kulak deldirdikten sonra ağrı nasıl geçer / Kulak Deldirme Ağrısı Nasıl Geçer? - Güncel Oku

Kulak Deldirdikten Sonra Ağrı Nasıl Geçer

kulak deldirdikten sonra ağrı nasıl geçer

Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve Tedavileri

Kıkırdak deldirmek açık yaraya neden olmaktadır ve iyileşme süreci boyunca şişlik, topak veya yumru gibi görüntüye sahiptir. Kıkırdak delme işleminin hemen ardından, vücudun bağışıklık sistemi iltihaplanmayı ve şişmeyi tetikleyerek yarayı iyileştirmektedir ve bazen kıkırdak yumrusuna neden olmaktadır. Ayrıca zamanla, kıkırdak deldirme enfeksiyonları veya skar nedeniyle başka darbeler gelişebilmektedir.

Kıkırdak Deliği Yumrusu Nedir?

Kıkırdak deliğin deki yumru küçük ve derinin altında belirebilir veya kulağın şeklini değiştirecek kadar büyük olabilmektedir. Bazen yumru ağrılı ve şiş, hatta irin sızmasına neden olmaktadır. Enfekte yumruların, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir. Yumruların bazı belirtileri vardır ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Deldirme işleminden kısa bir süre sonra veya takı değiştirildikten sonra yumru
• Hassas, ağrılı veya kırmızı yumru
• Yumruda çok şişme veya irin akıntısı
• Tümseği saran ciltte ağrı
• Ateş

Nedenleri

Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve TedavileriBirkaç sorun, şişkinliğin kıkırdak deliğinin üzerinde veya çevresinde görünmesine neden olmaktadır ve en yaygın nedeni iltihap ve tahriştir. İltihap ve tahrişte, delik ciltte açık bir yaradır ve oluşturduğu kalıcı delik yara izidir, ayrıca iyileşme süreci aylarca sürmektedir. Bu süre zarfında vücudun bağışıklık sistemi yarayı iyileştirmeye ve bakteriyel enfeksiyonları önlemeye çalışmaktadır. Deldirme işleminden kısa bir süre sonra, biraz morarma, kızarıklık veya şişme görülmesi olağan dışı değildir. Aynı zaman da delik çevresinde şişmiş bir yumru oluşabilmektedir.

Enfeksiyonları

Bakteriler veya diğer zararlı mikroplar yaraya girdiğinde, enfeksiyona neden olmaktadır. Kıkırdak deliği tamamen iyileşmeden önce enfeksiyonlara karşı daha hassastır. Bazı enfeksiyonlar küçüktür ve kendi başlarına temizlenir. Bununla birlikte, bazı enfeksiyonlar şiddetlidir ve vücudun diğer bölgelerine yayılırlar. Enfeksiyonun tek başına semptomlardan ne kadar ciddi olduğunu söylemek zordur ve tedaviyi geciktirmek komplikasyonlara yol açabilmektedir. Bazı enfeksiyonlar kulağın deforme olmasına neden olabilir, bu nedenle kişi herhangi bir belirti yaşarsa doktora başvurmalıdır. Kişi de yumru oluşmuşsa enfeksiyon belirtileri yaşayabilir ve bu belirtiler aşağıdaki gibidir:
• Kızarma
• Şişme
• Acı
• İrin sızması

Sivilce veya Kabarcık

Sivilce veya kabarcık, kıkırdak deliğinin üstünde veya yanında sivilce gibi görüntüye sahiptir. Yani bir tür lokalize enfeksiyondur. Bu enfeksiyonları evde ılık kompresler ve sık temizlik ile tedavi etmek genellikle güvenlidir. Bazen, kabarcıklar gider ve tekrar oluşur. Kabarcığın tekrar oluşmaya devam etmesi, çok acı verici olması veya çok sayıda kabarcık oluşması halinde doktora başvurulmalıdır.

Granülasyon Dokusu

Granülasyon dokusu, iyileşen yaranın yanında veya üstünde gelişen ekstra bir dokudur. Sert bir topak veya kabarık gibi görüntüye sahiptir veya hissedilmektedir. Doku koparmaya ya da evde çıkarmaya çalışmak enfeksiyona neden olmaktadır. Doktor bu ilave dokuyu, sıvı azot veya gümüş nitrat gibi birçok prosedüründen biriyle çıkarabilmektedir. Bazı durumlarda, kıkırdak delme işlemini gerçekleştiren kişi, bu işlemi yeniden yapması gerekebilir veya kişi deldirme işleminden vaz geçmesi gerekmektedir.

Keloid ve Hipertrofik Skar

Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve TedavileriKeloid ve hipertrofik skarlar, yaranın iyileşmesinden sonra ortaya çıkan büyük skarlardır. Herhangi biri bu izleri geliştirebilse de, daha koyu tenli kişilerin keloid alma olasılığı daha fazladır. Keloidler tipik olarak hipertrofik skarlardan daha büyüktür. O kadar büyüyebilirler ki kaşındırır veya alanı hareket ettirmeyi zorlaştırır. Hipertrofik izler daha küçüktür ve zamanla kaybolmaktadır. Doktor bir kortikosteroid enjekte ederek veya kapalıysa donarak yara izini küçültebilir. Ayrıca bu işlem, Keloids büyümesine neden olmaktadır, bu nedenle ameliyat genellikle uygun tedavi seçeneği değildir.

Alerjik Reaksiyon

Alerjik reaksiyon, kıkırdak deliğinin yakınında darbelere veya şişmeye neden olmaktadır. Kişi kıkırdak deldirme işleminden kısa bir süre sonra veya takıyı değiştirdikten sonra belirtiler fark edilmektedir. Alerjik reaksiyonlar şiddetli kaşıntı veya ağrıdır ve yara enfekte olmuş görünmektedir. Nikel, takı alerjilerinin en yaygın nedenidir ve genellikle altın veya gümüş kaplamalı takılarda bulunmaktadır. Ayrıca hipoalerjenik veya sertifikalı nikel içermeyen takılar seçmek alerji oluşumunun önüne geçmede yardımcı olmaktadır.

Risk Faktörleri

Bazı kişiler daha savunmasız olsa da, herkes kıkırdak deliği üzerinde şişlik geliştirebilmektedir. Kıkırdak deldirmenin risk faktörleri vardır ve bu risk faktörleri aşağıdaki gibidir:
• Belirli ilaçlar, HIV veya diyabet nedeniyle zayıf bağışıklık sistemi
• Kirli takılar veya güvensiz delme aletleri kullanmak
• İğne ve ehliyetli bir delici kullanmak yerine alelade bir aletle delme
• Keloid izleri öyküsü olan kişiler
• Nikel veya diğer alerjileri olan kişiler

Tedavi

Kıkırdak deldirme problemleri için doğru tedavi nedene bağlıdır. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarla savaşabilir. Ayrıca doktor oral haplar veya topikal kremler önermektedir. Kriyoterapi veya kortikosteroid enjeksiyonlar gibi tıbbi prosedürler skar veya sıra dışı doku büyümesine yardımcı olmaktadır. Alerjik reaksiyonu olan kişi takılarını değiştirmedir ve buna rağmen eğer reaksiyon şiddetli ise, takılarını çıkartarak yaralarının iyileşmesine izin vermeleri gerekmektedir. Ayrıca Difenhidramin (Benadryl) gibi antihistaminikler, kaşıntı veya tahrişin şiddetli olması durumunda yardımcı olmaktadır.

Önleme

Kıkırdak Deldirme İşleminden Sonra Meydana Gelebilecek Komplikasyonlar ve TedavileriKıkırdak deliği sorunlarını önleyebilecek bazı stratejiler vardır ve bu stratejiler aşağıdaki gibidir:
Doğru kişiyi seçmek: Delme işlemini yapan kişi, tüm ekipmanlarını sterilize eden lisanslı bir profesyonel olduğundan emin olunmalıdır. Temizlenmesi zor ve enfeksiyon yayan dokulara zarar verebilen tabancaları kullanmaktan kaçınılmalıdır.
Delme aracını temiz olması: Delme aracının temiz tutma stratejileri hakkında doktor veya delen kişi ile konuşulmalıdır. Bu araç yarım çay kaşığı iyotsuz deniz tuzu ile ılık suya batırılmalıdır. Hidrojen peroksit, alkol ve diğer sert kimyasal maddelerden uzak durulmalıdır, çünkü aracı tahriş edebilmektedir.
Kıkırdak deliğine dokunmama: Alana dokunmak bakterileri bulaştırarak enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Ayrıca deliğe zarar vererek iyileşmemesine neden olmaktadır.
Keloid öyküsü varsa deldirme işleminden kaçınmak: Kolay keloid geliştiren kişilerin, bir deldirme işleminin ardından büyük keloid izleri oluşturma olasılığı daha yüksektir. Kıkırdak delik yaralarının çoğu kendiliğinden iyileşir, ancak küçük tahriş ve komplikasyonlar yaygındır. Nadiren, kişinin kulağı zarar görebilir veya sistemik enfeksiyon gibi daha ciddi sorunlar yaşama olasılığı bulunmaktadır.
Kişi kıkırdak deliklerini temiz tutması ve bir enfeksiyon belirtileri yaşadığında doktora görünmesi çok önemlidir. Lisanslı bir kıkırdak delicisi ile delme sonrası bakım hakkında konuşulmalıdır, sonrası talimatlar özenle izlenmelidir. Delik ağrılı, kırmızı veya şişmişse ve evde tedavi yardımcı olmazsa, tıbbi yardım alınmalıdır.

Kaynakça:
seafoodplus.info
seafoodplus.info
seafoodplus.info

Yazar: Özlem Güvenç Ağaoğlu

Kıkırdak deldirme ağrısı nasıl geçer?

İçindekiler:

  1. Kıkırdak deldirme ağrısı nasıl geçer?
  2. Kulak deldirme ağrısı ne zaman geçer?
  3. Küpe deliği ağrısına ne iyi gelir?
  4. Kulak Deldirdikten sonra krem sürülür mu?

Kıkırdak deldirme ağrısı nasıl geçer?

Kulağınızı deldirdikten sonra antibiyotik ya da ispirto içeren kremler kullanabilirsiniz. Delinen alanların bu sayede enfeksiyon kapma riski de ortadan kalkacaktır. Kremi bir pamuk yardımı ile kulağınıza nazikçe sürmeniz gerekir. Krem uyguladığınızda iyileşme hızını da iki katına çıkarabilirsiniz.

Kulak deldirme ağrısı ne zaman geçer?

Kulakdelim yerlerinde tamamen iyileşme piercingtipine bağlıdır. Kulakloblarında iyileşme süreci 4 ile 5 hafta kadar sürerken, kıkırdak deliminde ki iyileşme süreci bazen 1 yıla kadar da uzayabilmektedir.

Küpe deliği ağrısına ne iyi gelir?

Kulağınızı deldirdikten sonra antibiyotik ya da ispirto içeren kremler kullanabilirsiniz. Delinen alanların bu sayede enfeksiyon kapma riski de ortadan kalkacaktır. Kremi bir pamuk yardımı ile kulağınıza nazikçe sürmeniz gerekir. Krem uyguladığınızda iyileşme hızını da iki katına çıkarabilirsiniz.

Kulak Deldirdikten sonra krem sürülür mu?

KULAK DELDİRME SONRAHANGİ KREMKULLANILIR? Kulağınızı deldirdikten sonraantibiyotik ya da ispirto içeren kremlerkullanabilirsiniz. Delinen alanların bu sayede enfeksiyon kapma riski de ortadan kalkacaktır. Kremibir pamuk yardımı ile kulağınıza nazikçe sürmeniz gerekir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir