40 engelli raporu ne işe yarar / Yüzde 40 engelli raporu ne işe yarar? (BİLİNMEYEN HAKLAR) - Kosgeb Destekleri

40 Engelli Raporu Ne Işe Yarar

40 engelli raporu ne işe yarar

Engelli işçinin daha erken emekli olabilmesi için en az yüzde 40 oranında raporunun olması gerekir.

Okurumuzun sorusu:

Merhaba. Benim toplam çalışma sürem 18 ay kadar yani gün civarında primim var. Ben Lupus nefriti hastasıyım, raporlu ilaç kullanıyorum, sol el yüzük ve serçe ile sağ el başparmağımda şekil bozukluğu var. Emekli olabilmek için daha ne kadar süre sigortamın yatması gerekiyor? Heyet raporu almamın bana bir yararı olur mu?

Sosyal güvenlik sistemi engellilerin daha kolay koşullar ile emekli olmasına olanak sağlıyor.

Engellilerin emeklilik koşulları, sigorta giriş tarihlerine göre değişiyor. Bu nedenle engelli işçilerin emeklilik koşullarını iki döneme göre ayrı ayrı incelememiz gerekiyor. Ama başlamadan önce bir noktanın altını çizelim. Bu yanıtta verdiğimiz bilgiler “malulen emeklilik” ile ilgili değildir. Engellilere sağlanan kolaylaştırılmış emeklilik hakkı başkadır, malulen emeklilik başka. Biz bu yanıtta malulen emekliliği değil engellilerin emeklilik koşullarını ele alacağız.

1) 1 EKİM ’DEN ÖNCE SİGORTALI OLANLAR

1 Ekim ’den önce sigortalı olanlar kendi içinde ikiye ayrılıyor.

1-a) Sigortalı Olmadan Önce En Az Yüzde 60 Engelli Olanlar
İlk sigorta giriş tarihi 1 Ekim ’den önce olup, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başlamadan önce en az yüzde 60 oranında hastalığı veya engelliliği olanlar, 15 yıl sigortalılık ve gün prim koşulu ile yaş şartı aranmaksızın emekli olabilirler.

Altını çizerek belirtelim. Bu kapsama girebilmek için işçinin maluliyetinin (engelliliğinin) sigortalı çalışmaya başlamadan önce var olması gerekir. Maluliyet oranının ise en az yüzde 60 olması gerekir.

Bu kapsama girebilmek için işçinin SGK tarafından yetkilendirilmiş hastaneden Sağlık Kurulu raporu alması ve bu raporun SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenerek en az yüzde 60 oranında engelliliğin tespit edilmiş olması gerekmektedir.

1-b) En Az Yüzde 40 Engelli OlupVergi İndiriminden Yararlananlar
İlk sigorta giriş tarihi 1 Ekim ’den önce olup, engelliği nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazananların emeklilik koşulları, sigorta başlangıç tarihi ve engellilik oranına göre şu şekilde değişmektedir:


Ø Tabloda belirtilen yıllar sigortalılık süresini göstermektedir. Sigortalılık süresi ilk sigorta giriş tarihinden itibaren başlar. Prim düzenli yatsın ya da yatmasın devam eder. Örneğin 1 Ocak ’de sigorta girişi olan bir işçinin 15 yıllık sigorta süresi 1 Ocak tarihi itibariyle dolmuş olur.

Ø Bu kapsama girebilmek için işçinin en yüzde 40 oranında engelli olması ve engelliliğinden kaynaklı olarak vergi indiriminden yararlanıyor olması gerekmektedir.

Ø İşçi yüzde 40’ın üzerinde engelli olsa bile vergi indiriminden yararlanmıyorsa kolaylaştırılmış emeklilik koşullarından yararlanamaz.

Ø İşçinin engelliliği sigortalı çalışmaya başladıktan önce ya da sonra ortaya çıkmış olabilir. Yani bu kapsama girebilmek için engelliliğin sigortalılıktan önce var olması şartı aranmaz.

Ø İşçinin vergi indiriminden yararlanmaya başladığı tarih koşulları değiştirmez.

Ø Vergi indiriminden yararlanabilmek için yetkili hastanelerce düzenlenecek Engelli Sağlık Kurulu raporunun Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu’nca incelenmesi ve en az yüzde 40 oranında engelliliğin Kurul tarafından saptanması gerekir.

2) 1 EKİM VE SONRASINDA SİGORTALI OLANLAR

Sigorta girişi 1 Ekim ve daha sonra olanların emeklilik koşulları, sigorta giriş tarihlerine ve engellilik oranlarına göre değişmektedir. Sigorta girişi 1 Ekim ve sonrasında olanlar da vergi indiriminden yararlanabilir. Ancak bu durumda olan işçilerin kolaylaştırılmış emeklilik koşullarından yararlanması için vergi indiriminden yararlanması koşulu aranmaz. İşçi vergi indiriminden yararlansın ya da yararlanmasın, emeklilik koşulları aşağıdaki gibi belirlenir. Bu kapsamda olanlar iki gruba ayrılmaktadır:

2-a) Sigortalı Olmadan Önce En Az Yüzde 60 Engelli Olanlar
İlk sigorta giriş tarihi 1 Ekim ve sonrasında olup, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başlamadan önce en az yüzde 60 oranında hastalığı veya engelliliği olanlar, yaş şartı aranmaksızın aşağıdaki koşullarla emekli olabilirler:


Altını çizerek belirtelim. Bu kapsama girebilmek için işçinin maluliyetinin (engelliliğinin) sigortalı çalışmaya başlamadan önce var olması gerekir. Maluliyet oranının ise en az yüzde 60 olması gerekir.

Bu kapsama girebilmek için işçinin SGK tarafından yetkilendirilmiş hastaneden Sağlık Kurulu raporu alması ve bu raporun SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenerek en az yüzde 60 oranında engelliliğin tespit edilmiş olması gerekmektedir.

2-b) Yüzde Arası Engelli Olanlar
İlk sigorta giriş tarihi 1 Ekim ve sonrası olup, engellilik oranı yüzde 40 ila 60 arasında olanlar, yaş şartı aranmaksızın aşağıdaki koşullarda emekli olabilir:


Ø Tabloda belirtilen yıllar sigortalılık süresini göstermektedir. Sigortalılık süresi ilk sigorta giriş tarihinden itibaren başlar. Prim düzenli yatsın ya da yatmasın devam eder. Örneğin 1 Ocak ’de sigorta girişi olan bir işçinin 15 yıllık sigorta süresi 1 Ocak tarihi itibariyle dolmuş olur.

Ø İşçinin engelliliği sigortalı çalışmaya başladıktan önce ya da sonra ortaya çıkmış olabilir. Yani bu kapsama girebilmek için engelliliğin sigortalılıktan önce var olması şartı aranmaz.

Ø Bu kapsama girebilmek için işçinin SGK tarafından yetkilendirilmiş hastaneden Sağlık Kurulu raporu alması ve bu raporun SGK Sağlık Kurulu tarafından incelenerek en az yüzde 60 oranında engelliliğin tespit edilmiş olması gerekmektedir.

LUPUS NEFRİTİ HASTALIĞI VE OKURUMUZUN DURUMU

Genel koşulları aktardık. Gelelim okurumuzun durumuna. Lupus nefriti (LN), sistemik Lupus Eritematozus (SLE)'lu hastaların yaklaşık yarısını etkileyen tutulumlardan biri olarak tanımlanmaktadır. Lupus Eritematozus hastalığı ise SGK’nın oran tespit yönetmeliğinde yer alan hastalıklardan biridir.

Ancak okurumuzun en az yüzde 40 oranında engellilik raporu alıp alamayacağını söylemem mümkün değil. Okurumuzun ilk sigorta girişi 1 Ekim ’den sonra ise okurumuz Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurarak oran tespiti için yetkilendirilmiş bir hastaneye sevk edilmeyi isteyebilir. Okurumuz hastaneden alacağı Sağlık Kurulu raporunu SGK Sağlık Kurulu’na iletebilir. SGK Sağlık Kurulu en az yüzde 40 oranında engellilik tespit ederse, okurumuz yukarıda belirttiğimiz koşullara göre daha erken emekli olabilir.

Eğer okurumuzun ilk sigorta girişi 1 Ekim ’den önceyse okurumuz yine aynı yolu izleyebilir. Sosyal Güvenlik Kurumu yüzde 60’ın altında bir oran belirlerse okurumuz yukarıda (1-b) başlığı altında açıkladığımız yola başvurabilir. Ancak bu durumda okurumuzun yetkilendirilmiş bir hastaneden Engelli Sağlık Kurulu raporu alması ve bu raporu Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Merkez Sağlık Kurulu’na iletmesi gerekmektedir. Eğer yüzde 40’ın üzerinde bir oran belirlenirse okurumuz, (1-b) başlığı altında belirttiğimiz koşullarda emekli olabilir.

Not Bu yanıtı hazırlarken görüşlerine başvurduğum Dr. Murat Özveri ve Dr. Celal Emiroğlu’na teşekkürlerimi sunarım.

#erken emeklilik #engelli işçi

Yüzde 40 engelli raporu ne işe yarar?

Yüzde 40 engelli raporu ne işe yarar? Soruları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Engelli sağlık raporunda yüzde 40 engel oranı olan kişiler kendilerine sağlanan birçok temel haktan yararlanabilir, belli ayrıcalıklar kazanabilir. Sosyal yardımlar alabilen bu kişiler aynı zamanda hayatın birçok alanında yüzde 40 engelli raporu ile farklı kolaylıklar elde edebilir. Peki, Yüzde 40 engelli raporu ne işe yarar? İşte tüm detaylar haberimizde…

%40 engelli raporunun işlevleri engelli vatandaşlara başta toplu taşıma olmak üzere sağlık, barınma, gıda, eğitim, ekonomi, fırsat eşitliği gibi sosyo ekonomik ayrıcalıkları kapsamaktadır. %40 engelli raporu engelli kişilere şu avantajları sağlamaktadır:

  • Ülke içinde bulunan tüm toplu taşıma hizmetleri ücretsiz verilecektir.
  • Engellilerin olduğu kadar engelli refakatçileri de toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz faydalanabilecektir.
  • Otobüs, uçak, gemi biletleri indirimli olarak kullanılmaktadır.
  • Yurt içi tren hatlarında ve tüm ulaşım sektörlerinde ücretsiz olarak seyahat edebilme hakkı tanınmıştır.
  • Engelli raporu verilen kişilere ÖTV ödemeden araç alma, taşıtları satma hakkı verilmiştir.
  • m2 olan konutlarda gelir beyanı ve varlıkları azalış gösteren engellilerden özel emlak vergisi alınmamaktadır.
  • ÖSYM tarafından uygulanan tüm sınavlarda, kişilere uygun şartlar hazırlanarak ayrıcalıklı sınav ortamı hazırlanmaktadır.
  • Devlet dairelerinden tüm kamu ve kuruluşlarda ayrıcalıklı ve öncelikli olarak hizmetlere katılmaları sağlanmaktadır.
  • GSM operatörler tarafından indirim ve kampanya avantajlarından faydalanabilirler.
  • Gelir vergisi indiriminden yararlanarak,   ekonomik, sosyal ve kişilik haklarını ayrıcalıklık bir şekilde kullanabilmektedir.

%40 Engelli Raporunun Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

%40 engelli raporunun geçerlilik süresi kişinin engellilik durumuna gelir beyanının aynı olup olamamasına ve ekonomik güçlüğüne göre değişmektedir. Süreli olarak işleme konulan engeli raporunun geçerlilik süresi dolduktan sonra %40 engelli raporu ve kaydının yenilenmesi halinde olanaklardan yaralanabilmeniz için yeniden başvuru yapmanız gerekmektedir.

%40 Engelli Raporuna Sahip Olan Kişilerin Vergi İndirimleri Nasıldır?

%40 engelli raporuna sahip olanların vergi indirimleri seafoodplus.infoden vergi indirimi kapsamındadır. Gelir vergisi indiriminden faydalanan kişilerin ayrıca erken emeklilik hakları bulunmaktadır.

%40 Engelli Raporun Sahip Olanların Özel İndirim Hakları Nelerdir?

%40 engelli raporuna sahip olan engelli kişilerin özel indim hakları ilk olarak engelli çocuğu olan annelere verilen yarı zamanlı çalışma hakkından oluşmaktadır. Engeli çocuğu olan anneler erken emeklilik hakkından da yararlanabilmektedir. Çocuğun ağır engelli olduğunun bilinmesi ve ilgili raporun alınması halinde SGK kararı dâhilinde erken emeklilik yasasından yararlanabilmektedir. Engelli çocuğa evde eğitim hakkı verilmektedir. Evde hastasına bakan engelli yakını, evde bakım ücreti alabilmektedir.

%40 Engelli Raporu ile Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alabilirsiniz?

%40 engelli raporu ile engelli kimlik kartı alma işlemi engelliler kimlik kartı verilmesine dair yönetmelik kararınca gazetede yayınlanmıştır. Engelli kimlik kartı süresiz olarak verilen yenilenmeyen kartlardandır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca il ve ilçe müdürlükleri gereğince engelli kart başvurusu yapılmaktadır. Online olarak e-devlet başvuru panelinden de başvuru işlemleri başlatılabilmektedir. Başvuru işlemi yapıldıktan gerekli sağlık ve ağır engelli raporunun sunulmasından sonra en geç 7gün içinde engelli kartı sahibine teslim edilmektedir.

%40 Engelli Raporu ile Engelli Kimlik Kartı Almak için Neler Gerekli?

%40 engelli raporu ile engelli kimlik kartı alma işlemi için kimlik belgesi aslı ve fotokopisi gerekmektedir. %40 engelli raporu ile engelli kimlik kartı almak için şu belgeler gereklidir:

  • Engelli kimlik kartı başvuru dilekçesi
  • Engelli raporu kapsamında sağlık kurlu raporu alınmaktadır. Raporun içeriğinde kişinin en az %40 oranında engelli olduğuna dair raporun sunulması gerekir.
  • 2 adet vesikalık fotoğraf
  • Engelli bireye refakatçi olan kişiye refakatçi kartı çıkarılarak, refakatçi dilekçe örneğinin raporda ibraz edilmesi gerekir.
  • Engelli kimlik kartını kaybeden kişiler, kayıp kart dilekçesi yazarak, yeni kart başvurusunda bulunabilmektedir.
  • Engel oranında değişiklik olan engelli vatandaşlar, engel oranı değişikliği bildiren dilekçe örmeği ile engelli kimlik kart başvurusunda bulunmalıdır.

Engelli kimlik kartı sayesinde ulaşım haberleşme, eğitim, güvenlik, hizmet gibi sayısız kategoride ücretsiz ve ayrıcalıklı haklara sahipolabilirisniz.%40 engelli raporu ile devlet, kamu ve kuruluşların sunduğu imkân ve olanaklarından faydalanabilirsiniz.

#Yüzde 40 engelli raporu, SEO, icerikSEO, devlet, ÖSYM, Sınav, Eğitim

Bakanlık Bağlantıları

Soru 1: Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nedir?

Engelliler için sağlık kurulu raporu kişilerin engellilik durumlarını, engel gruplarını, engellilik tür ve derecelerini değerlendiren Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş heyetler tarafından düzenlenen bir belge olup engelli haklarından yararlanmak için temel belge niteliğindedir.

Soru 2:Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nerelerde kullanılır?

Engelliler  için  sağlık  kurulu  raporu;  engelli  aylığı,  evde bakım yardımı, bakım hizmetleri, özel eğitim, istihdam ve sağlık gibi alanlarda tanımlanmış hak ve hizmetlerden yararlanmak  için  gerekli  olan  belgedir.  Engelli  sağlık kurulu raporu, engelliler için düzenlenmiş vergi indirimleri, vergi muafiyetleri ve çeşitli alanlardaki indirimler için de kullanılmaktadır.

Soru 3: Engelliler i&#;in sağlık kurulu raporu nereden alınmaktadır?

Engelliler   için   sağlık   kurulu   raporu,   Sağlık   Bakanlığı tarafından  yetkilendirilmiş  hastanelerden  alınmaktadır. Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmaktadır.

Soru 4: &#;ocuklar ( yaş) i&#;in &#;zel gereksinim raporu nasıl alınmaktadır?

Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirme Raporu (ÇÖZGER) almak için çocuğun bakımını üstlenen kişinin başvuru dilekçesi ile ÇÖZGER düzenlemeye yetkili hastaneye başvuru yapması gerekmektedir.

Soru 5:&#;ocuklar ( yaş) i&#;in d&#;zenlenen raporda (&#;&#;ZGER) belirtilen &#;zel gereksinim d&#;zeyleri hangi engel oranlarına karşılık gelmektedir?

ÇÖZGER Yönetmeliği’nde engel kavramı ya da oranı belirtilmeksizin çocukların “özel gereksinim” düzeyleri belirlenmektedir.  Yönetmeliğin mevzuata  uyum  başlıklı  ek-3 sayılı tablosunda özel gereksinim düzeylerinin hangi engel oranı aralıklarına denk geldiği aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Özel Gereksinim Düzeyi

Engel Oranı Aralığı

Özel Gereksinimi Vardır ÖGV

Hafif Düzeyde ÖGV

Orta Düzeyde ÖGV

İleri Düzeyde ÖGV

Çok İleri Düzeyde ÖGV

Belirgin    Özel   Gereksinimi

Vardır

Özel     Koşul     Gereksinimi

Vardır

Soru 6: Engelli &#;ocukların resmi ve &#;zel kuruluşlarda bakım hizmetinden yararlanmaları ve yakınlarının evde bakım yardımı alabilmeleri i&#;in &#;&#;ZGER’le belirtilen &#;zel gereksinim d&#;zeyleri nelerdir?

Özel gereksinimi olan çocukların bakım hizmetlerinden yararlanması için ÇÖZGER raporunda “Çok İleri Düzeyde Özel Gereksinimi Vardır”, “Belirgin Özel Gereksinimi Vardır” veya “Özel Koşul Gereksinimi Vardır” ifadelerinden birinin yazılmış olması gerekmektedir.

Soru 7: &#;&#;ZGER raporuna itiraz nasıl yapılır?

ÇÖZGER raporuna çocuğun bakımını üstlenen kişi ya da raporu talep eden kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı ilin İl Sağlık Müdürlüğüne, raporun teslim alındığı ve/veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren otuz gün (30) içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilir.  İl  Sağlık  Müdürlüğü,  çocuğu  farklı  bir  hastaneye yönlendirir.  İtiraz  sonucu  alınmış  ikinci  ÇÖZGER  raporunu, bakımını üstlenen kişi ya da hizmet veren kuruluş uygun bulur ise üçüncü hastane olan hakem hastaneye gidilmeksizin kabul edilip kullanılabilir. İl Sağlık Müdürlüğü, ikinci ÇÖZGER raporunun sonucuna itirazın devam etmesi halinde çocuğu hakem hastaneye yönlendirir.

Soru 8: &#;&#;ZGER raporu itiraz dışında başka bir yolla yenilenebilir mi

Çocuğun özel gereksiniminin değişmesi halinde bakımı üstlenen kişinin talebi ve ilgili branş hekiminin onayı ile sağlık kuruluna sevk edilerek ÇÖZGER raporu yenilenebilmektedir.

Soru 9. Erişkinler İ&#;in Sağlık Kurulu Raporu (ESKR) nasıl alınmaktadır?

Engelli birey ya da vasisi tarafından ESKR vermeye yetkili hastanelere başvuruda bulunularak rapor alma süreci başlatılmaktadır.

Soru Sağlık kurulu raporlarına itiraz nasıl yapılmaktadır?

Engelliler için sağlık kurulu raporlarına engelli birey, engelli bireyin vasisi ya da raporu isteyen kurum tarafından ikamet edilen ya da raporun alındığı İl Sağlık Müdürlüğüne raporun teslim alındığı ve/veya e-devlet üzerinden göründüğü tarihten itibaren otuz gün (30) içerisinde başvuruda bulunularak itiraz edilebilmektedir.

Soru Sağlık kurulu raporları itiraz dışında yenilenebilir mi?

Yeni bir engel durumunun ortaya çıkması veya mevcut engellilik durumunda bir değişiklik olması halinde bireyin talebi ve ilgili branş hekiminin sağlık kuruluna sevki uygun görmesi halinde ESKR yenilenmesi süreci başlatılabilir.

Soru Engelli bireylerin resmi ve &#;zel kuruluşlarda bakım hizmetinden yararlanmaları ve yakınlarının evde bakım yardımı alabilmeleri i&#;in ESKR’de hangi ibarenin yer alması gerekmektedir?

Engelli bireylerin resmi bakım merkezlerinden hizmet alabilmeleri için engelli sağlık kurulu raporu alması gereklidir.

Engelli bireylerin özel bakım merkezlerinden hizmet alabilmeleri için sağlık kurulu raporunda “tam bağımlı” veya “ağır engelli” (eski mevzuatla alınan raporlar için) ifadesinin işaretlenmiş olması gerekmektedir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir