18 haftada bebek anne karnında nerededir / 16 Haftalık Gebelik - Hafta Hafta Gebelik

18 Haftada Bebek Anne Karnında Nerededir

18 haftada bebek anne karnında nerededir

18 Haftalık Gebelik

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>


hafta hafta 

 

 

hamilelik haftası

(17+0 - 17+6. GÜNLER)

BU HAFTA SİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

İkinci trimester, tansiyonunuzda muhtemelen hayat boyu en düşük değerlerle karşılaşacağınız dönemdir. Bebeğe giden kan akımının artması ve kan damarlarında genel bir gevşeme hali olması nedeniyle ortaya çıkan bu durum sizde çeşitli şikayetlere neden olabilir.

Gebelik döneminde dolaşım sisteminde ortaya çıkan bu değişiklikler nedeniyle kalbinizin ani pozisyon değişikliklerine cevabı yavaşlar ve durup dururken olabileceği gibi genellikle ani yapılan hareketlerde tansiyonunuz düşebilir.

"Postural hipotansiyon" adı verilen bu durumda ani yapılan ayağa kalkma hareketlerinde tansiyonunuz aniden düşebilir ve buna bağlı belirtiler ortaya çıkabilir.

Gebelikte tansiyon düşmesine bağlı baş dönmesi, bayılma hissi normal kabul edilebilir. Eğer bu şikayetler sık ortaya çıkmıyorsa ve bilinç kaybı gibi ağır bir durumla sonuçlanmıyorsa gebeliğiniz üzerinde olumsuz bir etkisi olması beklenmez.


Video: GEBELİKTE TANSİYON DEĞERİ KAÇ OLMALI?TANSİYON DÜŞMESİ VE YÜKSELMESİNDE NE YAPILIR? BEBEĞİ ETKİLER Mİ?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Tansiyonunuz düştüğünde klasik öneri "tuzlu ayran iç" şeklinde olsa da daha iyi olanı bacaklarınızı resimde gördüğünüz gibi yükseltmek ve bu pozisyonda birkaç dakika kalmaktır.

İster evde, ister işte olun, tansiyonunuz düştüğünde en yakın divana veya uygunsa yere uzanarak bacaklarınız yükseltin ve şikayetlerinizin geçmesini sağlayın.

Bu hareket kalbe daha fazla kan dönmesini sağlayarak tansiyonunuzu kısa zamanda normale döndürür.

Toplumumuz geleneksel olarak tansiyon ölçmeye "çok meraklı" bir toplumdur. Sokaklarda elinde tansiyon aletiyle dolaşarak tansiyon ölçen ve yaptığı bu "mini check-up" sayesinde geçimini sağlayan insanlar giderek azalmış olsa bile bu merakımız evlerde yaygın olarak kullandığımız aletlerle varlığını sürdürmektedir.

Dijital aletlerle zaman zaman tansiyonumuzu gözden geçirmek sağlığımıza katkısı olan bir alışkanlık olsa da bu durum anne adayları için geçerli olmayabilir.

Geleneksel tansiyon aletini cazibesi ve kolay kullanımıyla gölgede bırakan ve resimde gördüğünüz dijital aletler gebelik döneminde doğru sonuç vermezler ve küçük tansiyonunuzu gerçeğinden daha düşük ve hatta "sıfır" olarak bile ölçebilirler.



Ortaya çıkan damarsal değişiklikler nedeniyle gebelik döneminde tansiyon ölçme yöntemi daha farklıdır ve dijital aletler hamile tansiyonu ölçmeyi "bilmezler". Dahası konuyla ilgili eğitim almamış bir kişi normal klasik aletle bile doğru ölçüm yapamayabilir.

Anne adayının tansiyonu takip gerektiriyorsa ölçüm mutlaka doktor veya konuyla ilgili eğitim almış ebe-hemşire tarafından yapılmalıdır.


"Bebeğim sağlıklı olacak mı?"

Anne ve baba adaylarının tüm gebelik boyunca en sık sordukları soru muhtemelen budur. İstatistikler bebeğinizin bedensel ve zihinsel olarak sağlıklı olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Gebeliğinizde yapılan çeşitli testler ise bu olasılığı daha da artırmaktadır.

İkili test ( testi) veya üçlü test (ve yeni versiyonu dörtlü test) bebeğinizde Down sendromu (zeka özürüyle seyreden kromozom bozukluğu) olup olmadığını kesin olarak ortaya çıkaramasa da ortaya koydukları olasılık hesapları sizi rahatlatmak için yeterli olabilir.

Down sendromu kesin tanısı ancak koryon villus biyopsisi (bebeğin plasentasından parça alınması), amniyosentez (bebeğin yüzdüğü sıvıdan numune alınması) veya kordosentez (bebekten kan alınması) gibi işlemlerle ortaya konabilir. Bu işlemlerin sağlıklı bebeği kaybetmeye neden olabilmeleri, onların her anne adayında uygulanmasını mantıksız hale getirir. 

Günümüzde cffDNA (cell free fetal DNA analizi adı verilen bir test ile anne adayından alınan kanda bebeğe ait hücrelerin kromozom analizi de yapılabilmektedir.

Şu an için Down sendromu erken tanısı için uygulama ikili test veya üçlü test (veya dörtlü test) tarama testleriyle risk yüksek çıkması durumunda veya daha sonra anlatılacak detaylı ultrasonografide Down sendromu belirteçleri saptandığında amniyosentez (veya doktor önerisine göre yukarıda anlatılan cffDNA analizi) uygulanması şeklindedir.


Video: Dörtlü tarama testi nasıl yorumlanır, ne zaman ve ne için yapılır? (Down sendromu, spina bifida)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Elbette Down sendromu dışında çok sayıda doğumsal kusur vardır. Bu kusurların önemli bir kısmı gebelik boyunca yapılan ultrasonografilerde saptanabilmektedir. Bunun yanında ultrasonografide kesinlikle saptanamayan doğumsal kusurlar da vardır (cilt hastalıkları, çeşitli kan ve metabolizma hastalıkları gibi). Bu hastalıklar genellikle ender görülürler.

Bebekte doğumsal kusur tanımaya yönelik testlerin haftaya kadar sonuç vermesi önemlidir çünkü kanunlar bebekte ciddi sorunlar olduğunda aileye haftaya kadar gebeliği sonlandırma hakkı tanımaktadır. Bu süre sonunda anensefali (bebeğin beyin dokusunun olmaması) gibi ölümcül olduğu kesin olarak bilinen sorunlar hariç, diğerleri için gebeliğin sonlandırılması söz konusu olamamaktadır.

Bizler bu incelemeleri yaparken bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasını sağlamaya yönelik size düşen ise bebeğin erken doğmasını önleme ve yeterince beslenmesini ve uygun kiloda doğmasını sağlama stratejileridir ve bu stratejilerle ilgili bilgiler  tüm gebelik boyunca doktorunuz tarafından size verilmeye devam eder. Bu stratejilere en önemli destek sizden gelir zira bebeğinizin karnınızda sağlıklı büyümeye devam etmesi ve gelişimini uygun olarak tamamladıktan sonra dünyaya gelmesi sizin sağlıklı kalmaya devam etmek için aldığınız önlemlerle yakından ilgilidir.



Her zaman hatırlayın: 

Bebeklerin önemli bir kısmı sağlıklı doğar ve hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürürler. Gebeliğinizin herhangi bir döneminde yapılan takiplerde bir sorun şüphesi belirdiğinde bile bu şüphelerin çoğu sonradan boşa çıkmakta ve bebek sağlıklı olarak dünyaya gelmektedir.

İhtimallerin sadece ihtimal olduğunu unutmayın (örnek: testinde veya üçlü veya dörtlü testte Down sendromu ihtimali yüksek olsa da, amniyosentez sonrasında çoğu bebeğin sağlıklı olduğu ortaya çıkmaktadır).


BU HAFTA BEBEĞİNİZDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLER

Bebeğiniz bu haftalarda el ve ayak parmaklarını sık sıkı açıp kapar (resim) Bebeğinizin bağırsaklarında mekonyum adı verilen ilk dışkı da bu gebelik haftasından itibaren oluşmaya başlar. Erkek bebeklerde prostat gelişimi bu gebelik haftasında başlar ve tamamlanır.

Bu ultrason resminde bebeğinizin gözlerini görüyorsunuz. Bu haftada bebeğinizin gözleri nispeten büyüktür ve haftalar ilerledikçe "normale" döner.

İlk gebeliğinizse bebek hareketlerini gelecek haftanın sonlarından itibaren karnınızda bir kelebeğin kanat çırpması gibi hissetmeye başlayacaksınız.

Özellikle ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarında hareketler haftaya kadar algılanamayabilir. Doktorunuz size ultrasonda bebeğin hareketlerini gösterecektir.

Hareketlerin ilk algılanmasından sonra bebeğin büyümesine paralel olarak hareketler de güçlenecektir.

Bebek ilk hareketlerine haftada başlar. Oldukça zayıf bu hareketler ultrasonda gözlenebilir. Bağımsız kol ve bacak hareketleri haftada, vücut ve baş hareketleri haftada başlar ve haftada başlayan solunum hareketleri çalışmaları haftada hızlanır.

Daha önce doğum yapmış olan anne adayları ilk hareketleri 16 hafta kadar erken bir dönemde hissedebilirken ilk doğumunu yapacak olan anne adayları hareketleri haftaya kadar hissedemeyebilirler. Anne adayları tarafından ilk hareketlerin hissedilmesi "canlanma" olarak tabir edilse de aslında bebek çok erken haftalardan itibaren "canlıdır".

Hissedilen hareket baş ya da kol-bacakların "gerilmesi" şeklinde, vücudun "dönmesi" şeklinde, ya da "tekmeleme" şeklinde olabilir. Uyku-uyanıklık durumuna göre bebek saatte arasında hareket yapar. Bunların yanlızca bir saniyeden uzun süren ve güçlü olanları anne tarafından hissedilir. Her bebek baştan itibaren kendine özgü bir hareket etme alışkanlığı geliştirir. 


Video: Anne ve baba adayları rahim içindeki bebek hareketlerini ve kıpırdanmaları kaçıncı haftada hisseder?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bebek hareketlerinin azalması" anne tarafından "bebeğin hareket etme alışkanlıklarının" değişmesidir. Bebeğin uyuması 20 dakika kadar kısa 2 saat kadar uzun olabilir ve bu dönemde hareketler oldukça azalır. Ancak önceden oldukça iyi oynayan bir bebeğin bir-iki saat boyunca hiç oynamaması anormal kabul edilmeli ve anne adayı sakin bir köşeye çekilerek bebeğinin hareketlerini tekrar değerlendirmeli, gerekli durumlarda doktoruna danışmalıdır.



Özellikle hareketlerin ilk hissedilmeye başladığı günlerde anne adaylarının bir kısmı bebeklerinin hareketlerinin azaldığını sanarak endişeye kapılırlar. Hareketlerin ilk hissedildiği günler en güçlü olanlarının algılanabildiği günlerdir ve tüm hareketler hissedilemediğinden anne adayında bebek oynamıyormuş hissi ortaya çıkabilir.


Video: Anne karnındaki bir bebek ne kadar güçlü oynayabilir? - Bebek hareketleri - Dr. Kağan Kocatepe


Bu hafta sonunda bebeğinizin boyu 20 cm. ve ağırlığı tam gram!


Gebelikte Denge Sorunu

Gebelikte karnınızın büyümesiyle vücudunuzun ağırlık merkezi değişir. Bununla beraber tansiyonunuzun düşme eğiliminde olması, kaslarınızın, eklem aralıklarınızın ve kaslarınızı kemiklerinize bağlayan liflerin gevşeme eğiliminde olması sizi denge kayıplarına ve düşmelere karşı riskli hale getirebilir. Yapılan çalışmalar her üç anne adayından birinin gebelikte en az bir kez dengesini kaybederek düştüğünü göstermektedir. 


Video: HAMİLELİKTE DÜŞMEK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ? GEBELİKTE DENGE KAYBI VE DÜŞME NEDİR, NASIL ÖNLENEBİLİR?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Bu konuya duyarlı olmalısınız. Karlı ve buzlu havalarda yürüyüşler, merdivenden inişler, banyoda küvete giriş çıkışlar düşme riskinin nispeten yüksek olduğu anlardır. Özellikle dışarıda yürürken kullanacağınız ayakkabıların tabanlarının kaymayan cinsten olması çok önemlidir. Neyse ki anne adayları genellikle düştüklerinde "popolarının" üzerine düşerler ve bu düşüş bebeği darbelerden korur.



Günlük yaşamda emniyetinizi sağlayacağınız diğer bir durum da araç içi seyir anıdır. İster sürücü olun, ister yolcu olun gerekli önlemleri mutlaka almalısınız:


Video: GEBELİKTE GÜVENLİ YOLCULUK: EMNİYET KEMERİ TAKILABİLİR Mİ? HAVA YASTIĞI TRAFİK KAZALARINDA KORUR MU?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

"Emin değilim ama bazı şüphelerim var, acilen bir gebelik testi yapılmasını öneriyorum"


Video: gebelik haftasında anne karnındaki bebeğe ait ultrasonografi görüntüleri


hafta hafta 

 

 


Hafta hafta hamilelik video ağırlıklı versiyon için tıklayın >>

18 Haftalık Gebelik

18 Haftalık Gebelik

Hamileliğinizin onsekizinci haftasına hoş geldiniz. Bu hafta duygularınızın sıklıkla değiştiğini hissedebilirsiniz. Bir an mutluyken bir an üzgün, heyecanlı ve gergin hissetmeniz çok normaldir. Bu hafta doktorunuz bir anomali taraması yapılmasını isteyebilir veya bunu sizin tercihinize bırakabilir. Bebeğin sağlık durumu ile ilgi doktorunuzdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlamanzla birlikte hamileliğinizi de daha yoğun duygularla yaşamaya başlamış olabilirsiniz.


Gebeliğin haftasında belirtiler nelerdir?

Gebelik belirtilerinizi ve rahatsızlıklarınızı kontrol etmeyi ve rahatlamayı başarmış olabilirsiniz. Rahatladığınız ve şikayetlerinizi azaltan yöntemleri keşfetmiş olabilirsiniz. Eğer acınız, sancınız varsa bunu mutlaka doktorunuzla konuşun.

haftada en çok görülen hamilelik belirtileri şunlardır.

  • Deri çatlakları
  • Yorgunluk ve uyku problemleri
  • Karın etrafında ağrılar
  • Şişkinlik hissi ve kabızlık
  • Diş etlerinde kanama ve şişkinlik
  • Burun kanaması
  • Hazımsızlık ve mide ekşimesi
  • Bacak ağrıları
  • Sıcak basması
  • Şişen eller ve ayaklar
  • İdrar enfeksiyonları
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Baş ağrıları
  • Baş dönmesi
  • Hassas göğüsler
  • Mide bulantıları
  • Kramplar
  • Ciltte koyulaşma
  • Daha koyu ve parlak saçlar
  • Sabah bulantıları
  • Aşerme
  • Koku duyarlılığı
  • Değişken ruh hali
  • Vajinal lekelenme tarzı kanama
  • Beyazımsı vajinal akıntı

Bu belirtilerin hepsini her kadın deneyimlemez. Her hamilelik farklıdır. Sizi endişelendiren ve farklı olduğunu düşündüğünüz belirtiler yaşadığınızda doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Gebeliğin haftasında annedeki değişiklikler

  • Karnınız büyümeye devam ediyor.
  • Sakarlıklar yapmaya başlayabilirsiniz. Bu son derece normal çünkü vücudunuzun ağırlık merkezi değişmeye başlıyor.
  • Büyüyen sadece karnınız değil tabii ki. Özellikle ilk hamileliğiniz ise göğüsleriniz de büyümeler gözlemleyebilirsiniz.
  • Bunların yanında tansiyonunuz normalin biraz altında seyredebilir. Bundan dolayı başınızı döndürecek şeylerden olabildiğince kaçınmaya çalışın.
  • Mide ve karın ağrıları yaşıyor olabilirsiniz.
  • Kabızlık ve sindirim sorunlarınız olabilir.

haftaya ulaştığınızda bebeğinizin hareketlerini de hissediyorsunuz. Bebeğiniz henüz büyük hareketler yapmaz ve karnınızda hala yeri olduğu için hareketlerini çok hissetmezsiniz. Bu hareketler karnınızda kelebeklerin uçması gibi bir his yaratacak. Merak etmeyin bebeğinizin bir olimpik atlet olduğu günleri de göreceksiniz.

hafta ve hafta arasında doktorunuz bir anomali testi yapmayı önerecek. Bu testin amacı bebeğin gelişimsel olarak bir sorun yaşayıp yaşamadığını ya da arzu edilmeyen bir durum olup olmadığını öğrenmek için yapılır. Bu testleri yaptırmak sizin tercihiniz, zorunlu olmayan bu testler bazı olumsuzlukları tespit edebilirken bazılarını da ön göremez.

Taramanın size ya da bebeğinize herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Sadece ultrason esnasında rahatsızlık hissi oluşabilir. Ama ultrason insan kulağının duyamadığı frekansta ses dalgaları ile çalıştığı için bebeğinize herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Testlerin sonucuna göre eğer olumsuz bir durum tespit edilirse doktorunuz ileri testler de isteyebilir. Bu testlerin hiçbiri zorunlu değildir ve sizin tercihinize bağlıdır.

Gebeliğin haftasında anne neler yaşar?

Kabızlık, sindirim sorunları ve hormonlarınız nedeniyle karın ve mide ağrıları yaşıyor olabilirsiniz. Bu ağrılar oldukça normaldir ancak ağrıların şiddeti artarsa doktora başvurmanız gerekebilir.

Baş ağrıları da aynı şekilde hamilelikte görülen bir şikayettir. Bazı durumlarda önemli hastalıkları gösteriyor olabilir. Baş ağrılarınız konusunda da doktorunuza danışabilirsiniz.

Gebeliğin haftasında anne karnı ne kadar büyümüştür?

Artık karnınız dışarıdan da rahatlıkla fark ediliyor. Hamileliğinizin başından beri kilo arasında kilo almış olabilirsiniz. Daha az ya da daha fazla kilo aldıysanız kaygılanmanıza gerek yok hamilelikte kilo alımı kişiden kişiye değişir. Doktorunuz aksini söylemedikçe bir sorun yoktur.

18 haftalık gebelikte kanama nedenleri

Gebeliğinizin bu haftasında vajinadan gelen kanama ya da lekelenme görülebilir. Çok hafif olacak şekilde lekelenmeler tekrar etmemişse normal olabilir. Ama bunun yanında şiddetli ağrı, karın bölgesinde kramplar, ateş, şiddetli kanama, tekrarlayan lekelenme gibi durumlar olursa acilen doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Gebeliğin haftasında beslenme

Yediğiniz her yiyeceği bebeğinizin de tükettiğini düşünmek beslenme alışkanlıklarınızı daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde düzenlemenize yardımcı olacak bir düşünce olabilir. Aldığınız besinler bebeğin gelişiminin sağlıklı ilerlemesi için ihtiyacı olan maddelerin karşılandığı kaynaklardır. Aşağıdaki ipuçları beslenmenizi düzenlemenizde size yardımcı olacak

  • Bol sebze ve meyve tüketmeye dikkat edin. Sebze ve meyveleri tüketmeden önce iyice yıkamış olduğunuzdan emin olun.
  • Her öğünde bir sebze ve ara öğünde bir meyve tüketmek dengeli beslenmenize yardımcı olur.
  • Tek bir besin ağırlıklı beslenmek yerine her öğünde tabağınızda farklı besin grupları olduğuna emin olun.
  • Ağır ve yağlı yemekleri tüketmemeye dikkat edin.
  • Lifli besin tüketiminizi artırın.
  • Bol sıvı ve su için.
  • A,B12,C,D gibi vitaminleri aldığınıza emin olun.
  • Doktorunuza danışarak folik asit ve diğer mineral ve vitamin takviyeleri alabilirsiniz.

Gebeliğin haftasında anne nelere dikkat etmeli

Hamilesiniz diye eğer doktorunuz aksini belirtmemişse hareketsiz kalacaksınız diye bir şey bulunmamaktadır. Aksine doğum öncesi çeşitli egzersizlerin daha rahat bir gebelik geçirmenize ve daha kolay bir doğum yaşamanıza katkıda bulunduğu yönünde görüşler de bulunmaktadır. Doktorunuzun tavsiyesi ile yapabileceğiniz çeşitli egzersizleri öğrenebilirsiniz. Zıplamalı ve düşme tehlikesinin olduğu egzersizleri yapmanız pek doğru olmayabilir.

Hamilelik süreci kolay bir süreç değildir. Hem fiziksel hem psikolojik olarak yorulabilirsiniz. Fakat bazen yorgun hissetmenize rağmen uyku uyumanızda sıkıntılar olabilir. Uykuya dalmanız da sorunlar ve az uyku ile gününüzü devam ettirmeniz gerekebilir. Bunlardan olabildiğince kaçınmalısınız. Zaten bebeğinizi kucağınıza alınca uykusuz kalmanız gereken zamanlar olacaktır. Şimdi uykunuza dikkat ederek bağışıklık sisteminizin direncini bozmamalısınız. Her gün en az saat arası uyku uyumalısınız.

18 haftalık gebelikte cinsellik

Gebeliğiniz süresince anne ve bebek sağlığında bir sıkıntı ve gebelikte düşük ve erken doğum gibi riskler yoksa cinsel yaşantıya devam etmekte bir sakınca yoktur. Ancak hamilelikle birlikte çiftin hayatında yaşanan birçok değişim cinsel yaşantılarını da etkiler. Çoğu çiftin hamilelik döneminde cinsel yaşantıları olumsuz yönde etkilenir.

18 haftalık gebelikte spor ve egzersiz yaparken nelere dikkat edilmelidir?

18 haftalık gebelikte doktorunuz aksini söylemediği sürece spor ve egzersiz yapmanızda bir sakınca yok. Yoga, pilates, yüzme ve yürüyüş tercih edebileceğiniz spor aktiviteleri arasındadır. Bu aktiviteleri yaparken dikkat etmeniz gerekenler aşağıda listelenmiştir.

  • Yeteri kadar su içtiğinize emin olmak.
  • Spor ve egzersizi ortalama olarak 30 dakika yapmak.
  • Nabzın fazla yükselmesine engel olmak.
  • Ağırlık kaldırmamak.
  • Zıplama ve sıçrama hareketleri yapmamak.

Gebeliğin haftasında bebek gelişimi nasıl olur?

  • İşitme becerisi gelişiyor. Bebek dışardan gelen yüksek seslere ve müziğe tepki vermeye başlayabilir.
  • Duyuları gelişiyor
  • Kasları oluşmaya ve gelişmeye başladı
  • Kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir.
  • Anne karnında esner ve hıçkırır.
  • Anne karnında oldukça hareketli. Tekme ve yumruk atıyor hatta dönüyor ve yer değiştiriyor.

18 haftalık bebek ultrasonda nasıl görünür?

18 haftalık bebeğinizin boyu santim aralığında ve ağırlığı yaklaşık olarak gram. Bebeğiniz her geçen gün büyüyor ve ağırlığı artıyor.

18 haftalık gebelikte neler olur?

18 haftalık gebelik sırasında bebek içeride ne yapıyor? Pek çok şey! 18 haftalık fetüsün kasları gelişiyor ve çeşitli hareketlerin pratiğini yapıyor. Bebeğin esnediğine, hıçkırdığına, emdiğine ve yutkunduğuna inanabiliyor musunuz? İçeride dönüyor, yuvarlanıyor, yumruk atıyor, tekme atıyor ve bunları yaptığını hissedebileceğiniz kadar büyük!

Eğer ikiz gebeliğin haftasındaysanız, iki fetüsü birbirinden ayıran bir zar vardır. Bebekler kıpırdarken, içinde bulundukları sıvıyı bu zara doğru iterler ve zar hafif yer değiştirir. Muhtemelen bunu, hafta ultrasonunda görebilirsiniz.

18 haftalık hamilelik sırasında çekilen ultrason görüntüsü sonraki birkaç hafta boyunca panonuzda asılı kalır. Hamileliğin ortasında çekilen bu ultrasonda (diğer bir deyişle, anatomi taraması veya ikinci seviye ultrason), bebeğin tüm vücudu ayrıntılı bir şekilde incelenir. Bu kontrolde, büyümenin yolunda olup olmadığını görmek için 18 haftalık fetüsün ölçümleri yapılır. Başlıca organların düzgün gelişip gelişmediği kontrol edilir. Bunun yanı sıra, bebeğin sağlam olduğundan emin olmak için amniyon sıvısı, plasenta konumu, fetüs kalp hızı da incelenir.

Muayenede, ikiz gebeliğin (veya diğer çoğul gebeliklerin) haftasındaki anne adayları için bebeklerin ikisinin de (veya tümünün) anatomisi incelenecektir.

Eğer bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek istiyorsanız, hamileliğin ortasında yapılan ultrason çekiminde tekniker size bunu yaklaşık %95 kesinlikle söyleyebilir (bebek, organları görünür bir pozisyonda olduğu sürece). Bazı bebekler işbirliği yapmaz!

18 haftalık gebelikte bebek anne karnında nerededir?

Bebeğin büyümesiyle birlikte genişleyen rahim bir kavun büyüklüğüne ulaşmıştır ve göbek deliğinizin hemen altındadır.

Gebeliğin haftasında bebeğin cinsiyet tahmininde yanılma olur mu?

Bebeğin cinsiyet tahmininde hala yanılma payı bulunmaktadır. Önceki haftalara göre doğruluk oranı daha yüksek olsa da kesin sonuç için bir süre daha beklemeniz gerekiyor. Kız bebeklerde yanılma payı erkek bebeklere oranla daha fazladır ve erkek bebeğin cinsiyeti daha erken tespit edilebilir. Bebek doğru pozisyonda ise ve doktor genital organları görebiliyorsa söylediği cinsiyet ok yüksek ihtimalle doğru olacaktır. Bebeğinizin cinsiyetini kesin olarak haftada öğreneceksiniz.

Bebeğin kalp atışları gebeliğin haftasında kaç olmalıdır?

Bebeğinizin kalp atış hızı düşmeye devam eder. haftada bebeğin kalb dakikada atım arasında atar.

Bebeğin boyu gebeliğin haftasında kaç cm olmalıdır?

Bebeğinizin boyu santime ulaştı.

Bebeğin ağırlığı gebeliğin haftasında kaç gram olmalıdır?

Bebeğiniz gram ağırlığına ulaştı.

18 haftalık bebek kontrolleri nelerdir?

Bu hafta bebeğin sağlığını ve gelişiminin seyrini kontrol etmek için doktorunuz ultrasonografide bebeğinizin tüm vücudunu inceleyecek ve ölçümler yapacak. Organlarının sağlıklı gelişip gelişmediği, kalp atış hızı, amniyon sıvısı ve plasentayı kontrol edecek.

İkiz gebeliklerde her iki bebek de ayrı ayrı incelenir. haftada ultrasonda ikiz bebekleri birbirinden ayıran zar da görülür. Bebekler hareket ettikçe bu zarı da hareket ettirir ve yerinin değişmesine sebep olabilirler bu durum ultrasonda haftada görülebilir.

18 haftalık gebelik kaç aylıktır?

Bebeğinizin gelişimini takip etmek ve karnınızda büyüyen bebeğinizde neler olup bittiğini öğrenmek için kaç aylık hamile olduğunuzu merak ediyor olabilirsiniz. 18 haftalık gebeliğiniz 4 ay 6 güne denk gelir.

Gebeliğin haftasında bebeğin hareketleri hissedilir mi?

Birkaç haftadır bebeğinizin hareketlerini hissediyorsunuz. Bebeğiniz büyüdükçe güçlenecek ve karnınızdaki alanı da daralacak böylece siz de bebeğinizin hareketlerini gün geçtikçe daha rahat hissedeceksiniz. Şimdilik bu hareketleri kelebeklerin uçuşması gibi hissediyorsunuz.

19 haftalık hamilelik hakkında bilgi almak ister misiniz?

hafta hamilelik ile ilgili size harika bir yazı hazırladık. ? Şimdiden tüm anne adaylarına keyifli okumalar diliyoruz.

Gebe olduğunuzu ilk öğrendiğiniz andan bu yana aylar geçti. 9 ay 10 günlük macerayı neredeyse yarılarken bebeğiniz yoğun bir şekilde büyümeye, gelişmeye ve yepyeni beceriler kazanmaya devam ediyor. Bebeğinizle beraber siz de değişmeye devam ederken bütün bu değişikliklerle beraber süreci hem siz hem de bebeğiniz için en iyi şekilde geçirmeye özen göstermelisiniz. Bunu başarabilmenin ilk koşulu ise gebeliğin haftası ile birlikte sizi ve bebeğinizi nelerin beklediği konusunda yeterli bilgiye sahip olmaktır.

18 Haftada Bebek

Bir hafta gibi kısa bir sürede bile minik yavrunuz sizi şaşırtmaya yetecek kadar büyüyecek, gelişecek. Her yeni beceri, artan her bir gram, gelişen her bir organ onun sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi için küçük bir adım daha. Peki 18 haftalık bebek ile ilgili bilmemiz gerekenler neler?

Bebeğim Ne Kadar Büyüdü?

Bir fasulye boyundayken bile ultrason görüntüsü ile sizi büyüleyen miniğinizi artık neredeyse bir enginar büyüklüğünde. 18 haftalık bebeğin kilosu ve boyundaki artışı ultrason muayenesinde bile kolayca fark edecek ve rahminizde bir insan yavrusu büyütüyor olduğunuz gerçeğiyle bir kez daha dünyanın en mutlu insanı olduğunuzu hissedeceksiniz. Beklenen fetal uzunluk ve kütle değerleri ise yaklaşık olarak aşağıdaki gibidir.

Gebelik Yaşı (Hafta)Kütle (g) Uzunluk (cm)
hafta 14

Gelişimin her aşamasında bireysel farklılıklar olması doğaldır. Bu sebeple yukarıdaki değerlerin her bebekte aynı olması beklenmez. Bebeğinizin 18 haftalık olduğu hâlde tablodaki sınır değerlerin altında ya da üstünde boy/kütle gelişimi göstermesi, gelişiminde bir problem olduğunu akıllara getirmemeli. Bu fark döllenme tarihinin kesin olmayıp tahmini olarak hesaplanmasından kaynaklanır.

Yani bebeğinizin biyolojik haftası, hesaplanandan aşağı ya da yukarı yönde sapma gösterebilir. Eğer ilerleyen haftalarda boy ve kütle normal miktarlarda artış gösteriyorsa korkacak bir durum yoktur.

Sistemlerinin Gelişimi ve Yeni Kazanılan Beceriler

Bir bebeğin sağlıklı doğması için öncelikle canlılığını devam ettirebilmesi için yaşamsal faaliyetlerini
yerine getiren organ ve sistemlerinin en iyi şekilde büyüyüp gelişmesi gerekir. Miniğinizin sistemleri
ve bu sistemleri oluşturan organları daha ilk haftalarda oluşmaya başladı ve her geçen hafta
gelişmeye devam etti. 18 haftalık bebeğin organ ve sistem gelişimi de bu süreçte çok yol aldı.

● Sinir Sistemi

Kafatası kıkırdak yapıdadır ve hızla büyümeye devam eder. Kafatasının büyümesi, içerisinde beyinin
büyüyebilmesi için gerekli olan alanı sağlar. Böylece beyin her geçen dakika yeni nöronlar (sinir
hücreleri) üreterek hızla büyümesini sürdürebilir.

Vücudun önemli bir kontrol merkezi olan beynin gelişmesi ile birlikte bebek zamanla istemli kas hareketleri yapmaya başlayacak; duyu organları işlevlerini çok daha iyi bir şekilde yerine getirecektir. Beyinle beraber omuriliğin gelişmesi bebeğin diğer organlarla beyin arasındaki iletişimini güçlendirir. Yine omurilikle beraber hapşırma, yutkunma, çiğneme, emme refleksleri de gelişmesini sürdürür.

● Dolaşım Sistemi

Kalp kanı damarlara pompalamakla ilgili işlevini başarıyla gerçekleştirir. Dakikada yaklaşık
defa atan kalp damarlarda oluşan kanı vücuda başarıyla pompalar. Bebek büyüdükçe damarlar enine

ve boyuna gelişirken, damarlarda akan kan hacmi de artar. Böylece 18 haftalık gebelik itibariyle
neredeyse şeffaf olan bebek derisi altından damarlar görünmeye başlar.

● Sindirim Sistemi

18 haftalık gebelik sindirim sistemi için oldukça yoğun geçen bir dönemdir. Sistemin yapı ve organları
önceki haftalarda oluşmuştu, bu haftada ise işlevlerini en iyi şekilde yapabilmek için gelişmeye devam
ediyor.

Yutma refleksinin gelişmesi ile bebek amniyotik sıvıyı yutar. Yutulan sıvı içerisindeki üre, protein,
laktik asit, sitrik asit benzeri maddeler mide ve bağırsakta sindirime uğrar. Sindirim sonucu oluşan
atıklar ise azar azar bağırsaklarda birikir. Bu birikinti ileride bebeğin ilk kakası olacak koyu renkli ve
yoğun kıvamlı olan mekonyumu oluşturacaktır.

● Solunum Sistemi

Gelişimini en son tamamlayacak sistem solunum sistemidir. haftalık bebek akciğerleri solunum
yapacak kadar gelişme kaydetmiştir. Ancak miniğiniz bu pratikleri hava değil plasenta içerisindeki
amniyon sıvısı ile yapar. Akciğerler içerisinde yer alan bronşçuklar sıvı ile dolup boşalır, bebek bu
davranışı yerine getirmek için soluk alıp-verme mekanizmasını çalıştırır ve göğsü tıpkı bir yetişkinin
nefes alması gibi inip kalkar.

● Destek ve Hareket Sistemi

Kemikler, kaslar ve eklemler hep beraber destek ve hareket sistemini oluşturan yapılardır. Bebek
iskeletinin büyük bir kısmı kıkırdak yapıdadır. haftada kıkırdak yapılar anneden alınan kalsiyum,
fosfor ve magnezyum ile sertleşerek kemikleşmeye devam eder. Bu mineraller anne adayının yediği
besinlerden temin edilir. Anne adayı beslenmesine dikkat etmelidir, çünkü yeteri kadar mineral
almazsa kendi rezervlerinden vermek durumunda kalır. Bu da ilerleyen zamanlarda iskelet sistemi hastalıklarına sebep olabilir.

El ve ayak parmakları, tırnaklar daha önce oluşmuştur. Eklemlerin de gelişmesiyle birlikte artık
parmaklarını çok daha rahat hareket ettiriyor. Göbek kordonunu parmakları ile kavrayıp oynayabilir.
Güçlü kaslar ile bacaklarını ve kollarını daha kuvvetli hareket ettirir. Yüz kasları mimik yapacak kadar
gelişmiştir. Ağzını açıp kapatır, gözlerini yuvaları içerisinde hareket ettirir.

● Boşaltım Sistemi

Böbrekler kanı süzebilecek yapıları geliştirmiştir. Böylece bebek içtiği amniyotik sıvıyı böbreklerden
süzer ve idrarı oluşturabilir. Oluşan idrar amniyotik sıvıya karışır ardından sürekli olarak tekrar
yutulup böbreklerde süzülerek yeniden idrara dönüşecektir.

● Üreme Sistemi

Erkek bebeklerde üreme sistemi organları oluşmuştur, fakat gelişimini tamamlamamıştır. Testisler
oluştu ancak hâlâ vücut içerisinde kasık bölgesindedir, vücut dışarısına yani testis torbalarına
inmemiştir. Kız bebeklerde vajina, rahim ve fallop tüpleri oluşmaya başlar ancak 18 haftalık gebelikte
henüz yeterli olgunluğa ulaşamaz.

Erkek ve kız bebeklerde cinsiyeti belirleyen üreme sistemi organları ultrasondan belli olacak kadar
belirginleşmiştir. O hâlde “18 haftalık bebeğin cinsiyeti belli olur mu?” sorusuna evet diye yanıt
verebiliriz. Gebeliğin haftası için muayene randevunuz varsa doktorunuz cinsiyeti öğrenmek için
çabalayacaktır.

Eğer şanslıysanız ve bebeğiniz size net bir pozisyon verir ve merakla beklediğiniz bu
sorunun cevabını öğrenebilirsiniz. Cinsiyeti öğrenemediğiniz takdirde merak etmeye gerek yok,
ilerleyen haftalarda daha belirgin bir şekilde kendini gösterecektir.

● Bağışıklık Sistemi

Bebek kendi ürettiği dendritik hücreler ile ilk bağışıklık sistemini oluşturur. Bu hücreler vücuda giren
yabancı maddelere karşı savunma geliştirir. Bunun dışında bebeğin cildi üzerinde beyaz renkli ve
kremsi bir tabaka belirmeye başlar. Verniks kazeoza adı verilen bu tabaka, amniyotik sıvısı ile deri
arasında bariyer görevi görür. Sıvının cilt ile temasının engellenmesi, amniyon sıvısı içerisinde
enfeksiyon oluşturabilecek maddelerin deri yoluyla bebeğin vücuduna girmesini engeller. Öyleyse bu
kremsi tabaka bebeğin doğal bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.

18 Haftalık Bebek Hareketleri

18 haftalık hamilelikte bebek oldukça hareketli. Kemik, kas ve eklem yapısı tekmeler savuracak,
keskin dönüşler yapacak ve taklalar atacak kadar gelişti. Henüz boy ve kütle çok fazla artış
göstermediği için plasenta içerisinde de yaramazlık yapmak için yeteri kadar yeri var. Ancak hâlâ 18
haftalık bebek hareketleri anne adayını hissedebilecek şiddette değildir.

İlk gebeliği olmayan anne
adayları nadiren de olsa bu hareketleri küçük gurultular gibi hissedebilir. Ancak ilk kez gebe kalan
kadınlarda bunu hissetmek ve hareketi gaz hareketliliğinden ayırt etmek çok daha zordur.

18 Haftalık Bebekte Duyu Organları ve Gelişim Özellikleri

Beynin gelişmesi ile birlikte beyin kontrolünde olan duyu organları da gelişmeye devam eder. Peki
hamileliğin haftası bebekte görme, işitme, dokunma, tatma, koklama duyuları ne durumda?

● Göz ve Görme Duyusu

Gözler birbirine yaklaşmaya devam ediyordu ve nihayet hamileliğin haftası itibari ile burna iyice
yaklaşarak baş üzerinde olması gereken yerini aldı. Göz kapakları hâlâ açılıp kapanamıyor ancak göz
kasları gözleri yuvaları içerisinde rahatça hareket ettirecek kadar gelişti.

● Kulak ve İşitme Duyusu

Kulak kepçesi daha önce oluşmuştur. Büyümeye devam ederek dışa doğru daha da belirginleşir.
Kulaklar baş üzerinde olması gereken yere henüz gelmemiştir. İşitme duyusu henüz annesinin sesini
duyabilecek kadar gelişmese de işitme reseptörleri hızla sayısını arttırmaya ve olgunlaşmaya devam
ediyor.

● Deri ve Dokunma Duyusu

Deri alt tabakasında yağ depolamaya devam ederek tombul bebek cildini oluşturur. Parmak uçlarında biriken yağ dokusu burada halka halka çizgiler oluşturur. Bu halkalar bebeğinizi dünya üzerindeki diğer bütün insanlardan farklı yapacak olan parmak izini oluşturacaktır. El ve ayaklarda çıkmaya başlayan tırnaklar uzayıp belirginleşmeye devam eder.

Şeffaf olan deri tabakası altında damarlar belirginleşmeye başlar. Deri altında biriken yağ tabakası henüz enerji ve ısı elde etmeye yetecek değil. Bu nedenle bebeğin vücudunda ısı yalıtımı yapmaya yarayan ve önceki haftalarda çıkmaya başlayan lanugo tüyleri miktarındaki artış devam eder. Dokunma duyusu reseptörleri sayısını arttırıp gelişmeye devam ettiği için bebek vücudunun daha geniş bölgelerinde sıcaklık, basınç ve benzeri uyarılar algılanabilir.

● Dil ve Tatma Duyusu

Dil üzerinde yer alan tat almaçları sayıca artarak olgunlaşmaya devam eder. 18 haftalık bebek
amniyotik sıvıyı yutarken artık sıvı içerisinde yer alan asitlerin, proteinlerin tatlarını alabilir. Anne
adayının yediği besinlerin amniyotik sıvıya karışması ile birlikte bebeğiniz artık sizin yediğiniz
besinlerin tadını dahi alabilir.

● Burun ve Koklama Duyusu

Tat alma ve koklama duyuları eşgüdümlü çalışır. Bu nedenle burna giren amniyotik sıvı içerisindeki
maddelerin kokusu bebek tarafından kısmen de olsa algılanabilir.

18 Haftalık Bebek Kaç Aylık Olur?

Gebelik süreci doktorunuz tarafından haftalar ile ifade edilir ve yine bu şekilde takibi yapılır. Ancak
yaklaşık 40 haftaya denk gelen hamilelik eş-dost arasında ay ile ifade edilir. Yani gebe olduğunuzu
gören ya da duyan bir yakınınız size “Kaç haftalık?” diye değil doğrudan “Kaç aylık?” diye soracaktır.
Doktorun ifade ettiği haftanın tam olarak hangi aya geldiği hususunda karmaşa yaşamamak için
dilerseniz 18 hafta kaç aydır sorusunu birlikte netleştirelim.

18 hafta= 18&#;7 gün = günlük

/30= 4 ay 6 günlük

Öyleyse 18 haftalık bebek klinik olarak artık 4 aylık olur.

18 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğiniz büyüme ve gelişme sürecine hız kesmeden devam ederken 18 haftalık gebe de bu süreçten
bedenen ve ruhen etkilenecektir. Peki 18 haftalık hamilelikte anne bedeninde ve psikolojinde neler
oluyor? Merak edilen detayları birlikte inceleyelim.

Sık idrara çıkma ve idrar yolları enfeksiyonlar:

Bebek büyüdükçe rahimde daha çok yer kaplar. Kendine yer açmak isteyen bebek diğer iç organlara olduğu gibi idrar kesesine de baskı uygular. Bu baskı mesanede az miktarda idrar bile birikse tuvalete gitme ihtiyacı duymaya sebep olur.
Ağırlaşan bebek mesane gibi idrar borusunu da kapatabilir. Borunun tıkanması yol üzerinde hastalık
etkeni olan mikroorganizmaların çoğalma olasılığını arttırarak idrar yolu enfeksiyonlarına sebep
olabilir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler: seafoodplus.info

Hamilelik çatlakları:

Gebeliğin 18 haftası karnınız dışarıdan bakıldığında hamile olduğunuzu belli edecek kadar büyüdü. Elbette karın ile beraber göğüs, kalça, bacak başta olmak üzere vücudun diğer
bölgelerinde de genişleme olur. Bazen cilt bu hızlı genişlemeye ayak uyduramaz ve bunun sonucunda
deri yüzeyinde pembe, mor ya da beyaz renkli çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar anne adayı ya da bebeğin
sağlığını riske atacak bir problem değildir. Ancak genelde kalıcı olduğundan istenmeyen bir görüntüye
sebep olabilir.

Ayaklarda şişlik ve büyüme:

“42 numarayla doğuma gittim.” diyen arkadaşınızın olayı abartmadığına
emin olabilirsiniz. Bunun sebebini yalnızca hamileliğin rutin sürecinde alınan kilolara ve ödeme
bağlamak doğru değildir.

Gebelik hormonları rahim ve yumurtalıkların içerisinde bulunduğu pelvis bölgesindeki kasları
gevşeterek büyüyen bebek için rahmi uygun koşullara getirir. Ancak leğen kemiğinin iç kısmındaki
kemiklerle beraber ayak kemikleri arasındaki kasları da gevşetir. Gevşek kasların üzerine binen ağırlık
ayak yapısında ister istemez genişlemeye sebep olur.

Bel ve bacaklarda ağrı:

Bebeğin büyümesi ile birlikte annenin aldığı kilolar bel ve bacaklar üzerindeki
yükü arttırarak ağrılara sebep olabilir.

Mide yanması ve hazımsızlık:

Hamilelik hormonlarının kas hareketlerini yavaşlatıcı etkisi vardır. Bu
etki bağırsaklarda ve midede sindirimin de yavaşlamasına sebep olur. Yavaşlayan sindirim midede
yanma ve ekşimeye semptomlarını ortaya çıkarır.

Hemoroit:

18 haftalık gebelikte en sık karşılaşılan ve en can sıkıcı olan semptomların başında
hemoroit gelir. Hemoroit büyüyen bebeğin bağırsaklara baskı yapması ve hamilelik hormonları
etkisiyle yavaşlayan bağırsak hareketlerinin kabıza sebep olması sonucu olur oluşan bir rahatsızlıktır.

Göğüslerde büyüme ve hassasiyet:

Artan gebelik hormonları süt bezlerini uyararak kanallarda süt
üretimini başlatır. Süt biriken kanallar ise şişerek göğüslerde gerginlik ve hassasiyete sebep olur.

Seni Rahatsız Eden Hamilelik Semptomlarını En Aza İndirecek İpuçları!

Gebeliğin keyfini süreceğiniz döneme nihayet geldiniz. Çünkü 2. trimester semptomları bakımından 1
ve 3. trimesterlere göre nispeten daha kolay geçen bir dönemdir. Ancak yine de bazı semptomlar size
sıkıntı verebilir. Hamilelik semptomlarını en aza indirmek için aşağıdaki hususlarda dikkatli olmak işe
yarayacaktır.

1. 18 haftalık gebelikte beklenenden fazla kilo almamaya dikkat ederek bel ve bacak ağrılarını
en aza indirebilirsiniz.

2. Çatlak oluşumunu engellemek için kontrollü kilo almaya, çatlak kremleri ya da bitkisel içerikli
doğal yağlar kullanarak cildi nemli tutmaya dikkat edin.

3. Kemik ağrıları ve ödemi en aza indirmek için ayakta çok kalmamaya ve gün içerisinde fırsat
buldukça oturmaya hatta imkân varsa uzanmaya çalışın.

4. Sık aralıklarla ve azar azar beslenin. Bu şekilde sindirim sistemi şikâyetlerini en aza
indirebilirsiniz.

Kaç Kilo Almalısın?

18 haftalık gebelikte kaç kilo alınır diye merak ediyorsanız; yaklaşık 3- 5 kilo almanız iyi olacaktır.
Ancak bazı anne adayları mide bulantısı, iştahsızlık benzeri semptomlardan dolayı kilo almak yerine
kilo verebilir. Bazıları ise nasılsa iki canlı olduğunu düşünerek ihtiyacından fazlasıyla beslenir. Bu
durumda alınan kilo belirlenen aralığın altında ya da üzerinde olabilir. Her iki durumda da
doktorunuzla beslenme ile ilgili özellikle görüşmekte fayda var.

Beslenme Önerileri

Gebelikte yediğiniz içtiğiniz her şeyi bebeğiniz de yiyip içecektir. Bu nedenle hamileyken beslenme
konusunda bilinçli olmak gerekir. Öyleyse 18 haftalık gebelikte beslenme ile ilgili nelere dikkat
etmeniz gerektiğini bilmek gerekir.

● Gebeliğin haftası gebe kalmadan önceki kadar beslenmek bebek gelişimi için yeterlidir.
Hamileyim diye iki kişilik yemeye gerek yok.
● Kızartma, hamur işi, tatlı, beyaz ekmek ve benzeri besin kalitesi düşük ve yüksek
karbonhidratlı yiyeceklerden uzak durarak kilo alımında kontrollü olmaya dikkat edin.
● Diş kaybı ve iskelet sistemi ağrıları yaşamadan bebeğin kemik gelişimini desteklemek için
haşhaş, susam, badem, sardalya, somon, fasulye, mercimek gibi kalsiyum bakımından zengin
besinler tüketin.
● Günde 2 litreden fazla su için.
● Sık aralıklarla ve azar azar beslenmeyi alışkanlık hâline getirin.
● Lifli gıdalar tüketin.
● Dengeli ve yeterli beslenin.

Egzersiz Önerileri

Hayatın her döneminde olduğu gibi gebelikte de spor ve egzersiz önemlidir. Doktorunuzun bilgisi
dâhilinde, sağlığınız elverdiği ölçüde hafif tempolu yürüyüş, esneme hareketleri, yüzme, pilates ve
yoga gibi seçenekler 18 haftalık gebelik egzersizleri için uygundur.

18 Haftalık Gebelikte Kontrol Listesi

1. Bebeğin cinsiyetini öğrendiyseniz artık alışveriş yapmaya başlayabilirsiniz.
2. Henüz genetik anomali olasılığını ölçen 3’lü tarama testi yaptırmadıysanız gebeliğin
haftası bu test için son şansınız olacaktır.
3. 4’lü tarama testi ya da amniyosentez gibi bebekte genetik anomalilerin görülme olasılığını
hesaplayan testleri yaptırabileceğiniz bir haftadasınız.
4. İçerisinde bulunduğunuz gebelik haftasında ve sonrasında hem sizi hem de bebeğinizi nelerin
beklediği konusunda bilgi sahibi olun.
5. Cinsiyetini öğrendiyseniz artık isim araştırması yapmaya başlayabilirsiniz.
Gebeliğin hem anne hem de bebek için sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için süreç ile ilgili bilgi
sahibi olmak elinizdeki en büyük güçtür. Bu sebeple gebeliğin haftası ile ilgili bütün detayları
bilerek hem kendiniz hem de bebeğiniz için en iyi yatırımı yapabilirsiniz.

 

 

gebeliktehafta

hafta-gebelik-hakkinda-hersey

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir