tyt mi ilk ayt mi / TYT mi AYT mi? Hangisi Daha Önemli? - Unirotam

Tyt Mi Ilk Ayt Mi

tyt mi ilk ayt mi

Yks (tyt-ayt) Puan Türleri Ve Bölümleri Nelerdir?

YKS sınavı TYT – AYT – YDT olmak üzere 3 oturumdan oluşmaktadır. Sınavlara göre öğrencilerin tercih ettiği bölümler değişkenlik göstermektedir. 4 yıllık lisans bölümleri için puan türleri önemlidir. 4 tane puan türü bulunmaktadır. Bunlar SayısalSözelEşit Ağırlık ve Dil şeklindedir. YKS TYT puan türleri nelerdir? puan türleri bölümleri nelerdir? YKS ile alan bölümler hangileri? AYT bölümleri gibi aklınıza takılan soruların cevaplarını aşağıdan öğrenebilirsiniz.

NOT: Bu liste YÖK tarafından yayımlanan bilgilere göre düzenlenmiştir. Öğrenciler puan türlerine göre girebilecekleri bölümleri ve test ağırlıklarını aşağıdan öğrenebilirler.

 

TYT Puan Türleri

TYT sınavı Temel Yeterlilik Testi olup, üniversiteye geçiş sisteminin 1. oturum sınavıdır. Bu sınavda sadece 40 Türkçe, 40 Temel Matematik, 20 Fen Bilimleri ve 20 Sosyal Bilimleri sorusu karşımıza çıkıyor. Bu sınava herkesin girmesi zorunludur. TYT için puan türü olayı yoktur. Çünkü öğrenciler tüm TYT testlerinden sorumludur. Her çözeceğiniz soru size puan kazandıracaktır.

 

TYT Test Ağırlıkları (Sadece TYT Sınavına Girecekler için Geçerlidir)

  • Türkçe: %33
  • Sosyal Bilimler: : %17
  • Temel Matematik: : %33
  • Fen Bilimleri: : %17

 

AYT Puan Türleri ve Bölümleri

 

Sayısal Puan Türü
Sayısal öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Fen Bilimleri ve AYT Matematik testlerini çözmek zorundalar.

 

Sayısal Test Ağırlıkları – TYT

  • Türkçe: %13
  • Sosyal Bilimler: %7
  • Temel Matematik: %13
  • Fen Bilimleri: %7

Sayısal Test Ağırlıkları – AYT

  • Matematik: %30
  • Fizik: %10
  • Kimya: %10
  • Biyoloji: %10

 

Sözel Puan Türü
Sözel öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Türk Dili Edebiyatı+Sosyal Bilimler-1 ve AYT Sosyal Bilimler-2 testlerini çözmek zorundalar.

 

Sözel Test Ağırlıkları – TYT

  • Türkçe: %13
  • Sosyal Bilimler: %7
  • Temel Matematik: %13
  • Fen Bilimleri: %7

Sözel Test Ağırlıkları – AYT

 

Türk Dili ve Edebiyat Sosyal Bilimler – 1

  • Türk Dili ve Edebiyatı: %18
  • Tarih-1: %7
  • Coğrafya-1 %5

Sosyal Bilimler – 2

  • Tarih-2: %8
  • Coğrafya-2: %8
  • Felsefe Grubu: %9
  • Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: %5

 

Eşit Ağırlık Puan Türü
Eşit Ağırlık öğrencileri ilk oturum TYT sınavı, alan sınavları için ise AYT Matematik ve AYT Sosyal Bilimler-1+Türk Dili Edebiyatı testlerini çözmek zorundalar.

 

Eşit Ağırlık Test Ağırlıkları – TYT

  • Türkçe: %13
  • Sosyal Bilimler: %7
  • Temel Matematik: %13
  • Fen Bilimleri: %7

 

Eşit Ağırlık Test Ağırlıkları – AYT

 

Türk Dili ve Edebiyat Sosyal Bilimler – 1

  • Türk Dili ve Edebiyatı: %18
  • Tarih-1: %7
  • Coğrafya-1 %5

Matematik: %30

 

Yabancı Dil Puan Türü
Yabancı Dil öğrencileri ilk oturum TYT sınavı ve 3. oturum olan Yabancı Dil Sınavını çözmek zorundalar.

Yabancı Dil Test Ağırlıkları – TYT

  • Türkçe: %13
  • Sosyal Bilimler: %7
  • Temel Matematik: %13
  • Fen Bilimleri: %7

Yabancı Dil Test Ağırlıkları – YDT

 

 

Üniversite sınavına hazırlık aşamasında çoğu öğrencinin aklına gelen ilk soru; “TYT mi AYT mi? Hangisine ağırlık vermeliyim?” Oluyor. Bu soruya en doğru şekilde cevap vermek için ilk olarak üniversite yerleştirme sınavına dair belli başlı bilgileri öğrenmek gerekiyor.

Üniversiteye yerleşme amacıyla iki aşamalı sınavdan geçen öğrenciler istedikleri bölüme girebilmek için kimi zaman bu sınavlar arasında tercih yapmak zorunda olduklarını düşünürler. Aslına bakarsanız bazı bölümlere sadece TYT ile yerleşebiliyorken (genellikle 2 yıllık bölümlere), çoğu bölüme TYT ve AYT sınavlarının belli bir ortalaması ile yerleşilebiliyor. Bu aşamada ağırlık verilecek sınav hedeflenen bölüme göre değişebiliyor.

TYT mi AYT mi? Sorusunun ilk cevabı: Eğer hedeflediğiniz bölüme TYT puanı ile giriliyor ise sadece TYT sınavına ağırlık vermeniz yeterli olacaktır. Fakat alternatif olarak AYT ile girilebilecek bir bölümü de hedefliyor iseniz yazımızın devamından sonra daha net bir cevap bulabilirsiniz.

Peki Hedeflenen Bölüme Her İki Sınavın Puan Ortalaması İle Giriliyorsa Öğrenci Ne Yapabilir?

Bu soruya cevap vermeden önce hedeflenen bölüme yerleşebilmek için alınması gereken puanın %40’ının TYT sınavından, %60’ının AYT sınavından geldiğini hatırlatmak gerekir. TYT sınavı 120 sorudan oluşur ve 135 dakika gibi bir süre içerisinde bitirilmesi gerekir. AYT sınavı ise bölüm başına 80 sorudan oluşur ve 180 dakika süre tanınır.
Bu bilgiler ışığında öğrencilerin istenilen bölüme yerleşebilmeleri için her iki sınavdan da dengeli bir puan alması gerektiği sonucuna ulaşıyoruz. Örneğin 450 puan ile girilebilecek bir bölüme yerleşmek amacıyla TYT sınavına ağırlık verip bütün soruları doğru yapan bir öğrenci 500 tam puan alsa bile bu puanın %40’ını aldığımızda 200 puan olarak hesaplanacağı için AYT sınavından en az 420 puana yakın bir puan alması gerekecek. Buradan alınan 420 puanın da %60’ı hesaplanacak ve 252 puan olacak. Bu sayede her iki sınavdan alınan puanların ortalaması toplanacak ve hedeflenen bölüme yerleşebilecek. Bunun tam tersi de düşünülüp hesaplanabilir. Yine de sonuç her iki sınava ölçülü çalışmak gerektiği doğrusuna çıkar.

TYT ya da AYT sınavlarından birine ağırlık vermek ve diğerini ikinci plana atmak sizlere pratik bir çözüm gibi gelse de aslında ortaya çıkaracağı sonuç açısından doğru bir tercih olmaz. Bu aşamada yapmanız gereken TYT ya da AYT sınavlarından eksik olduğunuz kısımlara ağırlık vermek, yapabildiğiniz konu ve soru tiplerinden ziyade anlayamadığınız konu ya da çözemediğiniz soru tiplerine ağırlık vererek bir çalışma planı yapmanız size en doğru çözümü sunacaktır. Bu sayede kendinizi sadece bir sınava ağırlık vermek zorunda hissetmez ve kısa süre içerisinde planlı bir çalışma ile hedeflediğiniz puanlara ulaşabilirsiniz.

Sınava hazırlık aşamasının uzun olması kimi zaman öğrencilerin üzerinde baskı hissetmesine neden olarak doğru kararlar vermesini engelleyebilir. Değerli öğrenciler, şunu bilmelisiniz ki TYT ile AYT arasında seçim yapmak zorunda değilsiniz. Düzenli ve planlı bir çalışma ile her iki sınava dair konulara yeterince ağırlık verebilir ve her iki sınavdan da ihtiyacınız olan puanları alabilirsiniz. Bu aşamada TYT ya da AYT sınavlarından herhangi birini ikinci plana atmanız hedeflerinize ulaşmanız konusunda bir fayda sağlamayacaktır. Doğru tercih sınav seçmek değil; doğru konulara, planlı ve dengeli çalışmaktır.

YKS (TYT Ve AYT) Nedir? - Baraj Puanı - Soru Dağılımı

YGS ve LYS'nin kaldırılması sonrasında Prof.Dr Yekta Saraç tarafından açıklanan yeni sistem ile ilgili deneme çöz olarak sizlere merak edilenleri aktaracağız. Öncelikle yeni sınavı sisteminin adının Yüksek Öğretim Kurumlar Sınavı olduğunu ve YKS şeklinde kısaltılmış olarak adlandırıldığını söyleyebiliriz. Dilerseniz şimdi YKS'yi alt başlıklar halinde inceleyelim.


YKS Nedir

YKS yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi yeni sınav sisteminin adıdır. YKS yani Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı 2018 yılında ilk kez düzenlenmiş ve sınav içerisinde yer alana test grupları ise birinci oturum olan TYT yani Temel Yeterlilik Testi, ikinci oturumu olan AYT yani Alan Yeterlilik Testi, 3'uncu ve son oturum olan Yabancı Dil Sınavı şeklinde sıralanmıştır. Aynı zamanda 2021 YKS konuları bağlantısına tıklayarak bu yılki sınavda çıkabilecek konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


TYT Nedir (1.Oturum)

YKS sisteminde yer alan 1.oturumun adı TYT'dir. Adayların burada sınavın adında da anlaşılacağı gibi Temel Yeterlilik düzelyleri ölçülecektir. Bu sınavda adaylara Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimler test gupları içerisinde yer alan sorular sorulacaktır. Sınavda toplam 120 soru sorulacak ve adayalara 135 dakika verilecektir. Bunun yanı sıra 2021 TYT konuları bağlantısına tıklayarak Temel Yeterlilik testi için çıkabilecek konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

TYT (1.Oturum) Soru Dağılımı Nasıl Olacak

Türkçe Testi40 Soru
Sosyal Bilimler Testi
Tarih5 Soru
Coğafya5 Soru
Felsefe5 Soru
Din Kültürü5 Soru
Toplam20 Soru
Matematik (Geometri Dahil)40 Soru
Fen Bilimleri Testi
Biyoloji6 Soru
Fizik7 Soru
Kimya7 Soru
Toplam20 Soru

TYT Barajı Geçmek İçin Kaç Puan Almalıyım?

Adaylar YKS'nin ilk oturumu olan TYT ile birlikte önlisans tercihlerinde bulunabilmeleri için en az 150 puan alması gerekmektedir. Aynı zamanda adayların 2.oturuma girmesi için girmiş oldukları TYT sınavından 180 ve üzeri puan almaları halinde bir sonraki oturum olan 2. oturuma girebilecekleri gibi 200 ve üzeri puan aldıklarında ise bir sonraki oturuma girmelerinin yanı sıra birdaki sene yapılacak olan sınava tekrardan girmek istediğinde 200 ve üzeri puan aldığında dolayı bu sınava girmeden direk 2. oturumda yapılacak olan sınava girebilecekler.

AYT Nedir (2.Oturum)

Adaylar üniversitelerin lisans bölümlerini bu sınav sonucuna göre tercih edebilecekler. Tercih yapabilmek için ise AYT sınavından 180 ve üzeri puan almaları gerekmektedir. Adaylara bu sınavda ise Türk Edebiyatı Ve Sosyal Bilimler 1, Matematik , Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri Test gruplarında yer alan sorular sorulacaktır. Sınavda toplam 160 soru sorulacak ve adayalara 180 dakika verilecektir. Aynı zamanda 2021 AYT konuları bağlantısına tıklayarak Alan Yeterlilik testi için çıkabilecek konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

AYT Sınavı Soru Dağılımı

Türk Edebiyatı Ve Sosyal Bilimler 1 Testi
Türk Dili Ve Edebiyatı24 Soru
Sosyal Bilimler 1 Testi
Tarih10 Soru
Coğafya6 Soru
Toplam40 Soru
Matematik (Geometri Dahil)40 Soru
Sosyal Bilimler 2 Testi
Tarih 211 Soru
Coğrafya 211 Soru
Felsefe Testi (Mantık,Psikoloji,Sosyoloji)12 Soru
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi6 Soru
Toplam40 Soru
Fen Bilimleri Testi
Kimya13 Soru
Fizik14 Soru
Biyoloji13 Soru
Toplam40 Soru

AYT Barajı Geçmek İçin Kaç Puan Almalıyım?

Öğrenci arkadaşlarımızın lisans bölümlerini tercih edebilmesi için yukarıda da belirttiğimiz gibi AYT sınavından 180 barajını geçmeleri gerekmektedir.

3.Oturum Yabancı Dil Sınavı

YKS'de 3. oturumda ise Yabancıl Dil sınavı uygulanacak. Bu sınavda ise adaylara toplamda 80 soru sorulacak. Sınav süresi ise 120 dakika olacak.

TYT VE AYT Puan Hesaplama

Yeni sınav sistemi olan TYT ve AYT puanlarınızı sitemizde bulunanan YKS Puan Hesaplama sayfasından yapabilirsiniz.

YKS Deneme Sınavları

Öğrenci arkadaşlarımız dilerlerse sitemizde yer alan TYT ve AYT denemelerini online olarak çözebilirler.TYT Deneme Sınavı ve AYT Deneme Sınavı kısımlarına tıklyarak yada sitemizde bulunan menüden bu sınavalara ulaşabilirsiniz.


Paylaş

facebookta paylaştwitterda paylaş

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir