ehliyet m ne sürer / M Sınıfı Ehliyet Ile Hangi Araç Kullanılır | Motosiklet Sitesi

Ehliyet M Ne Sürer

ehliyet m ne sürer

ehliyet

Motorlu araçlarla trafiğe çıkıldığında aracın türüne göre ehliyete sahip olunması gerekmektedir. Ülkemizde genellikle B sınıfı ehliyet kullanımının yaygın olduğu bilinmekte. Fakat trafiğe küçük motorlu araçlarla çıkıyorsanız M sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekiyor. M ehliyet nedir merak ediyor ve detayları öğrenmek istiyorsanız gelin derlediklerimiz bilgilere birlikte göz atalım.

Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

Trafiğe çıkıldığında birbirinden farklı araç yoğunluğu görülmekte, bu araçların sınıflarına göre ehliyete sahip olunması gerekmekte. M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, DE, D, D1E, F ve G sınıflarına ait türleri de bulunuyor.

Araçlar sınıflarına göre değişkenlik gösterirler. En düşük ehliyet sınıfı M olurken en yüksek ehliyet sınıfı ise G olarak karşımıza çıkar. Böylelikle her araç türünün ehliyeti farklıyken deneyim, geçerlilik süresi ve yaş grubu gibi değişkenlikler de bulunmakta.

d1 ehliyet

M Sınıfı Ehliyet Nedir?

M ehliyet, küçük tip motosikletler için kullanılan ehliyet olarak bilinmekte. Karayollarının belirlemiş olduğu bu sınıfa MOPED ismi verilmekte. M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletler için verilmektedir. Burada asgari yaş sınırı 16&#;dır. Deneyim ve tecrübe aranmamakla birlikte ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıldır.

MOPED Nedir?

Motorlu bisikletlerin kısaltması olarak kullanılan MOPED&#;in saatteki hızı en fazla 45 kilometreye ulaşabilir. Bu sayede MOPED&#;lerin trafikte bazı avantajları da bulunmakta.

Bu avantajlar ise şöyle:

  • MOPED&#;ler diğer motorlu araçlar gibi trafik sigortası yaptırmak zorunda değiller.
  • B sınıfı sürücü belgesi ile birlikte kullanılmalıdır. Eğer B sınıfı bir ehliyetiniz varsa M sınıfı ehliyet almak zorunda değilsiniz.
  • Bu araç tipinin MTV ödemesine de gerek yoktur.

a2 ehliyet kaç cc kullanır

M Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet alabilmek için 16 yaşını doldurmuş olma koşulunu sağlamış olmak gerekli. Ayrıca TC vatandaşı olmalı ve bir ehliyet kursuna kayıtlı olunmalıdır. Vesikalık fotoğraf, öğrenim belgesi, sağlık raporu gibi belgelerinin tamamlanması gerekmektedir. Sabıka kaydının bulunmadığına dair gereken dilekçe Özel MTSK müdürlüğüne verilmelidir.

Türkiye&#;de 6 aydan fazla kalacaklar için öğrenim vizesi ya da ikametgah örneği gerekir. Bunun yanı sıra pasaportun Türkçe tercümesi, öğrenim belgesi, sağlık raporu ve vesikalık fotoğraf istenmektedir.

Bu evraklar adaylar tarafından hazırlanmalıdır ve ehliyet alabilmek için adaylar en fazla 4 sınav hakkına sahipler. Ayrıca hem teorik hem de direksiyon sınavında başarılı olunması gerekmektedir. Ehliyeti alabilmek için bu şartları sağlamak gerekmekte. Ehliyetin geçerlilik süresinin 10 yıl olduğunu yeniden hatırlatalım.

B Sınıfı Ehliyeti Olanlar M Ehliyet Almalı mı?

B sınıfı ehliyete sahip olanların motosiklet için ayrıca ehliyet almasına gerek yoktur. Ancak hiçbir ehliyet yoksa bunun için M sınıfı ehliyet almanız gereklidir. Aynı zamanda ila sayılı kanunlara uygun olması da gerekmekte.

M Ehliyetle Kullanılan Araçların Özellikleri 

M ehliyet hangi araçları kullanır sorusunun yanıtında bazı spesifik özellikler ön plana çıkıyor. Bu araçların hızı en fazla 45 km&#;ye ulaşmakta. Fakat bazı içten yanmalı MOPED araçları 50 km&#;ye ulaşmaktalar. Ayrıca 4w ile çalışan elektrikli MOPED&#;lerde bulunmakta. Öyle ki, MOPED&#;ler 2,3,4 tekerlekli olarak üretilmekteler ve çeşitli ürünler sürücülerin bütçelerine göre piyasada bulunmaktadır.

Yazımızı beğendiyseniz Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır? konusuna da göz atabilirsiniz.

Ece Beyza Dirhemsiz

Ben Ece, otomotiv sektörü hakkındaki gelişmeleri takip ediyor ve düşüncelerimi sizlerle paylaşıyorum.

Yeni Ehliyet Sınıfları : M Sınıfı Ehliyet

yeni m sınıfı ehliyet moped ehliyeti


YENİ "M" SINIFI EHLİYET HAKKINDA BİLGİLER 

"M" sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir, M sınıfı ehliyet ile sadece bu araçlar kullanılabilir. Asgari yaş sınırı 16 olup deneyim ve tecrübe aranmamaktadır. M sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıldır.

Başvuru Şartları 

  • “M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak
  • "M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.
  • Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak.
  • “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.
  • Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
  • Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.
  • Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Eğitim ve sınav aracı (“M” sınıfı sertifika için Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motorlu bisikleti.


<< Yeni Ehliyet Sınıfları (Yeni Sürücü Belgeleri Sınıfları)'na Geri Dön!


Ehliyet ve sürücü kursu ile ilgili sorularınız mı var? Numaranızı bırakın biz sizi arayalım!

BENİ ARA


Yeni Ehliyet Sınıfları ve Belgeleri

Yenilenen tüm ehliyet sınıfları ve açıklamalarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

SINIFIARAÇARAÇ TANIMI

M

M Sınıfı Ehliyet

Moped : İki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.

A1

A1 Sınıfı Ehliyet

Motorlu Bisiklet : Silindir hacmi CC, gücü 11 Kw. ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 Kw'ı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

A2

A2 Sınıfı Ehliyet

Motosiklet : Gücü 35 KW'ı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2'yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 KW'ı geçmeyen üç tekerlekli motosikleri kullanacaklara verilir.

A

A Sınıfı Ehliyet

Motosiklet : Sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 35 KW'ı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

B1

B1 Sınıfı Ehliyet

Dört tekerlekli Motosiklet : Net motor gücü 15 KW'ı, net ağırlığı KG'ı, yük taşımacılığında kullananlar için net ağırlığı KG'ı geçmeyen dört (4) tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.

B

B Sınıfı Ehliyet

Otomobil/Kamyonet : Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.

B

B Sınıfı Engelli Ehliyet

Otomobil/Kamyonet (Engelli) : Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/ tarihli ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir.

BE

BE Sınıfı Ehliyet

B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı KG'ı geçmeyen römork veya yarı römork içerek birleşik araçları kullanacaklara verilir.

C1

C1 Sınıfı Ehliyet

Azami yüklü ağırlığı KG'ın üzerinde olan ve KG'ı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacak sürücülere verilir.

C1E

C1E Sınıfı Ehliyet

C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.

C

C Sınıfı Ehliyet

Kamyon : Kamyon ve çekici kullanacaklara verilir.

CE

CE Sınıfı Ehliyet

C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı KG'ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

D1

D1 Sınıfı Ehliyet

Minibüs : Minibüs kullanacaklara verilir.

D1E

D1E Sınıfı Ehliyet

Minibüs : D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı KG'ı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

D

D Sınıfı Ehliyet

Otobüs : Otobüs kullanacaklara verilir.

DE

DE Sınıfı Ehliyet

D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara ve azami yüklü ağırlığı KG'ı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

F

F Sınıfı Ehliyet

Lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir.

G

G Sınıfı Ehliyet

İş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir.

M Ehliyet İle Kullanılabilecek Motosikletler

M sınıfı ehliyet nedir? M sınıfı ehliyet hangi tip araçları kapsar ve kullanabilir? 

M Sınıfı ehliyet küçük sayılabilecek tip motosikletlerin kullanılabilmesi için alınması gereken belgedir. Karayolları Trafik yönetmeliğinde bu araçlara “MOPED” denilmektedir.  Aşağıda özellikleri yazan motosiklet bir örnektir. Bu motosiklet standartlarında bir aracı kullanmak istiyorsanız M sınıfı ehliyet almak zorundasınız.

Moped Nedir?

”Motorlu bisiklet (Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.” Kaynak

M Ehliyet İle Kullanılabilecek Motosikletler

Sorunlu trafik sigortasından muaf, Vergiden muaf, B sınıfı ehliyet ile kullanılabilir motosikletler bir çok yerde 50 cc motosikletler ve cc motosikletler olarak belirtilerek satışa çıkmaktadır. Burada getirilen kolaylıkla, motosiklet kullanımının artması şehiriçinde trafikte rahatlama olacağının en büyük kanıtıdır. Fakat motosiklet kullananlara yeterli saygı olmaması ve trafikte umursamamazlık sürüşü zorlaştırmaktadır.

Bir kaç m ehliyet ile kullanılabilecek motosiklet örneği verelim

mondial-revivalcc
yuki-enzocc
kral-pioncc

 

Mopedlerin Avantajı Nedir?

  • Moped’ler zorunlu trafik sigortasından muaftır.
  • Motorlu taşıt vergisi (MTV) ödenmesine gerek yoktur.
  • B sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilir.
  • Kişinin herhangi bir ehliyeti var ise Moped kullanabilir M sınıfı ehliyet almasına gerek yoktur.

B Sınıfı Ehliyetim Var Moped Kullanabilirmiyim?

Evet Kullanabilirsiniz Genel kullanım amaçlı olan B Sınıfı Ehliyet sahiplerinin M Sınıfı Ehliyet  almalarına gerek yoktur. Ayrıca tüm ehliyetler M sınıfı ehliyetin kullanımını kapsar.

Hiçbir ehliyetim yok M sınıfı ehliyet almak zorundamıyım?

Moped kategorisinde bir araç kullanacak kişinin hiçbir ehliyeti yoksa mutlaka M ehliyeti almak zorundadır. M ehliyeti olmayan kullanıcılara. Ehliyetsiz arac kullanmak nedeni cezai işlem uygulanır.

M ehliyeti alabilmek için ve kanunlarındaki şekli ile hükümlü olmamak şartı vardır.

M Ehliyeti alabilmek için  yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir.

Lütfen Kask Takmadan Yola Çıkmayınız. Araçlarda emniyet kemeri Motorsiklette Kask hayatınızı Kurtarır. 

 

M SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ ALABİLMEK İÇİN Gerekli Şartlar;

1. 16 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir.

2. M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.

3. Kurslara kaydolacak kursiyerlerden aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenir.

A) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kursiyerlerden;

1) T.C. kimlik numarası

2) Diploma veya diploma yerine geçen belge veya kamu kurum/kuruluşlarından alınan öğrenim durumunu bildirir belgenin aslının görülerek kurs müdürlüğünce onaylı örneği

3) Son altı ayda çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf

4) Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu,

5) Sürücü belgesi almasına engel teşkil edecek bir sabıka kaydının olmadığına dair yazılı beyanı (Kurslara kaydolacak kursiyerlerin, sürücü belgesi almasına engel teşkil edecek bir sabıka kaydının olmadığına dair yazılı beyanları Bakanlık tarafından yetkili adli mercilerden teyit edilir. Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilen kursiyerler sınava alınmazlar, sınava alınmamış olsalar dahi sınavları geçersiz sayılır.),

6) Sahip olduğu sürücü belgesi dışında belge alacaklar için mevcut sürücü belgesinin veya sürücü sertifikasının fotokopisi.

B) Yabancı uyruklu kursiyerlerden;

1) Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,

2) Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgah izni veya öğrenim vizesi

3) Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,

4) Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu,

5) Son altı ayda çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf istenir.

C) sayılı Kanunun inci maddesi gereği sürücü belgeleri iki ay süre ile geri alınması sebebiyle eğitime tabi tutulacaklardan sürücü belgesinin geri alındığına dair belge istenir.

4. Teorik ve direksiyon sınavlarında sınav hakkı 4′tür.

5. Bu ehliyet için herhangi bir ehliyet deneyimine gerek yoktur.

6. Geçerlilik Süresi 10 Yıldır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir