saanen keçisinin bakımı / CAPRA HAYVANCILIK SANAYİ VE TİCARET ŞTİ - BESLENME

Saanen Keçisinin Bakımı

saanen keçisinin bakımı

SAANEN SÜT KEÇ&#;S&#; BESLENMES&#;

SÜT KEÇ&#;LER&#;N&#;N BESLENMES&#;

Süt keçilerin beslenmesinde, kritik say&#;lan ba&#;l&#;ca üç dönem vard&#;r. Bunlar s&#;ras&#;yla, teke kat&#;m&#; ya da çiftle&#;me dönemi, gebeli&#;in son ay&#; ve o&#;laklamayla ba&#;layan süt döneminin ilk iki ay&#;d&#;r. Bu dönemlerde süt keçilerine elden verilecek yemlerin miktar ve niteli&#;i, verimlili&#;i etkiler. 

 

TEKE KATIM DÖNEM&#; BESLENMES&#;

1. Keçilerin beslenmesi 

Teke kat&#;m&#; zaman&#;nda, daha kaliteli bir beslemenin uygulanmas&#;nda birçok yarar vard&#;r Bu yararlar aras&#;nda s&#;ras&#;yla; keçilerin tekeye gelme süresinin k&#;salt&#;lmas&#;(a&#;&#;mlar&#;n toplula&#;t&#;r&#;lmas&#;), ikizli&#;in art&#;r&#;lmas&#;, gebe kalma oran&#;n&#; yükseltilmesi ve gebeli&#;i ba&#;ar&#;yla sürdürülmesi say&#;labilir. Buna a&#;&#;m ya da kat&#;m dönemi beslemesi ad&#; verilir. Teke kat&#;m dönemi beslemesi yakla&#;&#;k haftal&#;k bir süreyi kapsar. Bu süre içinde süt keçilerine kg a kadar kuruot ve g arpaya e&#;de&#;er karma yem verilebilir. Ancak, keçiler d&#;&#;ar&#;da otluyorsa, ayr&#;ca kuruot vermeye gerek yoktur, yaln&#;z karma yem verilir.

2. Tekelerin beslenmesi 

A&#;&#;m döneminde tekenin beslenmesine de özen gösterilmelidir. Tekelere verilecek karma yem, döl suyunun (meni) verimini ve kalitesini art&#;r&#;r, onlar&#; a&#;&#;mda daha zinde tutar. Tekelerin beslenmesine, a&#;&#;m döneminden önce ba&#;lanarak verilen toplam yem % düzeyinde art&#;r&#;l&#;r. Bu düzey a&#;&#;m dönemi boyunca, hatta a&#;&#;mdan sonra hafta daha sürdürülür. Teke kat&#;m döneminde, serbest olarak yedirilen kaliteli kuruot yan&#;nda teke ba&#;&#;na günde g tah&#;l kar&#;&#;&#;m&#; yem verilir. Teke kat&#;m döneminde, keçi ve tekelerin mineral madde ihtiyaçlar&#;n&#; kar&#;&#;lamak için yalama ta&#;&#;ndan yararlan&#;lmal&#;d&#;r. 

 

GEBEL&#;&#;&#;N SON DÖNEM&#; BESLENMES&#;

Gebe keçilerde gebeli&#;in son ay&#; o&#;la&#;&#;n ana karn&#;nda en h&#;zl&#; büyüdü&#;ü ve memenin giderek geli&#;ti&#;i döneme rastlar. Bu dönemde dengeli ve yeterli beslenen anaç keçilerin o&#;laklar&#; iri do&#;ar ve memenin süt üretme gücü uyar&#;l&#;r. Ayr&#;ca anan&#;n güçlü kalmas&#; da sa&#;lan&#;r. Bu durum, ikiz do&#;urma olas&#;l&#;&#;&#; yüksek süt keçilerinde önem kazan&#;r. Gebeli&#;in son döneminde yem tüketimi azal&#;r. Bununla birlikte, karma yem içeri&#;inin protein, enerji ve mineral yo&#;unlu&#;u art&#;r&#;lmal&#;d&#;r. Enerji düzeyi, karma yemdeki bu&#;daygil dane yemin yüzdesini yükselterek art&#;r&#;lmal&#;d&#;r. Di&#;er yandan kalsiyum düzeyi art&#;r&#;l&#;r, ancak süt hummas&#; riskini azaltmak için gebeli&#;in son iki haftas&#;nda dü&#;ürülmelidir. Sütçü keçi ba&#;&#;na verilecek karma yem miktar&#;, kg l&#;k keçiler için gebeli&#;in ilerleyen dönemlerinde g dan ba&#;layarak g kadar yükseltilebilir. Kaliteli kuruot miktar&#; ile kg aras&#;nda de&#;i&#;ebilir. 

 

SÜT VER&#;M&#;N&#;N &#;LK DÖNEM&#; BESLENMES&#;

Süt keçilerinde süt veriminin en yüksek oldu&#;u dönem, o&#;laklamadan sonraki ilk haftal&#;k dönemdir. Bu dönemde, en yüksek düzeyde süt elde etme, bununla birlikte anay&#; sa&#;l&#;kl&#; tutmak için dengeli ve yeterli bir besleme düzeni gereklidir. Anan&#;n süt miktar&#;n&#;n yeterli olmas&#;, ayn&#; zamanda süt emen o&#;laklar&#;n h&#;zl&#; geli&#;mesi aç&#;s&#;ndan da önemlidir. Sa&#;mal keçiler için iki seçenekli süt karma yemiyle besleme sistemi uygulanabilir; Sa&#;mal keçiler, süt verimlerine göre grupland&#;r&#;l&#;r. Süt yemi karmas&#; sa&#;&#;m s&#;ras&#;nda, öncesinde ya da sonras&#;nda verilebilir. En yayg&#;n olarak uygulanan sistem, sa&#;&#;m sonras&#; yemlemedir. Her bir sa&#;mal keçi, süt verimine göre yemlenebilir. Ancak bu uygulama, çok yüksek verimli keçiler için geçerlidir.Üretilen her litre süt için, kuruotun d&#;&#;&#;nda g süt yemi karmas&#; hesaplan&#;r. Süt yemi karmas&#;, %16 ham protein ve ortalama kcal net enerji içermelidir. Yem fabrikalar&#;ndan al&#;nacak süt yemi d&#;&#;&#;nda, yeti&#;tiricilerin kendileri de karma yem haz&#;rlayabilirler. Örne&#;in bir litre süt için keçilere ( g arpa + g pamuk tohumu küspesi) ya da ( g arpa + pamuk tohumu küspesi + g m&#;s&#;r) kar&#;&#;&#;m&#;ndan olu&#;an karma yem haz&#;rlanabilir. Sa&#;mal dönemde, keçilere verilecek karma yemin protein, vitamin, ve mineral düzeyi kadar enerji içeri&#;i ve düzeyi de önemlidir. Enerji kayna&#;&#; büyük ölçüde tah&#;llardan kar&#;&#;lanmal&#;d&#;r. 

 

SÜT KEÇ&#;LER&#;N&#;N BESLENMES&#;NDE TEMEL &#;LKELER

Keçiler, s&#;&#;&#;r ve koyunlardan farkl&#; olarak a&#;aç yapraklar&#; ve dallar&#;ndan yem olarak yararlanabilirler. Kaba yemler, genellikle hayvanlar&#;n ya&#;ama gereksinimlerini kar&#;&#;lamada kullan&#;lmal&#;d&#;r. Ye&#;il yemin ve otla&#;&#;n bulunmad&#;&#;&#; dönemlerde, keçilere kuru ot ve kuru yonca verilmelidir. Keçilerin kaba yem ihtiyac&#; &#;eker pancar&#; posas&#;ndan da kar&#;&#;lanabilir. Havuç, &#;algam gibi kök ve yumru yemler de keçi beslemede kullan&#;labilir. Ancak bunlar, i&#;taha göre de&#;il s&#;n&#;rl&#; verilmelidir. Süt keçilerinin beslenmesinde genellikle sa&#;mal dönemde ye&#;il silo yemlerinden yararlan&#;labilir. Verilecek silo yemi miktar&#;, keçilerin günlük kurumadde ihtiyac&#;n&#;n % &#;n&#; kar&#;&#;layacak düzeyde olmal&#;d&#;r. Silo yemleri, sa&#;&#;mdan saat önce yedirilmelidir. Günlük silaj miktar&#; kg kadar olabilir. Yüksek süt verimli keçilerin ihtiyaçlar&#;n&#; tam olarak kar&#;&#;layabilmek için kaba yemlerin karma yemlerle desteklenmesi zorunludur. Keçilere verilecek karma yemin enerjisi, m&#;s&#;r ve bu&#;daygil dane yemler ve bunlar&#;n de&#;irmencilik art&#;klar&#;ndan, protein ihtiyac&#; pamuk, ayçiçe&#;i gibi ya&#;l&#; tohum küspelerinden kar&#;&#;lanmal&#;d&#;r. 

 

SÜT KEÇ&#;LER&#;N&#;N OTLATILMASI

Türkiye’de, az say&#;da yeti&#;tirilen süt tipi keçilerin d&#;&#;&#;nda k&#;l keçilerin ya&#;ama ve verim pay&#; ihtiyaçlar&#; ço&#;unlukla mer’adan kar&#;&#;lan&#;r. Keçi mer’alar&#;n a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#; da orman mer’alar&#; olu&#;turur. Orman mer’alar&#;ndan yararlanan keçi say&#;s&#;, getirilen s&#;n&#;rlamalar nedeniyle azalmaktad&#;r. Bu ba&#;lamda k&#;l keçi say&#;s&#;nda gözlemlenen azalma, melez süt keçisi yeti&#;tiricili&#;inin geli&#;tirilmesiyle de ivme kazanabilir. Ancak &#;imdiki durumda bile denetimli ve birörnek otlatma yap&#;larak, hem orman mer’alar&#;n&#;n a&#;&#;r&#; sömürülmesi engellenebilir, hem de keçilerin gereksinimleri daha yüksek düzeyde kar&#;&#;lanabilir. Denetimli ve birörnek otlatma için a&#;a&#;&#;daki noktalara dikkat edilmelidir;

 

 

* Sürü büyüklü&#;ü ba&#; keçiyi a&#;mamal&#;d&#;r.

* Sürü mer’aya en çok m. geni&#;likte ve 50 m derinlikte birörnek bir &#;ekilde da&#;&#;t&#;lmal&#;d&#;r. 

* Keçiler dakikada m yol alacak bir h&#;zda yürütülmelidir. Çoban sürünün önünde yürümelidir. Olas&#; ise bir yard&#;mc&#;s&#; olmal&#;d&#;r. 

* Koruma amac&#;yla ba&#; keçiye bir köpek hesaplanmal&#;d&#;r. 

* Geni&#; alanl&#; mer’alarda otlatmaya mer’an&#;n bir kenar&#;ndan ba&#;lanmal&#;, m geni&#;likte bir &#;erit sonuna kadar otlat&#;lmal&#;, sona ula&#;&#;ld&#;&#;&#;nda geri dönülerek &#;erit bir kez daha otlat&#;lmal&#;d&#;r. 

* Engebeli mer’larda otlatmaya eteklerden ve yemin en iyi geli&#;ti&#;i yerden ba&#;lanmal&#;, keçiler daha sonra yukar&#;ya do&#;ru yava&#; yava&#; t&#;rmand&#;r&#;lmal&#;d&#;r. 

* S&#;cak mevsimlerde, sabah güne&#; henüz etkili de&#;ilken sürü do&#;uya do&#;ru, s&#;cak bast&#;r&#;nca kuzeye, ak&#;am üzeri de bat&#;ya do&#;ru sürü güdülmelidir. 

* Rüzgarl&#; havalarda, sabah ve ak&#;am döneminde sürü rüzgar yönünde, ö&#;leyin ise rüzgara kar&#;&#; yönlendirilmelidir. 

* &#;lkbahar ve sonbahar aylar&#;nda hayvanlar tam gün olarak otlayabilirler. Ancak keçiler yaz&#;n s&#;caktan dolay&#; ö&#;le s&#;ras&#;nda otlamay&#; sevmezler ve mer’adan yeterince yararlanamazlar. Bu nedenden dolay&#; gündüzün gölgeliklerde dinlendirilmeli, ak&#;am üzeri mer’aya ç&#;kar&#;lmal&#; ve otlatma gece sürdürülmelidir. 

* &#;lkbaharda, sabah saatlerinde k&#;ra&#;&#;ya dikkat etmeli, k&#;ra&#;&#; çözüldükten sonra mer’aya sokulmal&#;d&#;r. 

 

 

DO&#;AL (ANALI) BÜYÜTME

Türkiye’de keçicilik i&#;letmelerinde o&#;laklar genellikle do&#;al yöntemle yani ay süreyle anas&#;n&#;n yan&#;nda b&#;rak&#;l&#;p onu emmesini sa&#;layarak büyütülür. Emi&#;tirme döneminin süresi, i&#;letmeden i&#;letmeye ayr&#;m gösterebilir. Ortalamas&#; 60 gün olarak kabul edilebilir. 

1. O&#;laklar&#;n Yavrulukta Büyütülmesi 

Süt keçicili&#;ine yönelecek i&#;letmelerde o&#;lak verimi artacakt&#;r. Bu durumdaki i&#;letmelerde ikiz ya da üçüz o&#;laklar&#;n h&#;zl&#; geli&#;mesini sa&#;lamak, yemden yararlanmay&#; h&#;zland&#;rmak ve sütten kesimden sonra olu&#;abilecek stresin etkisini azaltmak amac&#;yla yavruluk(*), ad&#; verilen düzenlemelerden yararlan&#;labilir. Yavruluklarda ayn&#; zamanda temiz ve taze su bulundurulur. 

* Yavruluktan yararlan&#;larak uygulanan beslemede dikkat edilecek konular &#;unlard&#;r: 

* Yavrulukta o&#;laklar&#;n önünde taze ve sürekli yem bulunmas&#; çok önemlidir. 

* Asla yavruluk bo&#; b&#;rak&#;lmamal&#;d&#;r. 

* O&#;laklar, yavrululuklara büyütme dönemine geçerken yava&#; yava&#; al&#;&#;t&#;r&#;lmal&#;d&#;r. Aksi durumda, birden bire ba&#;layacak fazla karma yem tüketimi Çelerme’ye (Enterotoksemi) neden olabilir. 

* Yemlikler, su, ya&#;mur, kar gibi istenmeyen etmenlerden korunmal&#; ve bütün yemlikler karma yem ile dolu olmal&#;d&#;r. 

* Islak yemler küflü olabilir, bu nedenle yemlikler, s&#;k s&#;k denetlenmeli, bozuk yemler varsa yemlikten uzakla&#;t&#;r&#;lmal&#;d&#;r. 

* Özellikle karma yemliklerdeki yem ak&#;&#; h&#;z&#; çok iyi denetlenmelidir. 

* Derin ve e&#;imli karma yem yemlikler, o&#;laklar için bir tehlike olu&#;turabilir. Bu da o&#;laklarda ölüme neden olabilir. 

* Aç&#;k yemlikler, o&#;lak büyütmede kullan&#;labilir. Ancak yemlikler s&#;k temizlenmeli ve en az günde iki kez doldurulmal&#;d&#;r. 

* Aç&#;k yemlikler kullan&#;ld&#;&#;&#;nda o&#;laklar, kim zaman yemliklerin içine girerek idrar ve d&#;&#;k&#; yaparlar. Bu durum ayn&#; zamanda yem kayb&#;na neden olur. 

 

2. O&#;lak Büyütmede Kullan&#;lan Yavruluk 

Yavrulu&#;un ölçüleri incelendi&#;inde dikey çubuklar aras&#; aral&#;k cm, çubuklar&#;n yerden yükseklikleri ise 50 cm olmal&#;d&#;r. O&#;laklar&#;n geçecekleri alan&#;n yüksekli&#;i, en az cm olmal&#;d&#;r. Dayan&#;kl&#; ve uzun süre kullan&#;lacak yavruluk kap&#;s&#;, metalden yap&#;lmal&#;, tercihen cm ya da cm kal&#;nl&#;&#;&#;ndaki paslanmaz çelik kullan&#;lmal&#;d&#;r. Kap&#; tahtadan yap&#;lacaksa, sa&#;lam olmal&#;d&#;r. Ancak kullan&#;m süresi, metal kap&#;lara göre daha k&#;sa olacakt&#;r. Yavruluklar, o&#;laklar&#;n gün boyunca bölme içinde gezindikleri suluk, gölgelik ve di&#;er yap&#;lara yak&#;n olmal&#;d&#;r. O&#;laklar, özellikle kar&#;nlar&#; doyurunca z&#;plama, t&#;rmanma ya da di&#;er oyun davran&#;&#;lar&#;nda bulunur. Bu amaçla yavruluk yak&#;nlar&#;na a&#;aç kütük, kaya parças&#; gibi cisimler konularak o&#;laklar&#;n oynamalar&#;na yard&#;mc&#; olunur. 

 

ANASIZ (YAPAY) BÜYÜTME

Anas&#;z büyütme, özellikle o&#;lak veriminin yüksek, buna kar&#;&#;l&#;k keçi sütünün yüksek fiyatla de&#;erlendirildi&#;i ülkelerde yayg&#;n olarak kullan&#;lmaktad&#;r. Türkiye’de de süt keçicili&#;inin geli&#;mesine ko&#;ut olarak o&#;laklar&#;n büyütülmesinde anas&#;z büyütme devreye seafoodplus.info&#;z büyütmede o&#;laklar, do&#;ar do&#;maz analar&#;ndan ayr&#;larak, özel biberonlarla, ya da özel emzikli kovalarla elden emzirilir. Bu büyütme yönteminde o&#;laklar&#;n besin gereksinimi ana sütü, ya da ayn&#; besin de&#;erindeki ve “yapay süt” olarak adland&#;r&#;lan özel mamalarla kar&#;&#;lan&#;r. Bu büyütme yönteminde, yeni do&#;an o&#;laklar&#;n ilk birkaç hafta her türlü çevresel etkilerden korunacaklar&#; bir ortamda bulundurulmalar&#; gerekir. Özellikle çevre s&#;cakl&#;&#;&#;n&#;n önemi büyüktür. O&#;laklara s&#;cakl&#;k bak&#;m&#;ndan rahat bir ortam sa&#;lamak amac&#;yla reflektörlü &#;s&#;t&#;c&#; lambalardan yararlan&#;l&#;r. Yakla&#;&#;k 90 cm yükse&#;e yerle&#;tirilen ve watt gücündeki bu lambalardan bir tanesi 15 o&#;lak için yeterli kabul edilir. Bu yöntemde dikkat edilecek noktalar &#;unlard&#;r; 

 

* O&#;laklar aç kalmamal&#;d&#;r, 

* A&#;&#;l iyi bir &#;ekilde havaland&#;r&#;lmal&#;d&#;r, 

* S&#;cakl&#;k o C aras&#;nda tutulmal&#;d&#;r, 

•Temiz ve sa&#;l&#;kl&#; bir ortam sa&#;lanmal&#;d&#;r. 

 

 

Emi&#;tirme süresi hafta ile 10 –12 hafta aras&#;nda de&#;i&#;ebilmektedir. Emi&#;tirme süresinin ve o&#;laklara verilecek günlük yapay süt miktar&#;n&#;n belirlenmesinde öncelikle keçi sütü ile yapay sütün, yani maman&#;n besin de&#;eri ve fiyat&#; dikkate al&#;n&#;r. Yapay büyütmede genellikle uygulanan emi&#;tirme süreleri ve tüketilen günlük süt miktarlar&#; Çizelge 1 de verilmi&#;tir.

 

Özellikle keçi sütünün yüksek fiyatla sat&#;ld&#;&#;&#; yerlerde ve gerekli emi&#;tirme düzene&#;i olan i&#;letmelerde yeti&#;tiriciler, o&#;lak büyütmede ana sütü yerine süt ikame yemi de kullanmaktad&#;r. Ancak yapay sütle besleme, özellikle sa&#;l&#;k aç&#;s&#;ndan dikkat ve titizlik isteyen bir uygulamad&#;r. Her emi&#;tirme sonras&#;nda ekipmanlar&#;n temizli&#;i çok önemlidir. Yapay emi&#;tirmede genellikle iki tip emzik kullan&#;l&#;r. Bunlar&#;n bir türü plastik kovalara tak&#;l&#;r. Her kullan&#;mdan sonra ç&#;kart&#;l&#;r ve temizlenir, bir sonraki emi&#;tirmeye haz&#;rlan&#;r. O takdirde o&#;laklar&#; emzikli kovalara al&#;&#;t&#;rmak gerekir. Plastik tüpe ba&#;lanan emziklerde ise, sütün ak&#;&#; h&#;z&#; bir valf yard&#;m&#;yla ayarlan&#;r. Bu tip emziklerin temizli&#;i daha zordur ve daha çok özen ister. Temizlik ve sa&#;l&#;k ko&#;ullar&#;na dikkat edilmemesi durumunda kanl&#; ishal (koksidiyoz) tehlikesi ortaya ç&#;kabilir. Yapay büyütme yap&#;lan keçicilik i&#;letmelerinde o&#;lak bölmelerinin alan&#;, ya&#;a göre ve o&#;lak ba&#;&#;na altl&#;k kullan&#;lan beton tabanl&#; a&#;&#;llarda m2, &#;zgara tabanl&#; a&#;&#;llarda ise m2 olarak hesaplan&#;r.

 

KALINTI SÜTLE BÜYÜTME

Makine ya da elle sa&#;&#;mla, keçiden al&#;namayan ve bu &#;ekilde memede kalan sütle, o&#;laklar&#;n analar&#;n&#; emzirerek büyütülmesine kal&#;nt&#; sütle büyütme denir. Bu yöntemle keçilerden hem daha fazla süt elde edilir, hem de o&#;laklar&#;n normal geli&#;meleri sa&#;lan&#;r. Yöntem ba&#;l&#;ca iki &#;ekilde uygulanabilir 

 

* Tek sa&#;&#;m + Bir ö&#;ün o&#;lak emi&#;tirme 

* Çift sa&#;&#;m + Emi&#;tirme 

 

 

1. Tek sa&#;&#;m + Bir ö&#;ün o&#;lak emi&#;tirme 

O&#;laklar&#;n a&#;&#;z sütünü gün süreyle emmesinden sonra tek sa&#;&#;m + bir ö&#;ün o&#;lak emi&#;tirme uygulamas&#;na ba&#;lan&#;r. Tek sa&#;&#;mdan sonra o&#;laklar ana yan&#;na b&#;rak&#;l&#;r. Sa&#;&#;m sabah yap&#;l&#;yorsa, o&#;laklar ak&#;ama de&#;in analar&#;n&#; emerler ya da analar&#; mer'adan dönünce emi&#;lerine izin verilir, sonra ayr&#;l&#;r. Sa&#;&#;m ak&#;am yap&#;lacaksa, keçiler otlak dönü&#;ü önce sa&#;&#;l&#;r, sonra o&#;laklar ana yan&#;na b&#;rak&#;l&#;r. O&#;laklar sabaha de&#;in analar&#;yla birlikte kalabilirler. Ancak, keçiler otla&#;a ç&#;kar&#;l&#;rken ayr&#;l&#;r. Bu yöntem, o&#;lak verimi yüksek melez sütçü keçilerde ya da yerli &#;rklarda uygulanabilir.

 

 

2. Çift sa&#;&#;m + Emi&#;tirme 

Bu yöntemde, o&#;laklar&#;n gün süreyle a&#;&#;z sütü emmelerine izin verilir. Daha sonra keçiler sabah ve ak&#;am sa&#;&#;l&#;rlar. Sa&#;&#;m&#; takiben kal&#;nt&#; sütü emmek üzere o&#;laklar analar&#;n&#;n yan&#;na dakika süreyle b&#;rak&#;l&#;r. Bol sütlü ve genellikle tek do&#;um yapan keçilerde bu yöntem uygulanabilir.

 

 

Saanen sütçü keçi &#;rklar&#; di&#;er hayvan türlerine göre baz&#; avantajlara sahiptir. Bunlar;

¦Oransal süt verimi ( Canl&#; a&#;&#;rl&#;&#;a göre ) çok yüksektir. 50 kg canl&#; a&#;&#;rl&#;&#;a sahip bir süt keçisi kendi a&#;&#;rl&#;&#;&#;n&#;n en az 10–15 kat&#; süt verebilir. Normal besleme ko&#;ullar&#;nda Saanen gibi sütçü keçiler – kg süt verirken, çok iyi ko&#;ullarda beslenen iyi bireyler kg üzerinde süt verebilmektedir.

¦Süt keçileri di&#;er hayvanlara oranla daha az para ile sat&#;n al&#;nabilir. &#;nekle kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;l&#;rsa ’dir. K&#;saca keçi inekten 20 kat daha ucuzdur.

¦Süt keçileri, her türlü ekonomik ve ekolojik ko&#;ulda, evde, ba&#; ve bahçede, çölde ve tropik ko&#;ullarda yeti&#;tirilebilir. Tropik ve subtropik bölgelerin aranan hayvan&#;d&#;r. Adaptasyon yetenekleri çok yüksektir.

¦Ham selülozlu yemleri çok iyi sindirir. Bu özelli&#;i koyun ve s&#;&#;&#;rdan üç kat daha fazlad&#;r.

¦S&#;&#;&#;rla kar&#;&#;la&#;t&#;r&#;ld&#;&#;&#;nda üremesi kolay, gebelik süresi k&#;sa ve döl verimi yüksektir. Jenerasyon aral&#;&#;&#; çok k&#;sad&#;r. Optimal çevre ko&#;ullar&#;nda bir bat&#;nda ortalama iki o&#;lak verirler.

¦Süt keçilerinin önemli bir özelli&#;i de erken geli&#;meleridir. Entansif bak&#;m ve besleme ko&#;ullar&#;nda ilk yavrusunu 12 ayl&#;kken yapar. Di&#;er bir de&#;i&#;le keçi 7ayl&#;k ya&#;ta tohumlanabilir.

¦Di&#;er çiftlik hayvanlar&#;na oranla hastal&#;klara ve kötü çevre ko&#;ullar&#;na daha dayanakl&#;d&#;r.

¦Keçi a&#;&#;z yap&#;s&#;ndan dolay&#; fundal&#;k, makilik ve çal&#;l&#;ktan en iyi &#;ekilde yararlanarak karn&#;n&#; doyurabilir.

¦Sevk ve idaresi, bak&#;l&#;p beslenmesi ve sa&#;&#;lmas&#; çok kolayd&#;r. Ya&#;l&#;lar, kad&#;nlar ve gençler keçiye bakabilir.

Keçi sütünün di&#;er sütlerden ayr&#;lan baz&#; özellikleri vard&#;r. Bunlar;

¦ Keçi sütü, inek sütü gibi içimlik süt olarak tüketilebilme özelli&#;ine sahiptir.

¦Keçi sütünde, daha fazla miktarda küçük ya&#; globülleri vard&#;r.  Ayr&#;ca keçi sütü ya&#;&#; do&#;al olarak hemojenize özelli&#;ine sahiptir. Bu özellikleri ile keçi sütünün sindirilmesi daha yüksektir. Bu durum keçi sütünü, sindirim sistemleri tam olarak geli&#;memi&#; bebeklerin ve ya&#;l&#;lar&#;n beslenmesinde önemli bir besin kayna&#;&#; oldu&#;unu ortaya koymaktad&#;r.

¦Bunlar&#;n yan&#;nda keçi sütü prematüre bebeklerin beslenmesinde intestinal, koroner hastal&#;klar&#;n tedavisinde önem ta&#;&#;r.

¦Keçi sütü proteinleri di&#;er memeli sütlerinde bulunan amino asit komposizyonlar&#; bak&#;m&#;ndan çok belirgin farkl&#;l&#;klar gösterir. Bu durum özellikle inek sütüne alerjisi olan bebeklerin beslenmesinde keçi sütünü alternatif besin maddesi olarak devreye sokmaktad&#;r.

¦Keçi sütünün yüksek fosfor içeri&#;i, yeterince et ve bal&#;k tüketmeyen toplum kesimlerinin beslenmesinde önem ta&#;&#;r.

¦Annesi ölmü&#; tay ve köpek yavrular&#; için ideal bir besin maddesi özelli&#;i ta&#;&#;r.

            Keçi sütü bu özellikleri yan&#;nda peynir, süt tozu ve tereya&#;&#;na i&#;lenmekte ayr&#;ca yo&#;urt üretiminde kullan&#;lmaktad&#;r. Dünyada yap&#;lan en eski ve en ilkel peynir olan‘Kishle’ ad&#; peynir ( Arabistan’da) keçi sütünden yap&#;lan peynirdir. Di&#;er taraftan günümüzde dünyada en pahal&#; peynir de yine keçi sütünden yap&#;lan Crottin de Chavignal olup Fransa’da üretilmektedir. Peynir çe&#;itleri bak&#;m&#;ndan Fransa’da sadece keçi sütü kullan&#;larak yap&#;lan Camambert tipi ve Roquefert tipi peynirler ba&#;ta olmak üzere di&#;er birçok keçi sütü peyniri piyasada en çok aranan peynirlerdir.

            Dünyan&#;n birçok ülkesinde keçilerin &#;slah&#;nda en çok kullan&#;lan sütçü &#;rklar daha çok &#;sviçre keçi &#;rklar&#;d&#;r. Genellikle sütçülük özellikleri ön planda olan bu &#;rklar&#;n ba&#;&#;nda Saanen gelir.

Saanen keçileri Sarıkamış'ı sevdi

Kars'ta Saanen ırkı keçi besleyen Naim Ünaldı, süt ve üreme verimi yüksek olan ve her iklime adapte olabilen bu keçilerin Doğu Anadolu'da yaygınlaşması için çaba gösteriyor.
Saanen keçileri Sarıkamış'ı sevdi

Türkiye'nin en önemli hayvancılık merkezlerinden Kars'ın Sarıkamış ilçesinde 2 bin rakımlı köyde saanen ırkı keçi besleyen Naim Ünaldı, süt ve üreme verimi yüksek olan ve her iklime adapte olabilen bu keçilerin Doğu Anadolu'da yaygınlaşması için çaba gösteriyor.

İlçeye bağlı Yeniköy'de hayvancılıkla uğraşan Naim Ünaldı, 4 yıl önce Erzincan'da bir çiftlikte gördüğü Saanen ırkı keçilerden  yavru satın aldı.

Her bölgede yaşamayı seven söz konusu keçileri Sarıkamış'a getiren Ünaldı, buradaki 2 bin rakımlı köyünde kurduğu çiftlikte keçi beslemeye başladı.

Çevredekilerin bu keçilerin yöreye uyum sağlayamayacağı yönündeki eleştirilerine rağmen Saanen keçilerini beslemeyi sürdüren Ünaldı, her gün sabah erkenden kalkıp beslediği keçilerine adeta gözü gibi bakıyor.

Ünaldı, kışın genellikle kapalı alanda beslediği keçilerinden yüksek süt verim almayı hedefliyor.

Besici Ünaldı yaptığı açıklamada, bölgede küçükbaş hayvancılığın azalmasıyla küçükbaş hayvan beslemeye merak saldığını belirterek, "Süt verimi yüksek olan Saanen keçilerini burada denemek istedim." dedi.

Ünaldı, yerli ırkın süt konusunda verimsiz olduğunu ifade ederek, "Yörede hayvancılıkta son yıllarda küçükbaş hayvanların azalmasıyla bende böyle bir merak uyandı. Son 4 yıldır bu işle uğraşıyorum. Yöremizin yerli keçileri süt verimi olarak çok verimsiz, sadece etlerinden faydalanabiliyorduk ama bu keçilerin üreme ve süt verimi yüksek." dedi.

Keçileri aldığı zaman vatandaşların kendisine uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Ünaldı, şöyle devam etti:

"Saanen keçilerini yavru olarak aldım, herhangi bir kaybım olmadı. Şu anda aralarına teke de kattık, martta ilk doğumlarını yapacaklar. Erzincan'daki bir saanen üretme çiftliğindeki keçinin tamamını alıp buraya getirdim. Bu keçiler iyi beslendiğinde günlük 3 kilo süt veriyor, keçi ortalaması olarak çok iyi miktar. Yerli keçi ırkı ise günlük yarım kilo süt veriyor. Bana 'bu keçiler sıcak iklim hayvanları burada yaşamaz, ölür' deseler de ben yine de bu işe girdim ve başarılı oldum. İlkbaharda bunları getirdiğimde çok küçüklerdi. İlk kez doğum yapmaları sonrası sütlerini değerlendireceğim. Irk olarak yöremiz iklimine de dayanıklı olduklarını gördük."

"Bu iş için insanların elini taşın altına koymalarını bekliyorum"

Naim Ünaldı, saanen ırkı keçilerin bölgede yaygınlaşmasını ve vatandaşların bundan yararlanması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Saanen keçilerinin 2 bin rakımda yetişebildiğini, yaşayabildiğini insanlara göstermek istiyorum. Daha sonraki hedefimiz bu işi biraz daha modern anlamda yapıp keçi sütünü yöre insanına sevdirmek. Keçi sütü, anne sütüne eşdeğer çok faydalı bir süt. İnsanlara keçi sütünü sevdirip burada bir potansiyel oluşturmak istiyoruz. başlık bir çiftlik kurabilirsek, en az 10 aile bu işten ekmek kazanır. Bu iş için insanların elini taşın altına koymalarını bekliyorum."

Ünaldı, kısıtlı imkânlarla bu işi hayvancılıkla ilgilenen yöre insanına sevdirmeye çalıştığını anlatarak, önümüzdeki süreçte kendisinin de çiftliğinin kapasitesini artırmayı planladığını sözlerine ekledi.

Saanen keçileri Doğu Anadolu iklimine de uygun

Kars İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Düzgün de saanen keçilerinin İsviçre'nin Saanen Vadisi'nde yetiştirilip dünyaya yayıldığını anlatarak, "Bu ırk, dünyanın hemen hemen her tarafına götürülmüştür. Genel olarak adaptasyon yeteneği yüksek bir ırktır. 'un başında Türkiye'ye de getirilmiş ve halen saf ve melez olarak yetiştirilmektedir." dedi. 

Doğu Anadolu iklimine de uygun olmasına rağmen nadir olarak beslenen saanen keçilerinin götürüldüğü alanlara çabuk adapte olduklarını ve Kars'ın Sarıkamış ilçesinde de bu konuda sıkıntı yaşamadığını ifade eden Düzgün, şunları söyledi:

"Saanen ırkının en önemli özelliklerinden biri, farklı iklim koşullarına uyma yeteneğidir. Götürüldüğü yerlere çok çabuk adapte olabilen saanen ırkı keçileri yemleme ve mera koşullarına karşı çok duyarlıdır. Yüksek verim yeteneği ancak iyi bakım ve besleme koşullarında ortaya çıkar. Yemden yararlanma yeteneği yüksek olan ve erken çağda cinsi olgunluğa ulaşan bu keçiler hızlı ürerler."

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir