eskisehir carsisi / Çarşı Home - Eskişehir Mağazası | Eskisehir

Eskisehir Carsisi

eskisehir carsisi

Atlıhan Çarşısı Eskişehir

Atlıhan Çarşısı Eskişehir de mavi, mavi boncuklar, tahta aletler, cam sanatları, kuyumcu, Osmanlı takıları ve daha nicelerini bulabileceğiniz ferah bu ortamı gidip görmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Lületaşından birçok hediyelik eşyaların bulunduğu bu çarşıya mutlaka uğramalısınız. Ayrıca üst katta cam işçiliğini de canlı, canlı izleyebilirsiniz.

Hüsn-ü Hat adına nadide eserler barındıran güzel bir atölyeye sahip, görmeden, incelemeden geçmemelisiniz. “Lületaşından, farklı ve ilginç neler yapılabilir?” diye merak edenlerin tüm cevapları bulabileceği bir yer! Küçük bir alışveriş merkezi gibi, pek çok sanata ilişkin küçük dükkanlar mevcut, her birinde el emeklerini görüyorsunuz. Eski bir handan restore edilmiş içinde lüle taşı, cam, çömlek vb takı ürünlerinin satıldığı kendine has güzel bir mekan Odunpazarını gezerken buraya da mutlaka uğramalısınız.

Atlıhan Çarşısı Eskişehir - 04

Başarılı bir restorasyon.. Alt katlarda elişleri lüle taşı yapıtlar , üst katlarda yemek mekanları var. Klasik süs eşyalarının yanı sıra ebrular, cam eşyalar, lületaşından yapılma biblolar bulabilirsiniz.. Mutlaka görün, alacağınız bir hediyelik mutlaka vardır. Eskişehir&#;in zenginliği burada. Son zamanların turistik bölgelerden biri haline gelen Atlıhan El Sanatları Çarşısı&#;nda kendinize çeşit çeşit takılar alabilir; yakınlarınıza alacağınız hediyeleri de burada kolayca seçebilirsiniz. Eskişehir&#;in tarihi turistik yerlerinin arasına son zamanlarda katılmış olsa da size kesinlikle keyif verecek bir gezi olacak. Buradaki gezinizi tamamladıktan sonra diğer tarihi mekanlara gitmeyi unutmayın. lületaşı ustalarının beyaz altına nasıl şekil verdiklerini küçük atölyelerinde izleme fırsatını yakalayabilirsiniz.

Odunpazarı Evlerini gezerken önünüze çıkacak bu çarşı, aslında Kurtulus savası yıllarında Eskişehir&#;e gelenlerin konaklama alanıymış. Yıllar içinde yangın sel gibi afetlerle metruk hale gelmiş da orjinal mimarisi göz önüne alınarak yeniden inşa edilmiş. Çarşıdaki dükkanlardan lületaşı, gümüş , cam hediyelikler satın alabilirsiniz.  Ayrıca ev yemekleri yapan ve çay kahve içebileceğiniz otantik cafeler bulunuyor. İçeride herkesin aklında kalacak ufak da olsa bir parça oluyor sanırım&#; Hava güzelse alt kattaki sedirlerde oturup çayınızı yudumlamak da ayrı bir keyiftir benden söylemesi.

 

Atlıhan Çarşısı Tarihi

Atlıhan Çarşısı Eskişehir - 03

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in çok önemli bir değeri olan lüle taşının yeniden tüm dünyada etkin tanıtımı ve pazarlanması, ayrıca geleneksel sanatlarımıza emek ve hayat veren lüle taşı ustalarımızın himaye ve teşvik edilmesi için açılmıştır. Bünyesinde yer alan 25 adet atölyesi ile el sanatlarımızın üretim, teşhir ve satışının yapıldığı Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Türkiye’de lüle taşını tanımak ve ürünlerini görmek isteyen vatandaşlarımızın ilk durağı haline gelmiştir.

 

Yapıldığı tarihten günümüze kadar birçok defa el değiştiren Atlı Han genel olarak asıl amacının dışında kullanılmadı. Kurtuluş Savaşı yıllarında bölge Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde Beyler Sokak ile Tiryaki Hasan Paşa Sokağının kesiştiği yerdeki bir numaralı evi karargah binası olarak kullanan Yunan askerleri, her gün Atlı Han’ın karşısındaki meydana gelir, hava kararıncaya kadar kendileri için konulmuş masalarda oturur, Atlı Han’ın çay ocağından gelen çayı içerlerdi. Cumhuriyetten sonra Eskişehir Garnizon Komutanlığı, burayı o dönem hanın sahibi Çerkez Hüseyin’den atlarını barındırmak amacıyla kiraladı. Fakat  askerlerin yüzlerce atı her gün iki defa Akarbaşı Camisi’nin bulunduğu mevkiye sulamaya getirip götürürken oluşturdukları gürültüden halkın rahatsız olması nedeniyle birkaç ay sonra hanı boşaltmak zorunda  kaldılarYüzyılın sonlarına kadar hanın ortasındaki kuyu varlığını korumuştu. Hatta bir söylenceye göre; Yunanlılar, Kurtuluş Savaşı’nda aldıkları ağır yenilgiden sonra bu bölgeden kaçarken altınlarını bu kuyunun içine attıkları söylenmektediryüzyılın özellikle ikinci yarısından sonra han eski işlevini yitirerek metruk ve harabe bir hal aldı. Birçok bölümü yıkıldı ya da yandı.

Han, yılında, orjinal mimarisi göz önünde bulundurularak Atlı Han adıyla  yeniden inşa edildi. metrekarelik bir alanda yer alan han,  geleneksel mimari unsurları da içinde barındıran bir yapıdır. Zemin ve birinci kat olmak üzere iki kattan oluşan Atlı Han, içinde lületaşı, gümüş, toprak kap ve cam atölyelerinin,  dükkanlarının  bulunduğu  geleneksel el sanatları ürünlerinin teşhir ve satışının yapıldığı bir çarşıdır. Atlı Han bu haliyle bölgenin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısını iyileştiren en önemli aktörlerden biridir. Restore sonrası yapı turistik amaçlı el sanatları ve lületaşı satış merkezi haline gelmiştir. Bu gün satın alma amacıyla olmasa dahi çarşının büyük bir turist kitlesine hitap ettiği bilinmektedir.

 

Atlıhan Çarşısı Nerede, Nasıl Gidilir?

Adres: Atlıhan Çarşısı, Paşa Mh. / Eskişehir

Nasıl Gidilir?: “Atatürk Lisesi” tramvay durağında inilerek çarşıya ulaşılabilir. Ayrıca bölgeye çok sayıda otobüs de bulunmaktadır.

 

Atlıhan Çarşısı Krokisi

 

Arasta Çarşısı

Eskişehir Arasta Çarşısı“Cam, Çini ve Seramik Çarşısı” adıyla da bilinmektedir. yılında Kentsel Sit Alanı kapsamındaki bir yapı grubunun yıkılıp yeniden yapılmasıyla, Odunpazarı Belediyesi tarafından Eskişehir’e kazandırılmıştır.

Arasta Çarşısı Hakkında Bilgi

Arasta Çarşısı,Odunpazarı Kentsel Sit Alanı sınırları içinde bulunan alışveriş noktalarına alternatif oluşturma fikrinden hareketle inşa edilmiştir. Çarşı, bölgenin fiziki iyileşme sürecine de ivme kazandırmıştır. Arasta Çarşısı aynı zamanda Butik Otel, Kırım Tatar Kültür ve Çibörek Evi ile çevrelenmiş olan alanda, farklı bir kentsel buluşma noktası niteliğini taşımaktadır. Arasta Çarşısı bünyesinde kültürel aktiviteler ve benzeri ihtiyaçlar için, “Çok amaçlı açık hava salonu” da yer almaktadır.

Arasta Nedir?

Arasta, üstü genellikle tonoz veya çatıyla örtülü, bir sokağın iki yanında karşılıklı sıralanmış dükkânların oluşturduğu çarşı anlamına gelmektedir. Farsça “Süslemek, düzenlemek, tanzim etmek” anlamına gelen arasta, önceleri “ordugâhta kurulan pazar” anlamında kullanılmıştır. Türkçeye “çarşı” olarak geçmesinin nedenlerinden biri, dükkânların düzenli olarak sıra halinde dizilmiş olmaları; diğeri de ordu disiplini uyarınca, tanzim edilmiş satış yapmaları prensibidir.

Arasta Çarşısı Tarihi

Arasta Çarşısı tarihi bir terimdir. Arasta bölgesinde her dükkânın ayrı bir kapısı bulunmamaktadır. Bugün bazı iş hanlarında hala görüldüğü gibi, çarşı kapısı her dükkân için sabah açılmakta, akşam da kapanmaktadır. Geçmişte, bu tür çarşılardan elde edilen gelir sosyal yardım kuruluşlarına aktarılmaktaydı. Eğer arasta külliye içinde kurulmuşsa, gelirleri genellikle külliyenin camisine bırakılırdı. Tarihteki Arasta Çarşılarına en güzel örnek, Edirne Selimiye Külliyesi ve Sultanahmet Camii’nin karşısındaki Arasta Çarşısı’dır.

Eskişehir Odunpazarı Çarşısı

Odunpazarı semtinde olduğu için Eskişehir Odunpazarı Çarşısı da denilen Arasta Çarşısı’nda özellikle cam, çini ve seramik eserleri satışa sunulmaktadır. Eskişehir’deki cam sanatının hem ülke genelinde, hem de dünyaca tanınması amacıyla oluşturulan Arasta Çarşısı’nda ancak cam, çini ve seramik konusunda sertifikası olanlar dükkân açabilmektedir. Eskişehir Odunpazarı Arasta Çarşısı’nda halen cam konusunda kurslarda eğitim almış, sertifikalı girişimcilerin ağırlıkta olduğu 14 dükkân bulunmaktadır.

Odunpazarı Belediyesi mevcut alışveriş noktalarına alternatif yaratmak ve şehrin fiziki gelişimine ivme kazandırmak amacıyla, Arasta Çarşısı içinde bir de “Açıkhava Çok Amaçlı Salonu” kurmuştur. Açıkhava Çok Amaçlı salonu, açıldığı günden bu yana çok sayıda kültürel etkinliğe ve toplantıya ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca her yıl düzenlenen Uluslararası Ahşap Heykeli Festivali ile Uluslararası Cam Festivali, Eskişehir Odunpazarı Çarşısı’nın cazibe merkezi olmasında önemli pay sahibidir. Festivaller süresince, Eskişehir Odunpazarı Çarşısı ve çevresinde, konserler, çalıştaylar, workshoplar ile “Topaç Çevirme etkinlikleri”, “Cam üfleme gösterileri” ve sergiler düzenlenmektedir.

Arasta Çarşısı Nerede?

Arasta Çarşısı Eskişehir’in tarihî ve turistik ilçesi Odunpazarı’nın, Orta Mahallesi’nde bulunmaktadır.

Arasta Çarşısı Nasıl Gidilir?

Eskişehir Arasta Çarşısı’na özel aracınızla gidecekseniz, önce şehir merkezine sonra da tabelaları takip ederek Odunpazarı’na ulaşmalısınız. Buradan Arasta Çarşısı’nı ya da çarşının bulunduğu Orta mahallesini sorarak kolayca bölgeye ulaşabilirsiniz. Toplu taşımayla gidecekseniz, Eskişehir’in merkezinden Odunpazarı’na çok sayıda otobüs ve dolmuş çalışmaktadır. Ayrıca tramvay hattını da kullanabilirsiniz. Eskişehir’e Türkiye’nin her ilinden otobüs, büyükşehirlerinden de uçak seferi bulunmaktadır. Ayrıca demiryolu ulaşımı da mevcuttur.

Yazıcı Dostu Sürüm

Eskişehir Merkez Gezilecek Yerler ve Tarihi Yerler:

Eskişehir kolay bir ulaşım ağına sahip olması, öğrenci kenti olarak anılması ve de bünyesinde barındırdığı pek çok tarihi mekan ve doğal güzellik ile her sene pek çok turisti bünyesinde ağırlıyor. Toplamda 14 tane ilçeye sahip olan kentin merkez ilçesi olarak ise Odunpazarı ilçesi gösteriliyor. Bu bağlamda Eskişehir merkez gezilecek yerler arayışında olan turistlerin karşısına da genelde Odunpazarı ve de çevre bölgelerde yer alan mekanlar çıkıyor. 

Eskişehir merkez gezilecek mekanlar denince akla ilk olarak Tarihi Odunpazarı Evleri geliyor. Osmanlı Dönemi’nden günümüze dek ulaşan bu tarihi evler, aynı zamanda şehrin de en çok ziyaret edilen mekanları arasında yer alıyor. Yörede anlatılan bir rivayete göre, bu bölgeye yerleşmeyi düşünen halk Odunpazarı ile Porsuk Çayı’nın olduğu yerlere birer koyun ciğeri asıyor. Ardından bu ciğerlerden hangisi daha uzun süre dayanırsa da o bölgeyi kendilerine yerleşim yeri olarak seçiyorlar. Sonuç olarak ciğerin en uzun süre Odunpazarı bölgesinde taze kaldığını ve de bu bölgenin ilk yerleşim yeri olduğunu öğreniyoruz. Tarihine kısaca bir baktığımız Odunpazarı Evleri, tarih kokak sokakları ve de çarşısı ile şehrin turistik yüzünün önemli bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunlara ek olarak Odunpazarı Evleri’nin UNESCO Dünya Mirasları Listesi içerisinde kendisine yer bulması da bu bölgenin değerini bir kat daha artırıyor.

Eskişehir merkez tarihi yerler gezimizdeki bir sonraki durağımız ise Kurşunlu Camii ve Külliyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerli mekan, yüzyılda inşa edilen bir Osmanlı eseri. Döneminin vezirlerinden bir tanesi olan Çoban Mustafa Paşa tarafından ile seneleri arasında inşa ettiriliyor. Külliyenin içerisinde pek çok yapı bulunuyor. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz: şadırvan, cami, zaviye, harem, imaret, türbe, talimhane ve de iki adet kervansaray. Külliye içerisinde yer alan caminin kubbesinin kurşun ile kaplanmasından dolayı ise bu ismi alıyor. Külliyenin içerisinde bulunan bir diğer mekan olan kervansarayda, günümüzde Cam Sanatları Merkezi bulunuyor. Bununla birlikte bu bölgede Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali gibi pek çok farklı etkinlik de düzenleniyor. Yine külliye içerisinde yer alan mektep bölümü de günümüzde bir kütüphane olarak işlev görüyor. Medrese bölümünde de dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan Lületaşı Müzesi bulunuyor. Tüm bu yönleri ile bakıldığında Kurşunlu Camii ve Külliyesi sadece tarihi bir mekan olarak değil şehrin önemli bir sanat ve kültür merkezi olarak da karşımıza çıkıyor. Eskişehir merkez gezilecek yerler arasında bulunan bu değerli mekanı, gezi listeniz içerisine mutlaka eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Balmumu Heykeller Müzesi, Eskişehir merkez gezilecek yerler içerisinde ülkemizden ve dünyadan turistlerin beğeniyle ziyaret ettikleri müzeler arasında bulunuyor. yılında ziyaretçileri ile buluşan bu müze içerisinde ’den fazla ismin balmumu heykeli yer alıyor. Başta Atatürk olmak üzere kültürel, sanatsal ve siyasi anlamda öne çıkan isimlerin heykelleri açıldığı günden günümüze dek milyonlarca kişi tarafından ziyaret ediliyor. Müzenin gelirleri ise çeşitli burs ve destek programları aracılığıyla öğrenciler için kullanılıyor. Siz de bu keyifli mekanı görmek isterseniz Balmumu Heykeller Müzesini, Eskişehir merkez gezilecek yerler listeniz içerisine ekleyebilirsiniz.

Şelale Park, Eskişehir merkez doğal güzellikler listesi arasında karşımıza çıkıyor. Yaklaşık 38 bin metrekarelik bir alan kaplayan bu parkı ziyaret listeniz içerisine eklediğinizde sizleri harika bir Eskişehir manzarası bekliyor. Parkta karşınıza çıkabilecek tek görülmeye değer unsur sadece bu manzara değil. Park içerisinde bulunan ve kapladığı metrekarelik alanla dikkatleri üzerine çeken yapay şelale de bölgenin görmeye değer yerleri arasında yer alıyor. Parkın içerisinde edebiyat tutkunu misafirlerin yüzünü güldürecek Don Kişot temalı heykeller ve yel değirmeni de bulunuyor. Yeşillikler içerisindeki Şelale Park yaz kış fark etmeksizin turistlerin yanı sıra yöre halkı tarafından da bol bol ziyaret ediliyor.

Eskişehir merkez kaplıcaları arasında ve de ilçeler içerisinde de karşımıza termal suyun bulunduğu pek çok mekan çıkıyor. Eskişehir, Porsuk Çayı ve de kollarının yanında bulunan bir su kenti olduğu için termal kaynaklar açısından bu derece zengin olmasına da şaşırmamak gerekiyor. Romatizma, kalp damar hastalıkları, sinir sistemi rahatsızlıkları, kadın hastalıkları, siyatik, böbrek ve idrar yolu rahatsızlıkları gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde destek amaçlı olarak Eskişehir merkez kaplıcaları yöre halkı ve turistler tarafından tercih ediliyor. Bu değerli mekanları Eskişehir merkez gezilecek yerler listeniz içerisine almadan önce hekiminize de bu konuyu danışmanızı tavsiye ediyoruz.

Eskişehir merkez doğal güzellikler listesinin ve de belki de Eskişehir’in en bilinen mekanlarından bir tanesi ise Porsuk Çayı oluyor. kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Porsuk Çayı, Eskişehir ile Kütahya şehirlerinin içerisinden geçiyor ve de Sakarya ili çevresine dökülüyor. Eskişehir’in en değerli gezi mekanlarından bir tanesi olan bu çay Tepebaşı ile Odunpazarı ilçelerini birbirinden ayırıyor. Ayrıca şehrin ortasında yer alması yönüyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Porsuk Çayı üzerinde birbirinden farklı pek çok aktivite düzenleniyor. Çay üzerindeki gondollar hem turistik amaçlı hem de ulaşım amaçlı olarak kullanılıyor. Porsuk Çayı çevresinde ise konaklamanıza imkan sağlayacak tesisler yer alıyor. Şehir halkının ve turistlerin dinlenmek ve de hoşça vakit geçirmek için tercih ettikleri Porsuk Çayı ve çevresini, Eskişehir merkez gezilecek mekanlar listeniz içerisine ekleyebilirsiniz.

Eskişehir merkez tarihi yerler arasındaki Atlıhan El Sanatları Çarşısı ise, senesinde inşa ediliyor. İnşa edildiği dönemde çevre bölgelerden gelen pazarcı ve de köylüler yörede hem alım satım yapıyor hem de konaklıyor. Zaman içerisinde çeşitli isimler alan han, günümüzdeki amacına ise senesinde yeniden inşa edilmesi ile kavuşuyor. Atlıhan El Sanatları Çarşısı ziyaretiniz esnasında karşınıza pek çok hediyelik eşya dükkanı, lüle taşı ürünleri ve de el yapımı ürünler çıkıyor. Bu bağlamda özellikle el sanatları ve el yapımı ürünleri seven turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Çarşı aynı zamanda Kurşunlu Camii ve Külliyesi ile karşılıklı bir konumda bulunuyor. Çarşı geziniz sonrasında bu külliye içerisinde bulunan Lületaşı Müzesi ve diğer pek çok değerli mekanı da Eskişehir merkez gezilecek yerler ziyaret listeniz içerisine ekleyerek görebilirsiniz.

Tüm bunlara ek olarak Eskişehir’in leziz bir mutfak kültürüne sahip olduğunu da sizlere hatırlatmak istiyoruz. Bu yöre ile ünlenen ve halk tarafından sıklıkla tüketilen çibörek, balaban köfte, kıygaşa, haşhaşlı çörek, kalabak suyu gibi lezzetleri de Eskişehir ziyaretiniz esnasında tatmanızı tavsiye ediyoruz. Yolunuz Eskişehir merkezine kadar düştüyse, merkezdeki tüm bu mekanların yanı sıra Eskişehir ilindeki diğer pek çok tarihi ve doğal güzelliklere sahip yeri de ziyaret rotanız içerisine eklemek isteyebilirsiniz. Eskişehir gezilecek mekanları hakkında detaylı bilgi almak için sizlere özel olarak hazırladığımız Eskişehir gezilecek yerler listesine kolayca ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte Eskişehir ziyaretiniz esnasında karşınıza çıkabilecek konaklama seçeneklerini görüntülemek için sitemizde yer alan Eskişehir merkez otelleri sayfasından yararlanabilirsiniz. Sizlere, rotanızdaki tüm bu mekanları keyifle gezeceğiniz dolu dolu bir Eskişehir seyahati diliyoruz.

amirhosseinhasanloo" src="monash.pw">

Doktor muayenelerinin fazla olmasından dolayı halk arasında Doktorlar Caddesi diye bilinen İsmet İnönü Caddesi, Eskişehir’in en hareketli caddelerinden biri. Tramvayı, çiçeklerle süslü yürüyüş yolları, onlarca mağazası, hediyelik eşya dükkanları, kafeleri ve eğlence merkezleri ile Eskişehir'de sosyal hayatın kalbinin attığı yerlerden biri olan Doktorlar Caddesi, yapı olarak İstanbul'un ünlü İstiklal Caddesi'ne de oldukça benziyor.

Hem yürüyüş yapmak hem de alışveriş yapmak için Eskişehir’de ilk gitmeniz gereken en popüler yerlerden biri olan trafiğe kapalı Doktorlar Caddesi'nde gezerken caddeyi süsleyen birbirinden ilginç heykelleri de incelemeyi unutmayın.

Konum Linki

Tülomsaş Müzesi (Devrim Arabaları Müzesi)

Devrim Arabaları

Devrim Arabaları Müzesi olarak da bilinen Tülomsaş Müzesi, yılında Tepebaşı ilçesinde ziyarete açıldı. Türkiye'nin ilk otomobili olarak yılında üretilen Devrim arabasını yakından görme şansı bulabileceğiniz müzede aynı zamanda Türkiye'nin ilk buharlı lokomotifi ve pek çok sanayi ürünü de sergileniyor. Türesaş Eskişehir Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde, Ahmet Kanatlı Caddesi üzerinde yer Tülomsaş Müzesi’nin pazartesi günleri hariç her gün ile saatleri arasında keyifle gezebilirsiniz.

Konum Linki

Lületaşı Müzesi

Eskişehir Lületaşı Müzesi

Eskişehir’in simgesel ürünlerinden biri olan ve Eskişehir Taşı olarak da bilinen lületaşları ile yapılmış 'den fazla eserin sergilendiği Lületaşı Müzesi, yılında Odunpazarı ilçesinde etkileyici bir mimari yapı olan Kurşunlu Külliyesi’nde ziyarete açıldı. Dünyada sadece Eskişehir'de toprağın metre derinliklerinden çıkarılan lületaşından pek çok sanatçının hazırladığı onlarca eseri yakından görebileceğiniz etkileyici koleksiyonlara sahip Lületaşı Müzesi’ni haftanın her günü saat ile arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilir, müzenin hediyelik eşya dükkanında lületaşından yapılan süs eşyalarını satın alabilirsiniz.

“Müze yakınındaki dükkanlarda el yapımı takı ve hediyelik almak isterseniz kart geçip geçmediğini sormanızı öneririm çünkü kendinizi alışverişe kaptırdıktan sonra yalnızca nakit geçtiğini öğrenip hayal kırıklığına uğramayın. Ayrıca çocuğunuzla gidiyorsanız dikkat çekici onca kırılacak nesnenin arasında çocuğunuzu kontrol etmekte zorlanabilirsiniz."

Konum Linki

Şelale Park

Şelale Park

Eskişehir'in Odunpazarı semtinde yer alan ve m2 alan üzerine kurulan Şelale Park, etkileyici yapay şelalesinden ismini alıyor. Eskişehir’in en ilgi çekici parklarından biri olan ve panoramik şehir manzaraları sunduğu için yerli ve yabancı turistlerin mutlaka ziyaret ettiği Şelale Park; heykellerle süslü yürüyüş yolları, seyir terasları, yel değirmenleri, çocuk oyun alanları, yıl boyu etkinliklerin düzenlendiği amfi tiyatrosu, restoranları, kafeleri ve çay bahçeleri ile hem Eskişehir'in muhteşem manzaralarının fotoğraflarını çekmek hem de keyifli bir gün geçirmek için uğramanız gereken yerler arasında.

“Parka çok dik bir yokuşu tırmanarak çıkacağınız için outdoor ayakkabı giymenizi öneririm.”

Konum Linki

Eskişehir Kurtuluş Müzesi

eskişehir kurtuluş müzesi

Odunpazarı ilçesi Arif Bey Sokak üzerinde yer alan ve yılında ziyarete açılan Eskişehir Kurtuluş Müzesi, modern müzecilik anlayışıyla ve teknolojinin bütün olanaklarından faydalanılarak tasarlanmış. Çocuklara özel eğlenceli ve interaktif bölümlerin de bulunduğu müzede Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı mücadelesi ve Lozan Barış Konferansı süreçleri etkileyici bir şekilde aktarılıyor.

Karikatürlerle Milli Mücadele, Gazetelerle Milli Mücadele, Strateji Odası ve Gösterim Odası olarak 4 ayrı bölümü bulunan Eskişehir Kurtuluş Müzesi’nde döneme ait silahlardan tarihi belgelere veya İsmet İnönü, Fahrettin Atay ve Mehmetçiklerin balmumu heykellerine kadar pek çok etkileyici bölümü ziyaret edebilir ve Kurtuluş Savaşı dönemini anabilirsiniz.

Konum Linki

Haller Gençlik Merkezi

Haller Gençlik Merkezi

Eskişehir Tepebaşı ilçesinde, Yılmaz Büyükerşen Bulvarı üzerinde yer alan tarihi yaş meyve ve sebze hali binasının restore edilmesiyle hizmete açılan Haller Gençlik Merkezi, Eskişehir'in en sevilen sosyal alanlarından biri. Devasa avizelerin süslediği Arnavut kaldırımlı hal binasında birbirinden ilginç dekorasyonlu kafeler, eğlence mekanları ve sanat galerileri sıralanıyor.

Ahşap, ferforje ve doğal taşlar kullanılarak inşa edilerek Türkiye'nin en güzel kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Haller Gençlik Merkezi'nde hediyelik eşya dükkanlarında alışveriş yapabilir, kitapçıları gezebilir, sanat galerilerinde dolaşabilir, Şehir Tiyatrosu’nun oyunlarını izleyebilir veya kafelerde eğlenceli zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Kurşunlu Camii ve Külliyesi

Kurşunlu Cami

Eskişehir'in kültürel merkezi Odunpazarı semtinde yer alan ve yüzyıl Osmanlı dönemi eseri olan Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Osmanlı vezirlerinden Çoban Mustafa Paşa tarafından yılında yaptırıldı. Cami, talimhane, imaret, ünlü simaların türbeleri ve kervansarayın bulunduğu alanda Osmanlı dönemine bir yolculuk yapacaksınız.

Asırlık çınar ve çam ağaçları ile çevrili Kurşunlu Camii ve Külliyesi içerisinde aynı zamanda sıcak cam üfleme atölyesinin bulunduğu Cam Sanatları Merkezi de hizmet veriyor. Uluslararası Odunpazarı Cam Festivali gibi birçok kültürel ve sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapan tarihi külliye hem muhteşem mimarisi ve huzurlu atmosferi ile ziyaret edilmeye değer.

“Çarşıyı ’dan önce ziyaret ederseniz çarşıda sokak müzisyenlerinin mini konserlerine denk gelebilirsiniz.”

Konum Linki

Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Atlıhan

Tarihi Odunpazarı’nda kentsel sit alanı içerisinde yer alan Atlıhan El Sanatları Çarşısı, yılında çevre köylerden gelen seyyahların ve satıcıların hem ürünlerini satması hem de konaklanması için tasarlanmış tarihi bir han. Atlıhan, yılında aslına uygun olarak yenilenerek 25 el sanatı atölyesi ile yeniden ziyarete açıldı.

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, alışveriş yapmak için Eskişehir’de turistlerin en çok uğradığı, tarihi atmosferiyle ilgi çeken bir gezi alanı. Gezinizde geleneksel Türk ve Osmanlı el sanatı ürünlerinin satıldığı dükkanlarda usta zanaatkarları iş başında da izleyebilirsiniz. Özellikle kış aylarında kar altında ve akşam aydınlatıldığında muhteşem fotoğraflar çekebileceğiniz Atlıhan El Sanatları Çarşısı’nda birbirinden güzel geleneksel el sanatı ürünleri satın almayı unutmayın.

Konum Linki

Arasta Çarşısı

Arastacılar Çarşısı

Odunpazarı ilçesinde kentsel sit alanı kapsamında bir bölgenin aslına uygun olarak restore edilmesi ile yılında hizmete açılan Arasta Çarşısı, 14 dükkanı ile çini ve seramik sanatçılarının eserlerini satışa sunuyor. Geleneksel Osmanlı ve Türk el sanatlarını yaşatmak amacıyla açılan Arasta Çarşısı’nın içerisinde sanatsal faaliyetlerin düzenlendiği çok amaçlı açık hava salonu da yıl boyu etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Tarihi atmosferin tadını çıkarmak ve benzersiz el sanatı ürünleri almak için Eskişehir Arasa Çarşı’ya kesinlikle uğramalısınız.

Konum Linki

Eskişehir Japon Bahçesi

Eskişehir Japon Bahçesi

Türkiye Japon Yılı etkinlikleri kapsamında Japon peyzaj mimarları tarafından özenle tasarlanan Eskişehir Japon Bahçesi, özellikle sonbaharda sararmış yapraklarıyla sunduğu muhteşem manzaraları ile ünlü. Sazova Bilim, Sanat ve Kültür Parkı içerisinde 23 dönümlük bir alanı kapsayan Japon Bahçesi’nin içerisinde Japon kültürünü ve mimarisini yansıtan egzotik çiçek bahçeleri, köprüler, şelaleler ve amfi tiyatrolar yer alıyor. İlkbahar aylarında açan Japon kiraz çiçekleri sakuraların eşsiz manzarasını izlemek için özellikle bu mevsimde binlerce kişi Eskişehir Japon Bahçesi’ni ziyaret ediyor.

Konum Linki

Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi

Türk dünyası bilim kültür ve sanat merkezi

Sazova Parkı içerisinde ziyaret edebileceğiniz Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Türklerin asırlar boyunca değişen kültür, gelenek, görenek, örf ve adetlerinin sergileyen en etkileyici bir merkezi. yılında ziyarete açılan ve modern kubbeli mimarisiyle hemen dikkat çeken bilim, kültür ve sanat merkezinin içerisinde Eskişehir'in ünlü isimlerinden Yunus Emre ve Nasrettin Hoca gibi şahsiyetlerin yanı sıra Türk tarihi boyunca yapılan bilim, sanat ve kültür çalışmaları da detaylı olarak sergileniyor.

Türk musikisinde kullanılan onlarca müzik aletinin sergilendiği koleksiyonlarda ebru ve hat sanatı örneklerinden etkileyici çinilere, seramiklere ve geleneksel Türk mutfağında kullanılan eşyalara kadar pek çok objeyi inceleyebiliriz, hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.

“Biletleri sabah ’da alabilirsiniz. Sınırlı kapasitesi olduğu için erkenden tükenebiliyor. Hızlı davranıp erken gitmenizde fayda var.”

Konum Linki

Eskişehir Havacılık Müzesi

Eskişehir Havacılık Müzesi

Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nün hemen karşısında yer alan ve m2 gibi büyük bir alanı kapsayan Eskişehir Havacılık Müzesi, hem çocuklu ailelerin hem de havacılık alanına ilgisi olanların Eskişehir’de mutlaka uğraması gereken yerler arasında. Türk Hava Kurumu ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullandığı jet uçaklarından polis helikopterlerine ve tarihi kargo uçaklarına kadar çok zengin bir koleksiyonu bulunan müzenin bir uçaktan dönüştürülen kafeteryası da görülmeye değer.

Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı olarak da bilinen Eskişehir Havacılık Müzesi, yılında ziyarete açıldı müzenin koleksiyonlarında uçakların yanı sıra pilot kıyafetleri, rozetler, maket uçaklar ve uçak motorları gibi pek çok objeyi de görme şansı bulacaksınız. Müzeyi pazartesi hariç her gün saat ile arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Eti Arkeoloji Müzesi

Eti Arkeoloji Müzesi

Odunpazarı ilçesinde Atatürk Bulvarı üzeri ziyaret edebileceğiniz, Eskişehir'in en önemli müzelerinden biri de Eti Arkeoloji Müzesi. İlk olarak yılında Alaattin Camii'nde hizmete başlayan, yılında Kurşunlu Camii Külliyesi’ne taşınan ve en sonunda  yılında yeni binasına geçen Eti Arkeoloji Müzesi, m2 gibi geniş bir kullanım alanına sahip.

3 bloktan oluşan müzede Eskişehir ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen Neolitik, Tunç, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemini kapsayan tarihi eser sergileniyor. Müze, ayrıca ’den fazla eseri de depolarında koruyor. Rehberli turlarla da gezebileceğiniz Eti Arkeoloji Müzesi’nin içerisinde ve bahçesinde Anadolu tarihine ışık tutan tarihi eserler arasında unutulmaz gezi yapabilir; yılın belirli dönemlerinde düzenlenen uygulamalar ve etkinliklere katılabilirsiniz. Eti Arkeoloji Müzesi’ni yaz döneminde saat ile , kış döneminde ise saat ile arasında haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

“Avrupa’daki pek çok müze gibi interaktif sergiler mevcut. Giriş 12,5 TL gibi makul bir ücrette. Müze kart da geçerli. İçeride biletinizi gösterdiğiniz takdirde kafelerden ücretsiz kahve alabilirsiniz.”

Konum Linki

Sabancı Uzay Evi

sabancı uzay evi

Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Parkı’nın başka bir önemli bölümünü oluşturan Sabancı Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi, yılında m2 alan üzerine inşa edildi. Ultra modern binası ile hemen dikkatinizi çekecek olan Sabancı Uzay Evi’nde son teknoloji ile tasarlanmış çarpıcı bir uzay evinin içini gezebilir; interaktif sunumlar, gösterimler, balıkgözü lensler ile galaksi ve yıldızları keşfe çıkabilirsiniz. NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’ndan eş zamanlı alınan görüntüleri de izleyebileceğiniz merkez, bilim ve teknoloji meraklılarının yanı sıra çocukların da çok ilgisini çekiyor.

Her dönem okul gezilerinin düzenlendiği ve Hacı Ömer Sabancı Vakfı tarafından desteklenen Sabancı Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi, Türkiye'nin en önemli bilim merkezlerinden biri olarak görülmeye değer. Yıl boyu astronomi söyleşileri ve film gösterilerinin de gerçekleştirildiği cam kubbeli bilim merkezini Eskişehir’de gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

Konum Linki

Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Eskişehir Hayvanat Bahçesi

Hem çocuklu ailelerin hem de hayvan sevenlerin Eskişehir'de kesinlikle ziyaret etmesi gereken yerlerin başında gelen Eskişehir Hayvanat Bahçesi, Tepebaşı ilçesinde Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi içerisinde yer alıyor. yılında ziyarete açılan hayvanat bahçesinde Papağan Evi ve Tropikal Merkez gibi birçok farklı bölüm bulunuyor.

'ye yakın farklı hayvan türünü yakından görme şansı bulacağınız ve m2 hayvan yaşam alanına sahip Eskişehir Hayvanat Bahçesi’nin toplam alanı ise m2. Zebralar, develer, aslanlar, penguenler ve lemurlar arasında güzel bir gün geçirebileceğiniz bahçenin Papağan Evi bölümünde ise onlarca egzotik kuşu bir arada görebilirsiniz. Pazartesi hariç hafta içi her gün saat ile arası hayvanat bahçesini ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Eğitim Karikatürleri Müzesi

eğitim karikatürleri müzesi

'lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen klasik bir Osmanlı konağında yer alan ve Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde ziyarete açılan Eğitim Karikatürleri Müzesi, konağın iki katına yayılan koleksiyonlarında Osmanlı döneminden günümüze uzanan yüzlerce karikatür, çizim, kartpostal ve postere ev sahipliği yapıyor.

Hem karikatür severlerin hem de çocuklu ailelerin eğlenceli bir gezi yapabileceği müzenin bölümleri arasında Türk Karikatür Ustaları Odası, Eskişehirli Karikatürcüler Odası, Portreler Odası ve Sergi Salonu gibi pek çok farklı bölüm var. Yerli ve yabancı pek çok ünlü karikatüristin en sevilen eserlerini yakından görebileceğiniz Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin hediyelik eşya mağazasında ise karikatürlerle süslü süs eşyaları, karikatür ve çizim kitapları gibi pek çok ürün satın alabilirsiniz.

Konum Linki

Eskişehir Botanik Parkı

Eskişehir Botanik Parkı

Doğa severlerin Eskişehir'de kesinlikle ziyaret etmesi gereken, bitkisiyle muhteşem bir doğa cenneti olan Eskişehir Botanik Parkı, Odunpazarı ilçesinde m2 gibi büyük bir alanı kapsıyor. Türkiye'nin en büyük 4. botanik parkı olan ve Odunpazarı Botanik Park olarak da bilinen Eskişehir Botanik Parkı, yılından beri ziyarete açık.

Botanik parkı içerisinde Türk bahçesi, kaya bahçeleri, şifalı bitkiler bölümü, soğanlı bitkiler bölümü, minyatür Japon bahçesi, meyve bahçesi, sarmaşık tünelleri ve labirentleri gibi pek güzel bölümü gezebilirsiniz. Yürüyüş ve koşu yollarında spor da yapabileceğiniz Eskişehir Botanik Parkı’nda 'ye yakın farklı çiçek ve bitki türünü yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Cumhuriyet Tarihi müzesi

23 Nisan yılında, Anadolu Üniversitesi tarafından ziyarete açılan Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Odunpazarı ilçesinde Atatürk Caddesi üzerinde yer alıyor. yılında 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nde inşa edilen 3 katlı taş bir mektebin restore edilmesi ile ziyarete açılan müzenin zengin koleksiyonlarında Orta Asya'da kurulan ilk Türk devletlerinden başlayarak Osmanlı dönemine kadar uzanan siyasal ve kültürel eserleri inceleyeceksiniz.

Çanakkale Savaşı'nda gösterilen kahramanlıkların sergilendiği ve savaşa ait belgelerin sergilendiği koleksiyonların yanı sıra Balkan Savaşları, 1. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele Dönemi’nden yüzlerce eserinin bulunduğu müzenin video odasında da döneme ait belgeselleri izleyebilirsiniz.

Türkiye'nin Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e ait özel eşyalar, cumhuriyetin ilk dönemlerinde Eskişehir'de kurulan fabrikalar ve atölyelere ait görsellerin de sergilendiği Cumhuriyet Tarihi Müzesi’ni pazartesi günleri hariç hafta içi her gün ile saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Eskişehir Kent Park

Eskişehir Kent Park

Akdeniz sahillerine andıran yapay plajıyla ünlü Eskişehir Kent Park, özellikle yaz aylarında ilk gitmeniz gereken yerlerden. Türkiye’nin ilk yapay plajı, geniş göleti, restoranları, kafeleri, yürüyüş yolları, spor sahaları ve çocuk oyun alanlarıyla Eskişehir’in en hareketli yerlerinden biri olan Kent Park, Tepebaşı ilçesinde Sivrihisar Caddesi üzerinde yer alıyor.

Kent Park, m2 gibi büyük bir alanı kapsıyor ve yapay göletin yanı sıra açık ve kapalı yüzme havuzları, konserlerin düzenlendiği etkinlik alanları, etkileyici heykelleri ve peyzajı bahçeleriyle Türkiye'nin en güzel şehir parkları biri olarak gösteriliyor.

“Parkın önünden geçen tramvaylarla kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz.”

Konum Linki

Gürleyik Şelalesi

Gürleyik Şelalesi

Eskişehir'de doğal güzelliklerin çıkarmak için gidilebilecek en güzel yerlerden biri olan Gürleyik Şelalesi, Mihalıççık ilçesi sınırlarında yer alıyor. Eskişehir merkezine kilometre uzaklıkta bulunan Gürleyik Şelalesi’ne minibüsler ve otobüsler ile 1,5 saatte kolayca ulaşabilirsiniz.

Yaz aylarında buz gibi sularda yüzebileceğiniz şelale göletleri ile çevrili Gürleyik Şelalesi, her mevsim sunduğu büyüleyici manzaraları ile fotoğraf safarileri ve doğa gezileri için ideal. Çevresini saran iyi düzenlenmiş yürüyüş yollarında ve seyir teraslarında harika fotoğraflar çekebileceğiniz Gürleyik Şelalesi’nde temiz hava ve çarpıcı doğa manzaraları eşliğinde çayınızı yudumlayabileceğiniz kır bahçeleri veya donanımlı kamp alanları da bulabilirsiniz.

“Sit alanı ilan edildiği için şelalede yüzmeye izin verilmiyor. Denetim altında piknik yapıp vakit geçirebilirsiniz.”

Konum Linki

Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

Eskişehir'in Mihalıççık içerisinde yer alan ve yılında ziyarete açılan Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, Selçuklu dönemi mimari üslubu ile inşa edilen etkileyici bir mimari eser. Eskişehir'in en çok ziyaret edilen yerlerinden olan türbe, yanına farklı zamanlarda inşa edilen cami, şadırvan ve kültür evi eklenerek bir külliyeye dönüştürüldü.

Yunus Emre’nin kitapları, yaşamı ve ünlü dörtlüklerini içeren levhaların sergilendiği müzenin koleksiyonlarını gördükten sonra türbeyi de ziyaret edebilirsiniz. Yunus Emre Türbesi’nin çevresinde de bazı etnografik eserler sergileniyor. Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi, hafta içi her gün ile saatleri arasında açık.

Konum Linki

Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Parkı

Esminiatürk

yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı destekleri ile gerçekleştirilen bir projeyle hizmete açılan Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri Parkı, Türk kültürünün kapsadığı ve yaşatıldığı ülkelerdeki birbirinden güzel mimari eserlerin minyatürlerinin sergilendiği etkileyici bir park.

Parkın yeşil alanı içerisinde Selimiye Camii, Divriği Ulu Camii, Ahlat Ulu Kümbet, Uluğbey Medresesi, Fatih Camii gibi Türkiye’nin ünlü tarihi yapılarının yanı sıra Medine Osmanlı Tren Garı, Şam Osmanlı Tren Garı, Mostar Köprüsü, Orhun Anıtları ve Tac Mahal gibi onlarca Türk mimari üslubuyla inşa edilmiş şaheserin minyatür versiyonlarını da yakından görme şansı bulacaksınız. Küçük bir ücret karşılığında pazartesi günleri hariç haftanın her gün saat ile saatleri arasında ziyaret edebileceğiniz Esminyatürk, özellikle hafta sonları oldukça kalabalık oluyor.

Konum Linki

Kanlıkavak Parkı

kanlıkavak

Hafta sonları Eskişehir'in en hareketli ve canlı yerlerinden biri olan Kanlıkavak Parkı, şehrin tam ortasında, Osmangazi ve Kızıltoprak arasında yer alıyor. Çiçek bahçeleriyle süslü yeşil alanları, iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, koşu ve bisiklet yolları, mesire alanları, çocuk oyun alanları ve kır bahçeleri ile kendinizi Avrupa'nın bir şehirde hissedeceğiniz Kanlıkavak Parkı, özellikle hafta sonları kamelyalar ve çay bahçelerinde zaman geçirmek isteyen ailelerle doluyor. Eskişehir’i gezdikten sonra yorgunluk atabileceğiniz Kanlıkavak Parkı'nda kış aylarında da muhteşem kar manzaralarının fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Konum Linki

Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi

Odunpazarı semtinde İki Eylül Caddesi üzerinde yer alan ve Eskişehir’in sanat alanında kalbinin attığı noktalardan biri olan Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi, hem yıl boyu düzenlenen tiyatrolar, paneller ve söyleşiler hem de piyanodan modern dansa kadar pek çok alanda verilen kurslarıyla çok ilgi görüyor.

Şık dekorasyonu kafesinin sıralandığı ve üniversite öğrencilerinin şehirdeki buluşma noktalarından biri olan kültür ve sanat merkezinde keyifli bir gezi yapabilir, her dönem düzenlenen onlarca çeşit kültürel ve sanatsal etkinliğe katılabilirsiniz.

Konum Linki

ETİ Sualtı Dünyası

Eti sualtı dünyası

Sazova Parkı içerisinde yer alan ve Eskişehir'in ilk akvaryumu olan ETİ Sualtı Dünyası, ’den fazla farklı deniz canlısı, zehirli türler ve amfibik canlılar ile unutulmaz bir gezi deneyimi sunuyor. Metrelerce uzanan tünellerinde devasa vatozlar ve rengarenk balıklar arasında yürüyebileceğiniz ETİ Sualtı Dünyası, yılında m2 kapalı alanı ve 30’dan fazla akvaryumu ile ziyarete açıldı.

Kuzey Ege, Atlas Okyanusu, Kızıldeniz, Güney Amerika gölleri ve Amazon Nehri gibi pek çok farklı ekosistemden getirilen canlıları yakından görme şansı bulabileceğiniz ETİ Sualtı Dünyası’na toplu taşıma araçlarıyla Eskişehir merkezinden 10 dakikalık bir yolculukla ulaşabilir ve pazartesi günleri hariç haftanın her günü ile arası akvaryumları gezebilirsiniz.

Konum Linki

Dede Korkut Parkı

Odunpazarı semtinin birbirinden güzel parklarından biri olan Dede Korkut Parkı, yılından beri Eskişehir halkına hizmet veriyor. m2 gibi büyük bir yeşil alanı kapsayan Dede Korkut Parkı içindeki yürüyüş parkurları, koşu yolları, bisiklet yolları, spor sahaları ve çocuk oyun alanları, özellikle açık havada spor yapmak isteyen kişilerin Eskişehir’de en çok ziyaret ettiği yerler arasında. Park içinde yer alan Dede Korkut hikayelerinin tasvir edildiği anıt ve Dede Korkut heykeli de görülmeye değer güzellikte.

Konum Linki

Eskişehir Tren Garı ve TCDD Eskişehir Müzesi

Eskişehir Tren Garı

Yapımına yılında başlanan ve yılında hizmete açılan Eskişehir Tren Garı, günümüzde İstanbul-Ankara, Eskişehir-Konya ve Ankara-İstanbul hızlı tren hatları ile oldukça hareketli. Tren garı bünyesinde yer alan Demiryolları Müzesi ise yılında ziyarete açıldı. Müzede tarihi telgraf makinelerinden lokomotiflere kadar Eskişehir Tren Garı’nda kullanılan birçok alet ve cihaz sergileniyor.

Hem müzeyi gezmek hem de m2 gibi büyük bir alanı kapsayan modern hızlı tren istasyonunu incelemek için Tepebaşı ilçesi Hoşnudiye Mahallesi’nde bulunan tren garını pazar ve pazartesi günleri hariç her gün ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Ulus Anıtı

Ulus Anıtı

Tepebaşı ilçesinde, İsmet İnönü Caddesi ve İstasyon Kavşağı arasında yer alan etkileyici Ulus Anıtı, yılında açıldı. Anıtın en üstünde Mustafa Kemal Atatürk, alt kademelerde ise eğitim, bilim teknoloji alanındaki gelişmelerin simgeleyen figürler ve Kurtuluş Savaşı'nı yansıtan kabartmalar sıralanıyor. Dört bir yanında Türk büyüklerini temsil eden heykeller ile görülmeye değer bir eser olan Ulus Anıtı’na Eskişehir gezinizde mutlaka uğramalısınız.

Konum Linki

İki Eylül Caddesi

Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde yer alan ve şehrin en hareketli caddelerinden biri olan İki Eylül Caddesi, Doktorlar Caddesi'ne oldukça yakın güzel bir konumda yer alıyor. Eskişehir'in sosyal anlamda kalbi olan ve üzerinde pek çok alışveriş merkezi, mağaza, kafe, restoran ve otelin sıralandığı İki Eylül Caddesi, ismi ise Eskişehir'in Yunan işgalinden kurtuluşu olan 2 Eylül tarihinden alıyor.

Hem keyifli bir gezi hem de alışveriş yapabileceğiniz İki Eylül Caddesi’nde yorulduğunuzda yol üstü kafelerinde kahvenizi yudumlayarak trafiğe kapalı caddenin hareketli atmosferinin tadını çıkarabilirsiniz. Caddeye toplu taşıma araçları ve tramvay ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Konum Linki

Ahşap Eserler Müzesi

Ahşap Eserler Müzesi

Odunpazarı ilçesi Şemşettin Sokak üzerinde yer alan ve Eskişehir'in en etkileyici müzelerinden biri olan Ahşap Eserler Müzesi, şehri gezerken mutlaka ziyaret etmeniz gereken bir yerlerden. Kurşunlu Külliyesi içerisinde yılında ziyarete açılan ve Türkiye'nin ilk ahşap eserler müzesi olarak görülmeye değer koleksiyonlar sunan Ahşap Eserler Müzesi, Türkiye'de ilk kez düzenlenen Uluslararası Ahşap Festivali'nde üretilen tane birbirinden ilginç sanat eserini sergileniyor.

Her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen ve kervansarayın tarihi taş duvarları arasında iyi düzenlenmiş koleksiyonlarıyla keyifli bir gezi yapabileceğiniz müzede kültürel ve sanatsal pek çok etkinliğe de katılabilirsiniz. Pazartesi günleri hariç hafta içi her gün ile saatleri arası Ahşap Eserler Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

“Girişler ücretli, tam bilet iken öğrenci 5 TL. Otopark sorunuyla karşılaşabilirsiniz o nedenle yan sokaklara ücretsiz olarak varsa aracınızı park edebilirsiniz.”

Konum Linki

Çukur Çarşı

Odunpazarı ilçesinde Porsuk Çayı kenarında, muhteşem manzaralar eşliğinde hem güzel bir gün geçirebileceğiniz hem de alışveriş yapabileceğiniz Çukur Çarşı, Eskişehir gezilerinin değişmez adresleri arasında. Şehrin ünlü lületaşlarından hazırlanan yüzlerce el yapım ürünün satıldığı çadırların bulunduğu Çukur Çarşı’nın içinde çiçek bahçeleri, etkileyici heykeller, kır bahçeleri ve yürüyüş yollarında gezebilir; Porsuk Çayı’na karşı çayınızı yudumlayarak dinlenebilirsiniz.

Konum Linki

Kırk Ambar Çarşısı

Tarihi Odunpazarı Bölgesi’nde konumlanan otantik çarşılardan biri olan Kırk Ambar Çarşısı’nı da Odunpazarı geziniz esnasında turlamalısınız. Bu çarşının en değerli özelliği ise kadın girişimcilerin işletmesi olması. Otantik bir atmosfere sahip olan çarşıda bulabileceğiniz tüm atölyeler ve dükkanlar kadınlar tarafından işletiliyor. Bu nedenle Eskişehir seyahatinizden hediyelik eşyalarla dönmek isterseniz alışverişinizi bu çarşıdan yapmanızı öneririz.

Reşadiye Camii

reşadiye cami

Odunpazarı ilçesi Reşadiye Caddesi üzerinde yer alan ve yılında Osmanlı sultanı V. Mehmed tarafından inşa ettirilen tarihi Reşadiye Camii, yılları arasında aslına uygun olarak restore edildi. Klasik Osmanlı mimarisi ile hemen dikkat çeken Reşadiye Camii, Eskişehir Valiliği ve Taşbaşı Çarşısı arasında merkezi konumuyla kolayca ziyaret edilebileceğiniz önemli bir tarihi yapı. Bahçesinde uçuşan çeşit çeşit güvercinleri ile ünlü caminin çarpıcı dış mimarisi ve iç mekanlarını inceledikten sonra bahçedeki asırlık çınar ağaçlarının altında huzurlu atmosferde dinlenebilirsiniz.

Konum Linki

Kızılinler Kaplıcası

Eskişehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta Kızılinler Köyü’nde yer alan Kızılinler Kaplıcası, yılında termal turizm merkezi ilan edildi. 38 derece sıcaklıktaki şifalı termal sularıyla mide rahatsızlıklarından romatizmaya, kadın hastalıklarından cilt sorunlarına kadar onlarca rahatsızlığa iyi gelen Kızılinler Kaplıcası, yılın her mevsimi şifa bulmak veya yorgunluk atmak isteyen insanlarla doluyor. El değmemiş doğal güzellikleri ile de ünlü Kızılinler’de kaplıcada rahatladıktan sonra doğa yürüyüşlerine katılarak da temiz havada yenilenebilirsiniz.

Konum Linki

Midas Anıtı

Midas

Yazılıkaya Frig Anıtı olarak da bilinen Midas Anıtı, Eskişehir'e 80 kilometre uzaklıktaki Anıtkaya Köyü sınırlarında yer alıyor. Tüm dünyadan tarih ve kültür meraklılarının ziyaret ettiği Türkiye'nin önemli tarihi hazinelerinden biri olan Midas Anıtı, mitolojik kral Midas adına 17 metre yükseklikteki kayalar oyularak inşa edilmiş.

M.Ö. yıllarında yapıldığı tahmin edilen anıt, antik Midas şehrinin kuzeydoğu eteğinde yer alıyor ve üzerindeki geometrik motifler ve süslemelerin yanı sıra önünde dini törenlerin yapıldığı Tanrıça Matar’ın heykeline de ev sahipliği yapıyor. Anadolu’daki en etkileyici Frig kaya anıtlarından biri olan ve yazıtları ile de ünlü Midas Anıtı, Eskişehir'in en bilinen tarihi hazinelerinden biri.

Konum Linki

Solon’un Mezarı

Solon'un Mezarı

Eskişehir merkezine 75 kilometre, Seyitgazi ilçesine ise 36 kilometre uzaklıktaki Kümbet Köyü’nde yer alan ve Frigya uygarlığının inanç merkezi olan Kümbet Vadisi'nde bulunan Solon'un Mezarı, Aslanlı Mabet olarak da biliniyor. Dağ yamaçlarında kayalara oyulmuş olan ve giriş kapısının üstündeki kayalardaki iki aslan kabartmasından ismini alan Aslanlı Mabet, tarihin ilk dönemlerinden Roma dönemine kadar pek çok medeniyet tarafından kullanılmış. Aslanların yanı sıra kayalara oyulmuş kartal figürleri ve yazıtları ile de dikkat çeken Solon’un Mezarı, sekiz köşeli ve daire planlı kesme taşlarla örülmüş yapısıyla tarih ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çekiyor.

Pessinus Antik Kenti ve Ören Yeri

Pessinus

Eskişehir’in Sivrihisar ilçesi sınırlarında yer alan Pessinus Antik Kenti, antik Yunan ve Roma yazıtlarına göre M.Ö. 8 yüzyılda efsanevi Frig kralı Midas tarafından kurulmuş. Sivrihisar'ın 13 kilometre uzağında, Ballıhisar Köyü sınırları içerisinde yer alan Pessinus Antik Kenti’nin binlerce yıllık taş sütunlarla süslü caddelerinde unutulmaz bir gezi yapabilirsiniz.  

30 yılı aşkın zamandır kazıların yapıldığı ve pek çok paha biçilmez tarihi eserlerin bulunduğu antik kent, Kral Midas’ın kutsal kenti olarak hala gizemini koruyor. Kazılarda M.Ö. yıllarına kadar uzanan pek çok eserin bulunduğu Pessinus Antik Kenti’nde Roma ve Bizans döneminden kalan ev kalıntıları, atölyeler ve kiliseleri de gezme şansı bulacaksınız.

Konum Linki

Sümbüllü Anıt

Midas şehrinin bulunduğu platoya çıkan yolun güneyinde konumlanan Sümbüllü Anıt, adını yapısının sümbüle benzemesinden alıyor. Bölgede bu tip bir yapıya sahip olan tek anıt olduğu tespit edilen yapının iki yanında simetrik pencereler bulunuyor. Yapısı incelendiğinde Friglerle ilgili birçok bilgiye sahip olunan anıtı Frig Vadisi gezinize dahil edebilirsiniz.

Konum Linki

Yapıldak Kale

Yapıldak adı verilen bölge, Kümbet Vadisi’nin güneyinde Friglerin yaşadığı bir alan. Bu vadiden Kümbet Vadisi’nin tamamı görülebiliyor. Bu vadide konumlanan yapılardan biri olan Yapıldak Kale’nin kayalıkları Frig Dönemi’nden kalma bir mezara ev sahipliği yapıyor.

Konum Linki

Himmet Baba Türbesi

Himmet Baba Türbesi

Seyitgazi ilçesinin Kümbet Köyü’nde konumlanan Himmet Baba Türbesi, Frig Vadisi üzerinde mutlaka görülmesi gereken noktalardan bir diğeri. Aslanlı Mabet’e oldukça yakın olan türbenin yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Kesme taşlarla oluşturulan gövdesinin üzerinde külah bir çayı bulunuyor. Türbe çevresindeki mezarların üzerinde yazan yazılar incelendiğinde bu türbenin Osmanlı Dönemi’ne kadar kullanıldığı ortaya çıkıyor.

Konum Linki

Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Sivrihisar Ermeni Kilisesi

Sivrihisar ilçesinin merkezinde yılında inşa edilen Sivrihisar Ermeni Kilisesi, kırmızı kesme taşlarla inşa edildiği için Kızıl Kilise olarak da biliniyor. Etkileyici mimarisi ile günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış Ermeni Kilisesi, dönemin ünlü Ermeni mimarları tarafından inşa edilmiş ve gece aydınlatmalarıyla muhteşem bir manzaraya sahip.

m2 alanıyla Anadolu'nun en büyük üç kilisesinden biri olan Sivrihisar Ermeni Kilisesi, büyüleyici taş işçiliği ile tüm dünyanın ilgisini çekiyor. İlk olarak yılında inşa edilen ve yılında yangında zarar gördükten sonra yılında yenilenen kilise, yabancı turistlerin de Eskişehir'de en çok ziyaret ettiği yerlerden biri. Hem tarih ve kültür meraklıları hem de mimarlık meraklıları bu etkileyici kiliseyi mutlaka görmeliler.

Konum Linki

Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi

Türkiye'nin ilk açık hava heykel müzesi olması ile ünlü Metin Yurdanur Açık Hava Heykel Müzesi, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alıyor. Sivrihisarlı ünlü heykeltraş Metin Yurdanur’a ait onlarca etkileyici heykelin sergilendiği açık hava müzesinde dağ eteklerine sıralanan Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Karacaoğlan, Yunus Emre, Yaşar Kemal, Nasrettin Hoca ve Kurtuluş Savaşı’nın isimsiz şehitleri gibi ’den fazla devasa heykeli yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

Asmainler Saklı Vadi

Oldukça geniş bir alana yayılan Frig Vadisi’nin bir parçası olan Asmainler Saklı Vadi, Seyitgazi ilçesinin Kırka Beldesi’nde başlıyor Kütahya sınırları boyunca ilerliyor. Egzotik bir görünüme sahip olan vadinin adı kaya mezarlarından geliyor. Doğal güzellikleri oldukça etkileyici olan vadi Ana Tanrıça Kibele ile anılıyor. Ayrıca bu vadide Tabancakaya Antik Yerleşimi de yer alıyor.

Karacahisar Kalesi

karacahisar kalesi

Osmanlı'nın ilk fethettiği kale olması ile ünlü olan ve uzun tarihinde pek çok türkü veya efsaneye konu olan Karacahisar Kalesi, Porsuk Çayı'nın yanındaki plato üzerinde yer alan tarihi bir Bizans kalesi. Eskişehir’in en tanınan tarihi hazinelerinden biri olarak turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen Karacahisar Kalesi, 10 metre yükseklikteki plato üzerinde görkemli bir manzaraya sahip.

x metrelik geniş bir alanı kapsayan kale, Osman Gazi tarafından yılında ele geçirildi. Karacahisar Kalesi, günümüze kadar az bir bölümü ayakta kalmış olsa bile tarihi önemi ile arkeoloji ve tarih meraklılarını hala kendine çekiyor.

Konum Linki

Hüseyin Paşa Camii ve Külliyesi

Cami, kervansaray ve hamamdan oluşan Hüseyin Paşa Camii ve Külliyesi, ile yılları arasında Osmanlı padişahı 4. Murat'ın vezirlerinden Hüsrev Paşa tarafından yaptırıldı. Menzil Külliyesi’nin merkezi olan Hüseyin Paşa Camii, ters t planlı yapısıyla diğer Anadolu camilerinden ayrılıyor. Bizans döneminden kalan bir kilise üzerine inşa edilen ve büyük bir kubbe ile çevrelenen camide ve yüzyıl Osmanlı mimarisinin en güzel taş mimari örneklerinin görebilir; kervansaray, hamam ve caminin güzel mimarisini inceleyebilirsiniz.

Kılıç Lunapark

Ailelerin ve gençlerin hafta sonları keyifli zaman geçirmek için uğradığı Kılıç Lunapark, şehrin en eski eğlence merkezlerinden. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 9. Cadde üzerinde yer alan lunaparkta çarpışan arabalardan ahtapotlara, atlı karıncalardan balerinalar, dönme dolaplar ve gondollara kadar pek çok lunapark aletinde eğlence zaman geçirebilirsiniz. Yıl boyu pek çok eğlenceli etkinlik, konser ve dans gösterisinin de düzenlendiği Kılıç lunapark, Eskişehir’de çocuklarınızla eğlenceli bir gün geçirmek için ideal.

Konum Linki

Zaimağa Konağı

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan ve TBMM'nin Ankara dışında ilk kez toplandığı yer olmasıyla özel bir öneme sahip olan Zaimağa Konağı, hem etkileyici mimarisi hem de tarihi önemi ile ziyaret etmeye değer bir yer. TBMM ve Bakanlar Kurulu’nun Kurtuluş Savaşı'nda pek çok önemli karar aldığı Zaimağa Konağı, yöresel taş ve ahşap mimarisi, cumbaları ve dönem mobilyalarıyla süslü odaları ile sizi Kurtuluş Savaşı dönemine yeniden götürecek. İçerisinde pek çok kişisel eşya ve tarihi belgeyi inceleyebileceğiniz Zaimağa Konağı’nda Mustafa Kemal Atatürk ve komutanlarının bilinmeyen fotoğrafları da sergileniyor.

Konum Linki

Melikgazi Türbesi

Melikgazi Türbesi

Eskişehir’e 41 kilometre uzaklıktaki Seyitgazi ilçesinde yer alan bir makam tekkesi olan Melikgazi Türbesi, başarılarıyla Türk-İslam kültürünün önemli bir parçası olan Melikgazi’ye adanmış. Eskişehir ve çevresinde çok sevilmesinden dolayı Seyitgazi’de inşa edilen ünlü Selçuklu komutanının türbesi dikdörtgen planlı klasik Selçuklu mimari tarzıyla inşa edilmiş ve bitki motifleri ile süslü. Tarihi yazıtları ile de dikkat çeken Melikgazi Türbesi’nin hemen yanı başında Nazım Hikmet Anıt Mezarı’nı da ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Asarkale

Asarkale

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinin Kümbet Köyü'ne 3 kilometre uzaklıkta yer alan ve Kümbet Vadisi ile Beldere’ye hakim yüksek bir tepe üzerinde inşa edilen Asarkale, Anadolu'da bulunan en çarpıcı Frig kalelerinden biri. Kayalara oyulmuş merdivenleri, yaşam odaları ve anıtları ile etkileyici bir manzaraya sahip kalenin mezar bölümü, iç odaları ve dış cephesini gezme şansı bulacaksınız. Asarkale surlarından Kümbet Vadisi’nin panoramik fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Konum Linki

Avlakkaya Kanyonu

Eskişehir merkezine sadece 35 kilometre uzaklıkta, Mihalgazi ilçesinin Hekimdağ Köyü sınırları içerisinde yer alan Avlakkaya Kanyonu, Eskişehir'de düzenlenen doğa gezilerinin en önemli adreslerinden biri. Avlakkaya Kanyonu’nun milyonlarca yılda doğal yollarla şekillenmiş etkileyici kaya oluşumları arasında akan şelaleleri, akarsuları ve el değmemiş güzellikleri, doğa severlerin Eskişehir'de mutlaka keşfetmesi gereken güzelliklerden.

Rehberli doğa yürüyüşlerinin yanı sıra bisiklet ve motor turlarının da düzenlendiği Avlakkaya Kanyonu’nun kaya havuzlarının buz gibi sularında yaz aylarında serinleyebilir ve her mevsim birbirinden güzel doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Sakarıılıca Kaplıcaları

Eskişehir merkezine 32 kilometre uzaklıkta Mihalgazi ilçesi sınırlarında, Sakarya Vadisi üzerinde yer alan Sakarıılıca Kaplıcaları, dört tarafı çam ormanları ile çevrili doğal güzellikler arasında şifa bulmak isteyen yerli ve yabancı turistlerin Eskişehir'de en çok ziyaret ettiği yer.

43 ile 48 derece arasında değişen sıcaklılardaki şifalı kaynak sularının yanı sıra 53 derecelik sıcak kaplıca havuzları da kronik romatizmal rahatsızlıklar için kullanılıyor. Sakarıılıca Kaplıcaları’nın maden sularından ise içme suyu olarak tedavilere yardım amaçlı faydalanabilirsiniz.

yılında termal turizm bölgesi ilan edilen ve yılında sağlık tesisleri ile genişletilen Sakarıılıca Kaplıcaları, hem temiz dağ havasında yenilenmek hem de şifalı termal kaplıcalarda rahatlamak için Eskişehir'de uğramanız gereken çok özel bir yer.

Konum Linki

Seyyid Battal Gazi Türbesi ve Külliyesi

Seyid Battal gazi

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde yer alan ve Anadolu'daki en etkileyici mimari yapılarından biri olan Seyyid Battal Gazi Külliyesi ve Türbesi, metre yükseklikteki Üçler Tepesi'nin doğu yamacında inşa edilmiş. Başarılarıyla efsaneleşen Seyyid Battal Gazi için Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad'ın annesi Ümmühan Hatun tarafından yılında yaptırılan türbe ve cami, Osmanlı döneminde genişletilerek külliye haline getirildi.

İstanbul, Bağdat ve Hicaz Hac Yolu üzerinde yer almasından dolayı dini öneme de sahip olan ve yüzlerce yıldır ziyaret edilen külliyenin içerisinde İslami ilimlerin öğretildiği medrese, zikir odaları, ekmek evi, Bektaşi dergâhı ve semahane gibi pek çok bölümü gezebilirsiniz. Geleneksel Osmanlı ve Selçuklu kubbeli kervansaray tarzının en güzel örneklerinden biri olan Seyyid Battal Gazi Türbesi ve Külliyesi, tarih meraklılarının Eskişehir’de kesinlikle incelemesi gereken yapılardan.

Konum Linki

Taşbaşı Çarşısı

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde güzel bir konumda bulunan Taşbaşı Çarşısı, alışveriş yapmak için Eskişehir'de gidebileceğin en güzel yerler arasında. Çarşı boyunca sıralanan kuyumcular, aktarlar, sahaflar ve antikacılar ile hem alışveriş yapmak hem de tarihi atmosferde gezmek için turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Taşbaşı Çarşısı, Eskişehir halkının da vazgeçemediği ve çok sevdiği alışveriş alanlarından biri. Arifiye Mahallesi'nde bulunan Taşbaşı Çarşısı’nın restoranlarında yöresel Eskişehir yemeklerini de tadabilirsiniz.

Konum Linki

Beşikderesi Şelalesi

Şehrin kalabalığından uzaklaşmak ve doğa ile baş başa bir gün geçirmek için Eskişehir’de gidebileceğiniz en güzel yerlerden olan Beşikderesi Şelalesi; karaçam, ardıç, çınar ve söğüt ağaçları ile çevrili bir doğa harikası. Eskişehir'in Kalabak Köyü yakınında yer alan ve 'den beri koruma altında olan Beşikderesi Şelalesi, hafta sonları piknik yapmak isteyen ailelerle doluyor.

Her mevsim harika manzaralar sunan Beşikderesi Şelalesi’ni çevreleyen yürüyüş yolları, piknik alanları, çocuk oyun alanları, turistik tesisler ve kamp alanlarının yanı sıra bölgedeki alabalık çiftlikleri de çok seviliyor. Temiz havada şelale manzarası eşliğinde taze alabalıklar ve yöresel mezeler tadabileceğiniz Beşikderesi Şelalesi, Eskişehir merkezine sadece 42 kilometre uzaklıkta.

Konum Linki

Musaözü Tabiat Parkı

Musaözü

Tepebaşı ilçesi sınırlarında yer alan ve şehir merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz bir doğa cenneti olan Musaözü Tabiat Parkı, Eskişehir-Kütahya Yolu üzerinde şehir merkezine sadece 21 kilometre uzaklıkta. dekar gibi devasa bir yeşil alanı kapsayan ve yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alınan Musaözü Tabiat Parkı; göleti çevreleyen yürüyüş yolları, mesire alanları, çardaklar ve bisiklet yolları ile her mevsim doğa severleri kendine çekiyor. Karaçam, meşe, söğüt ve ardıç ağaçları ile çevrili tabiat parkında özellikle kar yağdığı kış mevsiminde muhteşem doğa manzaralarına şahit olabilirsiniz.

“Dilerseniz kamp dilerseniz piknik için gidin ama mutlaka yanınızda sinek kovar bir krem ya da sprey bulundurun çünkü arı ve sinek çok fazla.”

Konum Linki

Eskişehir Kent Ormanı

Eskişehir Kent Orman

Eskişehir'in en sevilen mesire alanlarından biri olan ve şehir merkezine sadece 7 kilometre uzaklıkta yer alan, 12 hektar büyüklüğündeki Eskişehir Kent Ormanı, Porsuk Çayı kenarında el değmemiş doğal güzellikleriyle gezilmeye değer yerlerden biri.

Meşe, karaçam ve çınar ağaçlarının sardığı kent ormanının içerisinde çocuk oyun bahçeleri, yürüyüş yolları, tuvaletler, çeşmeler ve atıştırmalıklar alabileceğiniz tesisler bulabilirsiniz. Tarihi bir kalenin kalıntılarını da gezebileceğiniz kent ormanında doğa yürüyüşü yaptıktan sonra Porsuk Çayı kenarında bir mola verebilir ve yemyeşil doğal güzellikler içinde yılın yorgunluğunu atabilirsiniz.

Konum Linki

Sarısungur Göleti

Eskişehir-Seyitgazi Yolu üzerinde, şehir merkezine sadece 18 kilometre uzaklıkta yer alan Sarısungur Göleti, hem doğa gezileri hem de su sporları yapmak için Eskişehir’de gidebileceğiniz en güzel yerlerden. Göletin çevresini saran mesire alanları, yürüyüş parkurları ve bisiklet yollarının yanı sıra ile gölette yıl boyu kano yarışmaları, sazan balığı avlama yarışmaları, kano ve tekne gezileri gibi pek çok etkinlik düzenleniyor. Özellikle yaz aylarında piknik alanlarının çok kalabalık olduğu Sarısungur Göleti, hem Eskişehir halkı hem de turistler tarafından çok seviliyor. Sıcak yaz günlerinde göletin serin sularının da tadını çıkarabilirsiniz.

Konum Linki

Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı

hayrettin karaca parkı

Tepebaşı ilçesi Çeşni Sokak’ta yer alan ve TEMA Vakfı kurucu onursal başkanı Hayrettin Karaca’ya adanan Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı, yılında 24 hektarlık bir alan üzerinde ziyarete açıldı. 'den fazla bitki çeşidi ile süslü bahçeleri, köprülerle birbirine bağlanan 3 tane göleti, restoranları, kafeleri, yürüyüş yolları ve müzik eşliğinde dans eden fıskiyeleri ile sevilen rekreasyon alanı olan parkta gürültü ve kabalıktan uzak sakin bir gün geçirebilirsiniz. Amfi tiyatrosunda uluslararası etkinliklerin gerçekleştirildiği Toprak Dede Hayrettin Karaca Parkı’nda sıralanan birbirinden güzel heykellere de özellikle dikkat etmenizi öneririz.

Konum Linki

Talipoğlu Daktilo Müzesi

Talipoğlu daktilo müzesi

Odunpazarı ilçesinde Kemal Zeytinoğlu Caddesi üzerinde yer alan ve Türkiye'nin ilk daktilo müzesi olmasıyla ünlü Talipoğlu Daktilo Müzesi, yılında zengin koleksiyonlarıyla ziyarete açıldı. Müzede ünlü gazeteci ve yazar Tayfun Talipoğlu’nun balmumu heykeli ve daktilosunun yanı sıra pek çok ünlü yazar ve gazetecinin daktiloları, ayrıca Bülent Ecevit'in daktilosu ve balmumu heykeli de sergileniyor.

Eskişehir merkezinden toplu taşıma araçlarıyla ve taksilerle kısa sürede ulaşabileceğiniz Talipoğlu Daktilo Müzesi’ni pazartesi günleri hariç hafta içi her gün ile saatleri arasında ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Konum Linki

Şehr-i Derya Parkı

Odunpazarı ilçesinde Kanlıpınar Göleti yanında yer alan Şehr-i Derya Parkı, m2 alan üzerinde inşa edildi. m2 göletini çevreleyen yapay şelaleler, piknik alanları, mangal alanları, çocuklar için oyun alanları, gölet manzaralı kamelyalar ve yürüyüş parkurları ile park, Eskişehir’in ortasında bir vahayı andırıyor.

Şehr-i Derya Parkı’nın çam ormanları arasında sıralanan kamelyalarda piknik yaparak huzurlu bir gün geçirebilir veya Kanlıpınar Göleti’nde küçük teknelerle gezilere çıkabilirsiniz. Şehr-i Derya Parkı’nda kış aylarında kar manzaraları eşliğinde yürüyüş yapmayı da unutmayın.

Konum Linki

Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi

fotoğraf müzesi

Odunpazarı ilçesinde Kemal Zeytinoğlu Caddesi üzerinde ziyaret edebileceğiniz Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi, tarihi Kurşunlu Külliyesi'nde yer alıyor. Fotoğraf sanatçısı Osman Yaşar Tanaçan’ın Odunpazarı Belediyesi’ne bağışladı fotoğraf makinesi, fotoğrafçılıkta kullanılan ekipmanlar, kitaplar ve dergilerden oluşan zengin koleksiyonuyla dikkat çeken müzede fotoğraf sergilerini gezebilir, kütüphaneden faydalanabilir ve tarihi fotoğraf makineleri arasında güzel bir gezi yapabilirsiniz. Müzeyi pazartesi günleri hariç her gün ile saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Kent Belleği Müzesi

kent belleği müzesi

Odunpazarı evlerinin restore edilmesi sonrasında bu evlerin Kent Müzeleri Kompleksi olarak kullanılması kararı alındı. Bu kompleksin bir parçası olan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi yılında açılırken Kent Belleği Müzesi de yılında ziyaretçilerine kapılarını açtı. Bu müzede sanat eserlerinin ya da tarihi önemi olan eşyaların sergilenmesinden ziyade Eskişehir’in geçmişten bugüne nasıl geliştiğini görebilirsiniz. Şehrin tarihinin ve sembollerinin dijital olarak kaydedildiği müze oldukça modern ve çağdaş bir müze olarak karşınıza çıkacak. Pazartesi günleri hariç haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Çağdaş Seramik Park

çağdaş seramik park

Odunpazarı Belediyesi ve Anadolu Üniversitesi’ndeki Seramik Bölümü hocalarının birlikte çalıştığı bir proje olan Çağdaş Seramik Park. 18 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Parkın amfi tiyatrosu, yürüyüş yolları ve oturma birimleri başta olmak üzere her bir noktası mozaik çalışmalarıyla oluşturulmuş.  Çağdaş Seramik Park, Türkiye’deki ilk seramik park olma özelliğini taşıyor.

Konum Linki

Hafız Ahmet Efendi Konağı

Odunpazarı ilçesinde Beyler Sokak üzerinde yer alan ve Eskişehir'in ilk lületaşı ustalarından biri olan Hafız Ahmet Efendi’ye ait tarihi konak, çarpıcı güzelliğiyle görenleri büyülüyor. 2 katlı olarak tasarlanmış, ahşap ve kerpiç dolgularla inşa edilmiş tarihi Osmanlı evi, aslına uygun olarak restore edilerek ziyarete açıldı. İçerisinde dönem mobilyaları ve lületaşından yapılmış birbirinden güzel eserler arasında tarihi bir yolculuk yapabileceğiniz Hafız Ahmet Efendi Konağı, Eskişehir'in en güzel konaklarından biri olması ile ünlü.

Konum Linki

Şehr-i Aşk Adası

Şehr-i Aşk Adaso-ı

Eskişehir'de aşkı ve sevgiyi simgelemek amacıyla Porsuk Çayı üzerinde inşa edilen yapay Şehr-i Aşk Adası, romantik gezilerin ve düğünlerin değişmez adreslerinden. Ahşap köprüler veya gondollarla kolayca ulaşabileceğiniz ve çiçek bahçeleri arasında keyifli bir gezinti yapabileceğiniz Şehr-i Aşk Adası’nda pek çok eğlenceli etkinliğe de katılabilirsiniz. Kalp şeklindeki çiçekler arasında harika fotoğraflar çekebileceğiniz benzersiz ada, kısa sürede Eskişehir'in simgelerinden biri haline geldi.

Konum Linki

Han Yeraltı Şehri

Anadolu'daki Hristiyanların ilk yerleşim yerlerinden olan ayrıca Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılmaya devam edilen Han Yeraltı Şehri, Eskişehir merkeze 83 kilometre uzaklıkta ve tüm dünyadan arkeoloji meraklılarını kendine çekiyor.

Arap saldırılarına karşı korunmak amacıyla sarp kayaların içine oyulmuş yaşam odalar, sığınaklar, tapınaklar ve kutsal mekanları ile görülmeye değer güzellikte olan Han Yeraltı Şehri, M.S. 1. yüzyıldan başlayarak yerleşim yeri olarak kullanılmış. ’den fazla kaya mezarının bulunduğu ve yılından beri kazı çalışmalarının yapıldığı antik şehre 1,80 metre yükseklikteki kapıdan girerek iç mekanları gezebilir ve kayalara oyulmuş figürleri yakından inceleyebilirsiniz.

Konum Linki

Regülatör Piknik Alanı

Odunpazarı ilçesi sınırlarında yer alan ve şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta Eskişehir-Kütahya Yolu üzerinde yılında hizmete açılan Regülatör Piknik Alanı, m2 gibi geniş bir yeşil alanı kapsıyor. Çocuklara özel piknik bölümleri, birbirinden güzel çocuk oyun alanları, oyun bahçeleri, mesire alanları, yürüyüş parkurları ve bisiklet yolları ile hafta sonları ailelerin keyifli zaman geçirmek için geldiği yerlerden olan Regülatör Piknik Alanı’nda şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzakta çocuklarınızla güzel zaman geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Kanlıpınar Şehitliği

Eskişehir-Ankara Yolu üzerinde şehir merkezine 13 kilometre uzaklıkta yer alan Kanlıpınar Şehitliği, Sakarya'nın doğusuna yeni bir hat çekerken şehit olan askerler anısına inşa edilmiş etkileyici bir yapı. Kanlıpınar mevkiinde yer alan Kanlıpınar Şehitliği, 2 metre yükseklikte duvarlarla çevrili 12 x 12 metre ölçülerinde inşa edilmiş. 6 tane sanduka mezara da ev sahipliği yapan şehitlikte bayramlarda özel anma törenleri düzenleniyor. Eskişehir merkezinden kolayca ulaşabileceğiniz Kanlıpınar Şehitliği’ne uğrayarak şehitlerimizi anabilirsiniz.

Konum Linki

Hamamkaya Frig Kaya Mezarı

Frigya Kral Mezarı

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesine bağlı Çukurca Köyü’nde yer alan ve volkanik bir kaya kütlesinin üzerine oyulmuş etkileyici kabartmaları ile dikkat çeken Hamamkaya Frig Kaya Mezarı, oldukça küçük ve sadece 2 odadan oluşuyor. Frigya uygarlığının Anadolu’da bıraktığı izlerden biri olan bir küçük olmasına rağmen kayaların içine oyulmuş etkileyici odaları ve kabartmaları ile ilgi çeken Hamamkaya Frig Kaya Mezarı, Eskişehir tarih gezileri ve doğa yürüyüşlerinin de rotası üzerinde yer alıyor.

Üryan Baba Türbesi

Eskişehir'in Seyitgazi ilçesinde yer alan Üryan Baba Türbesi, bölgede çok sevilen Kalanderi dervişi Üryan Baba için yaptırılmış. yüzyıl civarında yapıldığı tahmin edilen türbe, geleneksel kesme taşları ve kubbeli dikdörtgen mimarisi ile dikkat çekiyor. Üryan Baba Türbesi, özellikle kutsal günler ve dini bayramlarda sıkça ziyaret ediliyor. Seyitgazi-Mahmutbey Yolu üzerinde bulunan Yazıdere Köyü’nde ziyaret edebileceğiniz Üryan Baba Türbesi, hem kutsal değeri hem de mimari yapısıyla Eskişehir'in en ilgi çeken türbelerinden biri.

Konum Linki

Küllüoba Höyüğü

Eskişehir'e 35 kilometre, Seyitgazi ilçesine ise 15 kilometre uzaklıktaki Yenikent Köyü sınırlarında yer alan Küllüoba Höyüğü, M.Ö. yılına uzanan tarihi ve Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olması ile ilgi çekiyor. Geç Bakır Çağı’ndan İlk Tunç Çağı’na kadar yerleşim yeri olarak kullanılan ve yapılan kazılarda binlerce yıllık paha biçilmez eserlerin bulunduğu Küllüoba Höyüğü, antik dönemlerde büyük kervan yollarının da bir parçasıydı. Rehberli turlarla gezebileceğiniz ve ilginç bilgiler alabileceğiniz Küllüoba Höyüğü’nde binlerce yıllık yerleşim yerlerini yakından görebilirsiniz.

Konum Linki

Akhisar Kalesi

Akhisar Kalesi

Eskişehir'in Akhisar Köyü’nde, bölgeye hakim bir tepe üzerine inşa edilen yıllık Akhisar Kalesi, Frig döneminde inşa edilmiş çarpıcı bir tarihi yapı. Kayalar oyularak inşa edilmiş Akhisar Kalesi’nin çevresinde Roma ve Bizans döneminden kalan kaya mezarlarını da görebilirsiniz. Eskişehir'de düzenlenen tarih gezileri ve doğa turlarının değişmez noktalarından biri olan ancak günümüze kadar az bölümü ayakta kalan Akhisar Kalesi’nde kayalara oyulmuş odaları ve kaya mezarlarını gezebilirsiniz.

Hamamyolu Caddesi (Süleyman Çakır Caddesi)

Eskişehir’de keyifli bir yürüyüşe çıkmak isterseniz Hamamyolu’na gidebilirsiniz. Geçmişte Porsuk Nehri’ne kavuşan Akarbaşı Deresi’nin ikiye böldüğü cadde yapılan restorasyonlarla trafiğe kapalı bir yürüyüş alanı haline geldi. Tarihi Odunpazarı bölgesi ile Taşbaşı ve Köprübaşı’nı birbirine bağlayan bir noktada konumlanan Hamamyolu Caddesi, antik çağlardan bugüne şifalı sıcak sularıyla biliniyor. Bu nedenle de burada birçok tarihi hamam yer aldığı için caddeye Hamamyolu adı veriliyor. Siz de Eskişehir gezinizde şifalı hamamlarda rahatlayabilir, cadde üzerindeki mağazalardan ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Konum Linki

Selçuklu Hamamı Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi

yılında Alaaddin Keykubat’ın annesi Ümmühan Hatun’un inşa ettirdiği Selçuklu Hamamı günümüzde dünyanın ilk Bor ve Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor. Uzun yıllar boyunca hamam olarak işlev gören yapı, zaman içerisinde yıprandıktan sonra restore edilerek müzeye dönüştürüldü. Müzede Kırka, Bigadiç, Kestelek, Emet ve Bandırma gibi yerlerden çıkarılan bor örnekleri, açık ocak maketi ve bordan yapılmış ürünler sergileniyor. Girişi ücretsiz olan müzeyi ile saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Konum Linki

Alaeddin Camii

Odunpazarı ilçesinde konumlanan Alaeddin Camii, yılında III. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilmiş. Eskişehir’deki en eski camilerden biri olan Alaeddin Camii, yıllar boyunca yapılan değişiklik ve restorasyonlar sonunda Selçuklu mimarisinin özelliklerini kaybetmiş. Caminin çevresinde bir de Alaeddin Parkı olarak anılan yeşil alan da bulunuyor.

Konum Linki

Berberini Kaya Kilisesi

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunan Kümbet’in doğusunda bulunan bir kayaya oyulmuş olan Berberini Kaya Kilisesi, Frig Yolu üzerinde görülmesi gereken noktalardan biri. Friglerin bu topraklarda yaşadığı yıllardan kaldığı düşünülen bu kilisenin bulunduğu kayanın eteklerinde kaya mezarları da oyulmuş. Frig Yolu’nu keşfetmeye çıktığınızda bu kiliseyi de mutlaka görmelisiniz.

Derekop Kanyonu

Alpu ilçesindeki Karacaören Köyü’nün kuzeydoğusunda konumlanan Derekop Kanyonu, Saklı Kanyon olarak da biliniyor. Saklı Kanyon adını almasının nedeni uzaktan bakıldığında bu bölgede bir kanyon olduğunun anlaşılmamasından geliyor. Kanyon boyunca 28 farklı şelale ve küçük boyutlarda göletler bulunuyor. Ormanlık bir yoldan bu kanyona ulaşıldığı için profesyonel ekiplerle birlikte gitmenizi öneririz.

Konum Linki

Uğur Mumcu Parkı

Türkiye'nin en önemli gazeteci ve yazarlarından biri olan Uğur Mumcu adına Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde açılan Uğur Mumcu Parkı’nda Uğur Mumcu'nun yılında bombalı saldırıya uğradı arabayı yakından görebilir; Uğur Mumcu’nun anısına 15 farklı şehirden getirilen mermerlerle hazırlanan kaidede dönemin gazete manşetlerini inceleyebilirsiniz.

Yeşil alanları, spor sahaları, çocuk oyun alanları, kaykay pisti, kütüphanesi ve kültürel faaliyetlerin düzenlendiği amfi tiyatrosu ile de ilgi gören parkta hem Uğur Mumcu’yu anabilir hem de şehir kalabalığından uzak sakin bir gün geçirebilirsiniz.

Konum Linki

Sivrihisar

Sivrihisar

Eskişehir'in en büyük ilçesi olan Sivrihisar, yılında Osmanlı hakimiyetine giren ve tarihi hazinelerle dolu gezilmeye değer bir yer. Nasrettin Hoca, Yunus Emre ve Hızır Bey gibi pek çok önemli Türk büyüğünün Sivrihisar'a doğduğu söyleniyor. Anadolu'nun en etkileyici ahşap camilerinden biri olan Sivrihisar Ulu Camii’ye ev sahipliği yapan ilçe, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı döneminde Bakanlar Kurulu'nun ilk kez Anadolu'da toplandığı yer olan Zaimağa Konağı ile de her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Birbirinden lezzetli yöresel yemekleri, sokaklarını süsleyen tarihi Osmanlı konakları ve huzurlu atmosferi ile her mevsim güzel bir gezi deneyimi sunan Sivrihisar, Eskişehir merkezinden sadece 90 kilometre uzaklıkta.

Konum Linki

Balıkdamı Kuş Cenneti

Balık Damı

Eskişehir'in tarihi ilçesi Sivrihisar’ın 40 kilometre güneyinde yer alan ve Türkiye'nin en büyük sulak alanlarından biri olan Balıkdamı Kuş Cenneti, İç Anadolu Bölgesi'nin gizli doğa harikalarından biri. dönüm sulak arazi ve sazlıkları kapsayan kuş cenneti, birbirinden güzel su kuşlarıyla her mevsim görülmeye değer bir manzaraya sahip.

Komşu ülkelerden göç eden kuşların mola noktası olan ve göç dönemlerinde fotoğraf safarilerinin düzenlendiği Balıkdamı Kuş Cenneti, balık zenginliğiyle de ünlü ve Eskişehir'de balık tutmak için gidebileceğiniz en güzel yer. Doğa gezileri ve fotoğraf safarileri ile keşfe çıkabileceğiniz kuş cennetinde yüzlerce farklı kuş türünü yakından görme şansı bulacak ve sazlıklar arasında harika fotoğraflar çekeceksiniz.

Konum Linki

Yunus Hoca Kümbeti

yunus hoca kümbeti

Sivrihisar’da konumlanan Yunus Hoca Kümbeti, yılında inşa edilmiş. Kümbet, Selçuklu Bahriye Nazırı Sadreddin Hoca Yunus, Cimri ve Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından öldürülünce yapılmış. Kümbetin kapısında birçok motif bulunuyor. Bunların en belirgini aslanın geyiği kovalama anını anlatan figür. Sivrihisar’ı görmek için gittiğinizde bu kümbete de uğrayabilirsiniz.

Çilek Parkı

Eskişehir-Kütahya Yolu üzerinde yer alan Çilek Parkı, hem organik çilekler ve çilek ürünleri satın almak hem de çocuklarınızla keyifli bir gezinti yapmak için gidebileceğiniz güzel yerlerden biri. İçerisinde çocuk oyun alanları, hayvanat bahçesi, atla gezi alanları da bulabileceğiniz Çilek Parkı’nda onlarca çeşit reçel ve marmelattan organik sebzeler ve meyvelere kadar pek çok ürünü tadarak güzel bir alışveriş yapabilirsiniz.

Konum Linki

Sivrihisar Ulu Camii

Sivrihisar Ulu Cami

Türkiye'nin en etkileyici camilerinden biri olan ve yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilen Sivrihisar Ulu Camii, Türkiye'de çok az görebileceğiniz ahşap direkli ve ahşap tavanlı cami örneklerinden biri. yılında Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin müritlerinden Emineddini Mikail tarafından yaptırılan Sivrihisar Ulu Camii'nin ahşap çatısını, iç mekanda sıralanan 67 tane ahşap direk taşıyor.

Etkileyici el yapımı ahşap oymalar, devasa avizeler ve otantik süslemeler ile görülmeye değer bir güzelliğe sahip Sivrihisar Ulu Camii’nin geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş ahşap direkleri de birer sanat eseri. İç mekanlarında Sivrihisar'ın kilim dokumacılığının en güzel örneklerini görebileceğiniz Silivri Ulu Camii, hem huzurlu atmosferi hem de ahşap ve taş mimarisi ile sizi etkileyecek güzellikte.

Konum Linki

Nasreddin Hoca’nın Evi

Nasreddin hoca

yüzyılda yaşamış olan Nasreddin Hoca’nın yılında Sivrihisar’ın Hortu köyünde doğduğu düşünülüyor. Eğitimci, din adamı ve hukukçu olan Nasreddin Hoca’nın Konya’da eğitim aldığı biliniyor. Sonrasında da Sivrihisar’a geri dönerek kadılık yaptığı söyleniyor. Bölge çevresinde yapılan kazılarda Nasreddin Hoca’nın mezarına ait kalıntılar da bulunduğu için Sivrihisar aynı zamanda hocanın öldüğü yer olarak önem kazanıyor. Evi günümüzde müze haline geldi ve ziyaretçilerini ağırlıyor. Nasreddin Hoca’nın Evi’nde her yıl Haziran tarihlerinde hocaya özgü şenlikler düzenleniyor.

Konum Linki

Seyyit Mahmut Suzani Külliyesi

Sivrihisar ilçesinin Kurşunlu Mahallesi’nde konumlanan Seyyit Mahmut Suzani Külliyesi, tam olarak ne zaman yaptırıldığı bilinmiyor. Külliye; kümbet, türbe ve hazire kısımlarından oluşuyor. İki katlı olan kümbetin alt katı ise mezar odası. Türbede bulunan sanduka mezarlar arasında Nasrettin Hoca’nın gelinin mezarı bulunuyor.

Konum Linki

Alemşah Kümbeti

Alemşah Kümbeti

Eskişehir'in tarihi ilçelerinden Sivrihisar'da Alemşah Caddesi üzerinde, Sivrihisar Ulu Camii'nin hemen karşısında yer alan Alemşah Kümbeti, Selçuklu dönemi mimari eserleri arasında güzelliği ile öne çıkıyor. Melihşah tarafından, şehit edilen kardeşi Aultanşah adına inşa edilen iki katlı ve kare planlı kümbet, kesme taşlarla inşa edilmiş ve etkileyici bir mimariye sahip. Altındaki mumyalık bölümünü de ziyaret edebileceğiniz Alemşah Kümbeti’nin 13 mermer kesme bloktan oluşan ve her biri etkileyici Selçuklu motifleri ile süslü sütunlarının güzel fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Konum Linki

İnönü Savaşları Karargah Evi

İsmet İnönü tarafından Kurtuluş Savaşı’nda karargah olarak kullanılan evler günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Bina iki katlı Osmanlı Dönemi sivil mimari örneği evlerden biri. ’de müze olarak ziyarete açılan evde İnönü Savaşları’nı anlatan eşyaları görebilirsiniz. Aynı zamanda İsmet İnönü’ye ait üniformaların kopyaları da bu müzede sergileniyor. Girişin ücretsiz olduğu müzeyi hafta içi her gün – saatleri arasında gezebilirsiniz.

Konum Linki

Sivrihisar Saat Kulesi

Sivrihisar Saat Kulesi

Sivrihisar ilçesinin sembolü haline gelen Saat Kulesi, Eskişehir gezinizde Sivrihisar’a gidecekseniz mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri. yılında Kaymakam Mahmut Bey tarafından yaptırılan kule, yüksek bir kaya kütlesi üzerinde bulunuyor. Bunun nedeni de ilçenin her yerinden kulenin görünür olmasının istenmesi. Haftalık kurmalı bir saate sahip kulede saat, pirinçten yapılan bir tokmakla saat başı çalınır.

Konum Linki

İhsan Erdemgil Konağı

Sivrihisar ilçesinde konumlanan İhsan Erdemgil Konağı, Atatürk’ün Sivrihisar ziyareti esnasında kaldığı konak. 7 Mart ’de, Kurtuluş Savaşı’nın oldukça çetin geçtiği günlerde Sivrihisar’a gelen Atatürk bu konakta 3 gün boyunca kalmış. Gündüzleri cephedeki birliklerin kontrolünü yapan Atatürk, geceleri de karargah olarak kullandığı konakta savaşın gidişatı ile ilgili önemli kararlar almış.

Zahren Deresi Bizans Yerleşmesi

Göcenoluk Köyü ve Sandıközü Küyü arasında bulunan Zahren Deresi Bizans Yerleşmesi, Türkmen Dağı’nın zirvesine oldukça yakın. Yemyeşil bir vadi olan alan Helenistik Dönem’den kalma kaya mezarları ve Bizans Dönemi’nde kayalara oyulan yerlerle görülmeye değer noktalardan biri.

Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi

Seyitgazi ilçesinde konumlanan Şeyh Sücaeddin-i Veli Külliyesi ve Türbesi’nin kesin yapılış tarihi bilinmiyor. Ancak Seyitgazi Türbesi ile aynı zamanlarda yapıldığı düşünülüyor. Türbenin adını aldığı Şeyh Sücaeddin-i Veli’nin 12 imamlardan biri olan Rıza’nın torunu olduğu tahmin ediliyor. Yıllar boyunca iyi bir şekilde korunarak günümüze ulaşan türbede her yıl anma törenleri de düzenleniyor.

Konum Linki

Eskişehir gezisi esnasında sorabileceğiniz bazı soruları sizler için cevaplamak istedik:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır