yüksek basınçta hava nasıl olur / İklim ve Hava Hareketleri – Soruyurdu

Yüksek Basınçta Hava Nasıl Olur

yüksek basınçta hava nasıl olur

kaynağı değiştir]

  1. ^abcdNijman, Jan (). Geography: Realms, Regions, and Concepts ( bas.). Wiley. ISBN&#;&#;

Y&#;ksek basın&#; alanı nedir, nasıl oluşur ve &#;zellikleri nelerdir?

Haberin Devamı

Bunun yanında yazın deniz karaya nazaran daha ılık olmaktadır, kışın ise kara denize nazaran daha soğuktur. Bundan dolayı kış mevsiminde kara üzerinde, yaz mevsiminde ise deniz üzerinde yüksek basınç alanı oluşmaktadır. Yüksek basınç alanlarını daha geniş şekilde ifade etmek gerekirse şu şekilde olmaktadır:

Hava hareketinin merkezden çevreye olduğu alanlar

Alçaltıcı hava hareketleri

Kış mevsiminde kara, yaz mevsiminde deniz

Kutuplar bölgesi ile kuzeyde ve güneyde 30 derece enlemleri

Havanın açık, bulutsuz ve yağışsız olduğu alanlar

Termik Yüksek Basınç Alanı

Çevresine göre sıcaklığın düştüğü alanlarda oluşmaktadır. Akla ilk olarak kutuplar ve çevresi gelmektedir. Bunlar dışında kara ve deniz üzerinde mevsimsel olarak termik yüksek basınç alanları oluşmaktadır. Ülkemizde de etkili olan termik yüksek basınç merkezi bulunmaktadır. Bunun ismi kış mevsiminde etkili olan Sibirya Termik Yüksek Basınç Merkezi olmaktadır.


Antisiklon Ne Demek? Yüksek Basınç Nedir?

Yüksek basınç veya diğer adıyla antisiklon, milibardan yüksek basınç alanlarına verilen isimdir. Yüksek basınç alanlarında alçalıcı hava hareketleri görülür. Ayrıca yüksek basınç çevresine göre basıncın daha yüksek olduğu alanlardır. Basınç değeri milibardan yüksektir. Bu tür basınç alanlarında hava alçalıcı hareketler yapar. Havanın yoğunluğu ve ağırlığı fazla olur. Yüksek basınçta hava kuru, sakin olur. Büyük şehirlerde yüksek basınç uzun süre etkili olunca kirli, sisli, puslu bir havaya da neden olur.

yuksek-basinc-antisiklon-nedir Yüksek Basınç (Antisiklon) Nedir? Nasıl Oluşur? Sözlük

Yüksek basınç alanlarına diğer bir ismiyle antisiklon da denilir. Antisiklon, siklonik bir havanın; yani yağmur, gök gürültüsü, yıldırım, şimşek, fırtına, dolu v.b. olumsuz meteorolojik olayların gerçekleşmeyeceğini ifade etmek için kullanılır. Antisiklon etkili olduğunda sakin bir hava hakim olur.

yuksek-basinc-yonleri Yüksek Basınç (Antisiklon) Nedir? Nasıl Oluşur? Sözlük

windows server satın al

Post Views

Bu Habere İfade Gönderebilirsin !

T.C. ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü

Rüzgar Oluşumu

Rüzgar en basit anlatımla yatay hava hareketidir. Şekil'de görüldüğü gibi yüksek basınçtan alçak basınca doğru olan hava akımıdır.

Meteoroloji
Şekil Rüzgar oluşumu

Rüzgâr hızı anemometre ile ölçülür, ancak artık meteorolojik ölçümlerin çoğu sensörler yoluyla otomatik meteoroloji istasyonları tarafından yapılmaktadır.

Meteoroloji
Şekil Otomatik meteoroloji istasyonu

Rüzgâr, doğu, batı, kuzey (yıldız) ve güney (kıble) olmak üzere dört ana, kuzeydoğu (poyraz), kuzeybatı (karayel), güneydoğu (keşişleme) ve güneybatı (lodos) ara yönleri ile tanımlanmaktadır. Meteorolojik ölçümlerde ise daha da hassas ara yönler kullanılmaktadır.

Meteoroloji
Şekil Rüzgar yönleri

Rüzgâr yüksek basınçtan alçak basınca doğru akar. Basıncın etrafına göre yüksek olduğu merkezler, yer seviyesinde yüksek basınç merkezini gösterir. Yüksek basınç basınç merkezi kuzey yarıkürede saat istikametinde bir dönüş yapar. Alçak basınç merkezi ise kuzey yarıkürede saat istikametinin tersine bir dönüş yapar. Güney yarıkürede ise dönüşler kuzey yarıkürenin tersinedir.

Meteoroloji
Şekil Basınç merkezlerinin dönüşü

Eş basınç (izobar) değerleri birleştirilerek, yeryüzüne ait en önemli bilgileri veren yer haritaları elde edilir. Bu haritalar tüm dünyayı gösterdiği gibi yalnız ülkelere ve bölgelere ait hazırlanabilir. Bu haritalar üzerinde alçak ve yüksek basınç alanları soğuk ve sıcak cepheler (Şekil, 38) yağışlı ve sisli bölgeler gibi birçok ayrıntılar yanında bu haritanın daha sonra nasıl olacağına dair ipuçları vardır. Meteorolojistler tüm bu ayrıntıları hassas bir şekilde değerlendirerek tahmin yapar. Eğer izobarlar birbirine yakınsa bu noktada rüzgar hızı daha fazladır Şekil

Meteoroloji
Şekil 00 UTC Yer haritası

Meteoroloji
Şekil Cephenin yatay kesiti

Meteoroloji
Şekil Cephenin dikey kesiti

Meteoroloji
Şekil İzobarlar arasındaki mesafe rüzgar hızı hakkında fikir verir

Atmosferin yukarı seviyelerini anlamak için dünya üzerinde den fazla istasyonda 12 sattte bir(bazı özel istasyonlarda saatlik, üçer ve altışar saatlik) balonla ölçüm yapılmaktadır. Yaklaşık 40 km ye kadar ulaşan derinlikte olan sıcaklık, nem, yükseklik. ve rüzgar bilgileri elde edilmektedir. Elde edilen bilgiler yoluyla atmosferin standart seviyelerine (, , , , , , , hPa) ait haritalar elde edilmektedir. Bu haritalardan en önemlisi hpa haritasıdır, yaklaşık yerden metre yukarıdaki sıcaklık, nem rüzgâr dağılımı ile bu seviyedeki havanın kalınlığını (yüksekliği) göstermektedir. Bu haritaların çiziminde eş yükseltileri birleştiren kontur ve eş sıcaklıkları birleştiren izotermler kullanılmaktadır (Şekil–41). Haritalar üzerindeki sıcaklık değerleri mevsime göre, atmosferin yukarı seviyelerindeki sıcak yada soğuk havayı belirlemektedir. Ayrıca konturların bükülüşü ve rüzgâr yön ve şiddeti de hava tahmincileri için önemli ipuçları sağlamaktadır. Alçak ya da yüksek merkezlerin hareketi birçok faktöre bağlı olarak değişir. Bunlardan en önemlileri; basınç gradyan kuvveti, merkezkaç kuvveti ve koriolis kuvvetidir (Şekil).

Meteoroloji
Şekil tarihli hPa 00 UTC haritası

Meteoroloji
Şekil Basınç merkezlerini etkileyen kuvvetler

Lokal ve bölgesel rüzgar sistemleri

Yeryüzünün farklı ısınmasından dolayı yatay ve dikey rüzgâr akımları oluşmaktadır.

Meteoroloji
Şekil Lokal rüzgar oluşumu

Karaların ve denizlerin farklı ısınıp farklı soğumasından kıyı meltemleri oluşur (Şekil). Karalar denizlere göre daha çabuk ısındığından, ısınan hava yükselir ve yerinde alçak basınç merkezi oluşur, deniz üzeri henüz ısınma olmadığı için buradaki basınç karaya göre daha fazladır yani yüksek basınçtır. Gündüzleri denizden karaya, (Şekil) geceleri ise karadan denizlere Şekil - 46 doğru olan kıyı rüzgârları dünyanın değişik noktalarında değişik isimlerle adlandırılır. Ayrıca soğuk havanın çökmesi, sıcak havanın yükselmesine göre dağ, yamaç ve vadilerde de gece gündüz sıcaklık farkından dolayı rüzgar akışları vardır (Şekil,47). Aslında kartalları ve planörleri enerji kullanmadan yüksek sevilere çıkaran sıcak havanın yükselmesidir. Kıyı meltemleri sakin havalarda görülür, bunlardan daha kuvvetli alçak ya da yüksek basınç etkisi görülen alanlarda basınç merkezlerinin akışı hâkimdir. Musonlarda çok büyük ölçekli kıyı meltemidir, yazın okyanustan yağışlı hava, kışın Himalayalardan soğuk ve kuru hava kıyıları etkiler Şekil

Meteoroloji
Şekil Gündüz meltemi

Meteoroloji
Şekil Gece meltemi

Meteoroloji
Şekil Vadideki gündüz rüzgar akışı

Meteoroloji
Şekil Vadideki gece rüzgar akışı

Meteoroloji
Şekil Yaz ve Kış musonları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir