demir hindi nasıl kullanılır / Demirhindinin faydaları nelerdir? Düzenli demirhindi şerbeti içerseniz ne olur? - Sağlık Haberleri

Demir Hindi Nasıl Kullanılır

demir hindi nasıl kullanılır

Demirhindi nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Demirhindi nasıl tüketilir?

Hint hurması, tamarind ve temr-i hindi şeklinde isimlendirilen demirhindi, ülkemizin Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz topraklarında daha sık rastlanan, ana yurdunun Habeşistan olduğu söylenen bir bitkidir. Hindistan ve Mısır başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yetiştirildiği bilinen demirhindi ağacındaki olgunlaşmış meyveler baharat olarak da kullanılıyor. Bitkinin meyveleri hamurumsu ve etli yapıdan oluşuyor. Demirhindinin  tadıysa hem ekşi hem de tatlıdır. Baklagiller familyası mensubu olan demirhindi, 20-25 cm uzunluğa sahip bir ağaç türüdür. Türkiye’de Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu topraklarında yetişiyor. Birden fazla tüketilme şekli vardır. Turşu, yemek, salata ve çorbalara takılabilen demirhindi, üzerine toz şeker serpilip çiğ şekilde de tüketiliyor. Şerbet ve reçel yapımında kullanılmasının yanı sıra içki üretiminde de kullanılır.

Demirhindi Nasıl Kullanılır?

Ağaçta yetiştiği bilinen Demirhindi aslında bir meyvedir ve ağaçtaki şekli keçiboynuzuna benzer. Baklagiller ailesinden bir bitki olan Demirhindi meyveleri kurutulabildiği gibi reçel de yapılabilir. Demirhindinin tadının ekşi olması sebebiyle taze tüketileceği zaman meyvelerinin içinin üzerine toz şeker serpilerek tüketildiği söylenmektedir.

Demirhindi nasıl tüketilir?

Demirhindi meyvesi olgunlaştıktan sonra hurma gibi etli kısmını tüketebilirsiniz. Demirhindi şerbet ve yemeklerin içine koyularak tüketilebilir.  Demirhindi meyveleri taze olduğu zaman direkt tüketilebilir, kurutulup baharat olarak kullanılabilir. Yemeklere koyulduğunda baharat özelliği taşır. Salata ve soslara koyulduğunda da renk verir. Osmanlı saraylarında şerbet yapımı çok yaygındı. Demirhindi şerbeti, Osmanlıdan günümüze gelen bir lezzettir. Demirhindinin en çok tüketim şekli bitki çayı olarak ya da şerbet olarak görülür.

Demirhindi yararları nelerdir?

İçerdiği vitaminlerin ve minerallerin etkisiyle antioksidan özelliği öne çıkan Demirhindi öncelikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi mevsimsel ve alerjik hastalıklar olmak üzere kalp ve damar hastalıkları gibi vücut direncine ihtiyaç duyan hastalıklar için de etkilidir.

Müshil özellikli olduğu için bağırsaklarda meydana gelen kabızlık, iltihap gibi problemleri de çözer.

Bağışıklığı güçlendirici etkisi vardır,

Antioksidan özelliğinden dolayı metabolizmayı hızlandırır.

Demirhindinin doğal bir ağrı kesici etkisi vardır. Başta eklem ağrıları olmak üzere pek çok ağrıda ağzı kesici olarak etki gösterir.

Demirhindi şerbeti nasıl yapılır?

Demirhindi şerbeti faydaları ve serinletme özelliği sayesinde Osmanlı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alır. Osmanlı döneminden beri tüketilen lezzetlerin başında geliyor. Yaz mevsiminde serinlemek isteyenlerin tercihi hâline gelmiştir. Demirhindi şerbeti için gerekli malzemeler:

  • 1 baş zencefil
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 100 gr. demirhindi
  • 1 dal adaçayı
  • 5 su bardağı su
  • 1 tutam ıhlamur
  • 2 adet karanfil
  • 1 yemek kaşığı bal
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Şerbetin hazırlanışı:

İlk olarak demirhindinin kabukları temizlenir ve bir tencereye koyulur.
Tenceredeki demirhindilerin üzerine 1 litre su eklenerek bir gece bekletilir.
Ertesi gün tencere içerisine bal, adaçayı, toz şeker, zencefil, çubuk tarçın, karanfil ve ıhlamur koyulup kaynamaya bırakılır.
1 saat kadar kaynadıktan sonra şerbet ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
Şerbet soğuyup posası da dibe çökünce süzülür.
Süzme işleminin ardından 4 saat buzdolabında bekletilir ve sonrasında tüketilebilir.

Demirhindi zararları nedir? Ne kadar tüketilmeli?

Her bitkide olduğu gibi demirhindinin de fazla miktarda tüketilmesi karaciğer ve diğer organlarda tahribata yol açabilir. Demirhindi bitkisinin müshil özelliği vardır. Fazla tüketildiği takdirde ishale neden olur. Tüketim miktarını ayarlamak için hurmayı temel alabilirsiniz. Demirhindi fazla tüketildiğinde böbreklere zarar verir. Çünkü besin değerleri bakımından zengin olduğu için böbreklere aşırı miktarda mineral yüklenir. Demirhindi çayının ve demirhindi şurubunun günde en fazla 2 bardak tüketilmesi önerilir.

Oldukça güçlü bir meyve olan Demirhindi tüketilmeden önce kesinlikle bir hekimin onayının alınması gerekiyor. Özellikle kronik hastalıkları olanlar ya da alerjik reaksiyonlara meyilli olanlar hekime danışmadan demirhindi tüketmemeli.

#demirhindi, şerbet, soğuk, türkiye, gün, karaciğer

Keşfedilmeyi Bekleyen Doğal Gizem

Demirhindi

Demirhindi şerbeti nasıl yapılıyor hiç merak ettiniz mi? Pek çok meyve ve bitkiden şerbet elde edilmektedir. Bu şerbetler asitli içecekler ile kıyaslandığında daha yumuşak içime sahiptir ve sindirimi daha kolaydır. Şimdi sizlere çok faydalı bir meyveden bahsedeceğiz. Bu bitki ile şerbet yapıp şifa bulabilirsiniz. Birçok hastalığı da yine bu meyve ile iyileştirebilirsiniz. Her derde deva olacak mucize meyvenin adı: Demirhindi!

demirhindi nedir

Demirhindi Nedir?

Afrika, Mısır, Güney Afrika ve Karayip topraklarında kendine can bulan demirhindi, tropikal özellikler taşıyan bir ağacın meyvesidir. Tropik topraklarda yetiştiği gibi ülkemizde demirhindi nerede yetişir diyecek olursanız, en uygun iklim şartlarını Güney kentleri karşılayacaktır. Sıcağı ve ılıman havayı seven bir ağaçtır kendisi.

Demirhindi ağaçlarında ilkbahar sonu gibi kırmızı ve sarı renklerde salkımlar oluşur. Neredeyse 20 metreyi bulan boyu ile, koyu renkli meyvelerini taşır. Olgunlaşma dönemine yakın zamanlarda demirhindi meyvesi çok ekşi tada sahiptir. Bir süre bekledikten sonra yani meyve geliştikçe tadı da tatlı hale gelir.

Demirhindi meyvesinin Arapça’da adı Hint hurması olarak geçmektedir. Meyveleri az da olsa keçiboynuzuna benzer. Çok yıllık ağaçlardan biri olan demirhindi ağacı, neredeyse 150 yıl hayata tutunur. Verimli topraklarda ve bakımı yapıldığında bir ağaçtan yaklaşık 200 kilo meyve elde edilebilir. Bu meyve Afrika civarında baharat olarak tercih edilmektedir. Ülkemizde ise sıkça Ramazan şerbetlerinde kullanılmaktadır. Hatta Ramazan şerbetinde olmasının da bir hikayesi vardır:

“Hikayeye göre Kanuni Sultan Süleyman, bir gün gezintilerinde yeniçerilerden su istemiş. Yeniçeriler de Kanuni Sultan Süleyman’a bir tas içinde buz gibi serinleten şerbet ikram etmişler. Şerbetten bir iki yudum alan Kanuni, şerbeti çok beğendiğini söylemiş. Beğenmesine karşılık şerbetin ikram edildiği tası altınla doldurup göndermiş. O günden sonra bu şerbet daha kıymetli ve duyulur hale gelmiş.”

demirhindi

Demirhindi Faydaları Nelerdir?

Demirhindi faydası birçok hastalığa ilaç gibi gelmektedir. Şimdi listeye göz attığınızda neden demirhindi meyvesini tüketmeliyim sorusunun yanıtını bulabilirsiniz. Demirhindi neye yarar diyorsanız:

  • Demirhindi meyvesi besin değeri açısından pek çok mineral ve vitamine sahiptir. C vitamini, karoten, protein, folat, niasin, tiamin, bakır, potasyum, kalsiyum, demir, selenyum, fosfor, çinko ve magnezyum gibi mineralleri içermektedir.
  • Demirhindi ile kan basıncı kontrol altına alınır ve vücudun ihtiyacı olan mineraller karşılanır.
  • Lifli bir meyvedir. Bu yönüyle bağırsak problemleri çeken kişiler tarafından sıkça tercih edilmektedir.
  • Kan şekerini dengeleyip insülini düşürür. Ayrıca kalp hastalıklarına karşı da koruyucu bir meyvedir. Tansiyon değerlerini normal seviyeye getirir.
  • Antioksidan özelliklere sahip bir meyvedir. Demirhindi tüketildiğinde vücutta zararlı maddeler barınmaz. Kısa süre içinde bağırsaklardan atılır.
  • Demirhindi yaraların iyileşmesinde, hücrelerin yenilenmesinde, dokuların onarılmasında büyük etkiye sahiptir.
  • Cilt sağlığınızı koruyacak bir meyvedir. Cildi koruduğu gibi vücut yağlanmasının da önüne geçer. Bağırsakları çalıştıracağı için hazımsızlığı ortadan kaldırır. Bu döngü ile kilo alımı önlenir.
  • Mide asitlerini dengeler ve ülser gibi mide hastalıklarının oluşmasını önler.

demirhindi şerbeti

Demirhindi Şerbeti Faydaları Nelerdir?

Ramazan gecelerinde sıkça tüketilen demirhindi serbeti sağlık için çok büyük etkiye sahiptir. Pek çok kişinin severek tükettiği demirhindi şerbeti faydası ise şu şekilde ifade edilebilir:

  • Boğaz ağrısını dindirir öksürüğü keser.
  • Demirhindi karaciğer dostudur. Demirhindi şerbeti içerek karaciğer yağlanmasını önleyebilirsiniz.
  • Yaz sıcaklarında ferahlatıcı bir içecek olabilir. Bu yönüyle susuzluğu da giderir.
  • Antioksidan özelliği sayesinde metabolizmanızı aktif hale getirir. Sık sık idrara çıkarır. Böylece vücudunuzda oluşan ödemi atabilirsiniz.
  • Vücuda kanserli hücrelerin yayılmasını durdurur.
  • Yemek sonrasında tüketildiğinde hazımsızlığı giderir.
  • Bir bardak demirhindi şerbeti ile kan şekeri dengelenebilir.
  • Mide asitlerini dengeler ve yanmayı önler.
  • Bağırsaklarda oluşan iltihabı temizler.
  • Kabızlık gibi problemleri ortadan kaldırır.
  • Bol vitamin içermesi yönüyle vücut direncini korur ve güçlendirir.
  • Demirhindi şerbeti tam bir bağışıklık dostudur.

demirhindi şerbeti faydası

Demirhindi Zararları ve Yan Etkileri

Demirhindinin yan etkilerini çok fazla tükettiğinizde görebilirsiniz. Midede yanma ve kusma hissi ile zararlarını gösterebilir. Bu stresli etkileri görmemek için günlük miktarınızı korumalısınız. Çok fazla tüketimde karaciğeri etkileyerek tahribata neden olabilir. Uzun süre içildiğinde karaciğer işlevini yitirme tehlikesi ile karşı karşıya gelir. Ölçülü olmak her zaman iyi olacaktır.

demirhindi meyvesi

Demirhindi Şerbeti Nasıl Yapılır?

Demirhindi çayı veya şerbeti yapmak çok pratik ve kolaydır. Demirhindi şerbeti tarifi Ender Saraç tarafından da medyada yer almaktadır. Ender Saraç şerbete kan şekerini dengelemesi için tarçın eklenmesini önermektedir. Şerbet hazırlamak için şu malzemeleri gözden geçirebilirsiniz:

Malzemeler:

  • 300 gram demirhindi meyvesi
  • 2 litre içme suyu
  • Dilediğiniz kadar toz şeker veya bal

Demirhindi şerbeti nasıl yapılır? Devamı için web sitemizde yer alan detaylı tarifleri inceleyebilirsiniz.

demirhindi zararları

Demirhindi Nasıl Yenir?

Demirhindi ağacı üzerinde yetişen meyveleri tüketmek için üzerine bir miktar şeker döküp tüketebilirsiniz. Afrika’da bu şekilde tüketilmesi yaygındır. Meyvenin etli kısımları ise yemeklerde baharat olarak tercih edilmektedir. Salata, çorba ve turşulara renk vermesi yönüyle mutfakta kullanımı genişlemiştir. Ülkemizde ise çeşitli bitkilerle hazırlanan şerbetlerde kullanılmaktadır. Demirhindi nasıl kullanılır sorusuna yanıt aldıysanız siz de demirhindiyi evinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

demirhindi

Ev Yapımı Bol Şifalı 6 Demirhindi Şerbeti Tarifi

Hastalık günlerinde sizlere şifa olacak demirhindi şerbeti hazırlamak istediğinizde, listemizdeki 6 faydalı tarifi deneyebilirsiniz!

1) Pratik Anlatımıyla Demirhindi Şerbeti Tarifi (Temr-i Hindi)

Osmanlı’dan gelen lezzeti evinizde denemeniz için sizlere bir tarif öneriyoruz. Bolca şifa içeren bu şerbeti içtiğinizde enerjiniz yenilenecek, yüzünüze renk gelecektir. Kış soğuklarından kendinizi korumak istiyorsanız, tarifi deneyip en doğal ilacı alabilirsiniz. İşte bol vitaminli, iyileştirici hastalık düşmanı demirhindi şerbeti: Demirhindi Şerbeti (Temr-i Hindi)

2) Soğuk Algınlığına Şifa: Demirhindi Şerbeti

Demirhindinin vücudu hastalıklardan koruyucu özelliğini görmek için bu şerbeti denemenizi öneriyoruz. Her sabah bu şerbeti içenler, güne dinç ve zinde başlıyor. Bağışıklığı güçlendiren demirhindi şerbeti, en sağlıklı içeceklerinizden biri olmak için bu listede sizlerle! Tıklayarak deneyebilirsiniz. Demirhindi Şerbeti

3) Denemeyen Kalmasın: Farklı Yöntemlerle Demirhindi Şerbeti

Demirhindi şerbeti sadece Ramazan sofralarına konuk olmuyor. Deneyenlerin evlerinde şifa dağıtmak için hazırlanıyor. Demirhindide bulunan vitaminler, sağlığı korumak için harekete geçti. Hastalıkları uzak tutan, yorgunları canlandıran bu mucize şerbeti siz de denemek isterseniz, tarife tıklayabilirsiniz: Farklı Yöntemlerle Demirhindi Şerbeti

4) Antibiyotik Etkili Demirhindi Şerbeti

Son zamanlarda boğazınızda kuruluk ve öksürük başladıysa, ilacınız bu tarifte. Demirhindi solunum yolunu rahatlatan, öksürüğü sonlandıran ve iltihap atan bir meyvedir. Bu şifalı meyvenin şerbeti de adeta şurup kadar etkilidir. Sağlıklı günlere kavuşmak için tarifi deneyebilirsiniz: Demirhindi Şerbeti

5) Bağırsak Dostudur Kendisi: Demirhindi (Temr-i Hindi) Şerbeti

Bağırsaklarınızın sağlıklı şekilde çalışması için sindirimi kolaylaştıran besinleri tüketmeniz gerekir. Sıvı tüketimi de bu konuda çok önemlidir. Bağırsakları çalıştıran, mide hazımsızlığını ortadan kaldıran demirhindi şerbeti de mutlu bağırsaklar için etkili olacaktır. Yemek sonrasında bir bardak içmek için bu tarifi denemenizi öneriyoruz: Demirhindi Şerbeti (Temr-i Hindi)

6) Şekersiz Demirhindi Şerbeti (Suyu) – İster Buz Gibi İster Sıcacık Tüketin

Her derdinize şifa olacak içecek bu tarifte gizli. Asırlardır sağlık için faydalı olmaya devam eden demirhindi serbeti günümüzde de sıkça denenen içeceklerden biridir. Doktorların tavsiye ettiği demirhindi meyvesi ile hazırlanan bu şerbeti deneyince dolabınızdan eksik etmeyeceksiniz. Bir bardağında nice şifa olan şerbeti mutlaka denemelisiniz. Şekersiz Demirhindi Şerbeti

Meyan Kökü Çayı Faydaları Nelerdir? Nasıl Demlenir? Ne İşe Yarar?

Demirhindi nedir ve nasıl tüketilir? Demirhindi bitkisinin faydaları, yararları ve zararları neler?

Ülkemizin Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz topraklarında daha sık rastlanan Demirhindi bitkisinin ana yurdunun Habeşistan olduğu söyleniyor. Hindistan ve Mısır başta olmak üzere dünyanın pek çok yerinde yetiştirildiği bilinen Demirhindi daha çok Hint Hurması adıyla anılıyor. Gelin, Demirhindi Nedir, Faydaları ve Zararları Nedir sorularının cevaplarına hep birlikte bakalım...

Demirhindi Nedir?

Ağaçta yetiştiği bilinen Demirhindi aslında bir meyvedir ve ağaçtaki şekli keçiboynuzuna benzer. Baklagiller ailesinden bir bitki olan Demirhindi meyveleri kurutulabildiği gibi reçel de yapılabilir. Demirhindinin tadının ekşi olması sebebiyle taze tüketileceği zaman meyvelerinin içinin üzerine toz şeker serpilerek tüketildiği söylenmektedir.

Demirhindi Nasıl Kullanılır?

Demirhindi Faydalarını öğrenenlerin en çok merak ettiği şeylerin başında Demirhindi Nasıl Kullanılır sorusunun cevabı geliyor. Demirhindi meyveleri taze olduğu zaman direkt tüketilebilir, kurutulup baharat olarak kullanılabilir, reçel ve macun yapılabilir.

Demirhindi Faydaları Neler?

Demirhindi Yararları saymakla bitmez çünkü Demirhindi resmen bir vitamin yuvasıdır. Demirhindi Faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından da sık sık dile getirilmektedir çünkü Demirhindinin içinde A, B1, B2, B3, B5 , B6 ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, pektin, demir, sodyum, magnezyum, fosfor gibi mineraller bol miktarda bulunur. Bu da Demirhindi Faydaları konusunun gündemden düşmemesine neden oluyor.

Demirhindi Yararları şöyle sıralanabilir:

İçerdiği vitaminlerin ve minerallerin etkisiyle antioksidan özelliği öne çıkan Demirhindi öncelikle soğuk algınlığı, grip, nezle gibi mevsimsel ve alerjik hastalıklar olmak üzere kalp ve damar hastalıkları gibi vücut direncine ihtiyaç duyan hastalıklar için de etkilidir.

Demirhindi Çayı ile gargara yapıldığı zaman boğaz ağrılarını hafifler.

Demirhindinin doğal bir ağrı kesici etkisi vardır. Başta eklem ağrıları olmak üzere pek çok ağrıda ağzı kesici olarak etki gösterir.

Demirhindinin sindirim problemlerine iyi geldiği ve sindirimi kolaylaştırdığı da faydaları arasında sayılan özelliklerden.

Demirhindi Şerbeti Faydaları arasında en dikkat çekeni bağırsakları yumuşatıp kabızlık problemlerini gidermesidir.

Demirhindi Cilde Faydaları için Demirhindi yağının kullanılması gerekir. Cilt lekelerinin giderilmesine yardım ettiği söylenen Demirhindi yağının cilde sürülmesi Demirhindi Cilde Faydaları arasında yer alır. Ancak bazı uzmanlar Demirhindi Zararları arasında cilde uygulandığı zaman kaşıntı ve kızarıklık meydana gelebileceğini belirtmiştir. Demirhindi kullanmadan önce bir doktora başvurmalı ve onun onayını almalısınız.

Demirhindi Zararları nedir?

Bu kadar güçlü bir bitki olan Demirhindinin Zararlarından bahsetmemek olmaz. Her şeyde olduğu gibi Demirhindinin de sürekli ya da çok sık çok fazla oranlarda tüketilmesi karaciğer ve diğer organlarda tahribata yol açabilir. Bazı uzmanlar yoğun miktarda demirhindi tüketmenin ölümle bile sonuçlanabildiğini söylemektedir.

Oldukça güçlü bir meyve olan Demirhindi tüketilmeden önce kesinlikle bir hekimin onayının alınması gerekiyor. Özellikle kronik hastalıkları olanlar ya da alerjik reaksiyonlara meyilli olanlar hekime danışmadan demirhindi tüketmemeli.

Demirhindinin Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Batılıların "tamarind" dedikleri, bizdeki eski adıyla "temr-i hindi", yani Hint hurması isimli demirhindi meyvesinden yapılıyor.

Demirhindi tropik ülkelerde yetişen kalın gövdeli, zümrüt yeşili yapraklı bir sıcak iklim ağacı. Anavatanı Afrika'nın doğusu, Habeşistan olduğu tahmin ediliyor ise de bugün bütün tropikal bölgelerde yetişiyor. Özellikle ekşimsi, mayhoş meyvelerinden yararlanılan demirhindi, Afrika mutfağında hala yaygın olarak kullanılıyor. Hatta Hint, Asya ve Latin Amerika mutfağında, yemeklere verdiği ekşi tadı ve koyu rengi ile çok popüler. Demirhindi meyvesinin kabukları siyah renkte, eti yumuşak ve ekşi tadıyla besleyici ve ferahlık verici.

Demirhindinin Faydaları Nelerdir?

  1. C vitamini, protein, karoten, tiamin, niasin, folat, potasyum, bakır, demir, kalsiyum, fosfor, selenyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller içerir.
  2. Kan basıncını kontrol altına alır.
  3. Kan şekerini dengeler ve insülinin düşmesine yardımcı olur.
  4. Lifli bir yapıya sahip olduğu için bağırsakların düzenli çalışmasına destek olur.
  5. Antioksidan özelliği sayesinde vücuttaki zararlı maddelerin atılmasını kolaylaştırır.
  6. Tansiyonu dengeler. Kalp sağlığını korumasıyla bilinir.
  7. Hücrelerin yenilenmesinde ve dokuların onarılmasında önemli bir payı vardır. Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  8. Vücuttaki yağlanmanın önüne geçer.
  9. Cilt sağlığını korur.
  10. Hazımsızlığı giderir. Bu sayede kilo alımına da yavaşlatabilir.
  11. Mide asitlerini dengelediği için ülser, reflü gibi mide hastalıklarının oluşumunu önler.
  12. Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
  13. Anemi tedavisi için önerilen meyvelerden biridir. Demir eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.
  14. Sinir fonksiyonları ve kas gelişimini destekler. Böylece reflekslerinizin güçlenmesini ve aktif kalmanızı sağlar.
  15. Karaciğer sağlığını korumasıyla bilinir.

Demirhindi Nasıl Yenir?

  1. Demirhindi, ülkemizde en çok şerbet yapımında kullanılır. Kökeni oldukça eskiye dayanan demirhindi şerbeti, özellikle bayramlarda, doğum ve düğün gibi kalabalık sofralarda ikram edilmesiyle bilinir.
  2. Demirhindi meyvelerini sade bir şekilde tüketmek de mümkündür. Ancak bunun için demirhindi meyvelerinin üzerine bir miktar şeker serpiştirilir ve afiyetle yenir. Özellikle Afrika'da bu şekilde tüketilmesi yaygındır.
  3. Demirhindinin etli kısımları, mutfaklarda baharat olarak kullanılır. Çorba, salata ve turşu yapımında hem renk verdiği, hem de lezzetli olduğu için sık sık kullanılır.
  4. Demirhindi kurutulup baharat haline getirildikten sonra, tatlı yapımında da kullanılır. Özellikle reçellerde ve soslarda kullanılması yaygındır.
  5. Son yıllarda demirhindi çayı tüketimi de oldukça yaygındır.


Demirhindi Nereden Alınır?

Demirhindi özellikle Osmanlı döneminde, altın çağını şerbetiyle yaşıyor. Tüm kutlamalarda, özel günlerde, evlerde ve sokaklarda bulunabilecek bir şerbet çeşidi olan demirhindinin meyvesi şimdi de büyük aktarlarda, Mısır çarşısında bulunabiliyor. Aynı diğer meyvelerle yapılan şerbetler gibi kaynatılıyor ve soğuk içiliyor. Mısır çarşısının yanı sıra kurutulmuş veya toz halinde aktar ve baharatçılarda bulmak da mümkündür. Ayrıca güvenilir online alışveriş sitelerinden de temin edebilirsiniz.

Demirhindi Kürü Nasıl Yapılır?

Karaciğeri gençleştirdiği söylenen demirhindi kürü, yalnızca 2 malzeme ile hazırlanır. 1 litre suyun içerisine, 100 gram demirhindi parçalanarak atılır. Karışım orta ateşte kaynatıldıktan sonra tülbent yardımıyla süzülür. Sabah ya da akşam 1 bardak olacak şekilde içilir. Ancak demirhindi kürü tüketilmeden önce mutlaka uzmana danışmak gerekir.

Demirhindi Çayı Nasıl Yapılır?

Bir litre su kaynatılır. Su kaynamaya başlamadan önce içerisine 20 gr. demirhindi meyvesi eklenir. Su kaynadıktan sonra oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Hazırlanan demirhindi çayı sabah-akşam, aç veya tok karna tüketilebilir. Ancak demirhindi çayı tüketilmeden önce mutlaka doktora danışmak gerekir.

Demirhindinin Zararları Nelerdir?

Demirhindinin fazla tüketilmesi, bazı yan etkilere sebep olabilir. Kusma ve midede yanma en çok görülen yan etkilerdendir. Demirhindinin aşırı tüketilmesi karaciğer tahribatına neden olabilir. Bu meyvenin uzun süre kullanılması karaciğerin işlevini yitirmesine ve ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden demirhindi tüketiminde hiçbir zaman aşırıya kaçılmamalıdır.

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olan kişiler, hamileler, emziren anneler, düzenli ilaç kullananlar ve alerjik bünyesi olan kişiler, demirhindi meyvesini (çay, kür vs.) tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalı, doktorun onay vermediği hiçbir besin tüketilmemelidir. Bebeklerin ve çocukların demirhindi meyvesi tüketmesi önerilmemektedir.

Şunlara da göz atın;

  1. Karahindiba ne işe yarar?
  2. Kestane balının faydaları nelerdir?
  3. Akçaağaç şurubu nasıl kullanılır?
  4. Ökse otu neye iyi gelir?
  5. Üzerlik tohumu nasıl kullanılır?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir