biyoteknolojinin yararları ve zararları / 8. Sınıf Fen Bilimleri Biyoteknoloji konu anlatımı

Biyoteknolojinin Yararları Ve Zararları

biyoteknolojinin yararları ve zararları

Biyoteknolojinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Biyoteknolojinin Faydaları

*Yapay doku ve organlar üretilmiştir.

*Sebze ve meyvelerin raf ömrü uzatılmıştır.

*Temizlik ürünleri daha az maliyetle üretilir.

*Hastalıkların tanı ve tedavisinde yarar sağlar.

*Bazı hormon, antibiyotik  ve vitaminler üretilir.

*Biyoteknoloji sayesinde yeni ilaçlar üretilmektedir.

*Canlılarda bazı zararlı genlerin ayrıştırılmasını sağlar.

*Yeni ve üstün özellikte (sağlıklı ve kaliteli) bitki ve hayvanların üretilir.

*Genetik hastalıklara karşı gen tedavisi ve kök hücreler kullanılmaktadır.

*Kirli suların arıtılmasında biyoteknoloji ürünü bakteriler kullanılmaktadır.

*Biyoteknoloji sayesinde bitkiler ve hayvanlar hastalıklara karşı dirençli olur.

*İnsanlarda zarar gören doku ve organların, yapay doku ve organla değiştirilir.

8. Sınıf Fen Bilimleri Biyoteknoloji konu anlatımı

Haberin Devamı

 Biyoteknolojik çalışmalar insan sağlığı açısından son derece önemli yeni buluşlara imza attı. İşlevlerini yerine getiremeyen ya da hasta birçok organın yerine yapay organ yapılabilmektedir. Bu teknoloji ile birlikte doğrudan bağışıklık sistemine zarar veren bazı genlerin ayrıştırılabiliyor. ''Onarıcı tıp'' sayesinde insan vücudu, kanser ve benzeri hastalıklara karşı çok daha dirençli hale getirilebilir. Bu gerçekleşirse insanların ortalama yaşam süresinin iki katına çıkacağı belirtiliyor.

 Biyoteknoloji tarımsal verimin artmasını sağlamıştır. Laboratuvar ortamında çok daha nitelikli ve sağlıklı bitkiler üretilmektedir. Biyologlar tarafından üretilen pestisit adlı maddeler, zararlı organizmaların birçoğunu yok ederken, bazılarını da kontrol altında tutuyor. Günümüzde biyoteknolojinin en sık uygulandığı alanlardan biri de tıp. Başarılı bir şekilde uygulanan kemik iliği nakli ile birçok hastalık tamamen iyileştirilebiliyor. Son yıllarda sıklıkla uygulanan gen tedavisi ile hastalara yeni DNA'lar aktarılmaktadır.

2- Biyoteknolojinin Zararları Nelerdir?

 Teknoloji, kötü niyetli kişiler tarafından kullanılırsa faydadan çok zarar getirir. Aynı zamanda teknolojinin yanlış ve bilinçsiz kullanımı da hem insan sağlığına hem de çevreye ciddi zararlar verebilir. GDO adı bilinen genetiği değiştirilmiş organizmalardan bazıları insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Laboratuvar ortamında hem yiyeceklere hem de bazı giyim ürünlerine iyileştirme yapılmaktadır. Bu iyileştirmelerin birçoğu faydalı olsa da bazıları yüksek oranda toksik içerir. Toksik ise zehirlenmeye ve bazı hastalıklara yol açabilir.

Haberin Devamı

 GDO en çok patates ve domates gibi sık tüketilen besinlerde uygulanıyor. Genetiği değiştirilmiş sebzeler hormonal dengenin bozulmasına neden olabilir. Biyoteknolojinin aşırı ve dikkatsiz kullanımı çevre kirliliğine de yol açmaktadır. GDO'lu ürünler ekolojik dengeyi de olumsuz etkiliyor. 

3- Diğer Biyoteknolojik Uygulamalar

 Biyoteknoloji, kriminoloji alanında da sıklıkla uygulanmaktadır. Bu uygulamalar sayesinde suçluların DNA örnekleri incelenip karşılaştırılabiliyor. Saç ve kemik örnekleri incelenip kimlik tespiti yapılabiliyor. Babalık testi adıyla da bilinen ''DNA profillemesi'' de biyoteknolojik uygulamalar arasında yer almaktadır. yılında insan DNA'sının tamamen çözülmesi ile birlikte babalık testleri artık %99 oranında doğru çıkmaktadır.

Haberin Devamı

 Genetik mühendisliği ile ortak çalışmalar yürüten biyoteknoloji, kalıtımsal hastalıkların çok daha kısa sürede ve hatasız bir şekilde teşhis edilmesini de sağıyor. Bilimsel teknoloji sayesinde artık canlıların klonlanması da mümkün hale geldi. İlk kopyalanan hayvanlar arasında kurbağa ve koyun yer alıyor. Hayvancılık alanında da faaliyet gösteren biyoteknoloji, çok daha kaliteli ve uzun ömürlü yemler üretmektedir. Genom adı verilen gen sisteminin belirlenmesi sayesinde hayvanların üreme performansı da iki katına çıktı.

 Gen aktarımı, genetik ıslah ve aşılama da diğer biyoteknolojik uygulamalar arasında yer alır.

Sorulara Dön

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın % okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki

Bugün Öğrendim ki

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Türkiye'de bilim iletişimini yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Gerçek olmayana inanmak cahilin doğal eğilimidir. Bu eğilimi yenmek için sadece gerçeği yeterince ortaya koymak yetmez, sahte olanın ifşası ve çürütülmesi de önemlidir.”
H. L. Mencken

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları

Aşağıda biyoteknolojinin yararları ve zararları nelerdir kısaca olarak ele alacağız.

Bitki, hayvan ve mikroorganizmalar üzerinde gerçekleşen parça ya da organizma olarak değişikliklerin yeni gen düzenlemeleriyle farklı görevler için kullanılması sayesinde biyoteknoloji meydana gelmektedir. Biyoteknolojinin yararları olduğu gibi zararları da bulunmaktadır.

Biyoteknoloji sayesinde ülke ekonomisinin gelişmesi, bilimin ve tekniğin ilerlemesi mümkün gözükmektedir. Biyoteknoloji sağlık, tarım, hayvancılık, sanayi, teknoloji alanlarında önemli bir yere sahiptir. Bu sayede ekonomik kalkınmanın bir kısmını oluşturmaktadır.

Biyoteknoloji yararları, zararlarından çok daha fazladır. Bunun sebebi teknolojinin iyi olarak kullanılması ve yan etkilerinin azaltılması için çalışmalar yapılmasıdır. Biyoteknoloji günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Biyoteknoloji sayesinde birçok ihtiyaçlarımızı karşılarız. Bununla beraber şehir hayatı ve köy hayatı modern bir hayata kavuşur.

Biyoteknolojinin yararları şu şekildedir:

*Bulaşıcı ve salgın hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde etkili olmaktadır.

*Aşı sektöründe endüstriyel üretimin geliştirilmesinde etkili olmaktadır.

*Üretilen ilaçların geliştirilmesinde etkili olmaktadır.

*Tedavi amacıyla geliştirilen yapay hücre ve dokuların meydana gelmesinde kullanılmaktadır.

*Genetik hastalıkların azaltılması ve önlenmesinde etkili olmaktadır.

*Kanserde gen tedavisinde kullanılmaktadır.

*Tarımda verimi arttırmak için kullanılmaktadır.

*Bazı bitki türlerinin geliştirilmesinde kullanılmaktadır.

*Bitkilerde faydalı ve kaliteli maddelerin meydana gelmesinde etkili olmaktadır.

*Yapay tohum geliştirmek için kullanılmaktadır.

*Özgün hayvan ırklarının genomlarının çıkarılmasında kullanılmaktadır.

*Hayvancılıkta daha verimli ürünlerin elde edilmesi anlamına gelmektedir.

*Sağlığa zararlı gıda üretiminin engellenmesinde etkili olmaktadır.

*Gıdada zehirlenmelerin önüne geçilmesi için kullanılmaktadır.

*Aşıların geliştirilmesi ve hormonların üretiminde kullanılmaktadır.

*Kriminal DNA analizinin yapılmasında kullanılmaktadır.

*Yeni ilaç moleküllerinin geliştirilmesinde kullanılmaktadır.

*Ticaretin gelişmesinde etkin ürünlerin ithal ve ihraç edilmesinde endüstriyel katkı oluşturmaktadır.

Biyoteknolojinin zararları şu şekildedir:

*Biyoteknoloji taraflı olarak kullanıma çok müsaittir.

*Biyolojik silah yapımında kullanılmaktadır.

*Biyolojik silahlar canlılara ve cansız ortama zarar vermektedir.

*Genetiği değiştirilmiş organizmaların sebze ve meyve üretiminde kullanılmasına neden olmaktadır.

*Biyoteknoloji kullanımı nedeniyle toksik atıklar meydana gelmektedir.

*Proteinlerin zarar görmesine neden olur.

*Birçok canlının ölmesine ve besin zincirinin bozulmasına neden olmaktadır.

*Ekosistemin bozulmasına neden olmaktadır.

*Doğal denge ve döngülerin bozulmasına neden olmaktadır.

*Yanlış aşılama, gübreleme ve aşılama faaliyetlerinin yapılmasına neden olmaktadır.

*Tarım ilaçlarının biyolojik silah olarak kullanılmasına neden olur.

*Çevre kirliliklerinin yaşanmasına neden olmaktadır.

Biyoteknolojinin gelişmesi bazı kolaylıklar getirse de bazı zararların meydana gelmesine neden olmaktadır. Biyoteknoloji bir silah gibidir. İyi ellerde iyiye kullanılmakta, kötü ellerde kötüye kullanılmaktadır. Ekonomik kalkınma, sanayinin gelişmesi, gıda, arım, ilaç sanayinin gelişmesi, endüstriyel üretimin gerçekleşmesi için biyoteknoloji bir araç olarak kullanılmaktadır.

Biyoteknoloji olmadan üretimin verimli olması ya da bugünkü verimin elde edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle verimli üretimlerin devam etmesi için biyoteknoloji faaliyetlerinin devam etmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Bunun için biyoteknoloji önemlidir.

Biyoteknolojinin Yararları ve Zararları Nelerdir Hakkında Yorumlarınızı Aşağıdan Hemen Yazabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır