veraset yasası nedir / Veraset Sistemi Nedir? Osmanlı'da Nasıl Uygulanmıştır? - Ders: Tarih

Veraset Yasası Nedir

veraset yasası nedir

Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

VERASET VE İNTİKAL VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ

(SERİ NO: 54)

Amaç ve kapsam

MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, 8/6/ tarihli ve sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları ile 16 ncı maddesinde yer alan vergi tarifesi matrah dilim tutarlarının yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle tespit edilmesidir.

Dayanak

MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası ile16ncı maddesinin üçüncü fıkrasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Maktu istisna tutarlarının tespiti

MADDE 3- (1) sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında, “(b), (d) ve (e) bentlerine göre, her bir takvim yılında uygulanacak istisna hadleri, önceki yılda uygulanan istisna hadlerine bu yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılmak suretiyle tespit olunur. Artırım sırasında 1 milyon liraya kadar olan tutarlar dikkate alınmaz.” hükmüne yer verilmiştir.

(2) Bakanlığımızca yılı için yeniden değerleme oranı %,93 (yüz yirmi iki virgül doksan üç) olarak tespit edilmiş ve 24/11/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: ) ile ilan edilmiş bulunmaktadır.

(3) Buna göre, 1/1/ tarihinden itibaren sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (d) ve (e) bentlerinde yer alan istisna tutarları;

- Evlatlıklar dâhil, füruğ ve eşten her birine isabet eden miras hisselerinde TL (füruğ bulunmaması halinde eşe isabet eden miras hissesinde TL),

- İvazsız suretle meydana gelen intikallerde TL,

- Para ve mal üzerine düzenlenen yarışma ve çekilişler ile 14/3/ tarihli ve sayılı Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanunda tanımlanan şans oyunlarında kazanılan ikramiyelerde TL,

olarak dikkate alınacaktır.

Matrah dilim tutarlarının tespiti

MADDE 4- (1) sayılı Kanunun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında, “Vergi tarifesinin matrah dilim tutarları, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanır. Bu şekilde hesaplanan dilim tutarlarının yüzde 5’ini aşmayan kesirler dikkate alınmaz. ” hükmüne yer verilmiştir.

(2) Buna göre, 1/1/ tarihinden itibaren veraset yoluyla veya ivazsız suretle meydana gelen intikallerde veraset ve intikal vergisi aşağıdaki tarifeye göre hesaplanacaktır.

Matrah

Verginin Oranı (%)

Veraset Yoluyla
İntikallerde

İvazsız
İntikallerde

İlkTL için

1

10

Sonra gelenTL için

3

15

Sonra gelenTL için

5

20

Sonra gelenTL için

7

25

MatrahınTL’yi aşan bölümü için

10

30

Yürürlük

MADDE 5- (1) Bu Tebliğ 1/1/ tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 6- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Mirasçılık Belgesi(Veraset İlamı): Kimlere Verilir? Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı), içeriğinde isimleri yazılı kişilerin mirasçılığına karine oluşturan, terekede bulunan mal ve haklar üzerinde tasarrufta bulunabilmeleri için mirasçılıklarını ispat etmeye yarayan belgedir. Mirasçıların miras ile ilgili işlemlerinde ihtiyaç duydukları mirasçılık belgesi ile ilgili hükümler, Türk Medeni Kanunu madde &#;de yer almaktadır. TMK madde

Madde Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçemirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.

Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.

Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.

Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır

şeklinde düzenlenmiştir.

Mirasçıdan söz edebilmek öncelikle bir mirasbırakana varlığı gereklidir. Dolayısıyla bir mirasbırakanın var olup olmadığı, mirasçılık belgesi düzenlenirken bakılacak ilk husustur. Bundan sonra diğer aşamalara geçilerek belge düzenlenecektir.

Kimlere Verilir

Mirasbırakanın vefatı ile kanuni olarak miras mirasçılara geçer. Bunun için ayrıca işlem gerekmez. Ancak mirasçılar, gerekli işlemleri yapmadan kendilerine kalan tereke üzerinde tasarrufta bulunamazlar. Bu işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için mirasçıların, mirasçı olduklarını ispat etmeleri kendilerinden beklenir. Yasal mirasçılar bu sıfatlarına ilişkin ispatı, TMK madde /1 uyarınca yapacakları başvuru ile sulh mahkemesinden ya da noterden alacakları veraset ilamı ile edebileceklerdir. Yasanın ilk halinde noterden mirasçılık belgesi alınabileceğine dair hüküm bulunmamaktaydı. Bilgisayar sistemlerinin gelişmesi ile mirasçılık belgesinin düzenlenebilmesi için gerekli araştırmanın noterler tarafından da yapılabilmesi ile belgenin düzenlenmesinde noterlere de yetki verilmiştir. Zamanla tapu dairelerinin ve bankaların da mirasçılık belgesine ihtiyaç duymadan terekeye yönelik işlemler yapabilmelerini beklemek yanlış olmayacaktır.

Türk Medeni Kanunu&#;nda belgeye ilişkin maddenin başlığı &#;Mirasçılık Belgesi&#; olarak düzenlenmişse de halk arasında belgeye, veraset ilamı denmeye de devam etmektedir. İki isim de aynı belgeyi ifade etmektedir.

Terekeye zilyen olabilmeleri açısından oldukça büyük öneme sahip mirasçılık belgesi ilam değildir. Zira TMK madde /3, bu belgenin geçersizliğinin her zaman ileri sürülebileceğini ortaya koyar. Dolayısıyla mirasçılık belgesi çıkarıldığında mirasa ilişkin payı belirlenen kişinin bu payına ya da mirasçılığına itiraz etmek mümkündür. Ancak bu itiraz ispat edilinceye kadar belgenin geçerli olduğu ve belgede yer alan kişilerin belirlenen pay oranlarında mirasçı oldukları yönünde karine mevcuttur ve bu karineye uymak gerekir.

TMK madde /2 ise mirasçı atanması ile ya da ölüme bağlı tasarrufla atanmış mirasçı ya da vasiyet alacaklısı olanlara bu durumlarını gösterir bir belgenin yine sulh hukuk mahkemesince verileceği belirtilmektedir. Ancak yasal mirasçıların yaptığı başvuruda, başvuru ve yasal mirasçılığı ortaya koyan kan hısımlığı, sağ kalan eş olma ve evlatlık ilişkisinin var olup olmadığı araştırılmakla yetinilirken, /2&#;deki atanmış mirasçı ve vasiyet alacaklılarının bu sıfatlarını gösterir belge alabilmeleri için, mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmemesi gereklidir.

Mirasçılık Belgesi (Veraset İlamı) Nasıl Alınır?

Mirasçılık belgesini noterlerden almak mümkündür. Noter öncelikle başvuru yapanın nüfus kayıtlarını inceleyerek mirasçı olup olmadığını belirler. sistemden nüfus kayıtları görülebilse de, başvuru yapan da gerekli belgeleri kolaylık sağlaması için sunabilir. Eğer şartların varlığı tespit edilirse kişiye miras paylarını gösterir mirasçılık belgesi düzenlenir ve istenen sayıda verilir. Eğer, nüfus kayıtları mirasçılığı ortaya koyacak derecede yeterli değilse, yabancılar tarafından talep edilirse, bilirkişi incelemesi, tanık dinlenmesi gibi araştırmalara ihtiyaç duyuluyorsa ya da talep yabancılık unsuru taşıyorsa artık noterlik mirasçılık belgesini düzenlemeyecektir. Bu durumda biraz daha uzun ancak daha ucuz bir yol olan sulh hukuk mahkemesine başvuru gereklidir.

Mirasçılık belgesi almak isteyen mirasçı, mirasbırakanın yerleşim yerinin ya da kendisinin bağlı olduğu sulh hukuk mahkemesine başvurmalıdır. Zira mirasbırakanın ya da mirasçının yerleşim yeri mahkemesi yetkili mahkeme iken, sulh hukuk mahkemesi görevli mahkemedir. Başvuru olmadan mirasçılık belgesi düzenlenmez ve bir mirasçının başvurusu ile alınan veraset ilamını diğer mirasçılar da kullanabilir. Her mirasçının tek tek başvurması gerekmez.

Noterlikçe düzenlenen mirasçılık belgesine yapılacak itiraz sulh hukuk mahkemesine yapılmalıdır. Verilecek kararın bir örneği de belgeyi düzenleyen notere mahkemece gönderilecektir.

Veraset İlamı Nerelerde Kullanılır?

Mirasçılık belgesi ile mirasçı, bankada mirasbırakan adına kayıtlı hesaptaki para, altın, döviz, vb&#;yi bankadan talep edebilecek, taşınmazlar için tapuya intikal ve tescil başvurusu yapabilecek, mirasbırakandan kalan alacaklar için borçlulara başvurabilecektir. Dul ve yetim aylığı için SGK&#;ya yapılacak başvuruda da kurum, mirasçılık belgesi isteyecektir.

Mirasçılık Belgesinin İptali

Yukarıda da bahsedildiği üzere Türk Medeni Kanunu madde /3 &#;Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.&#;, hükmü ile herhangi bir süre sınırlamasına tabi olmaksızın mirasçılık belgesinin geçersizliğinin iddia edilebileceğini yani belgeye itiraz edilebileceğini belirtmektedir. Mirasçılık belgesi hasımsız olarak yapılan bir taleple alınabilirken, belgeye yapılacak itirazın belgede yer alan mirasçılara yöneltilerek açılacak dava ile gerçekleştirilmesi gerekecektir.

Sık Sorulan Sorular

Mirasçılık belgesi, aksi ispatlanıncaya kadar belgede yazılı isimlerin mirasçı olduklarına yönelik karine oluşturur ve ispat aracı kullanılır. Aksi ispatlandığı takdirde belgenin hükmü de kalmayacaktır.

Tapu ya da diğer kurumların mirasçılık belgesinin içeriği denetleme yetkisi yoktur. Bunlar yalnızca belgenin usulü hükümlere uygun hazırlanıp hazırlanmadığına bakabilirler.

Hayır. Tek bir mirasçının başvurusu mirasçılık belgesinin alınabilmesi için yeterlidir.

Kategori:Miras Hukuku

Yazar: Avukat Erdem Akçay

Miras Ortaklığına Temsilci Atanması Davası

Konu Hakkında Yorum Yapabilirsiniz

Lütfen Dikkat: Form aracılığı ile "Mirasçılık Belgesi(Veraset İlamı): Kimlere Verilir? Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar" hakkındaki değerlendirmelerinizi, eklemelerinizi, önerilerinizi ya da yorumlarınızı iletebilirsiniz. Sorularınız için iletişim sayfasını kullanınız.

Veraset Sistemi Nedir? Kısaca Osmanlı'da Veraset Sistemi Nasıl Uygulanmıştır?

Haberin Devamı

 Veraset sisteminin en farklı şekilde uygulandığı Türk-İslam Devleti Memlükler devletidir. Bu devlet Kut anlayışı yerine klasik olan veraseti kullanmışlardır. Ancak, bu sistemi kullanırken ülkeyi hanedanın ortak malı saymamışlardır. Hükümdar olma yetkisini güçlü olan komutanlara vermişlerdir. Güçlü olan her komutanın tahta geçme hakkı bulunuyordu. Hanedan üyesi olup olmaması önemli değildi.

Veraset Sisteminin İlk Düzenlemesini Hangi Padişah Yapmıştır?

 Veraset sisteminde ilk değişikliğe giden padişah I. Murat (Hüdavendigar) olmuştur. yılı ile yılları arasında hüküm süren bu padişah sistemde değişikliğe gitmiştir. Veraseti uygulamış olsada ülkeyi hanedanın ortak malı saymamıştır. Bunun yerine ülkeyi padişah ve oğullarının yönetme yetkisi bulunduğunu belirtmiştir. Veraset sistemi de bu dönemde bu düşünce yapısıyla uygulanmıştır.

 Ülkenin padişah ve oğullarının sayılması ile taht kavgalarının önüne geçilmeli istenmiştir.

Veraset Sisteminin Son Hali Nasıl Olmuştur?

 Zamanla farklılık gösteren sistemi tahta geçen Fatih Sultan Mehmet daha farklı bir boyuta taşımıştır. Çıkardığı "Kanunname-i Ali Osman" yasası ile kardeş katlini yasal bir hale sokmuştur.

Haberin Devamı

yüzyıla gelindiğinde başa geçen I. Ahmet ise veraset sisteminin son halini oluşturmuştur. Ekber-Erşed sistemini uygulayarak veraset sistemine yeni bir düzenleme getirmiştir. Bu sayede taht kavgalarına son verilmesi sağlanmıştır. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir