saç kaşıntısı dökülme / Saç Derisi Neden Kaşınır? Saç Derisi Kaşıntısına İyi Gelecek İpuçları

Saç Kaşıntısı Dökülme

saç kaşıntısı dökülme

Saç diplerim çok kaşınıyor ve dökülüyor ne yapmalıyım? Saç diplerindeki kaşıntıya ne iyi gelir?

Saç diplerinde kaşıntı bazen deride olan bir enfeksiyonun habercisi olsa da bazen de sadece kuru deri yapısından meydana gelebilmektedir. Kafa derisindeki kaşıntının nedenini bulmak, kaşıntıyı geçirmek için atılacak önemli adımlardan biridir.

SAÇ DİPLERİ NEDEN KAŞINIR?

Saç derisinde kaşıntı, toplumda pek çok kişinin zaman zaman başına gelebilen rahatsız edici durumlardan biridir. Nedeni saç derisinde kuruluk gibi kolayca çözülebilecek bir durum olabileceği gibi daha ciddi ve tedavisi zor hastalıkların belirtisi olarak kafa derisinde kaşıntı bulunabilmektedir. Bazen stres nedenli ya da mevsimsel olarak ortaya çıkabilecek olan saç kaşıntısı problemi, bazen de daha büyük problemleri işaret edebilmektedir.

Kaşıntının şiddeti bazı durumlarda önemli bir detay olabilmektedir. Eğer kaşıntı gece uyutmayacak kadar arttıysa hastalığınızın ne olduğunun bulunması ve sizin de en hızlı şekilde rahatlamanız açısından bir doktora görünmek uygun olacaktır. Saç kaşıntısı ve dökülmesi problemlerine dermatoloji polikliniği bakmaktadır. Saç diplerinde kaşıntının nedenleri aşağıda sayacağımız hastalıklar olabilmektedir:

Egzama: Egzama hastalığı mücadele etmesi zor hastalıklardan birisidir. Saç diplerinde oluşan egzama çoğu zaman yoğun kaşıntı, derinin pul pul dökülmesi ve deride oluşan iltihaplı yaralar ile kendini belli eder.

Sedef: Sedef hastalığının oluşma nedeni cilt hücrelerinin normal hızından daha fazla çoğalması ile oluşmaktadır. Sedef hastalığı saçta kepekler ile ortaya çıkabilmektedir. Sedef hastalığının teşhisi için ciltte oluşan yaralardan biyopsi alınmaktadır.

Zona Hastalığı: Su çiçeği hastalığına neden olan virüs ile oluşan zona hastalığı, su çiçeği hastalığı yaşayan kişideki virüsün sonrasında sinir sistemine yerleşmesi sonucu oluşmaktadır. Saç derisinde belirti gösteren zona hastalığında kaşıntının yanında yanma, kızarıklık ve döküntü de ortaya çıkabilmektedir.

Bit: Bitler, özellikle çocuklarda görülmekte ve okul ortamında yayılmaktadır. Asalak canlılardan olan bitler yalnızca insanların değil pek çok farklı canlı türünün de vücudunda yaşam gösterebilmektedir. Bitler vücuduna yerleştikleri canlıların kanlarını emerek yaşamlarına devam ettikleri için genelde kaşıntı belirtisi ile ortaya çıkmaktadırlar.

Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı kendini ciltte kuruluk belirtisi ile de ortaya çıkarabilmektedir. Ciltte kuruluk, kafa derisinde oluştuğunda kaşıntıya ve döküntülere neden olabilmektedir.

Saçta kaşıntı olması yukarıda sıraladığımız hastalıklar nedeniyle oluşmuş olabileceği gibi, sadece kuru deri yapısının bir sonucu olarak da oluşabilmektedir. Bu saydıklarımız saç kaşıntısı neden olur sorusuna cevap vermektedir.

SAÇ KAŞINTISINA NE İYİ GELİR?

Saç kaşıntısı çok artıysa ve kafa derisinde yaralar oluşturacak boyuttaysa bir dermatologdan yardım almak faydalı olacaktır. Teşhise göre kortizon içeren bazı kremler ile tedavi sağlanabilmektedir. Ancak kafa derisini yatıştırmak ve kaşıntıya iyi gelmesi açısından evde yapılacak bazı bitkisel öneriler de bulunmaktadır.

Limon Suyu: Özellikle yoğun kaşıntı yaşayan kişiler için uygun olan limon suyu, antiseptik özellik gösterdiği için etkisi yüksek olabilmektedir.

Limon Otu Yağı: Limon otu saç derisindeki yağın dengelenmesinde yardımcı olmaktadır. Özellikle yağlı saç yapısı olan ve kepek sorunu yaşayan kişiler için önerilmektedir.

Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan cevizi yağı doğal nemlendiricilerden birisi olmakla birlikte yaraların iyileşmesinde de yardımcı olmaktadır. Hindistan cevizi yağının etkili olması için doğal olması büyük önem taşımaktadır.

Elma Sirkesi: Özellikle mantar sorunlarında çok etkili olan elma sirkesi, doğal bir anti-bakteriyeldir. Kaşıntı konusunda da son derece etkili olan elma sirkesi, iyileştirici özelliğinin yanında gelecekteki hastalık ihtimaline karşı koruma da sağlamaktadır.

Nane Yağı: İçerdiği mentol nedeni ile saç derisinin nefes almasına yardımcı olan nane yağı, bu özelliği sayesinde kepeği de en aza indirmektedir. Ayrıca kaşıntıları sakinleştirme özelliğine de sahiptir.

Çay Ağacı Yağı: Çay ağacı yağının anti-inflamatuar ve anti-fungal özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler sayesinde mantar oluşumunu önleme ve saç derisinde oluşan mantar, egzama ve sedef tarzı yaraları kurutmada önemli rol oynamaktadır. Kaşıntı sorununun büyük oranda üstesinden gelinmesinde önemli rol oynar.

Karbonat: Çok etkili bir Ph dengeleyici olan karbonatın alkali bir içeriği vardır. Karbonat, özellikle kaşıntı konusunda çok etkilidir.

Kolloidal Yulaf: Özellikle kuru ciltlerde, nemlendirme özelliği sayesinde kaşıntıya iyi gelen kolloidal yulaf, aynı zamanda enfeksiyonlara karşı koruyucu görev yapmaktadır. Saç dökülmesini se büyük oranda azaltmaktadır.

Saç diplerinin kaşınmasına bitkisel çözüm önerileri arasında yukarıda saydıklarımız en etkili olanlardır. Saç derisindeki kaşıntılar ve oluşan yaralar bazen çok inatçı olabilmektedir. Özellikle egzama ve sedef gibi deride enfeksiyon oluşturan hastalıklarla savaşan hastalar bazen yıllarca ilaç kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Bir noktada dayanılmaz olmaya başlayan derideki kaşıntı için insanlar kaşıntılı saç derisi için ne yapılır sorusunu sormaya başlayabilmektedir. Saç derisinde yoğun kaşıntı yaşayan kişiler için yukarıda sıralanan yollar çözüm olabilmektedir.

Saç dökülmesi ve kaşıntı dermatit, folikülit, alerjik reaksiyon, kepek, liken, saç kıran veya sedef kaynaklı olabilir. Sorunun kesin cevabı için dermatoloğa görünmeniz doğru olacaktır.

Kaşıntılı Saç Derisi Ve Saç Dökülmesi: Aralarındaki İlişki Nedir?

Parmaklarınızı kaşıntılı saç derinizden uzak tutmakta zorlanıyor musunuz? Bu zaten yeterince kötü değilse, bununla birlikte daha kötü bir şey yaşıyorsunuz &#; saç dökülmesi! Peki, ikisinin bir bağlantısı olup olmadığını merak ediyorsanız, bunu sizin için cevaplamak için buradayız. Saç dökülmesi ve kaşıntı kâbusunuz olmasın.

Kaşıntılı bir kafa derisi ve saç dökülmesinin nedenleri sert saç bakımından kafa derisi koşullarına kadar değişebilir. Böylece saç bakımınızı ve saç derisi sağlığınızı güncellemenin tam zamanı. Saç dökülmesiyle bağlantısını anlamanın yanı sıra nasıl olduğunu öğrenmek önemlidir.

Kaşıntılı Saç Derisi Saç Dökülmesiyle Nasıl İlişkili?

Saç dökülmesi ve kaşıntı durumunda saç derinizi kaşıdığınızda, aslında saç köklerinizi zayıflatırsınız. Saçlı deri kaşıntısı veya kaşıntılı kafa derisi mantar enfeksiyonları saç bakım ürünlerine karşı alerjik reaksiyonların veya iltihaplı saç köklerinin bir sonucu olabilir.

Kepek sonucu oluşan kafa derisi kaşıntısı, kaşınmaya neden olabilir ve bu durum saçlarınızın dökülmesine doğrudan etkilidir.

Erkek tipi kellik gibi kalıcı saç dökülmesine kaşıntı eşlik edebilir veya etmeyebilir.

Kaşıntılı Saç Derisi Ve Saç Dökülmesinin Olası Sebepleri Nelerdir?

Saç dökülmesi ve kaşıntı kepek, dermatit veya sedef kaynaklı olabilir. Sorunun kesin cevabı için dermatoloğa görünmeniz doğru olacaktır. Ülkemizde saç dökülmesi konusunda en tecrübeli ve uzman dermatologlar İstanbul’da bulunmaktadır. Saç dökülmesi probleminiz varsa mutlaka bir dermatologdan randevu alın. Saç dökülmesi nedenleri içinden bazıları aşağıda açıklanmıştır:

1. Saç Derisi Saçkıran

Saçlı saçkıran bir mantardan kaynaklanır ve kafa derisini aşırı derecede kaşıntılı bırakır. Mantar saç köklerini zayıflattığı için saç dökülmesinin yamalarını fark edebilirsiniz. Doktorunuz saçkıranın semptomlarını hafifletmek için mantar önleyici kremler yazabilir. Saç derisi saçkıranı tedavi edildikten sonra saçlar tekrar uzar.

2. Folikülit

Bakteriler veya mantarlar, folikülit adı verilen bir durum olan saç köklerinizin iltihaplanmasına neden olabilir. Foliküliti tedavi etmek için antibakteriyel ve antifungal ilaçlar kullanılır.

3. Alerjik Reaksiyonlar

Saç dökülmesi ve kaşıntı durumlarından birisi de alerjik reaksiyonlardır. Saç bakım ürünleri saç derinizi tahriş edebilir, saç köklerinin kaşınmasına ve iltihaplanmasına neden olabilir. Hangi saç bakım ürününün bu alerjik reaksiyona neden olduğunu anlayın ve kullanımını sonlandırın.

Şampuanlarınızın, saç kremlerinizin, saç boyalarınızın, jel ve spreylerinizin içeriğini kontrol edin. Siyah saç boyaları, yaygın bir saç alerjeni olan parafenilendiamin içerir. Alerji kremleri ve antiinflamatuar ilaçlar bu durumu iyileştirmeye yardımcı olur. Saçınıza uyan nazik saç bakımına geçin.

4. Liken Planopilaris

Liken planopilaris kafa derisinin iltihaplandığı bir durumdur. Doktorlar, bu tür bir iltihabın, zayıf bir bağışıklık sisteminden kaynaklandığına inanıyor. Saç dökülmesi ve kaşıntı nedenlerinden birisi olabilir.

5. Alopesi Areata

Alopesi areata saç dökülmesine ve kafa derisinde gözle görülür yamalara neden olur. Bu, vücut hücrelerinin kendi saç köklerine saldırdığı bir otoimmün bozukluktur. Steroidler, immünoterapi ve antifungal merhemler Alopesi areata&#;nın tedavisinde yardımcı olur.

6. Atopik Dermatit

Atopik dermatit kırmızı döküntü ve kaşıntıya neden olur. Saç dökülmesi ve kaşıntı atopik dermatit sonucu olabilir. Atopik dermatiti tedavi edecek kremler ve merhemler için doktorunuza danışın.

7. Sedef

Sedef hastalığı otoimmün bir hastalıktır, yani vücudun bağışıklık sistemi kendi hücrelerine saldırır. Saç derisinde gümüş pullu kırmızı lekelere neden olur. Sedef hastalığına bağlı kaşıntı saç dökülmesine neden olabilir.

8. Kepek

Kepek kafa derisinde omuzlara düşebilen küçük beyaz pullara neden olur. Saçlı deri çizildiğinde saç köklerini zayıflatabilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Reçetesiz satılan şampuanlara, merhemlere ve kremlere dönebilirsiniz.

Saç Dökülmesiyle Kaşıntılı Saç Derisi Nasıl Tedavi Edilir?

Oral veya topikal steroidler kafa derisi iltihabını azaltır. Saç dökülmesi tedavisi için mantardan kaynaklanan kafa derisi enfeksiyonlarıyla savaşmak için antifungaller de kullanabilirsiniz.

İmmünoterapi, otoimmün kafa derisi sorunlarına yardımcı olabilir. Saçınız minoksidil, finasterid veya saç ekimi tedavileri kullanılarak yeniden uzatılabilir.

İşte kaşıntılı saç derisi ve saç dökülmesine karşı bazı ev ilaçları:

  • Biberiye ve nane gibi uçucu yağlar kaşıntılı saç derisini yatıştırır ve saç dökülmesini azaltabilir. Uçucu yağı daima hindistancevizi veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağla seyreltin.
  • Saç dökülmesi için proteinler, demir, çinko, selenyum, vitaminler, biotin ve amino asitler içeren dengeli bir diyet sağlıklı saç büyümesini destekleyebilir. Diyetinize yumurta, balık, ceviz, baklagiller, ıspanak, brokoli ve fındık ekleyin.
  • Kepeği tedavi etmek için salisilik asit, kömür katranı, çinko pirition, ketokonazol ve selenyum sülfit gibi bileşenler içeren kepek önleyici şampuanlar kullanın.

Kaşıntılı Saç Derisi Ve Saç Dökülmesini Nasıl Önleyebilirim?

  1. Saç derinizi kaşımaktan kaçının.
  2. Sülfat, paraben, renk, koku ve alkol içermeyen yumuşak şampuanlar kullanın.
  3. Vitaminler, proteinler ve çinko ve demir gibi mineraller açısından zengin bir diyet yapın.
  4. İyi bir saç bakımı rutini izleyin &#; temizleme, yumuşatma ve yağlama.
  5. Daha iyi kan dolaşımı için hindistan cevizi, zeytin ve hint yağı gibi yağlarla saç derinize masaj yapın.

Doktor Ne Zaman Görülür?

Saç dökülmesi ve kaşıntı genellikle yukarıdaki yöntemlerin tümü kullanılarak tedavi edilebilen yaygın endişelerdir. Ancak şunu fark ederseniz doktorunuza görünün:

  • Geceleri sizi uyutmayan kaşıntı
  • Saç derisinde yanma veya ağrı
  • Kümelerde kel yamalar ve saç dökülmesi
  • Kafa derisinde huysuz yamalar
  • Sarma

Saç dökülmesi ve kaşıntılı kafa derisinin her durumda doğrudan bir bağlantısı olmayabilir. Ancak altta yatan bir neden olduğunda, onu tedavi etmek saç dökülmesini düzeltmeye yol açar. Nazik saç bakımı, dengeli beslenme ve kafa derisi sorunlarının tedavisi kafa derisi kaşınmasını ve saç dökülmesini hafifletebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir