buharı birkaç dakikalığına solumak yeterli olacaktır. Bu da balgam nasıl sökülür sorusuna bir yanıt olacaktır.
  • Bitki çaylarının çok faydalı olduğunu biliyoruz. Balgam nasıl sökülür sorusunun cevabı bitki çaylarında da saklıdır. Ihlamur, bal ve limon karışımı göğsü ve boğazı yumuşatacağından solunum yollarını rahatlatır, balgam atılır ve burun tıkanıklığı varsa giderilir.
  • Diğer bir faydalı besin ise zencefildir. Zencefil öksürüğe, soğuk algınlığına ve balgama çok iyi gelmektedir. Hem tedavi edici hem de koruyucu özelliği olduğundan tüketimiyle hastalıklardan korunmak mümkündür. Zencefil rende halinde suyla karıştırılıp detoks içeceği gibi tüketilebilir ya da sıcak olarak bitki çaylarına eklenebilir ya da bal ve zencefil birlikte ılık bir demlemeyle içilebilir.
  • Akciğerlerin sağlığı bu sürede önemsenmelidir bu yüzden kişi kendini soğuktan korumalıdır. Balgam nasıl atılır sorusunun cevabı kişinin özellikle kendine soğuk mevsimlerde dikkat etmesiyle başlar. Grip veya nezle zatürreye çevirebileceğinden akciğere inmesinin önüne geçebilmek için olabildiğince soğuktan korunmak gereklidir.
  • Balgam nasıl sökülür, balgam için bol miktarda su tüketmek balgamı incelteceğinden balgamın sökülmesini ve atılmasını kolaylaştırır. 
  • Duş almak rahatlatıcıdır aynı zamanda buhara maruz kalındığından balgamı yumuşatır ve balgamın sökülmesini, vücuttan atılmasını kolaylaştırır. 
  • Balgamın vücuttan rahat atılması için havanın nemlendirilmesi gerekmektedir. Havanın nemlendirilmesi daha kolay nefes alıp vermeyi sağlar bu sebepten dolayı havanın nemlendirilmesi gerekmektedir.
  • Zencefilin solunum yollarında balgam oluşmasına neden olan bakteri ve virüslerin ölmesini sağlayıcı özelliği olduğundan bir bardak süte karıştırılan bir çay kaşığı zencefil gece yatmadan önce içilmesi tavsiye edilir. Zencefil balgamın sökülmesine yardımcı olur.
  • Balgam nasıl sökülür; kekik, rezene ve meyan kökü bitkilerinin çayları hem balgam söktürücü hem soğuk algınlığını tedavi edici hem de öksürüğü geçiricidir. 
  • Sigaranın solunum yolları üzerindeki etkilerini bilmekteyiz. Balgam oluşumunun en büyük nedeni sigarayken sigaranın kullanılmaması balgamın tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
  • Tuzlu su ile gargara yapılması boğazı temizleyici ve rahatlatıcıdır. 1 bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı kadar himalaya ya da kaya tuzu ekleyerek elde edilen karışım gargara yapmak için kullanılabilir. Balgam bu tarif uygulandığında vücuttan daha kolay atılır ve balgam sökülür.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım

Yayınlama Tarihi: 30 Ocak

Sayfa içeriğinde yer alan bilgiler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. İlgili sayfada tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğeler yer almamaktadır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Balgamlı Öksürüğe Ne İyi Gelir? Balgamlı Öksürüğü Kesmek İçin Ne Yapılır, En Hızlı Nasıl İyileşir?

Balgamlı öksürük, vücutta bulunan mukusun akciğerden gelen hava ile atılması olarak tanımlanır. Dışarı atılan balgam sarı ya da beyaz renkte olur. Kremsi şeklinde koyu kıvamı vardır. Balgamlı öksürük en çok soğuk algınlığı, nezle, grip gibi enfeksiyona bağlı hastalıklarda ortaya çıkar. Bronşit, zatürre, astım gibi hastalıklarda da belirti olarak kendini göstermesi mümkündür. Balgamlı öksürükten kurtulmak için doktor kontrolü altında ilaç tedavisi alabilir ya da evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle balgamın sökülmesini sağlayabilirsiniz. Balgamlı öksürüğe ne iyi gelir? sorusunun yanıtını açıkladık. Balgam söktürücü bitkiler için işte tavsiyeler…

BALGAMLI ÖKSÜRÜK NEDEN OLUR?

Balgamlı öksürük mevsim geçişlerinde ya da soğuk havalarda grip, mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar, bronşit, zatürre, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalıkları, kistik fibrozis gibi hastalıklardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında akciğer ve solunum yollarında normal şartlarda bir miktar mukus üretimi de olur. Bu mukus solunum yollarını temizler. Akciğeri tahriş edici yabancı maddelerden korur. Balgamlı öksürük durumunda ise mukus üretimi aşırı artar. Bu da ciğerlerde, boğaz arkasında tıkanmışlık hissi verir. Akciğerlerden gelen havanın hızlı bir şekilde dışarı atılması ile de öksürme refleksi gerçekleşir. Bu da mukusun dışarı atılmasını sağlar. Balgamlı öksürük bu şekilde gerçekleşir.

BALGAMLI ÖKSÜRÜĞE NE İYİ GELİR?

Balgamlı öksürüğe iyi gelen şeyler genellikle kişinin kendisini iyi hissettirecek yöntemler uygulanır. Bu yöntemler öksürüğün şiddetini azaltır. Evde ve günlük yaşantınızda balgamlı öksürük için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem vardır. Balgamlı öksürüğe iyi gelen şeyler şunlardır:

  • Bol sıvı tüketin. Sıvı tüketimi özellikle boğaz bölgesindeki temizliğe yardımcı olur. Akıntının neden olduğu tahrişi azaltır. Ayrıca boğazda kuruluğu önler.
  • Pastil içerek boğazın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Öksürük refleksini de azaltır.
  • Sıcak bitki çayları için. Böylelikle boğaz yumuşar ve hastalığa iyi gelecek mineralleri alabilirsiniz.
  • Bal, pekmez, zeytinyağı boğazdaki tahrişi önler. Öksürüğü azaltır.
  • Sıcak bir duş alın. Alerjiden kaynaklı öksürüğe iyi gelir. Banyodaki buhar balgamı dışarı atar.
  • Odanızı havalandırın. Nemlendirici makineleri ile odayı nemli tutun.
  • Parfüm ve spreylerden uzun durun.
Öksürüğe Ne İyi Gelir? Kuru ve Balgamlı Öksürük Nasıl Geçer, Gece Artan Öksürüğü En Çabuk Ne İyileştirir?

BALGAMLI ÖKSÜRÜK NASIL GEÇER?

Balgamlı öksürük doktor kontrolünde ilaç tedavilerine başlayabilirsiniz. Bu tedavilerde bazı ilaçlar iyi gelmektedir. Balgamlı öksürüğü ne geçirir? İşte ilaçlar:

  • Dekonjestanlar
  • Balgam sökücü ilaçlar
  • Öksürük baskılayıcıları ilaçlar
  • Alerjik öksürükte antihistaminik grubu ilaçlar
  • Astım ilaçları (astım hastalıklarında)

BALGAMLI ÖKSÜRÜĞÜ NE KESER?

Buharlı su: Evde ılık bir su ile duş alabilirsiniz. Banyonun buharlı olması sayesinde vücuttaki balgam yumuşayarak dışarı atılmasını sağlar ve boğazdaki tıkanıklık açılır. Ayrıca vücuda temas eden su ağrılarınızı azaltacaktır.

Kapsaisin: Biberlerin ana maddesi olan kapsaisin balgam tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Günlük belirli miktarlarda alarak vücudun balgam üretimini azaltabilirsiniz.

Civanperçemi: Bu bitki birçok hastalığa iyi geldiği gibi balgamlı öksürüğe de iyi gelmektedir. Hızlı ve pratik çözüm için bunu deneyebilirsiniz.

Bal ve pekmez: Bu muhteşem ikilinin birini ılık su ile karıştırıp içebilirsiniz. Bal ve süt karışımı, pekmez ve ılık su karışımı, bal ve karabiber karışımı, pekmez ve tahin karışımı gibi birçok karışım yapabilirsiniz.

Balgama ne iyi gelir? Bitkisel yöntemler arıyorsanız şunları deneyebilirsiniz:

BALGAM SÖKTÜRÜCÜ BİTKİLER

  • Bal ve Acı Biber Şurubu
  • Bal ve Soğan Şurubu
  • Elma, Bal ve Limon Tarifi
  • Kekik Çayı
  • Nane Çayı
  • Okaliptüs Çayı
  • Anason Çayı
  • Melekotu Kökü Çayı
  • Rezene Çayı
  • Meyan Kökü Çayı
  • Zencefil ve zerdeçal
  • Sinameki Çayı
  • Civanperçemi
  • Kapsaisin
Balgam nasıl atılır? Balgam söktürücü İbrahim Saraçoğlu bitkisel kürü

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

Balgamlı öksürük nasıl geçer evde tedavi?

1) Tereyağlı PekmezTereyağlı pekmez öksürük ve balgam söktürücü denilince akla ilk gelen bitkisel reçetelerdendir.1 bardak suyu tencerede kaynatın.İçerisine 1 kaşık pekmezi ve 1 kaşık tereyağı seafoodplus.infoışım ocakta kaynadıktan sonra ılıması için seafoodplus.infoıdıktan sonra karışımı gün içinde tüketebilirsiniz.

Ciğerden gelen öksürük için ne yapılmalı?

Öksürüğe Ne İyi Gelir? Öksürmekten Ciğeri Sökülenlere Derman 13 Doğal KarışımKarabiber ve bal karışımının en büyük faydası tabi ki öksürük üzerinedir. Baharattan daha fazlası: Kekik! 3. Sihirli iksir: Karabiber ve tuz! İnatçı öksürüklere derman: Ballı süt! Öksürüğü badem ve portakal suyu ile yenin!Daha fazla öğe•28 Ara

Öksürüğü en çabuk ne keser?

İşte öksürüğe iyi gelen şeyler:Ayva çayıEkinezya ÇayıYaseminli portakal çayıKuşburnu çayıSütlü seafoodplus.infor, Zencefil, Adaçayıseafoodplus.info fazla öğe•3 gün önce

Balgamlı öksürüğe hangi bitki iyi gelir?

Zencefil ve zerdeçal, doğal müziceler arasında yer almaktadır. Balgam söktürücü bitkiler arasında yer alan rezene, içeriğindeki antiseptik özellikleri balgama karşı temizleyici etkiye sahiptir. Sinameki çayı da balgamlı öksürüğe bitkisel çözümler arasında yer almaktadıseafoodplus.info fazla öğe•8 Oca

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir