kürek kemiklerim ağrıyor / Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur Ve Nasıl Geçer? - Sağlık Haberleri

Kürek Kemiklerim Ağrıyor

kürek kemiklerim ağrıyor

Ciddiye Alınmayan Omuz Ağrıları Yaşam Kalitesini Düşürüyor

Ciddiye Alınmayan Omuz Ağrıları Yaşam Kalitesini Düşürüyor

Omuz ağrıları iki sınıfta inceleniyor…

Omuz, vücudun en hareketli eklemidir. Eğer; bu bölgede gelişen ağrılar tedavi edilmezse; hareket kısıtlığı yaşanabilir. Karın organlarından ve boyundan kaynaklanan ağrılar olmak üzere iki sınıfa ayırılan omuz ağrıları; farklı nedenlerle meydana gelebilir.

Omuz ağrılarına iç organlar neden oluyor olabilir!

Kalp krizi, akciğer tüberkülozunun akciğerlerin yukarısına yerleşmesi, akciğer tümörleri, diyaframın iltihaplanması gibi durumlar omuz ağrılarına neden olabilir. Bu durumların yanı sıra; karaciğerin diyaframa yakın olması; karaciğer rahatsızlıklarının, omuzlarda ağrı olarak görülmesine yol açabilir. Bir başka durum ise; safra kesesi rahatsızlıklarının yol açtığı sorunlardır. Bu rahatsızlıklar, sağ kürek kemiğinin arkasında ağrılara neden olur.

Ciddiye alınmayan omuz ağrısı yaşam kalitesini düşürüyor…

Omuz ağrısı ciddiye alınmadığında; yaşanan bu ağrı kişinin yaşam standartlarını ciddi bir şekilde etkiliyor. Omuz ağrısına yaklaşım çok önemlidir. Bu ağrının kaynağı doğru bir şekilde tespit edilmeli ve bu doğrultuda tedavi planı oluşturulmalıdır. Uygulanacak tedavi; tamamen ağrının şiddetine ve kaynağına bağlı olup; farklılık gösterir. Örneğin:

  • Spor ve egzersiz kaynaklı omuz ağrıları için dinlenme ve soğuk uygulamaları yapılması gerekir.
  • Ofis çalışanı olmanız nedeniyle omuz ağrısı yaşıyor olabilirsiniz. Bunun için ise gün içerisinde belli aralıklarla omzunuzu ve boynunuzu çalıştıracak esneme egzersizleri yapmalısınız.
  • Yaralanma sonucunda gelişen omuz ağrıları için; kortizon iğnelerinden ve fizik tedavi uygulamalarından yararlanılır.
  • Yaralanma sonucunda gelişen omuz ağrıları için son yöntem cerrahidir. Bu karar doktorun değerlendirmesi neticesinde hasta bilgilendirilerek verilir.

Omuz ağrılarında teşhis MR ile yapılıyor…

Omuz ağrılarının büyük kısmı yumuşak dokulardan kaynaklanır. Kireçlenme gibi durumlarda istenilen röntgen filmi bu yüzden omur ağrıları için istenmez. Omuz tomografisi nadir durumlarda istenebilir. Ama aslında en etkili görüntüleme yöntemi; manyetik rezonans görüntüleme yöntemi; yani MR’dır. Omuzun yumuşak dokuları ve kemikleri hakkında son derece net bilgi verir.

Sol Veya Sağ Kürek Kemiği Ağrısı Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri

Kürek kemiği ağrısı sık karşılaşılan ağrı türlerindendir. Stresten, soğuk algınlığıyla birlikte kürek kemiği çevresinde görülen kas ağrısına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Omuz kemiklerinden birinde meydana gelen bu ağrı, özellikle omuzları hareket ettirirken kişiye çok rahatsızlık verebilir. Hepimizin bildiği gibi, vücudumuzun iki omuzu vardır ve her omuzda kürek kemiği olarak anılan düz bir üçgen kemik bulunur. Kürek kemiği, omzun arkasında yer alır ve kol kemiklerini kaburgalarla birleştirir. Kürek kemiği ağrısı omuz hareketlerini önemli derecede kısıtlayabilir. Genellikle aşırı fiziksel aktivite sonucu ortaya çıkar.

KÜREK KEMİĞİ AĞRISI NEDEN OLUR?

Kürek kemiği ağrısı kasların zorlanması, ani yanlış bir hareket yapma ve yanlış pozisyondan uyumaya kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Kürek kemiğinde ağrıya yol açan nedenler şöyledir:

KAS GERİLMESİ

Yoğun spor yapma, ağırlık kaldırma vb nedenlerden dolayı kürek kemiğinde bulunan kasların aşırı gerilmesi bu ağrının yaygın nedenlerindendir. Kas gevşetici iğne vurulmak ve ilaç kullanımı kas gerginliğine bağlı ağrının kısa sürede geçmesine yardımcı olabilir.

YANLIŞ UYKU POZİSYONU

Uyandıktan sonra hissedilen kürek kemiği ağrıları genellikle yanlış uyku pozisyonundan kaynaklanır. Uyurken yoğun bir yastık kullanmak, boynu ve başı desteklediği için önemlidir. Yüzüstü veya uzun süre sırt üstü yatmak da kürek kemiğine baskı uygulayıp kürek kemiği ağrısına yol açabilir.

AŞIRI SPOR YAPMA

Tenis, badminton ve golf gibi açık hava oyunları omuz kaslarının aşırı kullanımını gerektirir. Omuzların tekrarlayan hareketine neden olan bu tarz aktiviteler kürek kemiği ağrısına neden olabilir.

KAZA VE SPOR YARALANMALARI

Kaza veya spor yaralanması gibi travmadan kırılan kürek kemiği özellikle kol hareketleri yaparken şiddetli ağrıya neden olabilir. Yoğun ağrıların yanı sıra, etkilenen bölge şişmiş gibi ve solgun görünebilir.

SİNİR SIKIŞMASI

Sinir sıkışması, kürek kemiği ağrısının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Omuzla sınırlı olmayan ve koldan aşağıya doğru yayılan kemik küreği ağrısı yaşıyorsanız, bu durum yüksek ihtimal boyundaki sinir sıkışmasından dolayı ortaya çıkmıştır.

OSTEOARTRİT (KİREÇLENME)

Kürek kemiği bölgesinde kireçlenme de bu ağrıya neden olabilir. Genellikle yaşlı insanlarda görülen artrit, eklemlerde iltihaba yol açan ağrılı bir durumdur. Yaşla birlikte vücuttaki eklemler ve kemikler oldukça zayıflar ve kireçlenme gibi durumlara karşı savunmasız kalınır. Omuz artriti nispeten nadir olmasına rağmen kürek kemiğinde ağrıya neden olabilir.

OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)

Osteoporoz yani kemik erimesi, kemik yoğunluğunun kademeli olarak düşmesi ve sonunda kemiklerin kırılganlaşması ve kırılmalara maruz kalması ile belirti veren, yaşa bağlı gelişen bir hastalıktır. Önceleri kişi osteoporoz ağrısını hissetmeyebilir ancak zamanla kemiklerde azalmayla birlikte orta ve şiddetli ağrılar duymaya başlar. 70 yaşını aşmış ve 50 yaş üstü kadınlar omuz bölgesinde kemik kaybı, kemik erimesi riski altındadır.

ROTATOR RUFF YARALANMASI

Rotator manşet, omuz bölgesinde bulunan 4 adet kası belirten bir terimdir. Rotator manşet yaralanmaları omuz kemiklerini de etkiler. Rotator manşet kaslarındaki herhangi bir yaralanma, kürek kemiği ağrısı şeklinde ortaya çıkabilir.

KÜREK KEMİĞİ AĞRISININ DİĞER NEDENLERİ NELERDİR?

  1. Soğuk algınlığı ve buna bağlı olarak görülen kas ağrıları
  2. Vitamin eksikliği
  3. Yanlış beslenme, yetersiz kalsiyum alımı ve buna bağlı kas kaybı
  4. Yanlış oturma pozisyonu (Masa başı çalışırken uzun süre yanlış pozisyonda oturma)
  5. Yaşlanma
  6. Lenfoma, akciğer kanseri ve diğer kanser türlerinin kürek kemiğine yayılması
  7. Aşırı stres, aşırı fiziksel ve psikolojik stres
  8. Zona hastalığı
  9. Servikal fıtıklaşmış disk
  10. Miyofasiyal ağrı
  11. Zatürre, faranjit, bronşit gibi solunum yolu enfeksiyonları
  12. Bursit
  13. Kalp krizi
  14. Akciğer enfeksiyonları 
  15. Safra taşları 
  16. Pulmoner emboli ( Akciğerdeki bir atardamarın ani tıkanmasıdır) 
  17. Fibromiyalji

KÜREK KEMİĞİ AĞRISI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Kürek kemiği ağrısından muzdaripseniz ilk yapmanız gereken, bir Fizik tedavi doktoruna görünmek olmalıdır. Durumun nedenini teşhis etmek için kürek kemiğinin röntgeni veya MR taraması çekilir. Bu yöntemler, kas zedelenmelerini, eklemlerdeki sorunu, sinir sıkışmalarını ve artrit gibi dejeneratif hastalıkların belirtilerini tespit etmede yardımcı olabilir.

KÜREK KEMİĞİ AĞRISI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kürek kemiği ağrısının tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Genellikle kürek kemiği ağrısı bu bölgedeki kasların zorlanması, gerilmesi dolayısı ile meydana geldiğinde birkaç gün dinlenmek, ağrı kesici ve kas gevşetici vurdurmak ağrıyı dindirecektir. Kürek kemiği ağrısının geçmesinde uygulanacak yöntemler genellikle şunlardır:

  1. Tendon ya da kas hasarında bol bol dinlenmeli, bir süre fiziksel aktivitelerden kaçınmalıdır. Acile gidip doktorun önereceği kas gevşetici iğne vurdurmak ve kas gevşetici krem kullanımı da ağrıyı kesmeye yardımcı olabilir. Doktorun önereceği boynu ve omuz bölgesini geren hafif egzersizler de ağrının geçmesine yardımcı olabilir..
  2. Kürek kemiği bölgesine masaj uygulanması da, kasların stresini ve gerginliğini azaltmanın kolay bir yöntemidir.
  3. Kas gevşeticiler veya kortizon enjeksiyonları genellikle kas yaralanmaları ve sinir sıkışması ile ilgili ağrıyı gidermek için reçete edilir.
  4. Kürek kemiği ağrısını geçirmek için doktorunuz steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID'ler)ilaçlar reçete edebilir, ancak bunlar kısa süreli çözümlerdir.
  5. Kürek kemiği ağrısı için sıcak veya soğuk uygulama da ağrının giderilmesinde önemli rol oynayacaktır. Soğuk uygulama uyuşturma etkisi ile ağrıyı dindirir, olası bir iltihabı azaltır. Sıcak uygulama ise kan dolaşımını rahatlatarak kas tutulmalarına iyi gelebilir. Bunun için buz küplerini buzluktan çıkarıp temiz bir beze sarıp kürek kemiğine tutabilir yahut sıcak su torbasını kürek kemiğine koyabilirsiniz.
  6. Doktorunuz size uygun fizik tedavi egzersizleri yapmanızı önerebilir.
  7. Yapılan tedavilerden cevap alınmazsa, ağrı geçmezse, doktor sinir köklerine olan baskıyı azaltmak için operasyon uygulayabilir.
  8. Egzersiz, kürek kemiği ağrısını hafifletebilecek sırt kaslarını güçlendirir. Mekik, şınav kürek kemiklerini güçlendirmek için mükemmel egzersizlerdir.

Kürek Kemiği Ağrısı, Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur? Kürek Kemiği Ağrısına Neler İyi Gelir?

Kürek Kemiği Ağrısı Nedenleri;

•    Kürek kemiğinde iltihaplanma
•    Vücudun herhangi bir yerinden gelen ağrı
•    Bozuk duruş
•    Fazla uzanma
•    Herhangi bir şeyi atarken verilebilecek hasar
•    Ani ve fazla hareketler
•    Yanlış pozisyonda uyumak, masa gibi…
•    Artrite
•    Safra kesesi rahatsızlığı
•    Dejenere olmuş disk
•    Kırık
•    Soğuk almak
•    Kas zedelenmeleri
•    Kalsiyum gibi vitamin eksiklikleri
•    Stres
•    Solunum yolu enfeksiyonları
•    Kalp krizi
•    Akciğerde enfeksiyon
•    Fibramiyoloji
•    Safra kesesi rahatsızlıkları
•    Zona, suçiçeği; gibi bazı hastalıklarda meydana gelen enfeksiyondan kürek kemiği ağrısına neden olabilir.

Kürek Kemiği Ağrısı, Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur? Kürek Kemiği Ağrısına Neler İyi Gelir?

•    Kas yırtılmaları; Kürek kemiği ağrısı, geceleri daha fazla baş gösterir. Bu yüzden uykuya dalmakta güçlük çekebilirsiniz. Hareketler sınırlanır. Omuz genellikle serttir. İleri boyuttaki bir ağrı için, omuzda sertlik ve bazen devam eden sabit ağrıya maruz kalınabilir. Elinizle başınıza uzanırken veya sırtınıza uzanırken rahatsızlık hissi uyanır. Bu durumda omuz kaslarınızdan birinde yırtılma olabilir.
•    Diğer bir ağrı sebebi de kalsiyum kristallerinin bir omuz tendonlarında birikmesiyle oluşur. Bu genellikle 3 ile 6 ay arasında kendiliğinden geçer.
•    Tendon kopması; Eğer omzunuzun önünde bir ağrı yaşıyorsanız, bu genellikle ağır çanta gibi eşya taşımak veya başın üzerinde omuzu zorlayacak hareketler yapmaktan kaynaklanmaktadır. Omuz önündeki bu ağrıda, aynı zamanda morar ve şişme gibi belirtiler yaşıyorsanız o zaman tendon kopması yaşıyor olabilirsiniz. Bunun için doktorunuza başvurmalısınız.
•    Omuz Osteoartrit’i ise belki de yıllar önce yaşadığınız bir kol, omuz veya boyun yaralanmasına bağlı olarak zamanla kendini gösterir. Omuz genellikle serttir ve kuvvetli bir ağrı hissedilir. Kimi zaman insanlar bunu geçici bulup önemsemez fakat zamanla ara ara nükseden ağrılar karşısında araştırmaya gerek duyabilirler.

Kürek Kemiği Ağrısı, Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur? Kürek Kemiği Ağrısına Neler İyi Gelir?

•    Kas iskeleti nedenleri; kürek kemiği ağrısının en sık karşılaşılan nedeni kas gerilmesidir. Kolların ve üst gövdenin kısa süreli, ani ve aşırı kullanımı sonrası meydana gelir. Yanlış uyku pozisyonları da bunu etkileyebilir.
•    Kemik ve eklemlerle ilgili nedenler; bu durum biraz daha nadirdir çünkü kürek kemiği vücudumuzda kırılması en zor kemiklerden biridir. Genellikle motosiklet gibi hızlı düşmeler sonucu meydana gelir. Sinir sıkışması da kemik ve eklemlerle ilgili nedenler arasındadır.
•    Akciğer kanseri; kürek kemik ağrısına neden olabilir. Nedeni ise akciğerin üstünde bir bölgede meydana gelen kanserli oluşum, akciğer kanseri gibi belirti ve ağrı yapmak yerine, genellikle omuz ve kürek kemiklerinde ağrıya sebep olmaktadır.
•    Karın veya pelvik ağrılarda, Diyaframın tabanından geçen göğüslerin (göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran kaslar) tahrişi sonucu, omuzunuzda veya kürek kemiğinizde ağrıya neden olabilir.

Kürek Kemiği Ağrısı, Kürek Kemiği Ağrısı Neden Olur? Kürek Kemiği Ağrısına Neler İyi Gelir?

Kürek Kemiği Ağrısı Tedavisi;

Kürek kemiği ağrısının bağlı olduğu nedenlere göre tedavisini doktorunuz önerecektir ancak bu ağrı sadece bir kas gerginliği ile bağlantılı ise o zaman aşağıdaki bazı bilgiler size yardımcı olabilir.

Dinlenme

Ağrılı bölgeye sıcak havlu veya sıcak su desteği

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir