resmi nikah bitince imam nikahı biter mi / Resmiyette boşanan dinen de boşanmış sayılır mı? - Aile ve Yaşam

Resmi Nikah Bitince Imam Nikahı Biter Mi

resmi nikah bitince imam nikahı biter mi

Boşandıktan Sonra Yeniden Evlenme Süresi

İçindekiler

İDDET (BEKLEME)  MÜDDETİ / BOŞANDIKTAN SONRA YENİDEN EVLENME SÜRESİ 

Evlilik, boşanma, ölüm ya da evliliğin iptali gibi bir sebeple sona erdiğinde erkek istediği zaman evlenebilecekken kadın için günlük zorunlu bekleme süresi vardır. Bekleme süresi (iddet müddeti) nesep gibi önemli bir konuda karışıklıklar yaşanmasını önlemek için konulmuştur. Aksi halde kadının hamile olması durumunda doğacak çocuğun babasının kim olduğunda tereddüt ortaya çıkar ve nesebin belirlenmesinde karışıklık yaşanır. Türk Medeni Kanununun maddesine göre &#;Çocuk ile baba arasında soybağı, ana ile evlilik, tanıma veya hakim hükmüyle kurulur. maddeye göre ise &#;Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içerisinde doğan çocuğun babası kocadır&#;.  Kadının doğum yapması durumunda süre kalkar. Kadının gebe olmadığının mahkeme kararı ile tespit edilmesi veya boşanan eşlerin tekrar evlenmek istemelri halinde iddet müddeti hakim tarafından kaldırılır. Mahkemeye yapılacak müracaatlarda kişi bir sağlık kuruluşuna sevk edilerek gebe olmadığına dair rapor alması istenecektir.

Sonuç olarak boşanan ya da kocası ölen kadın yeniden evlenmek isterse ve evlenene kadar bir doğum yapmamışsa, hamile de değilse ya da boşandığı eski kocası ile yeniden evlenmek istiyorsa mahkeme kararı ile  iddet müddeti kaldırtılabilir. Bu yola gidilmezse  yeniden evlenebilmek için  boşanmanın kesinleştiği tarihten ya da kocanın ölümünden itibaren gün beklenmesi gerekir.

Yabancı ülke mahkemelerinde boşanan kadının bekleme süresinin ne olacağına dair tartışmalar yılına kadar boşanma avukatlarını zorlayan konulardan biriydi. Bazı hukukçular, bekleme süresinin, yabancı mahkeme kararının Türkiye&#;de tanınmasına dair kararın kesinleşmesinden itibaren başlayacağı görüşündeyken , diğerleri yabancı ilamın kesinleşme tarihinden itibaren başlayacağı düşüncesindeydi. Ancak sayılı Milletlerarası Özel hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanunun Maddesi ile konu açıklığa kavuşturuldu. Anılan hüküm “ Yabancı ilamın kesin hüküm veya kesin delil etkisi yabancı mahkeme kararının kesinleştiği andan itibaren hüküm ifade eder” şeklindedir. Nüfus uygulamasında da yabancı mahkemelerce verilen boşanma kararlarının Türk mahkemelerince tenfiz veya tanıma kararı verilip kesinleşmesi halinde, yabancı mahkemece verilmiş olan kararın kesinleşme tarihi, boşanma tarihi olarak kabul edilmektedir. Buna göre iddet müddeti yabancı mahkeme kararının kesinleştiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır.

Avukat Meral Demirbaş &#; Demirbaş Hukuk Bürosu &#; Bursa &#; 09 Ekim
 

Sual: Dini nikâha niye “imam nikâhı” deniyor?
CEVAP
Hristiyanların nikâhlarını, kilisede papazlar kıydığı halde, papaz nikâhı denmiyor. Nikâh kıymasını bilen her Müslüman, her yerde, nikâh kıyabilir. Nikâhın, camide olması veya imamın kıyması, şart değildir. Doktor kıyarsa, doktor nikâhı, mühendis kıyarsa, mühendis nikâhı denmeyeceği gibi, imam kıyınca da, imam nikâhı denmez. Normal adı nikâhtır. Resmî nikâh muamelesiyle karışmaması için, dini nikâh deniyor. Yoksa nikâh, namaz gibi dinin bir emridir. Dini namaz veya imam namazı diye bir namaz olmadığı gibi, imam nikâhı da olmaz. Sadece, belediyede yapılan nikâh işlemleriyle karışmaması için, dini nikâh veya İslam nikâhı demeli, imam nikâhı dememeli.

Sual: Kızla erkek varken, ikisinin babası şahit olsa nikah sahih olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Nikahta kız ve erkeğe üçer defa mı sorulur?
CEVAP
Evet, her ikisine ayrı ayrı üç kere sorulur.

Sual: Farklı mezheptekilerin nikahı, iki mezhebe uygun mu kıyılır?
CEVAP
Bir mezhebe uygun olması kâfidir.

Sual: Karı-koca nikah için aynı kişiye vekalet verebilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Evlenecek çocuk, babasının yanında çekindiği için, babası vekaleten konuşuyor. Asıl var iken, vekilin nikah kıyması caiz mi?
CEVAP
Baba kıyabilir.

Sual: Nikahta şahidin biri yoksa, birine telefonla söylense caiz mi?
CEVAP
Şahitlerin bir arada bulunması lazımdır.

Sual: Nikahta vekalet verilirken şartlar nelerdir?
CEVAP
Hiç bir şartı yok. (Beni falanca ile evlendirmek üzere seni vekil ettim) demek yeterlidir. Vekil edilen kişinin illâ kızın mahremi olması gerekmez.

Sual: Şahitler gelinin ve damadın şahidi diye ayrılmalı mıdır?
CEVAP
Öyle bir şey yok. Sadece şahitlerin gelini ve damadı tanımış olmaları yeterlidir.

Sual: İki bayram arası nikah olmaz deniyor bu doğru mu?
CEVAP
İki bayram arası nikah olur. Bir bayram günü Cumaya rastlamıştı. Bayram namazından çıkıp Cumaya gelene kadar pek çok zaman olmadığı için, iki bayram (Yani bayram ve Cuma) arasında nikahla uğraşmayın denilmişti. Yoksa Âişe validemizin nikahı da iki bayram arasında kıyıldı. Düşünülürse iki bayram arası olmayan gün yoktur. Ramazan bayramı ile Kurban bayramı arası veya Kurban bayramı ile ramazan bayramı arası. Yani bir senenin bir kısmı Ramazan bayramı ile Kurban bayramı arasıdır, bir kısmı da Kurban bayramı ile Ramazan bayramı arasıdır.

Sual: Bir kız dinimizde anne ve babasından izinsiz evlenebilir mi?
CEVAP
Evet. Hanefi mezhebinde ana babanın rızası şart değil. Diğer mezheplerde şarttır.

Sual: Gayri sahih nikahlı, tecdid-i nikah yapsa, nikahlanmış olur mu?
CEVAP
Evet. Sahih nikahın sakatlanması ihtimaline karşı da, iki şahit yanında tecdid-i nikah lazım.

Sual: Resmi nikahtan sonra dini nikah da yapıyoruz. Bir kız ile erkek evlenirken, imam olmasa, sadece kızın babası ile oğlanın babası olsa, Hanefi mezhebine göre başka şahit olmadan nikahlarını kendileri kıyabilir mi?
CEVAP
Evet kıyabilirler.
İmam şart değildir. Oğlanın veya kızın babası nikahı kıyar. Hem de şahit olmaları sahih olur.

Sual: Dini nikahım kıyılırken hayzlı idim. Hayzlı iken nikah kıyılırsa sahih olmaz diyorlar. Doğru mu?
CEVAP
Cünüplüğün nikahla alakası yoktur. Nikah sahihtir.

Sual: Şafii’ye göre nikah nasıl yapılır?
CEVAP
Şafii’de nikahın doğru olması için, birinci şart, baliga olan kıza da velinin izin vermesi lazımdır. Veli, erkek akrabadır. Baba yoksa, babanın babası ve onun babasıdır. Bunlardan sonra, erkek kardeştir. Bundan sonra, erkek kardeş oğlu, sonra onun oğludur. Sonra amca, sonra amca oğlu ve onun oğludur. Bunlar yoksa, kadı [yani Kur'an-ı kerime göre yaşayan adil bir hakim] veli olur. Bu velilerden birini bulamazsa, orada salih bir arkadaşı veli tayin eder. Şafii’de, şahitlerin erkek olması ve fıskları belli olmaması şarttır.

Bunları yapamazsa, Hanefi mezhebini taklit ederek nikah yaparlar.

Sual: Şafii, nikahta salih şahit bulamazsa, Hanefi’yi taklit eder mi?
CEVAP
Salih insan bulunmazsa, Hanefi taklit edilir.

Sual: Şafii’de, nikah için iki şahit yanında mı kadın vekalet verir?
CEVAP
Evet. Nikah için iki şahit yanında vekalet almak lazım.

Sual: Kocası ile Şafii’ye göre nikahlanması gereken hanım, velilerden izin alma imkanı yoksa, Hanefi’yi taklit etse, caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Şafii’ye göre nikahlanmam lazım. Hanımın velileri fâsıktır. Hanım salih birini veli tayin edebilir mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Şafii’de, fâsıkın tevbe edip nikah şahitliği yapması caiz mi?
CEVAP
Salih şahit bulunmazsa, bildirilen hile-i şeriyye caiz olur. Fakat tevbenin şartlarına uymak gerekir.

Sual: Şafii’de, hiç veli yoksa, nikahta, birini veli tayin etmek caiz mi?
CEVAP
Evet.

Ehl-i kitapla nikâh
Sual:
Müslüman erkek ile Ehl-i kitabın nikahlarının kıyılmasında bir fark var mı?
CEVAP
Nikahın kıyılmasında bir fark yoktur. Sadece, zimmi olan Hristiyan veya Yahudi, yani ehl-i kitap kadınla nikah kıyılırken, iki şahidin de, zimmi olması caiz olur. Zimmi, İslam devleti idaresinde yaşayan kitap ehli gayrimüslim demektir.

Ölen eşinin cenazesine bakmak
Sual:
Karı kocadan biri ölünce, yaşayan, ölenin cenazesine bakabilir mi?
CEVAP
Kadın, ölen kocasına bakabilir, çünkü koca öldükten sonra nikâh, iddet bitinceye kadar [dört ay on gün] devam eder. Hanefî’de kadın ölünce, kocası buna bakamaz, çünkü kadın ölünce nikâh bozulur. Ama diğer üç mezhepte bakmak caizdir. (Redd-ül-muhtar)

Erkek, ölen hanımının ellerine ve yüzüne, Hanefî’de bakabilir. Diğer yerlerine bakmak için bir ihtiyaç olursa, mesela teşhis için bakmak gerekirse, diğer üç mezhepten biri taklit edilip bakılabilir.

Nikâh ne zaman kıyılır?
Sual: İslam nikâhı, her gün kıyılabilir mi? Yoksa mübarek günleri mi beklemek gerekir?
CEVAP
Her gün, her gece kıyılabilir. Cuma gecesi veya cuma günü olursa, daha iyi olur.

Evlenirken Amentü’yü bilmek
Sual:
Evlenecek kişilerin Amentü’nün esaslarını ezbere sayması şart mıdır?
CEVAP
Ezbere sayması şart değildir. Amentünün esasları, Allahü teâlânın sıfatları anlatılır. Bunlara inanıyor musun denir. Evet, inanıyorum derse mesele kalmaz. Birini bile kabul etmezse, Müslüman sayılmaz.

Düğünden önce nikâh
Sual:
Düğünden bir ay önce, nikâhımız kıyıldı. Dinen de eşim olduğuna göre, hanım her isteğimi kabul etmek zorunda değil mi? Benden izinsiz sefere çıkabilir mi? Benimle birlikte sefere çıkmayı reddedebilir mi?
CEVAP
Kadın, mehr-i müecceli değil, mehr-i muacceli almadıkça, düğünü, halveti ve birlikte sefere çıkmayı istemeyebilir, yani sizin her isteğinizi kabul etmek zorunda değildir. Mehrin hepsi müeccelse, yani daha sonra verecekse, kadın, mehri almadığı için, kocası bunları menedemez. Mehr-i muacceli almayan kadın, kocasından izinsiz evden çıkabilir ve başka bir mahremiyle sefere gidebilir. (S. Ebediyye)

Sual: Dinimizde evlenmemek yani aynı evde birlikte yaşamamak şartıyla, henüz buluğa ermemiş bir kızı sadece uygun birine nikâh etmek caiz mi?
CEVAP
Hanefi mezhebinde, babası nikâhı yapabilir ama kız baliğa olunca, istemezse bu kimseyi reddedebilir. (S. Ebediyye)

Nikâh kıyılırken
Sual:
Dini nikâh kıyılırken, aldım, verdim, kabul ettim gibi geçmiş zaman olarak söylemek şart mıdır?
CEVAP
Evet, şarttır. Mesela, kabul ettin mi diye sormalı, cevap veren de, kabul ettim demelidir. Bunun gibi, soran emir şeklinde söyleyip, cevap veren geçmiş zaman şeklinde söylese de olur. Yani soran, benimle veya şununla evlenmeyi kabul et der, cevap veren de, kabul ettim derse, nikâh yine sahih olur. (S. Ebediyye)

Şafii'de, kızın babası, (Kızımı sana nikâhladım) dese, damat da (kabul ettim) dese, nikâh sahih olmaz. (Nikâhını kabul ettim) demesi gerekir.

Kızını verdin mi?
Sual:
Bir erkek evleneceği kızın babasına, iki erkek şahit yanında, kızını bana verdin mi dese, babası da verdim dese, nikâh sahih olur mu?
CEVAP
Kitaplarda şöyle deniyor:
Kızın babasına, (Kızını bana zevce olarak verdin mi?) dese, o da (Evet) veya (Zevce olarak verdim) dese, nikâh olmaz. Evlenmeyi teklif edenin tekrar, (Kabul ettim) demesi lazımdır, çünkü önce sormuştu. Soruyla vekil yapılmaz. (Kızını bana zevce olarak ver) deseydi olurdu, çünkü emirle vekil yapmış olur. Bu vekilin cevabı, iki taraf adına söylenmiş olup, iki şahit de varsa, nikâh tamam olur. (Redd-ül-muhtar)

Zina edenle nikâh
Sual: Zinadan hamile kalan kadını veya nikâhlıyken hamile kalıp sonra ayrılan veya kocası ölen kadını nikâh etmek caiz midir?
CEVAP
Zinadan hamile kalan kadını, doğumdan önce, nikâh etmek caizdir. Eğer o kadınla zina eden başkası ise, çocuk olmadan önce cima caiz olmaz. (Feyziyye)

Nikâhlıyken hamile kalan, sonra kocası ölen veya boşanan kadını, doğuma kadar nikâh etmek sahih değildir. Zina ettiği kadını nikâh etmek ve onunla cimada bulunmak helaldir. (S. Ebediyye)

Kaybolan kişinin eşi
Sual:
Bir kadının kocası, Almanya’ya çalışmaya gitse, birkaç sene haber alınamasa, öldüğü kabul edilerek, karısı başkasıyla evlenebilir mi?
CEVAP
Evlenemez. Kesin öldüğü bilinirse evlenebilir. Din kitaplarında deniyor ki:
Gaib olan [yani uzak ülkelere gidip yıllarca gelmeyen] kocasının öldüğü veya üç talak verdiği haberini âdil bir müslümandan öğrenen kadın, başkasıyla evlenebilir. Hâkimin, 90 yaşını dolduran gaibin öldüğüne hüküm edeceği Mecelle’nin maddesinin şerhinde yazılıdır. Öldüğünü işitip veya boşadığını bildiren mektubunu alıp, başkasıyla evlendikten sonra birinci koca gelirse, ikincisinin nikâhı batıl olur. (Nimet-i İslam, S. Ebediyye)

Dini nikâh yapılırken
Sual: Dini nikâhı kızın vekiliyle mi, yoksa bizzat kendisiyle mi yapmak daha uygun olur?
CEVAP
Dinini iyi bilen bir kız olduğu bilinmiyorsa, nikâh bizzat kızın kendisi bulunarak yapılmalı. Çünkü eskiden herkese lüzumlu dini bilgiler öğretiliyordu. Şimdi ise, nikâhlanacak olanların çoğu bu bilgileri bilmiyorlar. Bilinmesi lazım olan bilgileri söyleyip, bunları tasdik ettiklerini söyledikten sonra nikâhı yapılır. Orada bulunanlar da anlatılanları duymuş, bilmiyorlarsa öğrenmiş olurlar.

Şahitsiz nikâh olur mu?
Sual: Halk arasında, şahit olmasa da, değişik şekillerde dînî nikâh kıyılabileceğini söyleyenler oluyor. Mesela, (Bir erkek, bir kadına sen benim namusumsun derse, o da kabul ederse veya bir erkek evleneceği kadına üç kere benimle evlenir misin derse, o da evet derse dînî nikâh kıyılmış olur) diyorlar. Yine bunlar gibi, (Allah, peygamber şahidimizdir) diyerek şahitsiz nikâh kıyanlar oluyor. Böyle nikâh olur mu?
CEVAP
Öyle nikâh sahih olmaz. Hanefî mezhebinde, ya iki erkek veya bir erkekle iki kadın şahit olmazsa nikâh geçersiz olur. Şafiî’de ise sâlih iki erkek şahit ile kızın babasının bulunması şarttır. Kızın babası yoksa velisinin evliliğe izin vermesi gerekir.

Dünya âhiret bacımsın
Sual:
Bir kadına, (Sen benim dünya âhiret bacımsın diyen kimse, o kadınla evlenemez, o kadın artık onun mahremi olmuş olur) deniyor. Bir de bir kadına, (Sen benim namusumsun denirse, nikâh kıyılmış olur) diyorlar. Böyle bir şey var mıdır?
CEVAP
Bunların hepsi hurafedir. Bir kimse, kendisine namahrem [yabancı] olan, yani nikâh düşen bir kadına ne söylerse söylesin, o yine yabancıdır, nikâh düşer. Bacımsın demekle bacısı olmaz, karımsın demekle karısı olmaz. Namusumsun demekle de, nikâh kıyılmış olmaz.

Zinadan hamilenin nikâhı
Sual:
Yeni Zelanda’dan yazıyorum. Bir arkadaş, zina ettiği bayanla evlenmek istiyor, fakat kadın hamiledir. Buradaki hocalar, (Hamile bayanın nikâhı caiz değildir) diyorlar. Zinadan hamile kalan kadını nikâh etmek caiz değil midir?
CEVAP
Zinadan hamile kalan kadını nikâh etmenin, yani onunla evlenmenin caiz olduğu Bedayi, Bahr-ür-raık, İbni Abidin, Hindiyye gibi muteber kitaplarda bildirilmektedir.

Zinadan hamile kadını doğurmadan önce nikâh etmek sahihtir, fakat doğum yapıncaya kadar vaty etmek [ilişkiye girmek] caiz olmaz. Nikâhtan hamile olan kadını, doğum yapıncaya kadar, nikâh etmek sahih değildir. (S. Ebediyye)

Hanefî'de olduğu gibi, Şâfiî mezhebinde de zina eden kadınla evlenmenin caiz olduğu Mezahib-i Erbaa kitabında bildirilmektedir.

Nikâha mani olmaz
Sual: (Kız veya erkekten birinde sağlık açısından bir rahatsızlık varsa, mesela çocuğu olmayacaksa, frengi, AIDS gibi bulaşıcı bir hastalığı varsa, bunu evlenirken söylemezse nikâhları geçersiz olur) diyorlar. Böyle bir şeyin aslı var mı?
CEVAP
Böyle bir şeyin aslı yoktur. Hastalık, sakatlık gibi özürler nikâha mâni değildir.

Nikâh tazelerken
Sual: Nikâh tazelemek için yanımda bir kişi olsa, telefonla başka bir arkadaşı da arayıp her ikisinin duyacağı şekilde, tecdid-i nikâh duasını okusam, iki şahit yanında nikâh tazelemiş olur muyum?
CEVAP
Hayır, iki şahidin bir arada olup birbirini görmeleri ve sizin de evli olduğunuzu bilmeleri lazımdır. Nikâh tazelemek yeniden nikâh kıymak demektir. Kimlerin nikâhının kıyıldığını şahitlerin bilmeleri gerekir.

Zina ve nikâh
Sual:
(Erkek zina ederse nikâha zarar vermez, fakat kadın zina ederse nikâh düşer) deniyor. Böyle bir şey var mı?
CEVAP
Hayır, bu yanlıştır. Zina büyük günahtır, ama kadın da zina etse nikâhı düşmez.

Sual: Dinî nikah akdi yapılırken, bu akitte kadının veya kızın velisinin bulunması şart mıdır?
CEVAP
Konu ile alakalı olarak Mîzân-ül-kübrâda diyor ki:
“Şafii ve Hanbeli mezhebinde, nikâh akdinin sahih olması için, kızın veya kadının velisinin bulunması şarttır. Kadın veli olmaz. Hanefi mezhebinde, kadın velisiz evlenebilir ve kendine birini vekil yapabilir. Fakat küfvünden başkasına varırsa, velisi mani olabilir. Maliki mezhebinde, kadın eşraftan ve zengin ise, velinin bulunması şarttır. Böyle değilse, kadını vekili evlendirebilir. Şafii ve Hanbeli mezhebinde, fasık veli olamaz. Hanefi ve Maliki mezhebinde ise olur.”

Sual: Evlenecek gençlerin dinî nikâh akitlerini yapmak için mutlaka imamın olması mı gerekir?
CEVAP
Dinî nikâh akdinde imam bulunması, belli şeyler okuması şart değildir. Çünkü bu, "imam nikâhı" değil, "dinî nikâh" akdidir. Evlenecek bir Müslüman, önce gerekli kanuni işleri tamamlar sonra, düğünden önce, İslam nikâhını da yaptırır.

Nikâhta bulunanlara, şeker, meyve veya şerbet gibi tatlı verilmesi, düğünde ise, etli ve tatlı yemek vermek, düğün ziyafetine çağırılınca, yemeğe gitmek, tef, davul çalarak düğünü tanıdıklara duyurmak sünnettir.

Sual: Dinî nikâh akdi yapılırken, bu akitte kullanılan kelimeler dört mezhepte de aynı mıdır?
CEVAP
Dinî nikâh akdi yapılırken Şafii ve Hanbeli mezhebinde, tezvic veya nikâh kelimelerini söylemek şarttır. Hanefi mezhebinde, akdi, sözleşmeyi bildiren her kelimeyi söylemekle dinî nikâh akdi sahih olur. Maliki mezhebi de, Hanefi gibi ise de, Malikide mehri de söylemek lazımdır. Şafii mezhebinde, kızımı sana tezvic ettim dense, karşı taraf da kabul ettim dese, nikâhını veya tezvicini kabul ettim demese, nikâh akdi sahih olmaz. Hanefi, Hanbeli mezhebinde ve İmam-ı Şafii hazretlerinin diğer kavlinde sahih olur.

"İmam nikahı" değil, "dinî nikâh"
Sual:
Evlenirken kanuni işlemlerden sonra dine uygun nikâh yapılmaktadır. Bu nikâh akdini imamın yapması gerekir ve ismine de imam nikâhı deniyor. Gerçekten bu nikâh imam nikâhı mıdır veya işin doğrusu nedir?
CEVAP
Nikâhta imam bulunması, belli şeyler okuması şart değildir. Bu, imam nikâhı değil, İslâm yani dinî nikahtır. Evlenecek bir Müslüman, önce belediyede evlenme memurluğuna başvurup, gerekli kanuni muameleleri tamamlamalı, evlendiğini nüfus cüzdanına yazdırmalıdır. Kanuna uygun işi bitirdikten sonra, düğünden önce, İslâm, dinî nikâhı da yapılır ve böylece Allahü teâlânın emri yerine getirilmiş olur. Kanuna uygun evlenmeyen, suç işlemiş olur, İslâm nikâhı yapmayan, günah işlemiş olur. Bunlara aldırış etmeyenin cezası, kat kat çok olur. Müslüman, suç ve günah işlememelidir. Suç işleyerek cezaya çarpılmak da günahtır.

Nikâh akdinin uygun olması için
Sual:
Bir Müslüman, evlenirken yapılacak dinî nikâh akdinin uygun olması için nelere dikkat etmesi ve uyması gerekir?
CEVAP
Konu ile alakalı olarak Mîzân-ül-kübrâda deniyor ki:
“Şafii ve Hanbeli mezhebinde, nikâhın sahih olması için velinin bulunması şarttır. Hanefi mezhebinde ise, kadın velisi olmadan da evlenebilir ve evlendirmesi için kendine birini vekil yapabilir. Fakat küfvünden başkasına varırsa, velisi mani olabilir. Maliki mezhebinde, evlenecek kadın eşraftan ve zengin ise, velinin bulunması şarttır. Böyle değil ise, kadını vekili evlendirebilir. Şafii ve Hanbeli mezhebinde, fasık, açıkça günah işleyen veli olamaz. Hanefi ve Maliki mezhebinde olur. Hanefi mezhebinde büluğa eren kızı rızası olmadan kimse evlendiremez. Üç mezhepte kadın ve velileri razı olunca, küfvün gayrısı ile evlenebilir. Hanbeli mezhebinde ise evlenemez. Şafii ve Maliki mezhebinde bir veli, kadını arzusu ile, küfvünün gayrısına veremez. Hanefi mezhebinde verebilir.

Şafii mezhebinde, küfv, nesepte, soyda, sanatta, dinde, ayıpsız olmakta ve hür olmakta şarttır. Maliki mezhebinde küfv yalnız dinde olur. Hanefi mezhebinde ise, dinde, nesepte, soyda ve malda olur. Bütün mezheplerde, erkeğin Müslüman olması, kızın müşrik olmaması birinci şarttır. Hanefi mezhebinde, küfvüne varmayan kadını velileri ayırabilir. Diğer üç mezhepte veliler buna razı olmazlarsa, nikâh zaten sahih olmaz.”

Sual: Dinî nikâh akdi yapılırken, şahitlerin Müslüman ve erkek olmaları mı gerekir, kadın da şahitlik yapabilir mi?
CEVAP
Şafii ve Hanbeli mezhebinde iki şahidin de adil, salih erkek olmaları lazımdır. Hanefi mezhebinde ise, bir erkekle iki kadının, fasık da olsa, şahitlikleri ile nikâh sahih olur.

Sual: Bir kadınla bir erkek, şahitsiz olarak, Allah ve Resulü şahidimiz diyerek nikâh akdi yapabilir ve evlenebilirler mi?
CEVAP
Konu ile alakalı olarak İbni Abidinde deniyor ki:
“Allahü teâlâ ve Resûlullah efendimiz şahittir diyerek yapılan nikâh sahih olmaz. Küfür olur diyenler de vardır.”

Mahkemede boşanmak, kaç talak yerine geçer? Mahkemede boşanan çiftlerin dinî nikahları devam eder mi?

Değerli kardeşimiz,

Erkek, mahkeme boşamadan önce hanımını kendisi boşamamışsa, mahkemede boşanan çiftler bir talakla boşanmış olurlar, nikahları devam etmez. Ancak yeniden nikahlanıp bir araya gelebilirler. Bunun için (yeniden bir araya gelebilmeleri için) kişinin mahkeme kararından önce hanımını üç talakla boşamamış olması gerekir.

İslâm dinine göre koca, daha temkinli, ileriyi gören ve hissine daha az kapılan olduğundan, boşanma yetkisi ona verilmiştir. Kur'ân-ı Kerîm açıkça bunu ifade etmektedir. Talak suresinin ilk yedi ayeti boşanma konusuyla ilgilidir:

"Ey Peygamber! Kadınları boşayacağınızda, onları iddetlerini gözeterek boşayın ve iddeti de sayın. Rabbiniz Allah'tan korkun. Apaçık bir hayasızlık yapmaları hali bir yana, onları evlerinden çıkarmayın, kendileri de çıkmasınlar. Bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'ın sınırlarını aşarsa, şüphesiz kendine zulmetmiş olur. Bilemezsin, olur ki Allah, bundan sonra bir durum ortaya çıkarıverir." (Talak, 65/1)

Mahkemeye baş vurmadan önce veya sonra, üç defa hanımını boşayan kimsenin dinen hanımıyla bir araya gelmesi mümkün değildir.

Mahkemeden önce veya sonra hanımını boşamamış ise, boşanmak için mahkemeye müracaat ettiği zaman boşanma yetkisini hakime verdiği için yani onu vekil olarak tayin ettiği için, hakim onu boşadığında bir talâk gider. Dinen de boşanmış sayılırlar. Kadın iddetini bekledikten sonra başkasıyla da evlenebilir.

Ama daha iki talâk hakkı vardır. Buna göre mahkemenin boşadığı eşler, tekrar evlenmek isterlerse buna kanunen bir sakınca olmadığı gibi dinen de bir sakınca yoktur. Ancak erkek ve kadının rızası şarttır. Ayrıca yeniden nikah kıyılması ve kadına mehir verilmesi gerekir.

İlave bilgi için tıklayınız:

TALÂK

Selam ve dua ile
Sorularla İslamiyet

Anlaşmalı olarak boşanan eşlerin dini nikahı düşer mi?

Anlaşmalı olarak boşanan eşlerin dini nikahı düşer mi?

cet
&#; Anlasmalı olarak bosanan cıftlerde dını nıkah dusermı ve halen bereber yasamaları dınen doğrumudur.

-Biz eşimle bazı nedenlerden dolayı boşandık ama bir aradayız dini nikahımız düşmüşmüdür


Yorum: Anlaşmalı olarak boşanan eşlerin dini nikahı düşer mi?

arifselim
&#; Anlaşmalı boşanma derken sanırım mahkeme kararı ile boşamayı demek istiyorsun. Eğer bu ise bir talak sadece gideceği için geriye kalan iki talakla tekrar dini nikahlarını kıyarak evliliklerini sürdürebilirler.

&#; Bu boşanma kaç talakla olmuştur bilmiyorum eğer 3 talakla olmadığı sürece dini nikahınıza yeniden dönebilirsiniz ama mutlaka bir müftülüğe gidin bilgi alın ve ona göre hareket edin.


Cevap: Anlaşmalı olarak boşanan eşlerin dini nikahı düşer mi?

ttttffff
S.a ben esimden bosandim ama tekrar birlesmek istiyoruz ve daha seafoodplus.infoz&#;ayrica bosanmadan önce ayri gunlerde birer defa(toplamda 3 kez )boşarim dedi bosadim demedi &#;biz bir araya gelebilirmiyiz yoksa tamamen bosanmismi oluyoruz&#;.bastan bu yana aileler yuzune olay cikti ayrilmak zorunda kaldik &#;ailem esime donersem ortaya hak koydular ne yapmam lazim ben dönmek istiyorum


Cevap: Anlaşmalı olarak boşanan eşlerin dini nikahı düşer mi?

Kayıtsız Üye
değerli kardeşim eğer ki bahsettiğin gibi ise,yani boşadım boş ol değil de bak boşarım seni haa boşarım gibi ise şarta bağlı olarak gelişmekte olan bir boşama bu!birde toplamda 3 defa ayrı günlerde dedi diyorsun.eğer ki o arada birlikte oldu iseniz boşanma hasıl olmadığı hükmü anlaşılıseafoodplus.infoi 7 ay içinde aranızda ne geçti seafoodplus.infoınızda hayırlısı olsun.


Kayıtsız Üye
resmen boşanınca dini nikah düşer mi

Eşimle 9 yıldır ayrıyız boşanmayı kabul etti mahkeme gününü bekliyorum dini nikah artık geçersiz sayılır mı yoksa bunun içinde bişey yapmak gerekiyor mu


arifselim
Boşanmayı kabul etmekle veya uzun süre ayrı kalmakla dini nikah bitmez. Ancak erkek talak vererek bitirirse yada mahkeme kararı ile boşama gerçekleşirse o zaman nikah bitmiş olur.


Kayı
Slm eşim avrupadan turkiyeye yerlesti, ben avrupadayim oglumun okulu nedeniyle, eşim avrupaya sadece turis olarak geliyor, hiç bir hakka sahip degil, avrupadan Emekli maasi aliyor, fakat maasinda baya kesintiler oldu sebebi biz avrupada oldugumuz içinmis. Ama eşim avrupada hiç bir seyden yararlanamiyor, vergi oduyor, eğer bosansaniz vergiden kesinti olmiyacakmis, tr de evlendik. boyle bir durumda bosanmada Nikah gecerli olurmu, bildigim kadariyla tr de hala evli sayiliyoruz. Burda bosansak bile


mum
< imam nikahı dusermi >
düşer diyenlerde var düşmez diyenlerde. en az bir talak gider. 3 ay içinde birbirinize dönmezseniz tamamen gider.
< Nikah gecerli olurmu >
yukardaki soruyla aynı. Bir talak gider geriye 2 talak kalır evlilik devam eder.


Kayıtsız Üye
Ben esimden resmi olarak ayrildim ve sdc mahkemede bir defa bosa dedi.. Ve biz hala gorusuyoruz bunun bir günahı varmidir ?


arifselim
Mahkeme ile yapılan boşama bir talak götürür. Yeniden nikah kıyarak evliliğinize devam edebilirsiniz. Dini nikah kıymadan görüşmeniz helal değildir.


Kayıtsız Üye
Bosanmak uzereyken esimle baristik şuan resmi nikahimiz devam ediyor dini nikahimiz dusmus mudur.


arifselim
Eğer boşanmayı gerektiren bir söz söylenmemişse erkek tarafından elbette evliliğinize devam edebilirsiniz. Boşanma aşamasına gelmek ve hatta boşanma davası açılsa bile nikah düşmez.


Kayıtsız Üye
eşimle anlaşmalı olarak boşanmak için benim isteğimle mahkemeye başvurduk, eşimde tamam dedi. duruşma oldu hakim boşanmak istiyor musunuz diye sordu önce ben evet dedim sonra kocam evet dedi. daha sonra ben pişman oldum, hem davacı hem kadın olarak temyize başvurdum. bir üst mahkemenin hakimi boşanma kararını bozdu, evliliğin devam etmesine karar verdi. dini nikahımız devam eder mi? yoksa yeniden dini nikah kıymalı mıyız?


arifselim
Bu durumda dini nikahınız bir talakla bitmiş olur ve geriye 2 talak hakkınız kalmış olur. Hakimin bu kararı bozması yeterli olmaz dini bir nikahı yeniden kıymanız gerekir.


Toprakk
Bazı nedenlerden dolayı esimle ayrıldık mahkemede hakim karşısına çıktık. Ve anlaşmalı olarak bosandik ben sinirle imam nikahimi da ver dedim tamam dedi. Vereceğini söylüyor. Ben çok kararsizim almak konusunda. Şuan da imam nikahimiz dusmus müdür ? Ne yapmalıyım??


arifselim
Mahkemede gerçekleşen boşanma anlaşmalı olasa da bir talak ile evlilik bitirilmiş olur geriye 2 talak hakkı kalır. İmam nikahımı ver derken onun tamam demesi kinayeli bir sözdür. Eğer bu tamamla boşsun veya boşadım niyeti varsa bir talak daha gitmiş olur ve bir tek talak hakkınız kalır. Bir müftülüğe giderek danışmanız gerekir.


Kayıtsız Üye
Eşimle anlaşmalı olarak ayrılma kararı aldık duruşmaya çıkmadan önce boşanalım dedik ayrılalımdedik genel olarak eşim dedi (yani bayan)dedi ben kullanmadim böyle bir kelime duruşmada hakim bir sefer boşa dedi biz ikigün sonra tekrar bir araya gelme kararı aldık ayrılmaktan vaz geçtik dini nikahımız düşmüşmüdür yada ne yapmamız gerekir


Şem&#;a
< ayrılmaktan vaz geçtik dini nikahımız düşmüşmüdür yada ne yapmamız gerekir >
Sözünü ettiğiniz söz ve davranışlarınıza göre BOŞANMADINIZ nikahınız devam ediyor.
Yıkmayın yuvanızı pişman olursunuz


Kayıtsız Üye
Selamın aleyküm ben eşinden anlaşmalı boşandım ve içgüdüsel gibi birşeydim malesef benim eşyalarını bir bavulla koyarak beni evden kovdular ama severek evlendik iki tane kızım var ve eşimi hala seviyorum Benim sormak istediğim bizim dini nikahımız düşermi


arifselim
Aleykum selam. Anlaşmalı boşanma ile de bir talakınız gitmiş olur. Resmi olarak gerçekleşen boşanma anlaşmalı olsa da bir talak ile dini nikah biter. Ancak geriye kalan 2 talak ile yeniden evlenebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Eşimle anlaşmalı boşandik hakim kabul ediyor musunuz dediğinde başını salladı sadece talagımı da şimdi değil sonra verecegini söyledi daha sonra hapse seafoodplus.info onunla 6 yıldır ne telefonla ne de yüzyüze hiç konuşmadık maddi manevi hiç bir ilişkimiz olmadı.Herkes bizi boşanmış biliyor bu evliligin bittigini düşündüm hep yanıldım mı acaba


arifselim
Hakimin boşaması ile yani resmi olarak nikahın bitmesi ile birlikte aranızdaki dini nikahta bitmiş olur. Resmi olarak meydana gelen bu boşanma anlaşmalı olsa da geçerlidir. Başını sallasın veya bir şey desin durumu değiştirmez.


Kayıtsız Üye
Eşimle resmi nikahla boşandık ama eşim baba boşol yada boşadım seni demedi beraber yaşamak zorundayız suanda dinen nikahımız düşmüşmüdür beraber aynı odalarda kalmıyoruz bir sıkıntı olmasın diye
acil cevap lütfen Allah razı olsun


@hmet
Resmi olarak boşanan çiftlerin bir talakı gider ve kalan iki talak ile devam etmeleri için 4 ay 10 gün içinde koca karısını seni geri nikahıma alıyorum demesi gerekir.


Kayıtsız Üye
Eşimle boşanmadan önce tartışmamız oldu ve boşanma kararı aldık ve aileler araya girdi devam ettik 8 ay sonra resmi olarak anlasmali boşandık şimdi tekrar evlenmek istiyoruz kaç talak girmiştir yeniden evlenebilirmiyiz


mum
Bir talak hakkınız bitmiştir. Siz kalan iki talak ile anlaşarak devam edebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Eşimle tartıştık ve tlf da 3 defa boş ol dedi. Tabi tartışmalarımız devam etti ve her defasında boşanma olayını dile getirdik ve neticede mahkemede anlaşmalı olarak boşandık. Tekrar evlenmemiz dinen mümkün müdür


arifselim
Bu konuda sağlam ve doğru bilgi edebilmek için her ikinizin ifadesi dinlenmelidir. Bunun için bir müftülüğe gidin ve neler olduğunu doğru bir şekilde anlatın ve ona göre hareket edin.


Kayıtsız Üye
Ben eşimden resmi olarak anlaşmalı boşandık ama eşim bana boş ol demedi benim dini nigahım var mıdır çoçuklarını görmeye eve geliyor bir sakınca olurmu


arifselim
Eşinle resmi olarak boşanmış isen aynı zamanda dini nikahınızda biter. Artık bir yabancı hükmünde olup aynı evde yalnız kalmanız caiz değildir haramdır. Buna göre hareket etmelisin.


Kayıtsız Üye
Babamın bankaya borcu olduğundan annem ile anlaşmalı olarak boşanıp (mahkeme kararının 1 talak götürdüğünü varsayıyorum) aynı evde yaşamaları haram mıdır? Bilgisi olan varsa hukuksal olarak da sakıncası var mı?


arifselim
Resmi açıdan Hukuki yönünü bilmiyorum. Dini açıdan ise mahkeme kararı ile bir talak gider. Yeni bir nikah ile evliliklerini geride kalan iki talak ile devam ettirebilirler.


Kayıtsız Üye
Merhaba eşimi çok seviyorum ve evlendiğimiz günden beri ailesi ile anlaşamıyorum bana etmedikleri hakaret kalmadı ve kocam yanında bile bana kötü söz söylenmesine hiç bir şey seafoodplus.info kez ailemin yanına gittim ve 1 2 ay kaldıseafoodplus.info beni seafoodplus.infoa dava si açtım. Bide eşim evli olduğumuz süre boyunca ben anneme babama bakicam ne yapmak istiyorsan onu yap gibi sözler söyledi ama hepsi kızgınlıkla söylenen söseafoodplus.info sinirle söyledim seafoodplus.info kendisi hocaya gitmis büyü yapıldığını söylemiş seafoodplus.info bosanirsak eşimle nikahım düşer mi ? Tekrardan evelenebilirmiyiz?


Kayıtsız Üye
hocalardan benim anladıgım ilk önce resmi nikah sonra dini o zaman söyle olmuyormu adam yada kadın gitti resmi bosandı dini nikah o zaman düsmesmi simdi resmi nikah bitti diyelim sadece dini nikah var bu dini sömürme olmuyomu cevremde bir sürü insan var anasının babasının eski esinin parasını yani maasını vs vs almak için böyle seyler dogrumu ben daha duymadım da görmedimde gercekten mecbur kaldıgı için bosananı saysam bir elin parmagını belki gecmez bu tür seyler dini kullanmak olmuyormu hatam varsa affola cevaplarsanız sevinirim


Hoca
< eğer bosanirsak eşimle nikahım düşer mi ? Tekrardan evelenebilirmiyiz? >
Resmi nikah bittiğinde en az bir talak gider onun için boşanmayın evliliğinizi devam ettirmek için bir araya gelin anlaşın


Kayıtsız Üye
Aleykum selam imam nikahı, din i yani ALLAH c.c nin emrettiği yani şeriat i bir nikahtir helaldir. Lakin, eskiden resmi ile dini nikah birdi. Şuan ise şeriata dine karşı olan laiklik dini ise resmi nikahdır, çünkü Rabbin emri rızası ile olmadığı için ne imam nikahı resmini, nede resmi nikah imam nikahı ni bağlar oyuzden niyetiiz imam nikahı olarak boşanma olmamışsa bir şey olmaz niyetiniz imam nikahı yani Rabbin rızası olan nikahı bosamaksa zina olur çocuklar velatu zina olur. Dini hesabına gore kullananlar resmi nikahı boşamak yani laiklik rabbi tanımayan nikahı, imam nikahı yani rabbin rızası olan nikahla o zaman hesabına gore ayni duruma getiriyor. Örneğin, resmi de belediyenin bana, dini de ALLAH rızası için diyor hiç bir olurmu.


Kayıtsız Üye
s.a hocam biz eşim le resmi olarak bosandik ve eşim bana demistiki ben seni Allahin huzurunda bosadim sadece resmi nikahimiz kaldi ve biz ayrıldık resmi olarak sonr ben hamile oldugum için tekrar bir araya geldik ama etrafimdaki herkes bizim zina hayati yasadigimizi soyluyo ben bir hocaya danistim anlattim durumu dinen bir arada olmaniz uygun degildir dedi sizce ne yapmaliyim hacer


Hoca

< sizce ne yapmaliyim hacer >

Kocanız sadece bir defa mı boş ol dedi?
Boşama sözü söylendikten ne kadar zaman sonra bir araya geldiniz


Kayıtsız Üye
Esim le ayriyiz iki yildir bosanma davasi sürüyor resmi olarak başanirsam. Dini nikah düşermi


Hoca
< resmi olarak başanirsam. Dini nikah düşermi >
Bu soru maalesef fitne bir soru her hoca kendince cevap verir
Boşanır diyenlerde de boşama bitmez diyenlerde. Kocanız size en az bir defa boşadım desin şüpheden kurtulun


Kayıtsız Üye
Slm eşim almanyaya gitmek için resmi nikahtan ayrılmamızı istiyor 3 veya 5 aya kadar gidecek bu süreç içinde aynı evde kalacaz gúnah olur mu veya resmi nikah düşúnce dini nikahta düşermi almanyadan kesin dönúş yaptıktan sonra tekrar resmi nikah yapacaz dinen uygunmudur


Hoca
Dinen uygun değildir çünkü bu bir hiledir fakat nikahınız düşmez.


Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm hayırlı sabahlar
Ben kocamla iki yıldir ayrı yaşıyoruz şimdi kocam evine dönmek istemiyor bende dava açtım evine donmuyorsa boşanmak istiyorum diye dava açtım ve onlara babası abisi ne dâhi belki binlerce defa dinen bisamayacami soyledim buna rağmen dinende mahkmede bosadigim zaman dini nikahız bozulurmu


mumsema
Mahkeme boşaması en az bir boşama sayılır ki sonrasında en geç 3 ay içinde geri dönüş yapılabilir yoksa tamamen biter.


Kayıtsız Üye
On gün önce anlaşmalı olarak boşandık ancak beni dinen boşamayacagini söyledi, ben ömür boyu onunla mı evli kalacağım yoksa dini nikah bir süre sonra düşecek mi


arifselim
Aleykum selam. Mahkeme ile yapılan boşama bir boşama yerine geçer ve boşanmış olursunuz. 3 ay içinde erkek eşine dönerse nikah devam eder. Eğer dönüş olmazsa nikah tamamen biter.


Kayıtsız Üye
eşim bana aylar önce bikere boşol dedi ve bugün resmi olarak bosandik hala beraber yasamak zorundayiz dini nikahimiz dusmusmudur.


Hoca
iki boşama gerçekleştirdiniz son bir hakkınız var, isterseniz devam edebilirsiniz dini açıdan


Kayıtsız Üye
Eşimle 8 ay önce resmi olarak anlaşmalı boşandık. Ben çok öfkeliydim dini nikahındanda düşür diye baskı yapmıştım benim zorlamamla mesaj olarak boş ol boş ok boş ok yazdı. Mesajı bilerek "boş ok " şeklinde yazım hatasıyla yazmış neolur ne olmas geri birleşirsek diye. Hakim mahkemede bize üç kere sordu boşanmak istiyomusunz diye.şimdi tekrar birleşmek istiyoruz dini nikahımız düşmüşmüdür


imam
< .şimdi tekrar birleşmek istiyoruz dini nikahımız düşmüşmüdür >
Karı kocanın ifadesini dinlemeden fetva veremeyiz
Siz, size en yakın müftülüğe beraber gidin fetva varsa verirler


Kayıtsız Üye
Bizde esimle bazi sorunlardan dolayi uc yil önce bosandik eşim dini nikahimiz hakkinda hicbir kelime soylemedi bosanma anlasmaliydi zaten simdi yilda biraz yurt disindan izine geliyor ve biz hala birlikteyiz ve ben çok tedirginim kendimi huzursuz hissediyorum acaba ne yapmam lazim


arifselim
Mahkeme yoluyla anlaşmalı bile olsa resmi nikahın bitmesi ile dini nikahı da bitirmiş olursunuz. Yeniden bir araya gelmek için yeni bir nikah kıymanız gerekir. Resmi nikahın bitmesi ile 1 talak hakkınız bitmiştir. Geriye kalan 2 talak ile yeni bir nikah kıyın.


Kayıtsız Üye
Eşimden ayrılalı 2 ay oldu resmi olarak anlaşmalı boşandıseafoodplus.info nikahtan boşamadım dini nikahımızın bir süresi varmı.eğer biz buluşup konuşursak bana namehremmidir yoksa ben onu boşuyana kadar hala eşimmidir


Şem&#;a
(Bayan olduğunuzu var sayalım)
Resmi nikahtan anlaşmalı boşanmak bir talak sayılır. Kalan iki talak ile evliliğinize devam edebilirsiniz.
Şayet devam etmek istemezseniz, iddet süresini bekleyiniz ondan sonra isterseniz yeni bir nikahla ve kalan iki talak le devam edin isterseniz başkasıyla evlenebilirsiniz.


Kayıtsız Üye
Selamlar

eşim anlaşamıyoruz, boşanalım deyip başka yere yerleşti. Bu süreç içinde başka kişilerle ilgilenip, eve gelip içki vb şeyler etkisiyle etrafı yıkıp döktü, ama ilk dedikten sonra hep tekrar birleşelim dedi. Olaylardan dolayı boşanma davasını ben açtım, ve mahkemede ben boşanmak istemiyorum dedi her defasında, yaptıklarından pişman olup.
Sonuç olarak en sonunda anlaşmalı boşandık, ama istemeye istemeye boşanıyorum dedi.

Bu durumda dini nikahın hükmü hala var mıdır? Resmi olarak tamamen boşandık.


arifselim
Aleykum selam. Anlaşmalı olsa da mahkeme kararı ile gerçekleşen boşanma ile dini nikahta bitmiş olur. Tek farkla, eğer yeniden bir araya gelmek isterseniz geriye kalan iki talak ile yeni bir nikah kıyarak evlenebilirsiniz.


resmi nikahtan boşanınca dini nikah düşer mi, resmen boşanınca dini nikah düşer mi, anlaşmalı boşanmada dini nikah düşer mi

Bu kategoride yer alan Üç aylarda ölen insana ne zaman kabir azabı başlar? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

  • 3 Ocak ,

    hayırlı günler dilerim resmi nikahtan ayrıldıktan sonra hayız halinden çıkıp temizlendikten sonra dini boşanmayı gerçekleştirdik fakat boşanmadan 2 gün sonra kahverengi leke geldi ve bu hayızdan mı sayılır boşama gerçekleşmiş midir aklım çok karıştı Hanifi mezhebindenim

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir