göz bankası mamak / Maya Göz | SaÄŸlıklı YaÅŸamaya

Göz Bankası Mamak

göz bankası mamak

Kornea

Kornea Nedir ?

Kornea, gözün en önünde yeralan ve görme işlevinde büyük rolü olan gözün saydam tabakasıdır. Saydam, avasküler bir dokudur. Duyu sinirlerinden çok zengindir. Santralda sferik(küresel) bir yapıdadır. Kalınlığı merkezde mm?ir,perifere doğru kalınlaşarak mm?e ulaşır.

Korneanın Yapısı

Kornea anatomik olarak 5 tabakadan oluşur. 

* Epitel Tabakası Rejenerasyon yeteneği hızlı 5? sıralı, keratinize olmayan çok katlı yassı epiteldir. Ön yüzü gözyaşı ile kaplanmıştır. Bowman Membranı düzeyinde seyreden duyu sinirleri epitel hücreleri arasında sonlanır. Altındaki Bowman membranına bazal membranı ile sıkıca yapışıktır.

 * Bowman Tabakası Stroma lamellerinin kondanse olmuş ön kısmıdır. Yaralanmalardan sonra yenilenmez, yerinde görme bozukluğuna neden olabilen opasiteler (skar dokusu) gelişir. 

* Stroma Kornea kalınlığının %90?ını oluşturur. Stromayı oluşturan kollajen lifler uniformdur yapıdadır. Birbiri ile kesişmeden limbustan limbusa seyreder. Mukosakkaridlerden oluşan aramadde içinde yerleşmişlerdir. Stroma hücreden fakirdir. Keratosit adı verilen bu hücreler, yaralanmalarda fibroblastlara dönüşerek yara onarımı sağlar. 

* Desme Membranı Endotel hücrelerini bazal membranıdır. Korneanın diğer katlarına göre elastisitesi fazladır. Stromaya yapışık değildir. Kolayca sıyrılabilir. 

* Endotel Tabakası Tek sıralı altıgen hücrelerden oluşur. Mitoz ile çoğalmazlar.

Kornea Muayene Yöntemleri

Göz hekimi olmayan bir kişi lokal ışık ile kornea saydamlığını, yüzeyinin parlaklığını, kornea yaralanmalarını, pamuk bir çubuk ile kornea duyarlığını değerlendirebilir. Göz hekimleri kornea morfolojisi ve fonksiyonunu değerlendirmek için cihazlar kullanırlar; 

* Biomikroskopi : Kornea ve ön segmente ait diğer yapıların binoküler olarak incelenmesine yarar. Değişik kalınlıkdaki ışık demetleri değişik açılardan gönderilerek biomikroskobun büyütmesi altında incelenebilir. Rutinde en sık kullanılan muayene yöntemidir. Keratometri : Korneanın kırma gücünün ölçülmesidir. Kontakt lens ve göziçi lens implantasyonu uygulamasına hazırlıkta kullanılır. 

* Topografi : Korneanın ön yüzünün topografik analizinde kullanılır. 

* Pakimetri : Kornea kalınlığının ölçümüdür. 

* Speküler mikroskopi : Endotel hücre sayısı ve yapısını gösterir. 

* Esteziometri : Kornea duyarlılığının değerlendirilmesinde yararlanılır. 

* Korneanın boyanarak muayenesi : Kornea yüzeyindeki defektler floresseine ve rose bengal solusyonu ile görülebilir

Kornea Nakli

Kornea Nakli Halk arasında göz nakli olarak bilinen, aslında gözün sadece çeşitli hastalıklar sonucu bozulmuş olan en ön saydam tabakasının ölen bir kişiden alınan sağlıklı kornea dokusuyla değiştirildiği bir ameliyattır. Kornea nakli ameliyatında bağışlanan sağlıklı korneadan 6–9 mm çapında olabilen daire şeklinde bir parça çıkartılır ve alıcının (hastanın) korneasından da aynı büyüklükte bir parça çıkartılarak bu bölgeye dikilir. Ameliyat tercihan genel anestezi altında yapılır ama yaşlılarda lokal anesteziyle de yapılabilir. Ameliyatın süresi dakikadır. Özel olgularda katarakt cerrahisi veya göz içi lensi değiştirilmesi gibi ameliyatlarla birlikte yapılırsa 1–2 saat sürebilir. Son yılların teknolojik gelişmeleri bu ameliyatı en başarılı organ nakli ameliyatı haline getirmiştir. Tarihçesi yüzyılın sonlarına dek giden kornea nakli,A.B.D’de yılda ’in üzerinde gerçekleşmekte iken,ülkemizde bu sayı yılda yaklaşık kadardır.Türkiye’de kornea teminatındaki güçlükler,binlerce insanın ameliyat için sırada beklemesine neden olmaktadıseafoodplus.infoa birlikte kornea bankaları ve nakiller hakkında bakanlığın hazırladığı yeni yönetmelik bu sorunu çözecek niteliktedir. Maya Göz Hastanesi İle En Kısa Zamanda Uygun Kornea… Doku ve organ nakillerinde bağışların azlığından dolayı ülkemizde yaşanan sorunlardan birine Maya Göz Hastanesi kendi bünyesinde son verdi. Hastanemizin büyüklüğünü ve gelişmişliğini bu alanda da kanıtlamak mümkün; kornea nakli olmak için gelen hiçbir hastamız aylarca hatta yıllarca sıraya girip beklemek zorunda kalmamaktadır. Hastalarımız için gerekli olan kornea en kısa zamanda bulunup tedavileri zamanında ve başarıyla gerçekleştirilmektedir.

Kornea Naklini Gerektiren Durumlar

Kornea Naklini Gerektiren Durumlar Kornea tabakasına ait yara ve iltihap sonucu korneanın saydamlığının bozulması. Kornea tabakasının saydamlığının kendiliğinden bozulması (kornea distrofisi denilen hastalık). Kaza sonucu kornea tabakasının yaralanmasıyla saydamlığının bozulması. Daha önce geçirilen bir göz ameliyatından sonra kornea tabakasının su tutarak şişmesi sonucu, kornea ödemi adı verilen durumun ortaya çıkmasıyla kornea saydamlığının bozulması ve görmenin azalması. Kornea saydamlığının bozulmayıp kornea şeklinin ileri derecede bozularak korneanın deforme olması(örneğin keratokonus)

Kornea Nakli İçin Gerekli Kornea Nereden Alınır

Kornea Nakli İçin Gerekli Kornea Nereden Alınır ? Kornea nakli için gerekli saydam tabaka ölen kişilerin gözlerinden sağlanmaktadır. Ancak her ölen kişinin korneası bu amaç için uygun olmamaktadır. Öncelikle kornea naklinden sağlıklı sonuç alınabilmesi için; korneanın önceki sahibinde olmaması gereken durumları belirtelim; 

* Ölen kişide herhangi bir göz rahatsızlığı bulunmamalı, 

* Göz ameliyatı geçirmemiş olmalı, 

* Kornea tabakası tamamen sağlam ve saydam olmalıdır. 

* Ölen kişide mikrobik, 

* Virütik hastalıklar, 

* Kanser türü hastalıkların bulunmaması 

* Uzun süre komada kalmamış olması gerekmektedir. Ölen kişilerden özel eğitimli göz bankası elemanları tarafından alınan kornea, göz bankasında değişik incelemelerden geçirilerek kornea nakli için uygun kalitede olup olmadığı belirlenir. İstenen niteliklere uygun kornealar özel saklama kapları içine konularak ameliyatın yapılacağı merkezlere ulaştırılır.

Kornea Nakli Hangi Hastalara Yapılır

Kornea Nakli Hangi Hastalara Yapılır ? Kornea Distrofileri (halk arasında beneklenme hastalığı diye bilinir) kalıtsaldır, Keratakonus (Korneanın konik olarak bozulması), Kornea yaralanmalarından sonra, Geçirilmiş keratit (Kornea enfeksiyonu), Katarakt cerrahisinden sonra korneanın saydamlığını kaybetmesi durumunda, Kimyasal yaralardan sonra, Bu saydığımız hastalıklarda kornea nakli sonrası kişinin tekrar görmesini kazanması için mutlaka gözün arkasındaki yapıların (damar ve sinir) sağlam olması gerekmektedir.

Kornea Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır

Kornea, gözün en önünde yeralan ve görme işlevinde büyük rolü olan gözün saydam tabakasıdır. Saydam, avasküler bir dokudur. Duyu sinirlerinden çok zengindir. Santralda sferik(küresel) bir yapıdadır. Kalınlığı merkezde mm?ir,perifere doğru kalınlaşarak mm?e ulaşır.

Korneanın Red Riski Var mıdır

Korneanın Red Riski Var mıdır ? Her organ ve doku naklinde olduğu gibi kornea naklinde de red riski söz konusudur. Kornea dokusu damarsız olduğu için bu red oranı % 15 - 20 civarındadır. Red olan bir kornea yerine yeniden nakil yapılabilir fakat red oranı böyle hastalarda % 50 lere varabilmektedir. Örneğin, keratakonuıs ve distrofi (beneklenme) hastalarında ameliyatın başarısı yüksekken, kimyasal yaralarda bu oran oldukça düşmektedir.

Kornea Nakli Yapılan Gözde Renk Değişikliği Olur mu

Kornea Nakli Yapılan Gözde Renk Değişikliği Olur mu ? Göze rengini veren doku (iris dokusu) korneanın arkasında bulunan dokudur. Eğer ameliyattan önce iris dokusu sağlam ise kornea naklinden hemen sonra göz eski rengini alacaktır, yani renk değişikliği olmayacaktır.

Intralase-Kerotoplasty

ntralase-Kerotoplasty (Lazer ile kornea nakli) Bazı kornea hastalıklarının nihai çözümü olan kornea nakli (keratoplasti) bugün lazer yardımıyla yapılabilir hale gelmiştir. Kornea gözün en önde yer alan saydam tabakası olup, en çok optik kırıcılığın sağlandığı bölgedir. Kornea şeffaflığını ve şeklini bozan hastalıklar bu nedenle direkt olarak yakında ve uzakta görmeyi bozar. Bu hastalıklar sonradan edinilebildiği gibi bazen doğuştan mevcutturlar. Korneanın doğuştan gelen lekeleri, şekil bozuklukları bazen hayatın erken dönemlerinde kornea değişimi gerektirirler. Kornea nakli gerektirebilen sık görülen bir diğer neden de göz travmalarıdır. Erken gençlik dönemlerinde başlayıp başlangıçta gözlük kusuru olarak tanı alan hastaların bir kısmında keratakonus denilen korneanın şekil bozukluğu bir hayli sık görülmektedir. Bu hastalar sürekli artan göz numaraları ve giderek az görme şikayetleri ile başvururlar. İleriki dönemlerinde sivrileşip aşırı incelmiş korneanın işlevini yapabilmesini imkansız hale getirebilir ve kornea nakli gündeme gelir. Bugüne kadar uygulanan standart kornea ameliyatlarında hasta kornea bir bütün olarak alınmakta ve verici korneayla yer değiştirilmekteydi. Günümüzde femtosecond lazer (intralase) teknolojisinin gelişmesiyle korneada her türlü kesi yapılabilir hale gelmiştir. Intralase teknolojisinin kullanımı ilk olarak, lazerle miyop, hipermetrop, astigmat tedavisinde başlatılmıştır. Bu ameliyatların çok güvenilir ve komplikasyonsuz yapımına imkan sağladığı görünmektedir. Aynı teknolojinin kornea naklinde kullanılması ise korneada sadece hastalıklı kısmın ayrılarak yine verici korneadan bu ölçüde dokunun nakline imkan sağlamaktadır. Intralase Keratoplastide sağlıklı- hasta doku ayrımının yapılabilmesinin en büyük avantajı organ reddi olasılığının neredeyse olmayışıdır. Her organ nakli ameliyatında olduğu gibi kornea naklinde sonradan organ reddi olabilir. Lazerle kornea naklinin bir diğer avantajı kornea dikişlerinin daha kısa sürede alınması ve ilaç kullanım süresinin standart yönteme göre daha kısa olmasıdır. Lazerle kornea nakli tamamen lokal anestezi altında yapılabilir ve genel anestezinin risklerinden korunulmuş olunur.

Korneaya Yabancı Cisim Kaçmasının Sonuçları

Korneaya Yabancı Cisim Kaçmasının Sonuçları Nelerdir ? Toz, demir çapağ gibi yabancı cisimler epitel abrazyonuna neden olup korneaya gömülebilirler. Bu durumda hasta şiddetli batma şeklinde ağrı, sulanma, kızarıklık, fotofobi yakınmaları ile başvurur. Bu hastalarda konjonktival forniksler dikkatle kontrol edilir, olası yabancı cisim varlığı araştırılır. Yabancı cisim fazla gömülü değilse lokal anestezik damla göze damlatıldıktan sonra steril iğne ucu ya da yabancı cisim forsepsi oblik pozisyonda tutularak mümkünse biomikroskopik bakı altında, kazınarak çıkarılır. Proflaktik olarak antibiotikli damla başlanıp epitel iyileşene kadar göz baskılı şekilde kapatılır.

Göz Bankası, Ankara, nerede, Otobüs, Metro, Tren veya Tramvay ile nasıl gidilir?

Ankara şehrinde Göz Bankası konumuna Toplu Taşıma

Ankara, Türkiye'deki Göz Bankası adresine nasıl gidebileceğinizi mi merak ediyorsunuz? Moovit, en yakın toplu taşıma durağından adım adım yol tarifi ile Göz Bankası adresine ulaşmanın en iyi yolunu bulmanıza yardımcı olur.

Moovit, şehrinizde gezmenize yardımcı olacak ücretsiz haritalar ve canlı yol tarifleri sağlar. Saatleri, güzergahları, hareket saatlerini görüntüleyin ve gerçek zamanlı olarak Göz Bankası adresine ne kadar sürede ulaşabileceğinizi öğrenin.

Göz Bankası için en yakın durak veya istasyonu mu arıyorsunuz? Hedefinize en yakın durakların listesine göz atın: - Tıp Fakültesi; - Tıp Fakültesi Çocuk Acil; - Dikimevi; - Dikimevi; - Abidin Paşa; Cebeci; Dikimevi.

OtobüsTren:BAŞKENTRAYMetro:M1-M2-M3M4Tramvay:A1

Sizi daha erken zamanda ulaştırabilecek başka güzergah olup olmadığını görmek ister misiniz? Moovit alternatif rotalar veya saatler bulmanıza yardımcı olur. Moovit Uygulamasından veya Web Sitesinden kolayca Göz Bankası için yol tarifi alın.

Göz Bankası adresine en kolay yoldan ulaşmanızı sağlıyoruz, bu nedenle Ankara konumundaki kullanıcılar dahil milyondan fazla kullanıcı, toplu taşıma için en iyi uygulama olarak Moovit'e güveniyor. Ayrıca otobüs uygulaması veya tren uygulaması indirmenize gerek yoktur. Moovit, en doğru otobüsü veya metro saatlerini bulmanıza yardımcı olan tüm toplu taşıma araçlarının bir arada olduğu ulaşım uygulamanızdır.

Göz Bankası için Otobüs, Metro, Tren ve Tramvay fiyatları, ve tüm yolculuk ücreti hakkında bilgi için lütfen Moovit uygulamasını kontrol edin.

Havaalanı, hastane, stadyum, market, alışveriş merkezi, kafe, okul, kolej ve üniversite gibi popüler yerlere gitmek için uygulamayı kullan.

Göz Bankası adres: Ankara Mamak Cad. Sokağı

Tarihçe

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği, yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Süreyya Gördüren başkanlığında, Ankara Tıp Fakültesi Cebeci kampüsünde kurulmuştur. Daha sonra yılında Türkiye Göz Bankası Derneği kurularak, Cebeci kampüsünde Mamak yolu üzerindeki modern Göz Kliniğinin yapımı tamamlanmış ve 2/12/ tarihinde, eski binasından buraya taşınmıştır. Mamak yolunun karşı tarafındaki poliklinik binası ise Prof. Dr. Cahit Örgen tarafından, Vehbi Koç Eğitim Vakfının destekleriyle yaptırılmış ve ’de hizmete açılmıştır.

Kliniğimizde tarihinde Prof. Dr. Süreyya Gördüren tarafından ilk defa keratoplasti ameliyatı yapılmıştır. Daha sonra Türkiye’ de ilk defa üst ihtisaslaşmaya gidilerek sırasıyla ’de Glokom Birimi, ’da Şaşılık Birimi ’de Kontakt Lens Birimi, ’de Retina Birimi, ’de Tümör Birimi, ’de Ultrasonografi Birimi, ’de Vitreoretinal Cerrahi ve Endoskopik Mikrocerrahi Birimi, ’de Nörooftalmoloji Birimi kurulmuştur. tarihinde ise İmmünoloji ve Mikoloji Laboratuarları kurularak, keratoplasti ameliyatlarında HLA sistemleri ve korneanın mantar enfeksiyonları üzerinde çalışmalara başlanmıştır.

Kliniğimizin, Dünyadaki en son tıbbi ve teknolojik gelişmelerin takip edilmesi yaklaşımının sonucu olarak, yılında kliniğimize bağışlanan ameliyat mikroskopu ile oftalmolojide  mikrocerrahi uygulamalarına geçilmiş ve 2. Cumhurbaşkanımız Sayın İsmet İnönü’ nün katarakt ameliyatı Prof. Dr. Cahit Örgen tarafından Mayıs tarihinde kliniğimizde yapılmıştır. ’de argon laser ışık koagülasyonuna, ’da ise, dünyada çıkan ilk alet ile pars plana vitrektomi ameliyatlarına başlanmıştır. Teknolojinin ilerlemesi ile yılında katarakt ameliyatlarında göz içi lens implantasyonuna geçilmiş, ’de ise kataraktlı olgularda fakoemülsifikasyon yöntemi uygulanmaya başlamıştır. yılında yenilenen teknik donanımla, modern vitreoretinal cerrahi ve oftalmik mikroendoskopinin tüm yöntemleri uygulanmaya başlamıştır.

Kliniğimiz öğretim üyelerinden Prof. Dr. Süreyya Gördüren – yılları arasında Ankara Tıp Fakültesi Dekanlığı yapmıştır. Kliniğimizde yetişen çeşitli değerli öğretim üyelerimiz Ege, Hacettepe, Cerrahpaşa, Selçuk, Gazi, Dokuz Eylül Üniversiteleri Tıp Fakültelerinde de hizmetlerine devam etmiştir. Göz Kliniğimiz her zaman yenilikçi ve en son gelişmeleri izleme, uygulama ve geliştirme çabasında olmuş, Türkiye’ de oftalmoloji alanındaki pek çok ilklere imza atmıştır.

Vizyon &#; Misyon

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalının misyonu;
Toplumun öncelikli gereksinimleri doğrultusunda göz hastalıkları ve görme problemlerine yönelik önlemlerin alınmasını sağlayarak hastalıkların sıklığını azaltmak, mevcut hastalıklar açısından hastalara uygun tedavi ve rehabilitasyon programlarını sunmak, göz hastalıkları alanında ulusal ve uluslararası araştırmalar ile bilimsel bilgi birikime katkıda bulunmak ve gelecekte bu alanda hizmet edecek teorik ve pratik açıdan yetkin, etik ve çağdaş uzman hekimler yetiştirmek

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalının vizyonu;
Göz hastalıkları ve görme problemleri alanında en kaliteli hizmeti sunan, akademik performansın en üst düzeyde olduğu, bilimsel araştırmalarını ve eğitim olanaklarını uluslararası alanda paylaşan, şeffaf, yenilikçi, insan odaklı ve çağdaş uzman hekimler yetiştiren bir klinik olmak

Genel Tanıtım

Bölümün Bulunduğu Yerleşke: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kampüsü
İdari Personel Sayısı: 23
Yatak Sayısı: 35

Poliklinik Oda Sayısı:

Retina Birimi:2
Tümör Birimi:1
Uvea Birimi:2
Şaşılık Birimi:2
Glokom Birimi:3
Oküloplasti Birimi:1
Kornea-Kontakt Lens Birimi:2Görme Araştırmaları ve Az Görme Rehabilitasyon Birimi : 2
Genel Poliklinik : 5

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir