nezleyi ne durdurur / Nezle ve gribi yok edecek ev işi 7 çözüm! - Sağlık Haberleri

Nezleyi Ne Durdurur

nezleyi ne durdurur

Grip genelde tıbbi tedaviye gerek kalmadan bir hafta içinde iyileşir. Bu dönemi ne kadar iyi geçirirsek o kadar iyi…

Yüksek ateş, genellikle kuru öksürük, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, burun akıntısı veya burun tıkanıklığı, ciddi hâlsizlik, yorgunluk, titreme, bazen ishal ve kusma ile kendini gösteren gribin belirtilerinin bitkisel desteklerle hafifletilebiliyor. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Beslenme Diyetetik ve Fitoterapi Uzmanı bitkisel desteklerle gribi rahat atlatmanın yollarını anlattı:  

Var olan öksürüğü artırmamak için reflüyü tetiklememek çok önemli. Bu yüzden gece en az üç saatlik açlıkla yatmak, hafif dik bir yastık kullanmak, çay-kahve-çikolata gibi reflüyü tetikleyecek gıdalar tüketmemek gerekir.

  • Günde üç dört defa yapılan ada çayı ya da kekik gargarası hem öksürük giderici etki hem de antiviral özellikleri sebebiyle tavsiye edilir.

  • Boğaz ve göğüs yumuşatıcı olarak gelincik, hünnap, hibisküs, ıhlamur çayları gün içerisinde tercih edilebilir.

  • Balgam söktürücü olarak ökaliptus çayı oldukça etkilidir.

  • Kas ve eklem ağrıları için magnezyumdan zengin beslenme, yani fındık-ceviz-badem ve yeşil yapraklı sebzelerden bolca tüketilmelidir.

  • Günde en az üç litreye yakın miktarda sıvı tüketilmelidir.

  • Öğle ve akşam yemeklerinde et suyu ve tavuk suyuna çorbaların yanında bol yeşillikli, bol limonlu salata ve sebze yemekleri tercih edilmelidir.

  • C vitamininden zengin kivi-mandalina-portakal gibi meyvelerden günde iki porsiyon tüketmeye özen gösterilmelidir.

  • Baş ağrısını gidermek için nane yağı koklanması fayda sağlayabilir.

  • Rahat nefes almak için gece yatmadan önce bir burun yıkama kiti ile mutlaka burun içi temizlenmelidir. Bu durum uyumayı da kolaylaştıracağı için hastalık sürecini geçirmeye yardımcı olacaktır.

Karamürver çiçeği: Virüsün etkinliğini azaltır. Çay olarak tüketildiği gibi, eczanelerde şurup, tablet ya da efervesan formlarını da bulmak mümkün.

Ekinezya: Üst solunum yollarına iyi gelen özellikteki bileşenlerinin çay olarak değil de sıvı yani şurup formunda tüketildiğinde daha etkili olduğu yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

 

Virüssavar Zencefil Çayı Yapılışı:

Malzemeler:
  • Nane yaprağı (1 tatlı kaşığı)
  • Mürver çiçeği (1 yemek kaşığı)
  • Taze rendelenmiş zencefil kökü (1 çay kaşığı)
  • Çam balı (1 çay kaşığı)

Yapılışı:
  • Bitki karışımının üzerine ml sıcak su konur, dakika demlendikten sonra içilir.
  • Günde iki üç fincan içilebilir.


 Kullanıcılar bunları da aradı:

 

 

 

Yayın Tarihi : 16/09/

Bahar nezlesine ne iyi gelir? İşte bahar nezlesini önlemek için öneriler

Alerjik nezle ya da alerjik rinit olarak da bilinen bahar nezlesi, bahar aylarında polenlerin artışı ile birlikte birçok kişide gözlemlenmektedir. Soğuk algınlığına bağlı olarak gelişen nezleden farklılık gösteren bahar nezlesine ne iyi gelir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 10 Nisan Güncellenme:

Bahar nezlesine ne iyi gelir? İşte bahar nezlesini önlemek için öneriler

Bahar aylarının gelmesi ile birlikte ağaçlardaki polen artışına bağlı olarak gelişen, burunda kaşıntı, hapşırık, sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Bahar nezlesi, yaşam kalitesini etkileyen ancak basit önlemlerle etkileri hafifletilen bir durumdur. Peki, bahar nezlesine ne iyi gelir? Bilinmesi gerekenleri haberimizde bulabilirsiniz…

Bahar nezlesi; burunda akıntı, kaşınma, gözlerde kaşınma, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve boğazda çok miktarda akıntı ile karakterize bir durumdur. Havayla solunan parçacıklara (polen) karşı gelişen alerji en temel nedendir. Yaz gribi ise bilinen grip (Virüs enfeksiyonları) den farklıdır, gribin aksine bahar nezlesi gibi havadaki parçacıklara karşı gelişen bir alerjidir. Bahar nezlesi ve yaz gribi tıp dilinde alerjik rinit olarak bilinen durum için kullanılan bir terimdir.

Bazı insanların bahar nezlesi yaşama riski daha yüksektir. Risk faktörleri arasında ailede alerji öyküsü, diğer alerjiler, zayıf bağışıklık sistemi ve sigara dumanına maruz kalma sayılabilir. Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.

BAHAR NEZLESİNE NE İYİ GELİR?

Tuzlu su: Alerjik rinit tedavisinde ilk adımlardan biri de burundan mukusun alınması ve burundan temizlenmesidir. 1 çay kaşığı tuz ve bir tutam karbonatı 2 bardan sıcak suyun içine atın. Üzerine kafanızı eğerek bu solüsyonu bir miktar burun deliğine çekin. Solüsyonun diğer burun deliğinden veya ağızdan geri sızmasına izin verin. Aşırı mukusu ve çözeltiyi çıkarmak için hafifçe burnunuzu sümkürün. Aynı işlemi diğer burun deliğiyle izleyin. Durumunuzu iyileştirene kadar bu çareyi birkaç kez tekrarlayın.

Buhar: Buharı düzenli olarak teneffüs etmek aşırı mukusun ve herhangi bir tahriş edicinin burun geçişlerini temizlemenize yardımcı olacaktır. Bu da hapşırma, burun akması ve boğaz ağrısı gibi alerjik rinit semptomlarından kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Kaynar suyunu büyük bir kaba dökün. Okaliptüs, nane, biberiye veya çay ağacı yağı gibi seçtiğiniz herhangi bir uçucu yağdan 3 ya da 4 damla ekleyin. Kafanızı bir havlu ile örtün ve kabın üzerine dikkatli bir şekilde yaslayın. Buharı 5 ila 10 dakika derinlemesine solun ve burnunuzu iyice sümkürün. Tamamen iyileşene kadar günde birkaç kez tekrarlayın. Buharı teneffüs edemeyen küçük çocuklar için sıcak bir duş ya da banyo çok yardımcı olacaktır.

Nane çayı: Yüzyıllar boyunca alerji geçirenler, tıkanmış burunları ve tahriş olmuş mukoza zarını rahatlatmak için sıcak çaya başvurmuştur. İşte bu durumda bilinen en iyi seçeneklerden biri de nane çayıdır. İçerdiği esansiyel yağ bir dekonjestan olarak hareket eder. Nane nemlendirici maddeler, antiinflamatuarlar ve hafif antibakteriyel bileşenleri de içermektedir.

Zencefil: Zencefil, alerjik rinit için başka yararlı bir evde ilaçtır. Doğal bir antihistaminik olarak çalışır ve burun tıkanıklığı, burun akıntısı, öksürük ve hatta baş ağrısı gibi rinit belirtilerini hafifletmeye yardımcı olan antiviral, antibakteriyel, antiinflamatuar ve bağışıklık kazandırma özelliklerine sahiptir.

Zerdeçal: Herhangi bir alerji riskini azaltmak için zerdeçal iyi bir husustur. Bağışıklık artırıcı özelliklere sahip güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar ajandır. Konjesyon, öksürük, ağız kuruluğu ve hapşırma gibi alerjik rinit belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Sarımsak: Sarımsak, alerjik rinit tedavisinde çok etkili olabilen doğal bir antihistamin olan kuercetin içerir. Ayrıca, sarımsak, hızlı toparlanmayı teşvik eden antibiyotik, antibakteriyel, antiviral ve bağışıklık kazandırma özelliklerine de sahiptir.

Isırgan otu: Isırgan otu, doğadan gelen bitkisel bir ilaçtır. Bir takım çalışmalar, ısırganın muhtemelen iltihabı azaltarak hapşırma, burun tıkanıklığı ve kaşıntı gibi alerji semptomlarına yardımcı olabileceğini önermektedir.

Soğan: Soğan, antialerjik, antihistaminik, antiinflamatuar ve antioksidan özellikler içerir. Bu nedenle, alerjik rinit için mükemmel bir evde ilaç olarak düşünülmektedir. Alerjik rinitten kurtulmak ve bağışıklık sisteminizi artırmak için günlük diyetinizdeki soğan miktarını artırabilirsiniz.

Elma sirkesi: Elma sirkesi, antibiyotik ve antihistamin özellikleriyle, sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı gibi alerjik rinit belirtilerini azaltmaya ve bağışıklık sisteminizi artırmaya yardımcı olabilir. Alerjik rinitten kurtulmak için; bir bardak sıcak suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyin. Biraz bal ve limon suyu da ekleyin ve durum düzelene kadar günde 3 kez için.

Çörek otu: Çörek otu nadir bir ottur, ancak aynı zamanda alerjik rinit için etkili birçok ev ilaçlarından biridir. Çörek otu ile alerjik rinitten kurtulmak için, günlük diyetinize daha fazla çörek otu katabilirsiniz.

Vitamin C: C vitamini birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir ve insan vücudu için çok önemli bir tamamlayıcıdır. Bulunan antihistaminik özellikler Vitamin Candidate, alerji belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. C vitamininin bağışıklık sistemine yardım ettiği de zaten bilinmektedir.

Papatya çayı: Papatya çayı, alerjiniz için faydalı hafif lezzetli ve hoş bir çaydır. (Ancak yaban mersini alerjisi olanlar tarafından kaçınılmalıdır.) Gözleriniz alerji semptomlarından rahatsızlık duyuyorsa, on dakika boyunca her gözün üzerine sıcak ve nemli bir papatya çayı torbası koyabilirsiniz.

Yerba mate: Yerba mate çayı alerjileri olanlara yardımcı olabilmektedir. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar içerir. Yerba mate kafein içerdiğinden kafein hassasiyeti olanların bu çayı içmekten uzak durması tavsiye edilmektedir.

Probiyotikler: Probiyotikler alerjik rinit semptomlarının şiddetini ve sıklığını azaltabilir. Kapsül başına 1 ila 4 milyar organizma içeren yüksek kaliteli bir probiyotik takviye almalısınız. Daha sonra, sabah bir kapsül ve akşamları bir ila iki hafta süreyle alabilirsiniz. Alternatif olarak, bağışıklık sisteminizi geliştirmek için düzenli olarak probiyotik yoğurt da yiyebilirsiniz.

Yeşil çay: Yeşil çay, sorunun tüm belirtilerinden kurtulmaya yardımcı yararlı antioksidanların bir güç merkezidir. Yorgunluk, hafif vücut ağrısı vb. Etkili bir şekilde yeşil çay ile tedavi edilebilmek mümkündür. Bu nedenle, etkili bir şekilde alerjik rinitten kurtulmak için düzenli olarak yeşil çayı tüketmeniz önerilir.

BAHAR NEZLESİNİ ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Bahar alerjisinin % tedavisi mümkün değildir. Alerjiden korunmak için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Tozlu ve sigara içilen ortamlardan uzak durulması, polenlerin çok yoğun olduğu sabahın erken saatlerinde ve rüzgârlı havalarda dışarı çıkılmaması bahar alerjisi önlemleri arasında yer alır.

Burun etrafına sürülen kremler de polenlerin yapışmasını sağlayarak vücuda girişini engeller. Klima filtrelerinin düzenli olarak değiştirilmesi ya da alerji engelleyen özel filtreler kullanılması alerjiyi önlemeye yardımcı olur.

Kişisel temizliğe dikkat edilmesi, açık havadan eve girildiğinde ellerin ve yüzün yıkanması ya da duş alınması, kıyafetlerin değiştirilmesi gerekir. Bu önlem göz sulanması için geçerli bir uygulamadır.

İşte bahar alerjisinden korunma yöntemleriİlginizi Çekebilirİşte bahar alerjisinden korunma yöntemleriPolen alerjisi belirtileri ve tedavisi nedir?İlginizi ÇekebilirPolen alerjisi belirtileri ve tedavisi nedir?

balbaş ağrısıÇayGripnezlesigarayeşil çayyoğurt

Alerjik Rinit (Alerjik Nezle)

Alerjik rinit (alerjik nezle) söz konusu olduğunda, bağışıklık sistemimiz tipik olarak zararsız bir maddeye anormal tepki geliştirebilir. Bu maddeye alerjen denir. Bağışıklık sistemi, tipik olarak burun, boğaz, gözler, kulaklar, cilt ve ağız çatısında semptomlara neden olan histamin ve kimyasal aracıları serbest bırakarak alerjene yanıt verir.

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

Alerjik rinit (Alerjik Nezle) belirtileri şunlardır:

  • Burun, ağzın çatısı, boğaz ve gözlerde kaşıntı,
  • Hapşırma,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Burun akması,
  • Göz sulanması,
  • Göz altlarında koyu halkalar.

Alerjik Rinit Tipleri Nelerdir?

Alerjik rinit iki farklı şekilde ortaya çıkar:

  • Mevsimsel: Mevsimsel alerjik rinit belirtileri ilkbahar, yaz ve erken sonbaharda ortaya çıkabilir. Genellikle havadaki küf sporlarına veya çimlerden, ağaçlardan ve yabani otlardan gelen polenlere karşı alerjik hassasiyete neden olurlar.
  • Çok yıllık: Çok yıllık alerjik rinitli insanlar yıl boyunca semptomlar yaşarlar. Genellikle toz akarları, evcil hayvan tüyü veya kepeği, hamamböceği veya küften kaynaklanır. Altta yatan sebep olarak gizli besin alerjileri nadiren çok yıllık burun semptomlarına neden olur.

Bazı insanlar, polen mevsiminde çok yıllık semptomların kötüye gitmesi ile her iki rinit türünü de yaşayabilir. Ayrıca sigara veya diğer duman, tahriş edici ürünler, temizlik ürünleri ve diğer güçlü kokuları içeren tahriş edici maddeleri içeren rinit için alerjik olmayan nedenler de vardır.

Alerjik Rinit ve Nezle Arasındaki Fark Nedir?

Nezle ve alerji belirtileri benzer olsa da, önemli farklılıklar da vardır. Hastalık geçmişindeki ve semptomların süresindeki değişiklikler sıklıkla hangi durumun mevcut olduğuna dair ipuçları sunar.

İnsanlar, nezle veya alerjisi olup olmadığını belirlemeye çalışırken şu farklılıkları göz önünde bulundurmalıdır:

  • Kaşıntılı ve sulu gözler genellikle semptomların alerjiye bağlı olduğunu belirten işaretlerdir.
  • Ateş, özellikle çocuklarda, şiddetli nezle ile ortaya çıkabilir, ancak bir alerji belirtisi değildir.
  • Bir boğaz ağrısı alerjiler ile ortaya çıkabilir ancak nezle ile daha sık görülür.
  • Vücut ağrıları da alerji ile oluşmaz, nezle ile sık görülür.
  • Alerjisi olan bazı kişilerde nezle belirtisi olmayan egzama da gelişir.

Alerjik Rinit Tanısı

Alerji uzmanları, yaşam tarzınızdaki belirtilerinizin nedenini belirlemeye yardımcı olacak ipuçlarını araştırarak ayrıntılı bir öykü alırlar. Ailenizin tıbbi geçmişini ve belirtilerinizin sıklığını ve ciddiyetini, diğer şeylerin yanı sıra, iş ve ev ortamlarınız (evcil hayvanınız da dahil olmak üzere) hakkında bilgi sizden istenecektir.

Bazen alerjik rinit, sapmış bir septum (burun deliklerini ayıran kemik ve kıkırdak eğriliği) veya burun polipleri (burun ve sinüslerin anormal büyümeleri) gibi çeşitli tıbbi durumlarda komplike olabilir. Bu koşullardan herhangi biri üşüterek daha kötü hale gelecektir. Birden fazla sorunun neden olduğu burun semptomlarının tedavisi, genellikle bir alerjist ve kulak burun boğaz uzmanı gibi başka bir uzmanın işbirliğini gerektiren zor bir tedavi gerektirebilir.

Alerji uzmanınız, cildinize küçük miktarlarda şüpheli alerjenlerin sokulduğu bir cilt testi önerebilir.

 Alerjik Rinit Tedavisi ve Korunma

Belirli alerjenler teşhis edildiğinde, alerji/immünoloji uzmanları tarafından semptomları tetikleyen alerjenlerden korunmak için bir plan geliştirmek için sizinle birlikte çalışacaktır. Örneğin, toz akarlarına veya iç mekan küflerine alerjiniz varsa, bu alerjenleri evinizde mümkün olduğunca azaltmak için adımlar atmak isteyeceksiniz.

Polen gibi dış mekan alerjileri için, korunma önlemleri arasında polen sayısı yüksek olan zamanlarda dış mekan aktivitelerinin sınırlandırılması vardır.

İmmünoterapi (alerji aşıları), alerjik rinitten muzdarip birçok kişi için uzun süreli rahatlama sağlayan kanıtlanmış bir tedavi yaklaşımıdır.

Diğer bir alerji immünoterapi formu, ABD&#;de dil altı alerji tabletleri adı verilen immünoterapi (SLIT) yöntemidir. Aşıdan ziyade, alerji tabletleri alerjenlerin dil altında genellikle günlük olarak uygulanmasını içerir.

Alerji uzmanı alerjik rinit semptomlarını azaltmak için ilaç yazabilir. Bu ilaçlar nazal kortikosteroid spreyleri, antihistamin ilaçları, nazal antihistamin spreyleri veya dekonjestan hapları içerebilir.

Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) için alerji ilaçlarının çoğunluğu, ağaç polenleri her baharda havaya çıkmadan ve alerji semptomları gelişmeden önce başlanırsa en iyi şekilde etkili olur. İlkbahar alerjenleri ile temasa geçmeden önce alerji ilaçları alınmaya başlanırsa, ilaç histamin ve diğer kimyasalların salınımını önleyebilir. Sonuç olarak, alerji semptomlarının gelişmesi önlenir veya daha az şiddetlidir.

Alerjik Rinit İlaç Tedavisi

İntranazal kortikosteroidler

İntranazal kortikosteroidler alerjik rinit tedavisinde en etkili ilaç sınıfıdır. Burun tıkanıklığını, hapşırmayı, kaşıntıyı ve burun akıntısını önemli derecede azaltabilir.

Antihistaminikler

Antihistaminikler yaygın olarak alerjik rinit tedavisinde kullanılır. Bu ilaçlar, alerjik bir reaksiyon meydana geldiğinde vücutta salınan tahriş edici kimyasal olan histamin etkilerine karşı gelir. Diğer kimyasallar da dahil olsa da, histamin, semptomlara neden olmaktan öncelikle sorumludur. Antihistaminikler, göz damlaları, burun spreyleri ve en sık olarak oral tabletler ve şurupta bulunur.

Dekonjestanlar

Dekonjestanlar şişmiş burun dokusunun neden olduğu tıkanıklığı ve baskıyı hafifletmeye yardımcı olur. Antihistaminik içermezler, bu nedenle antihistaminik yan etkilere neden olmazlar. Diğer alerjik rinit semptomlarını hafifletmezler. Oral dekonjestanlar reçeteli ve reçetesiz ilaçlar olarak temin edilebilir ve genellikle antihistaminikler veya diğer ilaçlar ile birlikte kullanılır.

Burun spreyleri

Reçetesiz salin burun spreyleri, kuru burun pasajları veya kalın burun sümüğü gibi semptomları önlemeye yardımcı olacaktır. Dekonjestan nazal spreylerin aksine, bir salin nazal sprey gerektiğinde sıkça kullanılabilir. 

Lökotrien yolu inhibitörleri

Lökotrien yolu inhibitörleri (mon, zafirlukast ve zileuton), vücutta alerjik rinit semptomlarına neden olabilecek bir madde olan lökotrien etkisini bloke eder. Bu ilaçlar ayrıca astımı tedavi etmek için kullanılır.

Alerjik Rinitte Aşı Tedavisi

İlaçlar ile tedaviye iyi cevap vermeyen ya da ilaçlardan yan etkileri olan, kaçınılmaz olan alerjene maruz kalan ya da alerjilerine daha kalıcı bir çözüm isteyen kişiler için immünoterapi önerilebilir. İmmünoterapi alerjik semptomların kontrolünde çok etkili olabilir, ancak alerjik olmayan rinit tarafından üretilen semptomlara yardımcı olmaz.

İki tip immünoterapi mevcuttur: Alerji aşıları ve dil altı tabletleri.

  • Alerji aşıları: Üç ila beş yıl sürebilen bir tedavi programı, bir koruma dozuna ulaşıncaya kadar artan dozlarda sıkça uygulanan, seyreltilmiş bir alerji ekstraktı enjeksiyonlarından oluşur. Daha sonra enjeksiyon programı, aynı doz enjeksiyonlar arasında daha uzun aralıklarla verilecek şekilde değiştirilir. İmmünoterapi, vücudun alerjenin etkilerine karşı direnç oluşturmasına yardımcı olur, alerjene maruz kalmanın neden olduğu semptomların yoğunluğunu azaltır ve bazen cilt testi reaksiyonlarını gerçekten ortadan kaldırabilir. Direnç birkaç ay içinde geliştikçe, semptomların iyileşmesi gerekir.

Dil altı tabletleri: Alerji mevsimi başlamadan birkaç ay önce başlayarak hastalar her gün dilin altında bir tablet çözer. Tedavi üç yıl boyunca devam edebilir. Bu yöntemle sadece birkaç alerjen (bazı ot ve kanarya otu polenleri ve ev tozu akarı) tedavi edilebilir, ancak gelecek için umut verici bir tedavi yöntemidir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir