baso dusuklugu / Baso yüksekliği nedenleri | Baso düşüklüğü | Baso yüksekliği Tedavisi | Bas

Baso Dusuklugu

baso dusuklugu

BASO (Bazofil) düşüklüğü ne anlama gelir? BASO düşüklüğünün belirtileri, nedenleri ve tedavisi

BASO bir tür beyaz kan hücresidir ve kemik iliğinde üretilir. Beyaz kan hücreleri (akyuvarlar) bağışıklık sisteminin önemli savunucularıdır. Bedenimizi virüslere, bakterilere ve diğer yabancı istilacılara karşı korur, hastalanmayı önlerler. Normalde, bazofiller dolaşımdaki beyaz kan hücrelerinizin yüzde 1'inden azını oluşturur. BASO normal değeri % ila %1’dir. Bu değerin altı BASO düşüklüğü (Bazositopeni) olarak adlandırılır.

BASO (BAZOFİL) DÜŞÜKLÜĞÜ NEDEN OLUR?

BASO düşüklüğünün en sık karşılaşılan nedenleri şöyle:

Hipertiroidizm: Hipertiroidizm, tiroidinizin çok fazla tiroid hormonu üretmesidir. Tirotoksikoz adı verilen bir duruma yol açabilir ve BASO düzeylerinde düşüşlere neden olabilir.

Enfeksiyonlar: Enfeksiyonlar, bakteri, virüs veya mantar gibi başka bir zararlı madde vücudun bir bölümünü işgal ettiğinde meydana gelir. Vücutta enfeksiyon olması da BASO düşüklüğü yapabilir.

Lupus hastalığı: Lupus bağışıklık sisteminin sağlıklı dokulara saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Vücudun çeşitli yerlerinde (eklemler, cilt, kalp ve beyin gibi) iltihaplanmaya neden olur. Lupustaki enflamatuar süreç, lenf düğümleri, bademcikler ve dalak gibi sekonder lenfatik organlarda bazofil birikimini zorlar ve böylece kandaki bazofil seviyelerini düşürür. 

BASO düşüklüğü yapan diğer durumlar:

  • Uzun süreli steroid kullanımı gibi bazı ilaçların kullanımı
  • Radyasyon ve kemoterapi gibi belirli tedavilerin yan etkisi olarak
  • Akut enfeksiyonlar
  • Hamilelik ve kalp krizi durumunda olduğu gibi stres reaksiyonları
  • Stres
  • Ciddi alerjiler
  • Kemik iliği yetmezliği
  • Gebelik
  • Yoğun stres
  • Aplastik anemi
  • Stevens-Johnson sendromu gibi aşırı duyarlı ilaç reaksiyonları
  • Anafilaksi
  • Yumurtlama döneminde olmak
  • Anjiyoödem
  • Ürtiker (veya kurdeşen), ciltte kızarıklık ve kaşıntıya yol açseafoodplus.info duruma genellikle bir enfeksiyon veya alerjik reaksiyon neden olur.
  • Cushing sendromu
  • Peynir hastalığı
  • Sigara kullanımı
  • Depresyon

BASO (BAZOFİL) DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

BASO düşüklüğünün belirtileri bu durumun nedenine göre değişir.

BASO düşüklüğü genellikle alerjik reaksiyondan dolayı meydana gelir. Bunun sonucunda gözlerde sulanma, burun akıntısı ve kurdeşen gibi belirtiler görülebilir.

BASO düşüklüğüne şayet hipertiroidizm neden olduysa kalpte çarpıntı, tansiyon yükselmesi ve aşırı terleme gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

BASO (BAZOFİL) DÜŞÜKLÜĞÜ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

BASO düşüklüğünün tedavisi BASO düşüklüğünün neden kaynaklandığına göre değişir. Örneğin BASO düşüklüğüne alerji sebep olduysa doktor antihistaminik reçete eder. Enfeksiyon söz konusu ise antibiyotik kullanılır. Hamilelik döneminde BASO düşüklüğü yaşandıysa hamilelikten sonra değerler normale dönecektir.

2" width="" height="">

Baso Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Baso yüksekliği belirtileri alerjik reaksiyonlar ve kaşıntı olarak kendini göstermektedir. Baso yüksekliğinin altında yatan asıl sebeplere bağlı olan sebepleri;

MPV Yüksekliği Tehlikeli Mi? MPV Yüksekliği Düşüklüğü Nedenleri Tıklayın !

CRP Yüksekliği Neyi Gösterir? CRP Antibiyotikle Düşer Mi? Nedenleri Tedavisi ! Tıklayın !

Ferritin Yüksekliği Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri Tıklayın !

PLT Nedir? PLT Yüksekliği Düşüklüğü Ne Anlama Gelir? Tıklayın !

Monosit Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Tehlikeli midir? Tıklayın !

Kreatinin Düşüklüğü Yüksekliği Nedir? Normal Değeri Kaç Olmalıdır? Tıklayın !

Bazofil (BASO) Nedir, Yüzdesi Ve Normal Değeri Kaç Olmalı? Kan Tahlilinde BASO Yüksekliği Ve Düşüklüğü Neden Olur?

Kandaki hücre yapılarına akyuvar ya da alyuvar deniliyor. Akyuvarlar, vücuda giren mikroplarla savaşıyor ve bu sayede vücudun hastalıklardan korunmasına yardımcı oluyor. Akyuvarların yüksekliği ve düşüklüğü durumunda, vücutta çeşitli rahatsızlıklar meydana geliyor. Bu nedenle kan değerlerinin yüksekliği ya da düşüklüğü gözleme alındığında, vücutta yer alan pek çok hastalığın tanısı kolaylıkla konulabiliyor. Bu değerlere Baso ile bakılıyor.

Baso Nedir?

İnsan vücudunda yer alan beyaz kan hücrelerinin ana görevinin, vücudu zararlı etkenlerden korumak olduğu biliniyor. Çeşitli bakteri, virüs ve mantar gibi zararlı oluşumlarla akyuvar denilen beyaz kan hücreleri savaşıyor. Baso denilen terim ise, vücut içerisinde bağışıklık sistemini savunan hücrelerden bir tanesi olarak anlam kazanıyor.

İnsan vücudu, zaman zaman direncini yitirebiliyor. Bu noktada vücuda giren bakteriler, vücut direncini kırarak yıkmaya çalışıyor. Böylesi durumlarda kemik iliği tarafından bazofil hücreleri üretilmeye başlanıyor. Peki, bazofil nedir?

Bazofil, basonun bir diğer ismi olarak biliniyor. Normal şartlarda vücutta çok düşük seviyede yer alan bazofil, hastalık durumunda artış gösteriyor. Bu sayede vücut içerisinde tehdit unsuru olan ve olabilecek etkenlerle savaşıyor. Yüksek ya da düşük baso nedir kan tahlili ile ortaya çıkabiliyor. Kısaca bu hücreler, vücudun doğal savunma sisteminin bir parçası olarak biliniyor.

Kanda Baso Nedir?

Kanda baso değeri, normal şartlarda yüksek değildir. Sağlıklı bir insan vücudundaki beyaz kan hücrelerinin % ila %1'i bazofillerden oluşuyor. Bu değer, hücre/mcL olarak hesaplanıyor. Kısacası, her mikro litre kanın, 'den daha az baso içermesi gerekiyor.

Kandaki baso değerinin % oranından az olması, hemogram olarak adlandırılıyor. Eğer kandaki baso değeri %1'in üzerinde ise bazofil yüksekliğini gösteriyor. Kanser gibi ciddi sağlık problemlerinde, baso yüksekliği artış gözlemleniyor.

Baso Yüksekliği Nedir?

Vücut içerisinde iltihaplı oluşumlar meydana geldiğinde, baso değerleri yükseliş gösterebiliyor. Artan bu hücreler, iltihaplı bölgeye akın ederek, iltihabın kaynağını iyileştirmeye çalışıyor.

Bu nedenle de baso değerlerinin yüksek olması, vücutta bir sorun olduğunu gösteriyor. Rutin kontrollerde uzmanlar, baso değerlerine dair tahliller de alıyor. Yapılan bu tahlillerde basonun yüksek çıkması, kaynağının araştırılmasını gerektiriyor.

Bazofil Yüksekliği Neden Olur?

Baso değerlerinin yüksek olması, tiroit problemlerine işaret ediyor olabilir. Kan içerisinde bazofil artmasına neden olan hastalıkları şu şekilde sıralayabiliriz:

Bazofil yüksekliğinin belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

Bu belirtileri taşıyorsanız tahlil yaptırabilirsiniz. Baso yüksekliği durumunda tedavi olabilirsiniz. Bunun için öncelikle altta yatan hastalığın tespit edilmesi gerekiyor. Ardından hastaya özgü bir tedavi planı oluşturuluyor. Eğer sorunun kaynağı kanser ise ek olarak radyoterapi ve kemoterapi uygulanabiliyor.

Enfeksiyondan kaynaklı sorunlarda ise antibiyotik gibi ilaçlar kullanılarak bir tedavi yolu izleniyor. Bunların yanı sıra hormon tedavisi, kansızlık tedavisi, alerji tedavisi gibi tedavi çeşitleri de, hastalığın durumuna göre uygulanabiliyor.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir