bebeklerde dudak bağı kadınlar kulübü / Doymayan Bebek Belirtileri - INVIDYO BLOG

Bebeklerde Dudak Bağı Kadınlar Kulübü

bebeklerde dudak bağı kadınlar kulübü

Dil – dudak – yanak yaralanması durumları meydana geldiğinde hastanın ilk olarak uygulaması gereken bazı adımlar bulunmaktadır. Dil – dudak – yanak yaralanması durumlarında uygulanması gereken acil tedavi şu şekildedir:

  • Hastanın yaralandığı bölgeyi ılık su ile nazikçe temizlemesi gerekmektedir.
  • Eğer yaralanma sebebiyle travma durumu meydana gelmişse, gazlı bir bez yardımıyla bölgeye gazlı bir bez kullanarak basınç uygulanması gerekmektedir.
  • Dış taraftan yaralı bölgeye soğuk kompres uygulaması yapmak kişiyi rahatlatacak ve şişlik gibi problemleri azaltacaktır.

Sonraki adımda hastanın mutlaka bir diş hekimine başvurması gerekmektedir. Ancak bazı yaralanmalarda yaranın çok büyük olması ve kanamanın durdurulamaması gibi olumsuzluklar meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda yapılması gereken en yakın acil servise gitmek olmalıdır.

Ağız Koruyucu Kullanımı

Ağız koruyucusu kullanımı, özellikle temas sporları ile uğraşan kişiler için önemlidir. Aynı şekilde oyun çağındaki çocuklarda da sık meydana gelen düşme nedeniyle oluşabilecek problemlere engel olmak adına kullanılabilecek bir yöntemdir. Ağız koruyucusunun temel mantığı, alt ve üst dişler arasındaki teması kaldırmak için yumuşak bir aparat yerleştirmektir. Kullanılan aparat neticesinde yaşanan travmalarda meydana gelebilecek şok absorbe edilmektedir. Bu sayede dil – dudak – yanak yaralanması gibi problemler de büyük oranda engellenmektedir.

Ağız Koruyucusu Çeşitleri

Ağız koruyucunun türleri şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Kişiye özel ağız koruyucusu : Diş hekimine müracaat eden kişiler için özel olarak üretilen bir ağız koruyucusu çeşididir. Bu sayede en yüksek koruma sağlanmaktadır.
  • Hazır ağız koruyucusu : Spor malzemeleri satılan yerlerden kolaylıkla edinilebilmektedir. Oldukça ucuz bir seçenektir. Bu nedenle sık tercih edilmektedir. Ancak koruyuculuk seviyesi oldukça düşüktür. Çünkü özel üretim olmadığı için dişlere tam olarak uyum sağlayamamaktadır.
  • Ağızda şekillenen ağız koruyucusu : Diş hekimi tarafından hazırlanan ve ağız içerisinde sertleşerek ağzın şeklini alan bir diş koruyucusu seçeneğidir.

Ağız Koruyucu Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ağız koruyucu kullanan kişilerin dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Yalnızca tek bir kişi tarafından kullanılması gereken özel malzemelerdir. Kişilerin ağız içi hijyenini sağlayabilmesi için başkalarıyla paylaşmamaya özen göstermesi gerekmektedir.
  • Ağız koruyucusunun her kullanımdan sonra ağız gargarasının içerisine batırılması gerekmektedir. Daha sonra saklayabilirsiniz.
  • Dil – dudak – yanak yaralanması yaşanmaması için kişinin ağzına tam uyumlu kullanması gerekmektedir. Bu nedenle şeklini bozmamaya dikkat etmek gerekmektedir.
  • Aşırı sıcak veya kuru ortamda saklanmaması gerekmektedir.

Frenektomi Nedir?

Dil ve dudak bağı normal olarak herkeste bulunan, dilin ağız tabanına ve dudağın diş etine tutunmasını sağlayan yumuşak doku bağlantılarıdır. Bunların normalden kısa ve kalın olması ise çeşitli sorunlar doğurabilir.
 
Dilin ağız tabanına kısa ve kalın bir bantla bağlanmış olması, dilin hareketlerinin kısıtlanmasına neden olabilmektedir. Dilin ağız tabanına tamamen yapışık olduğu ciddi durumlar olabildiği gibi, herhangi bir sıkıntı ve kısıtlılık yaratmadığı durumlar da olabilir. Dil bağı bazen bebeklikten çocukluk dönemine geçişte gerileyip normal boyuta gelebilir.
 
Yeni doğanlarda dil hareket ettirilemediği için emme ve beslenme problemlerine neden olabilen dil bağı; daha ileri yaşlarda konuşma bozukluklarına, ortodontik problemlere, alt ön dişlerde aralanma ve dişeti problemlerine neden olabilmektedir.
 
Dudak bağı ise bebekte emme ve beslenme problemlerine neden olabilir, daha ileri yaşlarda, üst ön dişlerin sürmesinde sorunlara ve dişler arasında boşluk oluşmasına neden olabilir.

 Dil bağının kısa olduğu nasıl fark edilir?

Dil bağının kısa ya da kalın olduğu durumlarda genellikle dilde hareket kısıtlılığı görülmekte ve dil dışarı çıkarılırken dil ucu "kalp" ya da "v" şeklini almaktadır. Daha ileri durumlarda, dil damağa doğru yukarı kaldırılamayabilir, dışarı çıkarılamayabilir ve dudaklara ulaşamayabilir. Bununda günlük hayattaki karşılığı çocuklarda dondurma yalamadaki yetersizlik  olabilir.
 
Muayene sırasında dilin hareket kısıtlılığı göz önüne alınmakta, konuşma değerlendirilmekte ve bazı harfler kontrol edilmektedir. Söylenmekte en çok zorlanılan harfler genellikle "s" ve "r" harfleridir.
 
Yeni doğanlarda ise bebeğin ağız ve dil yapısı muayene edilmektedir.

Dudak Bağının Kısa Olduğu Nasıl Fark edilir?

Dudak bağı ise üst ön iki diş arasında kalın bir bant şeklinde görünür. Çocuklar bazen diş fırçasını bu bölgeye değdirmekten çekinebilirler.

Frenektomi Tedavisi Nedir?

Dil bağının tedavi edilmesindeki en önemli sebep hareket kısıtlılığına bağlı konuşma bozukluklarıdır.
 
Dil bağının tedavisi, cerrahi olarak bağın kesilmesi ya da lazerle dokunun kaldırılması şeklindedir.
Dil ve dudak bağının lazer ile tedavisinde anesteziye ihtiyaç duyulmadan, sadece topikal anesteziyle ağrısız ve kanamasız bir şekilde doku alınabilmektedir ve işlem sonrasında dikiş atılmasına gerek olmamaktadır. Lazerle tedavi geleneksel yöntemlere göre daha konforludur, tedavi sırasında ve sonrasında daha az ağrı ve daha az beslenme, konuşma komplikasyonları görülmektedir. İyileşme de geleneksel yöntemlere göre daha hızlı bir şekilde olmaktadır. Konuşma ve harflerin doğru söylenebilmesi genellikle kendiliğinden düzelmektedir. İyileşme sürecinde, öncesinde hasta ile birlikte çalışılan dil egzersizleri yapılmalı, gerekli durumlarda bir konuşma terapistine danışılmalıdır.

Frenektomi Tedavi Zamanlaması Nasıl Olmalı?

Dil bağının kısa, kalın ya da yapışık olduğu fark edildikten sonra en kısa zamanda alınmasını önermekteyiz. Böylece dilde yapısal değişiklikler, beslenme ve yutma problemleri, diş ve diş eti problemleri, konuşma problemleri ortaya çıkmadan ya da ciddileşmeden önlenebilmektedir.
 
Dil bağının alınması için herhangi bir yaşı beklemeye gerek yoktur. yaş civarı bebek yutkunmasının bırakıldığı ve konuşmaya başlama ve harfleri tam olarak çıkarabilme dönemi göz önüne alındığında bu yaş aralığı idealdir.
 
Dudak bağının alınması için en az 10 yaşına kadar hasta takip edilmeli ve üst köpek dişlerinin çıkması beklenmelidir. Çünkü çok erken yapılan dudak bağının alınması skar dokusu oluşmasına sebep olabilir. Bu yapı, daha sonra yapılacak diestema kapatılmasına engel teşkil edebilir. Üst ön dişler arasındaki boşluk köpek dişlerinin sürmesine rağmen kapanmadıysa o zaman bağın alınmasına kesin olarak karar verilir.

Makaleyi Yazan Hekim: Dr. Meral Mimaroğlu

Emzirmeyi öğrenmek zaman ve pratik gerektirir. Emzirirken, bebeğinizle birlikte zorluk yaşıyorsanız, bu durumun dudak bağından olup olmadığını kontrol etmek isteyebilirsiniz. Global Pediatric Health, frenulum (üst dudağı üst diş etine bağlayan yumuşak doku) beslenmeye engel oluşturduğunda dudak bağı sorununun ortaya çıktığına işaret ediyor.

Archives of Craniofacial Surgery, hafif dudak bağı sorununun yaygın olduğunu ve sağlığa ilişkin herhangi bir endişe yaratmadığını ancak ciddi durumlarda emzirme zorluğu, konuşma bozukluğu ve diş çürümesi gibi problemlere neden olduğunu belirtiyor. Dudak bağı nasıl fark edilir ve ne tür tedavilerle düzeltilir?

Dudak Bağı ve Memeyi Kavrama

Her insanda üst dudağı ve diş etini birbirine bağlayan superior labial frenulum (üst ön iki diş arasını) adı verilen bir doku parçası vardır. Tıpkı dil bağında olduğu gibi, frenulumun çok kısa olması, bebeğin meme ucunu veya biberonu kavramasını engelleyebilir. Ayrıca American Speech-Language-Hearing Association’a (ASHA) göre, bebek süt emdiğinde, süt, diş etlerinin ve üst dişlerin etrafında toplanarak diş çürümesine neden olabilir.

Oral Health Case Reports, meme ucunu tam kavrayamamanın yaygın yan etkisinin çok fazla hava yutmaktan dolayı bebeğin ağzına gaz dolması veya mızmız olması olduğunu belirtiyor. Bebeğiniz mide ağrısı veya mide ekşimesi belirtileri gösteriyor gibi görünüyorsa, bu belirtiler aslında dudak bağına işaret ediyor olabilir. Olası bir frenulum probleminin diğer belirtileri şunlardır:

  • Uzun süreli beslenme güçlüğü
  • Düzleşmiş göğüs uçları
  • Emerken meme ucunu kavrayamama ve bırakma
  • Dudaklarda kabarma

Dudak Bağı Rahatsızlığının Teşhis Edilmesi

ASHA (American Speech-Language-Hearing Association), bebeğinizin ilk muayenesinin üst dudak veya frenulum muayenesini kapsamayacağı için dudak bağının genellikle tespit edilemediğini belirtmektedir. Sonuç olarak, dudak bağı belirtileri mide ekşimesi veya mide ağrısı ile karıştırılabilir. Bebeğinizin sindirim sorunu olduğunu düşünüyorsanız, sağlık uzmanından bebeğinizde dudak bağı olup olmadığını da kontrol etmesini isteyin. Bir sorun olup olmadığı konusunda çocuk doktoru, çocuk diş hekimi veya emzirme uzmanı teşhiste bulunabilir.

Muhtemelen ilk ziyaret bebeğinizin ağzının kapsamlı bir şekilde incelenmesini gerektirecektir. Çocuk doktorunuz genellikle çocuğunuzun dudaklarını, yanaklarını, dudak ve dil eklentilerini ve damağını kontrol edecektir. Ayrıca çocuğunuzun memeyi kavramasını ve emişini izlemek isteyebilir.

Bazen, bebek büyüdükçe hafif dudak bağı sorunu kendiliğinden düzelir. Bununla birlikte, şiddetli dudak bağının vaktinde üzerine gidilmezse, beslenme zorluğu bebeğin kilo ve besin alımını engelleyebilir. American Academy of Pediatric Dentists’e göre, dudak bağı sorunu ağız hijyeni bakımına engel oluşturabilir veya şiddetli durumlarda diş çürümesine ve diş eti hastalığına yol açabilir.

Dudak Bağı Tedavisi ve Ameliyatı

Dudak bağı bebeğinizin beslenmesini zorlaştırıyorsa, sağlık uzmanınız bu bağın ameliyatla düzeltilmesini önerebilir. Çene cerrahı, frenektomi olarak bilinen işlemi cerrahi olarak veya lazer tedavisi ile gerçekleştirebilir.

İşlemin tamamlanması genellikle sadece birkaç dakika sürmektedir. Doktorunuz bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezi kullanacak ve daha sonra frenulumu neşter veya lazerle kesecektir. Lazerli işlem, minimal invaziv cerrahi yöntemiyle yapıldığından ve tedavi sırasında ve sonrasında daha az ağrıya neden olduğundan birçok klinik küçük çocuklar için lazer cerrahisi önermektedir.International Journal of Clinical Pediatric Dentistry’e göre, böylece enfeksiyon kapma ve yara izi kalma olasılığını da azalır.

Doktorunuz lazer ameliyatının hemen ardından ciltten cilde beslenmeyi (emzirme) önerebilir. Evinizde, ilgili bölgeyi gerekirse buz ve analjeziklerle rahatlatabilirsiniz. Ameliyattan bir hafta ila bir ay sonra emzirme veya biberonla beslenme konusunda iyileşme gözlemleyecek ve genel olarak daha sağlıklı ve daha mutlu bir bebek göreceksiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir