sezaryen gebelik hesaplama / Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum - Gebelik Hesaplama ve Hamilelik Takibi - Elika Hamile

Sezaryen Gebelik Hesaplama

sezaryen gebelik hesaplama

Sezaryen doğum ne zaman, en erken gebeliğin kaçıncı hastasında olur? Sezaryen doğum hesaplama takvimi

Öncelikle anne ve bebeğin sağlık durumu doğumun nasıl yapılacağına karar verilmesi aşamasında son derece önemli rol oynar. Doğumun sezaryen ya da doğal yani normal yollarla mı yapılacağı hamilelik takibi esnasında anne adayı ve doktorun hem fikir olması ile belirlenebilir. Vajinal yolla doğumun gerçekleşmesinin imkansız olduğu durumlarda anne adayları acilen sezaryen doğuma alınmaktadır. Ancak, normal doğum sırasında herhangi bir sorun oluştuğunda da doğum sezaryen ile yapılmaktadır. Sezaryen doğum anestezi, spinal veya epidural yolla yapılacağı gibi bazı tıbbi durumların varlığında genel anestezi uygulanabilir. Bazen de sezaryen doğum normal doğumu kaldıracak gücü kendinizde bulamadığınızda veya son bebeğinizde yaptığınız zor bir doğum deneyimi nedeniyle aynı problemleri tekrar yaşamak istemediğinizde tercih edebileceğiniz doğum yöntemi olarak tercih edilebilir.

SEZARYEN DOĞUM NASIL OLUR?

Anne adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri de sezaryen doğumun nasıl yapıldığıdır. Özellikle planlanmış bir sezaryen durumunda anne adayları bilgi almak istedikleri tüm soruların yanıtlarını araştırır. Sezaryen doğumdan önce belli zaman dilimleri arasında bir şeyler tüketmemeniz gerekir. Operasyon süresinde mesanenin boş kalması adına katater takılır. Genellikle sezaryen doğumlarda spinal ya da epidüral yöntemler kullanılır. Bu yöntemlerle bel bölgesinden aşağısı uyuşur ve acı hissi ortadan kalkar. Genel anestezi ise sezaryen doğumlarda sık tercih edilmemekle birlikte annenin isteği ya da tıbbi nedenlere bağlı olarak uygulanabilmektedir. İşlem rahme ve karın bölgesine atılan kesik ile başlar. Kesiğin atılmasından sonra yaklaşık 2 dakika içinde bebeğin doğması sağlanır.

SEZARYEN DOĞUM KAÇINCI HAFTADA OLUR?

Daha önceki doğumunuz sezaryen olduysa, sezaryen doğumunuzun ardından normal doğum yapmayı düşünmüyorsanız, önceden sezaryen yöntemi planlanabilir. Aynı zamanda genellikle, ilk sezaryen yapılması ihtiyacı, doğumun başladığı ana kadar belli olmaz. Planlanmış bir sezaryen doğum yönteminde bebeğin haftasında doğması sağlanır. Yapılan araştırmalar bebeğin Haftasını tamamlamadan dünyaya gelmesi, bebek açısından bazı riskleri beraberinde getirebildiğini gösteriyor. Normalde sağlıklı bir gebelik 40 hafta sürmekle birlikte zaman zaman acil bir doğum gerekebiliyor. Bu durum, planlanan tarihten önce sezaryen doğum gerçekleşmesi anlamına geliyor. Eğer anne adayı ve bebek için hayati bir sorun söz konusu ise haftada önce sezaryen doğum yapılmak durumunda kalınabiliyor. Ancak Haftada bebeğin akciğerleri henüz yeni gelişmeye başladığından Haftadan öncesi sezaryen doğumda risk oluşturabiliyor.

SEZARYEN DOĞUM HESAPLAMA TAKVİMİ

Sezaryen doğum hesaplaması genellikle gebeliğin son adet tarihine ve ultrason görüntülerine bakılarak yapılmaktadır. Hesaplama yapmak için hamileliğin başlangıcı olan son adet tarihinin ilk günü baz alınır. Adet tarihini hatırlamakta zorluk çeken anneler ise ultrason ile gebelik haftasının belirlenmesi noktasından yardım alabilirler. Ultrasonda bebeğin baş çevresi, kilo ve boy gibi bazı değerleri ele alınarak bebeğin kaçıncı haftasında olduğu belirlenebilir. Bu yöntem özellikle 20 haftadan küçük bebeklerde iyi sonuçlar verir. Gebeliğin başında ultrason ile gebelik haftası belirlendiğinde gebelik sonlana kadar hesaplama devam edilir.

SEZARYEN DOĞUM SONRASI BAKIM

Sezaryen doğumdan sonra bir süre hareket etme konusunda kısıtlamalar yaşayabilirsiniz. Ancak sezaryen kesikleri 46 hafta gibi bir sürede iyileşmeye başlar. Bu süreçte yürümekte zorluk yaşayabilir ve genel olarak kendinizi rahatsız ve bitkin hissedebilirsiniz. Sezaryen doğum sonrası doktorunuz neler yapmanız gerektiği hakkında sizi bilgilendirecektir. İşte sezaryen doğum sonrası önerilen bakım yöntemleri:

  • Bol bol istirahat etmeye özen gösterin. İlk haftalar eğilmekten ve ağrı işler yapmaktan kaçının.
  • Bebeğinizle birlikte kendi ihtiyaçlarınıza hemen ulaşabilmek için gerekli tüm eşyaları yakınınızda bulundurun. Örneğin, bebek bezi, ıslak mendil, pişik kremi v.s
  • Hekiminizin önermiş olduğu asetaminofen ve benzeri ağrı kesici ilaçları kullanmaya özen gösterin.
  • Emzirme ve doğum esnasında vücudunuzun kaybettiği sıvı miktarını yeniden kazanması için bol su için.
  • Bebeğinizi mümkün olduğunca oturur vaziyette kucağınıza almaya çalışın.
  • Öksürme, gülme dikişler sebebi ile rahatsız edicidir ve risklidir.

Sezaryen doğumdan sonra 3. gün ayakta duş alabilirsiniz ancak, dikişlerin üzerine bandaj yardımı ile kapatmanız gerekir. Duşun ardından bandaj çıkarılmalı, uzaktan fön yardımı ya da temiz bir havlu ile dikiş alanı kurulanmalıdır. Ardından mutlaka batticon ile pansuman yapılmalıdır.

SEZARYEN DOĞUM SONRASI İÇ DİKİŞ AÇILMASI NASIL ANLAŞILIR?

Sezaryen dikişlerinde bazı durumlarda şişme ve hafif sertlik meydana gelebilir. Bu genellikle normal karşılanır ancak dikiş yerinde iltihap akıntısı mevcutsa hemen doktorunuza durumu haberdar etmeniz gerekir. Dikiş açıklığı büyük ise genellikle tekrar dikiş atılmasını gerektiren durumlarla karşılaşabilirsiniz. İç dikişlerinizin açılması halinde bu durum net olarak fark edilir bir vaziyettedir. Bu gibi durumlarda el temasından kaçının ve derhal doktorunuza konuyla alakalı olarak danışmaya özen gösterin.

SEZARYEN DOĞUMDAN SONRA NE ZAMAN CİNSEL İLİŞKİYE GİRİLİR?

Sezaryen doğumdan sonra ilk 6 hafta cinsel ilişkiden kaçınmanız gerekir. aksi takdirde rahme bakteriler yerleşebilir ve enfeksiyon riski meydana gelebilir. Öte yandan ilk cinsel ilişki muhtemelen ağrılı olabilir.

Sezaryen Sonrası Normal Doğum Mümkün Müdür?

Daha önce sezaryen yöntemiyle doğum yapan bir kadının, bir sonraki gebeliğinde bebeğini vajinal doğum ile dünyaya getirme imkanı bulunmaktadır. Sezaryen sonrası, vajinal doğum olarak adlandırılan bu yöntem, yıllardır güvenle kullanılan bir doğum şeklidir.

SSVD (sezaryen sonrası vajinal doğum), büyük istisnalar haricinde diğer vajinal doğumlarla aynı seyirde ilerlemektedir. Yalnızca doktor ve ebeler tarafından gebe daha sıkı takip edilmelidir. Ayrıca bebeğin ve annenin sağlığını kontrol altında tutabilmek için bazı özel tıbbi ekipmanlar da hazırlanmalıdır.

SSVD nerede yapılmalıdır?

SSVD bu konuda tam teşekküllü olan merkezlerde yapılmalıdır. Çünkü doğumun süreci her an değişebilir. Bu merkezlerde 24 saat hizmet veren kan bankası, 24 saat fetal izleme, 24 saat cerrahi müdahale yapabilecek ekibe ihtiyaç vardır. Ayrıca sürekli anestezi uzmanı da olmalıdır.

SSVD Şansınızın Yüksek Olduğu Durumlar:

• Daha önceki sezaryeniniz enine kesik şeklindeyse,

• Rahimde sezaryen dışında başka bir kesik ya da anormallik yoksa,

• Daha önce vajinal bir doğum ya da başarılı bir SSVD yaptıysanız,

• Daha önce sezaryen olmanıza neden olan ve aşağıda listelediğimiz* durumların birini yaşamıyorsanız,

• Doğumunuz doğal sürecinde başladı ve rahminiz olması gerektiği gibi açılıyorsa,

• 35 yaşından küçükseniz.

SSVD Şansınızın Azaldığı Durumlar:

• Daha önceki sezaryeniniz klasik ya da boyuna kesik şeklindeyse,

• Daha önce rahim ya da miyom ameliyatı olduysanız, rahim yırtığı atlattıysanız,

• 40 haftadan daha uzun süredir hamileyseniz,

• Obezseniz,

• 35 yaşından büyükseniz.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir

Normal doğumun komplikasyonları nedeniyle birçok anne ve bebeğin çeşitli sağlık problemleri yaşamaları, hatta ölmeleri, yıllar öncesinde sık karşılaşılan bir durumdu. Ancak ultrason cihazı ve sezaryen doğum ile problemli gebeliklere rağmen, bebeğin ve annenin hayati tehlikesi söz konusu olmadan doğum gerçekleştirilebilmektedir.

Üstelik sezaryen doğumda anestezi kullanılmasıyla annenin acı hissetmemesi de avantaja dönüşmüştür. Hatta zamanla acısız doğumun cazibesi ile sezaryen daha çok tercih edilen bir doğum şekli olmaya başlamıştır.

Burada anne adaylarının dikkat etmesi gereken en önemli şey, sezaryen gerçekten gerekli midir, bebek için dezavantajı var mıdır ve sezaryen hangi haftada olmalı?

Sezaryen Doğum Nedir?

Sezaryen, keyfi olmayıp gerekli durumlarda tercih edilmesi gereken bir doğum şeklidir. Sezaryen doğum esasen bir ameliyattır. Bu ameliyatta karnın alt kısmı cm kesilerek rahime ulaşılır. Bebek rahimden güvenle çıkarıldıktan sonra kesi yerleri, vücutta kendiliğinden kaybolan özel iplerle dikilir.

Tüm bu işlemler ortalama 25dk ile 60dk arası sürer. Sezaryenin acısız bir doğum şekli olmasından dolayı, gerekli olmayan durumlarda bile tercih edilen bir doğum şekli haline gelmiştir. Evet anestezi var, acı yok, sizin için uygun; peki bebeğiniz için uygun bir doğum şekli mi?

Doğru zamanda yapılmayan operasyonlar hem bebek için hem de anne adayı için beraberinde birçok problem getirebilir. Dolayısıyla sezaryen haftası belirlenirken doğru karar verebilmek önemlidir.

Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Yapılır?

Sezaryen, gerekli görüldüğünde tercih edilen bir doğum şeklidir. Bu durumda sezaryen için belirli bir haftanın olması beklenemez, çünkü gerekliliğin ne zaman olacağını bilemeyiz. Peki, ideal olarak sezaryende bebekler kaç haftalık doğar?

Aksi bir durum yoksa hafta sezaryen için en uygun haftadır.

Ancak bebekte bir sorun varsa, çoğul gebelik söz konusuysa ya da gebeliğe bağlı olarak annede yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi problemler varsa haftayı beklemeden, hatta haftada bile sezaryen ile doğum yapılabilir.

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Hem ebeveynlerin hem de doktorların arzusu tabii ki bebeğin zamanında doğmasıdır, ancak bazı durumlarda normal doğum yapmak riskli olduğundan sezaryen doğum tercih edilmektedir. Peki bu gerekli durumlar nelerdir? İşte doktorların sezaryeni, normal doğuma tercih ettikleri durumlar.

Çoklu Gebelik: İkiz, üçüz gibi çoklu gebeliklerde bebeğin doğum kanalında sıkışma ya da ters gelme olasılığı yüksek olduğundan sezaryen tercih edilebilir.

Önceki Doğumun Sezaryen Olması: Normal doğum annenin çok güçlü ıkınmalar ve itiş gücü ile bebeği vajinadan dünyaya getirmesidir. Yani normal doğumun gerçekleşebilmesi için annenin çok fazla ıkınması ve bedenini zorlaması gerekir.

Bu zorlanma bir önceki doğumunu sezaryen yapan anne adaylarının, önceki dikişlerinin zorlanmasına ve eski kesi yerlerinde açılmalar olmasına sebep olabilir. Bu nedenle önceki doğumu sezaryen olanlarda, sonraki doğumlarda da sezaryen doğum tercih edilir; ancak gelişen tıp teknikleri ile yapılan operasyonlar sayesinde artık daha önceki doğumunuz sezaryen olsa bile normal doğum yapabilirsiniz.

Bebeğin İri Olması: Bebeğiniz normalden büyük ise doğum kanalına giremez ve doğum esnasında sıkışabilir.

Doğum Kanalının Dar ya da Tıkalı Olması: Anne adayının çatı muayenesi sonrası doğum kanalının ters ya da tıkalı olduğu saptanmışsa üzgünüz; daha en baştan normal doğum yapma şansınızı kaybettiniz demektir.

Bebeğin Ters Gelmesi: Doğum haftasına yaklaşmanıza rağmen bebeğiniz yan ya da başı yukarı pozisyonda ise doktorunuz büyük olasılıkla sezaryen doğum tercih edecektir.

Doğum Sancılarının Olmaması: 40 haftayı doldurdunuz, vade tamam; ancak hala sancılarınız gelmiyor, rahimde açılma görülmüyor, plasenta suyunda azalma var ve bunun yanında bebeğin kalp atışları istenilen düzeyde değilse doktorunuz sezaryen doğumu tercih edecektir.

Sezaryen ile Bebeğin Zamanından Önce Doğmasının Sakıncaları Nelerdir?

Doktorunuz sezaryene karar verdi ve verilen tarih haftadan çok önce ise bu durum bebeğinizde bazı sağlık sorunlarının görülmesine sebep olabilir. Örneğin, gebeliğin haftasında sezaryene karar verdiniz. Ancak sizin gebelik haftanızı hesaplarken saydığınız 1. hafta, gerçekten döllenmenin gerçekleştiği günü temsil etmemektedir; çünkü gebeliğin ilk günü, son regl tarihinizin ilk günü olarak hesaplanır.

Son regl tarihinizin ilk günü gebe kalmanızın mümkün olmadığını düşünürsek döllenme, reglin günü bile gerçekleşmiş olabilir. Yani gerçek gebelik ile hesaplanan gebelik arasında iki hafta gibi ciddi bir süre farkı olabilir. Bu da 37 haftalık olarak hesaplanan bebeğinizin aslında 35 haftadan bile küçük olabileceği anlamına gelir. Küçük ve zamanından önce doğan bebeklerde aşağıdaki problemler görülebilir;

  • Bebeğiniz için son haftalar beyin gelişimi için önemli bir süreçtir. Kabaca beyin gelişimi gerçekleşen bebeğinizin, son haftalarda beyninin ince dokunuşlarla, bir nakış gibi detayları tamamlanır. Erken sezaryen, bebeğinizin beyin gelişimini tamamlayamamasına sebep olabilir.
  • Bebeğiniz ıslak akciğer sendromu ile doğabilir. Islak akciğer sendromu, zamanından önce doğan bebeklerde, akciğerlerdeki suyun tamamen boşalmamasıdır. Bu sendromla doğan bebeklerin, akciğerlerindeki su çekilene kadar, yaklaşık üç gün boyunca yeni doğan bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı kalması gerekebilir. 

Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin doğum kanalından geçerken akciğerleri sıkışır. Bu sıkışma ciğerlerdeki suyun çıkmasını sağlar. Yani bebeğinizin hem zamanından önce hem de sezaryen doğum ile dünyaya gelmesi, ıslak akciğer sendromuna yakalanma olasılığını artırır.

  • Solunum güçlüğü çekerek dünyaya gelen bebeğin dolaşım sistemi de zorlanır. Bu durum ise zamanla kalpte büyümeye sebep olabilir.
  • Zamanından önce doğan bebeklerde görülen solunum güçlüğü, kandaki oksijen seviyesinin düşük olmasına bağlı olarak kansızlığa sebep olabilir.
  • Bağırsaklar tam gelişmemişse, enfeksiyona karşı duyarlı hale gelebilir.
  • Doğumdan sonra görme ve duyma problemi yaşama olasılığı artar.

Bir insan yavrusunun annesinin karnında ortalama olarak 9 ay 10 gün kalmasının elbette bir sebebi var; çünkü bebek, gelişimini en iyi bu süre içerisinde tamamlamaktadır. 40 haftaya tekabül eden 9 ay 10 günün her günü bebeğinizin gelişimi için değerlidir. Bu nedenle normal doğum yapmanızın riskli olduğu ve sezaryen doğum yapmanızın gerekli görüldüğü bir durumda haftayı beklemek önemlidir.  

Sezaryen hangi haftada olmalı sorusuna cevap ararken, tabii ki bebeğim ne kadar karnımda kalırsa o kadar iyi diye düşünerek, herhangi bir sağlık problemi riski söz konusuyken, sezaryeni haftaya ertelemek için diretmek çok yanlıştır.

Zamanından erken doğurmak nasıl bebek için sorunlara yol açabiliyorsa, bazı durumlarda da doğuma geç kalmak daha ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu konuda uzman doktorunuza güvenin ve onun tavsiye ettiği tarihin dışına çıkmamaya çalışın. Ayrıca bebeğinizin ve sizin sağlığınız için “Ya bir hafta sonra olsun, eşimin doğum gününe denk gelsin.” ya da “3 gün önce olsun ablasıyla aynı gün doğmuş olur.” gibi keyfi sebepleri doktorunuza sunmayın.

Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey, konulu yazımızı inceleyebilirsiniz.

Sezaryen Doğum Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey: seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir