hurma ağacı / Çerçi Yusuf Mirası | Tıbbi & Aromatik Bitkiler | Hurma Ağacı

Hurma Ağacı

hurma ağacı

kaynağı değiştir]

Hurma bitkisi, sıcağı ve güneşi sever, soğuktan hoşlanmaz. Türkiye'de Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde yetişir. Kuvvetli ve dengeli bir gübrelemeye gereksinim duyar. Azot, fosfor, potasyum, demir gibi besin maddelerine ek olarak bol miktarda magnezyum, çinko, mangenez ve az miktarda da bakır ve bor gereksinimi vardır.

Zararlılar[değiştir

Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Hurma, Ramazan ayının en önemli sembollerinden biridir. Hurma ağacının yetişebilmesi için en iyi ortam, çöl ikliminin görüldüğü yerlerdir. Ağaç olarak palmiyeyi andırır. Hurma ağacının ortalama yıllık geçmişi olduğu söylenmektedir. Güneşi sever ama suya da ihtiyacı vardır. Meyve verebilmesi için her ikisinin de olması gerekir. Bu ağaç özenle bakım ister. Hurma ağaçları dişi ve erkek olarak ikiye ayrılır. Bu iki cinsin yakın yerlere ekilmesi gereklidir. Çünkü dişi hurma ağaçları, yakında erkek hurma ağacı yoksa üreyemez ve meyve vermez. Bu ağaçların boyları 10 metreyi bulabilir. 


Evde Hurma Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

  1. Hurma çekirdekleri 2 gün ılık suda bekletilir ve şişmesi sağlanır.
  2. Hurma çekirdekleri bu şekilde bekletilerek çimlendirilir. Ardından ıslak talaş içerisine ekilir.
  3. Talaşın nemli kalması sağlanmalıdır. Ortalama gün sonra çekirdekler filizlenecektir.
  4. Bitkinin boyu 10 cm olduğunda torf bakımından zengin kumlu toprak içerisine ekilmesi gerekir.
  5. Hurma ağacı güneşi sevse de, 1 yaşına kadar doğrudan güneş ışığına maruz kalmamalı ve karanlık ortamda bırakılmamalıdır.
  6. 1 yaşından sonra ise bol miktarda güneş ve su ister.
  7. Soğuk ortamları sevmediği için ılıman ve sıcak iklimlerde yetiştirilmeli, rüzgardan ve soğuklardan korunmalıdır.
  8. Ev ortamında yetiştirilecekse, hurma ağacı için sıcak bir ortam oluşturulmalıdır.
  9. Büyüme sürecinde hurma ağacı 5 yaşına gelene kadar, her yıl saksı genişletilmeli, bir büyük saksıya geçiş yapılmalıdır.
  10. 5 yaşına geldiğinde ise saksı büyütme işlemi 3 yılda bir yapılmaya devam edilmelidir.
  11. Ağacın bulunduğu ortam bol miktarda ışık almalıdır.
  12. Bitkiyi sularken çok sıcak ve çok soğuk su kullanılmamalıdır. Bunun yerine oda sıcaklığında dinlendirilmiş su tercih edilmelidir.
  13. Rüzgardan korunaklı yerler seçilmeli, bitkinin üzerinde oluşan ölü yapraklar bekletmeden kesilerek uzaklaştırılmalıdır. 
kaynağı değiştir]

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir