formik asit uygulaması / Formik asidin özellikleri ve uygulamaları nelerdir? - PCC Group Ürün Portalı

Formik Asit Uygulaması

formik asit uygulaması

VARROA İÇİN FORMİK ASİT KULLANIMI 1

Balı aldık.

Balını süzdüğümüz çerçeveleri temizlemeleri için kovanlara tekrar verdik.

Arılar tek kata sığacaksa ballıkları aldık.

Arı nüfusu fazla tek kata sığmayacak ise, arısız çerçeveleri aldık, arıları sıkıştırdık.

Bal almadığımız zayıf kolonilerimizde, arısız çerçeveleri aldık.

Yeni sezon başladı.

Arılarımızı yeni sezonun başında hastalıklardan ve zararlılardan arınmış hale getirmemiz gerekir. Bunun için arılarda bir çok hastalığa ve zarara sebep olan varroa ile mücadeleye, bal hasadı tamamlandıktan sonra (bir daha bal alınmayacaksa) zaman geçirmeden başlamak gerekir.

Varroa ile mücadelede en çok dikkat edilmesi gereken ve sıkıntılı uygulama Formik asit uygulamasıdır. Akademik yayınlarda, genellikle %65’lik formik asidin 24 saatte 8ml. ile 12ml. arasında buharlaşması gerektiği, az buharlaşmanın varroayı öldürmediği, çok buharlaşmanın ana arı kaybına ve kovan terklerine sebep olabileceği yazılmaktadır.

Formik asit uygulamasında yeterli buharlaşmanın olması için hava sıcaklığının15° ile 25° arasında olması gerektiği bildirilmektedir. Sıcaklık konusunda benim gözlemim, 20 derecenin altındaki buharlaşmaların eksik kalacağı yönünde. Formik asidin buharlaşmasına dış hava sıcaklığının yanında bir çok unsur etki ediyor. Bunların bazıları kovan içi sıcaklığı, kovandaki arı yoğunluğu ve asidin hava ile temas etme yüzey genişliğidir. Diğer varroa ilaçlarının bir çoğunda olduğu gibi, formik asit uygulamasını da akşam üzeri yapmak gerekir.

Formik asit genellikle %85’lik (85 asit %15 su) olarak satılıyor, varroa mücadelesinde %20, %65, %85 gibi oranlarda ve değişik yöntemlerle kullanılıyor.

Formik asidin ufak cam şişelere koyulduktan sonra ters çevrilerek kartona akıtma, delikler açılmış kilitli poşetler içine kağıt havlu koyularak şırınga ile asidin kağıt havluya emdirilmesi, asidin kartona emdirilmesi ve çiçektozu(polen) çekmecesine koyma gibi değişik yöntemler ile formik asit kullanılsa da, kullanımı en basit ve kolay olanını, arılar için zararsız olanını ve varroa için en etkilisini kullanmak hedefimiz olmalı.

Formik asit yapılacak kovanlar tercihen çiçektozu(polen) çekmeceli olmalı. Kovan çiçektozu çekmeceli değilse arıların bunalıp dışarıya çıkmamaları için, kovan girişleri sonuna kadar açılmalıdır. Kovan girişleri bir gün sonra eski haline getirilebilir.

Formik asit uygulamasına başlamadan önce gerekli emniyet tedbirlerini yazmak gerekir. 

Formik asit, gerekli emniyet tedbirleri alınmadan kullanıldığında çok tehlikelidir. 

Ellerimiz için aside karşı dayanıklı eldiven. 

Gözlerimiz için iş emniyet gözlüğü. 

Formik asit buharını teneffüs etmemek için maske muhakkak kullanılmalıdır. 

Gerekli emniyet tedbirleri alınamıyorsa Formik asit uygulaması yapılmamalıdır.

Gerekli tedbirleri aldıktan sonra varroa mücadelesine başlıyoruz.

Uygulama 22° hava sıcaklığında yapıldı ve %85’lik (akademik yayınlarda kullanılan %65’lik) formik asit kullanıldı.

Formik asidin buharlaştırılmasında kullandığım ekipman.

Kalıbını kendim yaparak, PVS.’yi vakum yaptırdım.

Plastik hazneyi çerçevelerin orta kısmına gelecek şekilde yerleştiriyorum.

Formik asidi ölçeksiz hazneye dolduruyorum.

Hazne içi 5*20*mm. ölçülerinde yaklaşık 13ml. alıyor.

Kovanlar öne doğru eğimli olduğundan ağzına kadar doldurulduğunda 10ml.’den fazla almıyor.

Formik asit yakıcı olduğundan arıların üzerine dökülürse arılar ölür, bunun için hazneye asidi dökerken arıların üzerine dökülmemesine dikkat etmek gerekir.

Formik asit uygulamasını saat gibi yaptım fotoğrafı ertesi günü saat ’da çektim, 16 saat sonra haznenin içinde hala formik asit vardı.

Kullandığım haznede formik asidin hava ile temas ettiği yüzey genişliği 5mm*mm. Bu ölçülerde 24 saatteki buharlaşma miktarı uygun görünüyor.

Not: Yazı yılında yazılmıştır. Bu konudaki yenilikler &#;Varroa İçin Formik Asit Kullanımı 2&#; yazısında. 

Formik asidin özellikleri ve uygulamaları nelerdir?

Formik asit nedir ve nasıl üretilir?

Formikasit (Latince: Acidum formicum ) metanoik asit veya hidrojen karboksilik asit olarak da adlandırılır. Butirik ve asetik asitlerle birlikte, insanlar tarafından bilinen hidrokarbonlardan oluşan en basit organik kimyasal bileşikler olan karboksilik asitler grubuna aittir. Formik asit nasıl üretebiliriz? Bu bileşiğin kimyasal formülü HCOOH&#;dir &#; aşağıdakilerin bir türevidir:

Formik asidin seri üretimi için karıncaların veya ısırgan otlarının gerekli olduğunu düşünen varsa, cevap veriyoruz: hiçbir şey gerçeklerden daha fazla olamaz! Asit, laboratuvar koşullarında elde edilen kimyasal ara maddelerden üretilir.

Formik asit – fiziksel ve kimyasal özellikler

Formik asidin fiziksel özellikleri nelerdir? Keskin bir kokuya sahip renksiz kostik bir sıvıdır. Bu bileşiğin erime noktası °C ve kaynama noktası ,6°C&#;dir. Formik asidi başka ne ayırt eder? Metanoik asidin diğer karakteristik fiziksel özellikleri şunları içerir: su, benzen ve etil alkolde çözünürlük ve aşındırıcı etki. Birden fazla endüstrideki üreticilerin dikkati, özellikle formik asidin spesifik kimyasal özelliklerine çekilmektedir, örneğin: çeşitli malzemelerin korozyon hızını artırma yeteneği, elektrik iletimi veya mantar öldürücü ve bakteri öldürücü özellikler. Asit ve kostik sıvı insanlarda mukozayı tahriş eder ve ciddi alerjik reaksiyonlara, şişmeye ve cilt kızarıklığına neden olabilir, bu nedenle HCOOH ile çalışırken çok dikkatli olmanız gerekir.

Formik asit: endüstride kullanım

Sanayi sektöründeki üreticiler ve araştırmacılar, formik asit kullanımı için yeni fikirler bulmaya devam ediyor. Şu anda, bu organik bileşik şu şekilde kullanılmaktadır:

  • temizlik, tabaklama veya asitlendirme müstahzarları için bir ara madde,
  • farklı endüstriyel kurulum türlerini temizlemek için kullanılan bir temizleyici,
  • gresler için bir katkı maddesi,
  • romatizma veya vazokonstriktör ilaçlar için ilaçların bir bileşeni,
  • hayvan yemleri ve mantar ilaçları için bir katkı maddesi,
  • vücut bakımı ve yenilenmesi için bir kozmetik bileşeni.

Formik asit – endüstriyel kimya

Metanoik asidi günümüzde herhangi bir profesyonel ve iyi donanımlı laboratuvarda bulabilirsiniz. Kimya endüstrisinde yaygın olarak kullanılan değerli bir kimyasal reaktiftir . Farklı endüstriyel proses ve ürünlerin testleri, deneyleri, araştırmaları ve devam eden kalite analizleri için gereklidir. Formik asit genellikle fungisitlerde kullanılır. Bu tür ajanları seçerken, uzmanlar tarafından geliştirilmiş denenmiş ve test edilmiş ürünleri tercih etmeniz önerilir. PCC Group tarafından sunulan ürün yelpazesi, tüm yüksek kaliteli mantar öldürücü çeşitlerini içerir. ROKAnol P şiddetle tavsiye edilen bir preparattır. Formik asit kullanan bir diğer işlem ise boyama sırasında gerçekleştirilen yün mordanlamasıdır. Yünü boyamadan önce yıkamanız gerekir. PCC Group&#;un ürün portföyü aynı zamanda bu amaç için kullanılan müstahzarları da içerir, örneğin EXOclean TPW .

E, yani gıdalardaki formik asit

Karboksilik asitler gıda endüstrisinde çok sık kullanılır ve formik asit gıdaların korunması için kullanılır. Salamura balık, meyve suları, salamura meyve ve sebzeler, jöle şekerler veya sebze/meyve püreleri gibi gıda maddelerinin etiketlerinde E adında bir katkı maddesi bulunur &#; bu kısaltma formik asit anlamına gelir. E&#;nın kokusu genellikle saptanamaz ve düşük asit konsantrasyonu insan vücudunun işleyişini etkilemez. Formik asidin varlığı, yiyecekleri daha uzun süre taze tutar ve patojenik mantar, küf ve bakteri saldırılarına karşı koymasına yardımcı olur. Gıda maddelerinin HCOOH ile korunması, özellikle son kullanma tarihi kısa olan bozulabilir gıdaların depolanmasını ve taşınmasını kolaylaştırır.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir