uyuz böceği / UYUZ (SCABIES) - Özel Kardelen Tıp MerkeziÖzel Kardelen Tıp Merkezi

Uyuz Böceği

uyuz böceği

Soğuk Havalar Uyuz Riskini Artırıyor

Uyuz hastalığı, bilimsel adı sarcoptes scabiei olan mikroskobik sekiz bacaklı akarların sebep olduğu bir enfestasyondur. Şiddetli kaşıntıyla ortaya çıkan uyuz ilerleyen zamanda vücutta yaraların oluşmasına neden oluyor. Hastaların utanarak tedaviden kaçmasının hastanın kendisi ve çevresindekiler için risk taşıdığını belirten Avrasya Hastanesi Cildiye Uzmanı uyuzun nasıl ortaya çıktığı ve tedavisi hakkında önemli bilgiler veriyor.

Temas yoluyla bulaşıyor

Uyuz; parazitlerin neden olduğu ve bulaştıktan sonra hafta içerisinde şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır. Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir. Kaşıntı ile başlayan hastalık ilerleyen süreçte yaraya dönmektedir. Uyuz paraziti taşıyan insanlarla temas etmek hastalığın bulaşmasına neden olur.

Uyuz, gece uykularını unutturabilir

Özellikle parmak araları ve koltuk altı bölgelerini tercih eden uyuz geceleri ve sıcak banyo sonrası kendisini şiddetli kaşıntı şeklinde göstermektedir. Kaşıntıdan en sık etkilenen bölgeler; el bileği, karın ve genital bölgedir. Bunların dışında en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudun dayanılamayacak derecede kaşınması,
  • Tahriş olan deride yaraların oluşması,
  • Deride parazitlerin kemirerek oluşturduğu beyaz ince kanalların oluşması,
  • Kaşıntı ilaçlarına yanıt alınamaması,
  • Aile içinde birden fazla kişinin kaşınması
  • Kaşıntıların gece artması.

Kalabalık ortamlara dikkat

Uyuzun nedeni insandan insana geçen mikroskobik ölçüdeki parazitlerdir. Halk arasında genel olarak uyuzun pislikten ortaya çıktığı algısı vardır. Ancak uyuz mikrobu temiz vücutlara da yerleşip üreyebilir. Uyuz her yaştan insana bulaşabilen bir hastalıktır. İnsanların kalabalık olduğu yerlerde ortaya çıkma oranı daha yüksektir. Sonbahar ve kış aylarında uyuz hastalığıyla karşılaşma ihtimali daha çok artmaktadır. AVM’lerde kıyafet kabinlerinde deneme yaparken de bulaşma olasılığı yüksektir.

Nasıl önlemler alınabilir?

İnsanların toplu bulunduğu ortamlarda bulaşma ihtimali daha yüksek olan uyuzdan korunmak için;

  • Dışarıdan eve gelindiğinde eller mutlaka iyice yıkanmalı,
  • Uyuz taşıyan kişilerle temastan kaçınılmalı,
  • Uyuz hastası kişilerin eşyaları başkaları tarafından kullanılmamalı, tüm eşyaları kaynar suyla yıkanmalıdır
  • Yakın çevrede uyuz varsa temasta olan kimselerin şikayeti olmasa bile tedavi olması gerekir.

Tedaviyi geciktirmek hastalığın yayılmasını sağlıyor

Uyuz hastalığına yakalanan kişiler toplumda yanlış algıya neden olduğu için utanmakta ve tedaviyi geciktirmektedir. Ancak çok hızlı yayılması nedeniyle belirtilerin ortaya çıktığı anda doktora başvurmak gerekmektedir. Tedavi edilmediğinde tüm vücuda yayılır ve tedavisi uzar. Uyuz tedavisi oldukça basit ve hızlıdır. Tedavi yaklaşık 10 gün sürmektedir. Uyuz olan hastanın birlikte yaşadığı kişiler de mutlaka gözlem altında olmalıdır. Tedavi sürecinde doktorun verdiği krem ve ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Kremler uygulanmadan önce banyo yapılarak vücut iyice temizlenmeli sonrasında krem uygulanmalıdır. Krem sürerken cilt kuru olmalıdır ve ilaç vücutta saat arası kalmalıdır.

Tedaviden sonraki ilk birkaç hafta kaşıntılar devam edebilir. Bu durumda hastaya kaşıntı giderici ilaçlar tavsiye edilmektedir. Düzenli doktor takibi ile sorun çözülebilir.

 

ETİKETLER: avrasya, cilt, cilt hastalıkları, hasta, hastane, şifa, soğuk hava, tedavi

Uyuz B&#;ceği V&#;cuttan Nasıl Atılır? Uyuz B&#;ceği Ne Kadar Yaşar?

Uyuz hastalığı küçük bir böcek tarafından oluşan bir cilt rahatsızlığıdır. Uyuz böcekleri cilde girdiği takdirde kaşıntı ve rahatsızlığa neden olmaktadır. Uyuz böceği vücuda girdiğinde uyuz hastalığı belirtileri görülür. Uyuz da bulaşıcı bir hastalıktır. 

Uyuz Böceği Vücuttan Nasıl Atılır?

Uyuz böceğinden tamamen kurtulmak için doğru tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Özellikle uyuz böceği belirtileri vücutta görüldüğü andan itibaren mutlaka bir doktora gidilmesi gerekir. Uzman bir doktorun reçete edeceği ilaç ve kremler kullanılmalıdır. Bu ilaçlar kullanıldığı takdirde uyuz böceğinin vücuttan atılması sağlanır.

Bu kremler işe yaramadığı durumda ıhlamur losyonu da kullanılır. Bunun yanı sıra evde kolay uygulanabilen bazı yöntemler de bulunuyor. Uyuz hastalığına karşı yanlış bir uygulama yapılması daha ciddi sonuçlara yol açabilir. Uyuz vücutta yayılabilir. Bu nedenle doğru yöntemlerin uygulanması gerekir. Uyuz böceğinin vücutta yayılmaması için çay ağacı yağı, zerdeçal, aloe vera jel ve beyaz sirke kullanılabilir. 

Uyuz Böceği Ne Kadar Yaşar?

Uyuz böceği vücutta ciddi rahatsızlıklara yol açar. Uyuz böcekleri yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar. Bu süreç içinde uyuz böceği deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu süreç de çeşitli deri reaksiyonlarına neden olur.

Önemli bir cilt rahatsızlığı olan uyuz da uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ya da iki gün yaşamaya devam ederler. Bu nedenle uyuz böceği giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler. Vücuttaki uyuzların yanı sıra kabuklu uyuz da bulunmaktadır.

Norveç uyuzları olarak da bilinen kabuklu uyuz şiddetli bir böcek istilası olarak bilinir. Kabuklu uyuz oldukça bulaşıcı ve hızlı yayılan bir hastalığa neden olur. Bu uyuz çeşidi bağışıklık sistemi zayıf kişilere daha çabuk bulaşabilir.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Son yıllarda insanlarda çok fazla görülen uyuz hastalığının belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenler ise şu şekilde sıralanabilir;

 - Uyuz hastalığı neticesinde geceleri artan şiddetli kaşıntılar yaşanır.

 - Özellikle sıcak duş alındığında kaşıntı artış gösterir.

 - Cildin yüzeyinde uyuz böceklerinin yol açtığı beyaz ve gri renkli çizgiler oluşur.

 - Uyuz böceklerinin neden olduğu siyah nokta gibi benzer oluşumlar görülür.

 - Cilt yüzeyinde inci tanesi benzeri olan içi sıvı dolu lezyonlar olur.

 - Ciltte sürekli olarak kaşıntılar meydana gelir.

 - Cildin yüzeyinde kaşıntılar sonucu yaralar meydana gelir.

Uyuz Hastalığının Yayılmaması İçin Neler Yapılır?

Uyuz hastalığının yayılmaması için bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemler genel olarak vücutta uyuzun artmaması için kullanılır. Uyuzun tüm vücuda yayılmaması için şu önlemler alınmalıdır; 

 - Uyuz hastalığına yakalanan kişiler ile temas edilmemelidir.

 - Uyuz hastalığına sahip olan kişiler aynı kıyafetleri de giymemeliler.

 - Uyuz hastaları tedavi için uzman doktorların önerdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir. 

 - Uyuz hastalığına yakalanan kişinin giysileri, çarşafları ve havluları en az 60 derece suda yıkanmalıdır.

 - Uyuz hastalığının yayılmaması için halı ve yerler için hepa filtreli elektrik süpürgesi gerekir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır