ukrayna gönüllü askerlik başvurusu yap / Ukrayna paralı asker alıyor mu? Ukrayna gönüllü asker ve paralı asker başvurusu - Haber365

Ukrayna Gönüllü Askerlik Başvurusu Yap

ukrayna gönüllü askerlik başvurusu yap

Gönüllü asker olmak isteyen ABD vatandaşları Ukrayna büyükelçiliğine akın etti

Gönüllü asker olmak isteyen yüzlerce kişi, Ukrayna'nın Washington Büyükelçiliği önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

Ukraynalı diplomatlar, gönüllülerin kayıtlarını tutmaya başlarken, artan ilgi büyükelçiliğin askerlik şubesine döndüğü yorumlarına neden oldu.

Ukraynalı Askeri Ateşe Tümgeneral Borys Kremenetskyi, "(Gönüllüler) Bu savaşın adil olmadığını ve gidip yardım etmek zorunda olduklarını hissediyorlar." dedi.

Kremenetskyi, gönüllülerin paralı asker olmadığına işaret ederek bunun sadece insanların Ukrayna'nın özgürlük savaşına iyi niyet göstergesi olduğunu kaydetti.

Rus saldırılarının başladığı 24 Şubat'tan bu yana en az 6 bin gönüllü başvurusu aldıklarını aktaran Kremenetskyi, gönüllülerin çoğunun askerlik tecrübelerinin bulunmadığını ifade etti.

Kremenetskyi, ABD'lilere gösterdikleri iyi niyet ve destek için teşekkür ederek, Rusların sadece demir yumruk ve silahla durdurulabileceğini belirtti.

Şimdiye kadar çoğu eski asker olan yaklaşık 100 ABD'linin Ukrayna'ya gittiğini ifade eden Kremenetskyi, gönüllülerin kendi imkanlarıyla Polonya üzerinden ülkeye gidebileceklerini dile getirdi.

Ukrayna'ya gönüllü gitmek isteyen grupları yönlendiren Kanadalı eski milletvekili Borys Wrzesnewskyj de ülkede yaklaşık bin kişinin Ukrayna'ya gönüllü asker olarak gitmek istediğine işaret etti.

Ukraynalı yetkililer, şimdiye kadar Ukrayna saflarında savaşa katılmak için yaklaşık 20 bin gönüllünün ülkeye geldiği bilgisini paylaşıyor.

ABD makamları ise vatandaşlarının Ukrayna'ya savaşmaya gitmesine sıcak bakmazken, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Ukrayna'daki vatandaşlarımıza ülkeyi terk etmeleri ve ABD'lileri bu ülkeye gitmemeleri konusunda bir süredir açıkça uyarıyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Ukrayna'ya savaşmak için 'yabancı gönüllü' olarak gitmek yasal mı?

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali birçok ülkede Ruslara karşı ülkenin savunmasına destek olmak isteyen binlerce gönüllüyü harekete geçirdi. Bu amaçla Gürcistan, Kanada, Hindistan, Japonya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi birçok ülkenin vatandaşları Ukraynalılara yardımcı olmak için bu ülkeye gitti.

Batılı ülkelerde bu savaşçılar "gönüllü" olarak tanımlanıyor; ancak Rusya yabancı unsurları genel olarak "yabancı paralı asker" olarak değelendiriyor. Moskova, dün Ukrayna'nın batısında Polonya sınırı yakınındaki Yavoriv'e düzenlediği saldırının gerekçesini de buna bağladı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da Lviv bölgesinde yabancı ülkelerden gelen silah ve askeri teçhizat için depolama üssü kurulduğunu ifade etti ve "yaklaşık 180 yabancı paralı savaşçıyı yüksek isabetli uzun menzilli silahlarla etkisiz hale getirdiklerini" bildirdi.

Rusya'nın işgaline karşı olan ülkeler kendi vatandaşlarının Ukrayna'nın savunmasına destek vermeleri genel olarak bireysel karar olarak değerlendiriyor. Ancak teknik olarak Rusya ile savaş içinde olmayan ülkeler açısından bu tür bir adım her ülkede yasal kabul edilmeyebiliyor. Bu nedenle bazı gönüllülerin ülkelerine geri döndüklerine hukuki sonuçlarla karşı karşıya kalma ihtimali bulunuyor.

Ukrayna'ya savaşmak üzere giden gönüllülerin ülkelerindeki yasal düzenlemeler neler?

Amerikalıların gönüllü olması yasal mı?

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesine göre ABD vatandaşlarının başka bir ülkenin ordusunda savaşması yasak değil. ABD'nin barış içinde olduğu bir ülkeye karşı subay olarak hizmet vermesi ya da savaşa katılması vatandaşlıktan kendi isteğiyle çıkma sebebi olabiliyor. Yüksek Mahkemenin emsal kararları yabancı bir orduda hizmet vermenin Amerikan vatandaşlığından çıkarılmak için tek başına sebep sayılmayacağına işaret ediyor.

1794 yılında kabul edilen Tarafsızlık Yasası ise Amerikan vatandaşlarının Washington'n barış içinde olduğu bir yabancı hükümete karşı savaşmasını yasaklayarak aykırı davranış durumunda üç yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Bu yasa teknik olarak Rusya'ya karşı savaşmaya giden gönüllülere uygulanabilir. 2014 yılında Gamiya'daki darbe girişimine dahil olan Amerikalılar bu yasaya dayanarak mahkemeye çıkmıştı. Ancak Washington'daki Amerikan Ünversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. David Malet'e göre bu yasa modern tarihte çok ender uygulandı. Reuters haber ajansına değerlendirmede bulunan Malet'e göre iç terörizmle bağın olmaması durumunda Ukrayna'ya giden Amerikalıların bu nedenle dava edilmesi ihtimali zayıf.

İngiltere'de durum

Son olarak geçen hafta çarşamba günü güncellenen İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesindeki seyahat uyarısına göre Ukrayna'ya savaşmak için seyahat etmek dönüşte dava sebebi olabilir. Ancak ne tür cezalar verilebileceği konusunda bakanlıktan yapılan bir açıklama bulunmuyor.

1870 tarihli Birleşik Krallık Yabancı Asker Kaydı Yasası, vatandaşlarının İngiltere'nin barış içinde olduğu ülkelere karşı savaşan yabancı ordulara katılmasını yasaklıyor, ama bu kural modern çatışmalarda uygulanmadığı belirtiliyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı ilk etapta Ukrayna'da savaşmak isteyen gönüllü İngiliz vatandaşlarına destek verdiğini ifade etmiş, ancak daha sonra bu ülkeye yönelik bütün seyahatler konsusunda uyarıda bulunmuştu.

Avustralya'nın yaklaşımı

Avustralya Başbakanı Scott Morrison geçen ay basına yapığı açıklamada yabancı sivil savaşçıların yasal durumundaki belrsizliğe işaret ederek ülke vatandaşların Ukrayna'daki savaşa katılmaması çağrısında bulundu.

Hindistan'ın tutumu

Hindistan İçişleri Bakanlığı'ndan Ukrayna güçlerine katılmak isteyen vatandaşların yasal durumuna ilişkin bir açıklamada bulunulmadı. Hindistan'ın yaklaşımı konusunda fikir verebilecek en yakın örnek 2015 Irak savaşında yaşandı.

2015'te Irak'a gönüllü savaşçılar olarak seyahat eden Hintlerle ilgili olarak bakanlık Delhi Yüksek Mahkemesi'ne Hint vatandaşlarının bir başka ülkenin çatışmasına katılımına izin verilmesinin "Hindistan hükümetinin diğer ülkelerde terörizmi desteklediği iddialaraına yol açabileceği" gerekçesini sunmuştu.

İzin veren ülkeler var mı?

Almanya, Ukraynalıların yanında savaşa katılmak isteyen gönüllüleri dava etmeyeceğini belirtti. Danimarka ve Letonya ise vatandaşlarının gönüllü olmasına izin verdiklerini açıkladı.

Kanada Savunma Bakanı Anita Anand da Kanadalıların gönüllülük kararının "bireysel bir karar" olduğunu söyledi.

Türkiye'deki durum

Türk Vatandaşlığı Kanunu Türkiye'nin savaş halinde bulunması durumunda bazı sonuçlara işaret ediyor.

Buna göre Vatana Bağlılıkla Bağdaşmayan Eylemler'i ifade eden 25inci maddenin c bendi "Türkiye ile savaş halinde bulunan bir Devletin her türlü hizmetinde kendi istekleriyle Hükümetin izni olmaksızın çalışmaya devam etmek" vatandaşlığının kaybettirme ya da çıkarma sebebi olarak sıralanıyor.

Ukrayna'daki bir yabancı bir savaşçı esir düşerse ne olur?

Uluslararası hukuk Rus güçlerinin yabancı esirlere de uyruğuna bakılmaksızın savaş esiri olarak muamele etmesini gerektiriyor. İsrail'deki Lauder Yönetim, Diplomasi ve Strateji Okulu öğretim üyelerinden Daphne Richemond-Barak'a göre bu sebeple Rus askerler esir aldıkları gönüllülere su, yiyecek ve tıbbi tedavi sunmak durumunda.

Ancak Rus haber ajansı TASS'a göre Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü geçen hafta Ukrayna'da savaşan Batılı "paralı askerlerin" yasal savaşan olarak kabul edilmeyeceğini bildirmiş ve bu kişilerin cezai kovuşturma ya da daha kötüsüyle karşı karşıya kalabileceğini ifade etmişti.

Gönüllüler savaştaki hareketlerinden dolayı dava edilebilir mi?

Gönüllüler Ukrayna ordusunun bir üyesi olarak savaştığı için savaştaki hareketleri sebebiyle ülkelerinde cezalandırılma olasılığı düşük. Ancak uzmanlara göre savaş suçları ve benzeri hareketler buna istisna oluşturabilir.

Sıcak konu

hakkında fazla habere ulaşın

Rusya-Ukrayna krizi

Ukrayna paralı asker başvurusu nasıl yapılır? 2022 Ukrayna paralı asker alıyor mu? Yabancı vatandaşlar asker olarak görev alabilecek

Ukrayna gönüllü askerlik için alımlar

Dünyanın yakından takip ettiği sıcak savaşta 5.güne girildi. Bölgede çatışmalar son hızıyla devam ediyor. Asker ölümlerinin yanı sıra Ukrayna halkı savaşmaya devam ediyor ve sivil ölümleri de her geçen gün artmakta. Ölen siviller arasında çocuklarda bulunuyor. Savaş içinde ölen çocukların sayısı 14 oldu. Zelenski AB üyeliği talep ederken aynı zamanda Rus askerlerine de silahlarını bırakmaları için çağrılarda bulundu. Zor durumda olan Ukrayna'ya yardım etmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Durum böyle olunca da gönüllü askerlik olup olmadığı da araştırılmaya başlandı.

ukrayna asker alımı

Gönüllü askerlik başvurusu 

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen açıklamaya göre, " Rus güçlerine ait 516 zırhlı araç, 7 helikopter, 10 uçak, 2bin 800'den fazla asker ve yaklaşık 80 tank ile 20 seyir füzesi" etkisiz hale getirildiği söylendi. Çatışmanın şiddetlenmesi ile birlikte artık Batılı ülkelerde harekete geçerek Ukrayna için yardımların yapılacağını açıklayarak yardım gönderimlerini başlattılar. 

Ukrayna'ya asker alımı

Litvanya, Fransa, Hollanda, Slovakya ve İngiltere gibi ülkeler tarafından savaşın tarafı olan Ukrayna'ya yardımlar yapılacağı belirtildi. Yardımlar kapsamında ise en merak edilen konu gönüllü askerlik konusudur. Bu konuda belirtmek gerekir ki 2016 yılından beri yabancı vatandaşlar Ukrayna ordusuna dahil olabiliyorlar. Rusya karşısında Ukrayna yanında olmak isteyen vbe gönüllü askerlik yapmak isteyenler Ukrayna Büyükelçiliklerine başvurularını yapabilirler. Başvuru ardından ise konu için açıklama yapılmasının ardından savaşa katılabilirler. 

“Ukrayna’da paralı askerler, 6 milyon dolara kadar para kazanacak”

Rusya’nın Ukrayna işgali, dünyada hızla büyüyen özel güvenlik sektörünü de harekete geçirdi. “Ukrayna’daki fırsatları” takip eden güvenlik şirketlerinin ülkeye göndereceği paralı askerlerin, Ukraynalıların ülkeden çıkmasına yardım etme karşılığında 30 bin dolarla 6 milyon dolar arasında para alacakları belirtiliyor.

Sozcu.com.tr

Yayınlanma:

“Ukrayna’da paralı askerler, 6 milyon dolara kadar para kazanacak”

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta şiddetin dozu giderek yükselirken, sivillerin ülkeden çıkışına yardım etmek üzere Ukrayna'ya girmeye hazır eski profesyonel asker talebi de hızla artıyor.

Ukrayna’da Rus askerlerine karşı oluşturulacak ekiplerde görev alacak yabancı askerlere günlük 1000 ile 2000 dolar (yaklaşık 14 bin TL ile 28 bin TL) maaş verileceği daha önce basına yansımıştı. Silent Professionals (Sessiz Profesyoneller) isimli bir platformda yayınlanan ilanda, “İşveren ABD merkezli bir şirket. Kadın ve erkek adaylar başvurabilir. Avrupa'da minimum 5 yıl ordu tecrübesi olan adaylar değerlendirmeye alınacaktır” dendiği aktarılmıştı.

“ŞİRKETLER UKRAYNA’DAKİ FIRSATLARI TAKİP EDİYOR”

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC'nin haberine göre, bu iş ilanına başvuranların sayısı bir yüksek. Haberde, ABD'li ve Avrupalı özel güvenlik şirketlerinin sivillerin tahliyesinden lojistik desteğine kadar “Ukrayna'daki fırsatları” yakından takip ettiği belirtildi.

ABD’li paralı askerler, Irak’taki savaşta birçok sivilin ölümünden sorumlu tutulmuştu.

Askeri uzman Robert Young Pelton, “Şu anda Ukrayna'da paralı asker pazarında büyük bir çılgınlık var” dedi. Pelton, ilanlarda Ukrayna'dan doğrudan bahsedilmese de paralı askerlerin görevinin ailelerin Ukrayna'dan çıkışına yardım etmek olacağını ve bunun için 30 bin dolarla 6 milyon dolar arasında para alacaklarını ifade etti.

Ukrayna'da faaliyet yürüten ABD merkezli istihbarat ve güvenlik danışmanlık şirketi Mosaic'in CEO'su Tony Schiena da, tahliyelerin fiyatının işin zorluğuna göre değiştiğini belirtti. Schiena “İnsan sayısı arttıkça risk büyüyor. Çocuklar ve aileler için durum daha zor. Her şey onları çıkarmak için kullandığımız yönteme bağlı” diye konuştu.

BBC'ye konuşan Schiena, müşteriler arasında siyasi figürler, şirketler ve hatta vatandaşlarını Ukrayna’dan çıkarmak isteyen bir ülkenin istihbarat kurumunun da bulunduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rusya'nın ülkeden püskürtülmesi için bir lejyoner birliği oluşturulacağını söylemiş, Ukraynalı yetkililer de yaklaşık 16 bin gönüllü yabancı askerin bölgeye geldiğini belirtmişti.

HIZLA BÜYÜYEN BİR SEKTÖR

Paralı askerler, ABD'nin Irak ve Afganistan işgallerinde öne çıkmıştı. Özellikle Blackwater şirketi, Irak'ta sivillerin öldüğü olaylar nedeniyle tepkilerin hedefi olmuştu.

Doğu Avrupa'da da özel güvenlik şirketleri uzun yıllardır zenginlerin ve şirketlerin korunmasına destek oluyor. Yugoslavya'nın dağılmasının ardından ABD'li birçok güvenlik şirketi Bosnalı ve Hırvat askerlerinin eğitimi için ülkeye davet edilmişti.

Paralı asker sektörü, dünyada hızla büyüyen bir sektör olarak dikkat çekiyor. Askeri haber sitesi Aerospace & Defense News'te yer alan bir habere göre 2020'de 224 milyar dolar olan sektörün büyüklüğünün 2030'da 457 milyar doları geçmesi bekleniyor.

Rusya-Ukrayna savaşı... Zelenskiy için savaşacak askerlere 2000 dolar verilecekİlginizi ÇekebilirRusya-Ukrayna savaşı... Zelenskiy için savaşacak askerlere 2000 dolar verilecek“Rusya Ukrayna'ya Suriyeli savaşçı taşıyor” iddiasıİlginizi Çekebilir“Rusya Ukrayna'ya Suriyeli savaşçı taşıyor” iddiası

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir