hamilelikte kolajen alımı / Hamilelikte Cilt Bakımı - ÜRÜN LİNKLERİ

Hamilelikte Kolajen Alımı

hamilelikte kolajen alımı

Hamileyim ama çatlamak istemiyorum

Ha­mi­le­lik de­mek müt­hiş bir he­ye­can, an­ne ol­ma­nın da­ya­nıl­maz ha­fif­li­ği ve tüm ha­ya­tın de­ği­şi­mi de­mek.

Yasemin CANDEMİR

Yayınlanma: - 12 Haziran Güncellenme:

Hamileyim ama çatlamak istemiyorum

Ha­mi­le­lik de­mek müt­hiş bir he­ye­can, an­ne ol­ma­nın da­ya­nıl­maz ha­fif­li­ği ve tüm ha­ya­tın de­ği­şi­mi de­mek. Ama ne ya­zık ki bu özel sü­reç ki­lo al­mak ve vü­cu­dun kon­tro­lü­nü kay­bet­mek an­la­mı­na da ge­le­bi­li­yor.
Pe­ki ha­mi­le­lik­te ge­rek­li ba­kım ya­pı­lır­sa çat­lak­la­rı ön­le­mek müm­kün mü? Çat­lak­lar, tıb­bi ta­nı­mıy­la cil­din en üst ta­ba­ka­sı olan epi­der­mi­sin bir al­tın­da­ki der­mis ta­ba­ka­sın­da olu­şan yır­tık­lar so­nu­cu or­ta­ya çı­kan bir gö­rün­tü.
Hız­lı ki­lo de­ği­şim­le­ri ve­ya de­ri­nin hız­la de­ğiş­me­si­ni te­tik­le­yen fak­tör­ler bu yır­tıl­ma­la­ra se­bep ola­bi­li­yor. Çat­lak­lar bir ke­re oluş­tuk­tan son­ra yok et­mek im­kan­sı­za ya­kın ama ha­mi­le­lik çat­lak­la­rı­nın baş­tan oluş­ma­la­rı­nı ön­le­mek çok ko­lay.

Genetik etkiler ve kilolar

Çatlak gelişiminde hormonal faktörler ve ailesel yatkınlığın rolü göz ardı edilemiyor. Gelişen fetüsün cildi germesi, hamilelik sırasında alınan kilolar da çatlağı başlatıyor. Hamilelik esnasında yetersiz sıvı alımı, özel yağların düzenli olarak kullanılmaması cildin elastikiyetini azaltıcı rol oynadığından çatlak oluşumunu kolaylaştırıyor.

27

Üçüncü aydan itibaren

Ha­mi­le­lik de­ni­lin­ce her ka­dı­nın ak­lı­na “Ki­lo­mu na­sıl den­ge­le­ye­bi­li­ri­m” ya da “Bir sü­re­li­ği­ne boş ver­irim na­sıl­sa do­ğum yap­tık­tan son­ra ça­bu­cak ki­lo­la­rı­mı ve­ri­ri­m” dü­şün­ce­le­ri ge­li­yor. Pe­ki ama kar­nı­nı­zın bü­yü­me­siy­le ge­niş­le­me­ye da­ya­na­ma­yıp çat­la­yan ka­rın, me­me­ler, bel­ki ba­cak­lar ve kol­la­ra ne ola­cak? Ki­lo­la­rı ver­mek müm­kün ama doğ­ru ön­lem­ler ha­mi­ley­ken alın­maz­sa çat­lak­lar için ge­ri­ye dö­nü­şü söy­le­mek pek müm­kün de­ğil.
Stri­a ola­rak da ta­nım­la­nan de­ri çat­lak­la­rı, cil­din der­mis ta­ba­ka­sın­da­ki ko­la­jen ve elas­tin lif­le­ri­nin ha­sa­rı an­la­mı­na ge­li­yor. Ha­mi­le­lik­te özel­lik­le üçün­cü ay­dan son­ra ra­him hız­la bü­yü­dü­ğü için ka­rın cil­di bu hız­lı bü­yü­me­ye he­men adap­te ola­mı­yor. Hız­lı bir şe­kil­de ar­tan ger­gin­lik der­mis­te cid­di ha­sar­la­ra ne­den olu­yor.

Vücudunuzda çatlak ve cilt lekeleri neden oluşur ve nasıl önlenir?

Cil­din nem den­ge­si­ni ko­ru­mak ve gü­neş­le den­ge­li bir şe­kil­de kar­şı­laş­mak çat­lak ve le­ke olu­şu­mu­na kar­şı ko­run­mak açı­sın­dan çok önem­li. Bu ne­den­le de cilt ku­ru­lu­ğu­nu gi­de­ren yağ­lar­la ta­nış­mak ve bol su iç­mek şart.
Cil­de ma­saj yo­luy­la uy­gu­la­nan ba­kım yağ­la­rı A ve E vi­ta­mi­ni içe­ren zen­gin for­mül­le­ri ile der­mi­sin ih­ti­ya­cı olan ne­mi ve­ri­yor. So­ğuk, ku­ru ve gü­neş ışın­la­rı­na ma­ruz ka­lan cilt­ler için ka­len­du­la, bi­be­ri­ye, pa­pat­ya, la­van­ta gi­bi önem­li do­ğal öz­ler­le bir mu­ci­ze­ye de im­za atı­yor. Dü­zen­li kul­la­nım­da cilt renk to­nu­nu dü­zen­le­yen yağ­lar, ha­mi­le­li­ğin üçün­cü ayın­dan iti­ba­ren gün­de iki kez da­ire­sel ha­re­ket­ler­le uy­gu­la­nır­sa cil­de hız­lı­ca nü­fuz ede­bi­li­yor.
Bu ara­da der­mis ta­ba­ka­sı ha­sar alır­ken cilt ren­gin­de de de­ği­şim­ler gö­rü­le­bi­li­yor.
Do­ğal yağ­lar cilt ren­gin­de açıl­ma­la­rın se­bep ol­du­ğu ton fark­lı­lık­la­rı­nın gö­rü­nü­mü­nü dü­zelt­me­ye de yar­dım­cı olu­yor.

Renk değişimi başladıysa

Hamileliğin seafoodplus.infotrı yani aylarında ortaya çıkan çatlaklar pembe mor renkli iken doğumdan sonra soluk ve daha açık bir renk alır. Gebeler özellikle çatlakların yeni başladığı süreçte hafif bir kaşıntı hissedebilir. Çatlak ve lekelenme sıklıkla karın bölgesinde görülmekle birlikte meme, kalçalar, bacaklarda da rastlanır. Hamileliğin 3. ayından itibaren cilt nemini sağlayacak, çatlak oluşumunu engelleyecek özel ürünler kullanmak ve yaşam tarzınızda sağlıklı değişiklikler yapmak önemlidir…

Hamilelik düzenli bakım gerektirir

İnsan cildinin çok esnek bir yapısı var. Ancak bu yapı, kendi kapasitesinin üzerinde esnerse o zaman cilt altında bulunan kolajen lifleri yırtılabiliyor. Bunun sonucunda da çatlaklar oluşuyor. Bu çatlakları minimuma indirgemek için:
– Düzenli uyku
– Aşırı kilo alımından kaçınmak
– Bol su tüketimi
– Bio Oil gibi A ve E vitamini içeren zengin formüllü çatlak önleyici yağları kullanmak gerekiyor

genetikhamilelikVan

Yaz Aylarında Hamilelerin Alması Gereken 8 Vitamin ve Mineral

Hamilelik

Hamilelik döneminde kadınların vücudunda fiziksel ve hormonal birçok değişiklik meydana gelir. Bu süreçte hem kendi sağlığı hem de bebeğin gelişimi için anne adayının çeşitli vitamin ve minerallere daha fazla ihtiyacı olur. Çünkü bebeğin gelişimi için gerekli maddeler annenin vücudundan karşılanmaktadır. Özellikle yaz ayları hamilelerin sağlık, beslenme konularında daha özenli olmaları gereken zamanlardır. Bu yazımızda hamilelik döneminde daha fazla önem kazanan vitamin ve mineralleri ele alacağız. Vücudumuzun ihtiyacı olan vitamin, mineral gibi yararlı maddeleri beslenme yoluyla alabildiğimiz gibi gerek yetersiz besleme gerekse vücutta üretilmemeleri sebebiyle çeşitli takviyeler aracılığıyla da edinebiliriz. Bu noktada hamilelik sürecinin tamamının düzenli doktor kontrolleri ile desteklenmesi ve takip edilmesi gerektiği; dolayısıyla vitamin- mineral takviyelerinin yine doktor tarafından önerilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

 

1. Kalsiyum

Kalsiyum

Kalsiyum güçlü kemikler ve dişler için hayati önem taşır. Bu durum anne karnındaki bebek için de aynı derecede önemlidir. Hamilelik süresince bebeğin kalsiyum ihtiyacı annenin depolarından karşılanır. Dolayısıyla hamilelikte kalsiyum alımı hem anne hem bebek sağlığı açısından kritiktir. Hamilelikte vücudun ihtiyacı olan kalsiyum miktarı yaklaşık mg civarındadır. Bu ihtiyaç kalsiyum içeren besinlerin (süt, yoğurt, peynir ve diğer süt ürünleri, tofu, şalgam, keten tohumu, badem, ıspanak, brokoli, roka, susam) tüketimi ile karşılanabileceği gibi doktor kontrolü ve önerisi ile çeşitli takviyeler ile de karşılanabilir.

 

2. C vitamini

C vitamini aynı zamanda bir antioksidandır ve dokuları hasar görmekten korur. C vitamininin bir antioksidan olarak bağ ve vasküler dokunun şekillenmesi ve gelişmesinde, kolajen sentezinde, yara yeri iyileşmesinde, aneminin önlenmesinde önemli rolleri bulunmaktadır(1). Dolayısıyla hamilelik süresince anne ve bebeğin doku tamiri, yaraların iyileşmesi ve diğer metabolik süreçler için bu önemli vitamine ihtiyaç duyulur. Anne karnındaki bebek C vitaminine ayrıca büyümek, güçlü kemik ve dişlere sahip olmak için de ihtiyaç duyar. Bu yüzden hamilelikte yeterli C vitaminin alınması büyük önem taşımaktadır.

 

3. A vitamini

Hamilelik döneminde alınması gereken bir diğer vitamin ise A vitaminidir. Büyümede, görmede, protein sentezinde, immün sistemin gelişmesinde ve embriyonal gelişimle ilgili hücre farklılaşmasında A vitamini önemli bir role sahiptir(2). Gebelikte yeterli A vitamini alımı normal fetal büyüme ve gelişmenin sürdürülmesini sağlar. Hamilelikte A vitamini eksikliğinin bebeğin gelişiminin kısıtlanması, erken doğum ve düşük doğum kilosu gibi durumlara sebebiyet verebileceği bilinmektedir. Ayrıca yüksek dozda A vitamini alımı da doğum kusurlarına neden olabilir. Bu yüzden A vitamini ihtiyacı, tıpkı diğer vitamin ve mineraller gibi doktor kontrolünde, önerilen şekillerde karşılanmalıdır.

 

4. Çinko

Hamilelik döneminde yeterli çinko alımının, erken doğum ve düşük kiloda doğurma riskini azalttığı bilinmektedir. Çinko bakımından yetersiz beslenen hamilelerde bu risklerin artması ihtimali vardır. Çinko vücutta hücre çoğalmasıyla doku yenilenmesini arttırır ve büyüme için olmazsa olmazdır.

 

5. Demir

Demir

Hamileler için önemli maddelerden bir diğeri ise demir olarak karşımıza çıkar. Bebeğin gelişmekte olan kan dolaşımı ve anne adayının her gün artan kanı için bol miktarda demir gerekir. Yetersiz demir alındığında vücut yeteri kadar hemoglobin üretemez. Hemoglobin, kırmızı kan hücrelerinin vücut dokularına oksijen taşımasını sağlayan moleküldür. Bu nedenle hamilelikte demir çok ama çok önemlidir. Demir içeren besinlerin kalsiyum içeren besinlerle tüketilmesi verimini azaltır. Bu nedenle beslenme ve takviye kullanımı konusunda da doktora danışılarak hareket edilmelidir.

 

6. Folik asit

Gebelikte folat ihtiyacı fetusun büyümesi, uterusun genişlemesi, plasentanın gelişimi ve maternal kırmızı kan hücre hacminin artışı için gereklidir(3). Çünkü folik asit yetersizliğinin bebeğin gelişimine olan etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hamilelik döneminde folik asidin önemi, hamile kalınmaya karar verildiği anda başlar. Bu yüzden böyle bir durum söz konusu ise doktora danışılarak folik asit kullanılmaya başlanmalıdır. Düşük seviyede folik asit alan kadınlarda gelişim problemlerine sahip bebek doğurma riski artar. Ayrıca komplikasyon riski de artmaktadır. Bu yüzden folik aside gereken önem verilmeli ve kesinlikle ihmal edilmemelidir.

 

7. B vitaminleri

B grubu vitaminler de hamilelerin alması gereken vitaminler arasında yer almaktadır. Örneğin folik asit de bir B grubu vitaminidir (B9). Folik asidin önemine yukarıda değinmiştik. Benzer şekilde bebeğin gelişimi için B1, B2, B3, B5, B6, B12 vitaminleri de oldukça gerekli ve önemlidir. Bazı vitamin takviyelerinin kullanımına tıpkı folik asitte olduğu gibi gebeliğe karar verildiği anda başlanması gerekebilir. Bu nedenle gebelik planlayan kişilerin bu aşamada da doktora başvurması gerekmektedir.

 

8. Magnezyum

Hamilelikte vücudun ihtiyacının arttığı minerallerden biri de magnezyumdur. Magnezyum böbrek, kas, kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca kan şekeri, kan basıncı, vücutta enzimlerin çalışmasının düzenlenmesinde de önemli roller üstlenir. Hamilelikte magnezyum eksikliği görülmesi durumunda bacak kramplarının ortaya çıktığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra bazı araştırmalar ciddi eksikliklerin erken ve ölü doğumlar, gebelik zehirlenmesi gibi durumlarla ilişkili olabileceğini göstermiştir.

Hamilelik döneminde önem kazanan diğer vitamin ve mineralleri ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Manganez
  • Biotin
  • E vitamini
  • Bakır
  • Selenyum
  • K vitamini
  • D vitamini
  • İyot

Hamilelik süresince, özellikle yaz aylarında (değişen yaşam ve beslenme alışkanlıkları, artan su kaybı vb. nedenlerle) bazı vitamin ve minerallere olan ihtiyaç artar. Bu nedenle hamilelik süreci, planlanmaya başlandığı andan sonlanana dek düzenli doktor kontrolleri ile desteklenmelidir. Bu doğrultuda gerekli vitamin ve mineral takviyeleri de doktor önerisi ile kullanılmalıdır. 

 

Kaynakça:

1. Evcil EH, Malas MA. Gebelikte beslenmenin fetal büyüme üzerine etkileri. Selçuk Tıp Dergisi ;

2. Kabaran S, Ayaz A. Maternal ve fetal sağlık üzerinde b12, folik asit, a, d, e ve c vitaminlerinin etkileri. Turk Hijyen ve Deneysel Biyoloji Dergisi ();70 (2) doi/TurkHijyen

3. seafoodplus.info

Gebelik ve Cilt Bakımı

iStock_XSmall

Dermatolog Dr. Meltem Şentürk’ün, ECZANEM dergisine “Gebelik ve Cilt Bakımı” konusunda verdiği röportaj…

1-Gebelikte oluşan cilt sorunlarının nedenleri nelerdir?

Dünyaya yeni bir canlı getirmek için anne organizması tüm olanaklarını bebeğin sağlıklı büyümesine seferber etmektedir. Bu süreçte elbette annenin vücudunda bazı olumsuz durumlar oluşabildiği gibi cildinde de çeşitli değişimler olmaktadır. Bunların temel nedeni gebelik sırasında düzeyi oldukça artan östroje ve progesteron hormonlarıdır. Aynı zamanda cilt rengine etki eden Melanosit Uyarıcı Hormon (MSH) da gebelikte artış gösteren salgılardandır. Buna bağlı olarak gebelik maskesi, göbek orta hattında, koltuk altlarında, genital bölge ve kasıklarda, meme başlarında koyulaşma oluşabilmektedir. Hormon değerlerinin yükselmesi aynı zamanda avuç içinde, yüz ve boyunda kızarıklık, örümcek tarzı damarlanmalar ve varisler gibi damarsal problemlere de yol açmaktadır.

Gebelik sürecinde dokuların gerilmesi deride bulunan kollajen ve elastin liflerinin zedelenmektedir. Hormonların etkisi ile de yeni yapılan kollajen ve elastin liflerinin daha ince ve düzensiz olması karşımıza çıkmaktadır. Bu durum ailesel yatkınlık ta varsa gebelik çatlaklarının en önemli nedeni sayılmaktadır. Hormonal dalgalanmalar aynı zamanda selülit görülme sıklığını da arttırmaktadır. Hareketsiz yaşam ve kalori dengesinin gözetilmemesi de buna durumu ağırlaştırmaktadır.

2-Gebelik döneminde oluşan cilt sorunlarını önlemek için beslenme alışkanlığı nasıl değiştirilmelidir? Öncesi ve sonrasında alınması gereken gıda takviyeleri var mıdır?

Gebelik döneminde beslenme hem anne hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Bu süreçte daha sağlıklı bir cilt için alınması gereken gıda veya takviyeler diye bir şey söz konusu değildir. Kadın doğum uzmanının sağlıklı bir gebeliğin sürmesi için tavsiye edeceği beslenme profili ve gereksinime göre tavsiye ettiği folik asit, demir gibi diyet takviyeleri önemlidir. Bu dönemde gerektiği kadar kalori alımının olmadır. Fazla kalori artışı hem zor bir hamilelik dönemi getireceği gibi, doğum sonrası fazla kiloların getirdiği sorunları oluşturmaktadır. Bu durum doğum sonrası görülen bölgesel yağ birikimi, selülit sorunlarının çok daha fazla olmasını sağlamaktadır.

3-Gebelik döneminde cilt bakım ürünleri sorunları önlemede yeterli midir? Başka tedavi yöntemleri var mıdır?

Cilt bakım ürünleri cilt sorunlarının önlenmesinde çok önemli katkılar sunmaktadır. Fakat gebelik döneminde oluşan cilt sorularını gidermek için, etkin tedavi edici ürünleri kullanmak sakıncalıdır. Bundan dolayı gebelik döneminin esas hedefi, oluşan sorunları önlemek değil, sorun oluşmasını önlemeye çalışmaktır. Bunun için uygun nemlendiriciler kullanılmalı ve güneşten koruyucular kesinlikle ihmal edilmemelidir. Özellikle son dönemde oluşan gebelik çatlakları için uygun ürünler ve yağlar kullanılabilir. Ayrıca enfeksiyon gibi dermatolojik sorunlar dışında gebelik döneminde özellikle kozmetik cilt sorunları için tedavi seçenekleri doğum sonrasına, hatta sıklıkla emzirme dönemi sonrasına bırakılmalıdır.

4-Hamilelik döneminde yapılan spor cilt deformasyonlarını önlemede ne derece etkilidir?

Düzenli yapılan egzersizler her zaman cilt sağlığına önemli katkılarda bulunmaktadır. Gebelik döneminde de yapılacak spor aktiviteleri, deri dolaşımınım artmasına bağlı kanlanmanın artışı ile daha sağlıklı bir cilt görünümüne katkıda bulunacaktır. Ayrıca düzenli fiziksel aktivite hamilelik sürecinin daha rahat geçmesini, doğumun ve doğum sonrası toparlanmanın daha iyi olmasını sağlaması yanında, kilo kontrolüne de önemli faydası olacaktır. Böylece fazla kilo alınımına bağlı gebelik sonrasında görülen deformasyonların en aza indirgenmesi sağlanacaktır.

5-Hamilelik döneminde kullanılan cilt bakım ürünlerinin anneye ve bebeğe zararları var mıdır? Cilt bakım ürünlerini kullanmak isteyen anneler ürünlerin içeriğinde nelere dikkat etmelidir?

Bu konu hamileler tarafından çok sorulmakta ve kullanacakları ürünlerin bebeğe zararlı olup olmayacağını merak etmektedirler. Kullanılan kozmetik ürünlerin önemli bir kısmının bebeğe zararı yoktur. Ancak elbette dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da vardır. Pratik açıdan kozmetik ürünler hamileler için üç kategoride incelenebilir. İlki kullanılması sakıncalı ürünler grubudur. Anti-aging, cilt lekeleri tedavisi, akne tedavisi için kullanılan alfa-hidroksi asit, A vitamini (retinoik asit, retin-A, retinoid) içeren ürünler ve saç düzeltici ürünler, perma yapımında kullanılan ürünler kullanılması sakıncalı ürünler kapsamına girmektedir.

Olasılıkla bebeğe zarar vermeyecek, ancak üzerinde fazla araştırma veya bilgi birikimi olmayan ürünler, kullanılması tavsiye edilmeyen ürünler grubuna girmektedir. Bunlar arasında epilasyon amaçlı kullanılan tüy dökücü kemler, selülit kremleri, dermakozmetik kategorisine giren özellikle anti-aging amaçlı kullanılan ürünler girmektedir. Sık sorulan saç boyaları da, kullanılması sakıncalı ürünler içinde sayılmaktadır. Saç boyalarının bebeğe zarar verdiğine dair kanıtlar olmasa da tedbirli olmakta yarar vardır. Böyle bir gereksinim varsa, ilk üç aydan sonra bitkisel kökenli boyalar tercih edilmelidir.

Kullanılmasında sakınca olmayan ürünler arasına; nemlendiriciler, deodorantlar, şampuanlar girmektedir. Makyaj malzemelerinin de şimdiye kadar bebekler üzerine her hangi bir zararlı etkisi saptanmamıştır. Fakat unutulmamalıdır ki, gebelik döneminde organizmada önemli değişiklikler olmaktadır, bundan dolayı daha önce güvenle kullanıldığı halde bir sorun yaratmayan ürün alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

6-Estetik cerrahlar gebelik döneminde vücutta meydana gelen deformasyonun ilaç veya kremlerle engellenemeyeceğini ve cerrahi müdahalenin gerektiğini düşünüyorlar? Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bu düşünceye elbette katılmıyorum. Kalori alımına dikkat etmek, sağlıksız gıdalarda uzak durulması, protein yanında sebze, meyve ve lifli gıdaların tüketilmesi, düzenli egzersiz, uygun nemlendirici ve güneşten koyucuların kullanımı, yağlarla karın ve basen bölgesine yapılacak masaj uygulaması gebeliğin getirdiği deformasyonu önemli ölçüde sınırlayacaktır. Bu görüşümün oluşmasında, benim tecrübelerim katkısı vardır. Ancak yapılan onlarca bilimsel çalışma ile bu sonuçlar kanıtlanmış durumdadır. Unutmayalım ki deformasyonların tamamen önlemesi çok zordur, fakat alınacak önlemler ile çok daha az oluşmaları sağlanacak, gebelik sonrası dönemde ise giderilmesi çok daha kolay olacaktır.

7-Eczacılar gebelik döneminde cilt bakım ürünü kullanmak isteyenlere, öneride bulunmadan önce ne tür sorular yöneltmelidir? Eczacılar hangi tür ürünleri tavsiye etmelidir?

Eczacılar özellikle yukarıda saydığımız kullanılması sakıncalı veya dikkat edilmesi ürünlere karşı müşterilerini uyarmalıdırlar. Bunun dışında nemlendiriciler, güneşten koruyucular, temizleyiciler konusunda müşterilerinin cilt durumuna ve ellerindeki ürün portföyüne göre tavsiyede bulunabilirler. Tabi ki tavsiye edilecek ürün hamilenin cilt özelliklerine göre olmalıdır. Ancak az önce değinildiği gibi gebelik döneminde cilt özelliklerinin değişme olasılığını göz önün de bulundurup, hem kendileri dikkat etmeli hem de hamileleri uyarmalıdırlar. Bunun yanında özellikle doğum öncesi ve sonrası gereksinimlere göre piyasaya sürülmüş olan Mustela, Bella-B gibi markaları veya Sebamed gibi pH’sı 5,5 olan serileri rahatlıkla tavsiye edebilirler.

8-Gebelik döneminde değinmek istediğiniz başka hususlar var mıdır?

Olağan üstü değişimlerin yaşandığı gebelik sürecinden ciltte önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu konuda daha fazla bilgiye ulaşmak isteyenlere hazırladığım “seafoodplus.info” isimli web sitemi ziyaret etmelerini tavsiye edebilirim. Olası tüm sorunların neler olabileceği, korunma yolları ve gebelik sonrası tedavi seçenekleri hakkında detaylı bilgi alabilirler. Gerektiğinde doktorunuza sorun kısmı ile bana ulaşarak, merak ettikleri konuları sorabilirler.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte karşılaşılabilen cilt problemlerini, çözümlerini ve anne adaylarının cilt bakım rutinlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini Dr. Yasemin Savaş’tan öğrendik.

Hamilelik sürecindeki hormonal değişiklikler gebelik lekelerinden akneye, bazı cilt problemlerine yol açabiliyor. Ancak hazırlıklı olup doğru bir cilt bakım rutini izleyerek bu şikayetlerin önüne geçebilir, cildinizin güzelliğini ve gençliğini hamilelik süresince de koruyabilirsiniz. Bu dönemde karşılaşılabilen cilt problemlerini, çözümlerini ve anne adaylarının cilt bakım rutinlerinde nelere dikkat etmeleri gerektiğini Kaliteli Yaşam kliniğinin kurucusu Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş’tan öğrendik.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte yükselen hormon seviyeleri hamileliğin hangi dönemlerinde ciltte hangi değişikliklere yol açıyor?

Bu süreçteki değişiklikler, cildin yapısı, genetik özellikler, hormonlardaki değişimi cildin tolere edebilmesi gibi etkenlere bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Gebelik süresince cildine gerekli özeni ve bakımı gösteren kadınlarda bu problemler daha az görülmekle birlikte, sonrasında normal hayata dönüş de daha hızlı oluyor. Hamileliğin ilk 3 ayında östrojen artışı henüz minimal düzeydedir. Gebelik hormonu olarak adlandırılan HCG hormonunda yükselme başlar. Bu yükselme, ilerleyen dönemde cilt durumunda değişikliklere yol açan östrojen ve progesteron hormonlarının artışını tetikler.

İkinci trimesterde, yani ikinci 3 ayda östrojen hormonu normalin katına kadar çıkarak melanosit stimülan hormonunun (MSH) yükselmesine neden olur. Bu, ciltte leke problemlerindensorumlu olan hormondur ve pigment hücrelerinin artmasına yol açar. Progesteronun artması da hücreler arası dolaşımı bozarak ciltte kuruluğa neden olur. Bu hormonlar ciltte lekelenmelerin yanı sıra, yağ &#; nem dengesinin bozulmasına ve çatlakların oluşumuna sebep olur. Sebum seviyesindeki dengesizlik bazı ciltlerde akne eğilimiyle, bazı ciltlerde ise kurulukla sonuçlanır. En iyi çatlak kremlerini incelemek için tıklayın.

Son 3 ayda artan hormonlar prolaktin (süt hormonu), oksitosin (aşk hormonu) ve relaksindir. Özellikle relaksinin artması kan damarları oluşumuna yardımcı olur. Son 3 ayda dolaşımda canlanma, yanaklarda pembeleşme ya da örümcek ağı dediğimiz damar problemleri görülebilir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte lekeler için en uygun içerik hem cildi besleyen hem de ciltte açılma sağlayan C vitaminidir.

Hamilelik süresince mevcut cilt bakım rutininde ne gibi değişiklikler yapmak gerekir?

Öncelikle cildin durumunun doğru tespiti çok önemlidir. Gebelik süresince cildin yağ ve nem dengesi değişeceğinden ciltte kuruma ya da akne oluşumu, kaşınma gibi problemler meydana gelebilir. Değişen cilt yapısına uygun ürünler kullanmak ve cilt bakım alışkanlıklarını güncellemek gerekir.

Özellikle lekeye yatkın ya da cildinde leke oluşmuş kişiler cilt bakımında leke açıcı ürünlerden uzak durmalı. Hamilelikte lekeler için en uygun içerik hem cildi besleyen hem de ciltte açılma sağlayan C vitaminidir. Gebelerdeki cilt bakımında özellikle yoğun besleyici, yenileyici, koruyucu ve ciltte oluşabilecek problemleri önleyici ürünler tercih edilmelidir. Cildin eğilimine göre doğru ürünler seçerek; yağlanma varsa ciltte yağı dengelemek, ya da kuruma yoğunsa cilde nem kazandırmak, hyalüronik asit ve vitaminlerle cildin nem &#; yağ dengesini ayarlamak önemlidir.

{}

Hamilelikte kullanılan cilt bakım ürünleri hangi içeriklerden oluşmalıdır?

Gebelik süresince özellikle hyalüronik asit ve C vitamini gibi içeriklere sahip cilt yenileyici ve besleyici krem ve serumların kullanımı önerilir. Cildi sakinleştiren maskeler ve K vitaminli ürünler de tercih edilebilir. Anti-aging bakımda serbest radikal birikimini önleyen antioksidanların rolü büyüktür. C vitamininin yanı sıra, E vitamini, glutatyon, selenyum ve koenzim Q10’dan da destek alınabilir. Güneş koruyucu olarak kimyasal filtre içermeyen, mineral filtreli ve minimum 50 SPF’e sahip, gözeneklerde tıkanıklık yapmayan, nemlendirici özellikli ürünler kullanılmalıdır. Ürün yapısı ve içerik seçiminde cilt tipine bağlı hareket etmek gerektiği unutulmamalıdır. Ancak genel olarak hamilelik döneminde cilt tarafından kolayca emilebilen, su bazlı emülsiyon yapıda ürünlere yönelebilinir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelik süresince kullanılan temizleyiciler ve bakım ürünleri parfüm, paraben, silikon, alkol ve oksibenzon içermemelidir.

Hamilelik süresince kaçınılması gereken cilt bakım alışkanlıkları var mı?

Özellikle peeling uygulamalarına ara verilmelidir. Çok sıcak ve çok soğuktan uzak durmak, sert sabun ve sert temizleyiciler kullanmamak gerekir. Duşta ılık su tercih edilmelidir, buhar ve saunadan kaçınılmalıdır. Gebelik süresince kan akışı artar, cilt hassaslaşır, incelir ve kurur. Bu etkenler cildin hasarlanmasına, duyarlı olmasına ve nemliliğinin azalmasına yol açabilir. Hyaluronik asit ve kolajen gibi destek ürünlerin ağız yoluyla değil, lokal olarak alınması önerilir.

Hamilelikte kullanılan cilt bakım ürünlerinde hangi içeriklerden uzak durmak gerekiyor?

Gebelikte kimyasal olmayan, doğal ve organik ürünler tercih edilmelidir. Hamilelik süresince kullanılan temizleyiciler ve bakım ürünleri parfüm, paraben, silikon, alkol ve oksibenzon içermemelidir. Retinoidler (retin-a, retinol, retinil palmitat, accutane gibi A vitamini türevleri), hidrokinon, salisilik asit ve benzoil peroksit de hamilelikte kaçınılması gereken içeriklerdir.

Hormonlar çok aktif olduğu için kullanılan nemlendiricilerin içinde kıllanma ve tüylenmede artmaya yol açan B5 vitamininin olmamasına da özellikle dikkat edilmelidir. Bebeğe zararı söz konusu olan aromaterapik ürünlerden uzak durulmalıdır. Özellikle fesleğen, sedir ağacı, karanfil, servi, rezene, ardıç, biberiye ve kekik gibi saf aroma yağlarından sakınılmalıdır. Ürün seçimleri mutlaka hekim kontrolünde olmalıdır.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte cilt hassasiyetini gidermeye ve cildin sakinleşmesini sağlamaya yönelik ürünler kullanmak, cildi nemlendirmek ve beslemek çok önemlidir.

Gebelik lekeleri neden oluşuyor? Bu lekeler için nasıl bir önlem alınabilir?

Gebelikte melazma, kloazma veya gebelik maskesi olarak adlandırılan lekelenme sıklıkla görülür. Östrojenin artması, bu lekelerin oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Özellikle yanak, alın, dudak üstü, burun ve çene bölgesinde görülen lekelenmeler koyu kahverengi ve sınırları dağınık, belirgin olmayan şekildedir. Esmer ciltlerde daha fazla olmaktadır. Lekelerden korunmak için düzenli cilt bakımları yapılarak cildin kuvvetini, lekelere karşı direncini artırmak ve doğru güneş koruyucu kremlerle güneşten korunmak çok önemlidir.

Bu leke oluşumları aynı zamanda vücutta da renk koyulaşmaları şeklinde kendini gösterir. Kol altında ve genital bölgede bazen de göbekten pubise doğru bir çizgi oluşturacak şekilde renk koyulaşmaları sıklıkla görülür. Yine esmer ciltlerde bu risk daha fazladır. Özellikle kol altı ve genital bölgeleri duş sonrasında kurulamak, kuru tutmak ve nemlendirmek renk koyulaşmasını önlemekte koruyucu önlemlerdendir.

{}

Hamilelikte görülebilen akne artışının sebebi nedir? Nasıl kontrol altına alınabilir?

Özellikle 8. haftadan sonra hormonların değişimine bağlı olarak ter ve sebum bezlerinin çalışmaları artmaktadır. Ciltte sebum salınımı artar ve cildin yağ &#; nem dengesi bozulur. Siyah noktalar oluşmaya başlar ve devamında temizlenmediği takdirde akneye dönüşümü söz konusudur. Henüz siyah noktalar oluşmadan yağ &#; nem dengesinin sağlanması akne oluşumunu önlemede önemlidir. Klinik bakımlarının yanı sıra, ev bakımlarında da doğru ürünlerle devam edilmesi tedaviyi desteklemektedir. Gebelikte her ürünün kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Bazı ilaçların kullanımı bu dönemde uygun değildir ve akne oluştuktan sonra izlenecek tedavi de hekim kontrolünde gebeye özel olmalıdır.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Klinik maskeler dışında salatalık maskeleri, avokado maskeleri, ballı muzlu maskeler gibi hassas ciltlerde kullanılabilecek cildi sakinleştirici ev bakımlarından da faydalanılabilir.

Aloe vera ve limon maskesi

Dr. Yasemin Savaş, hamilelik döneminde cildin yağ – nem dengesini sağlayacak, ev yapımı doğal cilt bakım maskesi tarifi veriyor.

Aloe vera, nemlendirici ve iyileştirici özellikleri ile bilinir. Eczane ve aktarlarda genellikle jel olarak satılmaktadır. Evlerde bulundurulan aloe vera bitkisinin yaprak saplarından birini keserek bitkinin en doğal formundan faydalanma şansınız olabilir. Limon, cildinizi temizlemek ve fazla yağdan arındırmak için birebirdir.

Hazırlanışı: Doğal aloe vera jeli ile limon suyunu karıştırın. Eğer kullandığınız limon organik ise karışıma az miktarda limon kabuğu da ekleyebilirsiniz. İki malzemeyi çırpın ve maske olabilecek doğru kıvamı bulana dek biraz daha limon suyu veya aloe vera jeli ekleyin.

Uygulanışı: Göz ve çevresi hariç, maskeyi tüm yüzünüze uygulayın ve yaklaşık yirmi dakika bekletin. Sonrasında yüzünüzü yıkayın, kurulayın ve hemen yağsız bir losyon yardımı ile nemlendirin. Bu karışım, haftada defa uygulanabilir.

Gebelikte oluşan cilt hassasiyetini yatıştırmak için önerileriniz nedir?

Yükselen östrojen ile birlikte damar problemleri ve cildin kuruluğu da artar. Relaksin hormonunun artışı sonucu yeni kılcal damarların oluşumuyla birlikte cilt yüzeyinde örümcek tarzında damarlanmalar meydana gelir. Kuruluğun getirdiği kaşıntı, cildin incelmesine bağlı nem kayıpları ve pembeleşmeler görülür. Bu dönemde cilt hassasiyetini gidermeye ve cildin sakinleşmesini sağlamaya yönelik ürünler kullanmak, cildi nemlendirmek ve beslemek çok önemlidir. Klinik maskeler dışında salatalık maskeleri, avokado maskeleri, ballı muzlu maskeler gibi hassas ciltlerde kullanılabilecek cildi sakinleştirici ev bakımlarından da faydalanılabilir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Çatlak oluşumunu engellemek için cildin elastikiyetini arttırın, cildi düzenli olarak nemlendirin ve badem yağı gibi ürünlerle besleyin.

Hamilelikte ciltte çatlak oluşumunu önlemek için nelere dikkat etmek gerekir?

Hamilelikte cildin aşırı gerilmesine, hızlı kilo alımına, hormonların kolajen ve elastine verdiği zarara bağlı olarak ciltte çatlaklar meydana gelebilir. Burada genetik yatkınlık da çok önemlidir. Kişi cildine bakım yapsa da bazen çatlamaları engelleyemeyebilir. Bu nedenle ciltte kolajen ve elastinin güçlü olması, cildin nemlendirilmesi ve beslenmesi, kilo alımının kontrolü çatlak oluşumunun engellenmesinde önemlidir.

Çatlaklar oluşurken cilt incelir ve kaşıntılar eşlik eder. Bunun için cildin elastikiyetini artırmak, cildi düzenli olarak nemlendirmek ve badem yağı gibi ürünlerle beslemek fayda sağlayacaktır. Doğru beslenme de çatlak oluşumunu engellemede önemli rol oynar. Hem kilo alımının kontrolüne hem kolajen ve elastinin sağlıklı olmasına hem de cildin nemlenip beslenmesine fayda sağladığı için E, C vitamini ve çinkodan zengin beslenmek, bol su tüketmek çok önemlidir.

{}

Hamilelikte medikal cilt bakımı yaptırılabilir mi?

Gebelikte cilt bakımı hekimler tarafından özellikle önerilir. Bu cilt bakımları hekim kontrolünde ve gebeye özel olmalıdır. Cildin her dönemde temiz tutulması önemlidir ama gebelikte ekstra önem kazanır. Özellikle buharsız temizleme uygulanmalı, lekelere karşı koruyucu C vitamini ağırlıklı bakımlar yapılmalı, cilt nemlendirilmeli ve beslenmelidir. Hyalüronik asit ve K vitamini ağırlıklı cilt güçlendirici ürünlerle devam edilmelidir. Peeling’den uzak durulmalı, AHA’lar gibi soyucu hiçbir içerik kullanılmamalıdır. Sıcak ve vakumlu uygulamalardan, ısı teknolojilerinden, lazer teknolojilerinden, enjeksiyonlu uygulamalardan gebelik süresince kaçınılmalıdır.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Sıcak ve vakumlu uygulamalardan, ısı teknolojilerinden, lazer teknolojilerinden, enjeksiyonlu uygulamalardan gebelik süresince kaçınılmalıdır.

Hamilelik sonrasında ciltte oluşan ihtiyaçlara yönelik hangi medikal uygulamaları öneriyorsunuz?

Gebelik süresince yapılmayan işlemlerin bir kısmı emzirme döneminde uygulanabiliyor. Nem aşıları, vitamin aşıları, renk açmalar, lazer tedavileri, epilasyon ve zayıflamaya yönelik tedavilere başlanabiliyor. Hormon değişimine ve beslenmeye bağlı olarak artan saç dökülmeleri için de saç kök hücre ve saç mezoterapilerinden faydalanılabilir.

Hamilelikte oluşan cilt çatlaklarının profesyonel tedavisine ne zaman başlanmalı?

Çatlaklar ilk oluşmaya başladığında pembe kırmızı bir hal alır ve cilt yüzeyinden hafif kabarıktır. Doğumdan 6 ay kadar sonra daha sedefsi ve ciltten daha çökük bir görünüm almaya başlarlar ve bu aşamadan sonra tedavi zorlaşır. Doğumdan 6 ay sonra başlanan erken dönem tedavi bu yüzden önemlidir.

Hamilelikte Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hamilelik sonrasında hormon değişimine ve beslenmeye bağlı olarak artan saç dökülmeleri için saç kök hücre ve saç mezoterapilerinden faydalanılabilir.

Cilt çatlakları için hamilelik sonrasında hangi medikal tedaviler uygulanabiliyor?

Çatlak tedavisinde amaç kolajen liflerinin azalmasının önlenmesi ve bu liflerin yapımının uyarılması, çevre dokularda görülen yüzeyel damar görünümünün azaltılması, derinin elastikiyetinin geri kazandırılması, pigmentasyon probleminin minimuma indirilmesi ve derinin normal nem dengesi sağlanarak çatlak görünümünü en aza indirmektir. Günümüzde bu hedefleri yerine getirmek amacıyla çeşitli tedavi protokolleri uygulanır. Fraksiyonel karbondioksit lazer, thulium lazer, PRP, mezoterapiler, kök hücre ve kolajen tedavileri kullanılan yöntemler arasındadır.

Dr. Yasemin Savaş kimdir?

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’nden yılında mezun oldu. yılında Dr. Yasemin Savaş Kaliteli Yaşam Kliniği’ni kurdu. MESTDER ve Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen medikal estetik çalıştayında yüz kadavrası üzerinde çalışan baş eğitimcilerden olan Dr. Yasemin Savaş, Türk Medikal Estetik Derneği’nin (MESTDER) kurucu üyesi.

Elif Tuncel

Elif Tuncel

editörün tüm yazıları

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir