sakallardaki kepek / Dr. Berkant Oman / SEBOREİK EGZEMA

Sakallardaki Kepek

sakallardaki kepek

SEBOREİK EGZEMA

 

Seboreik Ekzema; daha çok saçlı deri, yüz, kaşlar, burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve dış kısımlarında, pembe renkli kızarıklık alanlar üzerinde sarı yağlı kepeğimsi kabuklanmalar şeklinde ortaya çıkan bir ekzemadır. Hastalara kozmetik görünüm dışında bir zarar vermezler.

 

Seboreik Egzema nedeni nedir?

 

Bu tür ekzema derimizde zararsız bir şekilde yaşayan Malaszesia isimli mantar mikrobunun aşırı artışı ve buna deri savunma sisteminin verdiği aşırı yanıt nedeni ile oluşur.

 

Seboreik Egzema sık görülen bir hastalık mıdır?

 

Toplumda %5’e civarında görülür. Ancak hastalar çoğunlukla bu durumun farkında bile değildirler.

 

Saçlarda kepeklenme ile ilişkili midir?

 

Saçlarda kepek oluşumu seboreik ekzemanın hafif derecedeki bir türü olup erişkinlerin yarısında görülür. Kepeklenmesi olan herkeste seboreik dermatit görülmez ancak seboreik dermatiti olan hastaların büyük kısmında kepeklenme de vardır.

 

Seboreik Egzema iç organlarla ilintili midir?

 

Seboreik ekzema iç organlarla ilintili bir hastalık değildir.

 

Seboreik Egzema ırsi bir hastalık mıdır?

 

Hayır değildir.

 

Hastalık hangi durumlarda artış gösterebilir?

 

Yorgunluk ve emosyonel stres hastalığı artırabilir.

 

Hangi mevsimlerde daha sıktır?

 

Kış aylarında daha sıktır. Yaz aylarında hastalık daha hafif seyreder.

 

Hastalık yiyeceklerle artar mı?

 

Hastalığın oluşmasında hiçbir yiyeceğin ilgisi yoktur.

 

Hastalığın bulguları nelerdir?

 

Hastadan hastaya değişmekle beraber özellikle burun kenarı, yanaklar, kulak iç ve arka kısmı, kaşlar ve saçlı deri sınırında kırmızı pembe zemin üzerinde ince beyaz kabuklanmalarla ortaya çıkar. Hastaların çoğunda rahatsızlık verecek bulgu yoktur. Bazen göğüs üstünde, koltuk altlarında da ortaya çıkabilir. Saçlı deride kepeklenmelerle seyredebilir.

 

Hastalığın tanısı nasıl konulur?

 

Tanısı klinik muayene ile kolayca konulur. Ancak bazı durumlarda diğer hastalıklardan (özellikle mantar hastalıklarından) ayırmak için tetkik istenebilir.

 

Hastalık tamamen tedavi edilebilir mi ?

 

Uygulanan tedavilerle hastalığın bulguları geçici bir süre ortadan kaldırılabilir. Tamamen tedavi olması her zaman mümkün değildir.

 

Tedavide hangi ilaçlar kullanılır?

 

Tedavi bulguların olduğu vücut bölgesine göre belirlenir.

 

Saçlı deri: Burada, Çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride dakika bekletildikten sonra durulanmalıdır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solusyonlar yardımcı olabilir.

 

Yüz, kulak ve burun civarı: Buradaki mantar mikrobunu azaltmak için mantar karşıtı kremler önerilir. Bunun yanında kızarıklığın belirgin olduğu durumlarda ise kortizonlu kremler faydalı olur. Kulak iç kısmı için ise kortizonlu solusyonlar, kulak damlaları faydalı olur.

 

Vücut: Gövde, sırt, koltuk altı gibi bölgelerde olduğunda o bölgelerin mantar karşıtı şampuanlarla yıkanması, şampuanın o bölgede dakika bekletildikten sonra durulama yapılması iyi sonuçlar verir.

 

seafoodplus.info


Sakal Kepeklenmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? - Sakalda Kepeklenme Sorununu Nasıl Çözeriz ?

uzun sakalda kepeklenme, sakalda aşırı kepeklenme, saç ve sakalda kepeklenme, kaşta ve sakalda kepeklenme - seafoodplus.info

Genellikle saç derisinde görülen kepek, aynı zamanda sakal ve kaş diplerinde de görülebilir. Saçlarda ve sakallarda oluşan kepeklenmeler, kaşıntılara hatta pul pul dökülme gibi sorunlara neden olur. Bu da kişiyi oldukça rahatsız eder. Koyu renkli ceket, kazak, gömlek başta olmak üzere döküldüğünde belirgin bir şekilde görülen bu kepekler, sosyal hayatımızda tüm gözlerin üzerimizde olmasına neden olarak itici bir görüntü oluşturur. Peki, sakal kepeklenmesi neden olur, nasıl geçer, tedavisi nedir?

{tocify} $title={İÇİNDEKİLER}

Kepeklenmeler, Malassezia globosa ismindeki bir mantardan kaynaklanmaktadır. Hemen hemen herkesin derisinde doğal olarak oluşan bu mantar, derideki yağları çözelterek oleik asit oluşmasına neden olur. Oleik asite karşı vücudu hassas olan kişilerde ise, deri irritesi yaşanır ve  bu da kaşıntı, kuruluk ve kızarıklığa sebebiyet verir. Vücudun irritasyona verdiği tepki nedeniyle cilt hücreleri daha hızlı yenilenir. Yenilenme ile birlikte ölü hücreler kendi aralarında kümelenir ve deride gözle görülür şekilde beyaz tanecikler ortaya çıkar.

İşte yaşanan bu durum kepeğin ana nedenidir.

📍UYARI: Ayrıca bunun gibi etmenlerin dışında seboreik dermatit (seboreik egzema), egzama, sedef (psoriasis) gibi hastalıklar ve belirtiler de sakalda kepeklenmeye neden olabilir. Bu gibi sağlık sorunları ilaç veya diğer yöntemlerle tedavi edildiğinden dolayı, şikayetçi olduğunuz konu hakkında bir cildiye uzmanına muayene olmalısınız.

Ortaya çıkan kepek probleminin daha da artmasına neden olan etkenler de mevcuttur. Bunlar;

&#; Sıcaklık

&#; Terleme

&#; Kirlilik

&#; Cildin havasız ve nemsiz kalması

&#; Yanlış ürün kullanımı

&#; Cildin tahriş edilmesi

Kepeklenmenin artışına ve daha da kötü bir hal almasına neden olurlar.

Sakalda Kepeklenmeye İyi Gelen Yöntemler Nelerdir?

sakalda kepek olur mu, sakal dibinde kepeklenme, sakal da kepeklenme, sakal kepeklenmesi ekşi - seafoodplus.info

Sakallarda oluşan kepeklenme, sosyal yaşamınızı zorlaştırıyor ve onlardan en kısa sürede kurtulmak mı istiyorsunuz? Tavsiye edilen bazı uygulamalarla sakallarınızdaki kepeklere karşı çözüm üretebilir ve yaşanan problemin tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz. Peki sakallarda görülen kepeklerden kurtulma yolları nelerdir? İşte sakallarda oluşan kepekleri ortadan kaldıran çözümler ve tedavisi için bazı ipuçları

Sakalda Kepeklenme Nasıl Geçer? - Sakalda Kepeklenme Tedavisi

Bu problemden sürekli şikayetçiyseniz öncelikle bir dermatoloji uzmanına görünmeniz gerekir. Çünkü altında farklı nedenler olabilir. Eğer sakal kepeği tamamen cilt yapınızla ilgili bir durumdan kaynaklanıyorsa aşağıdaki sakal kepeklenmesine çözüm olacak bazı yöntemleri de deneyebilirsiniz. İşte sakalda oluşan kepeklenmeye çözüm olacak 3 önemli uygulama

1- Ölü Derilerden Kurtulun - Sakal Fırçası veya Sakal Tarağı Kullanın

sakal dibinde kepeklenme, sakal da kepeklenme, sakal kepeklenmesi ekşi - seafoodplus.info

İlk adımda sert kıllı bir sakal fırçası yardımıyla sakallarınızı kökten uca doğru tahriş etmeden tarayın. Yapılan bu işlem; sakallarınızı düzeltmeye, varsa düğümleri çözmeye ve ayrıca aralarda gizlenen kepeklerin ortaya çıkarılmasına yardımcı olacaktır. Ciltteki ölü deriyi de kaldıran bu uygulama, aslında bir eksfoliasyon (ölü cilt hücrelerinin giderilmesi) görevi görür.

Tarama işlemine geçmeden önce ciltte tahrişe neden olmamak için, sakalları su veya yağ ile hafifçe nemlendirebilirsiniz. Böylece tarama işlemi daha rahat yapılabilir.

2- Cildinize Bakım Yapın - Sakal Bakım Yağı Kullanın

sakal içinde kepeklenme, sakal altı kepeklenme, sakal bölgesinde kepeklenme - seafoodplus.info

Sakallarda kepeklenmenin oluşmaması ve varsa ortadan kaldırılması için arada bir sakallara bakım yapmak şart. Sakal köklerine ulaşması biraz zor olduğu için arındırma işlemleri sonrasında kremler yerine, sakal bakımı için kullanılan karışımlı bitkisel yağları tercih etmekte fayda var. Çünkü bakım yağlarının içeriğinde yer alan bileşenler; cildin yatıştırılmasında, nemlendirilmesinde ve sakalları yumuşatarak parlatılmasında önemli katkılar sağlar. 

Bu işlem sırasında eğer sakallarınız çok sık ve uzunsa, ürünü önce elinizle yayın ve hemen ardından bir sakal tarağı kullanarak yağın her tarafa yayılmasını ve sakallarınızın diplerine kadar ulaşmasını sağlayın. 

Sakallarınız kısaysa; elinize aldığınız bir kaç damla yağı, hafifçe masaj yaparak sakal diplerine kadar yedirin. Yarım saat veya 1 saat beklettikten sonra doğal içerikli şampuan ile yıkayın ve kurulayın.

3- Laktik Asitli Ürünler veya Sakal Şampuanı Kullanın

sakal kepeklenmesi, sakal kepeklenmesi için krem, sakal kaş kepeklenmesi - seafoodplus.info

Asit kelimesi sizleri biraz korkutmuş olabilir ancak bilinen markaları tercih ettiğinizde, o kadar da korkuya gerek olmadığını anlarsınız. Çünkü bu ürünler, uygun oranlarda laktik asit içeriğine sahiptirler ve cilt yüzeyinde kullanılmadan önce pek çok dermatolojik testten geçerler.

📌Bu ürünler her ne kadar testlerden geçseler de, kozmetik ürünlere karşı cildi hassas olan kişilerde bazı istenmeyen etkiler gösterebilmektedir. Eğer sizlerin de cilt yapınız hassassa ve alerjiye karşı yatkınlığınız varsa; bu tür ürünleri kullanmadan önce cildinizin küçük bir alanında test etmeniz gerekir.

Ciltteki ölü derileri narin bir şekilde ortadan kaldırarak cildin nefes almasını sağlayan laktik asitli temizleyiciler, kepeğe karşı yaptığınız mücadelede yanınızda duran en güçlü elemanınız olacaktır. Laktik asit içerikli bir temizleyiciyle kullanım talimatlarına uyarak sakallarınızı yıkadığınız da; ölü tabakalardan kurtulduğunuzu, cildinizin ferahladığını, yumuşadığını, pürüzsüzleştiğini ve sakallara yerleşen davetsiz misafirlerin birer birer kaybolduğunu fark edeceksiniz.

Yine kimyasal içerikli olmayan, örneğin; sülfat içermeyen bir sakal şampuanı ile sakalları yıkamak da oldukça önemlidir. Sakal yapısına uygun olarak üretilen bu ürünler, sakal diplerinde oluşan kepeklenmeyi engeller, nemlendirir ve sakalı çok fazla yıkama ile ortaya çıkan sakal çatlamalarını ve kırılganlığını azaltır. 

📌 Saç için kullandığımız bazı şampuan ve sabunların sakalda kullanımı kepeklenmeye neden olur ve sakalı yeterince nemlendiremez. Bu nedenle sakal bakım sürecini destekleyen bileşenler içeren Sakal Şampuanlarını kullanmak gerekir.

👉Küçük bir hatırlatma: Yapılan işlemlerden etkili bir sonuç almak istiyorsanız bu 3 adımı haftada bir veya iki defa tekrarlamanızda fayda var. Uygulamadan olumlu sonuç aldığınız da, artık haftalık bakım yerine aylık bakım yapmanız yeterli olacaktır.

0

Bakımlı erkeklerin kendilerine özgü tarzlarında sakallar önemli bir detaydır. Özellikle de bakımlı, gür ve parlak sakallar stil sahibi erkeklerin görünümlerinde ayrı bir özgünlük yaratır. Cilt tipiniz tanıyan ve bu bilgiye göre düzenli bir bakım rutinine sahip olan erkekler, sakal altındaki cilt başta olmak üzere bu tarza yönelik özel bir bakım uygularlar. Ancak zaman zaman sakal uzatmadan kaynaklanan problemlerle de karşılaşmak mümkündür.

Bu problemlerin kaynağı genelde sahip olunan cilt tipidir. Kuru, karma ya da yağlı cilde sahip olan erkekler bu farklı cilt yapısına göre farklı problemler yaşarlar. Yaşanan problemler sakallı ciltte de kendisini gösterebilir. Sakalda dökülme, sakal kıllarında kırılma, cansızlık gibi problemlerin yanı sıra sakalda kepeklenme de yaşanan sorunlardan biridir. Sakalda kepeklenme sorunu birçok erkeğin sorunu olmakla birlikte çözümü mümkündür.

Sakalınız Neden Kepekleniyor?

Sakalınızın bakımsız ve sağlıksız görünmesine sebep olan kepeklenmenin farklı sebepleri olabilir. Yaşam şeklinize ve cilt tipinize göre kepeklenmenin farklı sebepleri olabilir. Sakallı cildinize doğru bakım uygulamıyorsanız zaman içinde kepeklenme de yaşayabilirsiniz. Sakal altındaki cildin fazla kuru olması ve yeterince nemlendirilmemesi de kepeklenmenin bir diğer sorunudur. Cildinizde enfeksiyon sorunu olması, cilt tipinize uygun bakım ürünü kullanmama sakal kepeklenmesinin nedenleri arasında yer alabilir. 

Mevsimlere bağlı olarak cildinizde yaşanan değişimler, aşırı soğuk, rüzgâr gibi faktörler sakal altındaki cildi ve sakalınızı etkileyerek kepeklenmeye neden olabilir. Cildinizi korumaya yönelik önlemler almadığınız takdirde sakalınızda beyaz pullanmalar şeklinde kepeklenme gözlenir. Kepeklenmenin sakalınızın uzunluğu ile de ilişkisi olabilir. Uzun sakallara sahipseniz kepeklenme sorununu daha yoğun yaşayabilirsiniz. Bunun için sakallarınıza bakım yaparak, belirli bir uzunlukta bırakabilirsiniz. 

Kepeklenen Sakal için Doğru Bakım Önerileri

Sakallı cildinize ve sakalınıza düzenli olarak bakım yapmanız yaşadığınız kepeklenme sorununun önüne geçmenizi sağlayabilir. Yüzünüzü sabah ve akşam doğru temizleme ürünleri ile yıkamak, uygun nemlendiricileri kullanmak cildinize bakım yapmanızı sağlar. Bu bakım rutininin dışında sakallarınız için de etkili ürünleri seçerek kullanmanız sakalda kepeklenme yaşamanızı engeller. Sakal bakımı için özel olarak üretilen ürünler bu noktada en büyük yardımcınız olur. Ancak teninize uygun yapıda ürünleri seçmeye özen göstermelisiniz.  

Sakal bakım şampuanları ile sakalınızı yıkayarak sakal bakımınıza başlayabilirsiniz. Temizlemenin ardından sakal kremi de kepeklenmeye yönelik alacağınız önlemlerden biri olarak değerlendirilebilir. Uygun kremleri sakallarınıza uyguladığınızda ayrıca parlak ve gür sakallara da sahip olabilirsiniz. Bakım için kullanacağınız bir diğer bakım ürünü de sakal yağıdır. Sakallarınızı nemlendiren bu yağ sayesinde sakal altındaki cildiniz de nemlenir ve kepek oluşumu engellenebilir. 

Bakımlı Sakallara Sahip Olmanızı Sağlayacak Bakım Ürünleri

Erkeklerin de bakımlı olmak için ciltlerini düzenli olarak temizlemeleri, nemlendirmeleri gerekir. Ayrıca sakallı cilt için de farklı ürünleri tercih ederek, düzenli olarak bakım yapabilirsiniz. Bakım öncesinde cildinizi iyi tanımanız, cildinizle ilgili yaşadığınız problemler var ise bunları iyi tanımlamanız doğru olacaktır. Sakallarınızda kepeklenme gibi sorunlar yaşıyorsanız bakımınıza daha fazla özen göstermelisiniz. 

Sakal temizliğiniz için yenileyici sakal şampuanını tercih edebilirsiniz. Sakallarınızı nemlendirmek ve onlara parlaklık kazandırmak için ise sakal yağı kullanmayı ihmal etmemelisiniz. Ayrıca yine Watsons’ta seafoodplus.info adresinde sakal bakım serumu, sakal balsamı, sakal bakım seti, sakal wax kremi gibi ürünleri bulabilirsiniz. Doğru bakımı yaparak kepeklenme sorununu çözdüğünüz sakalınıza şekil vermek ve tarzınızı yansıtmak için Watsons’ta sakal kesme ve düzeltme makinesi gibi ürünlere de ulaşabilirsiniz. Parlak, gür, sağlıklı ve dikkat çeken sakallar için hemen Watsons’a uğrayabilir, ihtiyacınız olan ürünleri satın alabilirsiniz.

(Visited times, 10 visits today)

Sakal kepeklenmesi neden olur, nasıl geçer?

Kepek özellikle saç derisinde yaygın olsa da aynı zamanda sakal ve kaşlarda da görülebilir. Saçlarda ya da sakallarda oluşan kepeklenmede, kaşıntı ve pul pul dökülme sorunu kişiye oldukça rahatsızlık hissi verir. Kazağınıza, gömleğinize dökülen oldukça belirgin bu kepekler sosyal yaşamınızın da zedelenmesine neden olabilir. Peki, sakal kepeklenmesi neden olur, nasıl geçer?

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 27 Şubat Güncellenme:

Sakal kepeklenmesi neden olur, nasıl geçer?

Malassezia globasa adı verilen bakteri hemen hemen herkesin cildinde bulunan bir mikroptur. Genellikle kafa derisi ve yüz bölgesi dahil olmak üzere yağ bezlerinin çok fazla olduğu bölgelerde büyüyen mantar türlerinden biridir. Sakallardan dolayı hava alamayan ciltlerde oluşma olasılığı oldukça fazladır.

Ayrıca sakalarınızda yalnızca pul pul dökülme sorunu varsa bu cildinizin kuru olduğunun da bir işareti olabilir. Bunun yanı sıra yanlış ürünler kullanmakta cildin zarar görerek sakalların kepeklenmesine neden olabilir.

SAKAL KEPEKLENMESİ NASIL GEÇER?

Sakallarınızdaki kepeklenme sorunu hayatınızı zorlaştırıyor ve onlardan kurtulmak istiyorsanız bazı yöntemlerle sakallarınızdaki kepeklere savaş açabilirsiniz. Peki sakallarda oluşan istenmeyen kepeklerden kurtulma yolları nelerdir? İşte sakallardaki kepekleri yok edecek çözümler ve bazı ipuçları…

CİLDİNİZİ ÖLÜ DERİLERDEN ARINDIRIN

Saçlarınızı yıkadığınız gibi sakallarınızı da kepek karşıtı bir şampuan ile yıkayın. Ardından sakallarınızı sakal fırçası ile tarayarak ölü cilt hücrelerinin çıkarılmasını sağlayın. Çok sert fırçalamadan nazikçe yumuşak kıllı bir fırça ile ölü derilerinizin arınmasını sağlayın. Ayrıca kepek karşıtı formül içeren ürünler kullanarak sakallınızın hava almasını ve kepek problemini ortadan kaldırabilirsiniz.

BAKIM UYGULAYIN

Özellikle sakal bölgenizi nemlendirerek cildinizin dökülmesini engelleyebilirsiniz. Bunun için en etkili yöntem ise bakım yağları kullanmaktır. Bunun için bitkisel yağlar kullanarak etkili sonuçlar alabilirsiniz. Cildiniz nem sayesinde yatışır, iyileşir, canlanır ve pul pul dökülme sorunu ortadan kalkabilir.

Saç kepeklenmesi nasıl geçer? Neden olur?İlginizi ÇekebilirSaç kepeklenmesi nasıl geçer? Neden olur?Kepek karşıtı maske tarifleriİlginizi ÇekebilirKepek karşıtı maske tarifleri

beyazMaske

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir