coğrafya madenler haritası / KPSS panosundaki Pin

Coğrafya Madenler Haritası

coğrafya madenler haritası

Madencilik ve Enerji Kaynakları

MADENCİLİK

Yerkabuğunun farklı derinliklerinden çıkarılan, ekonomik değer taşıyan mineral ve elementlere maden denir. Türkiye’de madencilik faaliyetleri 1935 yılında kurulan M.T.A. ile özel sektör tarafından yürütülmektedir.

Türkiye’de çıkarılan önemli madenler

En zengin demir yataklarımız, Divriği (Sivas), Hekimhan ve Hasançelebi (Malatya), Edremit (Balıkesir), Dikili ve Torbalı (İzmir) ve Simav (Kütahya) çevresinde bulunmaktadır.

Ereğli, Karabük ve İskenderun’da demir - çelik fabrikaları bulunmaktadır.

Bakır: Ülkemizin en zengin madenlerinden biri olan bakır yatakları, çoğu kez kurşun ve çinko ile birlikte bulunur. En önemli bakır yataklarımız Karadeniz Bölgesi’nde bulunur. Murgul (Artvin), Küre (Kastamonu), Çayeli (Rize) ve Köprübaşı (Giresun) bu bölgedeki başlıca yataklardandır. Ayrıca Maden (Elazığ) ve Ergani (Diyarbakır)'de de bakır yatakları mevcuttur.

Krom: Paslanmayan ve çok sert bir maden olduğundan, madeni eşya yapımında ve kaplamasında kullanılır.

Krom yatakları altı ana bölgede toplanmıştır. Fethiye, Köyceğiz, Denizli, Alacakaya (Guleman) (Elazığ), Bursa, Eskişehir, Adana, Kayseri, Mersin, İskenderun, Kahraman Maraş, İslahiye, Kopdağı (Doğu Anadolu).

Krom madeni Antalya ve Guleman’daki ferro-krom tesislerinde işlenmektedir.

Boksit: Alüminyumun hammaddesi olan boksit çok hafif olduğundan uçak sanayiinde, otomobil, ev, elektrik malzemesi yapımında kullanılır.

Boksit yatakları Seydişehir (Konya), Akseki (Antalya) İslahiye (Gazi Antep) ve Milas (Muğla) civarında bulunur. Buralarda çıkarılan boksit, Seydişehir alüminyum tesislerinde işlenmektedir.

Bor Mineralleri: Ülkemiz bor rezervi bakımından Dünya’nın en zengin yataklarına sahiptir. Bu nedenle, bor madeninin çoğu ihraç edilmektedir. Bor madeninden elde edilen boraks ve asit borik nükleer alanda, jet ve roket yakıtında katkı maddesi olarak, ayrıca sabun, tekstil, cam, kâğıt sanayii, vb alanlarda kullanılır.

Bor mineralleri Balıkesir, Susurluk, Bigadiç çevresi ile Kütahya, Emet ve Eskişehir çevresinde çıkarılır. Çıkarılan mineraller Bandırma’daki tesislerde işlenir.

Kükürt: Kükürt gübre, kimya ve boya sanayiinde kullanılır. Ayrıca kauçuğun işlenmesinde ve sülfirik asit üretiminde de kullanılır.

Ülkemizde kükürt yatakları Keçiborlu (Isparta) ve Milas (Muğla) çevresinde bulunmaktadır.

Zımpara Taşı: Çeşitli kesici, torpüleyici ve silici aletlerin yapımında kullanılan zımpara taşı yönünden ülkemiz çok zengindir. Tire (İzmir), Manisa, Söke (Aydın), Milas (Muğla) ve Tavas (Denizli) da çıkarılır.

Barit: Suda erimeyen bir maden olduğundan boya, deri, kimya, cam ve kauçuk sanayiinde kullanılır. Ülkemiz barit yatakları bakımından zengin sayılır. Antalya, Muş, Gazi Antep ve Eskişehir çevresinde barit yatakları bulunmaktadır.

Tuz: Türkiye tuz yatakları bakımından son derece zengindir. Kaya tuzu yatakları üçüncü jeolojik zamanda, kapalı göl havzalarında suların buharlaşması ile oluşmuştur. Son yıllarda tuz üretimimiz üç kat artmıştır.

Türkiye’deki tuz üretiminin çoğu, Tuz Gölü ile İzmir Çamaltı tuzlasından sağlanır. Kaya tuzu yatakları, Çankırı, Kars, Iğdır ve Nevşehir çevresinde bulunmaktadır.

Cıva: Tek sıvı madendir. Zirai ilaç yapımında, kâğıt sanayiinde, suni gübre üretiminde ve boya sanayiinde kullanılır. Türkiye’de Sarayönü (Konya), Ödemiş (İzmir), Manisa ve Uşak çevresinde çıkarılmaktadır.

Kurşun - Çinko: Genelde kurşun ve çinko bir arada bulunur. Ülkemizde Keban (Elazığ) ve Kayseri çevresinde kurşun-çinko yatakları vardır.

Lületaşı: Eskişehir çevresinde çıkarılır ve işlenir. Süs eşyası yapımında kullanılır.

Oltutaşı: Erzurumun Oltu ilçesinde çıkarılır ve işlenir. Süs eşyası yapımında kullanılır.

Fosfat: Gübre hammaddesi olarak kullanılan fosfat ihtiyacımızı karşılamaz. Fas, Tunus ve Cezayir’de yaygın olarak görülür ve daha çok bu ülkelerden ithal edilir. Türkiye’deki en zengin fosfat yatakları Mazıdağı (Mardin), Adıyaman, Bingöl ve Bitlis’te bulunmaktadır.

Manganez: Çeliğe sertlik kazandırmak ve direncini artırmak için kullanılır. Uşak, Afyon, Muğla, Adana, Erzincan, Artvin ve Trabzon çevresinde manganez yatakları bulunur. İhtiyacı karşılamaz. Bu nedenle ithal edilir.

Mermer: Ülkemiz mermer bakımından zengindir. Afyon, Kütahya, Marmara Adası, Kırşehir, Tokat ve İzmir çevresinde çıkarılır. Yurt dışına ihracatı yapılır.

Volfram (Tungsten): Çok sert olması nedeniyle özel sanayi çeliği olarak kullanılır. Demiryolu, iş makineleri, uçak ve gemi yapımı yanında, ampüllerde enerjiyi ışığa çevirmede kullanılır. Bursa Uludağ’da çıkarılıp işletilmektedir. Fakat son yıllarda üretimi durmuştur.

Asbest (Amyant): 14 bin °C sıcaklığa dayanır. Isıya dayanıklı araç ve gereç yapımında kullanılır. Konserojen madde bulundurması nedeniyle, kullanımı sınırlandırılmıştır. Eskişehir, Bursa, Erzincan, Hatay, Kars, Ağrı, Malatya, Sivas, İskenderun, Uşak ve Konya’da çıkarılır.

ENERJİ KAYNAKLARI

Taşkömürü: Birinci jeolojik zamanda oluşmuş organik tortul kayaçlardandır. Ülkemiz ise, genelde üçüncü zamanda karalaştığından dolayı, taşkömürü yatakları bakımından fazla zengin sayılmaz. Türkiye’de Zonguldak, Amasra, Ereğli arasındaki sahada çıkarılır.

Demir - çelik sanayiinde enerji kaynağı olarak tüketildiğinden, Karabük ve Ereğli demir - çelik fabrikaları buraya kurulmuştur.

Linyit: Türkiye genelde üçüncü jeolojik devirde oluştuğundan linyit en zengin enerji kaynaklarımızdan biridir. Bütün bölgelerde linyit rezervi bulunmaktadır. Taşkömürüne göre kalorisi daha azdır. Ancak yaygın olduğundan enerji ihtiyacımızın en önemli kısmını karşılamaktadır.

Linyit yatakları Afşin, Elbistan (K. Maraş), Tavşanlı, Seyitömer (Kütahya), Soma (Manisa), Yatağan (Muğla), Saray (Tekirdağ), Aşkale (Erzurum), Aydın, Amasya ve Yozgat çevresinde bulunmaktadır.

Linyitten elektrik enerjisi elde eden termik santrallerimiz, Soma, Tunçbilek, Seyitömer, Afşin - Elbistan, Yatağan ve Orhaneli termik santralleridir.

Petrol: Günümüzün en önemli enerji kaynaklarından biri petroldür. Petrol ulaşım araçlarında yakıt olarak ve plastik, gübre, boya gibi çok değişik sanayilerde kullanılır. Türkiye’deki petrol yatakları fazla zengin sayılmaz. İhtiyacımızın % 90'nına yakınını ithal etmekteyiz.

Petrol yataklarımızın % 98'i G. Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunur. Petrol, Raman, Garzan, Kurtalan, Adıyaman ve Mardin çevresinde çıkarılmaktadır.

Ülkemizde çıkarılan ve ithal edilen petrol, Orta Anadolu (Kırıkkale), Aliağa (İzmir), Ataş (Mersin), İpraş (İzmit) ve Batman rafinerilerinde işlenmektedir.

Doğal gaz: Ülkemiz, doğal gaz yatakları bakımından zengin değildir. Şu anda sadece Trakya’da Hamitabat ve Güneydoğu Anadolu’da Mardin - Çamurlu sahasında üretim yapılmaktadır. Hamitabat’tan çıkarılan doğal gazdan aynı yerde elektrik enerjisi üretilir. Doğalgaz ihtiyacımızın önemli bir kısmı, Rusya Federasyonu ve Cezayir’den ithal edilmektedir.

Su Gücü (Hidroelektrik enerjisi): Barajlardaki suyun, elektrik üreten santralleri çalıştırması ile oluşan enerjiye hidroelektrik enerjisi denir.

Türkiye’de elektrik ihtiyacının % 40 lık kısmı hidroelektrik santrallerden elde edilmektedir. Keban, Karakaya, Atatürk, Hirfanlı, Seyhan, Kemer ve Demirköprü gibi birçok baraj elektrik ihtiyacımızı karşılamaktadır.

Dışarıya akıntısı olan bazı göllerimiz, tabii baraj özelliğindedir. Bunlardan elektrik üretilir. Başlıcaları, Hazar, Çıldır, Tortum ve Kovada gölleridir.

Rüzgâr Gücü: Ülkemizde eskiden yel değirmenlerinde ve yelkenli gemilerde kullanılmıştır. Fakat elektrik ve petrol enerjisinin devreye girmesiyle kullanım alanı çok azalmıştır.

Jeotermal Enerji: Jeotermal enerji, yer altındaki sıcak sulardan ya da su buharından elde edilir. Türkiye yakın bir jeolojik devirde oluştuğundan ve genç kıvrım dağları kuşağında bulunduğundan dolayı, fay hatları ve fay kaynakları oldukça yaygındır. Özellikle Ege Bölgesi’ndeki Germencik (Aydın), Balçova (İzmir), Sandıklı (Afyon) ve Sarayköy (Denizli) civarında sıcak su kaynakları bulunmaktadır. Şu anda sadece Sarayköy (Denizli) de elektrik enerjisi üreten jeotermal santral bulunmaktadır.

Radyoaktif Mineraller: Radyoaktif mineraller, nükleer enerji üretiminde kullanılır. Uranyum ve toryum gibi radyoaktif maddelerin parçalanmasıyla enerji elde edilir. Ülkemizde Aydın, Uşak, Manisa, Çanakkale ve Yozgat yörelerinde uranyum, Eskişehir çevresinde toryum yatakları tespit edilmiştir. Fakat, şu anda, ülkemizde radyoaktif maddelerden nükleer enerji üretimi yapılmamaktadır.

Güneş Enerjisi: Türkiye ve özellikle güney bölgelerimiz, Güneş enerjisinden iyi yararlanabilecek bir konuma sahiptir. Bu enerjiden, en çok su ısıtmada faydalanılır. Ayrıca, sera ısıtmasında, su pompası çalıştırılmasında, bazı elektronik aletlerin çalıştırılmasında, vs. Güneş enerjisi kullanılmaktadır.

Türkiye’nin Madenleri Slayt

Coğrafya Hocası ailesi olarak yeni içerikler üretmeye devam ediyoruz. Bu serimizde bütün sınıflara ait slaytları sizler için hazırlayıp paylaşıyoruz. Slaytlar; içerisindeki görseller, etkinlikler, haritalar, testler aracılığıyla öğrencilerde kalıcı öğrenmelerin gerçekleşmesine yardımcı olmaktadır. Ayrıca slaytlarımızda çıkmış YKS sorularını ekledik. Bu sayfamızda 11. sınıf konulardan Türkiye’nin Madenleri Slaydını paylaşacağız. Bu konuya ünitelendirilmiş yıllık plana göre 16 – 20 Ocak 2023 tarihleri arasında toplam 4 ders saati zaman ayrılmıştır. İyi çalışmalar dilerim.

Slaytta hangi kazanımlar yer almaktadır?

Slayt hazırlanırken Ortaöğretim Coğrafya Dersi Öğretim Programındakikazanımlar ve ders kitabındaki içerikler dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu slaydımızın ilgili olduğu kazanım aşağıda verilmiştir.

Kazanım:11.2.17. Türkiye’nin madenleri ve enerji kaynaklarının dağılışını açıklar.
Kazanım: 11.2.18. Türkiye’nin maden ve enerji kaynaklarının etkin kullanımını ülke ekonomisine katkısı açısından değerlendirir.

Slaytımızın boyutu 19 mb olup 44 sayfadan oluşmaktadır.

Slayt içeriği:
• Maden nedir?, Tenör nedir?, Rezerv nedir?,
• Bir Madenin İşletilmeye Açılması İçin Gereken Şartlar,
• Ülkemizde Madenciliğin Tarihçesi,
• Ülkemizde çıkarılan ve işlenen madenler,
• Konu ile ilgili çıkmış sorular.

Bu Slaytla;
• Madenler ile ilgili terimleri,
• Türkiye’de çıkarılan ve işlenen madenleri öğreneceksiniz.

Türkiye'nin MadenleriSlayt hazırlanırken yararlanılan kaynaklar:Meb Coğrafya 11 Ders Kitabı 2021, Gün Yayınları 11 Ders Kitabı 2021

 

indir

Alternatif Link(İndirmek İçin Tıkla)

UyarıSlaydı indirirken kota sorunu yaşıyorsanız gmail hesabınızla oturum açınız.

 

Aşağıdaki önceki slayt görseline tıklayarak bir önceki konuya ait olan Türkiye’de Hayvancılık Slaydına
 ulaşabilirsiniz.
Ayrıca sonraki slayt görseline tıklayarak bir sonraki konuya ait olan Türkiye’nin Enerji Kaynakları Slaydına
 ulaşabilirsiniz.

Önceki SlaytSonraki Slayt

Türkiye Maden Haritası: Türkiye'nin Madenleri Ve Çıkarıldığı Yerler Nerelerdir? İl İl Türkiye'deki Madenler

Haberin Devamı

Bor, Kütahya'nın Emet ilçesinde çıkarılır.

Krom, Kütahya ve Muğla illerinin çevresinde çıkarılır.

Zımparataşı; Aydın, Muğla ve İzmir çevrelerinde çıkarılır.

Mermer; Manisa, Afyon ve Kütahya çevresinde çıkarılır.

Akdeniz Bölgesi'nde Çıkarılan Madenler

Krom, Toros Dağları ve Fethiye'de çıkarılır.

Boksit, Akseki'de çıkarılır.

Demir, Kahramanmaraş'ta çıkarılır.

Linyit, Karaisalı ve Kozan'da çıkarılır.

Kükürt, Isparta Keçiborlu'da çıkarılır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde Çıkarılan Madenler

Demir; Malatya Hekimhan ve Hasançelebi'de çıkarılır.

Kurşun, Elazığ Keban'da çıkarılır.

Bakır, Elazığ Maden'de çıkarılır.

Oltu Taşı, Erzurum'da çıkarılır.

Kaya Tuzu; Kars, Ağrı, Iğdır ve Erzincan'da çıkarılır.

Krom, Elazığ Guleman'da çıkarılır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Çıkarılan Madenler

Gaziantep'te krom çıkarılır.

Diyarbakır'da; çinko, demir ve bakır çıkarılır.

Batman'da petrol çıkarılır.

Adıyaman'da linyit çıkarılır.

​​​​​​İç Anadolu Bölgesi'nde Çıkarılan Madenler

Demir, Kayseri çevresinden çıkarılır.

Manganez, Ankara çevresinden çıkarılır.

Linyit, Eskişehir ve Sivas'tan çıkarılır.

Çinko, Kayseri ve Sivas'tan çıkarılır.

Krom; Eskişehir, Kayseri ve Sivas'ta çıkarılır.

Lületaşı, bor ve amyant; Eskişehir'den çıkarılır.

Cıva, Konya'dan çıkarılır.

Kaya tuzu, Çankırı ve Kırşehir'den çıkarılır.

Tuz; Çankırı, Sivas, Kırşehir ve Tuz Gölü'nden çıkarılır.

Haberin Devamı

​​​​​​​Karadeniz Bölgesi'nde Çıkarılan Madenler

Bakır; Rize, Artvin ve Kastamonu'da çıkarılır.

Linyit; Çeltek, Havza ve Merzifon'da çıkarılır.

Taş kömürü; Amasra ve Zonguldak'ta çıkarılır.

Krom, Bayburt'ta çıkarılır.

Manganez; Ereğli ve Artvin'de çıkarılır.

Haritalarla Türkiye (Türkiye haritaları )


Turkiye haritasi yuksek cozunurluk

Turkiye haritasi yuksek cozunurluk

Türkiye Fiziki haritası büyük boy

Türkiye Fiziki haritası büyük boy

türkiye maden yatakları harıtasi
türkiye maden yatakları harıtasi
Jeotermal Kaynaklar Dağılım Haritası

Jeotermal Kaynaklar Dağılım Haritası

Jeotermal Kaynaklar ve  Volkanik Alanlar Haritası

Jeotermal Kaynaklar ve Volkanik Alanlar Haritası

Türkiye'de Uranyum ve Toryum Yatakları

Türkiye'de Uranyum ve Toryum Yatakları

Türkiye Kömür Havzaları ve Potansiyel Uygulamaları Haritası

Türkiye Kömür Havzaları ve Potansiyel Uygulamaları Haritası

Türkiye altın ve gümüş haritası

Türkiye altın ve gümüş haritası

türkiye deprem haritasi

türkiye deprem haritasi

türkiye bitki örtüsü haritası

türkiye bitki örtüsü haritası

Türkiye Büyük Toprak Grupları Harita Resmi

Türkiye Büyük Toprak Grupları Harita Resmi

türkiye tektonik haritasi

türkiye tektonik haritasi

türkiye jeoloji haritası

türkiye jeoloji haritası

bölgeler haritası

türkiye bölgeler haritası

türkiye haritası

türkiye yol haritası

türkiye yol haritası

türkiye tarimsal üretim haritası

türkiye tarimsal üretim haritası

türkiye haritasi

türkiye haritasi

Ayrıntılı Türkiye Coğrafi Bölgeler Haritası

Ayrıntılı Türkiye Coğrafi Bölgeler Haritası

Türkiye  tapografya haritasi

Türkiye tapografya haritasi

türkiye orman haritası

türkiye orman haritası

Türkiye orman haritası

Türkiye orman haritası

türkiye'nin bitki örtüsü

türkiye'nin bitki örtüsü

turkiye bitki haritasi

turkiye bitki haritasi

Türkiye turzim haritası

Türkiye turzim haritası

Türkiye ovalar ve platolar haritası

Türkiye ovalar ve platolar haritası

türkiye tarım coğrafyası harita

türkiye tarım coğrafyası harita

Türkiye sanayi coğrafyası harita

Türkiye sanayi coğrafyası harita

türkiye hayvancılık haritası

türkiye hayvancılık haritası

Türkiye İklim Haritası

Türkiye İklim Haritası

Türkiye'nin göl ve akarsu haritası

Türkiye'nin göl ve akarsu haritası

turkiyenin akarsu havzaları

turkiyenin akarsu havzaları

turkiye gunesleme haritasi

turkiye gunesleme haritasi

türkiye yerleşme haritası

türkiye yerleşme haritası

türkiye levha haritası

türkiye levha haritası

turkiye gumruk haritasi

turkiye gumruk haritasi

Kategoriler:Diğer KonularEtiketler:Ayrıntılı Türkiye Coğrafi Bölgeler Haritası, Büyük Boy Türkiye haraları, büyük türkiye haritası, büyük türkiye haritlaro, cografyabilim, coğrafya bilim, Haritalarla Türkiye, haritalarla türkiye coğrafyası, haritarla türkiye, Jeotermal Kaynaklar Dağılım Haritası, Jeotermal Kaynaklar ve Volkanik Alanlar Haritası, serdar karadağ, Türkiye altın ve gümüş haritası, türkiye bölgelere göre maden haritası, türkiye büyük boy harita, Türkiye Büyük Toprak Grupları Harita Resmi, türkiye beşeri haritası, türkiye bitki örtüsü haritası, Türkiye bitki haritası, türkiye deprem haritası, türkiye endüstri haritası, Türkiye Fiziki Haritası, Türkiye Fiziki haritası büyük boy, türkiye gümrük haritası, türkiye günes haritası, türkiye güneşlenme haritası, Türkiye Harita Genel Müdürlüğü, türkiye haritası ayrıntılı, türkiye haritası bölgeler, türkiye haritası bölgeler ve iller, türkiye haritası bölgesel, türkiye haritası büyük boy, türkiye haritası detaylı, türkiye haritası download, türkiye haritası enlem boylam, türkiye haritası fay hattı, türkiye haritası fiziki, türkiye haritası fiziki haritası, türkiye haritası fotoğrafları, türkiye haritası iller, türkiye haritası indir, türkiye haritası siyasi, türkiye haritası uydu, türkiye haritası ve bölgelerin coğrafi özellikleri, türkiye haritası ve uydu görüntüleri, türkiye haritası vektörel, türkiye hayvancılık haritası, türkiye iklim haritası, türkiye jeoloji haritası, türkiye jeomorfoloji haritası, türkiye kömür havzaları, Türkiye Kömür Havzaları ve Potansiyel Uygulamaları Haritası, türkiye levha haritası, türkiye maden haritası, türkiye maden yatakları harıtasi, türkiye nufüs haritası 2007 2008, türkiye orman haritası, türkiye sanayi coğrafyası, Türkiye sanayi coğrafyası harita, türkiye siyasi haritası, Türkiye tapografya haritasi, türkiye tarimsal üretim haritası, Türkiye tarım coğrafyası harita, türkiye tektonik haritası, Türkiye turzim haritası, türkiye ulaşım haritası, türkiye yol haritası, Türkiye'de Uranyum ve Toryum Yatakları, Türkiye'nin göl ve akarsu haritası, türkiye'nin gölleri haritası, tc. harita, turkiye haritasi uksek cozunurluk

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir