eflani gezilecek yerler / Eflani'de Turizm

Eflani Gezilecek Yerler

eflani gezilecek yerler

Aslında: Eflani: sanırım Ankara-Safranbolu-Bartın-Amasra yol güzergahı üzerinde olsaydı, mutlaka bir şekilde turizmden bir şeyler elde edebilirdi? Soru işareti koydum çünki, bundan tam olarak da emin değilim. Çünkü: Eflani, tarihi ve doğal özellikleri olan bir yer değil. Bu şirin ilçemizde, DSİ tarafından yapılmış üç suni gölet ve yeşillik bir ortam, seven-beğenen ve tercih edenler için var.

ULAŞIM:

Eflani, bağlı bulunduğu il merkezi olan Karabük’e 42 km. uzaklıktadır. Eflani-Safranbolu arasındaki uzaklık: 34 km. Ama: ince bir ayrıntı var. Ankara-Safranbolu-Bartın yol güzergahı, Eflani’den geçmiyor. Eflani, daha içeride yani bu yola 24 km. içeride kalıyor.  Eflani-Bartın arasındaki uzaklık: 86 km. Eflani-Amasra arasındaki uzaklık: 90 km. Eflani-Kastamonu arasındaki uzaklık: km.

TARİH:

Yöredeki ilk yerleşimcilerin, Hititler olduğu bilinmektedir. Hitit metinlerinde, Eflani yöresinden, Halanu (Yün) olarak göz edildiği bilinmektedir. Helenistik krallıklar döneminde ise, yine Eflani yöresinde yerleşimler görülür. Helenistik krallıklardan, Bitinler: Romalıların, Batı Karadeniz bölgesini ele geçirmelerini önlemek için, Eflani de üs görevi üstlenmişlerdir. Eflaninin, tarihte bilinen ikinci adı, Bitinya kralı Nikomedes’in oğlunun ismine izafeten “Phylomenes Yurdu” olarak geçmektedir.

yılına gelindiğinde ise, Kastamonu ve Sinop yöresini ele geçiren Kara Tigin Bey: burayı da hakimiyeti altına alır. Daha sonra Bizans görülse de, yılından sonra yöre tamamen Türklerin egemenliği altına girer.

Cumhuriyet döneminde, Eflani, Safranboluna bağlı bir ilçe olarak görülüyor. yılında ise İlçe olur. yılında ise, Karabük il olunca, Eflani Karabük iline bağlanır.

GENEL:

Bölge, genellikle küçük düzlük ve tepeliklerden oluşmaktadır. Orta kısımda, DSİ tarafından yapılan ve turizm amaçlı olarak kullanılan 3 adet suni gölet bulunmaktadır. Tepelerde ise, sert ve kayalık arazi görülür.

Yörede: genellikle karasal iklim hüküm sürer. Buna bağlı olarak yazları sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve bol kar yağışlı geçer. Ancak ova köylerinde, iklim biraz daha ılımandır. Ancak, yöreye özgü en büyük özellik, yoğun sistir ve bazen bu yoğun sis, görüş mesafesini 5 metreye kadar indirmektedir.

Eflani bölgesinde: iklim her mevsim yağışlı olduğundan, bölge tamamen ormanlarla kaplıdır. Ancak bölgenin çok soğuk olması ve don tehlikesi nedeniyle: sebze ve meyve yetişmez. Buğday ve arpada ise verim çok düşüktür.

Eflani de yerleşik insanların büyük bölümü: Karabük Demir-Çelik Fabrikası emeklilerinden oluşmaktadır. Ayrıca: İstanbul’da çalışan fırıncı-pastacıların büyük bölümü de: Eflani yöresindendir. Çünkü: Eflani yöresi, dışarıya sürekli göç vermektedir.

NE YENİR.

Eflani yöresine yolunuz düşerse, tatmanızı önereceğim yerel lezzetler: hindi eti, bandırma, çökelek gözlemesi, mantar gözlemesi olabilir. Bandırma: tavuk veya hindi eti suyuna banılarak yenilen bir tür yemektir. Eskiden sabah saatlerinde yenen yemek, günümüzde soğuk kış akşamlarında yeniliyor. Ancak her zaman yapılmaz, sadece özel günlerde yapılıyor. Özellikle: mevsimine göre ve emin olduğunuz takdirde, kanlıca mantarının çok lezzetli olduğu bu yörede, bu mantar türünü tadabilirsiniz. Tatlı derseniz, buraya has ve muhteşem bir lezzet &#;Miyana helvası&#; dır, unutmayınız.

GEZİLECEK YERLER:

KÜREİ HADİT CAMİİ:

İlçe merkezine bağlı Demirciler (eski ismi Küre-i Hadid köyü) köyünde İncüvez mevkindedir. İlçe merkezine 15 km uzaklıktadır. 

Giriş kapısındaki kitabeye göre, cami yılında Candaroğlu İsmail Bey tarafından yaptırılmıştır. Peki neden buraya bu camiyi yaptırmıştır? Çünkü, o dönemlerde buradan önemli bir maden olan demir çıkmaktadır.  yılında ise Kastamonu Valisi Abdurrahman Paşa tarafından restore ettirilmiştir. Cami halk arasında &#;Direkli cami&#; olarak da bilinir. Cami beylikler dönemi sanatını yansıtmaktadır. Cami: Orta Asya ve Türkistan geleneğini Anadolu&#;da yaşatan kökü süslü ahşap çadır direklerine dayanan eserlerdendir. Caminin ustası bilinmemektedir. Candaroğlu döneminde, ustası bilinmeyen bu tipteki camiler genellikle Ankaralı ustalar tarafından yapılıyordu. Bu nedenle, bu caminin de Ankaralı ustalar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Dış kısmı moloz taştan işlenmiş, taş araları sıvanmıştır. Yani dıştan oldukça sadedir. Duvarlarda dolgu duvar tekniği kullanılırken, mihrapta ise kalıplama tekniği kullanılmıştır. Dikdörtgen planlıdır. Üzeri, iki ahşap direğin desteklediği, ahşap bir tavanla örtülmüştür. Tavan sistemi, Kastamonu Kasaba köyünde bulunan hiçbir metal kullanılmadan yapılan Mahmut Bey Camii tavanı gibi, bindirme tekniğiyle yapılmıştır. İçi tamamen ahşap olan camide, Selçuklu oyma sanatı hakimdir. Harimin kuzeyinde, kadınlar mahfili ve mahfilin altında ise 8 tane zikir hücresi vardır. Yapıda en süslemeli yer mihraptır. Mihrapta alçı ve kalem işi süslemeler vardır. Yöre halkı süslemelerin son zamanlarda yapıldığını belirtir. Ayrıca, ana kirişi taşıyan sütunlar üzerine, lale devrine ait olan oldukça basit bitki motifleri süslemeleri yapılmıştır.  

Caminin doğu bitişiğinde bir türbe vardır. Bu türbede iki sanduka vardır. Yöre halkının söylediklerine göre bu sandukalar Şeyh Mahmud ve eşine aittir. Bu bilgi kanıtlı değildir ancak camide bulunan yılına ait iki pirinç şamdan üzerinde &#;Şeyh Mahmud&#;un dergahı&#; yazısı, bu tahmini güçlendirmektedir. 

Üst tarafta ise mezarlık bulunmaktadır. Bunlara bakarak köyün eskiden burada kurulu olduğu daha sonra ise biraz daha yukarıya taşındığı anlaşılmaktadır. 

BOSTANCILAR GÖLETİ:

İlçe merkezine, 3 km. uzaklıkta, Soğucak yolu üzerindedir. Merkeze yakın olması nedeniyle tercih edilmektedir. Gölün ebatları: genişliği 1 km. ve derinliği: metre civarındadır. Gölde olta balıkçılığı yapılır. Buranın bir özelliği var. Burada gölet yapılmadan önce bir ilkokul binası bulunuyormuş ve okul sular altında kaldıktan sonra uzun süre, okulun çatısı gözükmüş ve halk buraya &#;Okullu gölet&#; ismini vermiş. 

ESENCİK-KULÜP KÖYÜ GÖLETİ:

İlçe merkezine 11 km uzaklıkta, Pınarbaşı-Azdavay yolu üzerindedir. Yolu asfalttır. Gölün boyutları: genişliği km. ve derinliği ise, metredir. Gölet bölgesinde piknik yapmak için gerekli alt yapı bulunuyor. Piknik masaları ve tuvalet mevcut.

BOSTANCI-ORTAKÇILAR GÖLETİ:

İlçe merkezine 3 seafoodplus.infoıkta, Daday yolu üzerindedir. İlçe merkezine 3 km uzaklıktadır. Göletin ebatları: genişliği km. ve derinliği: metredir. Gölet ormanlık iki bölgenin arasındadır ve doğal güzellik sergilemektedir. Burada da, piknik yapmak için alt yapı tamamlanmıştır. Yörenin en çok tercih edilen göletlerindendir.

ULU YAYLA:

İlçe merkezine 20 km. uzaklıktadır. Bu yolun büyük kısmı asfalt, kalanı ise stabilizedir. Yaylanın genişliği 3 km. olup, burada: her yıl 8 Ağustos tarihinde yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

BEDİL YAYLASI:

İlçe merkezine 10 km. uzaklıktadır. Yolun büyük kısmı asfalttır. Yaylanın kuzeyinde: metre arasında değişen yüksekliklere sahip, kaya bloklar bulunmaktadır. Bu kaya üzerinden, tüm ova köyleri kuşbakışı görülebilmektedir. Zaten, kaya blok üzerinden görülen bu manzara, büyüleyicidir. Buranın bir diğer özelliği: özellikle sonbahar aylarında mantar toplamaya gelen yerliler tarafından yoğun olarak tercih edilmesidir. Çünkü, yöreye özgü, muhteşem lezzetli bir “kanlıca mantarı” türü bulunuyor.

CİNOĞLU MAĞARASI-KAYA TÜNELİ:

İlçe merkezine bağlı Acıağaç köyünün 4 km kuzey batısındadır. Tamamen el yapımı olan mağara metre yükseklikte ve metre genişliktedir. At nalı şeklinde ve üstü tonozlu mağaranın ağzı, at nalı şeklindedir. Mağaraya girdikten sonra çoğu kazılarak tahrip edilmiş basamaklı bir merdiven ve ardından temiz bir su çıkmaktadır, daha ileri gidilemiyor. 

ULUGEÇİT MAĞARASI:

Ulugeçit köyünün metre uzağındadır. Mağaranın girişi 1 metre ve yüksekliği 70 cm dir. Kapıdan içeriye girildiğinde ise, yükseklik 3 metreye çıkar, genişlik ise 4 metredir. yılında, 2&#;nci Dünya Savaşı sırasında, mağara sığınak olarak kullanılmak için yöre halkı tarafından temizlenmiştir. Mağaranın metre batısında, oval biçimde bir kaya tüneli vardır. Yine oldukça dar (75 cm yükseklik ve 60 cm genişlik) olan bu tünel de, 5 metre gidildikten sonra çökmeler nedeniyle daralır ve daha ileri gidilemez, nereye gittiği bilinmemektedir. 

İçindekiler

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir hakkında; Batı Karadeniz Bölgesi&#;nde konumlanan Karabük ili senesine kadar Safranbolu&#;ya bağlı bir mahalle iken senesinde demir çelik fabrikasının açılmasıyla büyük gelişme göstermiş ve nüfusu gittikçe artmaya başlamış. Bunun üzerine Ovacık ve Eskipazar Yenice, Safranbolu ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle yılında il statüsü almaya hak kazanmıştır. İlk yerleşim M.Ö. 2 bin yıllarında başlamış olup Hitit, Helen, Roma ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyor. Günümüzde pek çok tarihi ve doğal güzelliğe sahip olan kent için hazırladığımız Karabük&#;te gezilecek yerler yazımız için okumaya devam edin;

Kaç Günde Gezilir; Karabük&#;ü günde gezebilmeniz mümkün.

Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Karadeniz ikliminin hakim olduğu Karabük&#;te yaz kış farketmeksizin aşırı sıcaklar görülmemektedir. Ziyaret etmek için en uygun zaman ilkbahar ve yaz aylarıdır.

Müze Kartları; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Karabük&#;de yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Yapılan araştırmalar doğrultusunda &#;den fazla yemek çeşidinin bulunduğu şehirdeki bazı lezzetler; uzun fasulye, peruhi, bütün et, mısır çorbası, ev makarnası, karamancar, çullu börek, Safranbolu bükmesi ve diğer tatlar için Karabük&#;ün yöresel yemekleri yazımızı inceleyebilirsiniz.

  • Kişi başı ortalama yemek fiyatı: TL
  • Kişi başı ortalama kahve fiyatı: TL

*Karabük Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

-Simgesel yapılar

1- Safranbolu Evleri

safranbolu evleri

Burası Neresi? Karabük&#;e bağlı Safranbolu ilçesinde bulunan Safranbolu Evleri, şehrin sembolü haline gelmiş olup, kendine özgü mimarisi ile gören herkesi kendine hayran bırakan turistik bir noktadır. Karabük kültürünü en iyi yansıtan örneklerinden biri olan bu evler UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alıyor. ve yüzyılda Osmanlı kent yaşamının ve tarihi dokusunu yakından inceleyebilirsiniz. Evlerin yapımında yumurta akı kullanıldığı ve depreme dayanıklı yapıda olduğu bilinmektedir. Konak şeklindeki evlerde durumları iyi aileler kalıyorken evler birbirinin önlerini kapatmayacak şekilde konumlandırılmıştır.

Toplamda 2 bin geleneksel tarzda ev bulunuyor olup bunların tanesi yasal olarak koruma altına alınmıştır. Evler ilçenin iki farklı noktasına yayılmıştır. İlki şehir olarak bilinen ve kışlık olarak kullanılırken ikincisi ise bağlar diye bilinen ve yazlık olarak kullanılan yerlerdir. Şehir yönetim merkezi olan kale, alışveriş merkezinin yer aldığı çarşı, evlerin olduğu Akçasu, Gümüş, Musalla, Kalealtı ve Tabakhane semtlerinden meydana gelmektedir. Buranın iklimi olumsuz etkilere karşı korunan alçak rakımlı iki vadi arasındadır. Evler birbirine yakın ve sokakları da dardır. Bağlar kesimi ise birkaç yüz metre kadar yüksek daha geniş araziler üzerinde konumlanıyor. Neredeyse herkes bir yazlık ve bir de kışlık evlere sahip. Yerel halk kış aylarını şehirdeki evlerinde geçirirken yaz ayının gelmesiyle birlikte ısınan havalar ile Bağlardaki evlerine giderler.

Bu evlerin şeklini ve boyutlarını üç önemli unsur belirler; ailenin nüfusu, yağışlı iklim türü, maddi zenginlik. Bir aile ortalama iki veya üç çocuktan oluşuyor. Erkek çocuk evlendirildiği takdirde ona yeni bir ev açılmıyor. Gelin ile birlikte ailesiyle bu evde yaşıyorlar. Ve hatta amcalar,  yengeler, halalar ve torunlarında dahil olduğu aile hep birlikte bir evde yaşarlar. Evin işlerine yardım etmesi üzerine mutlaka her evde evin kızı gibi görülen evlatlık bir kız bulunur. Kalabalık ailenin yaşadığı bu evlerde haremlik selamlık ayrımı mevcut. Beslenen hayvanlar evin zemin katındaki ahırlarda bakılıyor. İklimin yağışlı olması sebebiyle çok fazla kapalı alana ihtiyaç duyuluyor. İnsanların ve hayvanların yiyeceklerinin, yakılacak odunların hepsi evin uygun noktalarında bulunduruluyor. Bu sebeptendir ki Safranbolu evleri oldukça geniştir.

2- Safranbolu Saat Kulesi

Tarihi Saat Kulesi

Burası Neresi? Safranbolu&#;nun önemli yapılardan biri olan Safranbolu Saat Kulesi, ilçedeki tarihi eserlerin sergilendiği vadinin ortasında konumlanıyor olup yılında III. Selim&#;in Safranbolu sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından yıllarında yaptırılmıştır. Hala çalışır halde olan saat kulesi içerine çıkılabilen en eskisidir. Ölçüleri 4,65 X 4,65 şeklinde olup kare planlı olan yapının yükseliği ise 12 metredir. Mahya çatılı ve oldukça sade yapıdaki kulenin Eski Cezaevine bakan kenarında tek giriş kapısı vardır.

Kuleye dik bir biçimde yükselen merdivenler ile ulaşılıyor olup saat odasının dört bir tarafında dikdörtgen şekildeki pencereler yer alıyor. İçi mazgal delikleri ile aydınlatılıyor. Hafta bir kurulan ve seneyi aşkındır durmaksızın çalışan 69 kilogramlık iki ağırlıkla çalışır. Onarım çalışmaları yılında Karabük Valiliği İl Özel İdaresi kaynaklarıyla Karabük Üniversitesi Safranbolu Meslek Yüksek Okulu tarafından yapılmıştır. Saatin bakım ve onarım işleri ise senesinden beri Kundura ustası İsmail Ulukaya tarafından yapılmaktadır.

  • Konum: Çeşme, Gümüş Sk. No:2, Safranbolu/Karabük
  • Giriş Saatleri:
  • Yol tarifi al >

-Seyir Noktaları

3- Kristal Cam Teras Safranbolu

kristal cam teras safranbolu

Burası Neresi? Karabük&#;ün en popüler ve turistik ilçelerinden biri olan Safranbolu gerek tarihi gerekse doğal güzellikleri ile tüm ihtişamını gözler önüne seriyor. Tokatlı Kanyonu üzerine 3 cm kalınlığında 3 adet cam kullanılarak  inşa edilen Kristal Cam Teras Safranbolu, hem yerli hem de yabancı turistleri ziyadesiyle kendine çekiyor. Cam terasın yüksekliği 80 metre genişliği ise 11 metredir. 75 tona kadar ağırlık taşıyabilen teras, gelenleri mest ediyor. Harikulade doğası ile eşsiz bir deneyim yaşamanıza sebep olan teras mutlaka görülmeniz gereken bir yer. Temelleri oldukça sağlam olan terasın metrekare genişliğinde bir alanı olup her sene oldukça fazla ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Esasında kişiyi taşıma kapasitene sahip ancak gezi esnasında yalnızca 30 kişinin çıkmasına izin veriliyor.

Tarihi evleri ile adını duyuran, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne giren Safranbolu’nun Tokatlı Kanyonu üzerinde, benzerlerinin Arizona ve Gürcistan’da olduğu adrenalini, korkuyu ve zevki bir arada yaşayabilecekleri bir Kristal Cam Seyir Terası var. Safranbolu’nun muhteşem doğası eşliğinde farklı bir tecrübe yaşatacak olan bu terasın manzarası da görülmeye değer güzelliktedir. Yükseklik korkunuz varsa bunu yenmek için tam zamanı! Uca kadar gidip güzel bir manzara fotoğrafı eşliğinde bu korkunuzu yenebilir ve mükemmel resimlerini sosyal medya hesaplarından paylaşarak beğeni yağmuruna tutulabilirsin. 🙂

Kaçırmayın! Zipline yapma tecrübesini yaşamadan dönmemenizi tavsiye ederim. Öğrenci için 20 yetişkin için ise 30 TL ödeyerek bu adrenalinden yararlanabilirsiniz.

  • Konum: İncekaya Cd., Tokatlı/Safranbolu/Karabük
  • Giriş Saati:
  • Giriş Ücreti: 7 TL
  • Telefon: 19 00
  • Yol tarifi al >

4- Yenice Seyir Terası

Burası Neresi? Doğa ile ön plana çıkan diğer bir ilçede Yenice olup kendisi ile aynı adı taşıyan Yenice Seyir Terası, sunduğu manzarası ile insana neden daha önce buraya gelmedim hissiyatını yaşatıyor. İlçeye en hakim noktalardan birinin üzerine inşa edilen seyir terası, Yenice Kent Ormanları&#;nın hemen yanından bulunuyor ki bu sebeple kent manzarasının yanında doğanın güzelliğine de şahit olma fırsatına sahip oluyorsunuz. Yakın bir tarihte açılan teras, Karabük&#;e turizm yönünden oldukça katkı sağlamaktadır.

Neden Gitmeliyim? Bu bölgede kafe, restoran, dinlenme noktaları, piknik yerleri ve bungalov evleri gibi alanlar mevcut olup sahip olduğu bu özellikleri ile alışageldik seyir terasların dışına çıkıyor. Turistik bir tesisi andırıyor oluşu nedeniyle hem yakından hem de uzaktan gelen misafirleri ile yoğun bir ziyaretçi sayısına sahiptir.

Önceden Orman İşletmeleri&#;ne ait olan seyir terası alanı, projeler geliştirilmesi üzerine belediyeye devredilmiştir. Toplamda 70 bin metrekare gibi büyükçe bir alanı kapsayan bölge şehrin karmaşasından sıyrılıp kafa dinlemek için mükemmel bir nokta. Ormanın içerisinde konumlanıyor oluşu kaliteli bir oksijene sahip olmasına olanak sağlarken gece gündüz farketmeksizin farklı güzelliğe bürünüyor.

  • Konum: Merkez, Yenice/Karabük
  • Giriş Ücreti: Ücretsiz / Bungalov evlerde konaklama TL / Tek kişilik kahvaltı 20 TL
  • Yol tarifi al >

5- Hıdırlık Tepesi

hıdırlık tepesi

Burası Neresi? Safranbolu&#;ya gelen ilk Türklerin yerleşim alanı olarak kullandığı, yağmur duası ile Hıdırelez kutlamalarını yaptıkları önemli yerlerdendir. Bu muhteşem tarihi evleri ve sokaklarıyla kültürel Türk toplumunun yaşamını korumayı başaran Safranbolu&#;da bulunan Hıdırlık Tepesi, tarihi bir kenara görme imkanı tanıdığı manzarası ile de oldukça önemli bir yere sahiptir. Şehre kuş bakışı olarak bakabileceğiniz en iyi noktalardan biri olup  Orhan Gazi dönemimde yaşamış Şehzade Gazi Süleyman Paşa&#;nın kumandanlarından Hıdır Bey&#;in türbesi, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Dr. Ali Yaver Ataman&#;ın anıt mezarı, Köstendil Kaymakamı Hasan Paşa&#;nın Türbesi ve iki namazgah bulunmaktadır. Hıdırlık Tepesine yapacağınız gezinizde öncelik olarak türbeleri ziyaret edebilir ardından ise doyumsuz Safranbolu manzarasının keyfini sürebilirsiniz.

-Müzeler

6- Safranbolu Ters Ev

Burası Neresi? Karabük&#;e 15 kilometre uzaklıkta yer alan bu ters ev Cam teras mevkiide bulunmaktadır. Evin işletmecisi farklı bir atmosfer yaratmaya çalışmış. Safranbolu&#;nun geleneksel evlerine uygun olarak inşa edilen evin içi yöresel eşyalar ile dekore edilerek süslenmiş. Aynı zamanda tüm eşyalar işletmecinin kendisine ve ailesine ait eşyalar kullanılmıştır. &#;li yılların canlandırılması yapılmak istenmiş olup genellikle çocukluğu bu dönem aralığında yaşayan ziyaretçiler daha çok gelmektedirler. Ev yaylı bir sistem ile yapılmış. Bu sayede sallanmaktadır. Özellikle çocuklu ailelerin geldiği ziyaret ettiği bu yere fotoğraf makineleriniz olmadan gelmeyin!

  • Konum: Safranbolu, camteras mevkii, Safranbolu/Karabük
  • Giriş Saati:
  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Telefon: 80 18
  • Yol tarifi al >

7- Nostalji Gezi Evi

Burası Neresi? Safranbolu&#;da yer alan Nostalji Gezi Evi burada yaşayan Bahattin Tunç&#;un aklınıza gelebilecek her türlü ev araç ve gereçleri, kişisel eşya, para, oyuncak, fotoğraf makinesi, daktilo, tarım ve müzik aletleri, ulaşım araçları, silah gibi asırlık eşyalar ile oluşturuğu bir yerdir. Büyük ölçüde ilgi gören ev antikaya meraklı olan bu yöre insanının antikaya olan merakı sayesinde biriktirdiği zengin koleksiyonu ile geçmişi günümüze taşımaktadır. En eskisi parça yıllık olup yaklaşık olarak toplamda 10 bin antika parçaya sahip olan Tunç, Dana Köyü&#;nde adına &#;Nostalji Evi&#; verdiği ahşap binada sergiliyor.

  • Konum: Aşağıdana Köyü Tepetaklak Konak yanı, Safranbolu/Karabük
  • Giriş Saati:
  • Telefon: 03 69
  • Yol tarifi al >

8- Çikolata Müzesi

çikolata müzesi

Burası neresi? Mesut Kırımlı tarafından faaliyete açılan Çikolata Müzesi içerisinde; han, hamam, cami, çeşme, köprü, konak, cam teras, safran çiçeği ve bir de mağaranın çikolatadan yapılmış olan maketleri bulunuyor. Bunun yanında belirli bir ısıtılarak musluktan akan çikolata havuzları ile epey bir sevilmektedir. Tüm bunların yanında pek çok devlet büyüğünün çikolatadan yapılmış olan portreleri bulunuyor

  • Konum: Çeşme, Hanarası Sk., Safranbolu/Karabük
  • Giriş saatleri:  –
  • Telefon: 61 33
  • Giriş Ücreti: 10 TL (Bir adet tablet çikolata ve bir bardak sıcak çikolata ikramdır.)
  • Web sitesi
  • Yol tarifi al > 

9- Sarıtunç Tabakhane Müzesi

Burası neresi? Karabük&#;ün Safranbolu ilçesinde yaklaşık yıllık bir tarihe sahip olan deri tabakhanesi, ilçenin geçmişinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Üretimine belirli bir zamana kadar devam etmesinin ardından kapatılmıştır. Bugün ise Sarıtunç Tabakhane Müzesi olarak faaliyetine devam etmektedir. Ardından müzenin üst kısmına Kahve Müzesi açılarak Türkiye&#;de bir ilk olma özelliğine sahip olmuştur. İç dizaynı ile göze hitap eden müze, farklı çeşitlerdeki kahve türlerini tadımlayabilirsiniz. Kahve severlerin sevdiği mekanlar arasında yerini alacak gibi bir havası var.

  • Konum: Camikebir, Aşağı Tabakhane Sk., Safranbolu/Karabük
  • Giriş saatleri: Hafta içi: – / Hafta sonu: –
  • Telefon:  65 19
  • Yol tarifi al > 

Kaymakamlar Gezi Evi

kaymakamlar gezi evi

Burası Neresi? ve yüzyıl Türk toplumunun geçmişini, gelenek ve göreneğini, yaşam tarzını yansıtan Safranbolu Evleri arasındaki önemli örneklerden biri olan Kaymakamlar Gezi Evi&#;nin yapımının yüzyılın başlarında yapıldığı varsayılmaktadır. Evin sahibi Safranbolu Kışlası kumandanı Hacı Mehmet Efendi olup kendisine  yarbay karşılığı anlamına gelen &#;Kaim –Makam&#; denilmesi nedeniyle ailesi; dolayısıyla evleri halk arasında bu isimle anılır hale gelmiştir.

Kentsel dokusunu ve tüm mimari özelliklerini günümüze kadar koruyabilmiş olan ev, yılında T.C Kültür Bakanlığı’nın Safranbolu’nun Korunması ve Sağlıklaştırılması Projesi kapsamında onarım çalışmaları yapılmış ve Eğitim Merkezi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. senesinin ardından eğitim merkezi olarak kullanılmasının yanı sıra ziyaretçilerin gezi ve konaklama gereksinimini de karşılamıştır. Son zamanlarda ise hala konaklama hizmeti verirken Müze Ev olarak da kullanılmaktadır. Mülk Kültür Bakanlığına ait olup Kaymakamlar Evi&#;nin bahçesi iyi hale getirilerek kafeterya olarak kullanıma açılmıştır.

  • Konum: Musalla mah, Hıdırlık Sk. no:6, Safranbolu/Karabük
  • Giriş Ücreti: 3 TL
  • Telefon: 78 85
  • Yol tarifi al >

Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi

Burası Neresi? Anadolu&#;nun kuzey kesiminden geçen Asya ve Avrupa ana ticaret yolunu Karadeniz Bölgesi&#;ne bağlayan önemli bağlantılardan biri olan Gerede-Sinop kervan yolu üzerinde konaklama yeri olan Safranbolu&#;da 17 yüzyılda kentin merkezine yapılan Cinci Hanı ilçenin büyüklüğünü kanıtlar niteliktedir. Yapıldığı ilk yıllarda 63 oda ve deve ahırından meydana gelmekteydi. Bu durum Safranbolu çarşısı hanın çevresinde yer alan farklı üretim yapan alışveriş yerlerinin açılmasına ön ayak olmuştur. Çarşıda; demircilik, bakırcılık, semercilik, dikicilik, saraçlık, ayakkabıcılık gibi işlenmiş eşya üretimine yönelik iş kolları Lonca düzenine uygun olarak ayrı ayrı sokaklarda ancak bir arada oldukları görülmektedir.

Günümüzde hala kendi alanında işini icra eden esnafa nadir de olsa rastlanmaktadır. Köprülü Mehmeh Paşa Cami&#;sinin hemen yanında yer alan Yemenciler Arastası Çaşısı, toplamda 48 ahşap çarşıdan meydana gelmektedir. Yemeni adı verilen ayakkabıların üretildiği eski bir lonca çarşısıdır. yılların sonuna dek yemenicilik kentte önemli bir zanaat kolu olarak namını sürdürmüştür. Milli mücadele dönemlerinde imkanlar el verdiğince ordumuzun ayakkabı ihtiyacı buradan karşılanmış olup onarım çalışmalarının ardından şimdilerde turizm amacı ile kullanılmaktadır. Çarşının içerisinde yer alan Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi hafta sonlarında ziyarete açıktır.

Anadolu Saat Kuleleri Minyatürleri Park Müzesi

Burası Neresi? Tarihi Saat Kulesi ile Kent Tarihi Müzesi etrafında yer alan açık hava müzesi, senesinde II. Abdülhamit’in tahta çıkması üzerine Anadolu&#;nun dört bir tarafında yapılması istenen saat kulelerinin minyatürleri mevcut. Osmanlı Dönemi&#;nin geleneksel izlerini yansıtan bu saat kuleleri, Tarihi Saat Kulesi&#;nin hemen bitiminde yer alıyor. Balıkesir&#;den tutun Erzurum&#;a kadar 14, Bosna Hersek&#;ten ise 1 olmak üzere 15 minyatürü bu parkta görmeniz mümkün. Farklı illerden elde edilen bu saat minyatürleri epey ilginizi çekecek.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Mağaralar

Bulak Mencilis Mağarası

mencilis mağarası

Burası Neresi? Safranbolu&#;ya geldiğiniz takdirde olmazsa olmaz gezi noktalarından biri olan Bulak Mencilis Mağarası, gerek yerli gerekse yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. İhtişamlı yapısına hayran kalacağınız mağaraya yeşil ağaçların eşliğinin yol boyunca uzandığı merdivenleri takip ederek dışarıdaki adet basamağı çıkarak ulaşabilirsiniz. İlçe merkezine 7 kilometre uzaklıkta yer alan bu mağara Bulak Köyü ile Safranbolu arasında konumlanıyor olup ülkemizin en büyük beşinci mağarası olma niteliğine sahiptir.

Neden Gitmeliyim? Mağaranın ısısı yaz veya kış farketmeksizin her daim 15 dereceyi gösterir. Toplam uzunluğu metre yüksekliği ise metre olan mağaranın yalnızca metrelik kısmı ziyaret açıktır. İçerisini rahat gezebilmeniz adına yürüme yolları yapılarak ışıklandırılmış durumdadır. En alt bölümlerinde ilçenin su ihtiyacının bir kısmına katkıda bulunan kaynak ve mağarasının orta bölümde ise  sarkıt, dikit, duvar ve sütunlar mevcuttur. Yaklaşık olarak 3 milyon yıl önce oluşumu başlayan mağaranın içerisindeki bu bu sarkıt, dikit ve sütunlar mağara görenleri en etkileyen yerlerden biridir.

  • Konum: Mencilis Mağara Sk., Başköy Köyü Merkez/Karabük Merkez/Karabük
  • Telefon: 84 87
  • Giriş Ücreti:
  • Yol tarifi al > 

-Ormanlar

Karabük Kent Ormanı

Burası Neresi? Karabük Orman İşletme Müdürlüğü tarafından düzenlenerek faaliyete açılmıştır. Ormanın girişinde lokanta ve kafe bulunuyor. Yürüyüş ve spor yapmak için elverişli olan orman içerisindeki asırlık ağaçların gövdeleri, asma köprüler gibi farklı ve ilginç görseller ilginizi çekecektir. Şehre oldukça yakın temiz hava ve atmosferi tadabileceğiniz, huzur içinde yürüyüşler yapabileceğiniz ve kendinizi güvende hissedebileceğiniz bir ortamı sizlere sunuyor.

  • Konum: Şirinevler, Kemal Atalay Cd. No, Karabük Merkez/Karabük
  • Telefon: 00 42
  • Yol tarifi al >

Yenice Kent Ormanı

yenice kent ormanı

Burası Neresi?Türkiye&#;deki en büyük blok ormanları olarak seçilmiş olan Yenice Ormanları ayrıca WWF tarafından korunması gereken alandan bir tanesi olarak ilan edilmiştir. İçerisindeki birbirinden farklı şelaleler, farklı renklerdeki çiçekleri ve huzurlu atmosferi ile mutlaka ziyaret etmeniz gereken noktalar arasında yerini almayı. Yürüyüş sevenlerin ilk adresi olacak bu orman içerisinde her an bir doğal güzelliği ile karşılaşabileceğiniz parkurlar ile donanmıştır. Doğanın içerisinde keyifli bir vakit geçirmek istiyorsanız burası tam da size göre.

Neden Gitmeliyim? Bölgede bulunan kanyonlar kanyoning gibi sporların gelişmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca kamp tutkunları için doğru adres diyebilirim. Yalnız faunası sebebiyle her yerde kamp yapak mümkün değildir. Bunun içinde belirli noktalar vardır. Bunlar arasında arasında en çok bilinenleri ise; Şekermeşe, Sorgun Yaylası, Kent Ormanı, Eğriova Göleti olmaktadır. Kamp için yaz ayları önerilse de dört mevsimde de çadırınızı kurabilirsiniz. Tüm bunları yanı sıra dağ tırmanışı, yürüyüş, rafting gibi sporlar da yapılabilmektedir.

Yenice Irmağı yerleşim alanının içerisinde geçerek bölgenin ikiye ayrılmasına neden olmaktadır. İçerisinden geçen bu ırmağın güzelliği ile günlük yaşamın bir olarak devam ettiği harikulade bir yerdir. Ormanların en önemli kısmı ise  Arboretum ve &#;Tabiat Koruma Alanları&#; olmaktadır. Diğer bölgelerde göremeyeceğiniz farklı çeşitten ağaç türlerini görebilirsiniz. Hatta öyle ki bu ağaçların arasında yer alan bazı ağaçların boyları ve enleri öyle geniştir ki, bu şekilde dünya üzerinde başka bir yerde görebilmek mümkün değildir. Bunun yanı sıra soyu tükenmeye yüz tutmuş değerli ağaçları da bölgede görmeniz mümkün olacaktır.

Oldukça fazla hayvan türünün yaşamlarını devam ettirmektedir. Bunlar arasında; sincap, ala karga, kirpi, dağ horozu, geyik, vaşak, porsuk, çakal, kurt, ayı, su samuru, atmaca ve çulluktur. Doğaseverlerin  bayılacağı Yenice Ormanları, Karabük&#;te ziyaret edilen doğal alanlardan biridir. İsterseniz sevdikleriniz ile buraya gelerek piknik yapabilirsiniz.

-Göletler

Eğriova Göleti

eğriova göleti

Burası Neresi? Batı Karadeniz kısmının metre ile en yüksek tepesi olma özelliğine sahip olan Keltepe mevkiindeki suni bir gölettir. Uzunluğu 1 kilometre kadar olan göletin derinliği ilse 7 metredir. Yenice Ormanları içerisinde yürüyüş yaparken karşılaşabileceğiniz güzelliklerden sadece biri. Doğa yürüyüşü için en ideal noktalardan biri olan Eğriova Göleti, görselliği ile kendine hayran bırakıyor. Geçtiğimiz zaman diliminde içerisine konulan 20 bin alabalık ile olta balıkçılığı içinde tercih edilen yerlerdendir. Göletin bulunduğu nokta aynı zamanda kamp için de kullanılmaktadır. Doğa ile baş başa kalabileceğiniz ve doyasıyla fotoğraf çekebileceğiniz Eğriova Göleti&#;ni mutlaka görün.

Baklabostan Şelalesi

baklabostan şelalesi

Burası Neresi? Serin suyu ve göz alıcı manzarası ile Karabük&#;ün gözdesi olan Baklabostan Şelalesi, yeşil ve mavinin uyum içinde kucaklaştığı harikulade bir doğal güzelliktir. Aileniz veya arkadaşlarınız ile birlikte keyif içerisinde eğlenceli şekilde piknik yapabilirsiniz. Yerel halkın yaz dönemlerinde sıkla ziyaret ettiği şelale günübirlik geziler için oldukça uygundur.

-Parklar

Baklabostan Tabiat Parkı

baklabostan

Burası Neresi? Karabük&#;ün ünlü ilçesi Safranbolu sınırları içerisinde yer alan Baklabosan Tabiat Parkı&#;nda bulunan şelale ve doğal bitki örtüsü ile sonbahar dönemlerinde büründüğü renkler ile turistlere vazgeçemeyecekleri bir deneyim yaşatıyor. Kent merkezine 20 kilometre mesafede yer alan tabiat parkı, yerli ve yabancı tüm turistler tarafından ziyaret edilerek kamp kurularak keyifli bir tatil geçirilen bir yer haline dönüşmüştür. Parkın içerisinde; Uludağ köknarı, karaçam, meşe, doğu kayını gibi ağaç türleriyle kızılcık ve kuşburnu gibi maki bitkilerinin yetiştiği sonbaharın tonları yeşil, sarı ve kahverenginin bütünleşerek muhteşem fotoğraf kareleri yakalamanıza neden oluyor. El değmemiş doğa ile tüm ilgiyi üzerine çeken tabiat parkı yaklaşık 20 metrelik şelalesi ile insanları izlerken adeta dinlendiriyor.

  • Konum: Baklabostan Mevkii, Karabük Merkez/Karabük
  • Telefon: 48 05
  • Yol tarifi al >

Çitdere Tabiat Koruma Alanı

Burası Neresi? Ülkemizin benzersiz doğal alanlarından biri olan Çitdere Tabiat Parkı, Karabük Yenice ilçesinde içerisinde yer alıyor. Toplamda ,5 hektarlık bir alanı kapsayan park sahip olduğu endemik tür çeşitleri ile Türkiye&#;nin en zengin doğal noktalarından biridir. İçerisinde; meşe, gürgen, karaçam, ıhlamur gibi 33 farklı ağaç türünün yanında kurt, vaşak, ayı, yaban kedisi, sansar gibi canlılarında yaşam alanıdır. Gerek turistik olsun gerekse araştırmak yapmak adına yoğun olarak ziyaret edilen park her sene yerli ve yabancı turistlerin ilgisini üzerine çekmekte.

Çetiören Mesire Alanı

Burası Neresi? Eskipazar ilçe merkezine yaklaşık 10 kilometre mesafede yer alan Çetiören Mesire Yeri, epeyce fazla bitki örtüsü ve su kaynaklarına sahip olan bir doğa armağanıdır. Bunun yanında kendi içinde yaban hayatı sürdüren ve koruyan bu alanda; masalar, banklar, çeşmeler ve 2 bin amfi tiyatro mevcut. Bu amfi tiyatro alanında yağlı güreş oyun etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Her bir köşesinde ayrı bir fotoğraf karesi çekilebileceğiniz Çetiören Mesire Yeri, doğayla bütünleşebileceğiniz bir gün için mutlaka ziyaret etmeniz yerler arasında yer alıyor.

Çamlık Tabiat Parkı

Burası Neresi? Çamlık Tabiat Parkı, orman işletme müdürlüğüne bağlı olup  özel sektör tarafından işletilen güvenlikli piknik, spor, aktivite ve kamp alanıdır. Kamp içerisinde mangal ocakları, masalar ve gölgelikler bulunuyor. Peki burada neler yapabilirim diyorsanız; bisiklet sporu, piknik, doğa yürüyüşü, fotoğrafçılık, doğa turizmi, çadır kampı gibi etkinlikler gerçekleştirebilirsiniz. Piknik alanının içersinde büfe, çocuk uyun alanı, kır lokantası, wc, yürüyüş yolu gibi pek çok ihtiyaç alanı bulunmaktadır.

  • Konum: Yenişehir, Çamlık Cd. 25 A, Karabük Merkez/Karabük
  • Telefon: 52 96
  • Giriş Saati:
  • Yol tarifi al >

-Kanyonlar

Şeker Kanyonu

şeker kanyonu

Burası Neresi? Karabük ile Yenice karayolunun 3 kilometre uzağındaki Şeker mevkiinde başlayan ve kilometre uzunluğunda olan Şeker Kanyonu&#;nu canyoning yapmaya oldukça elverişlidir.  Her ne kadar yer yer zorlu geçişler ve daralmalar olsa da. Öyle ki bazı noktalar da yüzmeniz gerekiyor. Kanyonun yüksekliği metreden başlayarak metreye kadar yükselmektedir. Kanyonun kayaları tırmanış gerçekleştirmek için oldukça uygundur. Bunun yanında pek çok doğa sporuna da elverişlidir. Yürüyüş parkurları ve bisiklet turu imkanına da sahipsiniz.

  • Konum: Şeker Köprüsü, Saray/Yenice/Karabük
  • Giriş Saati:
  • Giriş Ücreti: 3 TL
  • Yol tarifi al >

İncekaya Kanyonu (Su Kemeri)

incekaya su kemeri

Burası Neresi? Dikkat çeken kanyonlardan biri olan İncekaya Kanyonu, yerli turistlerin olduğu kadar yabancı turistler tarafından da sıkla tercih edilen bir yer olup muhteşem manzarasının yanında İncekaya Su Kemeri ile de adından söz ettirmekte. Son dönemlerde turizmin daha fazla ivme kazanması için kanyona bir de seyir terası yapıldı. Camdan inşa edilen bu teras İncekaya Kanyonu&#;nu tüm güzelliği ile gözler önüne seriyor. Dik ve bir o kadarda derin yamaçlardan meydana gelen kanyon Karabük geziniz sırasında keyifli gezeceğiniz yerlerin arasında.

Tokatlı Kanyonu

tokatı kanyonu

Burası Neresi? Hızar Çayı&#;nın yatağındaki kireç taşı tabakalarının binlerce yılda aşınması neticesinde meydana gelen Tokatlı Kanyonu, Safranbolu ilçesi sınırları içinde yer alıyor olup kanyonlar arasında en çok rağbet görenidir. İçerisinde yer alan İncekaya Su Kemeri ve cam teras turizm yönünden canlanmasına olanak sağlamaktadır. Hem trekking hem de doğa severlere sunduğu muhteşem manzarası ile beklentileri ziyadesiyle karşılamaktadır. İçerisindeki yürüyüş parkuru 9 kilometre kadar olan kanyonda keyifli bir gün sizleri bekliyor.

-Yaylalar

Sorgun Yaylası

Burası Neresi? Yenice ve Eskipazar ilçeleri arasında konumlanan Sorgun Yaylası, benzersiz manzarası ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Buraya kendi aracınız ile ulaşabilirsiniz. Sunduğu yemyeşil görüntüsü ve kaliteli oksijeni ile yerli turistlerin sevdiği yerlerden biridir. metre yüksekliğindeki yaylada  kampçılık ve fotoğrafçılık etkinliklerini gerçekleştirebilirsiniz.

-Diğer

Yazıköy Su Değirmeni

Burası Neresi? Yazıköy sınırları içerisinde yer alan senelik geçmişe sahip olan Rum Su Değirmeni, ilk yapıldığı günkü gibi hizmet vermeye devam etmekte. Bu tarihi değirmende un ve salep öğütülmesinin yanında elektrik dahi üretiliyor. senesinde Rumlardan alınan değirmen, dönem dönem yıpranmaya yüz tutsa da senesinde onarım çalışmaları ile yenilenerek tekrardan kullanılmaya başlanmıştır. En mühim özelliği ise ark taşına alttan devamlı olarak suyun çarpması ve ürünü soğuk olarak üretmesidir. Şimdilerde restoran olarak kullanılan değirmen Karabük gezilecek yerler listenizde yer almalı!

  • Konum: Mağara Deresi, D, Safranbolu/Karabük
  • Telefon: 21 50
  • Giriş Saati:
  • Yol tarifi al >

Keltepe Zirvesi

Burası Neresi? Karabük&#;ün güneydoğusunda yer alan Keltepe metre yüksekliğinde zirve Karadeniz Bölgesi&#;nin en yüksek noktası olma özelliğine sahiptir. Kocaman bir ormanlık alanı kaplayan bölge mayıs ayının sonuna kadar karlarla kaplıdır. Kış turizminin değerlendirilmesi adına kayak merkezi yapılmıştır. Büyüleyici manzarası ile kayak merkezi içerisinde; kayak pistleri, teleski ve telesiyej tesisleri yer almaktadır. 2 bin rakıma sahip Keltepe, dağ zirvesinin bulutlar ile ahenk içinde dans ettiği görüntüsü ile insanları kendine hayran bırakıyor. İklim özelliği bakımından farklı bir floraya sahip olan kayak merkezi yerli ve yabancı turistlere keyifli bir tatil imkanı vaat ediyor.

*Yakınındaki Tatil Yerleri

Yörük Köyü 

yörük köyü

Burası Neresi? Karabük&#;e geldiğiniz takdirde Yörük Köyü&#;ne mutlaka uğramalısınız. senesinde Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış olup burada Yörük kültürüne ait izlere rastlayacaksınız.  Aynı zamanda köyde bulunan Sipahioğlu Konağı köyün en ünlü yapılarından biridir. Osmanlı mimarisinin en iyi örneklerini görüp korunması ile de günümüze dek en iyi şekilde ulaşmıştır. Daracık sokakları, bahçelerin etrafını süsleyen ahşap çitleri ve cumbalı evleri ile ülkemizin en hoş köylerinden biridir.

Aracınız ile gidemeyeceğinizi belirtelim. Köyde yalnızca hane mevcut ve onlarda belirli zaman aralıkları içerisinde köyü ziyaret ediyorlar. Safranbolu mimarisini de en iyi şekilde yansıtan Yörük Köyü&#;ndeki evler de aynı Safranbolu&#;daki gibi birbirine benzer şekilde evler yapılmıştır. Evlerin bazısı onarılarak daha da güzel hale getirilirken bazıları da oldukça harap bir haldedir.

*Karabük ile Yörük Köyü arasında 21 kilometre mesafe vardır. 

Kastamonu

kastamonu kalesi

Burası Neresi?Kastamonu‘da bulunan Ilgaz ve Küre Dağları gibi popüler milli parklar ile şehir hem doğası hemde tarihi ile unutulmaz bir gezi bırakıyor akıllarda. Mahmut Bey Cami ve İsmail Bey Külliyesi’nden başlayarak yüzyıldan kalan Kastamonu Kalesi ve şehrin simgesel yapısı haline gelmiş tarihi konaklarına oradan da Kastamonu Arkeoloji Müzesi’ni ve Liva Paşa Konağı Etnografya Müzesi’ni gezebilirsiniz.

Mağara gezmekten hoşlanıyorsanız Kastamonu ili size tam istediğinizi verecek. Heyecan dolu keşifler yapmak için Kuyluç Mağarası, Sarpunalınca Mağarası ve Ilgarini Mağarası’nı ziyaret edebilirsiniz. Gerek yürüyüş gerekse farklı doğa aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz  Çatak Kanyonu, Horma Kanyonu ve Valla Kanyonu’nu ziyaret etmeyi ihmal etmeyin derim. Yaz aylarında turizm yönünden hareketlenen şehirde birbirinden güzel plaj ve koylar mevcut. Bunlar arasında en popülerleri ise Cide, Doğanyurt, Bozkurt, İnebolu, Abana ve Çatalzeytin’dir.

Yaz dönemlerinde hareketlenen bir diğer yerlerden biri de yaylalardır. Birbirinden farklı güzellikteki Oluklu Yayla, Gürcü Yaylası, Asarbaşı Yaylası’na çıkarak yeşilin ve doğanın keyfini çıkartarak huzur dolu saatler geçirebilirsiniz. Koruma altına alınan  Ilgaz Dağı Milli Parkı ve Küre Dağları Milli Parkı, eşsiz bitki ve hayvan türleri ile oldukça cazip bir gezi noktasıdır.

*Karabük ile Kastamonu arası kilometredir. 

Ankara

Ankara

Burası Neresi? Anadolu geçmişi içerisinde önemli bir yerleşim yeri olan Ankara, düzenli şehir yaşamıyla ön plana çıkıyor. Siyasi ve kültürel aktivitelerinde rol oynadığı başkentimiz, İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor olsa da oldukça fazla göl ve parka da ev sahipliği yapıyor. Ankara’ya geldiğiniz de ilk uğramanız gereken yerin elbette ki Anıtkabir olduğunu söylememe gerek yok. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir yerli ve yabancı turistler tarafından sıkla ziyaret edilmektedir.

Ayrıca şehirde sizi yeni heyecan ve meraka sürükleyen Türk Hava Kurumu Müzesi, Ankara Oyuncak Müzesi, ODTÜ Müzesi, Ankara Tabiat Tarihi Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Kurtuluş Savaşı Müzesi, Ankara Cumhuriyet Müzesi, Müze Köşk, Mehmet Akif Ersoy Müzesi sizleri bekliyor olacak. Her ne kadar İç Anadolu’da yer alsa da göl ve parklarıyla popüler olan Ankara’da; Eymir Gölü, Göksu Parkı, Ulus Gençlik Parkı, Soğuksu Milli Parkı, Mogan Gölü, Seğmenle Parkı, Kuğulu Park yer alıyor.

Hititlerden Friglere dek uzanan bir geçmişe sahip olan şehirde pek çok tarihi yapı bulunuyor. Bunlar; Ankara Kalesi, Hitit Güneş Kursu Anıtı, Camlı Köşk Zafer Anıtı, Başköy Kalesi, Augustus Tapınağı, Kayabaşı Mozaiği, Güvenpark Anıtı bunlardan sadece bazıları. Geldiğinizde görmeden gitmemeniz gereken yerlerden biri de Atatürk Orman Çiftliği’dir. İçerisinde hayvanat bahçesi, Atatürk’ün Selanik’teki evinin benzeri, manevi kızı Ülkü Adatepe için yaptırılmış ev ve Karadeniz Havuzu bulunmaktadır.

*Ankara ile Karabük arasında kilometre vardır. 

*Yapılacak Şeyler

-Yapmadan Dönme

  • Safranbolu&#;yu ziyaret etmeden,
  • Mencilis Mağarası&#;na gitmeden,
  • Yenice Ormanları&#;nda fotoğraf çekmeden,
  • Eflani Göletleri&#;nde balık avlamadan, DÖNMEYİN!

*Tarihi Yerler

Tarih içerisinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Karabük&#;te günümüze dek sağlam şekilde ulaşmış olan tarihi eserleri bulunuyor. senelik geçmişi ile Safranbolu mimarisi özelliklerini taşıyan Sipahioğlu Konağı, yılında Müderris Ziya Efendi tarafından yaptırılan Mümtazlar Gezi Evi, tarihi yılına uzanan Köprülü Mehmet Paşa Cami gezebileceğiniz başlıca yapılardandır.

*Alışveriş

Karabük&#;te alışveriş dendiğinde aklı ilk gelen şeylerden biri safran ile yapılan lokumlar gelmektedir şüphesiz. En fazla hediyelik eşyayı bulabileceğiniz ilçe Safranbolu&#;dur. Ahşaptan yapılan süs eşyaları, geleneksel Safranbolu maketleri, yemeni işlemeli ürünler satın alabilirsiniz.

*Gece Hayatı

Şehirde gece eğlenceleri genellikle bar ve canlı müzik mekanlarında geçmektedir. Özellikle turistik bir ilçe olan Safranbolu&#;da pek çok yer mevcut. Keyifli vakit geçirebileceğiniz yerler arasında Jack ’s Bara, gece kulüpleri arasında Dublaj Performance Hall, canlı orkestra dinleyebileceğiniz ve kokteylleri ile de oldukça ünlü olan bir yer olan Gümüş Konak, dj performanslarının sergilendiği Hangar Bar Cinci Han, yabancı müziklerin ön planda olduğu Adress Bar bulunmaktadır.

*Şehir İçi Ulaşım

Karabük&#;te şehir içi ulaşım için belediye otobüsleri, minibüs ve taksi kullanılmaktadır.

Eflani Nerede, Hangi Şehirde

Kategori: Karabük / Nerede / Türkiye - viewsYorum Yazın

Eflani Nerede, Hangi Şehirde

Eflani nerede? İlçe Türkiye’nin Karedeniz bölgesinde bulunmaktadır. Eflani hangi şehirde? Karabük şehrine bağlıdır. İlçenin yüz ölçümü kilometre karedir. İlçe metre rakıma sahiptir. yılındaki sayıma göre toplamda kişilik nüfusa sahiptir.

Eflani ilçesi Karabük ilinin kuzeydoğusunda bulunur. İlçede bol miktarda mermer ocakları vardır. Eflani ilçesinde Kastamonu ve Bartın illeriyle ortak Türkiye’nin en uzun yaylası ünvanına sahip Ulu yaylada Ulu yayla şenlikleri her sene yapılmaktadır.

Bunun yanı sıra her yıl Hindi Festivali de yapılmaktadır. İlçenin merkezinde ve çevre köylerinde Kaya mezarları, Tarihi suyolları, Türbeler ve Camiler bulunmaktadır. Biritanyalılar tarafından bir savunma kalesi kurulması ile Eflani&#;nin bilinen tarihi başlar. İlçe Bizans hâkimiyetinden bir süre sonra &#;te Türk hâkimiyetine geçmiştir.

Eflani Hangi Şehirde

Eflani Hangi Şehirde

Eflani Nerede

Eflani Nerede

Eflani

Eflani


Bu Yazıyı Paylaş!Paylaş!Tweetle!Google+!Pinterest!

Eflani nerede

Eflani Nerede? Eflani Türkiye’nin kuzeyinde bulunan Karadeniz Bölgesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Eflani ilçesinin nüfusu yaklaşık olarak 9 bindir. Eflani ilçesine komşu ilçeler batısında Karabük&#;ün Safranbolu ilçesiyle birlikte kuzeybatısında Bartın&#;ın Ulus; kuzey, doğu ve güneyinde de Kastamonu&#;nun Araç, Daday ve Pınarbaşı ilçeleridir. İlçenin yüzölçümü yaklaşık olarak kilometrekaredir. İlçenin il merkezine olan uzaklığı 46 kilometredir. Eflani İlçesi harita konumu olarak 41° 25&#; &#; Kuzey ve 32° 57&#; &#; Doğu gps koordinatları arasında yer almaktadır. Eflani’nin ortalama deniz seviyesine göre yükseltisi metredir. Eflani ilçesinde toplamda 6 mahalle vardır.

Eflani Nerede? Eflani Haritası

Eflani nerede

Eflani’ye Nasıl Gidilir?

Eflani’ye ulaşım en kullanışlı ve rahat olarak tercih edilebilecek toplu taşıma alternatifinde otobüs yer almaktadır. Eflani merkeze kentin pek çok farklı bölgesinden farklı ulaşım alternatifleri ile erişim sağlanabilmektedir. Eflani merkeze ayrıca, özel araç kullanarak da ulaşım sağlanabilmektedir. Pek çok farklı noktada halk otobüsleri ve minibüs hatları da kullanılabilmektedir.

Eflani Nerede, Eflani Yol Tarifi, Eflani’ye rota oluşturmak için tıklayınız…

Eflani Nerede? Karayolu ile Eflani’ye Ulaşım

Karabük merkez ilçesinden Bartın Safranbolu Yolu/D ve Safranbolu Eflani Yolu üzerinden yaklaşık 51 dakikada Eflani ilçesine ulaşılabilmektedir. Aynı şekilde Safranbolu ilçesinden Safranbolu Eflani Yolu üzerinden yaklaşık 40 dakikada ulaşım sağlanmaktadır. Ovacık ilçesinden Safranbolu Eflani Yolu kullanılarak yaklaşık 1 saat 30 dakikada Eflani ilçesine erişim sağlanabilir. Eskipazar İlçesinden Safranbolu Eflani Yolu üzerinden yaklaşık 1 saat 19 dakikada Eflani’ye ulaşım sağlanmaktadır. Yenice ilçesinden de D ve Safranbolu Eflani Yolunu kullanarak yaklaşık 1 saat 26 dakikada Eflani’ye ulaşım sağlanmaktadır.

Toplu Taşıma ile Eflani’ye Ulaşım

Eflani ilçesine şehir içi ulaşımlarda genellikle halk otobüsleri ve minibüsler kullanılmaktadır. Eflani’de yaşayanlar genellikle otobüs hatlarını daha aktif kullanmaktadır. Kentte bulunan taksilerde şehir içi ulaşımda bir diğer alternatif olarak tercih edilebilir.

Eflani ilçesinde gün boyu halk otobüsleri hizmet etmektedir. Günün her saati belirli aralıklarla halk otobüsleri kullanılabilir. Eflani Merkez’den otobüsler gün boyu farklı ilçe ve mahallere hareket etmektedir. Eflani Merkez’den çevre ilçelerine halk otobüsleri ve minibüsler kullanarak farklı aktarma araçları ile rahatlıkla ulaşılabilir.

Safranbolu ilçesinden halk otobüsleri kullanılarak gün içinde rahatlıkla ve kısa sürede Eflani’ye ulaşılabilir. Kentin farklı noktalarından Eflani’ye kolaylıkla ulaşım sağlanmaktadır. Eflani ilçe merkezinden Karabük merkez ilçesine de hem özel araç hem de halk otobüsleri ile rahatça ulaşabilirsiniz.

Eflani İlçesinden Havalimanı’na Ulaşım

Karabük Eflani ilçesine ulaşım için hava yolunu tercih edecek olursanız, bulunduğunuz şehrin havalimanından Zonguldak Çaycuma ilçesinde yer alan Zonguldak Havalimanı’na gidebilirsiniz. Zonguldak Havalimanı’ndan özel araçla veya toplu taşıma araçlarıyla Eflani ilçesine ulaşım sağlayabilirsiniz.

Aracınız ile D Yolu Üzerinden yaklaşık olarak 1 saat 44 dakikada Zonguldak Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Farklı bi alternatif olarak Kastamonu Daday Yolu ve Eflani &#; Daday Yolu kullanılarak yaklaşık olarak 1 saat 12 dakikada Kastamonu Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.

Eflani Nereye Bağlı? Eflani Hangi Bölgemizdedir?

Eflani İlçesi Karadeniz Bölgesinde Karabük kentinde yer almaktadır. Eflani farklı kültürel ve geleneksel ögeleri yansıtan bir yerdir. Eflani İlçesinin tarihi oldukça eski dönemlere dayanmaktadır. Söz konusu olan ilçe tarım için elverişli alanları bulunmaktadır ve yatırım için uygun alanlar barındırmaktadır. Eflani İçesinin turizm noktaları da vardır. Ayrıca tarihi, doğal ve kültürel gezilecek yerleri de barındırmaktadır.

Yüzey şekilleri ovalık ve dağlık yapıdadır. Karabük’ün kuzeydoğu bölümünde yer almaktadır. İklim çeşitliliği yönünden oldukça yoğun bir iklim yapısı görülmektedir. Eflani’nin iklimi Karadeniz iklimi ile İç Anadolu’nun step iklimi arasındadır. İlçenin iklimi bölgedeki ormanların ve denizden uzak olmasının etkisi altındadır. Bölgede karasal iklim etkisini gösterir. En çok yağış ilkbahar, sonbahar ve kış aylarında düşmektedir. Kışlar soğuk ve bol yağışlı, yazlar serindir.

Eflani nerede

Karabük Nerede? Karabük Hangi Bölgemizdedir?

Türkiye’nin kuzeyinde batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Karabük kenti, Kuzeyinde Bartın, doğusunda Kastamonu ve Çankırı illeri, güneyinde Ankara ve Karabük illeri, batısında ise Zonguldak illeriyle komşudur. Topoğrafik yapısı dağlık ve ormanlık alanlardan oluşmaktadır. Karabük İstanbul arası kilometre, Karabük Ankara arası kilometre, Karabük İzmir arası kilometre ve Karabük Konya arası kilometredir.

 Gezilecek yerler yazılarımızı okumak için tıklayınız.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir