asdep tercih / T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | Anasayfa

Asdep Tercih

asdep tercih

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı mülakat sonucu sorgulama ekranı ve tercih tarihleri!

ASDEP mülakat sonuçları açıklandı, binlerce aday mülakat sonuçlarını ve sürece dair detayları araştırmaya başladı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya istinaden; adaylar tercih döneminin ne zaman başlayacağını sorgulamayı sürdürürken; ASDEP mülakat sonuçları ve tercihlerine dair merak edilenler haberimizde

ASDEP 4 BİN PERSONEL ALIMI SÖZLÜ MÜLAKAT SONUÇLARI AÇIKLANDI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık Twitter hesabından ASDEP sözlü mülakat sonuçlarının açıklandığını şu sözlerle duyurdu:

"Bakanlığımızın sözleşmeli personel alımı için gerçekleştirdiğimiz sözlü sınavın sonuçları internet sitemizde yayınlandı.

Sınavda başarılı olan tüm yeni çalışma arkadaşlarıma başarılar diliyorum. Hep birlikte 85 milyona hizmet götüreceğiz. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz."

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI (ASDEP) PERSONEL ALIMI TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Konuya ilişkin yapılan açıklama:

" tarihinde duyurulan pozisyon için tarihleri arasında yapılan Sözleşmeli Personel alımı sözlü sınavı değerlendirmeleri tamamlanmıştır.

Sözleşmeli personel alımı sözlü sınav sonuçları kariyer kapısı üzerinden görülebilecek olup ayrıca adaylara e-posta yoluyla sonuç bilgisi gönderilecektir. Tercihler için ayrıca duyuru yapılacaktır."

SÖZLÜ MÜLAKAT SONUÇLARINI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

BAŞVURU ŞARTLARI

A) Genel Şartlar:

a) sayılı Kanunun 48 inci maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (4), (5), (6) ve (7) numaralı alt bentlerinde belirtilen koşulları taşımak,

b) Son müracaat tarihi itibariyle başvuru yapılan pozisyon için istenilen bölümden mezun olmak (başvurduğu sözleşmeli personel pozisyonu için belirlenen öğrenim düzeyinin üstü bir öğrenim düzeyinde mezun durumda olup bu öğrenim düzeyinde KPSS puanı bulunan adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.),

c) Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazanmamış olmak,

ç) 65 yaşını bitirmemiş olmak,

d) sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli personel pozisyonunda görev yapmakta iken, hizmet sözleşmesi esaslarına aykırı hareket etmesi nedeniyle kurumlarınca sözleşmesinin feshedilmesi veya sözleşme dönemi içinde sözleşmeyi tek taraflı feshetmesi halinde, fesih tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kamu kurum ve kuruluşlarının sözleşmeli personel pozisyonlarında yeniden istihdam edilemez.(Kısmi zamanlı veya proje süresi ile sınırlı çalışanlar, öğrenim durumu itibariyle ihraz edilen sözleşmeli bir unvana ilişkin bir pozisyona atanmak suretiyle unvan değişikliği yapanlar ile eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmakla beraber; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak yer değişikliği yapamayanlar bir yıllık bekleme süresine tabi değildir)

HANGİ KADROLARDA PERSONEL ALIMI YAPILDI? (ASDEP)

  • Aile Sosyal Destek Personeli (4/B) (ASDEP),
  • Sosyal Çalışmacı (4/B),
  • Psikolog (4/B) ,
  • Fizyoterapist (4/B) ,
  • Çocuk Gelişimcisi (4/B) ,
  • Diyetisyen (4/B),
  • Öğretmen (4/B),
  • Avukat (4/B),
  • Hemşire (4/B),
  • Diğer Sağlık Personeli,
  • Büro Personeli
  • Yurt Yönetim Personeli (4/B).

Ustasından &#;Nedir Bu ASDEP?&#;

Herkese Merhabalar,

Öncelikle bu sitede bana yazı yazma fırsatı sunan sevgili büyüğüm idealsosyalhizmet&#;e teşekkürlerimi sunuyorum. Bu sitedeki ilk yazım olması sebebi ile konumuza girmeden önce kendimden bahsetmek istiyorum. Ben Berat ATALAY yani tanınan ismimle ATANAMAYSHU. yılları arasında Selçuk Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümünden mezun oldum ve yaklaşık iki yıldır eski adıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yeni ismiyle Çalışma, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesindeki kuruluşlarda ASDEP (Sosyal Çalışmacı) alımları kapsamında istihdam edilerek mesleğimizi icra ediyorum. Alanda edindiğim bilgi beceri ve tecrübelerimi elimden geldiğince Sosyal Hizmet mesleğinin etik ilkelerine uygun bir şekilde sizlere aktarmaya çalışacağım.

Şimdi konumuza gelelim&#; Bu ASDEP hayırdır ya nerden çıktı ? Neden bu kadar gündemde ? Neden bir anda bu kadar popüler oldu gibi soruların cevabını bulalım.

Aile ve Sosyal Destek Programı yani bilindik ismiyle ASDEP, &#; yılları arasında Fatma ŞAHİN&#;in bakanlığımızın başında olduğu yıllardan bu yana söylene durulmuş -her aileye bir Sosyal Hizmet Uzmanı sloganıyla yola çıktığını hatırlıyorum- bir kaç ilde pilot uygulaması yapılmış, son olarak Hükümetin seçim programında proje olarak yer almış, yılı itibari ile altyapısın tamamlanıp faaliyete geçmesi beklenmiş ancak yılında doğu bölgelerimizde yaşanan terör olayları sonucunda yılının ortalarında projenin başlatılmasının elzem olduğu kanaatine varılarak Türkiye&#;nin 81 ilinde ilk alımlarını gerçekleştirmiştir.

Sosyal yardım ve sosyal hizmetlere ihtiyaç duyan aile ve bireylerin objektif kriterlere göre tespiti, bilgilendirilmesi, sosyal yardım ve hizmetlerden yararlandırılması, diğer kamu hizmetlerinden yararlanmalarının sağlanması ve bu suretle yaşam koşullarının iyileştirilmesi, refah seviyelerinin yükseltilmesini amaçlayan bu sürecin tüm aşamalarında kendilerine rehberlik edilmesini, dezavantajlı konumda bulunan birey ve grupların sosyal risklere karşı korunmasına yönelik koruyucu, önleyici ve rehabilite edici faaliyetlerin bütününü içine alan ,talep odaklı hizmetlerin yerini arz odaklı hizmetlerin alınmasını amaçlayan çok yönlü bir programdır.

İlk alım şekliye Sosyal Hizmet ,Psikoloji,Psikolojik Danışman ve Rehberlik,Çocuk Gelişimci,Aile Tüketici Bilimleri ve malumunuz Sosyoloji bölümü mezunları istihdam ediliyor.

Bilindiği gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı,  yılında , yılında ASDEP personeli olmak üzere toplamda ASDEP personeli istihdam etti. Personel istihdam sayısı her sene bakanlık tarafından belirlenmekte ve şehirlerin nüfusuna oranı düşünülerek illere personel dağıtım gerçekleştirilmektedir. Yani büyük şehirlerde istihdam sayısı küçük şehirlere göre daha fazla olmaktadır. Örnek verecek olursak şuana kadarki süreçte Diyarabakır ilinde şuan kadar ASDEP personeli istihdam edilmişken Bayburt ilinde toplamda 12 ASDEP personeli istihdam edilmiştir.

yılında gerçekleştirilen alımların ilk halindeki personel alma şartları yukarıda saydığımız meslek gruplarından KPSS B Grubu sınava girmiş olup P3 puan türünden 60 üstü puan üzeri alan herkes başvuru hakkına sahip olmaktadır. Her ilin istihdam edeceği personel sayısının 4 katı kişi kadar aday mülakata çağrılmakta ve üçer veya altışar kişilik jüri önünde adaylar sözlü bir mülakat sürecinden geçmekte ve mülakatın sonucunda asil ve yedek listesi ile hak sahipleri belirlenmekteydi ancak kısa bir süre önce yapılan düzenlemeyle her ilin istihdam edeceği personelin 4 katı kişi aday mülakat çağırılır değiştirilip,  10 katı aday çağrılır ve sadece çift yıllardaki KPSS P3 puan türü baz alınır şeklinde değiştirilmiştir.

İlk kişilik ASDEP personeli taşeron şekilde işçi statüsünde istihdam edilmiştir. Bu personeller belli bir sözleşmeye ve Sayılı İş Kanuna göre tabi olarak çalışmakta ve herhangi bir Taşeron Firmanın elemanı olarak görülmekteydi. yılında mevcut hükümetin tüm taşeron işçileri kadro vermesi ile birlikte ASDEP personeli Devlet Memurları Kanununda belirtilen şekliyle 4D(İŞÇİLER) statüsüne geçirilmiş yarı resmi devlet çalışanı olma durumundan artık devletin tescilli çalışanı olmaya hak kazanmıştır. ASDEP alımları ile ilgili resmi gazetede yayımlanan şekliyle bundan sonraki ASDEP personeli ’nin 4b statüsünde yani Sözleşmeli Memur olarak istihdam edilecektir. Hali hazırda çalışan ASDEP personeli asgari ücretin  % fazlası+ Yol+ Yemek ücreti ile ortalama TL gibi bir gelir elde etmektedir. Kadroya geçişten sonra 4d’li işçilerin kazandığı sosyal haklardan da yararlanan ASDEP personelinin yılda TL’ye yakın ikramiye ve tediye ödemelerinde de faydalanmaktadır.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmet Merkezlerinde “ ihtiyaç duyulan her yerde” çalıştırılmak mümkündür. Şöyle açıklamak gerekirse Sosyal Hizmet Merkezlerinin Uygulama Birimlerinde(SED, KMÇ, EBH, Eğitim Danışmanlık ve Şehit Gazi Birimi) çalıştırılmak mümkün olabilse de genelde saha çalışanı olarak görev yapmakta ve hane hane gezip ihtiyaç belirlemekle görevlendirilmektedir. Bunun yanında icap görevlerini de ASDEP personeli üstlenmektedir. Çalışma saatleri ilden ile farklılık göstermekle birlikte 45 saattir. Hafta içi mesaiden sonra kalan 5 saatlik kısmın çalışılan ilin idarecilerinin insiyatifine bırakılmakta ve genelde bu konuda idareciler de esnek davranmaktadır.

Konu ile ilgili genel bir toparlama yapmak gerekirse, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının meslek elemanı ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu ASDEP üzerinden sağlayacağını öngörülüyor bu vesileyle yeni yapılacak olan kişilik personel alımı Sosyal Çalışmacılar için önemli bir istihdam kaynağı olarak görülebilir.

ASDEP personelinin sahip olduğu statünün ilk haliyle son hali arasında olumlu değişmeler yaşandı. Bu personeller artık ’nin 4B Sözleşmeli Memur Statüsünde istihdam edilecek, bu açıdan değerlendirildiğinde özlük hakları açısından iyileştirilmiş bir statü karşımıza çıkmaktadır. Şöyle bir örnek vermek gerekirse eski ASDEP personelinin istisnasız tayin hakkı sahip değildi , çakılı kadro gibi sadece göreve başladığınız yerde işinizi sürdürmek zorundaydınız ancak yeni alımlarda becayiş hakkı ile iller arası tayin olunabilecek bu anlamda bakınca ASDEP personeli olmayı düşünen adaylar için bazı belirsiz noktaların ortadan kalktığını söyleyebiliriz .

Yine daha önceki sistemde adaylar birden fazla ile başvurma hakkına sahipti ancak yeni sistemde bunun önüne geçilecek mi eski şekliyle devam mı edecek iller ilana çıktığında görme şansımız olacak duruma göre bizde bilgilerimizi güncelleyeceğiz.

ve yıllarındaki alımlarda birkaç il dışında alınacak olan meslek elemanları için belli bir kontenjan ayrımına gidilmemişti ve bu durum olumsuz bir husus olarak gündemi meşgul etmişti. Yeni alımlarda bu konu ile ilgili düzenleme yapılacağı ve bölümlere ayrı ayrı bir kontenjan verileceği düşüncesi güçlü bir ihtimal gibi durmaktadır.

Sözlü mülakatın içeriği ile ilgili bilgi vermek gerekirse, genelde sorular ASDEP üzerinden geliyor yani adayı olduğunuz işin niteliği, bilgisi ve neyi amaçladığını bilmenizi istiyorlar. Aile Bakanlığının genel şeması ve bağlı kurum kuruluşlarla ilgili sorular gelmekle birlikte, genel kültür soruları ve gündeme dair bilgilerinizi de ölçebiliyorlar. Bunun yanında kendinizi ifade ediş şekliniz kendinize güveniniz ve iletişim kurabilme beceriniz de göz önünde bulunduruluyor.

Uzunuyla kısasıyla kabataslak ASDEP’i anlatamaya çalıştım umarım Sosyal Hizmet öğrencileri ve mezunları için faydalı ve bilgilendirici bir yazı olmuştur. Yeni bir yazımda -yazabilirsem- görüşmek üzere esen kalın.

ASDEP MÜLAKAT SONUÇLARI

Bakanlık Bağlantıları

Yılı ASDEP Sözleşmeli Pozisyonlarına Yerleştirme Sonuçları ve

Yerleşen Adaylardan İstenilen Belgelere İlişkin Duyuru

Bakanlığımız sözleşmeli Aile Sosyal Destek Personeli pozisyonlarında sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre istihdam edilmek üzere sözleşmeli personel alımı kapsamında yapılan sözlü sınav sonucuna göre yapılan yerleştirme ile Bakanlığımız sözleşmeli personel pozisyonlarına yerleşen adayların aşağıda belirtilen belgeleri /10/ (mesai bitimi) tarihleri arasında eksiksiz olarak şahsen ya da posta yolu ile (postada yaşanan gecikmelerden Bakanlığımız sorumlu olmayacaktır) Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğüne ulaştırmaları gerekmektedir.

Yerleştirme Sonuçlarını görmek için tıklayınız. seafoodplus.info

İSTENİLEN BELGELER:

  • Kimlik fotokopisi,
  • Belgelerini; Şahsen teslim edecek adaylar için Öğrenim Belgesinin aslı, bir adet önlü arkalı fotokopisi ve e-Devlet sisteminden alınmış mezun belgesi, Posta yolu ile gönderecek adaylar için ise Öğrenim Belgesinin Onaylı örneği (Üniversite veya Noter) ve e-Devlet sisteminden alınmış mezun belgesi,
  • 3 adet vesikalık fotoğraf,
  • Erkek adaylar için askerlik durum belgesi (e-Devlet sisteminden alınabilir), askerlik vazifesini yerine getirmekte olan adaylar için ise birliklerinden alacakları resmi yazı.
  • Resmi kuruma ibraz edilmek üzere alınmış adli sicil belgesi (e-Devlet sisteminden alınabilir),
  • Tercih Formu (Tercih yapıldıktan sonra çıktısı alınıp imzalanan tercih bildirim formu)
  • Atama Başvuru ve Beyan Formu (Elle veya bilgisayar ortamında eksiksiz doldurulup imzalanacaktır.) Tıklayınız.
  • Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi (Elle veya bilgisayar ortamında eksiksiz doldurulup imzalanacaktır.) Tıklayınız.
  • Mal Bildirim Formu (Form eksiksiz doldurulup, ön ve arka sayfaları imzalanarak kapalı zarf içerisinde teslim edilecektir.) Tıklayınız.
  • SGK Hizmet Dökümü Belgesi (e-Devlet sisteminden alınmış kare kodlu).

Önemli Not:

1- Kamu kurum ve kuruluşlarında (üniversite hastaneleri dahil) sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre sözleşmeli personel statüsünde görev yapan/yapmış olan adaylardan; Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların ek 1 inci maddesinin 3 ve 4 üncü fıkralarında belirtilen istisnalar hariç olmak üzere, tarihi itibariyle göreve devam edenlerden bu tarihten sonra kurumlarınca sözleşmesi feshedilen veya sözleşmesini fesheden adayların ataması yapılmayacaktır. İstisna kapsamında bulunan adayların bu hususa ilişkin belgelerini yukarıdaki belgelerle birlikte ibraz etmesi gerekmektedir.

2- COVİD salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında başvuruların APS, kargo, posta yolu ile yapılması önerilmekte olup, evrakı ulaşan adaylara telefon veya elektronik ortamda bildirim yapılacaktır.

İlgililere duyurulur.

Adres:

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

Personel Genel Müdürlüğü

Emek Mahallesi, Cadde No Pk:

Çankaya / ANKARA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir