yenidoğan bebeğe su / Emzirilen Bebeklere Su Vermeye Dair Kurallar - La Leche League Türkiye

Yenidoğan Bebeğe Su

yenidoğan bebeğe su

Yeni doğan bebeğe su verilir mi ve içirilir mi? Bebeğe su ne zaman ve nasıl içirilir

Yeni doğan bebeklere su verilmez. Bebekler su ihtiyaçlarını anne sütünden karşılarlar. Anne sütü içerisindeki besin maddeleri bebeklerin karnını doyurmaktadır. Su yeni doğan bebeklerin vücuduna zararlı bakterilerin girmesine yol açabilir.

Yeni Doğan Bebeğe Su Verilir Mi?

Bebeklerin bünyesi hassas olduğu için beslenme şekillerinden tükettikleri besinlere kadar her şeye çok dikkat edilmelidir. Özellikle su tüketimi de belli bir yaştan sonra başlar. Yeni doğan bebeklere su verilmemelidir. Bebekler su ihtiyaçlarını anne sütü ile giderirler.

Anne sütü, bebeğin doymasına neden olur. Bu şekilde bebeğin beslenme arzusu da engellenir. Ayrıca yeni doğan bebeklere su verilmesi bazı zararlı maddelerin su yolu ile bebeğin vücuduna girmesine neden olabilir. Ayrıca su bebeklere belli bir yaştan sonra verilmelidir. Erken dönemde bebeklere verilen su ishal ve pişiğin yanı sıra ağız içi bakterilere de yol açar. Ayrıca anne sütünün yaklaşık yüzde 70 ve ya 80'i su içermektedir. Bu şekilde anne sütü de bebeğin su ihtiyacını gidermiş olur.

Yeni Doğan Bebeğe Su İçirilir mi?

Bebekler hassas bir yapıya sahip oldukları için beslenmelerine çok dikkat edilmesi gerekir. Özellikle de Yeni doğan bebeğe su içirmenin olumsuz etkileri de olabilir. Bebeklere su içirildiğinde zararlı bakteriler ağız içerisinde yara oluşmasına neden olabilir. Bunun yanı sıra ishal ve pişik görülme olasılığı da çok fazladır. Emzirme yolu ile bebeklerin ihtiyacı olan tüm besinler anne sütü ile bebeğe geçer. Bu nedenle yeni doğan bebeklerin başka bir şey tüketme ihtiyaçları da bulunmaz. Yeni doğan bebeklere çok önemli bir şey olmadıkça su verilmez.

Bebeğe Su Ne Zaman İçirilir?

Gelişiminde herhangi bir sıkıntı olmayan bebeklerde su tüketme ihtiyacı bulunmaz. Bebeğin ise yeteri kadar Anne sütü tüketmesi gerekmektedir. Bazı özel durumlarda bebeklere su verilebilir. Su miktarının ise oldukça az olmasına dikkat edilmelidir. Hasta olan bebeklere az miktarda su verilebilir. Bunun yanı sıra mama ile beslenen bebekler için de su verilmesi gerekecektir. Böyle durumlarda verilecek su miktarının doğru ayarlanması gerekir. Özellikle ek gıdaya geçen bebeklerde mutlaka su içirilmesi önemlidir. Özel bir durumu olan bebeklere de az miktarda su verilebilir. Bebeğe su verilirken istenildiği takdirde doktora danışılması gerekebilir.

Bebeğe Su Nasıl İçirilir?

Bebeklere su içirilirken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bebekler su içmeye başladıklarında az miktarda su verilmesi çok önemlidir. Bebeklere anne sütüne ek olarak 100 ml kadar su verilebilir. Özellikle de bebekler 3 yaşına geldiklerinde günde yaklaşık olarak 1 litre su içmeleri önerilir. Bu su miktarı birden verilmemelidir. Yemeklerden sonra bebeklere azar azar su verilmesi önerilir. Bebeklere verilecek olan su genellikle 10 dakika kaynatıldıktan sonra ılıtılmalıdır. Bu sayede sudan bebeklere mikrop geçme olasılığı da düşük olur. Uzun süre kaynatılan su içerisinde yer alan bakteriler de ölecektir.

Bebeklere Ne Kadar Su Verilmelidir?

Bebeklere su verilirken miktarının da iyi ayarlanması gerekir. Özellikle bebeğin suya ihtiyacı olup olmadığı bezinden anlaşılır. Bebeğin bezi günde 5 ve ya 6 kez ıslanmaz ise su içimi de arttırılabilir. Ayrıca bebeklerde 24. aydan sonra bebeklerin idrar yapma yeterliliğine göre günde 5 kere idrar yapması olasıdır.

False

Bebeklere ne kadar su verilmeli

Yaşamın temel kaynaklarından biri olan su, her insan için yaşamsal önem taşıyor. Minik bebeklerimiz için de aynı durum geçerli. Fakat bebeğinizin su ile ilişkisi bir yetişkinin su ile olan ilişkisinden farklı. Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.

Su temizlik açısından bazen kaynatılmış olsa bile risk taşıyacağından enfeksiyon tehlikesi oluşturur. Ayrıca bebek su içerse midesinde yer kaplar, açlık ihtiyacı da su ile geçiştirilir. Dolayısıyla da anne sütü alımı azalır. Böylece gereksinimler yeterince karşılanamaz. Ancak ishal, kusma, üst solunum yolu rahatsızlıkları, yoğun mama yapımı gibi durumlarda doktor kontrolünde su tüketimi önerilir. İshal ve kusma gibi durumlarda vücuttaki aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bıngıldakta çökme oluşur. Bu durum dehidratasyonu gösterir.


İshal varsa…

Bebekler ve çocuklarda ishal, kusma ve fazla mama yenmesi gibi durumlarda sıvı yetersizliği yaşanabilir. Çocuk susuzluğunu hisseder ancak anlatamayabilir. Çocuğa susama durumunda su değil de mama verildiği takdirde ise su ihtiyacı giderek artar. Ek besine geçtikten sonra bebeğe her öğünün ardından yaklaşık 50-60 ml su verilmesi gerekir. Ayrıca yaşı ne olursa olsun ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğe su verilmeli. Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı.

Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmelidir.

Susuzluğun zararları

Çocuk susuz kaldığında böbrek yükü artar ve yetmezlik gelişebilir. Ayrıca bıngıldak çökmesi ve aşırı dehidratasyon durumları da ölüme bile neden olabilir. Özellikle yaşamın ilk 6 ayında anne sütü alan bebeklerin yeterli miktarda emzirilmeleri bu sorunların önüne geçer. İlk 6 aydan sonra ise ebeveynlerin çocuklarına belirli aralıklarla su vermeleri gerekir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Yeni Doğan Bebeğe Su Verilir Mi? Bebeklere İlk Su Ne Zaman Verilmeli, Zararı Var Mı?

Yeni doğan bebeğe su verilir mi? sorusuna pek çok kaynak doğru cevabı verse bile bazen yeteri kadar araştırma yapmamış kişiler bu soruya yanlış yanıt verip çevresindeki kişilerin doğru yanıt almasını istemeden de olsa engelleyebiliyor. Yeni doğan bebeğe su verilir mi? sorusuna güvenilir tıbbi kaynaklardan araştırarak detaylı cevap verdiğimiz bir içerik hazırladık. Bebeklere ilk su ne zaman verilmeli? Sorusunun yanıtı içeriğimizde mevcut.

Yeni Doğan Bebeğe Su Verilir Mi?

Yeni doğan bebeğe su verilir mi yoksa verilmez mi konusu yalnızca yeni anne baba olmuş ebeveynlerin tartıştığı bir şey değildir. Genel anlamda insan kendi doğasını çok merak eden bir varlık olduğu için hemen herkesin yeni doğum yapmış birinin bebeğini gördüğü zaman bu soru aklına gelebilmektedir. Yetişkin insan fizyolojisini anlayabilmek için bir bebeğin fizyolojisini anlamanın son derece büyük önemi vardır.

Bebeklere İlk Su Ne Zaman Verilmeli?

Su yalnızca bebekler için değil bütün canlılar için ölümcül derecede önemli bir sıvıdır. Bu nedenle anneler ve babalar yeni doğmuş bebeklerine su vermediklerinde onlara kötülük yaptıklarını ve bebeklerini susuz bıraktıklarını düşünebilir ve konuya duygusal bir şekilde yaklaşıyor olabilirler fakat durum kesinlikle korkulduğu gibi değil.

Yeni doğmuş bebekler anne sütü ile beslendikleri için annenin sütünde bebeğe yetecek miktarda su bulunmaktadır. Anne sütünü yeterli alan bir bebek, anne sütünün %80 kadarının sudan oluşması nedeniyle suya aç kalmayacaktır.

Bir bebeğe yalın halde su 6 ay geçtikten sonra, yani ek gıdalara geçilen dönemde verilmelidir.

Yeni Doğan Bebeğe Su Verilirse Ne Olur?

Yukarıdaki başlıkta da belirtilmiş olduğu gibi bebeklere su verilmesinin uzmanlara göre 6 ay sonunda gerçekleşmesi öneriliyor. Fakat yeni doğan bir bebek annesinin sütü yeterli değilse ve çeşitli sebepler dolayısıyla iyi beslenemiyorsa takviye olarak bir çay ya da tatlı kaşığı ile su içebilir.

Aslında bebeklere yeni doğduğunda su verilmemesinin vücuda direkt olarak bir zararı yoktur. Burada bebeğe 6 ay su verilmemesindeki temel sebep, bebeğin karnını su ile doyurmamaktır. Çünkü eğer bebek karnını saf su ile doyurursa tok olduğu için anne sütünü içmeyecek ve anne sütünde bulunan gerekli mineral ve vitaminlerden yoksun kalacaktır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır