risale i nur kuranı kerim / Kur’an-ı Kerim « Risale-i Nur Enstitüsü

Risale I Nur Kuranı Kerim

risale i nur kuranı kerim

Risale-i Nur AtıflıKur'an-ı Kerim Açıklamalı Türkçe Meali- 7570Bez cilt-Sıvama kapak

Risale-i Nur Atıflı

Kur’ân-ı Kerîm Meali

 Dinimizin temel kitabı Kur’ân-ı Kerîm olduğuna göre onun nelerden bahsettiğini icmâlen de olsa öğrenmek her Müslümanın tabiî hakkıdır. Ancak bu, Kur’ân’ı aslından okumanın yerini asla tutamaz. Çünkü Kur’ân’ın aslı Allah’ın bizzat kendi kelâm-ı ezelîsidir.

Yeni Asya Araştırma Merkezi tarafından, Kur’ân-ı Kerîm ayetlerinin herkesin anlayacağı bir üslup içinde “meal-i icmalî”sini ihtiva edecek şekilde hazırlanan bu Meal çalışmasında otuz ayrı Kur’ân meali dikkate alınarak titiz bir araştırma yapılmıştır. Sahasında uzman ilâhiyatçı ve müftülerden oluşan bir “Tetkik Heyeti” tarafından incelendikten ve tashihten geçtikten sonra herkesin istifadesine sunulmuştur.

Mealin hazırlanmasında dikkat edilen hususlardan bazıları şunlardır:

  1. Bediüzzaman’ın İşârâtü’l-İ’caz’daki meal tekniği ve üslubu ihtiyar edilmiş ve ayetlerin mücmel manaları verilmiş, kelimelerin lügat manalarından ziyade lisan-ı şer’îdeki mana-yı örfî denilen ıstılah manalarına yer verilmiştir.
  2. Ayet-i kerimelerin daha iyi anlaşılması, derin manaların tefsiri için dipnotlarda ilgili ayetin Risale-i Nur Külliyatındaki izah ve tefsirlerine atıflar yapılmış ve bu atıflarda Yeni Asya Neşriyat’ın sayfa lügatçeli 2017 baskısı esas alınmıştır.
  3. Din dilinin kullanılmasına özen gösterilmiştir. Bu sebeple “salih amel” gibi dinî muhtevalı kelimeler aynen korunmuş, mana-yı örfîyi ortadan kaldırıp yanlış anlamalara sebep olacak şekilde tercüme edilen “iyi işler” gibi ifadelerden kaçınılmıştır.
  4. Özellikle “Esma-i Hüsna”lar aynen korunmuş ve devamında o ismin ihtiva ettiği mana “Allah Alîm’dir, her şeyi bilir ve Hakîm’dir, her işi hikmetle yapar” misalinde olduğu gibi ilave edilmiştir.

Beşer mahsulü her çalışmada görülebilecek kusurların bu çalışmada da olabileceğinden hareketle, kusur ve hatalar bize, iyilik ve güzelliklerin tamamı Kur’ân’a aittir.

Hayatımıza yön verecek istifadeli okumalar dileriz.

0ÇOK GÜZEL EMEĞİ GEÇENLERİN ELLERİNE SAĞLIKmk .

BAKARA Sûresi


1. Elif, Lâm, Mîm.(1)

2. İşte bu, o Kitab’dır ki, onda şübhe yoktur. Takvâ sâhibleri için bir hidâyettir.

3. Onlar ki, gayba inanırlar, namazı hakkıyla edâ ederler(2) ve kendilerini rızıklandırdığımız şeylerden (Allah yolunda) sarf ederler.

4. Yine onlar ki, sana indirilene (Kur’ân’a) ve senden önce indirilenlere (diğerkitablara) inanırlar. Onlar, âhirete de kat‘î olarak îmân ederler.(3)

5. İşte onlar, Rablerinden bir hidâyet üzeredirler, kurtuluşa erenler de işte ancak onlardır.(4)

1- “Sûrelerin başlarındaki hurûf-ı mukatta‘a (Elif, Lâm, Mîm gibi tek tek yazılan harfler) İlâhî bir şifredir. Hâs abdine (husûsî kulu Hz. Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâm’a) onlarla bazı işâret-i gaybiye (gizli işâretler) veriyor. O şifrenin miftâhı (anahtarı) o abd-i hâs’dadır (ASM). Hem onun veresesindedir (vârisi olan âlimlerdedir). Kur’ân-ı Hakîm, mâdem her zaman ve her tâifeye (topluluğa) hitâb ediyor. Her asrın her tabakasının hissesini câmi‘ (içine alan) çok mütenevvi‘ vücuhları (çeşitli yönleri), ma‘nâları olabilir. Selef-i Sâlihîn (Sahâbe, Tâbiîn ve Tebe‘-i Tâbiîn) ise, en hâlis parça onlarındır ki, beyân etmişler.” (Mektûbât, 29. Mektûb, 241)

“الٓمٓ: Üç harfiyle üç hükme işârettir. Şöyle ki: Elif, هٰذَا كلَامُ اللّٰهِ اْلاَزَلِيُّ[Bu, Allah’ın ezelî kelâmıdır] hükmüne ve kazıyesine; Lâm, نَزَلَ بِه۪ جِبْر۪يلُ [Onu Cibrîl indirdi] hükmüne ve kazıyesine; Mîm, عَلٰي مُحَمَّدٍ عَلَيْهِ الصَّلَاةِ وَالسَّلاَمُ [Muhammed (ASM)’a] hükmüne ve kazıyesine remzen ve îmâen (remiz ve îmâ ile) işârettir.” (İşârâtü’l-İ‘câz, 29)

2- “يُصَلُّونَ [Namaz kılarlar] kelimesine bedel, ıtnablı (daha uzun olan)الصَّلٰوةَ يُق۪يمُونَ [Namazı hakkıyla edâ ederler]’in zikrinde ne hikmet vardır? El-cevab: Namazda lâzım olan ta‘dîl-i erkân (rükünlerin hakkını vermek), müdâvemet (devamlılık), muhâfaza (vakti kaçırmamak) gibi ikāmenin (hakkıyla edâ etmenin) ma‘nâlarını mürâat etmeye (gözetmeye) işârettir.” (İşârâtü’l-İ‘câz, 38)

3- “Evet görüyoruz ki, ale’l-ekser (çoğunlukla) gaddar, fâcir (günahkâr) zâlimler, lezzetler, ni‘metler içinde pek rahat yaşıyorlar. Yine görüyoruz ki, ma‘sum, mütedeyyin (dindar), fakir mazlûmlar, zahmetler, zilletler, tahkîrler, tahakkümler (baskılar) altında can veriyorlar. Sonra ölüm gelir, ikisini de götürür. Bu vaziyetten bir zulüm kokusu gelir. Hâlbuki kâinâtın şehâdetiyle, adâlet ve hikmet-i İlâhiye zulümden pâk ve münezzehtirler (temizdirler). Öyle ise, adâlet-i İlâhiyenin tam ma‘nâsıyla tecellî etmesi (görünmesi) için, haşre (yeniden diriltilmeye) ve mahkeme-i kübrâya (âhiretteki büyük mahkemeye) lüzum vardır ki; biri cezâsını, diğeri mükâfâtını görsün!” (İşârâtü’l-İ‘câz, 53)

Âhiret’in kat‘î olarak isbâtı için bakınız; (Zülfikār, 10. Söz, 1-69; Sözler, 29. Söz, 190-211)

4- “اُولٰٓئِكَ هُمُ اَلْمُفْلِحُونَ [Kurtuluşa erenler işte ancak onlardır]’da bir sükût var, bir ıtlak (belirsizlik) var. Neye zafer bulacaklarını ta‘yîn etmemiş (belirlememiş). Tâ, herkes istediğini içinde bulabilsin. Sözü az söyler, tâ uzun olsun. Çünki bir kısım muhâtabın maksadı ateşten kurtulmaktır. Bir kısmı yalnız Cenneti düşünür. Bir kısım, saâdet-i ebediyeyi arzu eder. Bir kısım yalnız rızâ-yı İlâhîyi (Allah’ın râzı olmasını) ricâ (ümîd) eder. Bir kısım, rü’yet-i İlâhiyeyi (Allah’ı görmeyi) gāye-i emel bilir (arzu eder). Ve hâkezâ, bunun gibi pek çok yerlerde Kur’ân, sözü mutlak bırakır (sınırlamaz), tâ âmm (umûmî) olsun. Hazf eder (kısaltır), tâ çok ma‘nâları ifâde etsin. Kısa keser, tâ herkesin hissesi bulunsun. İşte اَلْمُفْلِحُونَ [Felâha erenler] der. Neye felâh bulacaklarını ta‘yîn etmiyor. Güyâ o sükûtla der: ‘Ey Müslümanlar, müjde size! Ey müttakî (günahtan sakınan)! Sen Cehennemden felâh bulursun. Ey sâlih! Sen Cennete felâh bulursun. Ey ârif! Sen rızâ-yı İlâhîye nâil olursun. Ey âşık! Sen rü’yete mazhar olursun.’ Ve hâkezâ.” (Zülfikār, 25. Söz, 26)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir