reflü ve gastrite kesin çözüm / Gastrite Ne İyi Gelir? Size İlaç Gibi Gelecek En Doğal 7 Tavsiye - Nefis Yemek Tarifleri

Reflü Ve Gastrite Kesin Çözüm

reflü ve gastrite kesin çözüm

Mide yanmasını anında kesiyor! Reflüye karşı 15 doğal çözüm

Mide yanmasını anında kesiyor! Reflüye karşı 15 doğal çözüm

Özel İçerik

Genellikle mide ekşimesi veya mide yanması olarak adlandırılan gastroözofageal reflü hastalığı, çok fazla yağlı yemek yedikten sonra yaşanan bir sıkıntıdan çok daha fazlasıdır. Yiyecekler, asitler, safra veya pankreas suları haftada iki defadan daha sık yemek borusundan yukarı hareket ettirdiğinde teşhis konulur. Ve bu sorun, kronik veya ara sıra olmak üzere toplumun büyük bir bölümünü etkiler.

Reflü, yemek borusunun çapını azaltabilen iltihaplanmaya, tahrişe ve ardından ülsere neden olur. Belirtiler arasında boğuk bir ses, yanma hissi, tahriş, mide bulantısı, öksürük, hırıltılı solunum, astım semptomları veya diş minesinin yıpranmasının hızlanması bulunur. Reflü ayrıca özofagus kanseri geliştirme riskini de artırır.

Bu sağlık sorununun kökeninde yemek borusu ve yemek borusu sfinkterinin alkol, nikotin, kafein, yağlı veya baharatlı yiyeceklerin etkisi altında gevşemesi bulunur. Reflü özellikle kilolu veya göbek yağına yatkın kişilerde daha fazla görülür.

Mide yanmasını anında kesiyor! Reflüye karşı 15 doğal çözüm

Reflü hastalığının nedenleri

Çoğu insanda reflü, alt özofagus sfinkterinin arızalanmasından kaynaklanır. Bu sfinkter, yemek borusu ile midenin birleştiği yerde bulunan kaslı bir halkadır. Normalde sıkıdır, mide içeriğinin yemek borusuna doğru çıkmasını engeller, sadece yutulan yiyeceğin ve içeceğin geçmesine izin vermek için açılır ve böylece koruyucu bir kapak görevi görür.

Reflüde ise sfinkter yanlış zamanlarda açılır ve mide suyunun mideden yükselmesine neden olur. Reflü yaşayan insanlar genellikle yemekten sonra veya gece boyunca asit yetersizliği yaşar. Bu yetersizlik bebeklerde çok yaygındır çünkü sfinkterleri olgunlaşmamıştır.

Gastroözofageal reflü ayrıca hiatal herni ile de bağlantılı gelişebilir. Bu durumda, midenin üst kısmı (yemek borusunun birleştiği yerde bulunur) yemek borusu ile diyaframın açıklığı (hiatal açıklık) yoluyla göğüs kafesine yükselir.

Mide yanmasını anında kesiyor! Reflüye karşı 15 doğal çözüm

Reflüye karşı 15 doğal çözüm

İşte hayatınızı mahveden bu reflüye karşı savaşmanın 15 doğal yolu.

Kilo verin

Çalışmalar, yüzde 10 vücut yağını kaybetmenin reflü semptomlarını iyileştirebileceğini gösteriyor.

Reflü önleyici diyet izleyin

Reflü önleyici diyet, mideye zarar veren gıdaların tüketilmemesi ile başlar. Uzmanlara göre, çoğu hasta sadece diyet yoluyla reflüyü yenebiliyor. Diyetinizi kontrol etmek, mide yanmasına karşı büyük bir fark yaratacaktır.

Çiğ badem yiyin

Çiğ badem alkali bir gıdadır. Bu alkali gıda mide pH'ınızı dengeler ve mide yanması semptomlarını geçirebilir.

Aloe vera suyu için

Aloe veranın, yaraları iyileştirici ve onarıcı özellikleri vardır. Her türlü asit için çok iyidir, ancak yanık ve ülser varsa daha da iyidir. Her gün 30 ml saf aloe vera suyu için. 15 gün boyunca sabah ve akşam öğünler dışında alınmalıdır.

Güne sıcak su ve taze limon suyu ile başlayın

Kalktığınızda bir bardak sıcak su ve taze limon suyu için. Kahvaltıdan dakika önce aç karnına alınan bu içecek vücudun asit seviyesini doğal olarak dengelemesini sağlar. Sindirime yardımcı olur ve güvenlidir.

Karbonatlı su için

Yarım su bardağı su ile yarım çay kaşığı karbonatı karıştırın. Bu, mide yanmasını anında kesmenin en iyi yollarından biridir.

Elma sirkesi kullanın

Günde çay kaşığı elma sirkesi için. Örneğin çaya bal ile karıştırabilir veya çayda limon yerine kullanabilirsiniz. Birçok insan asit reflüsü ve hazımsızlığın aşırı asit üretiminden kaynaklandığına inanır. Ancak son araştırmalar gösteriyor ki pek çok insanda bunun tam tersi oluyor, yani yediklerini doğru bir şekilde sindiremeyecek kadar az asit üretiyorlar.

Bitki çayları için

Papatya ve nane gibi bitkisel çaylar asit reflü semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.

Sakız çiğneyin

Yemeklerden sonra sakız çiğnemek, tükürük üretimini artırmaya yardımcı olur ve bu da, araştırmalara göre yemek borusundaki asit seviyelerinin azalmasına yardımcı olur.

Midenizin üstüne yatmayın

Araştırmalar midenizin üstünde veya sağ tarafınızda uyumanın gastroözofageal reflü hastalığının semptomlarını artıran ekstra baskıya neden olabileceğini gösteriyor.

Rezene tohumu çayını deneyin

Rezene mide asidini giderir, şişkinlik durumunda sindirimi iyileştirir ve fazla gazın atılımını sağlar. Çok fazla yemek yedikten sonra yaşanan sindirime bağlı mide ekşimesi durumunda idealdir. 1 gr ila 3 gr kuru tohumu ml kaynar suda dakika demleyin. Süzün ve öğünlerin dışında günde 2 ila 3 bardak için.

Lahana turşusu suyu

Lahan turşusu bol miktarda probiyotik içerdiği için mide fonksiyonunu iyileştirir. Her türlü mide ekşimesi üzerinde etkilidir. Önleyici ve tedavi edici olarak öğünlerin dışında günde 1 küçük bardak için.

Fesleğen yağı

Büyük bir sindirim yardımcısıdır, spazm giderici ve gastrit ve ülser durumlarında etkili bir çaredir. Mide ekşimesinin iki ana nedeni olan sindirim ve stres üzerinde etkileri vardır. Elinize 2 damla fesleğen esansiyel yağı + seçtiğiniz yaklaşık 10 damla bitkisel yağ (zeytin, argan, tatlı badem vb.) dökerek karnın üst bölümüne saat yönünün tersine doğru masaj yapın. Bu hareketi akşam yatmadan önce 5 dakika derin nefes alarak yapın.

Ayaklara masaj

Ayak refleksolojisinde mide noktası, ayak başparmağı ile topuk arasında yaklaşık olarak ortada bulunur. Masaj, mideyi rahatlatır ve böylece ağrıyı azaltır, asitlerin atılmasına yardımcı olur. Midenin kendi kendine iyileşmesini destekler. Günde birkaç kez noktaya parmakla bastırarak veya nokta üzerinde küçük daireler çizerek birkaç dakika masaj yapın.

Nane yağı

Nane yağı mide bulantısını önleyici özellikleri ile bilinen iyi bir sinidirm yardımcısıdır. Aynı zamanda sinir sistemini yatıştırır ve yorgunluk önleyicidir. Nötr 1 damla nane esansiyel yağını ağrı hissedildiğinde içebilirsiniz. Günde en fazla 2 ila 3 kez kullanılmalıdır. Hamile kadınlar veya çocuklar üzerinde asla kullanmayın.

reflüKanser

Google News ile Takip Et

Alkalen reflü gastriti (Safra gastriti)

monash.pw Dobrucalı

Karaciğer hücrelerinin kolesterolü kullanarak oluşturdukları safra, safra kanallarıyla onikiparmak bağırsağına ulaştıktan sonra safra tuzları haline dönüşür ve gıdaların içindeki yağların sindiriminde rol oynar. Safra tuzları alkalen (bazik) yapıdadır, yani pH değeri 7 ve üzerindedir. Asit maddeler gibi alkalen maddeler de sindirim sistemi mukozasında hasarlanmaya yol açabilirler. Normalde incebağırsak mukozası yapı ve fonksiyonu nedeniyle safradan etkilenmezken mide ve yemek borusu mukozası safraya duyarlıdır ve safra ile uzun süreli temas bu bölgelerde hasarlanma oluşturabilir. Safranın mide ve yemek borusu mukozası ile teması sonrasında oluşan hasarlanma alkalen reflü gastriti (reaktif gastropati, kimyasal gastropati) ve alkalen reflü özofajiti olarak adlandırılır

Mide ve onikiparmak bağırsağının birleştiği bölgede bulunan ve bir bariyer gibi vazife gören pilor ve mide ve bağırsakların koordineli peristaltik haraketleri normalde karaciğerde yapılarak onikiparmak bağırsağına akan safranın mideye geri kaçmasına engel olur (bkz. şekil). Normalde pilor her yemekten sonra kapanarak alınan gıdaların saat kadar mide içinde kalmasını ve öğütülmesini sağladıktan sonra kısa sürelerle açılıp midedeki öğütülmüş gıdaların bağırsaklara geçişine müsade eder. Öğünler arasındaki diğer dönemlerde pilor genellikle açık durur. Bu sırada mide ve bağırsaklardaki koordineli peristaltik aktivite bağırsaktaki safranın mideye geri kaçmasını engel olan yegane mekanizmadır. Piloru ortadan kaldıran ve/veya onikiparmak bağırsağına normalden fazla safra gelmesine neden olan cerrahi girişimler ve incebağırsaklarda kısmi veya tam tıkanma oluşturarak pasajı güçleştiren patolojiler mideye bol miktarda safra geçişine ve bunun sonucunda alkalen reflü gastritine neden olurlar. Bu haller dışında alkalen reflü gastriti gelişmesi çok nadirdir ve hemen daima mide ve onikiparmak bağırsağı arasındaki düzenli peristaltik aktivitenin bozulması sonrasında oluşabilir, ancak bu nadiren görülen bir durumdur.

Safrayolu

Alkalen reflü gastriti nasıl oluşur?

Normalde mide suyunda az miktarda safra bulunabilir ve bu miktar mide ve yemek borusu mukozası üzerinde zararlı bir etki oluşturmaz. Normalde safra tuzlarının mide suyundaki konsantrasyonu mM/L arasında değişebilen ve toksik olmayan seviyelerdedir. Alkalen reflü gastriti varlığında mide suyundaki safra tuzu düzeyi genellikle 30mM/ml nin üzerindedir. Yemek borusu mukozası için sitotoksik olan seviyeler biraz daha düşük olup 5mM/L ve üzeridir. Bununla birlikte toksik olmayan dozlardaki safra tuzları asidik pH da yemek borusu epiteli içinde birikerek toksik konsantrasyona ulaşabilirler. Mideye geçen safra tuzları mide mukozası üzerindeki direkt toksik etkileri yanında mide ve yemek borusunda mide asidinin oluşturduğu hasarlanmanın şidddetlenmesine de katkıda bulunurlar. Diğer yandan safra alkalen karakteri nedeniyle mide asit salgısını uyarmak suretiyle de midedeki hasarlanmayı artırır (midedeki asit-peptik aktivitenin artması). Mideye geri kaçan onikiparmak bağırsağı muhtevası içinde safra tuzları yanında yüksek miktarda bulunan pankreas enzimleri de (lipaz ve proteazlar) mide ve yemek borusu mukozasındaki hasarlanmanın şiddetlenmesine yol açarlar. Midede aşırı safra bulunması mide asiditesini azalttığından alkalen reflü gastriti olan hastaların midelerinde bakteri üremesi kolaylaşabilir ve bu durumdaki hastalar antibiyotik tedavisinden fayda görebilirler.

Alkalen reflü gastritinin belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri diğer mide rahatsızlıklarında görülebilecek belirtilerden farklı değildir. Üst karın bölgesinde huzursuzluk ve şişkinlik hissi, ağrı, geğirme, bulantı, kilo kaybı ve kusma bulunabilir. Bazı hastalarda reflü benzeri yakınmalar daha ön planda olabilir (bkz. Reflü). Yakınmalar genellikle yemek sonrasında artar. Nadirde olsa bazı hastalarda gizli veya aşikar kanama görülebilir.

Alkalen reflü gastriti nasıl teşhis edilir?

Günümüzde alkalen reflü gastriti endoskopistler tarafından sıkça konulan bir tanı olmakla birlikte gerçekte bu hastaların büyük bir çoğunluğunda gerçek anlamda bir alkalen relü gastriti yoktur. Genellikle bu konuda tecrübe ve bilgi eksikliği olan endoskopistlerin endoskopi sırasında midede bir miktar safra görmeleri böyle bir teşhis koymalarına yol açmakta ve bu da hastaya uzun süreli ve gereksiz tedavilerin uygulanmasına neden olmaktadır.

Endoskopi her zaman doğru sonuç vermediğinden mide ve yemek borusundaki safra reflüsü varlığının ve şiddetinin anlaşılması amacıyla değişik yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden en sık tercih edileninde, yemek borusu ve/veya mideye yerleştirilen özel kateterlerle safra tuzlarının ve safra içine bulunan diğer bir madde olan ‘bilüribin’ in kantitatif olarak ölçülmesi mümkün olabilmektedir (Bilitec). Teşhiste kullanılan diğer bir yöntem de radyoaktif izotop yöntemidir. Bu yöntemde damardan enjekte edilen radyoaktif maddenin (2mCi99mTc-DING amine diacetate) karaciğerden safra ile bağırsaklara atıldıktan sonra mideye geçişi sintigrafik olarak izlenir (Normal; ± , alkalen reflü gastriti; ± ). Bu yöntemler sık başvurulan yöntemler olmayıp genellikle sınırlı sayıdaki araştırma merkezlerinde uygulanabilmektedir.

Alkalen reflü gastriti teşhisinde endoskopistin bu konudaki tecrübesi yanında aşağıdaki bulguların varlığı önemlidir;

1) Geçirilmiş cerrahi girişimler.

&#; Mideye aşırı safra reflüsüne yol açan cerrahi girişimler: Gastrektomi ve gastroenterostomiler. Günümüzde uygulanmakta olan ameliyat teknikleriyle mideye safra reflüsü önemli ölçüde azaltılmış durumdadır.

&#; Bağırsağa aşırı safra akışına neden olan carrahi girişimler: Safra yolunun onikiparmak barsağına bağlanması (koledokoduodenostomi). Safra kesesinin alınması sonrasında (kolesistektomi) bazı hastalarda alkalen reflü gastritis görülebilir. Bu durum birlikte papillotomi yapılmış olan hastalarda daha belirgindir (Safra yolunun ağzının açılması, bkz. Safra taşları, ERCP).

Safrayolu2

2) İncebarsaklarda pasajı güçleştiren patolojiler.

Safranın bağırsağa boşaldığı yer olan onikiparmak bağırsağının daha alt kısımlarında oluşalabilecek tıkayıcı patolojilerde barsak içinde biriken safranın mideye reflüsü kaçınılmazdır. Bu durumdaki hastalarda tekrarlayan safralı kusmalar olabilir.

3) Mide ve onikiparmak bağırsağı arasındaki peristaltik koordinasyonun ve aktivitenin bozulması.

Bir cerrahi girişim geçirmemiş olan hastalarda ortaya çıkan alkalen reflü gastritinin patogenezinden genellikle bu mekanizma sorumludur.

4) Endoskopik bulgular

Endoskopik inceleme sırasında mide mukozasında mukozal kıvrımlar üzerinde daha belirgin olan eritem, mide içinde safra, mukozal kıvrımlarda kabalaşma, mukozada erezyonlar, peteşial kanamalar ve inflamatuar / hiperplastik polipler görülebilir. Mide mukozasının belirgin ölçüde eritemli ve ödemli olduğu halde bulbusun (onikiparmak bağırsağının mideden sonraki ilk bölümü) tamamen normal görünümde olması alkalen reflü gastritini destekleyen bir bulgudur.

alkref

Endoskopide alkalen reflü gastritinin görünümü

5) Histopatolojik bulgular

Mide mukozasından alınan örneklerin histopatolojik incelenmesinde foveolar hiperplazi, düz kas hiperplazisi ve belirgin inflamasyon bulgularının yokluğunda lamina propriadaki yüzeyel kapillerlerde konjesyon görülmesi alkalen reflü gastritini düşündüren bulgulardır.

Safrayolu3

Alkalen reflü gastritinde histopatolojik bulgular. Foveolar hiperplazi belirgindir.

Alkalen reflü gastriti nasıl tedavi edilir?

Alkalen reflü gastriti tedavisinde değişik tedavi yaklaşımları uygulanabilir. Birkaç yöntemin birlikte uygulanmasıyla daha iyi sonuç almak mümkündür. Sizin için hangi tedavi şeklinin uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir. Doktor kontrolü altında yapılmayan tedavilerde ilaçlara bağlı ciddi yan etkiler görülebilir.

Diyet önerileri:

Yağlı gıdalar safra salgısını artırdığından hastaların diyetle yağ alımını kısıtlamaları belirtilerin hafiflemesini sağlar. Kahve, çay ve asitli içeceklerin ve baharatlı gıdaların tüketimi azaltılmalı ve mümkünse alkol alımı tamamen kesilmelidir. Aspirin ve antiromatizmal ilaçların kullanımı ciddi ölçüde kısıtlanmalıdır

Tıbbi tedavi:

Kolestramin (cholestyramine) safra tuzlarını bağlayan bir madde olup ağız yoluyla alındığında mide ve bağırsaktaki safra tuzlarını bağlayarak alkalen reflü gastritinin iyileşmesine yardımcı olur. Uzun süre ve yüksek dozda kullanılması safra tuzu yetersizliğine, yağlı ishale ve A,D,E ve K vitamini gibi yağda eriyen vitaminlerin eksikliğine neden olabilir.

Metoclopramide ve domperidon gibi prokinetik ajanlar mide ve barırsaklardaki motor aktiviteyi uyararak mideye safra reflüsünün azalmasını ve semptomların hafiflemesini sağlayabilirler.

Tedavide kullanılan diğer bir ilaç gurubu mide mukozasını koruyarak ve güçlendirerek etki gösteren ilaçlardır. Bu gurupta bulunan ‘sucralfat’ mide mukozası üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak safra tuzlarının etkisini azaltırken sentetik ‘prostoglandinler (misoprostol)’ mide mukozasını güçlendirici etkileri nedeniyle tercih edilirler.

Diğer bir yaklaşım safranın yapısını değiştirerek mide mukozasında daha az zarar oluşturabilecek bir hale getirmektir. Bu amaçla kullanılan UDCA (Ursodeoxycolic acid) diğer safra asitlerine göre daha az toksik olan bir safra asidi olup yeterli süre kullanılması halinde safrada yüksek yoğunluğa ulaşarak mide mukozası üzerindeki zararlı etkinin azalmasına ve alkalen reflü gastritin iyileşmesine katkıda bulunur.

Cerrahi tedavi:

Daha önce geçirilmiş bir cerrahi girişim sonucunda alkalen reflü gastriti gelişmiş olan hastalarda bazı düzeltme ameliyatları yapılabilir. Bu ameliyatlarda safra yolunun açıldığı mideden önceki ince barsak segmenti mideden daha uzak bir ince bağırsağa bağlanarak safranın mideye kaçışı engellenmeye çalışılır (Aşağıdaki şekle bakınız).

Safrayolu4

Kaynaklar

1) C. C. Vere, S. Ccazacu, Comanescu V, Mogoanta monash.pwopical and histological features in bile reflux gastritis. Romanian Journal of Morphology and Embryology , 46(4)–

Do&#;al Yöntemlerle Bo&#;az Reflüsü Nas&#;l Geçer?

Birçok insan reflünün sadece midede görüldü&#;ünü dü&#;ünür. Oysa bo&#;az reflüsü de toplumumuzda s&#;kl&#;kla görülen rahats&#;zl&#;klardan biridir. Bo&#;az reflüsü midedeki asidin yemek borusu, g&#;rtlak ve ses tellerine ula&#;mas&#;yla olu&#;ur. Ya&#;am kalitesini dü&#;üren bir hastal&#;kt&#;r.

Bo&#;az Reflüsüne Ne &#;yi Gelir?

  • Sebze A&#;&#;rl&#;kl&#; Beslenin
  • Baharatlardan Yararlan&#;n
  • Mide Asidini Azaltan Yiyecekler Tüketin
  • Sa&#;l&#;kl&#; Pi&#;irme Yöntemleri Tercih Edin
  • Az Az, S&#;k S&#;k Yemek Yeyin
  • Yemekten Hemen Sonra Yatmay&#;n
  • S&#;k&#; K&#;yafetler Giymeyin
  • Hareket Edin
bo&#;az reflüsüne ne iyi gelir

Tedavi a&#;amas&#;nda ilaç tedavisinin yan&#; s&#;ra ya&#;am tarz&#;nda da de&#;i&#;iklikler yap&#;lmas&#; önerilir. Dolay&#;s&#;yla bo&#;az reflüsü evde tedavi yöntemleri çok önemlidir.

Bo&#;az reflüsü Saraço&#;lu gibi ünlü isimlere de dan&#;&#;&#;lan hastal&#;klar&#;n ba&#;&#;nda gelir. Bugünkü yaz&#;m&#;zda “bo&#;az reflüsü nas&#;l geçer” sorusuna yan&#;t arad&#;k. &#;&#;te bo&#;az reflüsü do&#;al çözüm önerileri ve evde tedavi alternatifleri…

bo&#;az reflüsü belirtileri

Bo&#;az Reflüsü Nedir?

  • Bo&#;az reflüsü, midede olu&#;an asidin yemek borusundan yukar&#;ya ç&#;karak bo&#;aza ula&#;mas&#; sonucunda olu&#;ur.
  • Yemek borusunun her iki ucunda da kas halkas&#; yer al&#;r. Sa&#;l&#;kl&#; bir insanda bu kas halkalar&#; mide asidini olmas&#; gereken yerde tutar. Mide asidi isminden de anla&#;&#;laca&#;&#; üzere midede üretilir ve burada kalmal&#;d&#;r.
  • Ancak bo&#;az reflüsü olan bir ki&#;ide bahsetti&#;imiz halkalar do&#;ru çal&#;&#;maz. Bu nedenle de görevini yerine getiremez. Bunun sonucunda mide asidi bo&#;az&#;n arkas&#;na, g&#;rtla&#;a hatta baz&#; vakalarda solunum yolunuz arkas&#;na gider. Böylelikle bo&#;az reflüsü geli&#;ir.
  • Bu rahats&#;zl&#;k, belirtileri aç&#;s&#;ndan mide reflüsünden farkl&#;d&#;r.
  • Mide reflüsü özellikle kendini mide ek&#;imesiyle belli eder. Oysa bo&#;az reflüsü herhangi bir belirti göstermeden bile seyredebilir. Bu nedenle te&#;his edilmesi zor olabilir.
  • Bo&#;az reflüsüne bu özelli&#;inden dolay&#; sessiz reflü de denilmektedir.
  • Hastal&#;&#;&#;n t&#;ptaki ad&#; laringofarengeal reflüdür. LFR &#;eklinde k&#;salt&#;l&#;r.
  • Bo&#;az reflüsü bebeklerde yayg&#;n olarak görülür. Çünkü bebeklerin henüz kas halkalar&#; geli&#;memi&#;tir.
  • Bu hastal&#;&#;&#;n ya&#; ilerledikçe görülme oran&#; artar. Ayr&#;ca fazla kilolu, a&#;&#;r&#; stresli, dar giysiler giyenler ve kötü beslenme al&#;&#;kanl&#;klar&#;na sahip ki&#;iler bo&#;az reflüsü hastal&#;&#;&#;na daha yatk&#;nd&#;rlar.

Bo&#;az Reflüsü Belirtileri Nelerdir?

Bebek ve çocuklarda meydana gelen bo&#;az reflüsünün belirtileri &#;unlard&#;r:

  • Kronik öksürük
  • Ses k&#;s&#;kl&#;&#;&#;
  • Ast&#;m
  • Gürültülü nefes alma
  • Nefes almada duraklamalar
  • Kilo alamama

Bo&#;az reflüsü olan yeti&#;kinlerdeki en yayg&#;n belirtiler &#;unlard&#;r:

  • Kronik öksürük
  • Bo&#;az&#; s&#;k s&#;k temizleme iste&#;i
  • Ses k&#;s&#;kl&#;&#;&#;
  • Bo&#;azda sürekli hissedilen ve yutkunma ile geçmeyen yumru
  • Bo&#;az a&#;r&#;s&#; (nadiren)
  • Geniz ak&#;nt&#;s&#;
  • Yutma sorunu
  • Nefes almada zorluk

Bo&#;az Reflüsüne Ne &#;yi Gelir? 8 Bitkisel Çözüm

  • Bo&#;az reflüsü tedavi edilmezse, bo&#;az bölgesinde biriken mide asidi burada tahri&#;e ve hasara sebep olabilir.
  • Ayr&#;ca g&#;rtlak kanseri riskini art&#;rabilir.
  • Akci&#;erleri olumsuz yönde etkileyerek ast&#;m, bron&#;it veya amfizem gibi rahats&#;zl&#;klara yol açabilir.
  • Bo&#;az reflüsü tedavisinde ya&#;am tarz&#; de&#;i&#;iklikleri önerilir.
  • Peki bo&#;az reflüsüne ne iyi gelir? &#;&#;te bo&#;az reflüsü bitkisel çözüm önerileri…
bo&#;az reflüsü ne iyi gelir

1) Sebze A&#;&#;rl&#;kl&#; Beslenin

  • Bo&#;az reflüsü diyeti, hastal&#;&#;&#;n tedavisinde oldukça önemli bir role sahiptir.
  • Bu hastal&#;ktan muzdaripseniz sofran&#;zda sebzelere daha fazla yer açmal&#;s&#;n&#;z. Çünkü alkali özelliklere sahip olan sebzeler mide asidini dengeler.
  • Salatal&#;k, patates, brokoli ve ku&#;konmaz gibi sebzeleri daha fazla tüketerek bo&#;az reflüsü &#;ikayetlerini ortadan kald&#;rabilirsiniz.
sebze yeme&#;i

2) Baharatlardan Yararlan&#;n

  • Bo&#;az reflüsü olanlar&#;n a&#;&#;r&#; baharatl&#;, salçal&#;, so&#;anl&#; ve ya&#;l&#; yemeklerden uzak durmas&#; önerilir.
  • Ancak bu hastalar kekik, kimyon, zencefil ve zerdeçal gibi hazm&#; kolayla&#;t&#;ran baharatlar&#; yemeklerine ilave etmelidir.
  • K&#;rm&#;z&#; pul biber, karabiber gibi ac&#;l&#; baharatlardan uzak durulmal&#;d&#;r.
baharat

3) Mide Asidini Azaltan Yiyecekler Tüketin

  • Bo&#;az reflüsü olanlar ne yemeli, ne yememeli?
  • Diyeti planlarken mide asidini dengeleyen ve azaltan besinleri tüketmeye, di&#;er yandan ise mide asidini artt&#;ran yiyeceklerden uzak durmal&#;s&#;n&#;z?
  • Peki mide asidini azaltan yiyecekler nelerdir?
  • Lifli g&#;dalar hem mide asidini azalt&#;r hem de sindirimi kolayla&#;t&#;r&#;r. Dolay&#;s&#;yla tüm sebzeler, yulaf ezmesi, meyveler, kuru meyveler lif bak&#;m&#;ndan zengin besinlerdir.
  • Ayr&#;ca hindi, tavuk ve bal&#;k eti mide asidini azalt&#;r.
  • Elma, armut, muz, kavun gibi asidik olmayan meyveler tercih edilmelidir.
  • Ayr&#;ca mide ve ba&#;&#;rsak dostu yiyecekler olan kefir, yo&#;urt ve ayran mutlaka beslenme listesinde yer almal&#;d&#;r.
  • Sindirimi rahatlatmas&#; amac&#;yla Hindistan cevizi ya&#;&#;, zeytinya&#;&#; veya susam ya&#;&#; kullan&#;labilir.

Mide Yanmas&#;na Ne &#;yi Gelir? Sizi Rahatlatacak 10 Yiyecek

yulaf lapas&#;

4) Sa&#;l&#;kl&#; Pi&#;irme Yöntemleri Tercih Edin

  • Bo&#;az reflüsü olanlar kesinlikle k&#;zartma yönteminden uzak durmal&#;d&#;r.
  • Bu hastalara genellikle &#;zgara, f&#;r&#;nda veya buharda pi&#;irme yöntemlerini tercih etmeleri önerilir.
  • Bu yöntemler hem yiyece&#;in besin de&#;erini azaltmaz hem de mide asidini dengeler.
sebze pi&#;irmek

5) Az Az, S&#;k S&#;k Yemek Yeyin

  • Bo&#;az reflüsü olanlar&#;n yeme al&#;&#;kanl&#;klar&#;n&#; da gözden geçirmeleri gerekmektedir.
  • Bu hastalara azar azar ama s&#;k s&#;k yemek yemeleri tavsiye edilir.

Reflüye &#;yi Gelen 13 Sa&#;l&#;kl&#; Besin

ara ö&#;ün

6) Yemekten Hemen Sonra Yatmay&#;n

  • Yemek yedikten hemen sonra yatmak, bo&#;az reflüsü &#;ikayetlerini art&#;r&#;r.
  • Bo&#;az reflüsü rahats&#;zl&#;&#;&#;n&#;z varsa gece yatma saatinizle son yeme&#;iniz aras&#;nda en az 3 saat olmas&#;na dikkat etmelisiniz.
  • Ayr&#;ca ba&#;&#;n&#;z&#; yüksekte tutacak bir yast&#;k kullanmal&#;s&#;n&#;z.
uyumak

7) S&#;k&#; K&#;yafetler Giymeyin

  • Kar&#;n bölgesindeki bask&#; buradaki kaslar&#;n düzgün çal&#;&#;mas&#;n&#; engelleyebilir.
  • Dolay&#;s&#;yla çok s&#;k&#; ve dar k&#;yafetler giymekten, kemer gibi kar&#;n bölgesini s&#;kan aksesuarlardan kaç&#;nmal&#;s&#;n&#;z.
diyet

8) Hareket Edin

  • Hareket etmek, insan vücudu için en az beslenme kadar önemlidir.
  • Haftan&#;n belirli günlerinde düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz.
  • Böyle bir imkan&#;n&#;z yoksa haftan&#;n 3 günü hafif tempolu yürüyü&#; yapmal&#;s&#;n&#;z.

Reflü Diyeti Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Beslenme Tavsiyeleri – Diyetisyen Onayl&#;

egzersiz

Bo&#;az Reflüsü Tedavisi Ne Kadar Sürer?

  • Bo&#;az reflüsü kronik bir rahats&#;zl&#;kt&#;r.
  • Dönem dönem alevlenebilir, dönem dönem ise kendini unutturabilir.
  • Hastal&#;&#;&#;n ilaçla tedavisi minimum ay sürmektedir.
  • Baz&#; hastalar&#;n çok daha uzun süre ilaç kullanmas&#; gerekebilir. Bu planlama doktor taraf&#;ndan yap&#;l&#;r.
bo&#;az reflüsü tedavisi

Bo&#;az Reflüsü Olanlar Ne Yememeli?

  • Alkollü içecekler
  • Çay
  • Kahve
  • Asitli ve gazl&#; içecekler
  • Haz&#;r meyve sular&#;
  • A&#;&#;r&#; ya&#;l&#; yiyecekler
  • K&#;zartmalar
  • Çikolata
  • Kakaolu yiyecekler
  • Fazla salçal&#; ve baharatl&#; yiyecekler
  • Süt ve süt ürünleri (süt, kaymak, krema)
  • Çi&#; so&#;an
  • Sar&#;msak
  • Ketçap, mayonez, hardal vb. soslar
  • Fast food yiyecekler
  • Sirke
  • Portakal, mandalina vb. narenciyeler
  • Hamur i&#;i
  • &#;erbetli tatl&#;lar
  • Çok tuzlu veya çok &#;ekerli yiyecekler
bo&#;az reflüsü olanlar ne yememeli

Bo&#;az A&#;r&#;s&#;na &#;yi Gelen Do&#;al Yöntemler

Bo&#;az Tahri&#;ine Ne &#;yi Gelir? 12 Bitkisel Çözüm

Bo&#;az &#;ltihab&#;na Ne &#;yi Gelir? Belirtileri, &#;ifal&#; Bitkiler

Bademcik &#;i&#;mesine Ne &#;yi Gelir? Evde &#;laçs&#;z 10 Bitkisel Çözüm

Kuru Öksürü&#;e Ne &#;yi Gelir? Evde Tedavisi, &#;ifal&#; Do&#;al &#;uruplar

Refl&#;ye Ne İyi Gelir Ve Nasıl Ge&#;er? Refl&#; Neden Olur? Evde Refl&#;ye İyi Gelen Yiyecekler, Doğal Y&#;ntemler Ve Bitkisel &#;&#;z&#;mler

19Reflü neden olur

Reflü neden olur?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alp Gürkan, reflüyü tetikleyen durumları şu şekilde sıraladı:

Yemek alışkanlıkları: Midenin aşırı doldurulması ve özellikle dolu mide ile yatma, yağlı-kızartmalı yemekler, acele yemek yeme, salçalı-soslu besinler, fazla kahve tüketilmesi, gazlı içecekler.

Aşırı kilo: Reflünün en sık rastlanılan nedeni olan mide fıtığı, obez insanlarda normal kişilere göre çok daha fazla görülmektedir. Karın içindeki aşırı yağlanma, karın içi boşluktaki basıncı arttırdığından reflü oluşumu kolaylık kazanmaktadır. Obezitenin oluşumunda etkisi olan kötü beslenme alışkanlıkları reflü oluşumunu kolaylaştırmaktadır.

Gebelik ve karnı sıkıca saran korse gibi giyecekler: Karın içi basıncının arttırarak reflüye neden olurlar (aşırı kiloya benzer şekilde).

Bazı ilaçlar, alkol, sigara, stres: Mide fıtığıyla reflü hastalığı bilinenin aksine aynı şey olmamakla birlikte, mide fıtığı reflünün oluşmasını kolaylaştırmaktadır.

20Reflü ve öksürük nasıl geçer

Reflü ve öksürük nasıl geçer?

Reflüyü geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Boğaz ağrısını geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Not: Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlıdır. Kesin tanı, teşhis ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurunuz.

Kaynak Fotoğraflar: Pixabay, iStock, Ingimage

Öksürüğe ne iyi gelir ve nasıl geçer?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır