7 sınıf matematik rasyonel sayılarda problemler / 7. SINIF RASYONEL SAYI PROBLEMLERİ KONU ANLATIM FÖYÜ - monash.pw | Ortaokul Matematik Rehberi

7 Sınıf Matematik Rasyonel Sayılarda Problemler

7 sınıf matematik rasyonel sayılarda problemler

7. Sınıf Matematik Rasyonel Sayılarla Problemler konu anlatımı

Haberin Devamı

 7/2 : 1/8 = 7/2 x 8/1 = 56/2 = 28

 Gördüğümüz gibi bölme işleminde öncelikle bir sayı aynen yazılır ikinci sayı ters çevrilip çarpılır. Biz de burada 7/2 sayısını Aynen bıraktık ve 1/8 sayısını 8/1 olarak değiştirdik. Böylece sonuç olarak bidon içerisindeki suyun toplamda 28 bardak ettiğini öğrenmiş olduk.

Örnek: metrekare olan bir alana 1/10 metrekare boyutlarında karolar döşenecektir. Öyleyse bu alana ne kadar karo gerekir?

 Bu alana ne kadar karo gerektiğini bulabilmek için sayısının 1/10 sayısına bölmemiz gerekiyor. Böylece toplamda alana kaç tane karo yapılması gerektiğini anlayabiliriz.

  : 1/10 = x 10/1 = karo

 Gördüğümüz gibi yine aynı şekilde bölme işlemi için bir sayıyı aynen yazdık iki sayıyı ters çevirdik ve çarptık. Böylece 1/10 sayısını 10/1 olarak değiştirerek ile çarptık. Sonuç olarak bu alan için toplamda tane karo gerektiğini öğrenmiş olduk.

Örnek: Mert’in TL'si vardır. Mert parasının 1/4’ünü harcıyor. Daha sonra kalan parasının 1/5 ini daha harcıyor. Mert'in geriye kaç parası kalmıştır.

 Öncelikle Mert'in parasını 1/4’ünün ne kadar olduğunu anlayabilmek için, ile 1/4'ü çarpmamız gerekiyor.

  x 1/4 = /4 = 25 TL

 Gördüğümüz gibi 1/4 Mert’in parasının 25 TL'sine denk geliyor. O zaman TL'den bu sayı çıkardığınız zaman Mert’in geriye kalan parasını buluruz.

  - 25 = 75 TL

Haberin Devamı

 Ancak Mert daha sonra kalan parasının 1/5’ini de harcıyor. O zaman 75 TL kalan parasının 1/5 ile çarptığımızda en son kaç para harcadığını bulabiliriz.

 75 x 1/5 = 75/15 = 5 TL

 Bu defa Mert’in 75 TL kalan parasından 5 TL daha harcamış olduğunu görürüz. O yüzden şimdi 75 TL'den 5 TL'ye çıkardığımız zaman Mert'in geriye kaç parası kaldığını öğrenebiliriz.

 75 - 5 = 70 TL

Not: Rasyonel sayılarla çarpma ve bölme işlemleri yaparken ters ve düz durumuna dikkat etmeliyiz. Çünkü iki tane rasyonel sayıyı bölerken birincisi aynen yazılıyor ve ikincisi ters çevrilip çarpılıyor. Ancak çarpma işleminde ise 2 tane rasyonel sayısı direkt olarak çarpılmaktadır.

Haberin Devamı

 Şimdi yukarıdaki örnek problemleri ele alarak kendinizde farklı problemler çözebilirsiniz. Ayrıca çarpma ve bölme işlemleri ile beraber toplama ve çıkarma işlemlerini de eklemeniz mümkün. Ayrıca yukarıdaki örnekleri incelemek suretiyle defterinize yazarak konuyu daha iyi şekilde anlayabilirsiniz. Böylece dört işlem üzerinden tam sayılar ve rasyonel sayıları bir araya getirebilir ve işlem gerçekleştirebilirsiniz.

 Rasyonel Sayılarla Problemler

   Sevgili öğrenciler, rasyonel sayılarla işlem yapmayı gerektiren problemler konusunda en temel soru kalıplarına yer verdik.

   * Bir bütünün istenen kesir kadarı,

   * Kesir kadarı verilen bütünün tamamını bulma gibi temel başlıklardan oluşan sorular.

   Rasyonel sayılarla işlem yapmayı gerektiren problemler, konumuzun son başlığı ve belki de en önemli başlığı.

   Problemleri anlayıp, çözebilmek için konunun tamamına hakim olmanız gerekir. 

   Problemler, konunun anlaşılıp anlaşılmadığını bize en iyi anlatan başlıktır.

   Konu ile ilgili problem çözebiliyorsanız, konuyu anladığınız, anladığınızı yorumlaya bildiğiniz sonucu çıkarılabilir. Bu sonuç, matematik dersi için ulaşmak istediğimiz bir nokta.

   7. sınıf matematik dersi ve sonraki yıllardaki matematik dersi için size temel oluşturacak olan tam sayılar ve rasyonel sayılar konularına gereken önemi vereceğinizi umarak bu çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.

    Rasyonel sayılardan sonraki konumuzCebirsel İfadeler konu anlatımına  BURADAN&#; ulaşabilirsiniz.

     SLAYT ( canlı defter ) İNDİR&#;

             PDF ( öğrenci için akıllı defter ) İNDİR&#;

SLAYT

PDF

    Sevgili gençler rasyonel sayılarla işlem yapmayı gerektiren problemler konusuna bakmadan önce mutlaka rasyonel sayılar ( giriş ), rasyonel sayılarla toplama ve çıkarma, rasyonel sayılarla çarpma ve bölme, rasyonel sayıların karesi ve küpü, rasyonel sayılarla çok adımlı işlemler konularına bakmanız gerekir.

   7. Sınıf konularının bir kısmı ( tam sayılar, rasyonel sayılar ve denklemler ) matematiğin temelini oluşturacağınız konular.

   8. Sınıfta gireceğiniz LGS'de başarınız, bu yılki özenli çalışmanıza bağlı.

   Daha sonra üç aşamalı sorularla destekleyeceğimiz rasyonel sayılar konusunun problemler bölümünü sorulardan oluşan PDF ( öğrenci için akıllı defter ) ve bu soruların ayrıntılı çözümlerinden oluşan slayt ( canlı defter ) bölümünden oluşmaktadır.

   Bu çalışmalarımız sizlerin kendi kendinize matematik çalışmanız için tasarlanmıştır.

   

RASYONEL SAYILARLA İŞLEM YAPMAYI GEREKTİREN PROBLEMLER

 1.

30&#;un  2/5&#; i kaçtır?

2.

3/4&#; ü 75 olan sayı kaçtır?

3.

Parasının  5/12 &#;sini harcayan bir kişinin parasının kaçta kaçı kalmıştır?

4.

Ödevinin önce yarısını, sonra  2/5 &#;ini yapan Uras&#;ın ödevinin kaçta kaçı kadarı kalmıştır?

5.

Arabasıyla gideceği yolun önce  3/5 &#;ini, daha sonra kalan yolun yarısını giden  Arın&#;ın, yolunun kaçta kaçı kalmıştır?

6.

Eyüp maaşının  2/9&#; u olan TL ile bir ayın faturalarını ödemiştir.

Buna göre Eyüp&#; ün maaşı kaç TL&#;dir?

7.

Vahdet pazarda önce parasının  1/3&#; ünü,

sonra kalan parasının  1/4&#;ünü harcadığında geriye TL&#;sinin kaldığını görmüştür.

Buna göre Vahdet&#;in başlangıçta kaç TL&#;si olduğunu bulalım?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır