2 gün uykusuz kalırsak ne olur / 2 dakikada uykuya dalmanın sırrı bulundu | Independent Türkçe

2 Gün Uykusuz Kalırsak Ne Olur

2 gün uykusuz kalırsak ne olur

Uyku yoksunluğu, birçoğumuzun belirli nedenlerden dolayı zaman zaman yaşadığı durumlardan biridir. Uykuya ihtiyaç duyan bedenimiz, bazı durumlarda ertelenen uyku düzenimiz nedeniyle yoksunluk çekmektedir. Uyku Yoksunluğu Aşamaları içeriğimizde, uzun süre uykusuz kalmamız durumunda neler olabileceğini sizler için derledik.

Uyku Yoksunluğu Zaman Çizelgesi

Uyku yoksunluğu zaman çizelgesi içerisinde, yoksunluk sürelerine göre değişen farklı belirtiler görülmektedir. Akut uykusuzluk durumunda ciddi etkiler görülüp hızlıca hissedilen uykusuzlukta neler olabileceğini birlikte inceleyelim;

1. Aşama: 24 Saat Uyanık Kalmak

Birçoğumuz beklenmedik olaylar nedeniyle 24 saate yakın uykusuz kalmış olabilir. Kulağa pek fazla gelmeyen bu uykusuzluk süresi, yorgun ve bitkin hissetmemize neden olur. Bunun dışında 24 saat uykusuz kalma sonucunda görülebilecekler;

  • Uyuşukluk
  • Endişe
  • Stres hali
  • Sinirlilik
  • İştah artışı
  • El ve göz koordinasyonunda azalma

gözlemlenebilecek uykusuzluk belirtileri arasındadır. Anca 24 saat uykusuzluk belirtileri iyi dinlenilen bir günün ardından son bulabilir. Bu nedenle etkileri kalıcı olmayıp, iyi bir uyku ardından geçmesi beklenmektedir. 24 saatlik uykusuzluk sonrası el ve göz koordinasyonu kaybı nedeniyle araba sürülmesi, dikkat gerektiren işler yapılmamasına dikkat edilmelidir.

2. Aşama: 36 Saat Uyanık Kalmak

İlk aşamayan göre daha ağır bir dönem olan 36 saatlik uyku, daha şiddetli uykusuzluk semptomları gösterir. Uyuma isteğiniz oldukça güçlenir ve ara ara uykuya dalmalar yaşayabilirsiniz. 36 saatlik uykusuzlukta görülebilecek belirtiler arasında;

  • Tepki verme süresinin artması
  • Algı bozukluğu
  • Uyanık kalamama
  • Aşırı yorgunluk
  • Abur cubur, tatlı yeme isteği
  • Azalmış bağışıklık
  • Hatırlama sorunları

36 saatlik uykusuzluk sonrası görülmesi beklenen durumlar arasında yer almaktadır. Bu aşamada uykusuzluk yoğun olarak hissedilir ve odaklanma, hatırlama sorunları ciddi boyutlara ulaşır.

3. Aşama: 48 Saatlik Uyanıklık

48 saat yani toplam gün boyunca uyumamak, ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel aksaklıkları beraberinde getiriri. Uyku, artık karşı konulamaz dereceye ulaştığı için ara ara uykuya dalabilir ve tekrar uyanabilirsiniz. Ufak uykuların yeterli olmayacağı bu uykusuzluğun diğer belirtileri arasında;

  • Zayıflayan bellek
  • Öğrenme zorluğu
  • Karar verememe
  • Reaksiyon yavaşlığı
  • Algılama zorluğu
  • Bozulmuş bağışıklık
  • Aşırı yorgunluk
  • Güçsüzlük

görülmesi beklenen semptomlar arasında yer almaktadır. Beyniniz normal işleyişini bozacak bu uykusuzluk süresinin artması halüsinasyon görmemize neden olabilir.

4. Aşama: 72 Saat Uyanık Kalmak

Üç gün boyunca yani toplamda 72 saat boyunca uyumamak, sanıldığından çok daha zor bir durumdur. Uykuya kısa kısa dalmalarınız çok daha sık olacaktır. Algınızı önemli derecede bozacak olan 72 saatlik uykusuzluk durumunda, tüm durumlar birbirine karışmış gibi gelip, algınız bozulabilir. Bunun dışında görülebilecek belirtiler arasında;

  • Yanılsamalar
  • Sanılar
  • Düşünme zorluğu
  • Ağır uykusuzluk
  • Duyarsızlaşma
  • Anlama zorluğu

gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Sosyal etkileşimlerde bulunmakta zorlanacağınız bu uykusuzluk evresinde halüsinasyon görmeniz muhtemeldir. Gerçekte olmayan bir şeyi gördüğünü düşünmek, zaman algısını ve yaşanan durumları algılamayı en aza indirecektir. Her şeyin karmaşık hale geldiği 72 saatlik uyku yoksunluğu sonrası toparlanmak için birkaç gün süre geçmesi gerekecektir.

5. Aşama: 96 Saat Uykusuz Kalmak

Uykusuzluğun dördüncü gününde yani 96 saat veya daha fazla olması durumunda, uyuma dürtüsünü kontrol etmeniz çok zorlaşacaktır. Uykudan kaçma hissi nedeniyle psikoz durumuna girilebilir. Bu aşamaya gelindiğinde gerçeklik algısı yitirilip, rüyada mı gerçek hayatta mı kavramından uzaklaşılabilir. bu durumlarda başınıza gelebilecek tehlikelere açık hale gelip, kazalara açık olursunuz. Uyku yoksunluğu aşamalarının en son durumu olan 96 saat uykusuzluk durumunda psikoz belirtilerini atlatmak ve bedeninizi korumak adına uyumanız gerekmektedir.

SONUÇ

Uyku yoksunluğu aşamaları, 24 saatten başlayıp 96 saat ve daha fazlasına ulaşabilir. Bazen iş yoğunluğu, ani durumlar bazense uyumak istesek bile uyuyamadığımız durumlarda yoksunluk durumuyla karşı karşıya kalabiliriz. Fiziksel ve zihinsel sağlığımızı korumak adına yeterince uyku alabilmenin önemi büyüktür.

Uykusuz Kalmak: Vücuda 11 Yan Etkisi yazımızdan, uykusuzluğun bedenimize verdiği zararları inceleyebilirsiniz. Uyku yoksunluğu tedavisi veya uyuyamam sorunları adına Avicenna Hastanesi Nöroloji Bölümü uzman doktorlarımızdan randevu alabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Uykusuzluk öldürür mü?

Uyku yoksunluğu nedeniyle kaydedilen bir ölüm bulunmamaktadır. Ancak uykusuzluk durumlarında beynin ciddi hasar almasıyla gelişen hastalıklar, uzun vadede can sağlığını tehdit edebilir.

Uzun süre uyumazsak ne olur?

Uzun süre uyumamanın aşamalarına göre farklı belirtiler görülebilir. Genel belirtiler arasında; zihin bulanıklığı, algı bozukluğu, halüsinasyon, unutkanlık, dalgınlık, sinirlilik hali olarak gözlemlenmektedir.

Uyku yoksunluğu tedavisi var mı?

Uyku yoksunluğu belirtileri, uykuya karşı koymayıp uyumaya başladığınızda düzelme gösterir. İyi bir uyku ve dinlenmenin ardından uykusuzluk belirtileri ortadan kalkacaktır.

Uyuyamıyorsak hangi doktora gitmeliyiz?

Uyku bozukluğundan şüphelendiğiniz durumlarda Nöroloji bölümü doktorlarından randevu alıp, muayene olmanız gerekmektedir.

 

Avicenna Hastanesi Nöroloji Bölümü Doktorlarımız

Nöroloji bölümü doktor listesi aşağıda yer almaktadır:

Haftada 3 g&#;n uykusuz kalınca v&#;cutta bakın neler oluyor

Haftanın 3 gününün 6 saatten az uyunarak geçirildiği 1 ayın kişide bilinç bozuklukları, Alzheimer, enfeksiyonel hastalıklar, hipertansiyon, kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına yatkınlığı artırdığına dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, "24 saat uykusuz kalan bir kişide yasal alkol limitinin üzerinde dikkat eksikliği ortaya çıkar" dedi. Dr. Akkurt, uyku bozukluklarının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Sinan Akkurt düzenli ve kaliteli uykunun insan sağlığı üzerinde beslenme kadar belirleyici bir etken olduğuna dikkat çekti. Strese ve travmaya bağlı olarak geçici uykusuzluklar yaşanabileceğini ancak bir ay ve daha uzun süreli kronikleşen uyku sorununun bir hastalık olarak tanımlandığını kaydeden Dr. Sinan Akkurt, “insomnia” adı verilen “uykusuzluk hastalığı”nın tedavi edilmemesi durumunda başka pek çok hastalığı tetikleyebileceğine işaret etti.

Kronik uykusuzluğun yaygın bir şikayet olmasına karşın çoğunlukla ciddiye alınmadığını söyleyen Dr. Sinan Akkurt, bunun özellikle beyni erken yaşlandıran, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara davetiye çıkaran bir durum olduğunu vurguladı. Dr. Akkurt, “Uykusuzluk hastalığı olan kişi yorgun hissetmesine karşın uykuya dalmada sorun yaşar. Gece uykusu çok defa bölünür ve sabah da erken kalkabilir. Uyandığında da kendini dinlenmiş hissedemez. Gergin bir ruh haline odaklanma ve öğrenme güçlüğü eşlik edebilir. Bu sorunu geçiştirmek yerine doktora başvurmak gerekir. Çünkü kronik uykusuzluk trafikte kaza yapmadan pek çok hastalığa zemin hazırlamaya uzanan kapsamlı bir risk tablosuna sahiptir” diye konuştu.

"2 saat uyku bana yeter" demeyin!

Yeterli uykunun kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 ila 8 saat arasında olmasının normal kabul edildiğini belirten Dr. Sinan Akkurt, uyku sorunu yaşayan kişilere yönelik önerilerini şöyle sıraladı:

-Televizyon karşısında ya da telefonla oynayarak uyumaya çalışmayın.
-Karanlıkta uyuyun.
-Bilinçsiz bir şekilde uyku ilacı kullanmaktan kaçının.
-Gün içinde şekerleme yapmayın.
-Akşamları sularında yatmaya özen gösterin.
-Her gün aynı saatte uyanın.
-Yatmadan önce sıcak duş almak, kitap okumak ya da rahatlatıcı müzik dinlemek iyi gelebilir.
itibarıyla çay, kahve ve alkol tüketimini bırakın.
-Uykudan 3 saat önce yemek yemeyi sonlandırın.
-Akşamları çok fazla sıvı tüketmeyin.
-Bir pamuk ya da bez parçasına birkaç damla lavanta yağı damlatarak başucunuza koyabilirsiniz.
-Akşamları bir fincan melisa ya da papatya çayı içebilirsiniz.
-Sağlıklı beslenin.
-Düzenli kullandığınız ilaçların uyku açısından bir yan etkisi olup olmadığını öğrenin.
-Gün içinde aktif ve hareketli bir yaşam sürdürün.
-Yoga, pilates gibi egzersiz programları uygulayabilirsiniz.
-Yatmadan iki üç saat önce aşırı hareketlilikten ve egzersizden kaçının.
-Uyku bozukluklarının giderilmesinde biorezonans metodundan da destek alınabilir.

Uykusuzluk ne zaman hastalık olur? (İnsan uykusuzluğa kaç saat dayanabilir?)

Son zamanlarda uykusuzluk sorunundan şikayet edenlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Uzmanlar da uykusuzluğun modern toplumlarda giderek artan bir sağlık sorunu olduğuna ve ciddi hastalıklara zemin hazırladığına vurgu yapıyor. Peki neden uyuyamıyoruz? Yediklerimiz, içtiklerimiz mi, hemen hepimizi etkileyen stres mi, yoksa bilinçaltımızda birikenler mi uykumuzu kaçırıyor? Bir insan uykusuzluğa kaç saat dayanabilir ve uykusuzluk ne zaman hastalık olarak nitelendirilmeli? HABER: TÜLAY KARABAĞ [email protected]

Fotoğraf: Getty Images Turkey

Türk Uyku Tıbbı Derneğinin çalışmalarına göre, ülkemizde her kişinden 20’si uykusuzluğu belirti olarak, 12’si ise hastalık olarak yaşıyor. Uykusuzluğun yaşla birlikte sıklığı artıyor, kadınlarda daha fazla görülüyor.

Uykusuzluk başka bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi, tek başına bir uyku hastalığı da olabiliyor.

seafoodplus.info'nin sorularını yanıtlayan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Nöroloji ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Derya Karadeniz, uykusuzluğun sadece bir belirti değil, hastalık olarak kabul edilebilmesi için en az haftada 3 gün ve en az 3 ay süreli olması, ayrıca mutlaka bir gündüz belirtisinin bulunması gerektiğini söylüyor.

Gündüz belirtileri arasında ise yorgunluk, dikkat bozukluğu, iş veriminde düşme, gerginlik, araç kullanırken sık hata veya kaza yapma, ilgide azalma, diğer insanlarla birlikte olmaktan rahatsızlık duyma, umutsuz, üzgün, sinirli veya alıngan hissetme, gündüz uykuluğu, baş ağrısı, mide-bağırsak problemleri gibi sorunlar bulunuyor.

UYKU HİJYENİNİ BOZAN DAVRANIŞLARA  DİKKAT

Prof. Karadeniz’e göre uyayamamanın nedenleri arasında stresin önemli rolü var ancak tek etken değil. Uyku hijyenini bozan her türlü durum kısa süreli uykusuzluğu tetikleyebilir. Uyku hijyenini bozan aktiviteleri ise şöyle sırlamak mümkün:

1. Gün içinde veya akşam saatlerinde kısa süreli de olsa kestirmek.
2. Yatma ve sabah uyanma zamanlarının değişkenlik göstermesi.
3. Yatakta uyanık olarak fazla zaman geçirmek.
4. Yatmadan önce uykuyu engelleyen maddeleri düzenli kullanmak (alkol, sigara, kafein).
5. Yatma zamanına çok yakın egzersiz yapmak.
6. Yatma zamanına yakın uyarıcı aktivitede bulunmak.
7. Uyku dışında aktiviteler için yatağı kullanmak (tv seyretme, okuma, atıştırma.)
8. Konforsuz yatak kullanmak.
9. Yatak odası şartlarının kötü olması (fazla ışık, aşırı sıcak, aşırı soğuk, gürültü gibi.)
Yatmaya yakın ciddi konsantrasyon gerektiren işler yapmak.
Yatakta uykuyu engelleyen zihinsel aktivitelerde bulunmak; örneğin düşünme, plan yapma, geçmişi hatırlama gibi.

Uykusuzluk hastalığı ise, bu kısa süreli ve geçici uykusuzluktan farklı olarak uzun süreli ve kalıcı bir durum. Farklı türleri bulunan uykusuzluk hastalıklarının temel nedeni ise beyinde uykuyu başlatan sistemlerin yetersizliği veya uyanıklık sistemlerinin aşırı çalışması.

Uykusuzluk ne zaman hastal&#x;k olur? (&#x;nsan uykusuzluğa kaç saat dayanabilir?) - 1Prof. Dr. Derya Karadeniz

UYKU REM VE NREM EVRELERİNDEN OLUŞUYOR

Uyku, hızlı göz hareketlerinin olmadığı NREM (Non –Rapid Eye Movement) ve hızlı göz hareketlerinin olduğu REM (Rapid Eye Movement) evrelerinden oluşuyor. Uykunun NREM ve REM dönemleri, gece boyunca döngülü biçimde sürüyor.  

Gündüz normal bir uyanıklık geçirebilmek için gece 6–8 saatlik uyku gerekiyor. Ancak 6 saatten az uykuya ihtiyaç duyan kısa uyuyucular ve saatten uzun uyku isteyen uzun uyuyucular da mevcut.

ALZHEIMER’E ZEMİN HAZIRLIYOR, PARKİNSONUN İLK BELİRTİSİ OLABİLİYOR

Araştırmalar, insanın uyku süresini uzun vadeli olarak en fazla 2 saat azaltabileceğini gösteriyor. Ancak sürekli olarak uyku süresinin normalden daha kısa olmasına beyin müsaade etmiyor. Uykusuzluğun beyni yaşlandırdığı için Alzheimer ve bunamaya zemin hazırlayabildiğine vurgu yapan Dr. Karadeniz, “Bazı uyku hastalıklarından Parkinson gibi hastalıkların ortaya çıkabileceğini öngörebiliyoruz. Yani uyku hastalıkları Parkinsonun ön belirtisi olabiliyor” diyor.

Uykusuzluk başka bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi tek başına bir hastalık da olabiliyor. Ayrıca uykusuzluğun, hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu biliniyor.

UYKUSUZLUK İNSAN VÜCUDUNU NASIL ETKİLER?

Nöroloji ve Uyku Hastalıkları Uzmanı Prof. Karadeniz, uykusuzluğun insan bedeninde yarattığı etkileri görmek amacıyla yapılan araştırmalarda uykusuz bırakılmayı takiben gelişen sağlık sorunlarını şöyle özetliyor:

“Araştırmalarda önce dikkat ve öğrenme, ilerleyen zamanlarda unutkanlık gelişmiştir. Uykusuzluğun uzaması, gerginlik, sinirlilik ve aşırı hareketliliğe neden olur. Uyku, hafıza, dikkat, öğrenme, muhakeme, karar verme, problem çözme, fiziksel beceri ve duygu durumun düzenlenmesini sağlar. Bu fonksiyonların bazıları uykunun REM bazıları ise NREM evrelerinde sağlanır. 24 saat uykusuz kalmanın, dikkat eksikliği açısından yasal alkol limitinin üzerinde bir dikkat eksikliği yarattığı gösterilmiştir. Uykusuzluk bağışıklık sistemini de ciddi anlamda etkiler. 4 gece boyunca, sadece dörder saat uyumalarına izin verilen insanlarda, beşinci gün grip aşısı yapıldığında, normal uyku sürelerini uyuyan insanlara göre bağışıklık yanıtı çok daha zayıf kalmıştır. Uyku hastalıklarının birçoğunda, bağışıklık sisteminin bozulduğu ve enfeksiyonlara yatkınlığın arttığı gösterilmiştir. Uyku hastalıklarından bağımsız olarak, uykunun istemli olarak azaltılması da bağışıklığı azaltarak, özellikle enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık geliştirir.”

Uykusuzluk ne zaman hastal&#x;k olur? (&#x;nsan uykusuzluğa kaç saat dayanabilir?) - 2

SAATLİK UYKUSUZLUK GUİNNESS DÜNYA REKORLAR KİTABI'NNA GİRDİ

İnsanda uykusuzluk ile ilgili yapılan en uzun deneyin, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na da geçen saatlik uykusuzluk olduğunu söyleyen Dr. Karadeniz, “Uykusuz bırakılmayı takiben denekte önce dikkat ve öğrenme, ilerleyen saatlerde hareketlerde beceriksizlik gelişmiştir. Üç gün sonrasında bağışıklık sisteminde yetersizlik başlamıştır. İlerleyen günlerde, duygu durum bozukluğu yani depresyon, uykusuzluğun devamı ile birlikte sanrılar, şiddet içeren davranışlar ile seyreden psikotik bir süreç ortaya çıkmıştır. Bağışıklık sisteminin daha da baskılanması ve tüm vücutta yaygın iltihabi durum nedeniyle ölüm gerçekleşmesi ihtimali ile deney sonlandırılmıştır. Yani uyumadan yaşamı sürdürmek mümkün değildir” diyor.

Uykusuzluk hastalığında kullanılan ilaçların, psikiyatrik hastalıklarda kullanılan ilaçlardan farklı olduğunu vurgulayan ve “Bu tedaviye, uyku hastalıkları konusunda uzmanlaşmış bir hekim karar vermeli” uyarısında bulunan Prof. Karadeniz, kaliteli bir uyku için yapılması gerekenleri ise şöyle aktarıyor:

KALİTELİ UYKU İÇİN UYKU HİJYENİ KURALLARINA UYULMALI

1- Her gün aynı saatte uyanma.
2- Sabah uyanınca yataktan çıkma.
3- Öğlen kısa süreli “şekerleme” yapma.
4- Gün içinde normal fiziksel ve zihinsel aktiviteye sahip olma.
5- Uyumak için bir eşik saat belirleme.
6- Yatağa uykuya hazır olunca gitme.
7- Akşam saatlerinde kahve, çay, alkol kullanımına dikkat etme.
8- Yatak odasının fiziksel özelliklerini uygun hale getirme.
9- Yatağa girmeden önce fiziksel ve zihinsel aktiviteleri sona erdirme.
Uykuya dalınamadığında yataktan çıkma.
Akşam yemeğini yatmadan en az 3 saat önce sonlandırılma.
Akşam saatlerinde çok miktarda sıvı almamaya özen gösterme.
Gece saatlerinde spor, aşırı egzersiz, vücudu yoran işler yapmama.
Yatmadan en az 2 saat öncesinde zihinsel aktiviteyi en aza indirilmeli.
Yatmadan önce kullanılan bilgisayar, cep telefonu gibi cihazların uyku kalitesini bozduğu unutulmamalı.

VİDEO: OFİS ÇALIŞANLARI İÇİN UYKU KAPSÜLÜ

SAĞLIK HABERLER&#x;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir