karışık meyve pestili / Gemischter Pestil gr - seafoodplus.info

Karışık Meyve Pestili

karışık meyve pestili

Tazecik mevsim meyvelerini yılın tüm zamanlarında tüketilebilir kılan pestiller, besleyici ve zengin mineralli yapıları ile ön plana çıkıyor. Siz de keyifle yiyebileceğiniz, yüksek besin değerine sahip ve lezzetli mi lezzetli bir atıştırmalık arayışındaysanız pestil nasıl yapılır sorusunun yanıtını bir an önce öğrenmenizde fayda var!

Çünkü pestiller, içerisinde meyvelerin en doğal halini barındırması nedeniyle 7’den 70’e herkesin beğenisini topluyor.

Yapımına ilk olarak Gümüşhane’de başlanan pestil, bugün Anadolu’nun pek çok farklı yöresinde sevilerek tüketiliyor. Üzüm ve dut, pestil yapımında hatırı sayılır bir yere sahip olsa da incir, kayısı ya da erik gibi farklı meyveler ile yapılan pestil çeşitleri de çok lezzetli oluyor.

Taze ve kaliteli kuruyemişin adresi Kuruyemiş Borsası olarak bugünkü içeriğimizde hem lezzeti ile hem de faydalı özellikleri ile büyük bir ilgiyi hak eden pestil nasıl yapılır sorusunu yanıtlıyor, hazırladığınız pestiller ile hangi tatlılara lezzet katabileceğinizi sıralıyoruz.

5 Adımda Pestil Nasıl Yapılır?

Geleneksel Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biri olan pestil, çok özlediğimiz fakat mevsimi olmadığı için yiyemediğimiz meyveleri aklımıza düştükleri an yiyebilmemizi sağlayan harika bir besin kaynağı!

Dut, erik, kayısı, ayva, üzüm gibi pek çok meyve ile yapılabilen pestiller, lezzetlerinin yanı sıra faydalı özellikleri ile de ön plana çıkıyor. Mineral zengini, enerji deposu pestiller rafine şeker içermemeleri nedeniyle çocuk yaşlı fark etmeksizin herkes tarafından tüketilen sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer alıyor.

O halde sözü daha fazla uzatıp sizi bekletmeden pestil nasıl yapılır sorusunu ayrıntıları ile ele alalım!

1. Adım: Kullanacağınız Meyveleri Seçin ve Doğrayın

pestil yapmak için meyve doğrayan kadın

Pestil yapımına başlamadan önce ilk olarak pestili hangi meyvelerle yapacağınızı belirlemeniz gerekiyor. Her mevsim tüketilebilen bir atıştırmalık çeşidi olduğundan pestil hazırlarken meyve seçiminizi tamamen damak zevkiniz doğrultusunda şekillendirebilirsiniz.

Ardından pestil yapımında kullanacağınız meyveleri suyun altında güzelce yıkamanız ve eğer varsa kabuklarını ve çekirdeklerini temizlemeniz gerekiyor. Sonrasında meyveleri küçük parçalar halinde doğrayabilirsiniz.

2. Adım: Meyveleri Pişirin

Bu kısımda, yıkayıp doğradığınız meyveleri pişirmeniz gerekli. Tencerenin içerisine eklemeniz gereken su miktarını ise meyvelerin ağırlığına göre ayarlayabilirsiniz. Örneğin 1 kilogramlık meyve için gereken su miktarı yaklaşık olarak ml’dir.

Pişirme işlemine yüksek ateşte başlayıp tencereyi biraz zaman geçtikten sonra kısık ateşe alabilirsiniz. Bir süre pişirdikten sonra meyvelerin kıvam alması için tencereye bir miktar nişasta ilave etmelisiniz.

Karışımınız yoğunlaştıktan sonra ise ocağı kapatarak pişirme işlemini sonlandırabilirsiniz.

3. Adım: Meyveli Karışımı Püre Haline Getirin

meyveleri mikserden geçirip püre haline getiren kadın

Bir önceki aşamada hazırlamış olduğunuz yoğun karışımı, bir mutfak robotu yardımı ile püre haline getirmeniz gerekiyor. Öte yandan eğer pestil yapımına başlamadan önce meyvelerin çekirdeklerini ayıklamadıysanız bu aşamada meyve çekirdeklerini, püreyi bir tülbent yardımı sıkarak ya da süzgeçten geçirerek temizleyebilirsiniz.

4. Adım: Pestil Harcını Kurutun

Hazırladığınız pestil harcını kurutmak için harcı, bir fırın kağıdının üzerine çok ince bir şekilde yaymanız gerekiyor. Eğer fırın kağıdınız yoksa temiz bir tülbent de aynı işlevi görecektir.

Sonrasında harcınızı aydınlık ve güneş gören bir alanda kuruması için yaklaşık olarak gün boyunca bekletmelisiniz. Kurutma aşamasında pestillerin üzerine herhangi bir şey düşmediğinden ve bu işlemi temiz bir ortamda yaptığınızdan emin olmanız gerektiğini de belirtelim.

Eğer pestillerin kuruması için bekleyecek çok fazla zamanınız yok ise pestil harcını fırın kağıdının üzerine yayarak derecelik sıcaklığa ayarladığınız fırında üç saat boyunca pişirebilir ve böylece çok daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşabilirsiniz.

Öte yandan pestil harcını kurutmadan önce dilerseniz içerisine fındık, fıstık, ceviz, badem gibi çeşitli kuruyemiş çeşitlerinden ilave ederek damak zevkinize çok daha yakın bir tat yakalayabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazırlamış olduğunuz pestilleri tatlandırmak adına bal ya da pekmez gibi doğal ürünlerden de yararlanabilirsiniz.

5. Adım: Afiyetle Tüketin

Pestil nasıl yapılır konulu içeriğimizin son aşamasına geldik… Eğer yapım aşamalarını sözünü ettiğimiz şekilde uyguladıysanız başarılı bir sonuç elde etmişsiniz demektir, afiyet olsun!

Bunun yanı sıra hazırladığınız pestilleri eğer daha sonra tüketmek isterseniz buzdolabında dilediğiniz kadar bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.

Pestilin Faydaları Nelerdir?

masanın üzerinde duran kurutulmuş meyve pestilleri

Pestil nasıl yapılır sorusunun yanıtını artık gayet iyi biliyorsunuz. Peki yapımı son derece pratik olan pestilin faydaları nelerdir? Meyve özleri ile hazırlandığı için vitamin ve mineral bakımından zengin birer besin kaynağı olan pestillerin faydalarını şu şekilde sıralamak mümkün;

  • İçerisinde bulunan vitaminler nedeniyle pestil, bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olmaktadır. Bu da hastalıklara karşı bir kalkan oluşturmanızı sağlar. Öte yandan bünyesinde bulunan vitaminler nedeniyle taze meyvelerden elde edebileceğiniz vitamini de önemli ölçüde karşılar.
  • Mineral bakımından da zengin bir gıda olması pestillerin hücre yenileme konusunda da önemli bir etkisi bulunur. Bunun yanı sıra bu özellikleri sayesinde pestiller vücudun su dengesini korur.
  • Enerji vermeleri nedeniyle pestiller halsizlik, yorgunluk gibi enerji eksikliğine neden olan sorunların giderilmesine yardımcı olur.
  • Özellikle dut pestili ve üzüm pestilinin kansızlık sorunu yaşayanlar için birebir olduğu bilinmektedir.

Dut kurusu da tıpkı dut pestili gibi faydalı özellikleri ile biliniyor. Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için Doğal Antibiyotik: Dut Kurusu Faydaları başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

  • Selenyum bakımından da zengin olan pestiller, vücutta bulunan selenyum miktarını dengeler.
  • Pestil aynı zamanda çok faydalı bir çinko kaynağıdır. Bu nedenle düzenli olarak tüketilmesi halinde erkeklerin yaşadığı kısırlık sorununu da engellemeye yardımcı olur.

Tüm bunların yanı sıra pestiller meyve özleri ile hazırlanmaları nedeniyle rafine şeker içermeseler de şeker oranı yüksek besinlerdir. Bu nedenle eğer herhangi bir rahatsızlığınız bulunuyorsa pestilleri tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Pestil Çeşitleri Nelerdir?

masanın üzerinde üst üste yığılmış renkli pestiller

Pestil ile ilgili pestil nasıl yapılır sorusu kadar merak edilen bir başka konu da hangi meyve çeşitleri ile pestil yapılabildiği. Ülkemizde en çok İç Anadolu Bölgesi’nde yapıldığı bilinen pestilin ortaya çıktığı ilk yer ise Gümüşhane ili ve burada en çok yapılan pestil çeşidi duttur. Hatta Gümüşhane Dut Pestili, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş olması ile bilinmektedir.

Öte yandan Ege bölgesinde en çok yetiştirilen meyve çeşitlerinden biri üzüm olduğundan, bu bölgede sıklıkla üzüm pestili yapılıyor. Dut ve erik pestili ise ülkemizin pek çok farklı yöresinde yapılan pestil çeşitleri arasında yer alıyor.

Tüm bunların yanı sıra elma, ayva, şeftali, havuç ve kızılcık gibi posası çıkarılabilen meyve ve sebzelerin pestil yapımına oldukça uygun olduğu söylenebilir.

Pestil İle Hazırlayabileceğiniz 2 Lezzetli Tatlı

tabağın içerisindeki renkli pestiller

Pestilleri kuruttuğunuz halleri ile tüketebileceğiniz gibi hazırladığınız yemek ve tatlılara ayrı bir lezzet kazandırmaları için de kullanabileceğinizi biliyor musunuz?

1. Kestaneli Pestilli Dondurma

Malzemeler:

  • top dondurma
  • 50 g üzüm pestili
  • Yarım yufka
  • 1 tane kestane şekeri

Hazırlanışı:

İlk olarak pestili mutfak tezgahının üzerine serin ve sonra da üzerine 1 ya da 2 top dondurma koyun. Ardından dondurmanın üzerine kestane şekerini koyun ve kalan dondurmaları da kestane şekerinin üzerine ilave edin. Bu aşamada dondurma kaşığı kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Bir sonraki aşamada pestil ile dondurmanın etrafını sarmanız gerekiyor. Son olarak da yarım yufkaya sararak top hale gelene kadar yuvarlayın ve fazla vakit kaybetmeden streç film ile kaplayıp dondurucuya atın.

Donması için bir süre beklettikten sonra tatlınızı buzluktan çıkarın ve streç filmi kaldırarak daha önce yağlamış olduğunuz derin bir tavada kızartın. İyice kızardıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz!

2. Pestil Pelte

Malzemeler:

  • g dut pestili
  • 3 bardak su
  • tane ceviz
  • 6 tatlı kaşığı nişasta

Hazırlanışı:

İlk olarak suyu geniş bir tencerenin içerisinde kaynatın. Ardından su kaynamaya başladıktan sonra daha önce parçalara böldüğünüz dut pestilini suya ilave edin ve karıştırarak erimesini sağlayın. Eridikten sonra ocağı kapatarak karışımınızı soğuması için bekletin.

Soğuduktan sonra içerisine nişasta ekleyin ve nişasta suda eriyene dek karıştırın. Yoğun bir kıvam elde ettikten sonra tencereye dövülmüş ceviz ilave edin, sonrasında ocağı kapatın. Servise hazır hale getirin ve afiyetle tüketin!

En lezzetli kuruyemiş çeşitleri ile hazırlayabileceğiniz tatlıların hangileri olduğunu öğrenmek için Kuruyemişlerin Taçlandırdığı Lezzetli ve Hafif Tatlılar başlıklı içeriğimize de göz atmanızı tavsiye ederiz.

İçeriğimizde pestil nasıl yapılır sorusunu yanıtlayarak bu eşsiz lezzetin faydalarına ve hangi meyveler ile pestil hazırlayabileceğinize dair bilgilendirmeler yaptık. Umuyoruz ki yazımız sizler için keyifli ve faydalı olmuştur.

Son olarak pestil yapımında kullanabileceğiniz en taze kuru meyve çeşitleri için Kuruyemiş Borsası’nı tercih edebileceğinizi de belirtelim.

Öte yandan pestil yapımı için uzun bir süreye ihtiyacınız olduğu da bir gerçek. Bunun yerine Kuruyemiş Borsası’nın en sevilen şekerlemelerinden biri olan Fındık Kaplamalı Ballı Sarma’yı sepetinize ekleyerek aradığınız pestil lezzetine hemen ulaşabilirsiniz!

Sizler için hazırladığımız diğer içeriklerimiz için blog sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Önceki yazıSonraki yazı

Pestil

14 Mayıs

Türk mutfağında ve komşu ülkelerde sık sık tüketilen pestil, meyve özlerinin bastırılmasıyla hazırlanır. Yaprak gibi inceltilen pestil, 'bastık' ismiyle de bilinir. Pestil isminin İtalyanca 'pastillo' sözcüğünden geldiği belirtilmektedir. Pestil sade bir şekilde atıştırmalık olarak sunulur. İsteğe göre ceviz ve fındık parçaları ile zenginleştirilir. Malzemeler hazırsa, evde pestil nasıl yapılır birlikte görelim.

Alternatif olarak ayva pestili ve pestil tatlısı tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 20 dakika

Pişirme Süresi : 40 dakika

Kaç Kişilik: 6 Kişilik

Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 kg siyah üzüm
  • 1/2 su bardağı ceviz (dövülmüş)
  1. Öncelikle üzümleri bol su ile yıkayın ve sap kısımlarını ayıklayın.
  2. Daha sonra üzümleri geniş bir tencereye alın ve patates ezeceği ile bastırarak suyunu salmasını sağlayın.
  3. Orta ateşte üzüm suyunu pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika daha pişirmeye devam edin.
  4. Pişirme işleminin ardından soğuması için oda sıcaklığında bekletin. 
  5. Soğuyan üzüm suyunu tel süzgeçten geçirin. Bu esnada kabuklarının ve çekirdeklerinin süzgeçte kalmasını sağlayın.
  6. Süzdüğünüz meyve özünü tekrar tencereye alın ve 2 yemek kaşığı nişastayı ekleyin.
  7. Ocağın altını yakın ve bozadan daha koyu bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın.
  8. Koyulaşan üzüm suyunu ılıması için bekletin. Bu esnada fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
  9. Ilıyan karışımı fırın tepsisine dökün ve her tarafına yayın.
  10. Üzerine dövülmüş ceviz parçalarını ekleyin.
  11. Güneş gören havadar bir ortamda fırın tepsisini 4 gün boyunca bekletin.
  12. 4 günün sonunda kuruyan pestili kağıttan ayırmak için, kağıdın arkasını suyla ıslatarak dakika bekleyin.
  13. Bir ucundan tutun ve yavaşça çekerek pestili ayırın.
  14. Hazırladığınız pestili uzun ince şeritler halinde kesin.
  15. Ceviz miktarı yeterli değilse, şeritlerin ortasına bir miktar daha ceviz serpiştirin.
  16. Pestilin bir ucundan tutarak rulo şeklinde sıkıca sarın. Afiyet olsun.

Evde Meyve Pestili Nasıl Yapılır?

Lezzet ve yüksek besin değerleri ile ülke mutfağımızda çok sevilen pestiller, meyvelerin çekirdeklerinin ve posalarının ayrılmasıyla ortaya çıkarılan özlerinden elde edilirler. Farklı meyvelerle hazırlanabilen pestiller, Anadolu’nun birçok yöresinde meyveleri tüm yıl saklayabilmek ve afiyetle tüketebilmek adına yapılır.

Her pestil yapıldığı meyvelere göre farklı besin öğelerini içerir. Bu çeşitlilikten dolayı pestil tüketimi vücudun birçok sisteminin düzenli çalışması açısından oldukça yararlıdır. İçlerindeki sayısız vitaminden dolayı en önemli sağlık etkileri ise bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olmasıdır.

Sağlığa oldukça faydalı ve iyi bir enerji kaynağı olan pestilleri birkaç ayrıntıya dikkat ederek evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Pestil malzemeleri, damak tadına göre değişebilir. Dut ve üzüm en çok kullanılan meyveler olsa da kayısı, erik ve incir gibi meyveleri de tercih edebilirsiniz. Peki evde pestil nasıl yapılır?

Öncelikle pestil tarifi için kullanacağınız meyveleri iyice yıkayın. Elma veya armut gibi meyveler de kullanacaksanız bunların kabuklarını soyun. Üzüm ile yapacaksanız taneleri ikiye bölün. Ardından meyveleri küçük parçalar halinde doğrayıp varsa çekirdeklerini çıkarın ve bir tencereye aktarın. Üzerine 1 kg meyveye 1,5 bardak su olacak şekilde su ilave ederek kısık ateşte pişirin. Ardından 1 kg meyveye 2 çorba kaşığı olacak şekilde nişasta da ilave ederek pişirmeye devam edin. Yumuşayan meyve parçalarını blender yardımıyla püre haline getirin. Dilerseniz evde pestil yapımında karışımın içerisine ceviz, fındık, fıstık gibi malzemeler ilave edebilir, bal veya pekmezle de tatlandırabilirsiniz. Artık pestil kurutma aşamasına geçebilirsiniz.

Kurutmak için, hazırladığınız karışımı bir fırın kağıdının veya temiz bir tülbentin üzerine yayarak güneş gören ve temiz bir ortamda kurumaya bırakın. Yaklaşık 1 hafta içerisinde kuruyacak ve lezzeti de oturacaktır. Güneşte kurutma imkanınız yoksa pestilleriniz hafif kuruyana kadar fırında derecede yaklaşık 3 saat boyunca ısıtın.

Peki pestil nasıl saklanır? Hazırladığınız pestili bir tülbentle rulo yapıp hava geçirmez bir kabın içine koyduktan sonra, buzdolabında veya derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Pestil yapımında kullanacağınız meyvelerin kalori değerlerine de Ne? Ne Kadar? Kaç kalori? sayfamızdan ulaşabilirsiniz :)

Kral Karışık Meyve Pestili (VEGAN) g VGN

Kral Karışık Meyve Pestili (VEGAN) g

Kurumsal Fatura

Satıcı : Kral Pestil Köme

Koleksiyona Ekle

Tahmini Kargoya Teslim: 8 gün içinde

54 favori

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün Kral Pestil Köme tarafından gönderilecektir.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • İçindekiler: Pestil (%80) [ Fındık, Nişasta, Dut Pekmezi, Meyve Püreleri (Elma, Hurma, Kayısı, Kızılcık, Kuşburnu, Nar, Siyah Havuç, böğürtlen, vişne), Hibüsküs Çiçeği, Su], Fındık . Alerjen Uyarısı: Fındık İçerir. İz Miktarda Ceviz, Antep Fıstığı ve Hindistan Cevizi İçerebilir.
  • Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir. 20 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere adetten fazla stok sunulmuştur.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

Kral Karışık Meyve Pestili (VEGAN) g

  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • İçindekiler: Pestil (%80) [ Fındık, Nişasta, Dut Pekmezi, Meyve Püreleri (Elma, Hurma, Kayısı, Kızılcık, Kuşburnu, Nar, Siyah Havuç, böğürtlen, vişne), Hibüsküs Çiçeği, Su], Fındık . Alerjen Uyarısı: Fındık İçerir. İz Miktarda Ceviz, Antep Fıstığı ve Hindistan Cevizi İçerebilir.
  • Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir. 20 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere adetten fazla stok sunulmuştur.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir