matematik nasıl çalışırsak başarılı olunur / Üniversite Sınavında Nasıl Başarılı Olunur? | Özel Ders Alanı

Matematik Nasıl Çalışırsak Başarılı Olunur

matematik nasıl çalışırsak başarılı olunur

Birçok insan matematikte zayıf olduklarını ve gelişemeyeceklerini düşünüyor. Bu doğru değil. Kendinizi ona odaklanırsanız, siz de matematikte iyi olabilirsiniz. Matematikte ustalaşana kadar her gün bazı matematik kavramları üzerinde çalışın. Gerekirse, dışarıdan yardım isteyin. Bir öğretmen veya matematikte iyi olan biri becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca matematik hakkında sağlıklı bir tutum geliştirmek için çalışmanız gerekir. Pek çok insan konuyla ilgili kötü bir tutuma sahiptir ve “Şu anda matematikte iyi değilim, bu yüzden asla olmayacağım” diye düşünüyor. Bunun böyle olmadığını anlayın. Çoğu insan, daha çok çalışırsa, diğer tüm alanlarla ilgili olan bu alana daha fazla zaman ayırırsa matematiği geliştirebilir.

5 Adımda Matematikte Nasıl İyi Olunur

1- Sessiz bir ortamda çalışın. Matematikte iyi değilseniz, konsantre olabileceğiniz bir ortamda çalıştığınızdan emin olmanız gerekir. Çok fazla gürültü veya rahatsızlığın olmadığı bir alan bulun. İnternet bağlantısını kesin ve telefonunuzu kapatın. Ders çalışırken müzikten hoşlanıyorsanız, enstrümantal müzik indirin. Sözlü müzik veya çok yüksek sesli müzik, ders çalışırken dikkatinizi dağıtabilir.

2- Her gün pratik yapmak için zaman bulun. Matematik puanınızı yükseltmek istiyorsanız, matematiğin arkasındaki temel kavramları anlamaya başlayana kadar her gün pratik yapmanız gerekir. Bir programa bağlı kalın. Her gün herhangi bir çalışma saatine nerede uyum sağlayabileceğinizi görün. Belki de genellikle akşamın erken saatlerinde biraz zamanınız olur. Her gece sabah 6’dan akşam 7’ye kadar de matematik çalışmayı planlayabilirsiniz. Sürekli saatlerce ders çalışmamaya çalışın. Bu stres yaratabilir.

3-Bir problemin çözümünde yer alan mantığı ve süreci öğrenin. Birçok insan, başlamadan önce kavramları ve formülleri ezberlemeyi veya cevabı kafalarında bulmaları gerektiğini düşünür. Bu verimli değildir. Bunun yerine, matematik kavramlarını anlamaya çalışın. Bir denklemin nasıl ve neden çalıştığını görürseniz, onu daha kolay hatırlayabileceksiniz. Matematik derslerinde nedenini sormaktan çekinmeyin. Pisagor teoremi neden işe yarıyor? İkinci dereceden denklem mantıksal düzeyde nasıl çalışır? Temel kavramları anlamak, basit ezberden çok daha verimlidir. Bir şeyi temelinden anlarsanız, öğrenmek ve ezberlemek için daha az zaman harcarsınız. Denklemin anlamını biliyorsanız cevabınızı kontrol edebileceksiniz.

4- Her seferinde bir adım bir problem geliştirin. Matematik soruları çözerek, bir cevabı nasıl keşfedeceğinizi anlarsınız. Cevabı nasıl anlayacağınızı önceden planlamak yerine, denklemi adım adım seçmeniz yeterlidir. İleriyi düşünmeyin, yavaş gitmek, cevabın nasıl ortaya çıktığını görmenizi sağlayacaktır. Soruyu tamamladıktan sonra, üzerinden tekrar geçip süreci görebilirsiniz. Sürecin neden ve nasıl çalıştığını anlamaya çalışın.

5-Yanlış cevapları düşünün. Matematik hatalarınızdan çok şey öğrenebilirsiniz. Yanlış bir cevap bulduğunuzda işleminizi tekrar gözden geçirin. Nerede ve nasıl yanlış yaptınız? Doğru cevabı nasıl alacağınızı bularak soruyu tekrar çözmeyi deneyin. Matematik problemlerini çözerken işlemlerinizi not etmek önemlidir böylece hata yaptığınızda tekrar gözden geçirebilirsiniz.

 

YÖK tarafından 2018 yılı itibariyle yürürlüğe giren yeni sınav sistemi TYT ve YKS sınavları, birçok öğrenci için büyük bir kafa karışıklığı oluşturuluyor. Sisteme bakıldığında birçok öğrenci net cevaplar bulamamaktan yakınırken, birçok kişide bu sınavda başarılı olmanın hangi adımlardan geçtiğini tahmin edemiyor. Bu konumuzda sizlere ilk aşama sınavı olan TYT sınavının Matematik kısmında nasıl başarıya ulaşacağınızı anlatacağız;

‘’Matematik temelinize göre çalışma düzeni oluşturun.’’

TYT sınavında belirleyici olacak ders hiç kuşkusuz Türkiye genelinde en az netlerin çıktığı Matematik kısmı olacaktır. Sözel, sayısal veya eşit ağırlık öğrencisi fark etmeksizin her öğrenci Matematik kısmında başarı elde etmek zorundadır. Bu yüzden de temelinize uygun bir çalışma temposu oluşturmak şart.

Temelim hiç yok diyenler için tavsiyeler (Özellikle TS öğrencileri için);

0-10 net arasında gidip gelen ve genellikle dört işlem soruları kovalayan, birçok soruya baktığı anda ön yargıya kapılık yapamayacağını düşünen kişiler genellikle bu bölümde yer almaktadır.

  1. Sınav maratonu için eskiye oranla daha fazla vaktiniz var. Bu yüzden de temel oluşturmak adına Antrenmanlarla Matematik veya Karekök başlangıç serisini alıp konu anlatımı ve soru çözümü şeklinde alıştırma yapın.
  2. Günlük en az 2 ila 3 saatinizi yaklaşık 45 günlük bir çalışma sürecinde Matematiğe ayırın. Günlük en az 1 en fazla 2 konuyu bitirerek ilerleyin ve her konu için en az 200-300 soru çözün.
  3. Konu çalışmaları için videolu anlatımları kullanmaya özen gösterin. Akabinde konu anlatımlı bir kitaptan ve çözümlü örneklerden yararlanarak sistemi kavrayın.
  4. Temelinizi güçlendirmek için çok fazla soru çözmeli ve inşanızı güçlü bir temelin üstüne yapmalısınız. Eğer ki konularda genel olarak iyi bir temele sahip olursanız alt kısımdaki temeli olan kişiler için uygulanması gereken tavsiyeleri uygulamaya başlayın.

Temelim var ancak çok yavaşım ve çözmekte güçlük çekiyorum diyenler için tavsiyeler (Özellikle TM öğrencileri için)

Genellikle deneme sınavlarında 10-20 net arasında yapanlar, konu eksiği fazla olan ve soru çözme pratikliğine sahip olmayan kişiler genellikle bu kısımda yer almaktadır.

Temeli olan bir kişi için sıfırdan başlamak, diğer alanlarda başarıya ulaşmak için ayırabileceğiniz ekstra süreyi yok edecektir. Bu yüzden de var olan temelinize yapacağınız onarmalar ve güçlendirmelerle Matematik kısmını halletmeniz gerekiyor. Bunlar için ise yapmanız gerekenler;

  1. Konu anlatımlı videolar ve konu anlatımlı kaynaklar ile günlük konu çalışmaları yapın. Her konu anlatımı için ekstra not tutun ve bunları haftalık olarak tekrar edin.
  2. Konu çalışmalarınızı konu testleri ile destekleyin. Konu çalışmalarından sonra en az 100-150 soruluk kavrama testleri ile konuyu kafanızda oturtturun. Konular birikmeden en az 2 Matematik soru bankasıyla eş zamanlı olarak konu bitirmeye odaklanın.
  3. Başlangıç için orta seviye kitaplara yönelin ve bolca çözümlü soru bankası edinin. Kaynak alırken video çözümlü soru bankalarına öncelik verin. Yapamadığınız sorular için bu kısımlardan yardım alın ve yanlışlarınızı öğrenmeye odaklı çalışın.
  4. Konularınızın %70’ini tamamladıktan sonra Matematik bölüm denemeleriyle hafta en az 2 kere kendinizi sınayın. Yapamadığınız alanlar için tekrardan konu çalışmaları yapın ve üzerine bolca soru çözün. Yanlışlarınızın üstüne gittiğiniz sürece sürekli bir adım daha ileriye gidebilirsiniz.

Matematiğim iyi ve konu eksiğim pek yok diyenler için;

Belli başlı birkaç konu dışında pek eksiğiniz yoksa ve genellikle konulara hakimseniz, herhangi bir denemede çalışmadan 25 üstünde bir net çıkarıyorsanız bu seviyede olduğunuzu düşünebilirsiniz. Peki bu seviyedeyken neler yapmalıyız;

  1. Bu kişiler için her konuyu çalışırken video kanallarını kullanmaya gerek yoktur. Bu kişiler genellikle takıntılı olduğu konuları tahmin edebilirler. Bu konular üzerine video izlemeleri yeterli olacaktır.
  2. Her ne kadar temeliniz iyi olsa da bu konuyu okuyorsanız her şeyi bilmediğinize emin olabilirsiniz. Bu yüzden de soru çözümü yapmadan önce konu anlatımlı bir kaynaktan genel çaplı bir konu çalışması yapın. Akabinde konu kavrama testleri ile bilginizi iyice pekiştirin.
  3. Matematik için pratikleşmek ve hızlanmak adına çokça soru çözmeniz gerekiyor. Bu yüzden de orta seviye 2 soru bankası ve 1 adet ileri düzey bir soru bankası edinin. İlk süreçte orta seviye soru bankalarından konu anlatımını çalıştıktan sonra ilgili konulardaki tüm soruları çözerek ilerleyin. 1 ay içerisinde bu şekilde soru bankalarının büyük bir kısmını bitirmiş olacaksınız.
  4. 1 aylık bir süreçte emin olun ki büyük bir gelişme kaydedeceksiniz. Bu süreçten sonra ise çalışma sistemini daha çok deneme yapmaya yönlendirin. Günlük 1 ila 2 adet kadar Matematik bölüm denemeleri çözün. Bu denemelerdeki yanlışlarınızı takip edin ve doğrularını öğrenin. İstatiksel olarak sıkça yanlış yaptığınız konuları tespit edip bu konular üzerine çalışmalar yapın ve bolca soru çözün.
  5. İlk süreçte bu konuları iyice oturtmak adına orta seviye soru bankalarınızı bitirin. Akabinde günlük belirli miktarlarda soru çözerek ileri düzey soru bankanıza yönelin. Bu kitabın yanında deneme çözmeyi ihmal etmeyin. İlerleyen süreçler için yavaşça günlük soru çözme sayısını düşürebilirsiniz.

OKUL BAŞARISINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

  • Öğrencinin derse olan ilgisi
  • Öğrencinin zihinsel becerileri
  • Doğru yönlendirme

Okul başarısını etkileyen faktörler arasında –Eğer DEHB, Disleksi gibi problemler yoksa- öğrencinin derslere olan ilgisi önemli role sahiptir. Çocuğunuzun zihinsel becerileri ve ilgi alanları bazı derslerde başarılı olmasına, bazı derslerde ise başarısız olmasına sebep olabilir. Aslında bu olası bir durumdur.

ÖRNEK:

Türkçe, dil bilgisi gibi sözel derslerde başarılı olan bir öğrenci matematik dersinde isteksiz ve başarısız olabilir. Tam tersi de olabileceği gibi her alanda başarılı öğrenciler de vardır.

ÖNEMLİ OLAN:

Öğrencinin başarılı olduğu alanları erken tespit edip doğru yönlendirme yapmaktır.

“Matematik dersinde başarılısın, Türkçe dersinde neden zayıfsın? İstesen yaparsın, istemiyorsun…” Şeklinde moral bozucu yaklaşımlar doğru değildir.

BUNUN YERİNE:

Başarısız olunan derslerdeki başarısızlığın sebeplerini araştırmak daha doğrudur. Kaçırılmış konular mı var, anlaşılmayan kısımlar mı var, konulara karşı ilgi düzeyi ne durumda? Tüm bu sorulara yanıt ararken aslında çocuğa dersi sevdirebileceğiniz yeni yöntemler de keşfetmiş olacaksınız. Dersi sevmek, başarıyı beraberinde getirecektir.

UNUTMAYIN!

Okul başarısında ailenin rolü yüksektir.

ÖYLEYSE:

“Derslerde başarılı olmak için ne yapmalıyız?” veya “çalışkan olmak için ne yapmalıyız?” sorularının cevabını artık biliyoruz. Bundan sonra tek yapmamız gereken bu basit yöntemleri uygulamak olmalı. Derste başarılı olmanın yolları çalışma planımızdaki başarıdan geçiyor.MentalUP Eğitici Oyunlar uygulamasından yardım almayı unutmayın.

MentalUP Eğitici Oyunları İncelemek İçin Tıkla

20 Aralık 2016Bünyamin Kapıcıoğlu

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır