gece idrara çok çıkmanın nedenleri / Uzmanı Uyardı: Sık İdrara Çıkıyorsanız Dikkat!

Gece Idrara Çok Çıkmanın Nedenleri

gece idrara çok çıkmanın nedenleri

Uzmanı Uyardı: Sık İdrara Çıkıyorsanız Dikkat!

Uzmanı Uyardı: Sık İdrara Çıkıyorsanız Dikkat!

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Yıldız, aşırı aktif mesane hakkında bilgilendirdi.

  1. Aşırı aktif mesane nedir, neden olur?

Mesane böbreklerden üretilen idrarı depolayan organdır. Kas yapıdan oluşur, kese şeklindedir ve yaklaşık cc idrar depolayabilir. Aşırı aktif mesane ise, adından anlaşılabileceği gibi idrar kesesinin depolama fonksiyonlarında ortaya çıkan problemler nedeniyle normale göre daha fazla (aşırı) çalışması olarak tanımlanabilir. Aşırı aktif mesanenin şikayetleri, sık idrara gitmek, ani idrara sıkışma hissi, tuvalete yetişemeden idrar kaçırma, gece idrara kalkmak gibi semptomların birkaçını barındırabilir.

  1. Aşırı aktif mesane risk faktörleri nelerdir?

Aşırı aktif mesane sendromu için birkaç risk faktörü vardır: Yaşın artması, diyabet, genişlemiş prostat, idrar yolu enfeksiyonu, gebelik, doğum ve fazla kilo aşırı aktif mesane riskini artırabilmektedir. Ayrıca bazı genetik faktörlerin, insanları aşırı aktif mesaneye ve idrar tutamamaya karşı daha duyarlı hale getirdiği de ortaya çıkarılmıştır. Yani genetik faktörler de önemlidir.

  1. Ortalama tuvalete gitme süresi ne olmalı? Ne zaman tehlikeli hal alır?

Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.

  1. Sağlıklı bir mesaneye sahip olmak için neler yapılabilir?

Günde en az 1, litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Fiziksel aktivite artırılmalı, kilo vermeyi destekleyecek şeklide dengeli ve düzenli beslenilmelidir. Varsa sigara alışkanlığından vazgeçilmelidir. Kronik kabızlık ve tuvalete çıkarken zorlanmanın önlenmesi için diyete lifli gıdalar eklenmelidir.

  1. Aktif mesane nasıl tedavi edilir?

Bu şikayetler topluluğunun bütün şikayetleri ortadan kaldıran tek bir tedavisi maalesef mümkün değildir. Bu nedenle hastanın şikayetlerinin başlanan tedaviden sonra takibi oldukça önemlidir, çünkü tedavi başarısı kişiden kişiye değişecektir. Hastalığın birden fazla tedavi yöntemi bulunur, fakat hastadan öncelikle yaşam tarzında değişiklikler yapması ile pelvik egzersiz alışkanlığı geliştirmesi istenir. Bunlara ek olarak ilaç tedavisi de uygulanabilir. Bütün bu tedavi yöntemlerinin sonuçsuz kaldığı hastalarda mesane botoks uygulamaları ve sinir iletimini azaltan cerrahi müdahaleler tercih edilebilir. Bazı durumlarda mesanenin büyütülmesi de etkili bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

  1. Aktif mesane sorunu botoks ile tedavi edilebilir mi?

“Clostridium botulinum” adlı bakteriden elde edilen ve tıbbi bir protein olan botoks, dünyada ve Türkiye’de yalnızca kozmetik amaçlı değil, nöroloji ve üroloji gibi alanda da etkin bir tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir. Günümüzde aşırı aktif mesane sorununda da botoks önemli tedavi seçenekleri arasına girmiştir. Botoks, mesane kası içine enjekte edildiğinde o kas veya kas gruplarının sinirlerini geçici olarak devre dışı bırakıp, istemsiz hareketleri ve aşırı kasılmayı ortadan kaldırır. Bu etkiyi, sinir uçlarında bulunan asetil kolin denilen maddenin salınımını durdurarak sağlar. İşlemin hastane şartlarında ve ameliyathanede yapılması önemlidir. Tedavi sonrası hastaların büyük çoğunluğunda idrara çıkma ve idrar kaçırma sorunları azalır ve çoğu zaman tamamen iyileşme sağlanır. Bazı hastalarda işlem sonrası idrar yapmada zorluk yaşanabilir. Ancak bu geçici bir durumdur ve gün içerisinde şikayetler tamamen ortadan kalkar. Etkinliği ise 6 ila 12 aya kadar devam eder. Bu tedaviden fayda gören hastalarda ilacın etkinliği geçtikten sonra tekrar enjeksiyonlar gerekebileceği bilinmelidir.

Kadınlarda gece sık idrara &#;ıkma neden olur ve tedavisi nasıldır?

Kadın Sağlığı

Kadınlarda gece sık idrara &#;ıkma neden olur ve tedavisi nasıldır?

"Kadınlarda gece sık sık idrara çıkma ihtiyacı; diyabet, vajinit, bazı böbrek hastalıkları, bazı içeceklerin çok tüketilmesi gibi nedenlere bağlı olabilir. Kadınlarda gece sık idrara çıkma ihtiyacı; genellikle böbrek fonksiyonlarında ya da idrar yollarında fonksiyon bozukluğuna neden olan hastalıklarda da görülmektedir. İşte kadınlarda gece sık idrara çıkma ihtiyacının nedenleri"

Kadınlarda normal mesane kapasitesi; ile mililitre arasında değişir. Sağlıklı mesanesi bulunan bir kadın gün içerisinde en fazla 8 defa idrar yapmaktadır. Devamlı idrara çıkma sorunu bulunuyor ise, bunun farklı sebepleri olabilir. Kadınlarda gece sık idrara çıkma, pek çok olası sebepten kaynaklanıyor olabilir. Sık sık idrara çıkma sebepleri bireyden bireye farklılık göstermektedir.

Kadınlarda Gece Sık İdrara Çıkma Neden Olur?

Kadınlarda gece sık idrara çıkma nedenleri;

- Mesanede Enfeksiyon: Mesane bünyesinde meydana gelen enfeksiyon sistit şeklinde tanımlanabilir.

- Aşırı Aktif Mesane: Mesane kaslarının istemsiz şekilde kasılmasına aşırı aktif mesane adı verilir. Bu durumdaki birinin, mesanesinin kasılması sırasında kasların ve sinirlerin oldukça sık harekete geçtiği belirtilebilir. Bu yüzden daha sık idrara çıkması mümkün olmaktadır. Bu durumda olunması; mesanenin dolu olmadığı zamanlarda bile tuvalete gitme isteğinin oluşması anlamına gelmektedir. Kadınlarda gece sık idrara çıkma nedenleri içerisinde bulunan bu mesane Hastalığı, pelvik tabandaki kas ya da sinir hasarının neticesidir.

- Mesane İnflamasyonu: Bu durum, herhangi bir enfeksiyon bulgusu olmadan, mesane duvarında oluşan tahriş anlamına gelmektedir. Bundan ötürü kadınlar gece daha sık idrara çıkabilir.

- Bazı İçeceklerin Çok Tüketilmesi: Çay, kahve gibi idrar söktüren özelliği bulunan ve kafein açısından zengin olan içeceklerin çok tüketilmesi, idrarın sıklığını ve oranının artmasına neden olur.

- Şeker Hastalığı: Şeker hastalığı; kanda bulunan şekerin oranının düzensiz olmasından ötürü böbrekler normalden daha çok çalışarak, vücuttan atılması gerekli olan sıvı oranı da artmaktadır. Şeker hastalığı bulunan kadınlar, hem gün içinde hem de gece daha sık idrara çıkma isteğinde bulunurlar.

- İdrar Yolu Enfeksiyonları: Toplum içerisinde sık idrara çıkma belirtisinin en yaygın nedeni, idrar yolunda ortaya çıkan enfeksiyonlardır. Enfeksiyondan ötürü dokuların tahriş olması ve iltihaplanması neticesinde devamlı idrar yapma hissi söz konusudur.

- Vajinit: Vulva ya da vajina enfeksiyonları söz konusu olduğunda kadınlarda gece idrar sıklışında artış ortaya çıkabilir.

- Ürojinekolojik Problemler: Kadınlarda idrar yolunun son bölümü olarak bilinen üretranın fonksiyonel bozukluğu söz konusu olduğunda aniden idrara çıkma isteği, sık idrara çıkma gibi sorunlar meydana gelebilir.

- Böbrek Hastalıkları: Böbrek hastalıklarının belli durumlarında idrar oranında artışa sebep olan türlü böbrek rahatsızlıklarının varlığında sık sık idrara çıkma durumu söz konusudur.

Kadınlarda gece sık idrara çıkma Tedavisi Nasıldır?

Kadınlarda gece sık idrara çıkmanın tedavisinde önemli olan öncelikle, problemin kaynağının bulunmasıdır. Bazı testlerin uygulanması neticesinde bireylerin neden idrara sık çıktığını anlamak mümkündür. Örneğin hasta çok kilolu ise ve bu yüzden sık sık idrara çıkıyorsa egzersiz ve diyet programıyla kilo vermesi sağlanmaktadır. Bunun dışında kontrolsüz bir biçimde şeker hastası bulunan bireylerde sık sık idrara çıkma durum meydana geldiği için hastanın ilaçları ve diyeti konusunda değişikliğe gidilmesi olasıdır. Bu durumda hastaların aşırı bir şekilde sıvı alması önlenmektedir. Aşırı sigara ve alkol tüketen bireylerden de bu tüketimlerini azaltmaları istenmektedir.

İdrar yolun enfeksiyonu sebebi ile ortaya çıkan sık sık idrara çıkma durumunda ise antibiyotik Tedavisi uygulanmaktadır. Bu şekilde bireylerin normal yaşamına dönmesi sağlanmaktadır. Özetle bireyin durumuna bağlı olarak tedavi metodu da değişiklik göstermektedir.

False

Gece boyu tuvalete kalkma ve mesane zayıflığı

Gece az önce de bahsedildiği gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilmektedir. Bu noktada sizde geceleri idrar kaçırma problemi ile karşılaşıyor ve problemin nedenini merak ediyorsanız doğru adrestesiniz. Geceleri idrar kaçırma nedenlerini aşağıdaki gibi inceleyebiliriz.

İnsanlar yaşlandıkça vücutları genç hallerindekine göre çok daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Yani yaşlı kişilerde geceleri kez tuvalete gitme son derece normaldir. Genç bir kişinin mesanesi yarım litre idrarı taşıyabilir konumdayken yaşlandıkça mesane kaslarının elastikliğini yitirmesi ile birlikte bu kapasite yarı yarıya düşer. Bu noktada yaşlı kişiler çok daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyar. Dolayısıyla gece idrarı tutamama ve kaçırma problemi yaşlılarda daha fazla görülür. Yaşlı kişilerin geceleri daha sık idrara çıkma problemi yaşamalarının diğer bir sebebi de vücudun yaşlanmayla beraber idrar konsantrasyonu ayarlama yetisinin azalmasından kaynaklanır. Bu doğrultuda insan vücudu gece çok daha fazla idrar üretmeye başlar. Bu da geceleri idrar kaçırma probleminin meydana gelmesine neden olur. Ayrıca akşam yemeğinden sonra tüketilen sıvı gıdalar geceleri idrar kaçırma ihtimalini artırır. Kişilerin geceleri daha az idrara çıkabilmesi için dikkat edeceği çeşitli noktalar vardır. Peki, söz konusu noktalar nelerdir?

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir