tam kan wbc yüksekliği / WBC Yüksekliği Nedir? - Büyük Anadolu Hastanesi

Tam Kan Wbc Yüksekliği

tam kan wbc yüksekliği

Kan tahlili i&#;erisinde WBC nedir? WBC y&#;ksekliği ve d&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ne demek?

Haberin Devamı

WBC düşüklüğü NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Lökosit hücrelerinin düşük miktarda olması (lökopeni), bazı durumlarda görülür. Çeşitli hastalıklar ve metabolizma bozuklukları WBC düşüklüğüne neden olabilir.

Dalak ve karaciğerde ortaya çıkan hastalıklar

Radyoterapi (Radyasyon tedavisi) yada radyasyona maruz kalmak

Sistemik Lupus Eritematosus Hastalığı ( Kolajen Vasküler Damar Hastalığı )

Kemil iliği yetersizlikleri

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Virüs kaynaklı enfeksiyonlar

HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalığı

Yetersiz beslenme

Vitamin, bakır ve çinko mineral eksikliği

Bağışıklık sistemini baskılayan ve devre dışı bırakan immunosupresif ilaçların kullanımı, bazı antibiyotik ilaçları, diüretik (idrar söktürücü) ilaçlar, anti tiroid (tiroid baskılayıcı) ilaçlar ve bazı ilaçların yan etkileri WBC düşüklüğüne neden olabilir.

Lökosit (WBC) Nedir, Normal Değeri Kaç Olmalı? Kan Tahlili Sonucunda WBC Yüksekliği ve Düşüklüğü Neden Olur, Normal Değerleri ve Referans Aralığı Nedir?

Kan vücudun beslenmesi, oksijenin taşınması, hormonların taşınması, vücuttaki su ve tuz oranının dengelenmesi bakımından oldukça önemlidir. Kan bütün bu işlevleri bünyesinde barındırdığı kan hücreleri ile yerine getirir. Bu kan hücrelerinden olan WBC diğer ismiyle lökosit hücreleri, bağışıklık sisteminin en önemli yapı taşlarından birisidir. Kişide lökosit düşüklüğü veya yüksekliği var olduğu zaman incelemeye alınmalı, sebepleri saptanmalıdır.

WBC Nedir?

WBC yani lökosit bağışıklık sisteminin en önemli yapı taşlarından birisi olan beyaz kan hücreleridir. Vücutta meydana gelen enfeksiyon veya farklı bir hastalığın daha en başında vücudu korumak için savunmaya geçen lökositler görevleri bakımından 5 ayrı tipte incelenirler;

  • Nötrofiller (NEU): WBC hücrelerinin yüzde 50 ile 70 arasında oranını oluşturan bu tür, bakteri ve mantarları tok etmek için enzimler üreterek onları sindirir.
  • Lenfositler (LYM): Kemik iliği tarafından üretilen bu hücreler, vücutta oluşan enfeksiyon yahut yabancı bir organizma varlığında lenfokin salgılayarak bağışıklık sistemi hücrelerini uyarır.
  • Monosit ve Makrofajlar: WBC hücrelerinin yaklaşık yüzde 8' ini oluşturur, bakterilere saldırır ve dokulardaki ölü hücreleri temizler.
  • Eozinofiller: Bu hücreler alerjik sebepli iltihaplanmalardan ve parazitlerden korur.
  • Bazofiller: WBC hücre tipinin en sayıda bulunan tipidir. Bu hücreler immünoglobin E antikoru üretme ve parazitleri öldürmek ile görevlidir.

WBC Yüksekliği Neden Olur?

Yapılan testler sonucu yüksek WBC değeri tıp dilinde lökositoz olarak adlandırılır. WBC değeri yüksek bile olsa tek başına değerlendirilmesi doğru olmayabilir.

WBC değeri ile birlikte alt tipleri olan nötrofil, lenfosit, bazofil, eozinofil ve monosit değerleriyle birlikte değerlendirilmeli incelemeye alınmalıdır. Genellikle WBC yüksekliğinin altında yatan rahatsızlıkları ve etkenleri şöyle sıralayabiliriz;

  • İltihaplı bağırsak hastalıkları
  • Anksiyete ve stres
  • Gebelik
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Lösemi
  • Mantar ve parazit varlığına bağlı enfeksiyonlar
  • Bağışıklık sistemi bozuklukları
  • Aşırı sigara tüketimi
  • Hormon bozuklukları

WBC kaç olursa tehlikelidir?

WBC değeri düşük veya yüksek çıktığı zaman bazı durumlarda var olan rahatsızlıkları işaret ediyor olabilir. WBC değer aralığı laboratuarlara göre farklılık gösterebilir.

Genellikle bir mikrolitre (mcL) kanda ile mcL aralığından beyaz kan hücresi olması normal aralık olarak kabul edilir. Bu seviyelerin dikkate değer şekilde düşük veya yüksek çıkması doktor tarafından incelemeye alınır.

WBC Düşüklüğü Neden Olur?

Yapılan kan tahlili sonucunda WBC değerinin düşük çıkması durumuna tıpta lökopeni ismi verilir. Kemik iliğini direkt etkileyen bazı hastalıklar WBC değerinin düşmesine neden olabilir. WBC değerinin düşmesine sebep olan bazı rahatsızlıkları şöyle sıralayabiliriz;

  • Otoimmün rahatsılıklar
  • Kemik iliği kanserleri
  • Lupus
  • Aplastik anemi
  • Karaciğer hastalıkları
  • Dalak büyümesi
  • Brusella
  • Beslenme bozuklukları
  • Mantar ve parazitin sebep olduğu iltihaplanmalar
  • Romatizmal hastalıklare
  • Vitamin eksikliği
  • HIV ve AIDS virüsü

WBC Yüksekliği Nedir?

 

Beyaz kan hücreleri veya lökositler vücudu virüsler, parazitler, mantarlar, bakteriler ve diğer istilacı organizmalar tarafından enfeksiyona karşı korumaktan sorumlu hücrelerdir. Vücut dokularında ve kan dolaşımında beyaz kan hücreleri patojenleri tanımlar ve yok eder. Beyaz kan hücreleri vücudun bağışıklık tepkisi için çok önemli olmasına rağmen, normalde toplam kan hücrelerinin sadece %0,2'sini oluştururlar. Lökositoz olarak da adlandırılan WBC yüksekliği enfeksiyon, kan veya kemik iliği bozukluğu gibi bir dizi sağlık sorununu gösterebilir.

WBC Yüksekliği Olarak Kabul Edilen Nedir?

Tüm kan sayımı referans aralıklarında olduğu gibi kanda WBC yüksekliği tam kan sayımı ile WBC değerinin ’den yüksek olması durumudur. Sağlıklı insandan bulunan 1 mm3 kanında ile arasında lökosit bulunur. Peki WBC kaç olursa lösemi olur? WBC normal değerdir. Bu değerin 10 katı WBC yüksekliği de son derece tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.

WBC Yüksekliği Nedenleri

“WBC yüksekliği neden olur?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Beyaz kan hücresinin yüksek olmasının nedenleri arasında enfeksiyon, sigara kullanımı, kronik akciğer hastalığı, düşük bağışıklık, kemik iliğindeki anormallikler, inflamatuar veya alerjik reaksiyonlar, hatta fiziksel ve duygusal stres yer alır.

Enfekte olan mikroorganizmalar kanda veya dokularda çoğalırken kemik iliği aktivitesini artırmak için uyarılır. Enfeksiyonla savaşmak için ekstra beyaz kan hücreleri üretmeye başlar. Enfeksiyon da iltihaplanmaya yol açabileceğinden ve buna yanıt olarak beyaz hücreler üretildiğinden iltihaplanma tepkisinin kendisi de beyaz kan hücresi sayısında bir artışla ilişkilendirilebilir. Genel olarak bu yüksekliğin en yaygın nedeni enfeksiyona verilen yanıttır.

Beyaz kan hücresi sayısının yükselmesinin bir başka nedeni de lösemidir. Bu kan ve kemik iliğinde beyaz kan hücrelerinin önemli ölçüde aşırı üretimine neden olan etkili bir şekilde kanserli bir değişikliktir. Bununla birlikte bu ekstra hücreler genellikle düzgün çalışmaz ve lösemi hastalarını diğer enfeksiyonlara karşı duyarlı hale getirir.

Sigara içmek ve sigara içmekten kaynaklanan kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) akciğerlere sınırlı hava akışına neden olabilir. Akciğerler ve solunum yolları daha fazla iltihaplanırken vücut tepki olarak daha fazla beyaz kan hücresi oluşturur. Anormal derecede yüksek beyaz hücre sayısının diğer nedenleri arasında crohn hastalığı ve graves tiroiditi gibi bağışıklık sistemi bozuklukları yer alır. Son olarak duygusal veya fiziksel stres de yükselmeye neden olabilir.

WBC Yüksekliği Belirtileri

WBC yüksekliği belirtileri şöyledir:

  • Vücut ve kemik ağrıları
  • Üşüme – titreme
  • Öksürük
  • Kilo kaybı
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • İdrar yaparken yanma
  • Geniz akıntısı
  • Gece terlemesi
  • Eklem ağrıları
  • Boğaz ağrısı
  • Balgam
  • Ateş

WBC Yüksekliğine Sahip Olmanın Riskleri Nelerdir?

WBC yüksekliği nedir? Ne gibi riskler yaratır?” sorusunun yanıtı da şöyledir:

Bu yükseklik bir hastalık durumu değildir. Ancak otoimmün bozukluklar ve kanser gibi durumlara işaret edebilir. Bununla birlikte WBC değerinin yüksek olması yerleşen bir enfeksiyona yanıt olarak normal bir bulguyu temsil edebilir.

Hamilelikte WBC Yüksekliği

“Hamilelerde WBC yüksekliği nedir?” sorusu da merak edilenler arasında. Hamilelerde WBC yüksekliği genel olarak görülen bir durumdur. Sağlıklı insanda bulunan 1 mm3 kanında ile arasında lökosit bulunurken bu değer hamilelikte ile olur. Ancak hamilelikte WBC yüksekliği genellikle doğumdan yaklaşık dört hafta sonra normale döner.

Bebeklerde WBC Yüksekliği

WBC yüksekliği bebeklerde de görülen bir durumdur. Peki bebeklerde kanda WBC yüksekliği nedir? Bu durum beyaz kan hücrelerinin toplam sayısındaki bir artışı ifade eder. Genellikle yenidoğanda fizyolojik veya bulaşıcıdır. Bebeklerde görülen WBC yüksekliği nadiren /mm3'ü geçer. Peki WBC yüksekliği hangi hastalığın belirtisi olabilir? Bebeklerde görülen bu durum nadirdir ve idrar yolu enfeksiyonlarını işaret eder.

Egzersiz WBC Yüksekliğini Nasıl Etkiler?

Antrenmandan hemen sonra kan testi yaptırdıysanız WBC değeriniz yüksek çıkabilir. Çünkü egzersiz sırasında beyaz kan hücre sayınız artar. Aslında beyaz kan hücrelerinizin aktivitesindeki bu artış vücudunuzun hastalığa neden olan organizmaları normal koşullara göre daha hızlı tanımlamasına izin verebilir bu da egzersizin bir başka faydasıdır. Egzersizden hemen sonra beyaz kan hücresi düzeyleriniz egzersizin yoğunluğu ve süresi ile orantılı olarak artar. Beyaz kan hücrelerinin miktarı egzersizden sonra normal düzeyine düştüğünden ağır bir egzersiz seansından sonra kan testi yaptırmak için 1 gün beklemelisiniz.

WBC Yüksekliğini Düşürmeye Ne Tür Yiyecekler Yardımcı Olur?

“WBC yüksekliği nasıl düşürülür? Beslenmenin bunda etkisi var mı?” Yiyecekler de WBC değerini etkiler. Bu değeri kontrol altında tutmak adına yağ, kalori, şeker ve tuz oranı yüksek yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Bu yiyecekler yerine C ve E vitaminleri, lif, kalsiyum, balık yağları, tekli doymamış yağlar gibi antioksidanları yüksek ve glisemik indeksi düşük gıdaları tercih etmelisiniz.

WBC Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

“WBC yüksekliği nedir nasıl tedavi edilir?” sorusunun yanıtı şöyledir:

WBC yüksekliği tedavisi semptomatik tedavinin ötesinde (örneğin boğaz ağrısını yatıştırmak için dinlenmek veya sıcak çay içmek gibi) tıbbi müdahaleye gerektirmez. Tedavide WBC değerinin yükselmesine neden olan semptomları hafifletmenin yolları aranır. Bu hususta ateşi, şişmeyi ve ağrıyı azaltmak adına ilaçlar verilir. Alerji, astım veya KOAH semptomlarını tedavi etmek ve önlemek adına da ilaç tedavisi uygulanır. Gastrointestinal inflamatuar durumların etkilerini hafifletmeye yardımcı olacak diyet önerilir. Otoimmün hastalıklar veya inflamatuar bozukluklar için ilaçlı tedavi, kan kanseri için kemoterapi veya radyasyon tedavisi, bazı kan kanseri türleri için kemik iliği nakli, yüksek beyaz hücre sayısına neden olan bir enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotikler veya diğer ilaçlar da tedavinin bir parçasıdır.

WBC Yüksekliği için Uygulanan Testler

WBC yüksekliği nedenleri tam kan sayımı testinde araştırılır. Bu test, beyaz kan hücrelerinin ve kırmızı kan hücrelerinin sayısının yanı sıra her bir beyaz kan hücresinin türü ve yüzdesi hakkında bir rapor sağlar.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?

  • Yüksek ateş
  • Ani veya hızla kötüleşen eklem veya cilt kızarıklığı, şişme veya ağrı
  • Tekrarlayan bulantı, kusma veya ishal
  • Terleme veya titreme
  • Baş dönmesi, soluk cilt, hızlı kalp atış hızı veya hızlı nefes alma

Beyaz kan hücreleri, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan bağışıklık sisteminin önemli bir parçasıdır. Bir hastalıktan kurtulurken beyaz kan hücreleriniz geçici olarak artabilir. Bazen aşırı normal veya anormal beyaz kan hücreleriyle ilişkili tıbbi problemler ateş, şişme veya tıkanıklık gibi semptomlara neden olabilir. WBC yüksekliği idrarda ölçülebilir.

SIK SORULAN SORULAR

Kandaki WBC yüksekliği nedir?

“Kan tahlilinde WBC yüksekliği nedir?” sorusu tam kan sayımı ile WBC değerinin ’den yüksek olması durumudur şeklinde yanıtlanabilir.

 

WBC yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?

“WBC yüksekliği ne demek? Hangi hastalığa işaret eder?” sorusu akciğer, boğaz veya idrar yolunda oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bunun yanı sıra kalp krizi, lösemi gibi farklı nedenlerden de kaynaklanabilir.

Yorum Ekle

Kanda WBC Nedir?

Beyaz kan hücreleri, akyuvarlar ya da bir diğer adıyla lökositler (WBC-White Blood Cell), tam kan sayım tahlillerinde incelenen bir parametredir. Vücuttaki görevleri; savunmada yer alıp enfeksiyonlarla savaşmaktır.

Vücudu mikrop, bakteri ve toksinlerden korumakla yükümlüdürler. Vücutta istilacıları aramak amacıyla kanda hareket ederler. WBC normalde kan damarlarında bulunur ancak tehlike durumunda dolaşım sisteminden çıkar ve ilgili bölgedeki antijeni yok eder. Yani hızlı bir savunma hattı oluşturarak, hastalığın belirtileri henüz oluşmadan çoğalıp harekete geçer. Akyuvar değeri, referans değerlerle kıyaslanarak ölçümlenir.


WBC Türleri

“WBC tahlili nedir?” dendiğinde beyaz kan hücrelerin sayısının ölçülmesini sağlayan testtir. Buna lökosit testi de denir. WBC, toplam kan hacminin yüzde 1’ini oluşturur. Beyaz kan hücrelerinin nötrofil, lenfosit, monosit, eozinofil ve bazofil olmak üzere 5 tipi vardır. Bunlar şöyle sıralanabilir:

Nötrofiller: Vücuda giren antijenlere ilk müdahaleyi yapan WBC türüdür.

Lenfositler: Vücuda yabancbir madde girdiğinde çoğalarak direk yanıt verir ya da bağışıklık sistemi hücrelerini uyarmak amacıyla kimyasallar salgılar ve hücrelerin yabancı organizmalara saldırmasını sağlar.

Monositler: Bakterilere saldırarak onları yok eder ve dokularda bulunan ölü hücrelerin temizlenmesinden sorumludur.

Eozinofiller: Allerjik reaksiyonların yol açtığı iltihaplanma sırasında sayıları artar.

Bazofiller: Parazitlerin sebep olduğu enfeksiyon durumunda sayıları artar.

Normal WBC Değeri Kaç Olmalıdır?

Yetişkin bir kişinin sahip olduğu lökosit sayısı (WBC) değişkendir ancak WBC normal değeri mikrolitre başına 4 bin ila 11 bin arasındadır.

Lökositler yaşa göre değişiklik gösterirler. 1 mikrolitre kanda bulunması gereken yaşa göre WBC değerleri:

  • 0 ila 1 ay: –
  • 2 ila 12 ay: –
  • 1 ila 3 yaş: –
  • 4 ila 5 yaş: –
  • 6 ila 15 yaş: –
  • 15 yaş ve üzeri: –

Yaş gruplarında bu referans değerlerinin dışına çıkması halinde, yüksek ya da düşük olmasına bağlı sağlık sorunları görülebilir.

WBC Yüksekliği Nedir?

Özellikle istenen kan tetkiklerinde çıkan sonuçlara göre WBC yüksekliği endişe yaratır ve akıllara “WBC kaç olursa tehlikeli?” sorusunu getirir. Genel olarak, yetişkinlerde bir mikrolitre kanda 11 binden fazla beyaz kan hücresi (lökosit) sayısının yüksek bir beyaz kan hücresi sayısı olduğu kabul edilir ve buna lökositoz adı verilir. “WBC yüksekliği neden olur?” sorusuna ise şu cevaplar verilir:

  • Hemoliz
  • Lösemi ve lenfoma
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Hormon bozuklukları
  • Kalp krizi
  • Doku hasarı
  • Dalağın alınmış olması
  • Enfeksiyonlar (bakteriyel veya viral kaynaklı)
  • Kronik böbrek yetmezliği
  • Aşırı egzersiz
  • Romatoid artrit
  • Sigara kullanmak
  • Şiddetli duygusal ve fiziksel stres
  • Tüberküloz
  • Boğmaca
  • Çok yüksek kan şekeri (Şeker koması)

Ayrıca gebelikte, beyaz kan hücreleri yaklaşık olarak 13 bin ila 15 bin arasında seyreder. Kanda WBC yüksekliği takip edilmeli ve altta yatan durum kontrol altında tutulmalıdır. Yüksekliğin altında yatan bir sebep yoksa, doğumdan 2 hafta sonra normal seyrine dönmelidir.

WBC Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?

Mikrolitre başına 4 binden az bir lökosit sayısı mevcutsa, vücudun enfeksiyonla olması gerektiği gibi savaşamayacağı anlamına gelebilir. WBC düşüklüğü lökopeni olarak bilinir ve bazı hastalıklara işaret eder.

Lökopeni, farklı hastalıklara bağlı olarak gün yüzüne çıkabilir. Bazı hastalık ve ilaçların yan etkisi olabileceği gibi ciddi hastalıkların da göstergesi olabileceği için önemsemek gereklidir. Bu yüzden tam kan sayımı neticesinde WBC değeri düşük çıkan kişilerin doktora görünmesi çok önemlidir. WBC düşüklüğü başlıca şu nedenlerle görülür:

Kemik İliği Sorunları: Kan hücrelerini üretiminden kemik iliği sorumludur. Düşük lökosit sayısının da altında yatan sebep çoğunlukla kemik iliği problemleri ile alakalıdır. Kemik iliği yetmezliği ve kanseri başlıca sebeplerdir. Kemoterapi, radyasyon gibi kanser tedavi yöntemleri de kemik iliğin WBC üretilmesini sekteye uğratabilir.

Otoimmün Bozukluklar: Lupus ve romatoid artrit gibi bazı otoimmün hastalıklar, vücudun kendi WBC’lerine saldırmasına ve yok etmesine neden olabilirler.

Enfeksiyon: Virüsler kemik iliğinizi etkileyebilir ve düşük lökosit oranına sebep olabilir. Kan enfeksiyonları, vücudun lökositleri normalden daha hızlı kullanmasına sebep olabilir. HIV, bir tür beyaz kan hücresini öldürür.

İlaçlar: Bazı ilaçlar ve antibiyotikler lökosit üretimini baskılayabilir

Beslenme: İyi bir şekilde beslenmemek veya folik asit, B12 gibi vitaminlerin düşük seviyelerde seyretmesi vücudun lökosit üretme şeklini etkileyebilir. Aşırı doz alkol tüketimi, vücudunuzdaki lökosit sayısını azaltabilir.

Dalak Sorunları: Dalak, WBC üretiminden de sorumludur. Enfeksiyonlar, kan pıhtıları ve diğer problemlerden ötürü dalak şişebilir ve normalden farklı çalışabilir bu da lökosit sayısının düşmesine neden olabilir. Dalakta meydana gelen büyüme WBC düşüklüğü yaratır.

Viral hastalıklar, karaciğer hastalıkları, sıtma ve verem gibi hastalıklar da WBC düşüklüğünün başlıca nedenlerindendir.

WBC Düşüklüğü Tedavisi

Tedavi için öncelikle eksikliğe neden olan etken bulunmalıdır ve ardından tedavi planı oluşturulmalıdır.

Viral hastalık kaynaklı olduğu takdirde, hastalık tedavisi tamamlandığında WBC sayıları da normale döner. Bağışıklık sistemindeki bir problemden kaynaklıysa, bağışıklık sistemi güçlendirici ilaçlar kullanılarak bir tedavi yolu çizilebilir. Bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkmışsa, ilaca ara verilmeli ve kan değerleri izlenmelidir. Kemoterapi, radyoterapiye bağlı bir sebepse bir süre ara verilmeli ve değerlerin normale dönmesi sağlanmalıdır.

Bu tedavi yöntemlerinin yanı sıra hastanın sağlıklı bir beslenme planına uyması, kendini fazla yormaması da büyük önem taşır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir