terbinafin tırnak mantarı / En İyi Tırnak Mantarı İlaçları - Podoterapi Ayak Sağlığı ve Bakım Merkezi

Terbinafin Tırnak Mantarı

terbinafin tırnak mantarı

TIRNAK MANTARI VE LAZER

 

BU YAZI BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR, KLİNİĞİMİZDE LAZER İLE TIRNAK MANTARI TEDAVİSİ YAPMAMAKTAYIZ.

Tırnak mantarı; el veya ayak tırnaklarının mantar mikrobu ile ortaya çıkan bir enfeksiyonudur. El veya ayak tırnaklarında kalınlaşma, renk ve şekil değişikliği ve kırılmaya neden olur. Tırnak mantarına birkaç farklı mantar tipi neden olabilir. Mantarlar ayakkabıların içindeki nemli ve havasız ortamda gelişir. Ayak mantarı tırnak mantarı için uygun ortamı hazırlayabilir.

 

Tırnak mantarı bulguları nelerdir?

Tırnak rengi sarı veya kahverengiye dönüşür. Tırnak kalınlaşır ve aşırı büyür. Tırnak altında kötü kokulu bir birikim olabilir. Enfeksiyon ilerledikçe tırnak gitgide ufalanıp dökülebilir ya da ayakkabı içerisinde rahatsızlık veya ağrıya neden olacak kadar kalınlaşabilir.

 

Tırnak mantarı hastalığının tanısı nasıl konur?

Dermatoloğunuz el ve ayak tırnaklarını görünümüne bakarak tanı koyabilir. Bazen tırnaklarınızdan küçük örnekler alınabilir. Bu örnekler test edilmesi için laboratuvara gönderilir ve tanı kesin konulabilir.

 

Tırnak mantarı riskinizi arttırabilecek faktörler nelerdir?

 

• Ayakları uzun süre nemli kalan meslekler (asker, atlet, madenci vb.)

• Enfeksiyona direncinizi azaltabilecek veya ayak parmaklarınıza kan akımını engelleyebilecek hastalık hikayesi (diabet, dolaşım bozukluğu, HIV)

• Tırnakta zedelenme, travmalar

• Parmakları sıkıştıran dar ve ucu sivri ayakkabı giyilmesi,

• Soyunma odaları, yüzme havuzu ve duş gibi ortak kullanım alanlarının kullanımı

• Aynı ayakkabıları üst üste giymek

• Hijyenik olmayan ortamda, sterilizasyonu sağlanmamış aletlerle yapılan manikür ve pedikür

• Çıplak ayakla toprağa basılması

• Ayakların aşırı terlemesi sonucu oluşan nemli ortam

• Kötü ayak hijyeni

 

Tırnak mantarı hastalığının beklenen süresi ne kadardır?

Tırnak mantarı nadiren kendiliğinden iyileşir. Genellikle kronik (uzun-süren) bir durumdur. Giderek kötüleşerek diğer tırnakları etkileyebilir. Etkilenen tırnak düşse de yeni tırnakta mantar ile enfekte olabilir.

 

Tırnak mantarı hastalığından nasıl korunulur?

Tırnak mantarından korunmak için:

• Ayağınızın hava almasına izin veren rahat ayakkabı ve çoraplar giymelidir.

• Ortak kullanılan duş ve soyunma odalarında başkalarına ait ayakkabı, sandalet veya terlik giyilmemelidir.

• Ayaklarınızı her gün yıkayın. Tamamen kurulayın ve kaliteli bir ayak pudrası kullanın.

• Her gün temiz çorap giyin.

• Tırnaklarınızı kısa tutun.

• Pedikür aletlerini kullanmadan önce dezenfekte edin.

 

Tırnak mantarı hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tedavi enfekte olmuş tırnağın hekiminiz tarafından mümkün olduğunca uzaklaştırılması ile başlayabilir. Bu şu şekilde yapılabilir:

• Tırnağın makas ile kesilmesi

• Törpülenmesi

• Üre içerikli bir krem ile eritilmesi

Eğer enfeksiyonunuz hafif ve tırnağınızda küçük bir alana sınırlıysa, dermatoloğunuz antifungal bir krem veya ilaçlı bir tırnak cilası verebilir. Eğer enfeksiyon tırnağınızın geniş bir alanında veya birkaç tırnakta ise hekiminiz terbinafin veya itrakonazol gibi bir oral antifungal tedavi verebilir. Her iki ilaç da bazen sıkıntılı yan etkilere neden olabilir. İtrakonazol ciddi ilaç etkileşimlerine neden olabilir. Çok şiddetli olgularda tırnak mantarı tedaviye dirençli ise tırnağın tümünü cerrahi olarak çıkarmak gerekli olabilir.

 

Tedavi sonrası tırnak nasıl görünür?

Birçok birey birkaç ay süreli oral antifungal ilaç ile tedavi edilebilir. Ancak mantar öldükten sonra bile tırnak normal görünümüne dönemeyebilir. Bazı bireylerde oral antifungal ilaç ile başarılı bir tedavi sonrası bile tekrar nüks edebilir.

 

TIRNAK MANTARINDA LAZER TEDAVİLERİ

Tırnak mantar hastalığı – onikomikoz   deri mantar hastalıklarının 3 Te 1'ini, tırnak hastalıklarının da % 50 sini oluşturmaktadır. Sıklıkla erişkinlerde gözlenmektedir. Tırnak plağını (tınağın kendisi), tırnak yatağını ve tırnak yapım merkezi olan tırnak matrixini (kök) etkilemektedir. Tırnak mantar hastalıkları ağrı gelişimi, başka enfeksiyonlara yol açması ve bulaşıcı olması nedeni ile ciddi bir sağlık problemidir. Özellikle yaşlı hastalarda, şeker hastalarında ve savunma sistemi problemli olan hastalarda daha dikkatli olunmalıdır. Ayrıca el ve ayak tırnaklarında ciddi  estetik problemlere de neden olmaktadır.

Tırnak mantar hastalıklarında tedavileri 4 gurupta toplayabiliriz.

Mekanik yöntemler ve/veya ilaçlar ile mantarlı tırnak alanlarının tırnaklardan uzaklaştırılması. Bu tedavilerin uzun sürmesi ve zahmetli olması nedeni ile hasta uyumu çok iyi değildir. Tedavi başarısı düşük ve hastalığın aynı tırnakta tekrarlama oranı yüksektir.

3-6 ay süre ile tırnaklara mantar ilaçlarının sürülmesi; ilaçların tırnak gibi sert bir dokudan emilimi oldukça düşüktür. Tedavi süresi ve her gün kullanımı hasta uyumunu azaltmaktadır. Ayrıca tedavi başarısı düşük ve hastalığın tekrarlama oranı yüksektir.

3-6 ay süre ile ağızdan mantar ilaçlarının kullanımı; tedavi boyunca günlük yada haftalık ilaçlar kullanılmaktadır. Yan etkilerinin ve diğer ilaçlar ile birlikte kullanımının uyumsuzlukları nedeni ile kullanımı kısıtlıdır.

Lazer ve ışık tedavileri; sistemik ve lokal tedavilere dirençli tırnak mantar hastalıklarında yada sistemik tedavi alamayacak hastalarda (yaşlılarda, çocuklarda, karaciğer problemleri olanlarda vb) tercih edilmektedir. CO2 lazerler, Nd:YAG lazerler, 870/930-nm IPL sistemleri, UV ve fotodinamik tedaviler gibi.

Tırnak yavaş uzayan bir deri ekidir. Tırnak mantarında tedavi ile yeni sağlıklı tırnak gelişimi sağlanmaktadır. Bu nedenle uygulanan tedavi ne olursa olsun tırnağın klinik olarak düzelmesi tırnak tutulumuna bağlı olarak değişmekle birlikte 3-12 ay sürmektedir.

Lazer tedavileri; her yaş döneminde düşük risk ve geniş güvenli kullanım özelliği, yüksek hasta uyumu ve klinik iyileşmesi ile tırnak mantarlarında ilk tedavi seçenekleri arasına yer almaktadır.

Tırnak mantarlarında ilk kullanılan lazer sistemi uzun atımlı Nd :YAG lazerdir. Lazer ışınımı tırnağa uygulandığında tırnak ve tırnak yatağında dokular tarafından emilmekte ve ısı ortaya çıkmaktadır. Yapılan klinik çalışmalarda tırnakta lazerin uygulama sonrası 48-51 C bir ısı artışı yaptığı ve bu ısının da mantar etkenlerini ve bakterileri yok ettiği gösterilmiştir. Lazer bu etkisini tırnak yatağına, tırnak ve etrafındaki yumuşak dokuya  zarar vermeden yapmaktadır.

Lazer mantar enfeksiyonu olan tırnak üzerine tırnağın tüm alanını  kaplayacak şekilde uygulanır. Bu uygulama tırnak mantar kliniğine göre aynı seansta 2-3 dakika aralar ile 1-3 kez tekrarlanır. Aşağıdaki resimde  lazerin uygulanması, uygulama sırasında termal kamera ile tırnakta 48-51 C ısı artışı gösterilmektedir.

 

Tırnak mantarı lazer tedavisi 2

Uygulama sırasında ortaya çıkan bu ısı seans sırasında birçok hastada tırnakta ısınma ve tırnakta sızlama duyusuna neden olmaktadır. Uygulama sırasında hastanın rahat tolere edebileceği hafif bir ağrı olmaktadır. Lokal anesteziye gerek kalmaksızın soğuk hava desteği ile lazer yapılabise de amacımızın tırnağı ısıtmak olduğu düşünüldüğünde soğutma sistemleri çoğunlukla tercih edilmemektedir. Ancak ısıyı tolere edemeyecek kişilerde kullanılabilmektedir. Sonrasında ağrı kesici, pansuman ve ilaç kullanımına gerek yoktur. Seans sonrasındaki günlerde  ağrı ve günlük aktivite de kısıtlama olmadığı için istirahate de gerek yoktur. Lazer tedavisi sonrasında tırnak için manikür ve pedikür ve oje kullanımı yönünde kısıtlama bulunmamaktadır.

Tedavi sırasında ve hemen sonrasında tırnak mantar kliniğinde bir  değişiklik meydana gelmemektedir. Lazer sonrası mantar etkenlerinin tırnakta yok edilmesi ile sağlıklı tırnak uzaması zamanla gerçekleşmektedir. Lazer tedavisi sonrası el tırnaklarında 2-6 ay ayak tırnaklarında 3-12 ayda klinik değişim olmaktadır.

Seanslar bir tırnak için 1 hafta ara ile 2-4 seans şeklindedir.

Lazer uygulama süresi tedavi edilecek tırnak sayısına bağlı olarak değişmekle birlikte 15-45 dakika kadardır.

Tırnak mantarı tedavilerinde lazer uygulamanın üstün tarafı hem mantar etkenlerine hem de bakterilere karşı etkili olmasıdır. Çünkü tırnak mantar hastalıklarında bazı bakterilerde tırnakta çoğalabilmektedir.

Tırnak mantar hastalıklarında bir diğer kullanılan lazer sistemi Q switched lazerlerdir. Tırnakta mantar ve bakteriler yerleştiğinde salgıladıkları bazı pigment maddeleri tırnağa yeşil , siyah hatta sarı bir renk verebilmektedir. Bu pigment maddeleri hedeflenerek Q switched lazerler de kullanılabilmektedir.

Hasta sonrasında mantar yönünde koruyucu önlemler almadığında hastalık aynı tırnakta yada diğerlerinde tekrarlayabilmektedir.

Son zamanlarda fraksiyonel Co2 lazerlerde tırnak mantarlarının tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Klinik olarak mantar tanılı tırnakların mantar alanlarına 4 hafta ara ile 3 seans fraksiyonel Co2 lazer uygulanmaktadır. Bu uygulama ağrılı olduğu için öncesinde lokal anesteziye ihtiyaç vardır.

Seans aralarında ise hasta bu tırnaklara kremler yada tırnak solüsyonları kullanmalıdır. Bu uygulamada amaç tırnak üzerinde Co2 lazer ile mikro tüneller açılması ve tünellerden ilaçların emiliminin arttırılmasıdır.

Tırnak mantarında lazer tedavisi; son 6 ay içerisinde isotretionin kullanmış hastalarda, damar genişletici ilaç kullananlarda, tırnağında kalıcı yada yarı kalıcı boya kullananlarda(ojeler çıkarılsa bile tırnakta boya kalmaktadır), tırnak yatağında beni, sedef hastalığı, liken hastalığı olanlarda ve gebelerde yapılmamalıdır.

Dermatoloji Uzm. Dr. Berkant Oman

Denizli, estetik, kozmetik, dermatoloji, tırnak mantarı, lazer


Tırnak Mantarı

Onikomikoz olarak da adlandırılan tırnak mantarı, el ve ayak tırnaklarında ortaya çıkan yaygın bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyonun tek bir tırnaktan diğerlerine ya da ayaktan ayak tırnaklarına sıçraması oldukça sık görülen durumlar arasında yer alır. Çoğu durumda, bu rahatsızlığın hayati bir tehlike yaratmadığı bilinse de yüksek vaka sayısından dolayı tırnak mantarının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğu söylenebilir. Hastalık, kişide fiziksel ağrıya sebep olabileceği gibi, iş hayatı ve sosyal yaşantıda da birtakım sorunlara neden olabilir. Tedavisi mümkün olmasına rağmen, hastalığın tamamen ortadan kaldırılması uzun zaman alır.

Tırnak Mantarı Nedir?

Tırnak mantarı, dermofit ya da dermofit olmayan küf ve maya (yaygın olarak Candida türü) mantarları nedeniyle oluşan bir çeşit enfeksiyon hastalığıdır. Genel olarak tırnak ucunda veya üzerinde ufak lekelerle ortaya çıkan hastalık tedavi edilmediğinde tırnakta şekil bozukluğuna, renk değişimine, kalınlaşmaya, kokuya ve aşırı kırılganlığa neden olabilir. Başlarda ağrısız ilerleyen süreç, ileri evrelerde ciddi ağrılara neden olabilir. Bu durumda, hastalığın tedavi edilmesi için cerrahi operasyona ihtiyaç duyulabilir.

Mantarların en kolay üreyebileceği yerler sıcak, nemli ve havasız ortamlardır. Mantar, ayak ve el hijyenine yeteri kadar dikkat edilmediği durumlarda kolayca ortaya çıkabilir. Mantar, genel olarak tırnak çevresindeki ufak kesiklerden, tırnaktaki kırıklardan ya da deri ile tırnak arasındaki kısımdan girerek bütün tırnağa yayılabilir.

Tırnak mantarı, yaşlılarda daha çok görülen bir hastalıktır. Bu durum, yaş ilerledikçe vücutta dolaşan kanın daha yavaş akmasından kaynaklanır. Bunun dışında, 6 yaşından küçük çocuklarda tırnak mantarının görülme sıklığının oldukça düşük olduğu söylenebilir. Tırnakta ya da parmak uçlarında travma sonrası görülebilen mantar vakalarına, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde (HIV ile yaşayanlar, şeker hastaları, kanser tedavisi alan hastalar, sedef hastaları vb.) daha sık rastlanır.

Hastalığa genellikle muayene sırasında tanı konulabilir. Yüksek risk grubundaki kişiler ve bazı özel durumlar için tırnaktan parça alınıp mantar cinsinin tespit edilebilmesine yönelik olarak laboratuvar incelemesi yapılabilir. En yaygın klinik bulgular ise tırnağın renginin sarı ya da kahverengiye dönmesi, tırnağın aşırı kalınlaşıp ufalanması, kötü koku, ayakkabı içerisinde rahatsızlık ve ağrıdır.

Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarı gibi ölümcül risk taşımayan ve genelde ağrısız seyreden hastalıklarda hastalar doktora gitmeyi uzun zaman erteleyebilir. Ancak, birden fazla tırnağa ya da bölgeye yerleşmiş olan enfeksiyonun tedavisinin daha uzun ve zorlu olduğu unutulmamalıdır. Bu noktada, erken müdahale ile tedavi süresi kısaltılabilir.

Enfeksiyon, tırnağın renk değiştirmesine ve deforme olmasına neden olur. İlerleyen ve daha ağır seyreden vakalarda, aşırı kalınlaşma nedeniyle hastalar, tırnak kesmek gibi basit gündelik faaliyetleri bile yerine getiremeyebilirler. Farklı hastalıkları olan kişilerde tırnak mantarı enfeksiyonu tırnak çevresindeki dokuya zarar verebilir ve farklı bakteriyel enfeksiyonlara sebep olabilir. Son yıllarda gerçekleştirilen araştırmalar, genel olarak önemsenmeyen ve ihmal edilen bu enfeksiyon türünün kişilerde psikolojik sorunların yanı sıra, sosyal ve mesleki hayatta da birtakım problemlere yol açabileceğinin altını çizmektedir.

Tırnak mantarının tedavisi, vakadan vakaya değişiklik gösterse de genel olarak uzun sürer. Tedavinin ilk adımı tırnaktaki enfekte kısmın mümkünse uzaklaştırılmasıdır. Tırnak kesilmesi ve törpülenmesi ilk etapta belirtilerin hafifletilmesini sağlayabilir. Tüm enfeksiyonun iyileşmesi ise tırnağın uzamasıyla mümkün olacaktır. El tırnakları ortalama 4-6 ay arasında uzarken, ayak tırnakları ise ortalama 12-18 ay arasında kendini yenileyebilir. Bu süreler; yaşa, mevsime, egzersiz alışkanlıklarına ve kalıtsal faktörlere göre değişiklik gösterebilir.

Enfeksiyonun sadece belirli bir bölgeye değil, diğer tırnaklara da yayıldığı durumlarda dermatoloğa başvurmak en iyi çözüm olacaktır. Şiddetli vakalarda mikroskopik inceleme yapılarak mantar cinsi belirlenip enfeksiyona karşı en uygun ilaçlar belirlenebilir. Tedavi aşamasında en önemli faktörlerden biri düzenli ilaç kullanımıdır. Düzensiz ya da ara vererek ilaç kullanmak iyileşme sürecini uzatacak hatta etkisiz kılacaktır.

Tedaviden sonra mantar tamamen ortadan kalksa bile tırnak eski görüntüsüne kavuşamayabilir. Hatta başarılı tedavilerin sonrasında bile tırnak mantarının yeniden tekrarlayabileceği unutulmamalıdır. Çok şiddetli enfeksiyon durumlarında ise tedaviden cevap alınamadığı durumlarla karşılaşabilir. Bu gibi durumlarda cerrahi müdahale ile tırnağın tamamının alınması söz konusu olabilir.

Tırnak Mantarı Tedavi Yöntemleri

El ve ayak hijyenine özen gösterilmesiyle çözüm sağlanamayan durumlarda, tedavi planı enfeksiyonun cinsi ve şiddetine göre şekillendirilir. Reçetesiz ürünler çoğu zaman güvenilir sonuçlar vermediği için uzmanlar tarafından önerilmez. Çoğu reçetesiz ya da kozmetik ürünün tedavide yararı olamayacağı gibi, bu ürünler enfeksiyonun yayılmasını da hızlandırabilir. Hastalık fark edildiğinde hemen doktora başvurmak en doğru çözüm olacaktır. Tırnak mantarı tedavisinde uygulanan yöntemler aşağıda detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

Topikal Tedavi

Topikal tedavi, genel olarak hafif seyreden vakalarda ya da oral tedaviyle birlikte uygulanır. Tırnak mantarına karşı yalnızca topikal kremlerin başarılı olduğu durumların nadir olduğu söylenebilir. Bunun nedeni ise enfeksiyondan dolayı sertleşen tırnak yapısının geçirgenliğini yitirmesi ve kremin mantara etki edememesidir.

Son yıllarda sıklıkla kullanılan ilaçlı tırnak cilası, antifungal kremlere göre daha başarılı sonuçlar vermektedir. Siklopiroks ve Amorolfin gibi antifungal ajan içerikli tırnak cilalarının çok daha etkin bir tedavi sağladığı söylenebilir. İlaçlı cilaların doğrudan tırnak üzerine düzenli aralıklarla uygulandığı bu topikal tedavi yöntemi, çoğunlukla tırnak mantarının ortadan kaldırılmasında büyük bir rol oynar. Bu yöntemde, tedavi süresi uzun olsa da hem mantarın yayılması engellenmiş olur ve hem de cerrahi operasyona ihtiyaç kalmayabilir.

Oral Tedavi

Genel olarak şiddetli ve birden fazla tırnağa yayılma görülen vakalarda oral tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu yöntemde kullanılan antifungal içerikli ilaçların ağız yoluyla alınması gerekir. Enfeksiyon ilaçlarla yok edilse de bu tedavinin başarılı olup olmadığını anlamak için tırnağın yeniden uzamasını beklemek gerekir. Bu yöntemde en yaygın olarak kullanılan ilaçlar terbinafin ve itrakonazoldur. Ancak, bu tür ilaçların doktor kontrolünde alınması gerektiği ve çok uzun süre kullanıldığında çeşitli komplikasyonlara sebep olabileceği unutulmamalıdır. Örneğin, bu ilaçların 4 ila 12 hafta arasında değişen uzun kullanım süreleri olduğu için baş ağrısı, gastrointestinal bozukluk, kaşıntı ve döküntü gibi yan etkiler görülebilir. Tırnak mantarı tedavisinde oral tedavi yöntemleri; karaciğer ve kalp hastaları, düzenli olarak bazı ilaçları kullanan kişiler ve hamilelere önerilmez.

Tırnak Mantarından Korunma

El ve ayak hijyenine dikkat edilmesi kişide enfeksiyon görülme ihtimalini azaltan en önemli faktördür. Tırnak mantarı bakterisi vücutta bulunsa bile bu bakterinin kolay üreyebileceği ortamların oluşmasının önüne geçmek büyük önem taşır. Tırnak mantarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

•Hava alan, rahat ayakkabılar tercih etmek

•Ayakları her gün yıkamak ve ardından kurulamak

•Sıklıkla çorap değiştirmek (Bu noktada, özellikle nemlenmiş çorapların temizlenmeden önce tekrar kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.)

•Yüzme havuzu, ortak duş vb. alanlarda ortak eşya kullanılmamalı ve çıplak ayakla yere basılmamalıdır.

•Tırnak mantarı tedavisi sürecinde veya öncesinde kullanılan ayakkabı, terlik vb. ürünleri daha sonrasında kullanmamak en doğru tercih olacaktır. Eski eşyaların içinde mantar üreme ihtimali oldukça yüksektir ve bu eşyaların yeniden kullanması durumunda tırnak mantarı yeniden ortaya çıkabilir.

•Ayakkabının içine antifungal pudra dökmek (Bu işlem, var olan mantarı yok etmese de mantarın gelişip yayılmasını engelleyebilir.)

•Tırnakları düzenli olarak kesmek

•Kişisel bakım ürünlerini başkalarıyla paylaşmamak (Özellikle tırnak bakım ürünlerinin paylaşılması mantar enfeksiyonu riskini büyük ölçüde artıran bir faktördür.)

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

  • Kimlik bilgileriniz: Adınız, soyadınız, T.C. Kimlik numaranız, pasaport numaranız veya geçici TC Kimlik numaranız, doğum yeri ve tarihiniz, medeni haliniz, cinsiyetiniz, sigorta veya hasta protokol numaranız ve sizi tanımlayabileceğimiz diğer kimlik verileriniz.
  • İletişim Bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, elektronik posta adresiniz ve sair iletişim verileriniz, müşteri temsilcileri ya da hasta hizmetleri tarafından çağrı merkezi standartları gereği tutulan sesli görüşme kayıtlarınız ile elektronik posta, mektup veya sair vasıtalar aracılığı ile tarafımızla iletişime geçtiğinizde elde edilen kişisel verileriniz.
  • Muhasebesel Bilgileriniz: Banka hesap numaranız, IBAN numaranız, kredi kartı bilginiz, faturalama bilgileriniz gibi finansal verileriniz.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı ve planlaması amacıyla özel sağlık sigortasına ilişkin verileriniz ve Sosyal Güvenlik Kurumu verileriniz.
  • Hastane veya tıp merkezlerimizi ziyaret etmeniz halinde güvenlik ve denetim amaçlı tutulmakta olan kamera kayıtları görüntüleriniz.
  • Otoparkı kullanmanız halinde araç plaka veriniz.
  • Sağlık Bilgileriniz: Laboratuvar sonuçlarınız, test sonuçlarınız, muayene verileriniz, randevu bilgileriniz, check-up bilgileriniz, reçete bilgileriniz dahil ancak bunlarla sınırlı olmaksızın tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi sırasında veya bunların bir sonucu olarak elde edilen her türlü sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel verileriniz.
  • www.acibadem.com.tr sitesine veya www.acibadem.com.tr/AcibademOnline/TR/MainPage adresine gönderdiğiniz veya girdiğiniz sağlık verileriniz ve sair kişisel verileriniz.
  • Acıbadem’e veya Acıbadem Grup şirketlerinden herhangi birine iş başvurusunda bulunmanız halinde bu hususta temin edilen özgeçmiş dâhil sair kişisel verileriniz ile Acıbadem Grubu çalışanı ya da ilişkili çalışan olmanız halinde hizmet akdiniz ve işe yatkınlığınız ile ilgili her türlü kişisel verileriniz.

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

  • Kimliğinizi teyit etme,
  • Kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi.
  • İlgili mevzuat uyarınca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurum ve kuruluşları ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Hastane ve Tıp Merkezlerimizin iç işleyişi ile günlük operasyonların planlanması ve yönetilmesi.
  • Hastane Yönetimi, Hasta Hakları, Hasta Deneyimi bölümleri tarafından hasta memnuniyetinin ölçülmesi, arttırılması ve araştırılması.
  • İlaç temini.
  • Randevu almanız halinde randevu hakkında sizi haberdar edebilme.
  • Risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerini geliştirme amacıyla analiz yapma.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından sağlık hizmetlerinizin finansmanı, tetkik, teşhis ve tedavi giderlerinizin karşılanması, müstehaklık sorgusu kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgilerin paylaşılması.
  • Araştırma yapılması.
  • Yasal ve düzenleyici gereksinimlerin yerine getirilmesi.
  • Sağlık hizmetlerinin finansmanı kapsamında özel sigorta şirketler ile talep edilen bilgileri paylaşma.
  • Kalite, Hasta Deneyimi, Bilgi Sistemleri bölümleri tarafından risk yönetimi ve kalite geliştirme aktivitelerinin yerine getirilmesi.
  • Hasta Hizmetleri, Mali İşler, Pazarlama bölümleri tarafından hizmetlerimiz karşılığında faturalandırma yapılması ve anlaşmalı olan kurumlarla ilişkinizin teyit edilmesi.
  • Pazarlama, Medya ve İletişim, Çağrı Merkezi bölümleri tarafından kampanyalara katılım ve kampanya bilgisi verilmesi, Web ve mobil kanallarda özel içeriklerin, somut ve soyut faydaların tasarlanması ve iletilebilmesi.

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

  • 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu,
  • 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu,
  • 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname,
  • Özel Hastaneler Yönetmeliği,
  • Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi ve Mahremiyetinin Korunması Yönetmeliği,
  • Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuat hükümleridir.

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel veriler işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
  • Kişisel sağlık verilerine erişim ve bu verileri isteme,
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesine ve/veya kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesine ilişkin işlemlerin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme hakkını haizsiniz.

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

  • (i) ATATÜRK MAH.FEZA SK.NO:3/8 ATAŞEHİR, Istanbul, Türkiye adresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazılarak gönderebilirsiniz,
  • (ii) Noter kanalıyla gönderebilir,
  • (iii) [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla ve/veya
  • (iv) Acıbadem’e hitaben yazdığınız “word veya pdf.” formatındaki bir dosyayı güvenli eimza ile imzalayarak [email protected] ‘a e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak iletebilirsiniz.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır