emzirme parasi nerden alinir / T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı | Anasayfa

Emzirme Parasi Nerden Alinir

emzirme parasi nerden alinir

Doğum yapan kadın işçiye Devlet tarafından herhangi bir şekilde para veya parayla ölçülebilen yardım türleri nelerdir? Kadın işçi doğum yapması halinde sağlanan yardımlardan nasıl faydalanacaktır?

Kadınların çalışma hayatında istihdamını artırmak ve korumak için Devlet tarafından kadın işçilere çeşitli kanunlarla getirilen pozitif ayrımcılığın yanı sıra maddi olarak da bir takım yardım kalemleri bulunmaktadır. Bu yardımlar doğum yapan ve aynı zamanda çalışan kadınlara doğum yardımı, emzirme ve süt yardımı, yarım gün çalışma desteği ve kreş yardımı adı altında para ve parayla ölçülebilen yardımlar yapılmaktadır.  Ödenen destekler annelerin brüt maaşı ve çocuk sayısına göre değişmektedir.  
Doğum Parası (çocuk parası) 
Devlet tarafından annelere en fazla verilen destek ödemesi doğum parasıdır. Çocuk parası olarak da bilinen bu destek 15 Mayıs tarihinden sonra dünyaya gelen kişilere verilmektedir. Ayrıca bu destekler çalışan veya çalışmayan bütün kadınlara ödenmektedir. Bu kapsamda ilk çocuk için TL, ikinci çocuk için TL ve üçüncü ve sonrasındaki çocuklar için TL verilmektedir.  
Doğum yardımı başvuruları için başvurular bağlı olunan Nüfus Müdürlüğüne yapılmaktadır. Bunun için “Doğum yardımı başvuru dilekçesi” verilmelidir. Bu dilekçe sonrasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il Müdürlüğüne gönderilmektedir. Kurum tarafından yapılan değerlendirmeler sonrasında hak kazanan kişilere ödeme yapılmaktadır. Doğum yardımı başvuruları için sonuçlar e-Devlet üzerinden sorgulanabilmektedir.  
Doğum parası başvurusu için gerekli evraklar  
•    Doğan bebeğin T.C kimlik kartı. Bu belge doğum parası talebinde bulunulacak çocuğun tam ve sağ doğduğunu göstermektedir. 
•    Anne ya da babanın T.C kimlik kartı. Bu belge doğum parası talebinde bulunacak kişinin kimliğini göstermektedir. 
•    Doğum parası başvurusunda bulunmak için başvuru merciinden alınmış olan belgelerin tam ve doğru şekilde doldurulmuş hali gerekmektedir. 
Doğum yardımı sorgulama işlemleri için e-devlet üzerinden "Doğum parası sorgulama" seçeneğine tıklayarak işlem yapılabilir. Ayrıca doğum parası sorgulamanın bir diğer yöntemi de ilgili Bakanlıkların '' ve '' numaralı çağrı merkezlerini aramaktır.  
Doğum yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahipleri tarafından PTT şubelerinden temin edilmektedir. 
Doğum Yardımı uygulaması tarihinde başlamış olup, ilgili mevzuatta yardım programının geçerlilik süresine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Ayrıca tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için yapılacak doğum yardımı başvuruları için de herhangi bir son başvuru tarihi gibi bir düzenleme bulunmamaktadır. 
Süt Parası Desteği  
Süt parası yardımının diğer ismi emzirme ödeneğidir. Süt parası ile emzirme desteği ayrıdır. Anneye ya da eşine verilen emzirme ödeneği SGK’ya ya da Bağ-Kur’lu kişilere en az 4 ay prim ödenmesi halinde verilmektedir. Emzirme yardımı yılı için , TL olarak belirlenmiştir. Annelere 2 sene kadar , TL üzerinden ödemeler yapılmaktadır. Süt parası desteği başvuruları SGK’ya başvuru dilekçesi verilerek yapılmaktadır. Ayrıca yeni doğan bebeğin T.C. kimlik numarası ile Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının resmi internet sitesinden başvuru yapılabilir.  Destek almak isteyen kişilerin doğum raporu, 1 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, sigortaya bağlı olan kişinin günü olan vizite kâğıdı ve evlenme cüzdanını teslim etmesi gerekir. Ayrıca destek almak isteyen kişilerin doğumdan önce en az gün priminin ödenmesi ve çocuğun yaşaması şarttır.  
Yarım Gün Çalışma Desteği  
Yarım gün çalışma desteği çocuklar okul yaşına gelene kadar ödenmektedir. Bu destek için çocuğun yaşı önem arz etmektedir. Çocuğu 3 yaşından küçük olan kadınlar bu desteğe başvuru yapabilir. 3 yaşını geçmemiş çocuklar adına ödenen bu destek çocuklar okul çağına gelene kadar ödenmektedir. Doğum izninin alınması sonrasında ilk çocuk için 60, ikinci çocuk için ve üç ve üzeri çocuk için gün yarım gün desteği verilmektedir.  
Yarım çalışma ödeneğinde anne yarım gün çalışarak tüm gün çalışmış gibi ücret alması sağlanmaktadır. Bu durumda ücretin yarısı işverenden diğer yarısı ise İŞKUR tarafından ödenecektir. Yarım çalışma ödeneği alan annelere günlük süt izini verilmesi zorunluluğu ortadan kalmaktadır. Ayrıca bu hakkı anne isterse eşine yönlendirebilmektedir. 
İş Görmezlik Ödeneği  
SGK’ya bağlı olarak çalışan annelere izin dönemleri süresince iş görmezlik ödeneği verilmektedir. İş görmezlik yardımından faydalanmak için annenin en az 90 gün sigorta priminin olması gerekmektedir. Desteğin miktarı annenin 90 günlük aldığı brüt ücret üzerinden hesaplanmaktadır. Günlük brüt ücretin 2/3 çalışan kadınlara iş görmezlik olarak ödenmektedir. İş görmezlik ödeneği kapsamında anneye doğumdan önce 8 hafta, doğum sonrasında ise 8 hafta kadar toplam 16 hafta izin verilmektedir. Çoğul gebelikte ise 18 hafta izin verilir. Doğumdan dolayı çalışamayan annelere iş görmezlik ödeneği toplamda 16 hafta olarak verilmeye devam eder. Böylece asgari ücrete bağlı annelere 16 haftalık iş göremezlik karşılığı olarak 4 bin TL ödenmektedir.  
Bakıcı Parası ve Kreş yardımı 
Bakım parası doğum yapan kadınlara işe çalışmayı sürdürebilmeleri için ödenmektedir. Bakıcı parası uygulaması pilot iller olarak İzmir, Bursa ve Antalya’da başlanmış daha sonra ise İstanbul ve Ankara’da da uygulama devam edilmiştir. Bakıcı parası ödemelerinde son olarak Euro üzerinden verilmektedir. Bakıcı parası alınabilmesi için uygulanan bu illerde ikamet etmek zorunluluğu bulunmaktadır. Bakıcı parası destekleri için sigortalı olarak çalışan annelerin “eğitimli bakıcı çalıştır” sloganıyla başlatılan projeden hali hazırda 0 ile 24 aylık çocuğu olanlar ve 4/a statüsünde çalışan anneler başvuru yapılabilir. Kreş yardımı ise bebeklik döneminde oyun çağına gelen çocuklar için verilir. Aylık olarak kreş yardımı maddi durumu iyi olmayan ailelere yapılmaktadır.  
 

Süt Parası Ne Kadar, Başvuru Şartları

Yılında süt parası ödeneği öncelikle sigortalı olarak çalışana verilmektedir. Sigortalı çalışan kadın yada sigortalı çalışan erkeğin doğum yapan sigortasız eşine ödenmektedir. süt parası miktarı ve başvuru şartları hakkında kapsamlı bilgi edinerek bu haktan çocuğunuz olduğunda yararlanabilirsiniz.

Süt parasının yasadaki adı emzirme ödeneğidir. Çocuğun menfaati için aileye bir ödeme yapılır. Bu ödemeden yararlanmak için bazı şartların sağlanması gerekir. Şartları sağlayanlar başvurularını yaparak ödemeyi alabilir. Ödeme sadece kadınlara yapılır. Sigortalı erkek olsa bile ödeme sigortasız olan eşine yapılmaktadır.

Süt Parası Başvuru Şartları

Süt parası başvuru şartları arasında sigortalı olmak dışında farklı detaylar da vardır. Sigortalı 4A kapsamında ise doğumun gerçekleşmesinden önceki bir yılda en az günlük kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması gerekir. 4B’liler için de aynı şartlar söz konusudur. Ancak bunun yanı sıra 4B’li sigortalıların genel sağlık sigortasına ilişkin borcu olmamalıdır. Aynı zamanda 4B sigortalılarının normal prim borcu da olmamalıdır.

Ölü doğum yapan annelerin süt parasından yararlanması mümkün değildir. Süt parası bebeğin ihtiyaçlarına yönelik bir ödeme olduğu için ölü doğumlarda böyle bir yardım sağlanmamaktadır.

Süt Parası Başvurusu İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Süt parası başvurusu için gereken evraklar şeklinde bir belge talebi söz konusu değildir. Başvuru için Sosyal Güvenlik Kurumuna dilekçe verilmesi şartı artık uygulanmamaktadır. Ödemeler otomatik olarak yapılır. Kadın sigortalının ya da sigortalı erkeğin eşinin doğum yaptığı sistemde görünür. Bu nedenle herhangi bir evrak teslimine gerek kalmaz.

Süt Parası Nereye Yatırılır?

Süt parasının yatırılma yeri PTT’dir. Hastane kayıtları SGK sistemine düştüğünde kadının doğum yaptığı ispatlanmış olur. Bu sayede artık anneye süt parası ödemesi yapılabilir. Süt parasını kimlik belgenizi ibraz ederek PTT şubelerinden alabilirsiniz.

Dileyen kişiler, süt parasının banka hesaplarına yatırılmasını da isteyebilir. Bu sayede PTT’ye gitmeden hesabınız üzerinden parayı çekebilirsiniz. Banka hesabınız üzerinden emzirme ödeneği almak için e-Devlet üzerinden banka bilgilerinizi girmeniz gerekir. Bunun için ilk önce e-Devlet sitesine yani seafoodplus.info adresine girmelisiniz.

Yukarıda gösterilen kısımdan kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak sisteme giriş yapabilirsiniz. Şifrenizi PTT şubelerinden alabilir ya da diğer giriş yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Sisteme giriş yaptıktan sonra arama alanına şahıs ödemeleri yazarak açılan listeden “Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” seçeneğini tercih etmelisiniz.

Yukarıdaki ekranda “Yeni Hesap Tanımlama” seçeneğini tercih ettiğinizde banka bilgileri giriş aşamasına geçebilirsiniz.

Banka kısmından hesabınızın bulunduğu bankayı seçtiğiniz takdirde hesap numaranız otomatik olarak karşınıza çıkar. Paranın yatırılmasını istediğiniz hesabı seçerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

Süt Parası Ne Zaman Yatırılır?

Süt parasının yatırılma zamanı her ayın 8 ‘i ile 14’ü arasındadır. Doğumun gerçekleştiği ay ödeme alma hakkınız olmasa da bir sonraki ayda paranızı alabilirsiniz. Çocuğunuz beş yaşına gelene kadar bu ödemeyi alabilirsiniz.

Süt Parası Nedir?

Süt parası, doğum sonrası süreci kolaylaştırmak için yapılan bir ödemedir. Ödeme; 4A’lı ve 4B’li sigortalılara yapılır. 4C’liler içinse böyle bir hak söz konusu değildir. Devlet memurlarının ödemeleri bağlı oldukları kurumlar aracılığıyla yapılır. Bu ödeme tek seferliktir ve beş yıl içerisinde alınabilir.

Süt parası alma, 4A kapsamında yani özel sektörde çalışanlara ve 4B sigortalılarına sağlanan bir haktır. Bu hakkı kullanmak için başvurunuzu ilgili kuruma yapmalısınız. Başvuru sırasında sizden birtakım evraklar istenir. Bu evrakları tedarik ederek başvuru aşamasını tamamlayabilirsiniz. Süt parası almak yeni doğmuş bebeğin; bez, mama, kıyafet gibi ihtiyaçlarını karşılamak açısından fayda sağlar.  

Süt Parası Kaç Kere Ödenir?

Süt parası tek sefere mahsus yapılan bir ödemedir. Dilerseniz hemen doğumdan sonra dilerseniz ilerleyen zamanlarda ödemeyi alabilirsiniz. Tek seferlik yapılan bu ödemenin yanı sıra geçici iş göremezlik ödeneği de alarak emzirme döneminde geçiminizi sağlayabilirsiniz.

Süt Parası Ne Zamana Kadar Alınabilir?

Süt parasının alınma zamanı beş yıldır. Yani çocuğunuz doğduktan sonraki beş yıl içerisinde ödemeyi alabilirsiniz. Bu sayede çocuğunuz büyüse bile emzirme ödeneği alma hakkınız saklı kalır. Böylece istediğiniz zaman bu hakkınızı kullanabilirsiniz. Beş yıllık süre tamamlandıktan sonra ödemeyi alma şansınız yoktur.

Sigortalılığın Sona Ermesi Halinde Süt Parası Ödenir mi?

Sigortalılığın sona ermesi halinde süt parasının ödenmesi mümkündür. İşten ayrıldığı için sigortalılığı sona erenlerin çocuğu, işten ayrılış tarihinden itibaren gün içerisinde doğarsa emzirme ödeneği alınabilir. İşten çıkanların bu haktan yararlanabilmesi için doğum öncesindeki son 15 ayda en az günlük primi olmalıdır.

Süt Parası Ne Kadar?

Süt parası ödeneği yıllara göre değişiklik gösterir. Her yıl ekonomik parametrelere göre emzirme ödeneği miktarları güncellenir. Bu sayede ekonomik koşullara göre en uygun miktardan yeni bebek sahibi olmuş ailelere destek sağlanır. Aşağıda verilen tabloda yıllara göre emzirme ödeneği miktarlarını görebilirsiniz.

yılında zamlanan süt parası tutarı ,00 TL olarak ödenmektedir.

e-Devlet’ten Süt Parası Sorgulama Nasıl Yapılır?

e-Devlet’ten süt parası sorgulaması yapmak için seafoodplus.info adresine girmelisiniz. Süt parası miktarı ve başvuru şartlarını öğrendikten sonra bu adresten sorgulama yapabilirsiniz. Bunun için e-Devlet’te arama alanına “şahıs ödemeleri sorgulama” yazmanız gerekir.

YENİ DOĞUM YAPANLARA SAĞLANAN YARDIMLAR

Süt parası dışında yeni doğum yapanlara sağlanan yardımlarla ailelerin maddi olarak sıkıntı yaşaması engellenmeye çalışılır. Sadece sigortalı olanlara değil sigortasız olan ve maddi durumu sıkıntılı olan kişilere de doğum sonrası birtakım yardımlar sağlanır. Yardımlar çalışanlar için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından maddi durumu kötü olanlar için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılır.

Aile Bakanlığı Tarafından Yapılan Yardımlar

Aile Bakanlığı tarafından yapılan yardımlar doğum yapan anneler için de sağlanır. Doğum yardımı adı altında yapılan ödemeler için bazı şartları yerine getirmek gerekir.  Doğum yardımından yararlanmak için çocuğun tarihinden sonra doğmuş olması gerekir. Bu tarihten sonra doğan her çocuk için doğum yardımı alma şansınız vardır. Çocukların doğum sırasının hesaplanmasında bu tarihten önce doğanlar da dikkate alınır.

Doğum yardımından yararlanmak için ilk önce çocuğun nüfusa kaydettirilmesi gerekir. Ardından doğum yardımı için başvuru dilekçesi doldurulmalıdır. Bu dilekçe doldurulduktan sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının il müdürlüklerine verilmelidir. Eğer kamu kuruluşlarında çalışıyorsanız doğrudan kurumunuza müracaat edebilirsiniz.

Doğum yardımı için başvurunuzu yaptıktan bir ay sonra ödemeyi PTT şubelerinden alabilirsiniz. Annenin vefat etmesi halinde doğum yardımı babaya yapılır. Doğum yardımı başvurularında herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Ancak başvuru sonrası ödemenin en geç bir yıl içerisinde alınması gerekir.

Doğum yardımı miktarı şu şekildedir:

  • Birinci çocuk için TL
  • İkinci çocuk TL
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar TL

Belediyeler Tarafından Yapılan Yardımlar

Belediyeler tarafından yapılan yardımlar her şehirde değişiklik gösterir. Bazı belediyeler tarafından herhangi bir yardım yapılmayabilir. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yardımlar kapsamında ailelere destek paketi sunulur. Bu paketin içerisinde bebeğin ihtiyacı olabilecek bez, pijama, zıbın gibi eşyalar yer alır. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından da bebek bezi ve mama desteği yapılır.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği

Geçici iş göremezlik ödeneği analık halinde kadın sigortalıya sağlanan bir yardımdır. Doğumdan önce 8 sonra 8 hafta süreyle kadın sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği verilir. Kadın sigortalı istemesi halinde doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışmaya devam edebilir. Bu durumda beş haftalık süre doğum sonrasına eklenir ve kadın sigortalı bu süre için de geçici iş göremezlik ödeneği alabilir. Geçici iş göremezlik ödeneğinden erken doğum yapan kadınlar da yararlanabilir.

İzin Hakkı

İzin hakkı kadın sigortalıya sağlanan bir diğer ayrıcalıktır. Doğumdan önce sekiz doğumdan sonra sekiz hafta olan izin hakkı, gerekli durumlarda rapor ile artırılabilir. Aynı zamanda kadın sigortalı talep etmesi halinde ücretsiz izne de ayrılabilir.

Yarı Zamanlı Çalışma Ödeneği

Yarı zamanlı çalışma ödeneği kadın sigortalıya doğum izinleri bittikten sonra belirli bir süre yarım gün çalışmasına imkân sağlayan bir ödemedir. Bu ödeme kapsamında kadın sigortalı iş yerinden yarım günlük ücret alır. Geri kalan ücreti ise İŞKUR tarafından ödenir. Şu şartları sağlayanlar yarı zamanlı çalışma ödeneğinden yararlanabilir:

  • Son üç yılda en az gün işsizlik sigortası primi ödeyenler
  • Canlı doğum yapanlar
  • Analık izni bittikten sonraki 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvuruda bulunanlar

Üç yaşından küçük çocuk evlat edinen ailelerde baba da yarı zamanlı çalışma ödeneğinden yararlanabilir.

Yarım çalışma ödeneği süreleri;

  • İlk doğumda 30 gün
  • İkinci doğumda 60 gün
  • Sonraki doğumlarda 90 gün
  • Engelli doğumlarda gündür.
  • Çoğul doğumlarda bu sürelere 30 gün eklenir.

Şartlı Doğum Yardımı Nedir?

Şartlı doğum yardımı sosyal güvencesi olmayan ve maddi durumu kötü olan kişilere sağlanan bir haktır. Şartlı doğum yardımından yararlanabilmek için kişinin şartlı gebelik yardımı da almış olması gerekir. Aynı zamanda doğumun hastanede gerçekleştirilmiş olması ve doğum belgesinin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına ibrazı da gerekir.

Şartlı doğum yardımı miktarı tek seferlik olmak üzere TL’dir. Lohusa kadının bu dönemde doktor kontrollerini aksatmaması şartıyla iki seferlik 45 TL yardım da yapılır.

Süt Parası ve Diğer Yardımları Almanın Ne Gibi Faydaları Vardır?

Süt parası ve diğer yardımları almanın faydaları oldukça fazladır. Özellikle maddi durumu iyi olmayan ailelere yapılan yardımlar ciddi anlamda fayda sağlar. Bu yardımlar maddi durumun bir nebze iyileşmesine, artan masrafların üstesinden gelinmesine katkıda bulunur.

Yardımlar sayesinde annenin doğumdan sonraki ilk aylarda çalışmasına gerek kalmaz. Böylece anneler çocuklarıyla beraber vakit geçirebilir ve emzirme, bakım gibi ihtiyaçları rahatlıkla karşılayabilir. Bebeklerin doğum sonrası en temel ihtiyaçları bez ve mamadır. Belediyeler, vakıflar, dernekler tarafından ihtiyaç sahibi ailelere bu yönde yapılan yardımlar sayesinde geçici bir süre de olsa ihtiyaçlar karşılanır.

Doğum Borçlanması Ne Kadar? Hesaplama Şartları

T.C ile SGK Rapor Parası Sorgulama

SGK Çocuk Parası Ne Kadar, Başvuru Şartları

Süt Parası Nasıl Alınır? Ne Zaman Yatar? Başvurusu ; Halk arasında süt parası olarak da adlandırılan emzirme ödeneği; kendisi ya da eşi sigortalı olarak çalışan kadınların doğum yapmaları halinde yararlanabilecekleri, SGK tarafından tek seferli olarak yapılan ödemeye deniliyor.

Kendisi ya da eşi 4A ya da 4B sigorta kollarından birine mensup olarak çalışan kadınların faydalanabilecekleri süt parası, diğer adıyla emzirme ödeneği ile annelerin bebeklerinin mama ve bez ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amaç ediniyor.

Bununla birlikte emzirme ödeneğinden yalnızca belirli şartları taşıyan anneler faydalanabiliyorlar.

Bu yazımızda kısaca süt parası başvurusu nasıl yapılır? Süt parası nereden alınır? vb. konuyla ilgili olarak en çok merak edilen soruları yanıtlamaya ve sizleri bilgilendirmeye çalışacağız.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Nedir?

SGK tarafından 4A ya da 4B sigorta kollarına mensup olarak çalışan ve belirli bir süre için sigorta primleri yatırılmış olan veya kendileri çalışmamasına rağmen eşi çalışan kadınlara ödenen emzirme ödeneği, tek seferli yapılan yardıma deniliyor.

Emzirme ödeneği; annelerin PTT hesabına çalıştıkları kurum tarafından otomatik bir şekilde yatırılıyor.

Yani doğum yapan annelerin emzirme ödeneği alabilmeleri için ekstra bir başvuru yapmaları gerekmiyor.

Süt parası yardımında 5 yıllık zaman aşımı süresi mevcut olduğundan annelerin bebeklerinin doğum tarihini takip eden en fazla 5 yıl içerisinde bu ödemeyi almaları gerekiyor.

Süt Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emzirme ödeneği, çalıştığı kurum tarafından PTT hesabına otomatik olarak yatırılmayan SSK’lı çalışanların ya da Bağkur’lu annelerin süt parası alabilmeleri için ikametgahlarının mevcut olduğu yerdeki SGK il ya da ilçe müdürlüğüne gitmeleri ve burada ‘emzirme ödeneği başvuru formu’ doldurmaları gerekiyor.

Anne adayı tarafından doldurulan emzirme ödeneği başvuru formu; başvurulan SGK il ya da ilçe müdürlüğü tarafından incelendikten sonra sonuçlar, ortalama 15 gün içerisinde açıklanıyor.

Emzirme ödeneği başvurusu kabul edilen kişiler, SGK tarafından emzirme ödeneği başvuru formunda bildirdikleri iletişim bilgileri üzerinden bilgilendiriliyorlar.

SGK resmi internet sitesi üzerinden ya da e-devlet platformundan ise şu an için emzirme ödeneğine başvurulamıyor.

Süt Parası Başvurusu Nereye Yapılır?

Süt parası başvurusu SGK&#;ya başvurusu dilekçesi doldurularak verilmektedir. Bulunduğunuz İl yada İlçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na bizzat kimlikliğiniz ile beraber giderek başvuruda bulunabilirsiniz.

Süt Parası Başvuru Şartları Nelerdir?

Annelerin süt parasına başvurabilmeleri ve başvurularının kabul edilebilmesi noktasında, birtakım başvuru şartlarını taşıyor olmaları gerekiyor.

Emzirme ödeneği başvuru şartlarını ise aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Annenin ya da babanın TC vatandaşı olması veya mavi kart sahibi olmaları
  • Annenin ya da eşinin SSK ya da Bağkur’lu olması
  • Annenin ya da eşinin bebeğin doğum tarihinden önceki minimum gün için sigorta primlerinin işverenleri ya da kendileri tarafından yatırılmış olması
  • Doğumun 15 Temmuz tarihinden sonra gerçekleşmiş olması
  • Doğumun canlı doğum olarak gerçeklemiş olması
  • Başvuru tarihinde çocuğun 5 yaşını doldurmamış olması
  • Annenin emzirme ödeneğine bebeğin doğum tarihinden sonra en fazla 5 yıl içinde başvurmuş olması
  • Başvuru öncesinde bebeğin Kimlik Paylaşım Sistemi(KPS)’ne kaydedilmiş olması
  • Başvuru öncesinde bebeğin kimlik belgesinin çıkarılmış olması

Yukarıdaki şartları taşıyan anneler, bebekleri için emzirme ödeneğine başvurabiliyorlar.

Başvurunun bizzat anne tarafından yapılması gerekiyor.

Süt Parası (Emzirme Ödeneği) Başvurusu için Gerekli Belgeler

Daha önce de bahsettiğimiz gibi süt parası, annenin PTT hesabına işveren tarafından otomatik olarak yatırılıyor.

Ödemenin işveren tarafından yapılmaması veya annenin ya da babanın Bağkur’lu olması durumunda ise anne, SGK il ya da ilçe merkezine giderek, süt parasına başvurabiliyor.

Başvuru esnasında anneden talep edilen belgeleri ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Çocuğa ait doğum raporu
  • Çocuğa ait kimlik belgesi
  • Emzirme ödeneği başvuru formu/dilekçesi

Süt Parası Başvuru Formu

Annelerin SGK il ya da ilçe müdürlüklerine süt parasına başvurmak için giderken yanlarında götürmeleri gereken emzirme ödeneği başvuru formunda anneye mesleğine, eşinin mesleğine, yeni doğan bebeğinin kimlik bilgilerine yönelik sorular yöneltiliyor.

Başvurusunun olumlu sonuçlanmasını dileyen tüm annelerin başvuru formundaki soruları eksiksiz ve doğru yanıtlamaları gerekiyor.

Daha sonra SGK, başvuru sonuçlarını bu formda annenin paylaştığı iletişim bilgileri üzerinden anneye iletiyor.

Bu yüzden de annelerin başvuru formunda güncel iletişim ve telefon bilgilerini paylaşmaları gerekiyor.

Süt Parası Başvuru Sorgulama E-Devlet

Süt parasına başvuran kişiler; başvuru sorgulama işlemlerini e-devlet üzerinden kolaylıkla gerçekleştirebiliyorlar.

SGK; başvuruların olumlu ya da olumsuz sonucunu e-devlet platformunda yayınlıyor.

E-devlet üzerinden emzirme ödeneği başvuru sonucunuzu görüntülemek adına hemen seafoodplus.info linkini tıklayabilirsiniz.

Alternatif olarak ALO SGK Çalışma Hayatı İletişim Merkezini arayabilirsiniz.

Süt Parası Ne Kadar ?

yılında annelere emzirme ödeneği olarak, TL ödeniyor. Bu ödeme, tek seferli olarak yapılıyor. Yani aylık düzenli bir şekilde yatırılmıyor.

Süt Parası Nasıl Alınır?

Anneler tarafından SGK il ya da ilçe müdürlüklerine gidilerek yapılan başvurular, SGK tarafından değerlendiriliyor.

Değerlendirme aşamasında anne tarafından teslim edilen belgeler ve emzirme ödeneği başvuru formu ayrıntılı bir şekilde inceleniyor.

Süt parası başvuru şartlarını taşıyan kişiler, başvuru formunda paylaştıkları iletişim ve SMS bilgileri üzerinden bilgilendiriliyorlar.

Ardından anneler, TC kimlik kartları ile birlikte kendilerine en yakın PTT şubesine giderek, kendileri adına yatırılan süt parasını çekebiliyorlar.

Emzirme ödeneği, anne dışında kimse tarafından çekilemiyor.

Yani kişinin eşi, çocukları, anne ya da babası gibi en yakınlarına bile ödeme yapılmıyor.

Süt Parası Ne Zaman Yatar?

Süt parası başvuruları, ortalama 15 gün içerisinde sonuçlanmakla birlikte paranın annenin hesabına yatması,  30 hatta 45 güne kadar uzayabiliyor.

Süt parası ödemeleri, annenin PTT hesabına ayın 8’i ile 14’ü arasında yatırılıyor.

Yeni doğum yapan anneler, doğum tarihinden bir sonraki ayın 8’i ile 24’ü arasında hesaplarına yatırılan parayı çekebiliyorlar.

Süt parasının hesaplarına yatırılıp yatırılmadığını ise e-devlet üzerinden kolaylıkla görüntüleyebiliyorlar.

PTT emzirme ödeneği sorgulama işlemi için seafoodplus.info linkini tıklayabilirsiniz.

Süt Parası Başvurusu Telefon Numarası

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi anneler; ALO hattını arayarak, süt parası başvurusuna, başvuru için gerekli belgelere, süt parası alıp alamayacaklarına dair ayrıntılı bilgi edinebiliyorlar.

Aynı zamanda başvuru sonuçlarını öğrenmek adına da bu hattı arayabiliyorlar.

Süt Parası Doğumdan Kaç Gün Sonra Alınır

Sür parası doğumdan kaç gün sonra ödenir sorusuna cevap vermek gerekirse doğum yapan anneler süt parasını doğum sonrası 45 gün içerisinde Ziraat Bankası yada PTT şubelerinden kimlikleri ile çekebilirler.

Sür Parası PTT&#;den Alınır Mı?

Devlet tarafından doğum yapan annelere verilen süt parası Ziraat Bankası şubelerinden çekebileceğiniz gibi her hangi bir PTT şubesinden kimliğiniz ile çekebilirsiniz.

Belediye Süt Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Muhtaç ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar, belediyelere süt yardımı almak adına başvurabiliyorlar.

Yalnızca kendisi ya da eşi sigortalı olarak çalışan annelerin yararlanabileceği emzirme ödeneğinin aksine belediye süt yardımına sigortalı bir işi olmayan kişiler, başvurabiliyorlar.

Yani belediye süt yardımı; çocuğunun süt ihtiyacını karşılamakta maddi açıdan zorlanan anneler ve aileler için yapılıyor.

Muhtaç vatandaşların yanı sıra hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, asgari ücretin 1/3’ünün altında olan vatandaşlar da belediyelerin süt yardımından faydalanabiliyorlar.

Ülkemizde İzmir, İstanbul ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere birçok büyükşehir belediyesi ya da ilçe belediyesi tarafından ihtiyaç sahiplerine süt yardımı yapılıyor.

Vatandaşlar, ikametgahlarının bulunduğu yerdeki belediyeye ya da sosyal hizmet merkezlerine giderek, burada süt yardımı başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

E-devlet üzerinden ise yeni doğan bebek paketi yardımına ya da mama ve bez yardımına başvurulabiliyor.

E-devlet üzerinden mama ve bez yardımına başvurmak isteyen vatandaşların seafoodplus.info linkini tıklamaları, ardından başvuru formundaki sosyal yardım türleri arasından ‘Bebekler için Bez ve Mama Yardımı’, ‘Yeni Doğan Yardım Paketi’ seçeneklerini işaretlemeleri gerekiyor.

Yoksul ve muhtaç vatandaşlar, dilerlerse gıda ve erzak yardımı, burs yardımı, kırtasiye yardımı vb. diğer yardımları işaretlemek suretiyle de bu yardımlara başvurabiliyorlar.

Belediyeden süt yardımı alıp alamayacağınıza dair bilgi edinmek adına ALO Beyaz Masa hattını arayabilirsiniz.

İBB Halk Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İBB tarafından muhtaç ve dar gelirli vatandaşlara dağıtılan Halk Süt’e yaş aralığında çocuğu olan anneler başvurabiliyorlar.

İBB tarafından başvurusu kabul edilen annelerin ikametgah adreslerine her ay için 8 litre süt teslim ediliyor.

Anneler; başvurularını internet üzerinden hızlı bir şekilde gerçekleştirebiliyorlar.

İBB Halk Süt yardımına başvurmak isteyen annelerin ise seafoodplus.infoul/login/citizen linkine tıklamaları gerekiyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Antalya Büyükşehir Belediyesi de tıpkı İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi muhtaç ailelerin çocuklarına her ay için 8 litre süt dağıtıyor.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Halk Süt yardımına ise yaş aralığında çocuğu olan yoksul anneler, başvurabiliyorlar.

Anneler; seafoodplus.info linki üzerinden başvuru formu doldurarak, Halk Süt başvurularını gerçekleştirebiliyorlar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Süt Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Süt Kuzusu Projesi dahilinde yoksul ve muhtaç anneler ve bebekleri için yaptığı süt yardımına ise yaş aralığında bebeği olan anneler başvurabiliyorlar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi süt yardımına ise internet üzerinden başvurulamıyor.

Annelerin süt yardımına başvurabilmeleri için bizzat İzmir Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Süt Kuzusu Birimi’ne gitmeleri ve başvurularını burada form doldurmak suretiyle gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Belediye Süt Yardımı Kimlere Veriliyor?

Belediyelerin süt yardımlarına muhtaç ve gelirsiz aileler başvurabiliyorlar.

Yardımlar, öncelikle hanesinde sigortalı çalışan bulunmayan ve düzenli geliri olmayan aileler için yapılıyor.

Aynı zamanda hane halkı kişi başı aylık ortalama kazancı, güncel asgari ücretin 1/3’ünün altında olan aileler de süt yardımı alabiliyorlar.

Süt yardımından sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına daha önce kayıt olmuş olan, vakıflardan ya da belediyelerden gıda ve erzak yardımı, yakacak yardımı vb. yardımlar alan kişiler; öncelikli şekilde faydalanabiliyorlar.

Bu noktada süt yardımına başvurmayı düşünen annelerin öncelikle belediyelere ya da sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına giderek, sosyal yardım başvuru formu ve hane kayıt formu doldurmaları gerekiyor.

Sel, deprem gibi doğal afetlere, yangın gibi kazalara maruz kalan afetzedeler de çocukları için süt yardımına başvurabiliyorlar.

Bu kişilere süt yardımının yanı sıra barınma yardımı, gıda yardımı, giysi yardımı gibi yardımlar da yapılıyor.

Engeli veya kronik hastalığı yüzünden çalışamayanlar, kimsesiz ve gelirsiz dul kadınlar da süt yardımı alabiliyorlar.

Kısacası muhtaçlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren dar geliri ve yoksul tüm ailelerin süt yardımına başvurma şansları bulunuyor.

Belediye Süt Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler

Belediye süt yardım başvurusu için gerekli olan belgeleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Anneye ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Başvuru formu
  • Bebeğe dair TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Yeni doğan bebekler için doğum raporu
  • Boşanan çiftler için ‘boşanma mahkeme kararı’
  • Aileye dair vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Kirada oturanlar için kira sözleşmesi
  • SGK’dan alınması gereken gelir ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • Resmi nikahı olmayan çiftlerin bebekleri için nüfus kayıt örneği
  • Mal beyanına ilişkin belgeler

İşsiz ya da sigortasız olmalarına rağmen hanesinde üzerine kayıtlı değerli menkulü ya da gayrimenkulü olanlar; belediye süt yardımından faydalanamıyorlar.

Bu yazımızda emzirme ödeneği başvurusuna ve belediye süt yardımına dair merak edilenleri aydınlatmaya çalıştık.

Sizler de daha önce emzirme ödeneği ya da belediye süt yardımı aldıysanız veya bu yardımlara başvurmayı düşünüyorsanız; konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.

Emzirme parası ne kadar? Emzirme parasına nasıl başvuru yapılır?

Tüm dünyay&#; etkisi alt&#;na alan koronavirüs salg&#;n&#; belki de en çok yeni bebek sahibi olan aileleri etkiledi. Devlet ailelere destek olmas&#; için pek çok yard&#;mda bulunurken, bu yard&#;mlardan birisi de annelere verilen emzirme paras&#;d&#;r. Emzirme paras&#; y&#;l&#;ndan bu yana &#;artlar&#; sa&#;layan ailelere verilmektedir. Emzirme paras&#; ba&#;vurusunda bulunmak için T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun baz&#; &#;artlar&#; bulunuyor. Bu &#;artlar&#; sa&#;layan anneler geçen sene TL emzirme paras&#; alm&#;&#;t&#;. y&#;l&#;nda emzirme paras&#;n&#;n ne kadar verilece&#;i belli oldu.

EMZ&#;RME PARASI NE KADAR?

Devlet taraf&#;ndan ödenen emzirme paras&#; geçen y&#;l TL olarak belirlenmi&#;ti. y&#;l&#;nda emzirme paras&#; 30 TL zam yap&#;larak TL’ye ç&#;kar&#;ld&#;.

EMZ&#;RME PARASINA NASIL BA&#;VURU YAPILIR?

Anne adaylar&#; do&#;umu yapmalar&#;n&#;n ard&#;ndan do&#;um raporunun sisteme dü&#;mesiyle emzirme paras&#;na ba&#;vuru yapabilir. Ba&#;vurunun ard&#;ndan emzirme paras&#; annelerin belirtmi&#; oldu&#;u banka hesaplar&#;na yatmaktad&#;r. Ba&#;vuru &#;art&#; için ya annenin ya da baban&#;n Ba&#;-kur’lu olmas&#; gerekiyor. Ba&#;vurular ikamet etti&#;iniz il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gerçekle&#;ir. Ayr&#;ca ailelerin ba&#;vuruyu bizzat kendilerinin yapmas&#; gerekiyor. Bizzat yap&#;lan ba&#;vuruya kimlik ve do&#;um belgesi ile ba&#;vurduktan sonra, 15 gün içerisinde ba&#;vurunuzun sonucunu ö&#;renebilirsiniz.

Emzirme paras&#; ne kadar? Emzirme paras&#;na nas&#;l bas&#;vuru yap&#;l&#;r

EMZ&#;RME PARASI &#;Ç&#;N HANG&#; EVRAKLAR GEREK&#;R?

Önceden anneler emzirme ödene&#;ine ba&#;vurmak için dilekçe ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na ba&#;vuruda bulunuyordu. T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinden al&#;nan bilgiye göre dilekçe verme &#;art&#; kald&#;r&#;ld&#;. Art&#;k emzirme ödene&#;i sistemde görülen emzirme ödene&#;i raporuna istinaden otomatik olarak ödenmektedir.

EMZ&#;RME PARASI BA&#;VURU &#;ARTLARI NELERD&#;R?

Öncelikle do&#;umun canl&#; gerçekle&#;mesi &#;art&#; aranmaktad&#;r.

Do&#;um yapan kad&#;n&#;n sigortal&#; olmamas&#; durumunda sigortal&#; e&#;ine emzirme paras&#; verilebilmesi için (4/a l&#;) çal&#;&#;an sigortal&#;lar için, do&#;umdan önceki bir y&#;l içinde en az gün k&#;sa vadeli sigorta kollar&#; primi bildirilmi&#; olmas&#; gerekmektedir.

Kendi ad&#;na ve hesab&#;na (4/b li) çal&#;&#;an sigortal&#;lar için, do&#;umdan önceki bir y&#;l içinde en az gün k&#;sa vadeli sigorta kollar&#; primi yat&#;r&#;lm&#;&#; ve genel sa&#;l&#;k sigortas&#; primi dahil prim ve prime ili&#;kin her türlü borçlar&#;n&#;n ödenmi&#; olmas&#; &#;art&#; aran&#;r.

Emzirme ödene&#;ine hak kazanan sigortal&#;lardan sigortal&#;l&#;&#;&#; sona erenlerin, bu tarihten ba&#;lamak üzere gün içinde çocuklar&#; do&#;arsa, sigortal&#; kad&#;n veya e&#;i anal&#;k sigortas&#;ndan yararlanacak erkek, do&#;um tarihinden önceki 15 ay içinde en az gün prim ödenmi&#; olmas&#; &#;art&#;yla emzirme ödene&#;inden yararland&#;r&#;l&#;r.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir