vc neyin kısaltması / VC kısaltmasının anlamı, ne demek, okunuşu, açılımı, kısaltmalar sözlüğü

Vc Neyin Kısaltması

vc neyin kısaltması

Venture Capital (VC) nedir?

[dropcap]R[/dropcap]isk taşıyan, yeni bir girişime yahut hayata geçtikten belli bir zaman sonra finansal desteğe ihtiyacı olan şirketlere yapılan yatırımlara ‘’Venture Capital’’ yani risk sermayesi denir. II. Dünya Savaşı sonrasında teknoloji ağırlıklı sanayileşme stratejisinin benimsendiği başta ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Hollanda ve Almanya gibi ülkelerde ortaya çıkan risk sermayesi; yaratıcı, dinamik fakat finansal gücü yetersiz girişimlerin gerçekleştirilmesi için bir yatırım finansmanı biçimidir. Risk sermayesi yatırımındaki risk, yeni bir ürün yaratılması ve piyasada tutulması anlamında bir risktir. Birden çok paydaştan oluşan risk sermayedarları bir girişime yatırım yapmadan önceki belirli bir zamanı fon toplamakla geçirirler Risk sermayedarları, melek yatırımcılardan dört ana başlık sebebiyle farklıdır. Bunlar; yatırım miktarı, profesyonellik, yatırım kaynağı ve yönetim şeklidir. Melek yatırımcılar küçük miktarlarda finansal destek sağlarken risk sermayedarları oldukça yüksek miktarlarda finansal destek sağlayabiliyorlar ancak bu durum yatırımdan beklentilerini de farklı tutabiliyor. Yatırımcılık, risk sermayedarları için bir meslekti, bu nedenle melek yatırımcılara göre daha profesyonellerdir. Melek yatırımcılar kendi birikimleri üzerinden destek sağlarken risk sermayedarları; ortaklık, emeklilik yatırımları, güçlü birey ve aileler gibi farklı tanımda paydaşların bir araya gelmesi ve girişime ayrılacak kaynağın yönetilmesi söz konusudur. Tam da bu yönetim şeklini, yatırım yaptıkları her girişim için ayrı kurul oluşturarak yürütürler. Girişimden daha çok yaptıkları yatırıma dahil olurlar.

Risk sermayesi ve risk sermayedarlarından bahsettiğim yazımı, Türkiye’de kurulmuş ve yatırım hedeflerini ülkemiz girişimlerine odaklamış bazı Venture Capital şirketlerini ve o şirketlerin  önemli girişim yatırımı örneklerini yazıma ekleyerek tamamlamak isterim.

  • Venture Capital : Butigo, Hazinem Pırlanta
  • Aksoy Internet Venture: seafoodplus.info, Ginora
  • Young Turk Venture: Gittigidiyor, Yemeksepeti, Grupanya
  • İş Girişim Sermayesi: Numnum, Aras Kargo, Havaş
  • iLab Ventures :seafoodplus.info, seafoodplus.info, seafoodplus.info, Gittigidiyor, Yemeksepeti
  • Teknoloji Yatırım A.Ş.: Logobiz, Uca Medikal, Infotech
  • İstanbul Venture Capital: Fonlara yatırım yapıyor.
  • Kobi Girişim Sermayesi: BuTech, Makim, İntermak

 

DİJİTAL OYUNLARDA KULLANILAN KISALTMALAR VE TERİMLER


Kuşkusuz, teknolojinin zararları açısından en hassas noktamızı, çocuklar oluşturmaktadır. Yalnızca son 10 yılda büyük değişime uğrayan çocuklar, sanal dünyayla gerçek dünyanın iç içe geçtiği bir evrende varlığını sürdürmektedir. Getirdiği kolaylıklar ve yenilikler gerekse boş zaman eğlence içerikleriyle neredeyse sınırsız bir kullanım alanı oluşturarak evde, okulda ya da arkadaş ortamlarında çocukların vazgeçilmezi olan bu araçlar barındırdıkları risklerle de ebeveynlerin korkulu rüyası olabilmektedir. Çocuk olmak oyun oynamak demektir, öğrenmek ve keşfetmek demektir. Özellikle dijital oyunların onlara ne kattığı ve onlardan ne götürdüğü konusu da sıkça tartışılmaktadır.

Dijital oyunların hayatımıza girmesi ve yaygınlaşması oyunlarda karşımıza çıkan yeni kelimeleri ve kısaltmaları da beraberinde getirmiştir. Eğer bir ebeveynseniz çocuğunuzun oynadığı oyun hakkında çok daha fazla şeyi bilmeye ihtiyacınız var demektir.
Ebeveynlerin kontrolünde hangi oyunların oynanabileceği ve süre denetlemesi gibi durumlar ne kadar önemliyse oyunda yer alan kısaltmalar da aynı derece önemli olabilmektedir. Böylelikle hem çocuğunuza daha doğru rehberlik edebilirsiniz hem de onların dünyasına daha hâkim olabilirsiniz.
Aşağıda, gençlerin, çocukların ve ebeveynlerin oyun sırasında daha güvenli seçimler yapmalarında yardımcı olmak amacıyla oyunda kullanılan bazı kelimeler hakkında sözlük niteliğinde bilgiler bulunmaktadır.

Oyunda kullanılan kısaltmalar ise şöyledir;

AFK - Away from keyboard İngilizce cümlenin kısalmasıdır. Klavyeden uzakta anlamında kullanılmaktadır.

GLHF - Good luck have fun İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. İyi şanslar iyi eğlenceler

Newbie  - Acemi anlamına gelmektedir. Bu, tecrübesi çok az olan veya oyuna yeni başlayan biri için argo olarak çömez anlamında kullanılır.

RTS – Real time strategy İngilizce cümlenin kısalmasıdır. Gerçek zamanlı strateji anlamına gelmektedir.

GTG  – Good to go İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Gitmem lazım anlamında kullanılmaktadır.

PUG – Pick-up group İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Çevrim içi oyunlarda oyuncular tarafından oluşturulan bir grup anlamına gelmektedir.

OOC - Out of character İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Bir karakterin başka bir karakteri öldürmek üzere olduğunda kullanılmaktadır.

TLDR – Too long, didn’t read İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Çok uzun olan konuşmaları okumamak anlamına gelmektedir.

IGM – name in-game İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Oyun içerisinde kullanılan isim anlamına gelmektedir.

BBIAB – Be back in a bit İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Oyuna geri dönülmesi yavaş kalındığı anlamında bir kısaltmadır.

BEAST - oyuna hakim oyuncu anlamında kullanılmaktadır.

DL  – indirmek anlamında download kelimesinin kısaltmasıdır.

FAİL – Başarısızlık anlamında kullanılan kelimedir.

FUBAR – Çok fazla hasar almak anlamından kullanılan kelimedir.

PK – Player Kill İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Oyuncunun oyunda ki karakterini öldürme anlamından kullanılan kelimedir.

IRL - in real life İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Gerçek hayatta anlamında kullanılan anlamına gelmektedir.

IDK – İ dont know İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Bilmiyorum anlamında gelmektedir.

FTW - For the Win İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Kazanmak İçin oyna anlamına gelmektedir.

OWN – owned / to gain ownership İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Oyunda bir nesneye ya da objeye sahip olmak anlamında kullanılmaktadır.

IAP - in-app purchase İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Uygulama içi satın alma anlamına gelmektedir.

HF - Have fun İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. İyi eğlenceler anlamına gelmektedir.

WOOT – oyun içerisinde heyecanı göstermek için kullanılmaktadır.

KAMPÇILAR - Avantaj elde etmek için diğer oyunculara saldıran oyuncular

HİLE YAPANLAR - Oyunda avantaj sağlamak için oyunun kodlarıyla oynayan kişiler.

GRİEFERS – Diğer oyuncuları sözlü taciz eden kişilere denilmektedir.

TROLLS - Griefers gibi bunlar da tacizde bulunan diğer insanları hedef alarak forumlarda veya oyunda nefret uyandıran oyunculardır.

SMURF - Yeni bir hesap oluşturarak oyuna yeni bir oyuncu gibi davranan deneyimli oyunculara denilmektedir.

SCRUB - (acemi) oyunda iyi oynamayan ya da nispeten yeni oynayan biri için kullanılmaktadır.

DLC - İndirilebilir içerik anlamına gelmektedir. Çevrimiçi oynanılan bir oyun için ek olarak indirilebilir içerik anlamına gelmektedir.

MMOPRG - Massive Multiplayer Online Game İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. Çok oyunculu çevrimiçi oyun anlamına gelmektedir.

RPG - Rol yapma oyunu anlamına gelmektedir Oyuncu oyunda oynamak için bir avatarı kontrol etmektedir.

FTP - Video oyunlarını oynaması ücretsizdir oyuna devam etmek istenilirse Premium üyelik yapılarak devam edilebilmektedir.

SANDBOX - Oyuncuya dolaştığı ve içinde bulundukları sanal dünyayı değiştirmesi için daha fazla özgürlük veren oyundur. (Minecraft böyle bir oyunun örneğidir)

GECİKME (LAG)  - Bir bilgisayar oyunu beklenenden daha yavaş yanıt verdiğinde kullanılan terimdir.

LEVEL UP (SEVİYE) - oyunun bir sonraki aşamasına geçtiğiniz yerdir. Oyunlar içerisinde farklı türde birçok seviye bulunmaktadır.

ALİAS(RUMUZ) - Nick ya da Nickname olarak da kullanılır. Bir bilgisayar, nesne, kişi, grup ya da kullanıcı için alternatif bir isimdir. Çoğunlukla uzun isimlerin yerine ya da kişinin kendine özel bir isim belirlemesi için kullanılır.

B4N - Bye for Now, yani “şimdilik hoşça kalın” anlamına gelir.

BAN (Yasaklama) - Bir kaynağa erişimi kısıtlayan ya da engelleyen kural. Örneğin bir kullanıcının bir sohbet odasına erişimi kurallara uymadığı için ya da bir oyuna erişimi hile yaptığı için yasaklanabilir. Yasaklama sebebi eylemin ciddiyetine göre bu ceza birkaç hafta, ay ya da yıl sürebilmekte, hatta devamlı olabilmektedir.

BRB - Be Right Back (Birazdan Dönerim) tabirinin kısaltmasıdır. Sohbetlerde kısa bir süreliğine bilgisayar başından kalkacağınızı ama bir iki dakikaya dönüleceğini belirtmek için kullanılmaktadır.

GG - Good Game İngilizce cümlesinin kısaltmasıdır. İyi oyundu anlamına gelir. Diğer oyunculara güzel bir oyun oynandığını belirtmek için kullanılmaktadır.

Nuke -Tüm gücünüzle saldırmak anlamına gelmektedir.

QQ - demek, diğer oyuncuya “ağlamayı bırak ya da oyundan çık” demektir.

LAN Party -Bilgisayar grubu ya da LAN grubu denilen olay insanların bilgisayarları ile birlikte bir yerde toplanmasıdır. LAN (Yerel ağ bağlantısı) grupları hep birlikte oyun oynamak ya da dosya paylaşmak için yapılır. Çoğu LAN grupları yaklaşık 10 kişi ve bilgisayarlarını içerir fakat bazı şirketler ya da organizasyonlar yüzlerce hatta binlerce kişi ve bilgisayardan oluşan LAN grupları kurabilirler.

LFG -Looking for group (Grup arıyorum) cümlesinin kısaltmasıdır. Çevrimiçi oyunlarda, herhangi bir etkinliğe katılmak, bir görevi gerçekleştirmek ya da farklı sebeplerle grup arayan oyuncular tarafından dile getirilir.

Loot (Ganimet) -Çevrimiçi oyunlarda yaratıkların üzerinden düşen eşya ve paralara verilen genel isimdir.

Zone (Bölge) -Bilgisayar oyunlarında bölge, oyundaki alanın belirli bir bölgesini tarif etmek için kullanılır. Mesela bir oyun sınırlarla ayrılmış birçok kasabanın bulunduğu kıtalardan oluşabilir. Bazı oyunlarda bölgeden bölgeye geçerken yükleme vakit alabilir ve bu süreç zoning (bölgelendirme) olarak adlandırılmaktadır.

Türkçede sadece günlük konuşmalarınızın yanında bir de sık sık kısaltmalar ile karşılaşıyorsunuz. Örneğin, bkz. ifadesini gördüğünüzde bakınız denmek istendiğini, Sn. diye hitap edildiğinde sayın denildiğini anlıyorsunuz. GD bölgesinin Güneydoğu anlamına geldiğini biliyorsunuz ve zorluk çekmiyorsunuz. Aynı şekilde İngilizcede de herhangi bir zorlukla karşılaşmamanız için yemek yaparken, seyahat ederken ve arkadaşlarınızla yazışırken kullanabileceğiniz kısaltmaları listeledik.

Okumadan geçmeyin!

Yemek Tariflerinde Karşılaştığımız Kısaltmalar

Yemek yapmak kuşkusuz çoğu kişinin seveceği aktivitelerden biri. Özellikle emek verilen bir şeyi deneyimlemek ve birileriyle paylaşmak oldukça güzel bir his. Yemek yaparken, bazen bildikleriniz ile sınırlı kalmak istemezsiniz, yeni mutfaklar denemek, yeni kültürler tanımak istersiniz. Bunu yapabilmek için Türkçe yazılmış birçok kaynak var ama daha keşfedilmemiş çok fazla tarif de var. Mutfakta sınırları aşmanıza İngilizce engel olmasın.

Sizin için hazırladığımız, yemek tariflerinde karşılaşacağınız kısaltmaları okumanızı tavsiye ederiz.

Şimdiden afiyet olsun! 

Tsp or t - Teaspoon/Teaspoons

Çay kaşığı anlamına geliyor.

Tbs, tbsp or t - Tablespoon/Tablespoons

Çorba kaşığı anlamına geliyor.

C - Cup/Cups

Bir cup ml anlamına geliyor. Yani Türk mutfağında tabir ettiğimiz su bardağından biraz daha fazla.

Gal – Gallon

Türk mutfağına uzak gelen bir ölçü olsa da bilmekte fayda var. Galon, litreye denk gelen ölçü birimidir.

lb - Pound/Pounds

Türk mutfağında yarım kilo diye tabir edeceğimiz, Türkçe karşılığı libre olan kısaltma, gr civarına tekabül ediyor ve bilmenin yararlı olduğu kısaltmalardan biri diye düşünüyoruz.

Qt – Quart

Çeyrek anlamına geliyor.

Yer – yön ile ilgili kısaltmalar

Yurt dışı seyahatlerinde yönümü ben bulurum, birinin beni gezdirmesine gerek yok diyorsanız bile kaybolmamak içinbu kısaltmaları bilmekte fayda var. Çünkü her zaman internetten bakacak imkânınız olmayabilir ya da birine sorabilecek durumda olmayabilirsiniz.

Bu yüzden yurt dışında özgürce dolaşabilmek için aşağıda sizin için hazırladığımız, seyahat ederken mutlaka bilmeniz gereken kısaltmaları okursanız, daha rahat gezebilirsiniz.

Ave. – Avenue

Bulvar anlamına geliyor.

Blvd. – Boulevard

Bulvar, geniş cadde anlamına geliyor.

Cyn. – Canyon

Kanyonun kısaltmış halidir.

Ln. – Lane

Şerit anlamına geliyor.

Rd. – Road

Yol anlamına geliyor.

St. – Street

Cadde anlamına geliyor.

E – East

Doğu anlamına geliyor.

N – North

Kuzey anlamına geliyor.

NE – Northeast

Kuzeydoğu anlamına geliyor.

NW – Northwest

Kuzeybatı anlamına geliyor.

S – South

Güney anlamına geliyor.

SE – Southeast

Güneydoğu anlamına geliyor.

SW – Southwest

Güneybatı anlamına geliyor.

W – West

Batı anlamına geliyor.

Akademik Unvanlar ve İş Unvanları

Akademik kısaltmalara yabancı dilde eğitim veren üniversitelerde sıkça rastlayabilirsiniz. Aynı zamanda profesyonel iş yaşamınızda da bilmeniz gereken kısaltmaları öğrenmekte yarar var. Böylece resmi yazışmalarda veya araştırma yaparken zorluk yaşamazsınız.

BA - Bachelor of Arts

Sanat fakültesi mezunu veya edebiyat fakültesi mezunu anlamına geliyor.

BS - Bachelor of Science

Fen fakültesi mezunu anlamına geliyor.

MA - Master of Arts

Sosyal bilimler yüksek lisansı anlamına geliyor.

seafoodplus.info or MPHIL - Master of Philosophy

Felsefe yüksek lisansı anlamına geliyor.

JD - Juris Doctor

Amerika Birleşik Devletlerinde hukuk fakültesini tamamlayan öğrencilere verilen derecedir. Amerika’da üniversite okuyorsanız karşılaşma ihtimalinizin yüksek olduğu kısaltmalardan biridir.

Asst. - Assistant

Asistan ya da yardımcı anlamına geliyor.

MD - Managing Director

Türkçe karşılığını müdür olarak verebiliriz.

VP - Vice President

Başkan yardımcısı anlamına geliyor.

SVP - Senior Vice President

Kıdemli başkan yardımcısı anlamına geliyor.

EVP - Executive Vice President

Başkan yardımcısı anlamına geliyor.

CMO - Chief Marketing Officer

Pazarlama kurulu başkanı anlamına geliyor.

CFO - Chief Financial Officer

Türkçe karşılığını kullanmadığımız kısaltmalardan olduğu için kesinlikle bilmekte fayda var; finans direktörü olarak karşılığını verebiliriz.

CEO - Chief Executive Officer

Yönetim kurulu başkanı olarak çevirebiliriz. Fakat Türkçede de genellikle CEO olarak kullandığımız için bilmenizin kesinlikle gerektiği bir kısaltmadır.

PHD- Doctor of Philosophy

Doktora ünvanını duymuşsunuzdur. Hatta insanların konuşurken, tıp doktoru şeklinde belirtip ünvanları titizlikle belirten kişiler dikkatinizi çekmiştir. Doktora, yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derecedir.

Sosyal Medyada Mutlaka Karşımıza Çıkan Kısaltmalar

Gündelik yaşamımızda zamanımızın büyük bir kısmını sosyal medyada vakit geçirerek harcıyoruz. Bu nedenle sosyal medya jargonuna da hakim olmanız gerekir. İşte sizi karşınıza çıkan birçok espriden, eğlenceli videodan mahrum bırakmayacak kısaltmalar!

AFAIK - As far As i Know

Bildiğim kadarıyla anlamına geliyor.

AKA - Also Known As

Nam-ı diğer anlamına geliyor.

AFK - Away From Keyboard

Klavyeden uzakta anlamına geliyor. Özellikle sanal muhabbet sitelerinde ve oyunlarda sıkça karşımıza çıkar.

BRB - Be Right Back

Genellikle oyunlarda ve mesajlaşırken kullanılan, hemen döneceğim anlamına gelen kısaltma.

BTW – By The Way

By the way, “bu arada” anlamına geliyor. Bu da sıkça karşılaşacağınız ve kesinlikle bilmeniz gereken İngilizce kısaltmalardan biri.

FYI – For Your Information

Bilginize, bilmende fayda var anlamına gelen kısaltma günlük olarak çok kullanılmasının yanı sıra maillerde de sıkça karşılaşabilirsiniz.

LOL - Laugh Out Loud

Sesli gülmek anlamına gelir ve sosyal medyada sık olarak karşınıza çıkabilecek kısaltmalardan, bilmenizde fayda var diye düşünüyoruz.

TBT – Throwback Thursday

Genellikle fotoğraf paylaştığımız mecralarda karşılaştığımız kısaltma, tam olarak çevirisi olmasa da geçmişi anmak olarak, geriye dönüş anlamında kullanılarak eski fotoğraflar paylaşılır. Sosyal medyada çoğu kişinin, TBT’nin ne olduğunu bilmese de, hashtag’leyerek paylaşım yaptığını fark etmişsinizdir. J

NP - No Problem

Problem yok anlamına geliyor.

TY - Thank You

Teşekkür ederim anlamına gelen kısaltma kesinlikle çok karşılaşacağınız kısaltmalardan.

IDC - I Don’t Care

Umurumda değil anlamında kullanılıyor.

IDK – I Don’t Know

İngilizcede “bilmiyorum”un kısaltılmış halidir. Oldukça sık karşınıza çıkacak ifadelerden biri.

DMDirect Message

Sosyal hayatınızda karşınıza çıkma olasılığı yüksek kısaltmalardan biridir. Direkt mesaj olarak çevirebiliriz. Sosyal medya platformlarında kullanılır.

Konuşma Kulübü’nde CEFR kriterlerine uygun, güncel konulardan oluşan eğitim müfredatı ile İngilizceye ilk dersten itibaren her ders maruz kalırsınız. Böylece İngilizce ile alakalı öğrenmeniz gereken tüm ifadelere hâkim olursunuz. Türkiye’nin ilk ve tek 8 kişilik sınıflarında, her ders yeni bilgiler öğrenirsiniz ve İngilizceyi aktif olarak kullanırsınız.  

 

kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir