34 haftada doğum yapan var mı / Erken Doğum - Jin. Opr. Dr. Hacer İpek

34 Haftada Doğum Yapan Var Mı

34 haftada doğum yapan var mı

Gebeliğin Haftasında Neler Oluyor?


Bebeğiniz şu an yaklaşık gram ve 46 cm, yaklaşık bir kavun kadar. Cildi hiç olmadığı kadar yumuşak. Merkezi sinir sistemi ve akciğerleri de olgunlaşmakta. Eğer erken doğumdan endişeleniyorsanız şunu bilin ki genelde hafta arası doğanların hiçbir sağlık problemi olmaz. Sadece doğduklarında yenidoğan ünitesinde bir süre kalırlar ama büyük ihtimalle önemli bir sorunu olmaz.






Eğer ortalama kiloya sahip ve tek bir bebeğe hamileyseniz hafta itibariyle önerilen kilo artışı 11 ya da 12 kilodur. Bazı kadınlar bundan daha az ya da daha fazla alabilirler. Eğer ikiz taşıyorsanız şimdiye kadar biraz daha fazla almanız beklenir.


Hamileliğinizin haftasında gözlerinizde birtakım belirtiler hissedebilirsiniz. Hamilelik hormonlarından dolayı son haftalarda gözlerde kuruluk, görüşün eskisi gibi keskin olmaması, miyop veya hipermetrop şikayetlerinin artması gibi durumlar görülmesi normaldir.


Bu haftayla beraber yeniden yorgunluk belirtileri hissedebilirsiniz ve bu his ilk üç aylık dönemdekinden daha farklıdır. Bu yorgunluk altında olduğunuz fiziksel zorlama ve sık sık idrara çıkma, huzursuz geceler geçirmenizden dolayı gayet anlaşılır bir durumdur. Şimdi biraz yavaşlama ve doğum ve sonrası için enerji depolama zamanı. Uzun zaman oturduktan ya da yattıktan, sonra hemen kalkmayın. Ani kalkışlarda başınız dönebilir.





Eğer karnınızda, kalçanızda ya da poponuzda kaşıntılı kırmızı şişlikler fark ederseniz, bunun nedeni "kaşıntılı ürtikeryal papüller” denilen zararsız ama rahatsız edici bir hastalık olabilir. Ciddi bir soruna yol açmaması için doktorunuza bunları gösterin. Gerekirse doktorunuz sizi dermatoloğa yönlendirecektir.


Hemoroidler bağırsaklardaki varis damarlarıdır. Büyüdükçe acısı artabilir. Eğer zamanınızın çoğunu oturarak harcıyorsanız ağrılar daha şiddetli olabilir. Buz torbaları, hamamelis ve sıcak bir duş bunlara iyi gelir.



Hamilelikte midede ve bağırsaklarda biriken gazdan dolayı şişkinlik ve bitkinlik hissedebilirsiniz. Gaz hissini geçirmek için, amacınız her gün küçük porsiyonlarla 6 öğün yemek olsun (veya 3 tam büyük öğün) böylece sindirim sisteminizi zorlamamış olacaksınız.


Vücudunuz artık bebeğinizi de beslemek için ekstra çaba harcamak zorunda, dolayısıyla metabolizmanız her zamankinden biraz daha yavaş çalışıyor. Bu durum da şişkinlik ve gaz sorunlarına neden olabilir. Gebelik beslenmenize odaklanın ve kabızlıktan kaçınmak için bol su tüketin.




Bu aralar en yoğun yaşadıklarınızdan biri bacak ağrılarınız, bunun ise 3 nedeni var; hamilelik kilosu, şişme ve yorgunluk en tepe noktasındadır. Eğer bir kasılma hissediyorsanız, soğuk bir yüzeyde ayakta durmayı deneyin.


Sarışınsanız ve genetik olarak çatlaklara eğiliminiz varsa, çatlağınızın olma oranı koyu renk saçlılardan (tenlilerden) daha fazladır. Ama teniniz ve saç renginiz ne olursa olsun vücut çatlaklarını önlemek için doğuma kadar az kilo almaya çalışın. Aynı zamanda karnınızı doğal yağlarla veya kremlerle nemlendirmeniz de çatlakları engellemenize yardımcı olacaktır.


Hamileliğinizin bu haftalarında el ve ayak parmaklarınızda, bileklerinizde acı, hatta uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki pek çok organ gibi bilekleriniz de su toplamış olabilir. Bu da el bileklerinde bulunan kemikli bir kanal olan Karpal Tünel'deki basıncı artırır. Bu tünelin içindeki sinirler sıkışabilir ve bu da yakıcı bir acıya ve sersemleten bir ağrıya neden olabilir. Bileğinize sabitleyici bir şey takın veya uyurken kolunuzun altına bir yastık koyun.


Biliyorsunuz hamileyken saçınız daha hızlı uzamaya başlayacak ve daha fazla parlak olacak. Aynı şekilde, beklenmedik yerlerde de tüylerinizin normalde olduğundan daha farklı şekilde uzadığını fark edebilirsiniz. Endişelenmeyin, bildiğimiz hamilelik hormonları! Ağda yaptırmak gebelikte güvenlidir ama cildiniz her zamankinden daha hassas olduğundan dolayı normalde olduğunuzdan biraz daha dikkatli olmanız gerekecektir.


Hamilelik boyunca karnınız büyür de büyür ancak ciğerleriniz de aynı oranda büyümeye müsait değil, bu yüzden banyoyu ziyaretinizden sonra soluksuz kalabilirsiniz. Sol tarafınızdan uyumak gece uykunuzu rahatlatabilir. Arada sırada nefes egzersizleri yapabilirsiniz.




Uyumada güçlük

Yaklaşan doğumdan korkmuyorsanız, öyleyse bacak krampları ve banyo yolculukları gözünüzü kırpmanıza izin vermeyecek. Kendinizi sakinleştirmek için sıcak su doldurduğunuz küvette uyumaya çalışın, bir bardak sıcak süt için veya internette gezinin ya da televizyon yerine kitap okumayı veya müzik dinlemeyi seçin.


Doğum yaklaştıkça göğüslerinizden sarımsı süt öncesi bebeğinizin ilk içeceği kolostrum sızıntısı olabilir. Sızıntı birkaç damladan fazla olmayacaktır ama eğer kendinizi rahatsız hissederseniz göğüs pedlerinden deneyin.



***



Bebeğiniz hakkında çok fazla umudunuz, hayalleriniz var ve her biri hatırlanmaya ve paylaşmaya değer. Bunları unutmadan önce bir mektup yazarak kaydedin. Karnınızdaki hiç tanışmadığınız o küçük komik şeyi hissedin. Sadece içinizden konuşmayın. Bebeğinizi hayalinizde canlandırmaya başlayın ve gözlerinizin önüne gelen şeye içinizden gelenleri yazın.


Hamileliğin sizin için ne ifade ettiğinden bahsedin, hayatınızın ve dünyanızın nasıl değiştiğinden de. Aşerdiğiniz yiyecekleri yazın ve bu aşermelerinizin ne kadar zamanınızı aldığından bahsedin. Bebeğinizin ismine nasıl karar verdiğinizden bahsedin. Hamileliğinizi ilk öğrendiğinizde, ilk tekmelediğinde, cinsiyetini öğrendiğinde hissettiklerinizi anlatın. Gelecekte nasıl olacağınıza dair hayallerinizi yazın (kendinizi onun salıncağını sallarken, bahçede futbol oynarken, mutfakta kek yaparken hayal edin) ve bebeğinizin geleceğinin nasıl olacağına dair hayaller kurun. Mektup içeriğini koyun ve öpücüğünüzle mühürleyin. Bebeğinize mektuplar sizin ve bebeğiniz için en değer varlığınız olacak.


***


Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı monash.pw Derelioğlu hamileliğin haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:


  • Cilt altı yağ dokusu artan bebek artık daha tombul gözükmeye başlar. Doğumdaki yağ oranı civarındadır. Cilt altında depoladığı yağ hem ısı koruyucu hem de enerji depoladığı bölümdür. Artan cilt altı yağ dokusu ile cildi daha pürüzsüzdür.

  • Erkek bebekte testisler skerotumda izlenir. Ultrasonografide gözlenir.

  • Bu haftalardaki amnios mayi oluşan rahim kasılmalarından bebeğin basınca maruz kalmasını önler.

  • Oluşan bağışıklık sistemi nedeniyle bebek daha dirençlidir. Doğumdan sonra ilk anne sütünün de bağışıklık özelliği yüksek olmaktadır. Bu nedenle bebeğin doğum sonrası hemen emzirilmesi daha uygundur.

  • Hormonal değişimler, alınan kilolar yaklaşan doğum nedeniyle oluşan kaygılar gebenin bazen uyku düzeninin bozulmasına neden olabilir. Uykusuz geceler ve sürekli yorgunluk hali oluşabilir. Bu durumları en aza indirmek amacıyla düzenli yürüyüşler yapmak, egzersizler yapmak iyi gelecektir. Dinlenme dönemlerinde ayakları uzatmak, bacaklardaki basıncı da rahatlatır.

  • Psikolojik olarak beynimizdeki tüm düşüncelerde uzaklaşıp burundan nefes alıp yavaş yavaş ağızdan vererek rahatlayabiliriz. Gün içinde birkaç kez rahatlatıcı uzun solunum egzersizleri ile rahatlama olur.

  • Dönem dönem enerji dolu, dönem dönem yorgunluk atakları olabilir. Bazen bu dönemlerde iştahsızlık olabilir. Kimi zaman kilo kaybı da izlenir. Gebenin açlık hissetmemesi bebeğin aç olmadığı anlamına gelmez. Bu nedenle doğuma kadar az ve sık öğünlerle bebeğin gelişimine yardımcı olmak gerekir. Hızlı kilo alan gebelerde de direk diyet olmaz. Bu dönemde beslenme düzenlenmesine gidilir. Gebelerde metabolizma bu dönemde % 25 artar.

  • Gebelerin bir kısmında tek taraflı kalça ağrıları olabilir. Siyatalji denilen sinir sıkışma ağrıları da artan kilolar, hormonal değişimler ve kontrolsüz hareketler ile gebelikte sık ortaya çıkar.



Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?

İçindekiler

Sağlıklı bir doğum kaç hafta sürer?

Sağlıklı bir bebeğin gelişim süresi haftadır. Kadın doğum pratiğinde gebelik haftası, kadının son adet tarihinden itibaren hesaplanmaktadır. haftaları arasında doğum, “zamanında (term) doğum” olarak bilinir.

Gebeliğin 20’nci haftası ile 37’nci haftası arasında gerçekleşen doğumlar ise erken doğumdur. Erken doğumlar;

  • Erken preterm (Gebeliğin 20’nci haftası ile 33 hafta 6 gün arası)
  • Geç preterm (’nci haftalar) olarak ikiye ayrılabilir.

Erken doğum riski ne zaman başlar?

Gebeliğin 20’nci haftasından önce olan gebelik kayıpları, Dünya Sağlık Örgütü tarafından “düşük (abortus)” olarak tanımlanmaktadır. 20’nci haftadan sonra kasılmaların başlaması ve düzenli olarak gelmesi erken doğum riskini gösterir.

Hangi gebeliklerde erken doğum riski vardır?

Özellikle ilk gebelikte erken doğum riskini öngörmek çok kolay değildir. Erken doğum riskinin arttığı durumlar:

  • Çoğul gebelik
  • Bebeğin iri olması veya suyunun fazla olması gibi rahmin çok büyüdüğü durumlar
  • Önceki gebelikte erken doğum hikayesinin olması
  • Gebeliğin ikinci üçayında vajinal kanama hikayesi
  • Gebelikte enfeksiyonlar
  • Aşırı fiziksel aktivite
  • İki gebelik arası sürenin kısa olması
  • Gebeliğe çok kilolu veya çok zayıf başlanması
  • Uterin anomaliler yani rahimde şekil bozuklukları (Rahim genişliği yeterli değilse erken doğum ile ilişkilidir.)

Annedeki stresin erken doğuma neden olabileceği ile ilgili yayınlar olsa da stresin ölçümü tam olarak yapılamaz. Bu nedenle stresin, erken doğumla direkt ilişkisini göstermek zordur.

Anneye veya bebeğe ait bazı özel durumlar, tedavi amaçlı erken doğumu gerektirebilir.

Annede gelişen gebelik zehirlenmesi annenin ve bebeğin hayatını tehdit eden çok ciddi bir durumdur ve tek tedavisi doğumdur. Bebeğin akciğerlerinin gelişimi de göz önünde bulundurularak doğum zamanına karar verilir. Annede gebelik kolestazı (vücuttaki safra yollarının işlevindeki bozukluk nedeniyle kandaki safra asit miktarındaki artışa bağlı olarak çeşitli şikayetlerin oluşması) veya bazı kalp hastalıkları nedeniyle erken doğumu planlamak gerekebilir.

Bebekte anne karnında gelişme geriliği ve bazı fetal anomalilerin olması durumunda erken doğum gerekebilir. Gelişme geriliğinde takip edilen parametrelerde bozulma olması durumunda ve bebeğin sıkıntıda olduğu tespit edilirse doğum planlanır.

Erken doğumun belirtileri nelerdir?

  • Düzenli izlenen rahim kasılmaları (20 dakikalık sürede arka arkaya gelen 4 kasılma olması veya bir saat süresince 8 kasılmanın hissedilmesi.)
  • Hekim tarafından yapılan muayenede rahim ağzında değişiklikler erken doğum belirtilerinin başında gelmektedir.

Son aylarda düzensiz gelen ve ağrılı olmayan kasılmalar “Braxton Hicks Kasılmaları” olarak adlandırılır. Bu kasılmalara, doğuma hazırlık ağrıları da denmektedir. Ancak erken doğumda kasılmalar, düzenli aralıklarla gelmekte ve sıklığı giderek artmaktadır. Ayrıca;

  • Karnın alt kısmında adet sancısına benzeyen ağrılar,
  • Vajina ya da karnın alt bölgesinde basınç hissi,
  • Hafif kanama ve lekelenme,
  • Bulantı ve kusma eşlik edebilir.

Erken doğum, bazen membran rüptürü (doğum başlamadan suyun gelmesi) ile birlikte olabilir. Suyun gelmesi istemsiz bir şekilde olur ve gebe, berrak sıvının aktığını hisseder. Bazı durumlarda az miktarda amniyon akışı (bebeğin içinde bulunduğu sıvı) tanıyı zorlaştırabilir. Gözle görünen aktif amniyotik sıvı akışının olmadığı durumlarda, özel tanısal testler ile vajendeki sıvının bebeğe ait olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Membran rüptürü, gebelerde zaman zaman karşılaşılabilen idrar kaçırma probleminden de ayırt edilmelidir.

Erken doğum riski azaltılabilir mi?

Erken doğum riski olan gebelere öncelikle yatak istirahati ve fiziksel aktivitenin kısıtlanması önerilir. Ancak sürekli hareketsiz kalmak da gebelikte sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle erken doğum riski değerlendirmesi doğru analiz edilmelidir.

Günümüzdeki son literatür bilgileri, erken doğum riskinin, progesteron (kadınları hamilelik dönemine hazırlayan hormon) kullanımıyla önlenebileceğini göstermektedir.

Gebelik takip sürecinde ultrasonografi ile bakılan rahim ağzı uzunluğu, erken doğumun öngörülmesinde belirleyicidir. Kişinin geçmiş öyküsüne ve ultrasonda ölçülen rahim ağzı uzunluğuna göre bazen progesteron başlanmakta bazen de rahim ağzına dikiş uygulaması yapılabilmektedir.

  • Bol sıvı tüketimi,
  • Sigaranın bırakılması,
  • Yoğun fiziksel aktiviteden kaçınılması,
  • Sağlıklı ve düzenli beslenilmesi,
  • Gebelikler arasındaki sürenin kısa tutulması,
  • Enfeksiyonlara karşı korunulması,
  • Düzenli kontrollere gidilmesi erken doğum riskini azaltmaktadır.

Gebe, erken doğum riski yaşadığını nasıl anlayabilir?

  • Karında sertleşmelerin düzenli aralıklarla gelmesi,
  • Karnın alt bölgesinde baskı hissinin olması,
  • Gelip giden kasık ağrıları,
  • Lekelenme ve vajinal kanama tehlike bulguları olabilir. Bu belirtilerin varlığında gebe, en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ayrıca ağrı olmadan şeffaf bir akıntı varlığında da hastaneye gidilmelidir.

Erken doğum engellenebilir mi?

Erken doğum riski yüksek olan gebelerde, riski azaltmaya yönelik yukarıda bahsedilen önlemler alınmalıdır. Ancak erken doğum başladığında, gebenin hastaneye yatırılarak izlemi yapılmalı ve erken doğum kasılmalarını azaltmaya yönelik tedaviuygulanmalıdır. Günümüzde var olan tedavilerin hiçbiri erken doğumun engellenmesinde yüzde etkin değildir.

Erken doğumda önemli olan bir husus da bebeğin hangi merkezde doğurtulması gerektiğidir. Gebenin, yenidoğan yoğun bakım şartları uygun bir merkezde doğurması önemlidir. Gebe yenidoğan ünitesi olmayan bir merkezde görüldüyse, acilen üst basamak bir merkeze güvenli bir şekilde nakli sağlanmalıdır. Daha önce yapılmamışsa bebeğin akciğerlerinin gelişmesi için iğne yapılmalı ve doğum olabildiğince ertelenmelidir. Bebekte veya annede stres bulgusu varlığında bu ağrıları durdurmak tehlikelidir ve bir an önce doğum planlanmalıdır.

8 Aylık Doğum Yapanların Yorumları Nasıldır?

Bebeğin 25 ile haftalar arasında dünyaya gelmesi erken doğum olarak tanımlanır. İstatiklere göre prematüre doğumların takriben %70'ini haftadan haftaya kadar olan dönemde gerçekleşenler oluşturmaktadır. 35 haftalık bebek ortalama gram ağırlığa sahiptir ve boyu da cm civarındadır. 35 haftalık doğan bebeklerin hayatta kalma ihtimali %99'dan fazladır. 35 haftalık hamilelik kaç aydır? sorusunun cevabı ise 8 ay 5 gün şeklindedir. Başka bir deyişle 35 haftalık gebelik kaç günlük? diye merak eden anneler günlük hamile olduklarını bilmelidir. 35 haftada doğan bebeklerde yaşamı tehdit eden bir komplikasyon gelişmez.

35 Haftalık Doğum Yapanların Yorumları

  1. haftada doğum yaptım.Şimdi iki hafta sonra 2. ayına girecek. Rahim kısalığı sebebiyle devamlı yatmam lâzımdı. Dikkat etmeye çalışsam da bunu her zaman uygulamam mümkün olmadı. Kısmet böyleymiş, gram doğdu ve kuveze koymadılar. Bebeğim şimdi kocaman oldu sorun yok.
  2. Kuzenimin bebeği 35 hafta 5 günlükken doğdu. Doğum ağırlığı gramdı. Kuveze girmedi. Hamd olsun hiçbir rahatsızlığı da olmadı.
  3. 35 hafta 5 günlük doğum yapmıştım. Kızım 44 cm, gr doğdu. Bir görseniz, o kadar küçüktü ki. Fakat kuveze alınmadı. 1 ay boyunca devamlı uyudu. Cenin pozisyonunda emzirmek amacıyla uyandırmaya çalışıyor, onda bile güçlük çekiyordum. İlk 1,5 ay yeterince sütüm gelmediği için emzirmem kolay olmadı. Süt sağma makinesi kullandım, süt yapan gıdalar yedim, düzenli uyumaya gayret ettim. Fakat pek işe yaramadığı için ilk 6 hafta hep mamayla beslemek durumunda kaldım. Tabii ki bu beni ümitsizliğe düşürmedi. Şu an emzirmeye devam ediyorum, pes etmemekle ne de iyi yapmışım.
  4. haftaya girmeden 1 gün önce oğlum dünyaya geldi. haftada erken doğum riski başlamıştı. Bebeğim 35 haftalık doğduğu halde bir sorun meydana gelmedi. Kuvezde de kalmadı. Yalnız daha anne karnından çıktığının tam olarak farkına varamadığı için o adaptasyon dönemini uyuyarak geçirdi. Hatta emzirebilmek için neredeyse 24 saat çabaladığımı bilirim. Sırtım terden sucuk gibi oluyordu, mamayı tutturabilmek için yapmadığım şey kalmadı. Neyse ki mücadelem sonuç verdi!
  5. Canım oğlumu haftanın biteceği gün doğurdum. Oğlumun hastanede kalmasına gerek duyulmadı, çok şükür bir sıkıntıyla karşılaşmadık. Doğduğunda kilosu gramdı. Minicikti fakat toparlanması uzun sürmedi. İkinci ayına girdikten sonra kilosu ve boyu hızla artmaya başladı. Kendi yaşında olanlara bile fark attı. İçinizi ferah tutun, bu günlerin geçici olduğunu unutmayın. Sık sık emzirmeyi ihmal etmeyin. Onun en büyük ihtiyacı anne sütüdür. Bol bol emzirmeye özen gösterirseniz nasıl böyle çabuk büyüdüğüne inanamayacaksınız.
  6. Bebeğim haftada doğdu. Ciğerlerinin gelişimi tamamlanmadığından dolayı kuveze alındı. Prematüre doğum olması nedeniyle ciğerlerinin gelişebilmesi maksadıyla iğne de vurdular.
  7. Çocuğum 35 haftalık doğdu. Bugün günümüzdeyiz.
  8. Başlangıçta hiç alışamadı, uykudan gözlerini açamıyor ve hiç emmiyordu. Fakat şimdi iyice kuvvetlendi, nazar değmesin.
  9. 35 hafta 4 günlük doğum yaptım. Bebeğim gram doğdu ve kuveze koydular. 7 gün sonra taburcu oldu. 'e geriledi. Hastaneden çıktığımızda iki kiloydu. 4 aylık olmasına 3 gün var. Şu an 5 kilo ve anne sütünden başka bir şey vermiyorum.
  10. Doğum yapalı 5 gün oluyor. Biricik oğlum aramıza 35 haftalıkken katıldı. Ancak emme refleksi olmadığından 3 saat içinde şekeri düştü. Bu yüzden kuveze koydular. Daha çıkmadı. Dün emmeye ve biberona başladık. Sarılıkla mücadele ediyoruz. Gittikçe daha da zayıflıyor, çok endişeliyim.

35 Haftalık Gebelik Sancıları Doğum Belirtisi midir Neden Olur Tıklayınız

35 Haftalık Gebelik Ve 35 Haftalık Bebek Kilosu, Boyu Gelişimi Tıklayınız

Erken Doğum Riski

Zamanında gerçekleşen bir doğum, sağlıklı bir bebek doğurmak, annenin doğum sırasında ve sonrasında sağlığını korumak tüm ebeveynlerin doğuma dair temel istekleridir. Ancak yaşamın her alanında olduğu gibi gebelikte de işler her zaman planlandığı ya da düşünüldüğü gibi gitmeyebilir. Beraberinde çeşitli riskler getiren erken doğum da bu ani gelişen durumlardan biri. Ortalama her 10 gebelikten birinde bebek erken dünyaya geliyor.


Erken Doğum Kaçıncı Haftada Olur?

Gebeliğin 20’nci haftadan sonra, 37’nci haftadan önce doğumla sonuçlanmasına erken doğum adı verilir. Doğum şekli ister sezaryen ister vajinal yolla olsun fark etmez, hafta aralığı önemli. Erken doğumla sonuçlanan gebeliklerin üçte biri 34’üncü haftadan önce gerçekleşir. Bu grupta, prematüre kaynaklı sorunlar önem kazanır. Doğum sonrasında erken doğan bebeğin karşılaştığı sorunlar, gebelik haftası kadar doğum ağırlığı ile de ilişkili.

Erken Doğum Neden Olur?

Erken doğumların bazıları kendiliğinden olur. Bazıları ise anne veya anne karnındaki bebeğin sağlığı nedeni ile beklenen zamandan önce hekimlerin müdahalesi ile gerçekleşir. Daha önceki gebeliğin erken doğumla sonuçlanması, rahim ağzı yetersizliği, rahim ağzına yapılan cerrahi girişimler, gebelikte gerçekleştirilen cerrahi girişimler, kanamalar, tedavi edilmeyen alt genital kanal veya idrar yolu enfeksiyonları, sigara içme, rahime ait yapısal anomaliler, çoğul gebelikler, anemi, gebelik arasının kısa olması, yoğun fiziksel aktivite başlıca risk faktörleri arasında yer alır. Annenin hipertansiyonu, diyabet hastalığı, erken su gelmesi, anne karnındaki bebeğin büyümesinin ve iyilik halinin bozulması ise tıbben doğumun erken gerçekleştirilmesinin nedenleri arasında yer alır.

Hamilelikte Erken Doğum Belirtileri

Düzenli ve şiddeti giderek artan periyodik ağrılar, özellikle rahmin tepe noktasında olan sertleşme ve gevşemeler başlıca erken doğum belirtileri arasında yer alır. Dinlenmekle veya bazen hareketle düzelmeyen periyodik ağrıların, giderek aralıkları kısalan ağrıların, erken doğum ağrıları ve rahim kasılmaları olarak değerlendirilmesi ve kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekir.

Erken Doğum Riski Önceden Tespit Edilebilir

Risk faktörü taşıyan gebelerde, gebeliğin 16 ile 24’üncü haftaları arasında ultrasonografi ile serviks (rahim ağzı uzunluğu) uzunluğu ölçülmesi ile erken doğum riski önceden tespit edilebilir. Bunun dışında önceki gebeliğinde erken doğum yapmış kişiler en baştan yüksek risk grubu kabul edilir. Çoğul gebeliklerde rahim ağzı uzunluğu ölçümü standart bir prosedür olmasa da yapılabilir.

Erken Doğum Önlenebilir

Yüksek risk grubu içine giren ve rahim ağzında kısalma izlenen veya kısa olarak ölçülen gebelerde bazı ilaç tedavileri uygulanabilir. Bu konuda öykü, muayene, ultrasonografide rahim ağzı uzunluğu kriter olarak alınır. İlaç tedavisi uygulanan gebelerde erken doğum riski azaltılabilir veya gebelik süreci içinde ciddi süre kazanımları olabilir. Rahim ağzı yetersizliği düşünülen tek gebeliklerde (önceki gebeliklerdeki kayıp haftaları göz önüne alınarak) seçilmiş hasta grubunda rahim ağzına dikiş konması 14’üncü haftadan itibaren düşünülür. Ancak bu grup gebe küçük bir yüzdeyi teşkil ettiğinden dikkatli hasta seçimi yapılması gerekir.

Erken Doğum Yapanlar Bu Hafta Kritik

24’üncü hafta altı olan çok düşük ağırlıklı bebekler veya ekstrem prematüre denen grupta hayatta kalma ve prematüriteye bağlı sorunların oranı çok yüksek olur. Hayatta kalabilme sınırı dünya üzerinde ülke ve merkezler arasında farklılık gösterebilir. Hayatta kalma adına bakıldığında bebeğin doğum ağırlığının gr ve üzeri olduğu grupta sonuçlar daha iyi olur. Özellikle 30’uncu gebelik haftasına kadar olan dönemde bebeğin anne karnında geçirdiği her gün başına hayatta kalma şansı yüzde 2 artar. Erken doğan bir bebekte neden erken doğumun olduğu, doğuma kadar geçen sürede uygulanan tedaviler, hayatta kalma ve ciddi sağlık sorunları ile karşılaşma oranlarını etkiler. Erken doğan bebeklerde özellikle 30’uncu haftanın altında; yeni doğanın solunum sıkıntısı, bağırsak sorunları, beyin içine kanama, prematürenin görme sorunları, kronik akciğer sorunları ile daha çok karşılaşılır.

Yenidoğanlar Üzerindeki Erken Doğum Tehdidi

Yenidoğan can kayıplarında erken doğum ve düşük doğum ağırlığının katkısı çok büyük. Bu nedenle bu sorunları önlemenin yolu erken doğum için risk grubu olanları belirleyip zamanında önlem almaktan geçer. Erken doğumu önlemek, prematüre doğan bir yeni doğanın sorunlarını tedavi etmekten çok daha kolay olur.

Erken Doğum ile ilgili Hurafeler

Toplumda yaygın bilinen erken doğum hurafelerinden bazıları şöyle:

  • 7 aylık doğan bebek ölür, 6 aylık bebek yaşar.
  • Risk faktörü bulunmayan hastaların günlük yaşamlarına devam etmeleri doğumun zamanından önce olmasına sebep olur.
  • Kız bebek erken doğar, erkek bebek geç. Bu yüzden kız bebeğe hamile isen erken doğurursun.
  • Cinsel birliktelik bebeğin erken doğmasına sebep olur.

Erken Doğum İçin Dikkat!

Erken doğum riskiniz varsa doğumunuzu tam donanımlı bir yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan ve 7 gün 24 saat prensibi ile çalışan bir hastanede planlamanız büyük önem taşır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır